HayKoBHH BiCHUK ^BBiBctKoro HanjoHantHoro ymBepcureTy BeTepHHapHoi MegunuHH Ta 6ioTexHonoriH iMeHi C.3. IxuntKoro
Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj
ISSN 2519-2698 print ISSN 2518-1327 online
http://nvlvet.com.ua/
УДК 636.598:636.082
1нтенсившсть росту та розвитку молодняку оброшинських арих гусей i поколшня, схрещених з великою арою породою
М.Д. Петрiв1, Л.Я. Слобода1, О.М. Слобода2 [email protected], о1еЬ sloboda@gmail. сот
Институт алъсъкого господарства Карпатського регюну НААНУ, вул. Грушевсъкого, 5, с. Оброшино, Пустомитiвсъкий р-н, Лъвiвсъка обл., 81115, Укра!на;
2Лъвiвсъкий нацюналъний^верситет ветеринарно! медицини та бютехнологш iменi С.З. Гжицъкого,
вул. Пекарсъка, 50, м. Лъвiв, 79010, Укра!на
У тдвищент ефективностг функщонування птахгвничо! галузг виргшалъне значення мае використання спецгалгзованих високопродуктивних пор1д г кросгв сглъсъкогосподарсъко! птиц1. Зростання продуктивностг птиц на 35-40% визначаетъся досягненнями у галузг генетики, селекцп, племтно! справи та правилъних умов годгвлг та утримання. Використання сучасних пор1д г кросгв птицг, яю маютъ високий генетичний потенцгал продуктивностг, дастъ можливгстъ виробникам птахгвничо! продукцп за оптималъних умов утримання, повноцтно! годгвлг та належного ветеринарно-сантарного забезпечення досягти високих резулътатгв господарювання. Належний ргвенъ ведення племтно! роботи е важливою передумовою ресурсоощадно! технологи, що визначае витрати кормгв на одиницю продукци, !! яюстъ та прибуток.
У 2011-2016 рр. нашим завданням було дослгдити племтт та продуктивш якостг оброшинсъких сгрих гусей в II поко-лтш тсля прилиття кров! велико! аро! породи та легартгв. Метою дано! розробки була консолгдацгя та удосконалення племтних г продуктивних якостей оброшинсъких сгрих гусей при розведенш «в собг», що дозволило зберегти цтт якостг вихгдного поголгв'я г тим самим забезпечити його конкурентоспроможшстъ в сучасних умовах. Вивчали особливостг успа-дкування господарсъко-корисних ознак молодняком, одержаним вгд схрещування. Нашг дослгдження проводили в лабораторп дргбного тваринництва 1СГКР НААН та ДПДГ «Миклашгв» Лъвгвсъко! областг. Основним методом племтно! роботи е вгдбгр г пгдбгр особин з високими продуктивними якостями з метою одержання однотипно! птицг, яка б вгдповг-дала запланованим високим параметрам продуктивностг. Нами було проведено ряд дослгдженъ, ят опублжоват в попере-днг роки. Дана стаття присвячена дослгдженням, в ходг яких нами було встановлено, що схрещування оброшинсъких арих гусей(ОС) з гусъми велико! аро! породи (ВС) полтшуе показники росту г розвитку молодняку.
Ключовi слова: гуси, жива маса, обхват грудей, довжина тулуба, юля г плюсни.
Интенсивность роста и развития молодняка оброшинской серых гусей и поколения, скрещенные с гусями крупной серой породы
М.Д. Петрив1, Л.Я. Слобода1, О.М. Слобода2 [email protected], oleh. sloboda@gmail. шт
1 Институт селъского хозяйства Карпатского региона УААН, ул. Грушевского, 5, с. Оброшино, Лъвовская областъ, 81115, Украина;
2Лъвовский националъный университет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого,
ул. Пекарская, 50, г. Лъвов, 79010, Украина
В повышении эффективности функционирования птицеводческой отрасли решающее значение имеет исполъзование специализированных высокопроизводителъных пород и кроссов птицы. Рост продуктивности птицы на 35-40% определяется достижениями в области генетики, селекции, племенного дела и правилъных условий кормления и
Citation:
Petriv, M., Sloboda, L., Slobod, O. (2017). Intensity of growth and development of the young of obroshyno gray geese generation crossed with big gray breed geese, f ii generation, crossed with geese big seed of breed. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19(74), 219-223.
