HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro HaqioHaibHoro ymBepcurery BeTepHHapHoi' mcahuuhh Ta 6ioTexHonorm iMeHi C.3. I^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj
doi: 10.15421/nvlvet6764
ISSN 2413-5550 print ISSN 2518-1327 online
http://nvlvet.com.ua/
УДК 636.59.087.74
Вплив гуашдиноцтовоУ кислоти на ркт молодняку перепелiв м'ясного напряму продуктивное^
М.Ю. Сичов, Г.1. Приймак [email protected]
Нацюнальний утверситет бюресурсгв I природокористування Укра!ни, вул. Геро!в Оборони, 11, м. Ки!в, 03041, Укра!на
Вивчено вплив використання ргзних ргвшв гуатдиноцтово! кислоти (ГОК) в комбгкормах на ргст молодняку перепел1в м 'ясного напряму продуктивностг. Доведено, що додавання до основного рацгону ргзних ргвтв гуатдиноцтово! кислоти (0,06, 0,12, 0,18 %) збтьшуе живу масу перепел1в на 3,9 - 13,5 г та покращуе абсолютний, середньодобовий г вгдносний прирости. Отримаш дат показують, що у вщ 42 доби найвища жива маса була у перепел1в до рацгону яких вводили 0,12% ГОК г пере-важала контроль на 13,5 г. Проте, в 21 добу жива маса перепелгв яким згодовували 0,06 та 0,12 % гуатдиноцтово! кислоти була быьшою вгд контролю вгдповгдно на 9,2 г 1,6 г (Р < 0,01). За абсолютними приростами перепели, яким згодовували ГОК переважали птицю контрольно! групи. Найбыьший абсолютний приргст був у птищ, яка споживала основний рацгон з ргвнем ГОК 0,12 %, г переважала контроль на 6,5 г (Р < 0,001). Аналоггчна ситуацгя була г з середньодобовим приростом. Молодняк, що одержував комбгкорм з вмгстом 0,12 % гуатдиноцтово! кислоти, мав найвищий середньодобовий приргст, який перевищував на 0,9 г (15,5%) птицю контрольно! групи. Що стосуеться вгдносних приростгв то тут показники були ргзш. Найнижчий вгдносний приргст спостерггався у птиц якш вводили 0,06% ГОК, вона вгдставала вгд контролю на 0,1 г. В той же пергод перепели яю отримували 0,12 та 0, 18% гуатдиноцтово! кислоти переважали контроль вгдповгдно на 2 г 1,1 г.
Ключовi слова: гуатдиноцтова кислота, перепели, жива маса, абсолютний приргст, середньодобовий приргст, вгднос-ний приргст.
Влияние гуанидинуксусной кислоты на рост молодняка перепелов мясного направления продуктивности
М.Ю. Сычёв, Г.И. Приймак [email protected]
Национальный университет биоресурсов и природопользования Украины, ул. Героев Обороны, 11, Киев, 03041, Украина
Изучено влияние использования различных уровней гуанидинуксусяой кислоты в комбикормах на рост молодняка перепелов мясного направления продуктивности. Доказано, что добавление к основному рациону различных уровней гуанидинуксусяой кислоты (0,06, 0,12, 0,18 %) увеличивает живую массу перепелов на 3,9 - 13,5 г. и улучшает абсолютный, среднесуточный и относительный приросты по сравнению с птицей контрольной группы, которой скармливали основной рацион. Полученные данные показывают, что в возрасте 42-х суток самая высокая живая масса была у перепелов в рацион которых вводили 0,12% ГУК и превосходила контроль на 13,5 г. Однако, в 21 день живая масса перепелов которым скармливали 0,06 и 0,12% гуанидинуксусной кислоты была больше контроля соответственно на 9,2 и 7,6 г (Р < 0,01). По абсолютным приростами перепела, которым скармливали ГУК превосходила птицу контрольной группы. Наибольший абсолютный прирост был у птицы, которая потребляла основной рацион с уровнем ГУК 0,12%, и преобладала контроль на 6,5 г (Р <0,001). Аналогичная ситуация была и со среднесуточным приростом. Молодняк, получал комбикорм с содержанием 0,12% гуанидинуксусной кислоты, имел самый высокий среднесуточный прирост, превышающий на 0,9 г (15,5%) птицу
Citation:
Sychov, M., Pryumak, H. (2016). Influence guanidinoacetic acid on the growth of young animals quails meat direction of productivity. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 18, 2(67), 296-301.
