Научная статья на тему 'Химический состав и качество молока овцематок в зависимости от ботанического состава пастбищных трав'

Химический состав и качество молока овцематок в зависимости от ботанического состава пастбищных трав Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
108
29
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ВіВЦЕМАТКИ / УКРАїНСЬКА ГіРСЬКО-КАРПАТСЬКА ПОРОДА / UKRAINIAN CARPATHIAN MOUNTAIN BREED / БОТАНіЧНИЙ СКЛАД ПАСОВИЩНИХ ТРАВ / МОЛОЧНА ПРОДУКТИВНіСТЬ / ХіМіЧНИЙ СКЛАД МОЛОКА / КАРПАТСЬКИЙ РЕГіОН УКРАїНИ / CARPATHIAN REGION / ОВЦЕМАТКИ / УКРАИНСКАЯ ГОРНО-КАРПАТСКАЯ ПОРОДА / БОТАНИЧЕСКОЙ СОСТАВ ПАСТБИЩНЫХ ТРАВ / BOTANICAL COMPOSITION OF PASTURE GRASS / МОЛОЧНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ / MILK YIELD / ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ МОЛОКА / MILK QUALITY / КАРПАТСКИЙ РЕГИОН УКРАИНЫ / FEMALE SHEEP

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Седило Г. М., Вовк С. А., Каплинский В. В., Гавриляк В. В., Хомик М. М.

Проведено исследование уровня молочной продуктивности и биохимического состава молока овцематок украинской горно-карпатской породы, которые содержались и выпасались в предгорной и горной природно-климатических зонах Карпат, природные пастбища которых существенно отличаются ботаническим составом трав. Установлено, что среднесуточный удой за исследуемый период овцематок в предгорной зоне составлял 0,863 л, а животных в горной зоне Карпат 0,911 л, то есть по уровню молочной продуктивности овцематки указанной породы в предгорной и горной зонах существенно не отличались между собой. Вместе с тем показано, что по калорийности, содержанию белка, жира, углеводов, витаминов, минеральных веществ и сухого обезжиренного молочного остатка молоко овцематок исследуемой породы, которые содержались в условиях горной зоны значительно превосходило молоко, полученное от овец, которые паслись в условиях предгорной зоны Карпат. В частности, калорийность, содержание белка, жира, углеводов, минеральных веществ, сухого обезжиренного молочного остатка в молоке овцематок, которые содержались в предгорной и горной зонах Карпат соответственно составляли: 816 и 1118 ккал; 4,10 и 5,48 %; 4,82 и 6,97 %; 4,73 и 5,78 %; 0,78 и 0,98 %; 9,59 и 12,24 %. Кроме этого, молоко полученное от овцематок горной зоны по содержанию жирои водорастворимых витаминов преобладало молоко животных предгорной зоны.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по животноводству и молочному делу , автор научной работы — Седило Г. М., Вовк С. А., Каплинский В. В., Гавриляк В. В., Хомик М. М.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

THE CHEMICAL COMPOSITION AND QUALITY OF MILK EWES DEPENDING OF HERBAL PASTURE BOTANICAL COMPOSITION

A study of milk production and biochemical composition of milk ewes Ukrainian hircko-karpatskoyi rocks that held and graze in the foothills and mountainous climatic zones of the Carpathians, natural pastures are essentially different botanical composition of grass. Established that the average yield over the period in ewes foothill area was 0,863 l, and animals in mountain area of Carpathians 0,911 liters, ie the level of milk production ewes said rocks in the foothills and mountainous areas were not significantly different. However, it is shown that for calorie, protein, fat, carbohydrates, vitamins, minerals and skimmed milk remaining milk ewes studied rocks kept in mountainous areas significantly superior milk obtained from sheep that graze in terms foothill zone Carpathians. In particular, calories, protein, fat, carbohydrates, minerals, skimmed milk residue in the milk of ewes that were held in foothill and mountain areas of the Carpathians were respectively: 816 and 1 118 kcal; 4,10 and 5,48 %; 4,82 and 6,97 %; 4,73 and 5,78 %; 0,78 and 0,98 %; 9,59 and 12,24 %. In addition, milk obtained from ewes mountainous areas over the content lipid and water-soluble vitamins predominant milk animals foothill zone.

