Научная статья на тему 'Интенсивность роста и мясная продуктивность молодняка овец за использование в рационахперлита'

Интенсивность роста и мясная продуктивность молодняка овец за использование в рационахперлита Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
87
25
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
МОЛОДНЯК ОВЕЦЬ / ГОДіВЛЯ / ПЕРЛіТ / М'ЯСНА ПРОДУКТИВНіСТЬ / MEAT PRODUCTIVITY / ЯКіСТЬ БАРАНИНИ / MEAT QUALITY / МОЛОДНЯК ОВЕЦ / JOUNG SHEEP / ПИТАНИЕ / FEEDING / ПЕРЛИТ / PEARLITE / МЯСНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ / КАЧЕСТВО БАРАНИНЫ

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Седило Г. М., Вовк С., Каплинский В. В., Хомик М. М.

Исследовали влияние использования в рационе молодняка овец (ярок) породы прекос в весенне-летний пастбищный период в горной зоне Карпат добавок минерала перлита в количестве 2% от сухого вещества рациона на интенсивность роста и показатели качества баранины. Установлено, что использование в составе комбикорма молодняка овец данной породы добавок указанного количества перлита в пастбищный период стимулирует рост и развитие животных, улучшает морфологический состав туш, повышает калорийность баранины, а также увеличивает в ней содержание сухого вещества, белка и жира. В частности коэффицент мясности туш животных, получавших добавку перлита в составе рациона, был в 1,3 раза выше, а содержание в баранине сухого вещества, белка и жира соответственно на 7,5; 8,0 и 8,3% больше, по сравнению с ярками, которым не добавляли в рацион перлит.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по животноводству и молочному делу , автор научной работы — Седило Г. М., Вовк С., Каплинский В. В., Хомик М. М.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ ТА М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ ЯРОК ЗА ВИКОРИСТАННЯ ДОБАВОК ПЕРЛІТУ В РАЦІОНІ

We investigated the effect of using diet in young sheep (ewes) Prekos breed in the spring-summer period pasovyshnyy in the mountainous area of the Carpathians mineral perlite additives in an amount of 2% of the dry matter of the diet on growth rate and quality indicators lamb. Established that the use in feed of young sheep breeds of additives on the number of pearlite in pasovyshnyy period stimulates the growth and development of animals, improves the morphological composition of ink, increases calorie lamb, and it increases the dry matter, protein and fat. Gain m''yasnosti particular animal carcasses treated perlite additive in diet composition was 1.3 times higher, and the content in mutton dry matter, protein and fat, respectively: 7.5; 8.0 and 8.3% higher compared to ewes that did not was added to the diet of perlite.

Текст научной работы на тему «Интенсивность роста и мясная продуктивность молодняка овец за использование в рационахперлита»

УДК 636.325/38

Седшо Г.М., д.с.-г.н., член кореспондент НААН Вовк С.О., д.б.н., Каплшський В.В., к.вет.н.

Хомик М.М., науковий спiвробiтник © E-mail: [email protected] 1нститутсыьського господарства Карпатського регюну НААН с. Оброшино Пустомит1вського р-ну, Львгвськог обл.

ШТЕНСИВШСТЬ РОСТУ ТА М'ЯСНА ПРОДУКТИВН1СТЬ ЯРОК ЗА ВИКОРИСТАННЯ ДОБАВОК ПЕРЛ1ТУ В РАЦ1ОН1

Досл1джували вплив використання у рацюш молодняка овець (ярок) породи прекос у весняно-лттй пасовишний перюд у ггрськт зот Карпат добавок мтералу перлту в ктькостг 2% в1д сухог речовини рацюну на ттенсивтсть росту та показники якост1 баранини. Встановлено, що використання в складг комбжорму молодняка овець даног породи добавок вказаног ктькостг перлту у пасовишний перюд стимулюе рют i розвиток тварин, покращуе морфологiчний склад туш, тдвищуе калорттсть баранини, а також збыьшуе у тй сухог речовини, быку i жиру. Зокрема коофщент м 'ясностi туш тварин, яю отримували добавку перлту у складi рацюну, був у 1,3 рази вищим, а вмют у бараниш сухог речовини, быку i жиру вiдповiдно на: 7,5; 8,0 i 8,3% быьшим, порiвняно до ярок яким не добавляли до рацюну перлт.