контрольной группы. Что касается относительных приростов то показатели бъти разные. Самый низкий относительный прирост наблюдался у птицы которой вводили 0,06% ГУК, она отставала от контроля на 0,1 г. В тот же период перепела которые получали 0,12 и 0, 18% гуанидинуксусной кислоты преобладали контроль соответственно на 2 и 1,1 г.
Ключевые слова: гуанидинуксусная кислота, перепела, живая масса, абсолютный прирост, среднесуточный прирост, относительный прирост.
Influence guanidinoacetic acid on the growth of young animals quails meat
direction of productivity
M. Sychov, H. Pryumak [email protected]
National University of life and environmental sciences of Ukraine, Heroyiv Oborony Str., 11, Kyiv, 03041, Ukraine
The effect of using different levels guanidinoacetic acid in compound feeds on the growth of young quails meat direction of productivity. It is proved that adding to the basic diet of different levels guanidinoacetic acid (0.06, 0.12, 0.18 %) increases live weight of quails on 3.9 - 13.5 g and improves the absolute, average daily and relative gains compared to a bird in the control group, which were fed the main diet. The data show that at the age of 42 days of live weight was the highest in the diet of quail which was administered 0.12% GAA and dominant control of 13.5 g However, in 21 days live weight of quail fed 0.06 and 0.12 % guanidinoacetic acid was greater than control respectively 9.2 and 7.6 grams (P < 0.01). In absolute increments quail, fed GAA prevailed bird control group. The largest absolute increase was in birds that consumed the main diet of GAA level of 0.12% and prevailed controls 6.5 g (P < 0.001). A similar situation was of average daily gain. Young animals that received feed containing 0.12% guanidinoacetic acid had the highest average growth, which exceeded 0.9 g (15.5%) bird control group. As for the relative performance increases here were different. The lowest relative growth observed in birds which were administered GAA 0.06%, it lagged behind the controls 0.1 g in the same period quail treated with 0.12 and 0, 18% guanidinoacetic acid superior control respectively 2 and 1.1 g.
Keywords: guanidinoacetic acid, quail, live weight, absolute gain, daily gain, relative growth.
Вступ
Для максимально! продуктивносп перепел1в пот-р1бн1 збалансоваш рацюни, а для збшьшення економь чно! ефективносл галуз1 потр1бно !х здешевити. Ращ-они з пониженим вмютом протешу е б1льш дешевими, тому вони будуть ставати бшьш поширеними. Саме, у низькопроте!нових рацюнах може бути дефщит неза-мшних амшокислот. Ввдомо, що додавання креатину в рацюн знижуе потребу в кормовому L^rmim. В той же час, гуанвдиноцтова кислота е попередником креатину i вона також може замети арпнш.
Креатин i його фосфорильована форма - креатин-фосфат - грають суттеву роль в клггинному енергети-чному обмш. Система креатин / креатинфосфат фун-кцюнуе в якосл резерву для системи АТФ / АДФ для збер^ання i мобшзацп енергп, яка необхвдна для м'язових клггин (Wyss and Kaddyrah-Daouk, 2000).
Креатин в якосл кормово! добавки показуе деяш недолiки, так як нестабшьшсть i висока варлсть, в порiвняннi з гуанвдиноцтовою кислотою (ГОК), яка е бшьш стабшьною i менш дорогою (Baker, 2009). Тому ГОК може бшьш тдходити для використання в годiв-лi тварин (Mudd et al., 1980; Stead et al., 2001).