содержания. Использование современных пород и кроссов птицы, которые имеют высокий генетический потенциал продуктивности, даст возможность производителям птицеводческой продукции при оптимальных условиях содержания, полноценного кормления и надлежащего ветеринарно-санитарного обеспечения достичь высоких результатов хозяйствования. Надлежащий уровень ведения племенной работы является важной предпосылкой ресурсосберегающей технологии, определяет затраты кормов на единицу продукции, ее качество и прибыль.
В 2011-2016 гг. нашей задачей было исследовать племенные и продуктивные качества оброшинской серых гусей во II поколении после прилития крови крупной серой породы и легартов. Целью данной разработки была консолидация и усовершенствование племенных и продуктивных качеств оброшинской серых гусей при разведении «в себе», что позволило сохранить ценные качества исходного поголовья и тем самым обеспечить его конкурентоспособность в современных условиях. Изучали особенности наследования хозяйственно-полезных признаков молодняком, полученным от скрещивания.
Наши исследования мы проводили в лаборатории мелкого животноводства ИСХКР НААНУ и ГПДХ «Миклашев» Львовской области. Основным методом племенной работы являлся отбор и подбор особей с высокими продуктивными качествами с целью получения однотипной птицы, соответствующей запланированным высоким параметрам производительности. Нами был проведен ряд исследований, опубликованных в предыдущие годы. Данная статья посвящена исследованию, в ходе которых нами было установлено, что скрещивание оброшинской серых гусей (ОС) с гусями большой серой породы (ВС) улучшает показатели роста и развития молодняка.
Ключевые слова: гуси, живая масса, обхват груди, длина тулувища, киля и плюсны.
Intensity of growth and development of the young of obroshyno gray geese generation crossed with big gray breed geese, f ii generation, crossed with geese
big seed of breed
M. Petriv1, L. Sloboda1, О. Sloboda2 [email protected], oleh. sloboda@gmail. com
1Institute of Agriculture of Carpathian Region NAAS Grushevskogo Str., 5, Obroshino, Lviv Oblast, 81115, Ukraine;
Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyi,
Pekarska Str., 50, Lviv, 79010, Ukraine
In raising the efficiency of the poultry industry is crucial to the use of specialized breeds and crosses of poultry. Poultry productivity growth by 35-40% determined by developments in genetics, selection and breeding. The use of modern poultry breeds and crosses that have a high potential output, will enable producers poultry products under optimal conditions hold, full feeding and proper veterinary software to achieve high performance management. Proper maintenance of the level of breeding is an important prerequisite for resource saving technology that determines the cost offeed per unit of output, quality and profit.
In 2011-2016 year our goal was to explore breeding and productive qualities of obroshyno gray geese in the second generation after blood inflow large gray breed. The aim of this development was the consolidation and improvement of breeding and productive qualities obroshyno gray geese breeding «in itself», allowing the output to save valuable livestock and thus ensure its competitiveness in the modern world. We studied the peculiarities of inheritance of economically useful traits youngsters obtained from crosses.
Our research we conducted in the laboratory of small livestock IAKR NAAS and SERH «Myklashiv» of Lviv region.
The main method of breeding is the selection and recruitment of individuals with high productive qualities in order to obtain the same type of bird that would meet the planned performance parameters. Investigated that obroshyno white geese crossing from geese large gray breed improves the growth and development of young animals.