Ключовi слова: молодняк овець, годiвля, перлт, м 'ясна продуктивтсть, яюсть баранини.

УДК 636.325/38

Г. М. Седнло, С. О.Вовк, В. В. Каплинский, М М.Хомик

Институт сельского хозяйства Карпатского региона НААН

ИНТЕНСИВНОСТЬ РОСТА И МЯСНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ МОЛОДНЯКА ОВЕЦ ЗА ИСПОЛЬЗОВАНИЕ В РАЦИОНАХПЕРЛИТА

Исследовали влияние использования в рационе молодняка овец (ярок) породы прекос в весенне-летний пастбищный период в горной зоне Карпат добавок минерала перлита в количестве 2% от сухого вещества рациона на интенсивность роста и показатели качества баранины. Установлено, что использование в составе комбикорма молодняка овец данной породы добавок указанного количества перлита в пастбищный период стимулирует рост и развитие животных, улучшает морфологический состав туш, повышает калорийность баранины, а также увеличивает в ней содержание сухого вещества, белка и жира. В частности коэффицент мясности туш животных, получавших добавку перлита в составе рациона, был в 1,3 раза выше, а содержание в баранине сухого вещества, белка и жира соответственно на 7,5;

© Седшо Г.М., Вовк СО., Каплшський В.В., Хомик М.М., 2014

175

8,0 и 8,3% больше, по сравнению с ярками, которым не добавляли в рацион перлит.

Ключевые слова: молодняк овец, питание, перлит, мясная продуктивность, качество баранины.

UDC636.32/38 : 636.084

Sedilo,C. Vovk, V.Kaplinsky, M. Homyk

Institute of Agriculture in the Carpathian region NAAS

PRODUCTIVE AND METABOLIC ACTION OF PEARLITE AFTER USE OF THEIR ADDITIONS IN THE RATIONS SAPLING SHEEP

We investigated the effect of using diet in young sheep (ewes) Prekos breed in the spring-summer period pasovyshnyy in the mountainous area of the Carpathians mineral perlite additives in an amount of 2% of the dry matter of the diet on growth rate and quality indicators lamb. Established that the use in feed of young sheep breeds of additives on the number of pearlite in pasovyshnyy period stimulates the growth and development of animals, improves the morphological composition of ink, increases calorie lamb, and it increases the dry matter, protein and fat. Gain m 'yasnosti particular animal carcasses treated perlite additive in diet composition was 1.3 times higher, and the content in mutton dry matter, protein and fat, respectively: 7.5; 8.0 and 8.3% higher compared to ewes that did not was added to the diet of perlite.

Key words: joung sheep, feeding, pearlite, meat productivity, meat quality.

Високу м'ясну продуктившсть та яккну баранину можна одержати при повноцшному забезпеченш потреб оргашзму тварин уЫма поживними речовинами, шляхом згодовування !м в достатнш кшькосп високояккних кормiв. Поряд i3 повноцшним забезпеченням ращошв овець для отримання високоякюно! баранини поживними речовинами (протеши, вуглеводи, жир, вггамши) не менш важливу роль ввдграють i мшеральш речовини[1 Ш7]. Засвоення мшеральних речовин оргашзмом овець залежить вщ якост корму, вжу, фiзiологiчного стану, стаи та рiвня продуктивное^ [4П6]. Мшеральна годiвля овець для отримання баранини у Карпатському репош Укра!ни характеризуеться специфжою.