Лггература мютить тшьки обмежеш даш про вплив ГОК на бройлерiв. Halle i ш. (2006) виявили, непосль довний вплив на продуктившсть тварин i не виявили впливу на яшсть тушi при додатковому згодовуванш гуанвдиноцтово! кислоти, в той час як Stahl i ш. (2003) виявили невелике але значне полшшення конверси корму.
Встановлено, що введення до комбшорму швнишв бройлерiв кросу Cobb-500 рiзниx рiвнiв (0,02, 0,04, 0,06%) гуанвдиноцтово! кислоти збiльшуе кшцеву
живу масу, а також покращуе конверсш корму на 3050 г/кг, що вказуе на тдвищення ефективносл використання поживних речовин i енергп (Lemme et al., 2007).
Гуанвдиноцтова кислота синтезуеться в печшщ та нирках з арпшну i глiцину, i згодом метилюеться з S-аценозилметiонiном до утворенням креатину. Вшомо (Bryant-Angeloni, 2010), що при додаванш гуанiдино-цтово! кислоти в рацюни з дефщитом арпншу (менше 0,4% доданого L-аргiнiну) конверая корму знизилась на 8,2% в порiвняннi з рацiонами без ГОК. Коли гуашдиноцтова кислота була додана в рацюни з достат-шм вмютом арпншу (б№ше 0,4% доданого L-аргiнiну), конверсiя корму знизилася на 4,3%. Отже, використання ГОК в рацюнах з дефщитом арпшну е ефективним. Щ даш вказують на те, що гуанвдиноцтова кислота може бути використана в якосп замши кормового арпншу для молодняку птищ.
На думку шших авторiв (Ringel et. al., 2008) при додаванш ГОК в базовий рацюн пiвникiв-бройлерiв Ross 308 споживання корму було значно менше у птаxiв, яким вводили 0,06% гуашдиноцтово! кислоти. Конверт корму покращилася у групах яким додавали 0,06 та 0,12% ГОК, а прирости живо! маси залиши-лися незмшними.
Виходячи з наведених вище даних, можна ствер-джувати, що використання гуанвдиноцтово! кислоти у годiвлi птицi позитивно впливае на живу масу та кон-версш корму. Тому метою наших дослвджень було визначити вплив рiзниx рiвнiв гуанвдиноцтово! кислоти на рют перепелiв м'ясного напряму продуктивнос-тi.
Метою досл1дження було встановити оптимальнi рiвнi гуацинiноцтово! кислоти у комбшормах для
nepenegiB M'acHoro HanpaMy npogyKTuBHocTi. BignoBigHo go MeTH 6ygu nocraBgeHi HacTynHi 3aBgaHHa: goc-gigHTH Ta bhbhhth BnguB pi3HHx piBHiB rOK Ha ®HBy Macy nepenegiB, a6cogMTHHH, cepegHbogo6oBun i Big-hochhh npupocTH.
MaTepia^ i MeTogu gocgig:»:eHHg
^.ocgig^eHHH BHKoHaHi b yMoBax HayKoBHx ga6opa-Topin Ka^egpu rogiBgi TBapuH Ta TexHogorii' KopMiB iM. n.,3,. nmeHHHHoro HYEin YKpamu. ^ocgigu npoBo-guguca 3a MeTogoM rpyn-aHagoriB. MaTepiagoM 6ygu
nepenegu nopogu $apaoH. BignoBigHo go cxeMH gocgi-g^eHHa 6ygo c^opMoBaHo 4 rpynu - KompogbHy i 3 gocgigHi (Ta6guia 1).
,3ga gocgig^eHHa BnguBy pi3Hux piBHiB ryaHiguHoi-tobo' KucgoTH 6ygo Big6paHo 400 rogiB go6oBux nepenegiB. nTaxH oTpuMyBagu ochobhuh paiioH 3 pi3HuMu piBHaMu ryamguHoiTOBoi KucgoTu Ha npoTa3i Bcboro nepiogy Bupo^yBaHHa (42 go6u). CKgag ocHoBHoro paiioHy 6yB oguHaKoBun y Bcix rpynax (Ta6guii 2). rogiBga npoBogugaca no nignepiogax: 3 1 no 21 go6y Ta 3 22 no 42 go6y.