Текст научной работы на тему «Химический состав и качество молока овцематок в зависимости от ботанического состава пастбищных трав»

УДК 636.325/38

Седшо Г. М., д. с.-г. н., професор, членкореспондент НААН, Вовк С. О., д. б. н., професор, Каплшський В. В., к. вет.н., Гавриляк В. В., к. б. н., Хомик М. М., науковий сшвробггник ©

Email: [email protected] 1нститут сшьського господарстеа KapnamcbKOZopeziony НААН

Х1М1ЧНИЙ СКЛАД I ЯК1СТЬ МОЛОКА В1ВЦЕМАТОК ЗАЛЕЖНО В1Д БОТАН1ЧНОГО СКЛАДУ ПАСОВИЩНИХ ТРАВ

Проведено досл1дження pienn молочног npodyKmuenocmi та 6ioxiMi4uozo складу молока в^вцематокукрагнськог ярсько-карпатског породи, яюутримувались i выпасались в nepedzipcbKiu та zipcbKm природно-кл^матичних зонах Карпат, природт пасовища яких суттево в1др1зняються за ботатчним складом трав. Встановлено, що середнъодобовий надт за досл^джуваний nepiod в!вцематок в nepedzipcbKiu зот становив 0,863 л, а тварин у zipcbKiu зот Карпат - 0,911 л, тобто за pieueM молочног npodyKmuenocmi твцематки зазначеног породи в nepedzipcbKiu та zipcbKiu зонах icmomno не вiдpiзнялucя м1ж собою. Разом з тим показано, що за калорттстю, eMicmoM быка, жиру, eyzneeodie, eimaMime, мiнepaлънuxpeчoвuн та сухого знежиреного молочного залишкумолоко eie^MamoK до^джуваног породи, що утримуеалисъ в умовах zipcbKOi зони, значно перееершуеало молоко, отримане eid оеецъ, якг еипасалися в умовах nepedzipcbKOi зони Карпат. Зокрема, калорттстъ, eMicm быка, жиру, eyzneeodie, минеральных речовин, сухого знежиреного молочного залишку в молоцг eie^MamoK, що утримуеалисъ в nepedzipcbKiu та zipcbKiu зонах Карпат eidnoeidno станоеили: 816 i 1118 ккал; 4,10 i 5,48 %; 4,82 i 6,97 %; 4,73 i 5,78 %; 0,78 i 0,98 %; 9,59 i 12,24 %. KpiM цъого, молоко отримане eid твцематок zipcbKOi зони за eMicmoM жиро- i eodopo34UHHUX eimaMime перееажало молоко тварин nepedzipcbKOi зони.

Ключовг слова: в!вцематки, украгнсъка zipcbKO-карпатсъка nopoda, ботатчний cmad пасоеищних трав, молочна npodyKmuenicmb, xiMi4HUU cwad молока, Карпатсъкий регюн Украгни.

УДК 636.325/38

Седило Г. М., д.с.-х.н., член корреспондент НААН, Вовк С. А., д.б.н., Каплинский В. В., к.вет.н., Гавриляк В. В., к.б.н., Хомик М. М., научный сотрудник Институт сельского хозяйства Карпатского региона НААН Украины

ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ И КАЧЕСТВО МОЛОКА ОВЦЕМАТОК В ЗАВИСИМОСТИ ОТ БОТАНИЧЕСКОГО СОСТАВА ПАСТБИЩНЫХ ТРАВ

npoeedeno исследование уровня молочной продуктивности и биохимического состава молока овцематок украинской горно-карпатской породы, которые содержались и выпасались в предгорной и горной природно-климатических зонах Карпат, природные пастбища которых существенно отличаются ботаническим составом трав. Установлено, что среднесуточный удой за исследуемый период овцематок в предгорной зоне составлял 0,863 л, а животных в горной зоне Карпат - 0,911 л, то есть по уровню молочной продуктивности овцематки указанной породы в предгорной и горной зонах существенно не отличались между собой.