Key words: geese, live weight, measurements of body, keel and shank
Вступ Гуавництво e перспективною галуззю птах1вницт-
ва у виробницта м'яса птищ. За швидшстю росту,
У шдвищенш ефективносл функцюнування птахь здатшстю перетравлювати значну шльшсть зелених та
вничо! галуз1 виршальне значения мае використання соковитих корм1в з високим вм1стом клггковини, ви-
спещал1зованих порщ i кроав сшьськогосподарсько! сокою життездатшстю та за шшими господарсько-
птищ. Зростання продуктивносп птищ на 35-40% корисними ознаками гуси мають ряд переваг порiвия-
визначаеться досягненнями у галузi генетики, селекцп но з курми, iндиками та качками. Фактично лише
та племшно! справи. Використання сучасних порщ i здатшсть гусей високояшсно та у великих шлькостях
кроав птищ, яш мають високий потенщал продукти- перетравлювати рослинну клггковину ставить !х на
вносп, дасть можливють виробникам птахiвничо! перше мюце серед шших видiв домашньо! птищ (Leb-
продукцп за оптимальних умов утримання, повнощн- edev and Usovich, 1976; Sloboda et al., 2012). Навиъ
но! годiвлi та належного ветеринарно-саштарного при пасовищному вирощуванш жива маса гусенят
забезпечення досягти високих результапв господарю- уже в 8-10-тижневому вщ досягае 3,5-4,0 кг, а при
вання. Високий рiвень ведення племшно! роботи е штенсивному - 4,0-4,5 кг при затратах концентрова-
важливою передумовою ресурсозбер^аючо! техноло- них кормiв до 3 кг на 1 кг приросту (Ivko et al., 2009).
гп, що визначае витрати кормiв на одиницю продук- Тушка 8-9-тижневого гусеняти мютить 17-18% про-
ци, li яшсть та прибуток (Rojter et al., 2007; Ivko et al., тешу, 21-22% жиру. Енергетичну щншсть м'яса гусей
2009; Khvostyk, 2012). визначають з розрахунку: в 1 кг 1спвно1 частини туш-
kh rycKH MicTHTbca 13,63-14,97 MA® (3256-3576 KKag) (Rojter et al., 2007; Ivko et al., 2009; Khvostyk, 2012).
3 ycix BugiB goMamHboi птнцi BogongaBHa - Han-MeHm BuöarauBa go yMoB yrpuMaHHa Ta rogiBgi. ^ muua Big3HanaeTbca bhcokom cKopocnigic™, iHTeHCu-BHicTM pocTy, gieTHHHHMH BgacTHBocraMH M'aca, bhco-kom ongarow KopMy Ta HeBuöarguBicTM b rogiBgi, 3a-BgaKH noMy ix rogiBga KomTye 3HanHo gemeBme Hi® Kypen (Prishutkina, 2006; Svezhencov, 2008).
MaTepiag i MeTogu goe^ig^eMt
Aocgig®eHHa npoBogugu b ga6opaTopii gpiÖHoro TBapuHHH^Ba ICrKP HAAH Ta APAT «MuKgamiB» ^bBiBcbKoi oögacTi.
Ochobhhm 3aBgaHHHM ngeMiHHoi po6oTH e Big6ip i nig6ip ocoöhh 3 bhcokhmh npogyKTHBHHMu mocxaMH gga ogep®aHHa ogHoTunHoi птнцi, ma 6h BignoBigaga 3angaHoBaHHM napaMeTpaM npogyKTHBHocri (Rojter et al., 2005; Ivko et al., 2009).
CegeKqifey po6oTy, cnpaMoBaHy Ha 3aKpingeHHa cTaHgapTHux gga ko®ho1 nopogHoi rpynu o3HaK, mh npoBogugu mgaxoM iHgHBigyagbHo-MacoBoro Big6opy. nepeg nonancoM ngeMiHHoro nepiogy caM^ Ta caMKH Bcix nopogHux rpyn 6ygu iHguBigyagbHo oцiнeнi 3a eKcTep'epoM, TunoBic™ onepeHHa, ®hbom Macow. npo-TaroM npogyKTHBHoro nepiogy Ha rpynoBoMy piBHi npo-Bogugu o6giK Hecynocri, 3angigHeHocTi, BHBogHMocTi ae^, BHBogy MogogHaKy. B go6oBoMy вiцi npoBegu ®opcTKHH Big6ip ryceHaT 3a eKcTep'epoM (Rojter et al., 2005; Svezhencov, 2008; Ivko et al., 2009).