Та6мицм 1
rpynu norogiB'a, rogiB nepiogu, gi6
1-21 22-42
1-KoHTpogbHa 100 OP OP
2-gocgigHa 100 OP + 0,06 % rOK* OP + 0,06 % rOK*
3-gocgigHa 100 OP + 0,12 % rOK* OP + 0,12 % rOK*
4-gocgigHa 100 OP + 0,18 % rOK* OP + 0,18 % rOK*
rOK - ryamguHoiTOBa KucgoTa
CKgag пoвнopaцioнннх KOMfiiKopMiit ggg nepenegiB, %
Та6мицм 2
BiK nepenegiB, gi6
noKa3HMK 1-21 | 22-42
rpyna
1-a 2-a 3-a 4-a 1-a 2-a 3-a 4-a
CoeBnn xmux 44,00 44,00 44,00 44,00 21,00 21,00 21,00 21,00
nmeHuia 26,00 26,00 26,00 26,00 17,00 17,00 17,00 17,00
KyKypyg3a 18,26 18,26 18,26 18,26 43,00 43,00 43,00 43,00
EpoT coHamHuKoBun - - - - 10,00 10,00 10,00 10,00
MyKa pu6Ha 8,50 8,50 8,50 8,50 5,00 5,00 5,00 5,00
KoHieHTpaT* 2,24 2,24 2,24 2,24 3,00 3,00 3,00 3,00
CoHamHMKoBa ogia 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
ryaHiguHoiToBa K-Ta - 0,06 0,12 0,18 - 0,06 0,12 0,18
* Craag KoHueHTpaTy: MygKrueronMHa KoMno3uiia (^epMeHTu+^rma), cigb, Ca 36%, npeMiKc KM (CTaHgapT), gu^TopoBaHnn $oc$aT P 19%, Ca 32%, MHA, TpeoHiH.
rogiBga nepenegiB 6yga rpynoBow, KoM6iKopMu 3ro-goByBagu y cyxoMy po3cunHoMy Burgagi, gBini Ha go6y - BpaHui Ta BBenepi. no^MBHicrb Ta xiMWHun cKgag noBHopauioHHux KoM6iKopMiB 6ygu oguHaKoBi Ta Bigpi-3Haguca gume 3a BMicToM ryaHiguHoiTOBoi KucgoTu (Ta6guia 3).
YnpogoB® gocgigiB o6nucgMBagu a6cogMTHun, ce-pegHbogo6oBun i BigHocHun npupocTu ®mboi Macu. ^uBy Macy muiii BroHanagu mgaxoM iHguBigyagbHoro 3Ba®yBaHHa ^ora^Ha Ha Barax B.HKT-500 3 TOHHiciro go 0,01 r.
EioMerpuHHy o6po6Ky gaHux 3gincHMBagu Ha nE-OM 3a gonoMororo nporpaMHoro 3a6e3neneHHa MS Excel 3 BuKopucTaHHaM B6ygoBaHux cTaTucTKHHux $yH-Kiin.
Pe3ygbTaTH Ta ix oßroBopeHHg
3rogoByBaHHa muii KoM6iKopMiB i3 gogaBaHHaM ry-amguHoiTOBoi KucgoTu b yci nepiogu Bupo^yBaHHa cnpuago 36igbmeHHW i'x ®mboi Macu (Ta6g. 4).