Виходячи з того, метою дано! роботи було дослщження впливу на штенсившсть росту та м'ясну продуктившсть використання у ращонах молодняка овець тд час пасовищного перюду в умовах Карпатського репону мшералу перл^у.

Перл^ Мужiевського родовища Берепвського району Закарпатсько! областi - це вулкашчний мiнерал який мiстить: 68-76% SiO2; 0,1-0,5% Ti02; 1114% AbOs; 0,2-1,0% Fe2Os; 0,4-1,5% FeO; 0,5-1,5% СаО; 2,0-4,0% Na2O; 1,54,0% К2О; 1,0-9,0% Н2О.

176

Дослщження проведено в умовах фермерського господарства "Золоте руно" Воловецького району Закарпатсько! област на 2 групах ярок-аналопв 4 □ 8 мкячного вжу породи прекос. Схему дослщу наведено в табл. 1.

Таблиця 1.

__Схема дослщу_

Групи Год1вля шддослщних тварин

I -(контрольна) Основний рацюн (ОР)

II - (дослщна) ОР + 2% перлиу в1д сухо!' речовини рацюну

Овець утримували на л^ньому ращош, якийскладався для тварин контрольно! групи iз стандартного комбжорму та пасовищно! трави. Дослiднiй грут ярок додатково згодовували подрiбнений у виглядi порошку перлiт у кшькосп 2 % вiд маси комбжорму (табл. 2).

Склад комбiкорму для пщдослщннх ярок

Таблиця 2

Компоненти Вм1ст, %

Пшенична дерть 10

Ячмшна дерть 20

В1всяна дерть 20

Виавки пшеничш 15

Макуха ршакова 20

Макуха соняшникова 13,5

Кухонна сшь 0,5

Премжс 1

З метою вивчення впливу добавок перл^у до рацiону на рiст i розвиток ярок проводили щомiсячне зважування тварин (табл. 3). На початку дослщу (4 мк.) маса ярок контрольно! групи становила 21,4 кг, через два мк. - 28,9 кг, а вже у 8-мкячному вщ - 34,8 кг, а даслщно! вщповщно: 21,7; 29,1 i 35,8 кг. Наведеш данi свщчать про вiдсутнiсть суттевих рiзниць мiж живою масою тварин контрольно! та дослщно! груп.

Таблиця 3

_Вж i жива маса овець, кг (М±т), п=10_

В1к тварин, Групи тварин

м1сяц1 I II

4 21,4 ± 0,62 21,7 ± 1,02

6 28,9± 1,05 29,1 ± 0,91

8 34,8 ± 0,73 35,8 ± 0,67

При досягненш 8-ми мiсячного вiку по 6 голiв тварин iз контрольно! i дослiдно!' груп забивали i проводили сортовий розруб туш, дослщжували !х морфологiчний склад та ощнювали якiсть баранини (табл. 4, 5).