3 norogiB'a rycen 6ygo c^opMoBaHo gBi rpynu птнцi no 100 rogiB b Ko®Hin, aKi Ha nepiog napyBaHHa Ta an-цeкgagкн (3 cinHa no TpaBeHb) yrpuMyBaguca po3gigbHo i3 3a6e3neneHHaM Hage®Horo piBHa rogiBgi Ta pe®HMy yTpuMaHHa. 06giK Hecynocri npoBogugu ^ogeHHo 3 BupaxyBaHHaM iHgeKcy $opMH aeцb mgaxoM gimHHoro ix BHMipwBaHHa i Big6opy 3a Macow gga nogagbmoi iHKy6a^i. 36ip iHKy6aqiHHux ae^ Ta KoHTpogb 3a ix 36epiraHHaM npoBoguBca ^oHan6igbme go 10 gHiB, nicga noro ix BignpaBgagu Ha iHKy6aqiro, aKa npoBogu-gaca 3rigHo 3 gironuMH mcrpyKqiaMH (Rojter et al., 2005; Svezhencov, 2008; Ivko et al., 2009; Khvostyk, 2012).
Aga 6igbm noBHoi xapaKTepucTHKH npo^ciB pocTy i po3BHTKy ryceii b pi3Hi BiKoBi nepiogu 6ygu npoBegeHi BHMipu cTaTen ix Tiga. B cboi'h po6oTi mh BHKopHcroBy-Bagu TaKi ocHoBHi npoMipu cTaTen Tiga, aK o6xBaT rpy-gen, goB®HHa Tygy6y, Kiga i ngwcHH. y Bci BiKoBi nepi-ogu ryceHaTa II rpynu nepeBa®agu cBoix poBecHHKiB no gaHux noKa3HHKax. AaH BHMipwBaHb HaBegeHo b Ta6-gнцi 3.
MogogHaK, nonHHaronH 3 ogHogeHHoro BiKy 6yB Bi-gi6paHHH (no3HaneHHH) i nocTaBgeHHH Ha po3gigbHe Bupo^yBaHHa 3a reHoTunoM. rogiBga MogogHaKy 3gincHMBagaca BignoBigHo go HopM BHKopHcraHHa cTaHgapTHux KoM6iKopMiB (Rojter et al., 2005; Ivko et al., 2009).
Та6мицм 1
CxeMa iipoiiegeiimi goe.iigy_
nopogu i nopogHi rpynu
OC s OC x BC s (II noKo-giHHa)
OC $ X
OC x BC$ (II noKogiH-Ha) X
npuMiTKa: OC - o6pomuHcbKa cipa, BC - BegHKa cipa
Pe3ymTaTH Ta i'x oßroBopeMMH
CepegHa ®HBa Maca rycen Ha nonaroK an^KgagKH craHoBuga - o6pomuHcbKux cipux: rycKH - 6,10 Kr, rycaKH - 7,00 Kr, a OC x BC: rycKH - 6,15 Kr, rycaKH -7,32 Kr.
PicT rycen e BH3HanagbHHM noKa3HHKoM ix npogyK-THBHocTi, aKHH Bigo6pa®ae noTeH^HHi Mo®gHBocri reHoTuny b KoHKpeTHHx yMoBax yrpuMaHHa Ta rogiBgi. 3a gHHaMiKow ®HBoi Macu Mo®Ha oцiннтн npogyKTHB-HicTb птнцi (Ta6g. 2).