OrpuMam gaHi noKa3ywTb, ^o nepenegu gpyroi' rpy-nu (0,06% rOK) Magu Harnpa^y ®MBy Macy b nepmoMy nignepiogi Bupo^yBaHHa (1 - 21 go6a), a b gpyrun nig-
nepiog (22 - 42 go6a) - Kpa^i пoкaзннкн 6ygu b rpeTin rpyni (0,12% rOK). TaK, b 21 go6y ®uBa Maca nepene-giB, aKuM 3rogoByBagu ryaHiguHouToBy KucgoTy, 6yga 6igbmow b gpyrin rpyni Ha 7%, a b TpeTin - Ha 5,8% (P < 0,01) nopiBHaHo 3 KompogeM, a b 42 go6u - Ha 5,1 Ta 4,6% y TpeTin Ta neTBeprin rpynax BignoBig-ho(P < 0,01). A6cogwTHi npupocTu nepenegiB y paiioH aKux BBogugu ryamguHoiTOBy KucgoTy Man^e y Bci nepiogu 6ygu bu^umu nopiBHaHo 3 KoHTpogeM (Ta6guua 5). npoTe, 3 29 no 35 go6y Kompogb nepeBa^aB gume neTBepTa rpyna Ha 2,5 r a6o Ha 7,7% (P < 0,05), nraxu gpyroi' rpynu Magu Hu^Hi a6cogwTHi npupocTu Ha 22,1% (P < 0,001). Y Biii 42 go6u nepenegu TpeTboi' Ta HeTBepToi' rpyn nepeBa^agu 3a a6cogMTHuMu npupoc-TaMu nrairo KoHTpogbHoi' rpynu BignoBigHo Ha 16 Ta 10,8% (P < 0,01). HaH6igbmuH a6cogMTHun npupicT 6yB y nTuii TpeTboi' rpynu, aKuM 3rogoByBagu ochobhuh paiioH 3 piBHeM rOK 0,12%, i nepeBa^aB KoHTpogb Ha 6,5 r (P < 0,001).
CepegHbogo6oBi npupocTu ®mboi Macu y MogogHaKy nepenegiB gocgigHux rpyn ynpogoB® nepmoro Tu^Ha Bupo^yBaHHa cyrreBo He Bigpi3Haguca, age nepeBa^agu KoHTpogb Ha 0,3 r (P < 0,05) - gpyra i TpeTa rpynu (Ta6g. 6).
Та6мицм 3
BmIci eHepri'i Ta ochobhhx ii(»mibiiii\ pe'iQBiiii y 100 r K0M6iK0pMy_
BiK nepeneniB, gi6
noKa3HHK 1-21 | 22-42
rpyna
1-a 2-a 3-A 4-a 1-a 2-a 3-A 4-a
06MiHHa eHepria, KKan/100 r 288 288 288 288 297 297 297 297
Cupuft npoTeiH, % 27,98 27,98 27,98 27,98 20,52 20,52 20,52 20,52
Cupuft rap, % 5,43 5,43 5,43 5,43 5,16 5,16 5,16 5,16
.HmoneHoBa K-Ta, % 2,52 2,52 2,52 2,52 2,39 2,39 2,39 2,39
Cupa KniTKoBHHa, % 4,33 4,33 4,33 4,33 4,98 4,98 4,98 4,98
.i3HH, % 1,55 1,55 1,55 1,55 1,04 1,04 1,04 1,04
MeTioHiH, % 0,65 0,65 0,65 0,65 0,45 0,45 0,45 0,45
MeTioHiH+-LiHCTHH, % 1,03 1,03 1,03 1,03 0,68 0,68 0,68 0,68
TpeoHiH, % 0,98 0,98 0,98 0,98 0,60 0,60 0,60 0,60
Tpumo^aH, % 0,39 0,39 0,39 0,39 0,27 0,27 0,27 0,27