177

Таблиця 4

Морфолопчннй склад туш овець(М±т; n = 6)_

Показник Групи тварин

I II

кг % кг %

Маса парно!' туш1 9,64 ± 0,19 100 10,52 ± 0,39 100

Маса охолоджено! туш1 9,14 ± 0,16 94,55 9,98 ± 0,40 94,48

Площа «м'язевого в1чка», см2 16,29 ± 0,19 - 17,37 ± 0,20 -

Баранина I сорту 8,07 ± 0,11 83,71 9,22 ± 0,33 87,64

- тазо-стегнова частина 2,85 ± 0,9 35,31 3,00 ± 0,15 32,53

- поперекова Частина 1,33 ± 0,04 16,48 1,69 ± 0,07 18,32

- спинно-лопаткова частина 3,43 ± 0,09 42,50 3,70 ± 0,13 40,13

Баранина II сорту 0,90 ± 0,04 9,03 0,84 ± 0,04 7,98

- зар1з 0,22 ± 0,02 2,44 0,18 ± 0,02 2,14

- передпл1ччя 0,30 ± 0,03 3,33 0,26 ± 0,04 3,09

- гомшка 0,34 ± 0,02 3,77 0,29 ± 0,03 3,45

Мор< юлопчний склад

М'якотна частина 6,77 ± 0,15 74,07 8,12 ± 0,34 81,36

Ошст 2,42 ± 0,03 26,47 2,30 ± 0,09 23,04

Коефщент м'ясност 2,80 ± 0,05 - 3,53 ± 0,07 -

Як видно Í3 табл.4, кращi показники щодо морфолопчного складу баранини виявлено у rpyni тварин, яка отримувала у складi рацiону добавку перлiту.Так вихщ !спвних частин Í3 туш овецьвказано! групи був на 9,2% бшьшим вiд ярок контрольно! групи, Отримане м'ясо вщ ярок дослщно! групи за смаковими i кулшарними якостями, бiохiмiчним складом,калорiйнiстю, вмiстом сухо! речовини, протешу, жиру значно переважало м'ясо тварин контрольно! групи (табл. 5).

Таблиця 5

ХЬпчннй склад м'яса овець у 8-мiсячному вiцi (М ± m; n = 6)

Показ-ники Групи тварин

I II

г/кг % г/кг %

Вода 741,40 ± 3,45 74,14 720,40 ± 4,53 72,04

Суха речовина 258,60 ± 3,45 25,86 279,60 ± 4,19 27,96

Проте!н 173,2 ± 1,41 17,32 188,10 ± 0,98 18,81

Жир 73,20 ± 0,38 7,32 79,80 ± 0,48 7,98

Зола 12,20 ± 0,33 1,22 11,70 ± 0,43 1,17

Калоршшсть, кДж/кг 6378,5 ± 4,5 - 6411,3 ± 11,5 -

Висновок. Використання у складi комбжорму молоднякуовець у весняно-лiтнiй перюд в умовах зони Карпат Укра!ни природнього мiнералу перлiту в кшькосп 2% вiд сухо! речовини рацюну стимулюе рiст i розвиток тварин та покращуе бiохiмiчний склад i яккть баранини.

178

Л1тература

1. Калашников А. П., Клейменов Н. И., БакановВ. Н. и др. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. Справочное пособие. — М. :Агропромиздат, 1985. — 352 с.

2. Клщенко Г.Т. Мшеральне живленнятварин. / Г. Т. Клщенко [та ш.]. □ К. : Свгг, 2001. □ 576 с.

3. Присяжнюк М. В. 1нформацшна база даних для шновацшного розвитку тваринництва / М. В. Присяжнюк [та ш.]. □ Х. : СПДФО Бровш О.В., 2012. □ 792 с.

4. Седшо Г. М. Застосування сульфату амонш та перл^у в годiвлi овець / Г. М. Седшо, В. В. Каплшський, М. М. Хомик // Науковi розробки 1нституту сiльського господарства Карпатського регiону НААН / НААН, Карпатський науково-iнновацiйний центр, 1нститут сiльського господарства Карпатського репону. □ Львiв-Оброшино : [Б. в.], 2014. □ С. 98П99.

5. Седшо Г. М. Метаболiчна i продуктивна дiя сiрки в органiзмi овець / Г. М. Седшо, I. А. Макар, В. В. Гавриляк, В. В. Гуменюк. - Львiв : ПА1С, 2009. - 148 с.

6. Стапай П.В. Фiзiолого-бiохiмiчнi основи живлення овець / П.В. Стапай [та ш.].П Львiв, □ 2007. □ 98 с.

7. Zywienie zwierat i paszoznawstwo Podstawy szcegolowego Zywienie zwierat / pod red. D. Jamroz, A. Potkanskego. □ Warszawa : Wydawnictwo naukowe PWN, 2004. □ 557 p.

Рецензент - д.с.-г.н., проф.,чл.-кор.НААНУ Кирил1в Я.1.

179

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.