3 gaHux Ta6g. 2 BugHo, ^o MogogHaK Bcix gocgigHux rpyn b nepmuH geHb MaB nopiBHaHo ogHaKoBy ®HBy Macy, ogHaK B®e b цboмy вiцi npoaBgawTbca o3HaKH cTaTeBoro guMop$i3My. AocroBipHa pi3Huua b ®HBin Maci 6yga Big3HaneHa y 4-TH®HeBoMy вiцi Ha Kopucrb caмцiв II rpynu, aKi Ha 3,37% nepeBa®agu caмцiв I rpynu, a caMKH II rpynu nepeBa®aMTb caMoK I rpynu Ha 6,02%. y 9-TH®HeBoMy вiцi 36epiragaca TaKa ® TeHgeH-цia - caM^ II rpynu Ha 1,99% nepeBa®agu caмцiв I rpynu, a caMKH II rpynu Ha 0,52% nepeBa®aMTb caMoK I rpynu. B nogagbmoMy mBugKicTb pocTy rycen npoTa-roM Bcboro nepiogy pocTy Maga xBugenogi6HHH xapaK-Tep. Han6igbm iHTeHcuBHHH picr rycen Bcix rpyn cno-crepiraBca b nepmi gBa мicaцi nocreM6pioHagbHoro po3BHTKy, b nogagbmoMy цeн noKa3HHK 3HH®yeTbca go MiHiMagbHux Begu^HH b nepiog cTaTeBoi 3pigocTi.
Та6мицм 2
y 9-TH®HeBoMy вiцi caмцi II rpynu nepeBa®agu cBoix poBecHHKiB 3 I rpynu 3a o6xBaroM rpygen Ha 1,79%. 3a goB®HHoro Tygy6y caмцi II rpynu nepeBa®agu caM-цiв I rpynu Ha 2,08%, a 3a goB®HHow Kiga caM^ II rpy-nu nepeBa®agu cBoix poBecHHKiB 3 I rpynu Ha 7,14%. TaKa ® TeHgeH^a 36epiragaca i y npoMipax roMigKH Ta ngwcHH, TaK caмцi II rpynu no nepmoMy noKa3HHKy nepeBa®agu caмцiв I rpynu Ha 8,19%; no gpyroMy no-
^HMaMiua aciiiioi' Maeu ryeeft, Kr (M ± m)
BiK rycen
rpyna 1 geHb 4 TH®Hi 9 TH®HiB 12 TH®HiB 21 TH®geHt
CaM^
I 0,102 ± 8 1,78 ± 29 4,52 ± 40 5,30 ± 15 5,67 ± 25
II 0,104 ± 3 1,84 ± 35 4,61 ± 53 5,37 ± 20 5,81 ± 35
CaMKH
I 0,099 ± 3 1,66 ± 15 3,84 ± 20 4,83 ± 13 5,28 ± 23
II 0,100 ± 8 1,76 ± 17 3,86 ± 13 4,88 ± 15 5,46 ± 30
Ka3HHKy самцi II rpynu nepeBa®aiu самцiв I rpynu Ha 6,68%.
^na 6iibm noBHoi' xapaKTepucTHKH npo^ciB pocTy i po3BHTKy ryceii b pi3Hi BiKoBi nepiogu 6yjiH npoBegeHi BHMipu CTaTen ix Tiia. B cboih po6oTi mh BHKopucToBy-BajH TaKi ocHoBHi npoMipu araren Tina, ax o6xBaT rpy-gen, goB®HHa Tyiy6y, Kiia i nirocHH. y Bci BiKoBi nepi-ogu ryceHaTa II rpynu nepeBa®aiu cboix poBecHHKiB no gaHHx noKa3HHKax. ,3,aHi BHMiproBaHb HaBegeHo b Ta6-ih^ 3.
y 9-TH®HeBoMy вiцi caмцi II rpynu nepeBa®aiH cBoi'x poBecHHKiB 3 I rpynu 3a o6xBaTOM rpygen Ha 1,79%. 3a goB®HHoro Tyiy6y caмцi II rpynu nepeBa®aiH caM-цiв I rpynu Ha 2,08%, a 3a goB®HHoro Kiia caмцi II rpynu nepeBa®aiu cBoi'x poBecHHKiB 3 I rpynu Ha 7,14%. Taxa ® TeHgeffl^ia 36epiraiaca i y npoMipax roMiiKH Ta
nirocHH, Tax caмцi II rpynu no nepmoMy noxa3HHKy nepeBa®aiH caмцiв I rpynu Ha 8,19%; no gpyroMy no-Ka3HHKy caM^ II rpynu nepeBa®aiH caмцiв I rpynu Ha 6,68%.