ApriHiH, % 1,73 1,73 1,73 1,73 1,16 1,16 1,16 1,16
BaniH, % 1,52 1,52 1,52 1,52 1,06 1,06 1,06 1,06
ricTHguH, % 0,68 0,68 0,68 0,68 0,50 0,50 0,50 0,50
r^rnuH, % 0,51 0,51 0,51 0,51 0,55 0,55 0,55 0,55
bonemuH - - - - 1,18 1,18 1,18 1,18
.etaHH, % 2,17 2,17 2,17 2,17 1,60 1,60 1,60 1,60
OeHmanamH, % 1,50 1,50 1,50 1,50 1,03 1,03 1,03 1,03
Tepo3HH, % 0,28 0,28 0,28 0,28 0,34 0,34 0,34 0,34
®eHmanamH+ Tepo3HH,% 0,67 0,67 0,67 0,67 0,83 0,83 0,83 0,83
Kan^ift, % 1,06 1,06 1,06 1,06 1,03 1,03 1,03 1,03
Ooc^op, % 0,8 0,8 0,8 0,8 0,78 0,78 0,78 0,78
Ooc^op 3acoroBaHHH, % 0,51 0,51 0,51 0,51 0,52 0,52 0,52 0,52
HaTpift, % 0,3 0,3 0,3 0,3 0,2 0,2 0,2 0,2
Xjiop,% - - - - 0,28 0,28 0,28 0,28
BiTaMiH A, thc.mo 15,0 15,0 15,0 15,0 7,0 7,0 7,0 7,0
BiTaMiH ^3, thc.mo 3,0 3,0 3,0 3,0 1,5 1,5 1,5 1,5
BiTaMiH E, Mr - - - - 5,0 5,0 5,0 5,0
BiTaMiH K, Mr 20,0 20,0 20,0 20,0 - - - -
BiTaMiH K3, Mr 2,5 2,5 2,5 2,5 1,5 1,5 1,5 1,5
BiTaMiH Bi, Mr 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0 2,0
BiTaMiHB2, Mr 5,0 5,0 5,0 5,0 3,0 3,0 3,0 3,0
BiTaMiH B3, Mr 30,0 30,0 30,0 30,0 20,0 20,0 20,0 20,0
BiTaMiH B4, Mr 300,0 300,0 300,0 300,0 500,0 500,0 500,0 500,0
BiTaMiH B5, Mr 15,0 15,0 15,0 15,0 10,0 10,0 10,0 10,0
BiTaMiH B6, Mr 4,0 4,0 4,0 4,0 1,0 1,0 1,0 1,0
BiTaMiH B12, Mr 0,050 0,050 0,050 0,050 0,025 0,025 0,025 0,025
BiTaMiH Bc, Mr 1,00 1,00 1,00 1,00 1.50 1.50 1.50 1.50
BiTaMiH H, Mr 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
BiTaMiH C, Mr - - - - 50,0 50,0 50,0 50,0
Та6мицм 4
^inta Maca MO^ogHgKy nepeneiiB, r_
BiK, gi6 rpynu
1 2 3 4
1 9,4 ± 0,12 9,3 ± 0,11 9,3 ± 0,10 9,4 ± 0,11
7 28,9 ± 0,84 31,3 ± 0,89 31,3 ± 0,94 30,6 ± 0,89
14 68,9 ± 1,25 76,8 ± 1,20*** 69,9 ± 0,99 65,9 ± 1,09
21 131,2 ± 1,64 140,4 ± 1,80*** 138,8 ± 1,89** 135,3 ± 1,70
28 190,6 ± 2,26 201,4 ± 2,34*** 198,6 ± 2,32* 196,8 ± 2,23*
35 222,8 ± 2,48 226,4 ± 2,28 229,7 ± 2,82 230,6 ± 2,54*
42 263,2 ± 3,13 267,1 ± 2,64 276,7 ± 3,47** 275,4 ± 3,11**
*P < 0,05; **P < 0,01; ***p < 0,001 no BigHomeHHro go KompontHoi rpynu