© Седшо Г. М., Вовк С. О., Каплшський В.В., Гавриляк В. В., Хомик М. М., 2015

192

Вместе с тем показано, что по калорийности, содержанию белка, жира, углеводов, витаминов, минеральных веществ и сухого обезжиренного молочного остатка молоко овцематок исследуемой породы, которые содержались в условиях горной зоны значительно превосходило молоко, полученное от овец, которые паслись в условиях предгорной зоны Карпат. В частности, калорийность, содержание белка, жира, углеводов, минеральных веществ, сухого обезжиренного молочного остатка в молоке овцематок, которые содержались в предгорной и горной зонах Карпат соответственно составляли: 816 и 1118 ккал; 4,10 и 5,48 %; 4,82 и 6,97 %; 4,73 и 5,78 %; 0,78 и 0,98 %; 9,59 и 12,24 %. Кроме этого, молоко полученное от овцематок горной зоны по содержанию жиро- и водорастворимых витаминов преобладало молоко животных предгорной зоны.

Ключевые слова: овцематки, украинская горно-карпатская порода, ботанической состав пастбищных трав, молочная продуктивность, химический состав молока, Карпатскийрегион Украины.

UDC 636.325/38

Sedilo G. M., Volk S. O., Kaplinskyy V. V., Gavrilyak V. V., Khomyk M. M.

THE CHEMICAL COMPOSITION AND QUALITY OF MILK EWES

DEPENDING OF HERBAL PASTURE BOTANICAL COMPOSITION

A study of milk production and biochemical composition of milk ewes Ukrainian hircko-karpatskoyi rocks that held and graze in the foothills and mountainous climatic zones of the Carpathians, natural pastures are essentially different botanical composition of grass. Established that the average yield over the period in ewes foothill area was 0,863 l, and animals in mountain area of Carpathians - 0,911 liters, ie the level of milk production ewes said rocks in the foothills and mountainous areas were not significantly different. However, it is shown that for calorie, protein, fat, carbohydrates, vitamins, minerals and skimmed milk remaining milk ewes studied rocks kept in mountainous areas significantly superior milk obtained from sheep that graze in terms foothill zone Carpathians. In particular, calories, protein, fat, carbohydrates, minerals, skimmed milk residue in the milk of ewes that were held in foothill and mountain areas of the Carpathians were respectively: 816 and 1 118 kcal; 4,10 and 5,48 %; 4,82 and 6,97 %; 4,73 and 5, 78 %; 0,78 and 0,98 %; 9,59 and 12,24 %. In addition, milk obtained from ewes mountainous areas over the content lipid and water-soluble vitamins predominant milk animals foothill zone.

Key words: female sheep, Ukrainian Carpathian mountain breed, botanical composition of pasture grass, milk yield, milk quality, the Carpathian region.

Вступ. KpiM вовни, баранини i смушшв, вщ овець окремих порщ отримують також такий цшний продукт як молоко, з якого виготовляють pi3Hi сорти сир1в та rnmi високопоживш продукты, яю не мають аналопв серед шших продукпв тваринного походження. В овечому молощ мютиться понад 200 р1зних поживних i бюлопчно активных речовин, серед яких бшки, жири, молочний цукор, в1тамши i мшеральш елементи [1, 3, 4, 5, 9], воно е пожившшим за молоко KopiB. Продукты з овечого молока вважаються ушверсальним засобом вщ старшня, вони е високоцшними у харчуванш людини, бшки овечого молока перетравлюються в оргашзм1 на 99,1 %, а коров'ячого - лише на 92,6 % [6, 8].

193

Вщомо, що до молочних порщ овець належить украшська прсько-карпатська порода. Тварин ще! породи переважно вирощують у Закарпатськш, Чершвецькш, 1вано-Франювськш 1 Льв1вськш областях [6].

Оскшьки молочна продуктившсть та якють молока в1вцематок значною м1рою залежить вщ породи, р1вня год1вл1, природно-ктматичних зон !х утримання, а у пасовищний перюд - вщ яюсного складу травостою, метою дано! роботи було дослщження молочно! продуктивности та х1м1чного складу молока в1вцематок прсько-карпатсько! породи у передпрськш 1 прськш зонах Карпат, природш пасовищш угщдя яких суттево вщр!зняються за боташчним складом рослин.