Cjiig Big3HanuTH i Te, ^o caмцi ax I Tax i II rpyn y Bci BixoBi nepiogu Maiu gocroBipHo BH^i noKa3HHKH eKcrep'epy Hi® caMKH, npo ^o cBignaTb gaHi Ta6iu^.
Tax y 9-TH®HeBoMy вiцi caMKH II rpynu 3a o6xBaToM rpygen nepeBa®aiu cBoi'x poBecHH^ 3 I rpynu Ha 2,40%, 3a goB®HHoro Tyiy6y caMKH II rpynu nepeBa®a-iH caMox 3 I rpynu Ha 3,21%. 3a goB®HHoro Kiia caMKH II rpynu nepeBa®aiH cboix poвecннцb 3 I rpynu Ha 2,34%. npoMipu roMiiKH Ta nirocHH y caMox II rpynu 6yiu Han6iibmi i nepeBa®aiH caMox I rpynu no nepmoMy noxa3HHKy Ha 5,26%, no gpyroMy noxa3HHKy caMKH II rpynu nepeBa®aiH caMox I rpynu Ha 1,08%.
Та6мицм 3
npoMipn qciiqbiiiix CTaTen li.ia, cm (M ± m)
rpyna CTaTb 06xBaT rpygen floB®HHa ToMiiKa nirocHa
Tyiy6y | Kiia
1-n geHb
I caмцi 11,7 ± 0,12 11,2 ± 0,16 2,4 ± 0,14 5,0 ± 0,20 3,7 ± 0,11
caMKH 10,4 ± 0,17 10,5 ± 0,14 2,3 ± 0,15 4,6 ± 0,09 3,5± 0,15
II caM^ 12,0 ± 0,46 11,9 ± 0,20 2,6 ± 0,10 5,1 ± 0,12 3,9 ± 0,20
caMKH 10,8 ± 0,42 10,9 ± 0,10 2,5 ± 0,20 4,8 ± 0,13 3,9 ± 0,13
4 TH®Hi
I caмцi 28,1 ± 0,19 29,5 ± 0,13 9,9 ± 0,19 11,5 ± 0,13 8,6 ± 0,10
caMKH 27,9 ± 0,18 28,8 ± 0,15 9,0 ± 0,11 11,4 ± 0,18 8,6 ± 0,11
II caмцi 28,5 ± 0,11 29,7 ± 0,10 10,3 ± 0,15 14,1 ± 0,50 9,1 ± 0,12
caMKH 28,5 ± 0,20 28,3 ± 0,18 9,2 ± 0,19 12,8 ± 0,17 9,0 ± 0,11
9 TH®HiB
I caM^ 39,1 ± 0,22 33,5 ± 0,14 12,6 ± 0,17 18,3 ± 0,40 10,5 ± 0,24
caMKH 37,4 ± 0,13 31,1 ± 0,13 12,8 ± 0,09 17,1 ± 0,20 9,2 ± 0,30
II caмцi 39,8 ± 0,21 34,2 ± 0,08 13,5 ± 0,11 19,6 ± 0,15 11,2 ± 0,15
caMKH 38,3 ± 0,19 32,1 ± 0,10 13,1 ± 0,10 18,0 ± 0,18 9,3 ± 0,19
12 TH®HiB
I caM^ 53,2 ± 0,11 42,6 ± 0,20 18,7 ± 0,12 15,2 ± 0,10 9,5 ± 0,08
caMKH 53,7 ± 0,12 43,3 ± 0,25 19,2 ± 0,14 16,4 ± 0,21 10,5 ± 0,17
II caмцi 54,3 ± 0,13 43,0 ± 0,14 19,2 ± 0,11 16,1 ± 0,19 11,2 ± 0,35
caMKH 55,1 ± 0,22 43,9 ± 0,50 19,6 ± 0,09 16,8 ± 0,17 11,5 ± 0,10
Bmciiobkii
biß.iorpa^ihhi iiocii. lamm
1. ^ocToBipHa pi3Huua b ®HBin Maci 6yia Big3HaneHa y 4-TH®HeBoMy вiцi Ha KopucTb caмцiв II rpynu, axi Ha 3,37% nepeBa®aiu caмцiв I rpynu, a caMKH II rpynu nepeBa®aroTb caMox I rpynu Ha 6,02%.