Та6мицм 5
Afico. no'iiii npupocTH nepeneiiB, r_
BiKoBHn nepiog, gi6 Tpynn
1 2 3 4
1-7 19,5 ± 0,72 21,9 ± 0,79* 21,9 ± 0,85* 21,2 ± 0,79
8-14 40,0 ± 0,60 45,5 ± 0,47*** 38,1 ± 0,43** 35,0 ± 0,29***
15-21 62,3 ± 1,03 63,6 ± 0,86 68,9 ± 1,20*** 69,6 ± 0,76***
22-28 59,4 ± 1,00 61,0 ± 0,65 59,8 ± 0,69 61,2 ± 0,71
29-35 32,1 ± 0,57 25,0 ± 0,95*** 31,1 ± 0,87 34,6 ± 0,99*
35-42 40,6 ± 0,74 40,8 ± 0,37 47,1 ± 0,69*** 45,0 ± 1,35**
Та6мицм 6
Cepe/niMuofioiii iipiipocni iicpciiciii'., r_
BicoBMn nepiog, gi6 Tpynn
1 2 3 4
1 - 7 2,8 ± 0,10 3,1 ± 0,11* 3,1 ± 0,12* 3,0 ± 0,11
8 - 14 5,7 ± 0,09 6,5 ± 0,07*** 5,4 ± 0,06** 5,0 ± 0,04***
15 - 21 8,9 ± 0,15 9,1 ± 0,12 9,8 ± 0,17*** 10,0 ± 0,11***
22 - 28 8,5 ± 0,14 8,7 ± 0,09 8,5 ± 0,10 8,8 ± 0,10
29 - 35 4,6 ± 0,08 3,6 ± 0,14*** 4,4 ± 0,12 4,9 ± 0,14*
35 - 42 5,8 ± 0,11 5,8 ± 0,05 6,7 ± 0,10*** 6,4 ± 0,19**
Bi.niociii iipiipocni ^hbo'i Macu Mo.iogmik'y nepeneiiB, %
Та6mц% 7
BicoBMn nepiog, gi6 Tpynn
1 2 3 4
1 - 7 98,4 ± 1,34 104,3 ± 1,40** 103,7 ± 1,80* 102,3±1,58
8 - 14 83,5 ± 1,09 86,2 ± 1,22 77,2 ± 1,63** 74,5***±1,19
15 - 21 63,0 ± 1,15 58,9 ± 0,73** 66,1 ± 0,80* 69,6***±0,64
22 - 28 36,9 ± 0,47 35,8 ± 0,22* 35,6 ± 0,36* 37,0±0,30
29 - 35 15,6 ± 0,27 11,9 ± 0,46*** 14,5 ± 0,31** 15,8±0,42
35 - 42 16,6 ± 0,21 16,5 ± 0,04 18,6 ± 0,09*** 17,7**±0,41
Ha gpyroMy i TpeTboMy THKHi BHpoiyBamia geaci gociigHi rpynn Main MeHmi cepegHbogo6oBi npnpocTH nopiBHHHO 3 compojieM. Tai 3 8 no 14 go6y b TpeTin i neTBepTin rpynn цi noKa3HHKH 6yin MeHmi Ha 0,3 Ta 0,7 r (P < 0,01), a 3 29 no 35 go6y b gpyrin - Ha 1,0 r (P < 0,001).
y nepiog BnpoiyBaHHa nepeneiiB Big 15- go 21-go6oBoro Bicy gociigHi rpynn nepeBaKain Komrpoib, aie HaHBHiHH noca3HHK 6yB y nepeneiiB aiHM 3rogo-ByBaiH 0,18% ryaнigннoцтoвoi khcioth Ta 6yB 6iibmHn Ha 12,4 % (P < 0,001). npoTaroM ocTaHHboro thkhh BnpoiyBaHHa (35 - 42 go6a) MoiogHac, io ogepKyBaB coM6icopM 3 BMicToM 0,12% rOK (3-a rpyna), MaB Han-bhihh cepegHbogo6oBHH npnpicT, skhh nepeBHiyBaB Ha 0,9 r (15,5%) nrauro KompoibHoi rpynn.