2. y 9-TH®HeBoMy B^i 36epiraiaca Taxa ® тeнgeнцia - caM^ II rpynu Ha 1,99% nepeBa®aiu caмцiв I rpynu, a caMKH II rpynu Ha 0,52% nepeBa®aroTb caMox I rpynu.
3. CaM^ I i II rpyn y Bci BixoBi nepiogu Maiu gocro-BipHo BH^i noKa3HHKH excTep'epy Hi® caMKH. npoMipu cTaTen Tiia (o6xBaT rpygen, goB®HHa Tyiy6a, Kiia i nirocHH) 6yiu HaHBH^HMH b caмцiв II-oi rpynu.
3. Cxpe^yBaHHa o6pomuHcbKux cipux rycen 3 rycb-mh BC nopogu nigBH^ye BigrogiBeibHi aKocri noMicen.
nepcnexmueu nodanbwux docmdwenb. B Hamux ga-ibHimux gociig®eHHax mh niaHyeMo KoHcoiigyBam 6a®aHi o3HaKH b noMicHHx rycen Ha BeiHKoMy noroiiB'i. ^,ia цboro 6ygeMo npoBogHTH Big6ip nтнцi i3 6a®aHHMH o3HaxaMH gia nogaibmoro po3BegeHHa.
Rojter, Ja.S., Davtjan, A.D., Egorova, A.V. (2007). In-strukcii po kompleksnoj ocenke plemennyh kachestv sel'skohozjajstvennoj pticy (jaichnye i mjasnye kury, gusi, utki, indejki, cesarki) Sergiev Posad. VNITIP (in Russian).
Sloboda, L.Ia., Zahorets, N.M., Petriv, M.D., Khomyk, M.M., Tesak, H.V. (2012). Zabiini pokaznyky molod-niaku obroshynskykh sirykh husei, skhreshchenykh z husmy velykoi siroi porody. Peredhirne ta hirske zem-lerobstvo i tvarynnytstvo. 54(2), 14-19 (in Ukrainian).
Lebedev, P.T., Usovich, A.T. (1976). Metody issledovanija kormov, organov i tkanej zhivotnyh. M. Rossel'hozizdat (in Russian).
Ivko, I.I., Mykytiuk, M.D., Riabinina, O.V., Bratyshko, N.I. (2009). Rekomendatsii shchodo spriamovanoho vyroshchuvannia, utrymannia i vidhodivli vodoplavnoi ptytsi. Birky (in Ukrainian).
Plohinskij, N.A. (19690. Rukovodstvo po biometrii dlja zootehnikov. M. Kolos (in Russian).
Prishutkina, S. (2006). Populjarnost' produkcii rastjot.
Pticevodstvo. 10, 11-16 (in Russian). Svezhencov, A.I. (2008). Programmy normirovannogo
kormlenija pticy. Dnepropetrovs (in Russian). Fisinin, V.I., Tishhenkov, A.N., Egorov, H.A. (1998). Ocenka kachestva kormov, organov, tkanej, jaic i
mjasa pticy. Metodicheskoe rukovodstvo VNITIP. Sergiev Posad (in Russian). Khvostyk, V.P. (2012). Ekoloho-henetychni parametry nesuchosti husei. Suchasne ptakhivnytstvo. 5(114), 23-24 (in Ukrainian).
Cmammn nadiümna do peda^ii 1.03.2017