crocyeTbca BniHBy ryaнigннoцтoвoi khcioth Ha BigHocHi npnpocTH MoiogHacy nepeneiiB, to aHaii3yro-hh Becb nepiog BnpoiyBaHHa BiH 6yB pi3HHM, gociigHi rpynn nepeBaKain compoib inme y nepmnx gBa THKHi BnpoiyBaHHa (Ta6inua 7). Ha npHiiH^ nepmoro nig-nepiogy BnpoiyBaHHa (15-21 go6a) HaHBHinn BigHoc-hhh npnpicT 6yB y HeTBepTin rpyni Ta nepeBaKaB koht-poibHy Ha 6,6 r, to6to Ha 10,5% (P < 0,001), geio MeHmHH ^h noca3HHK 6yB y Tperin rpyni i nepeBaKaB coHTpoib Ha 3,1 r, i inme m^a aca oTpnMyBaia 0,06% rOK nocTynaiaca Koffipoiro Ha 4,1 r (P < 0,01).
B ocTaHHin THKieHb BnpoiyBaHHa (35 - 42 go6a) HaHHHKHHH BigHocHnn npnpicT 6yB y птнцi gpyroi rpy-nn BoHa BigcTaBaia Big Kompoiro Ha 0,1 r. B toh Ke
nepiog nepeneiH TpeTboi' Ta neTBepToi rpyn nepeBa®aiH KOHTpoib BignoBigHO Ha 2 r Ta 1,1 r (P < 0,01).
BlICIIOBK'll
BHKopHcraHHa K0M6iK0pMiB 3 pi3HHMH piBHaMH rya-HigHHo^roBoi khcioth b rogiBii MOiogHaKy M'acHHx nepeneiiB cnpnae 36iibmeHHM i'x khbo' Macn, a TaKo® no3HTHBHo BniHBae Ha a6coiMTHi, cepegHbogo6oBi Ta BigHocHi npnpocTH. 3rogoByBaHHa KoM6iKopMiB 3 BMicToM ryamgHHo^roBoi khcioth b KiibKocTi 0,12 Ta 0,18 % npn3BogHTb go 36iibmeHHa ®HBoi' Macn nepeneiiB y Bim 42 go6n Ha 12,2 - 13,5 r a6o 4,6-5,1 % (p<0,01).
nepcnexmueu nodanbwux docmdwenb. nepcneKTHBa nogaibmnx gociig®eHb noiarae y BCTaHoBieHHi BniHBy onTHMaibHoro piBHa ryaHigHHo^roBoi' khcioth b KoM6i-KopMax Ha noKa3HHKH 3a6oro M'acHHx nepeneiiB.
Bi6^iorpa$iHMi iIOCM. lainm
Baker, D.H. (2009). Advances in protein-amino acid
nutrition of poultry. Amino Acids. Bryant-Angeloni, K. (2010): Dietry gyanidinoacetic acid spares arginine and dietry L-homoserine spares threonine in the chick. PhD Thesis, University of Illinois at Urbana-Champaign, USA. Halle, I., Henning, M., Kohler, P. (2006). Studies of the effects of creatine on performance of laying hens, on growth and carcass quality of broilers. Landbauforschung, Volkenrode.
Lemme, A., Ringel, J., Sterk, A., Young, J.F. (2007). Proceedings, 16th European Symposium on Poultry Nutrition, Strasbourg, France.
Mudd, S.H., Ebert, M H., Scriver, C.R. (1980). Labile methylgroup balances in the human—The role of sarcosine.
Ringel, J. et. al. (2008). Poultry Science Association, Niagara Falls, USA
Stahl, C.A., Greenwood, M.W., Berg, E.P. (2003). Growth parameters and carcass quality of broilers fed a corn-soybean diet supp.
Stead, L.M., Au, K.P., Jacobs R.L, Brosnan, M.E., Brosnan J.T. (2001). Methylation demand and homocysteine metabolism: Effects of dietary provision of creatine and guanidinoacetate.
Wyss, M., Kaddyrah-Daouk, R. (2000). Creatine and kreatinine metabolism. Physiological Reviews.
Cmammn nadiumm do peda^iï 10.10.2016