Матер1ал 1 методи. Мошторингов! дослщження молочно! продуктивности та яюсного складу молока в1вцематок украшсько! прсько-карпатсько! породи проведено у двох зонах Карпатського регюну упродовж 90-добового весняно-лггнього пасовищного перюду (квггень-червень 2013 року). 3 щею метою у фермерському господарств! В. Петричука (с. Явор1в Коствського р-ну 1вано-Франювсько! облает! - прська зона Карпат) та ФГ «Радвань-Нова» А. Мшьчевича (с. Милошович! Пустомит1вського району, Льв1всько1 обласи -передпрська зона) було вщ1брано по 50 гол1в лактуючих в1вцематок у кожному ¿з господарств, пщбраних за принципом аналопв за ф1зюлопчним станом, живою масою 1 вшом.

Середню молочну продуктившсть за лактацшний перюд та середньодобовий надш визначали пщрахунком кшькосп видоеного молока ручним дворазовим денним до1нням в1вцематок. У середшх зразках молока, отриманих вщ в1вцемок на 85-добу вщ початку дослщного перюду, визначали калоршшсть, кислотнють, вмют води, сухо! речовини, бшку, жиру, вуглевод1в, золи, сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ) за загальноприйнятими методами [2]. Вмют вггамшв у середшх зразках молока визначали за допомогою метод1в рщинно! хроматографы [7, 8]. Отримаш цифров! даш опрацьовували статистично, використовуючи комп'ютерш програми.

Результати дослщжень. Анал1зуючи боташчний склад травостою природшх пасовищ нами встановлено, що у прськш зош Карпат (с. Явор1в Кошвського р-ну 1вано- Франювсько! обл.) основу пасовищних трав складали таю рослини, як в1всюнець пустельний, звичайна пахуча трава, шерстиста медова трава, багатоквггкова I блща ожика, шершава I блща осока, гвоздика Борбаша, тонкошг альпшський, чебрець, а у передпрськш зош (с. Милошович!, Пустомшгвського р-ну, Льв1всько1 обл.) - таю рослини: мгглиця тонка, костриця червона, гребшчик звичайний, конюшина заяча, конюшина середня, бшовус, верес, приземкуватий ял1вець, ожина, брусниця, мох.

Проведеними досл1дженнями встановлено (табл. 1), що валовий надш молока за лактацшний перюд та середньодобовий надш у в1вцематок прсько-карпатсько! породи, яю знаходились у прськш 1 передпрськш природно-ктматичних зонах Карпат вщповщно становив: 109,3 1 103,5 л та 0,911 1 0,863 л, що свщчить про те, що за цими показниками в1вцематки обох зон суттево не вщр!знялись м1ж собою.

Разом з тим нами показано, що х1м1чний склад 1 яюсть молока, отриманого вщ в1вцематок вказано! породи у передпрськш 1 прськш зонах Карпат ютотно вщр1зняються м1ж собою (табл. 1).

Зокрема, як видно ¿з даних таблиц! 1, за калоршнстю, вмютом сухо! речовини, бшка, жиру, вуглевод1в, золи 1 СЗМЗ молоко в1вцематок прсько! зони Карпат переважае молоко тварин, яких утримували у передпрськш зош вщповщно в 1,4; 1,3; 1,3; 1,6; 1,2; 1,3 1 1,3 раза. Даш ще! таблиц! також показують, що

194

кислотшсть молока в1вцематок прсько! зони е дещо вищою, а вмют води у ньому нижчий, шж у молощ тварин передпрсько! зони.

Таблиця 1

Молочна продуктившсть i яккш показники молока пщдослщних в1вцематок, _(M±m, n=50)__

Показники Прська зона Карпат Передпрська зона Карпат

Надш молока за лактацшний перюд, л 109,3±11,6 103,5±9,7

Середньодобовий надш, л 0,911±0,097 0,863±0,081

Калоршнють 1 кг молока, ккал 1118±12,37** 816±17,37

Кислотшсть, °Т 25,2±1,21 22,2±0,58

Вода, % 80,79±0,43 85,59±0,22**

Суха речовина, % 19,21±0,43** 14,41±0,22

Бшок, % 5,48±0,22 4,10±0,15

Жир, % 6,97±0,52 4,82±0,31

Лактоза, % 5,78±0,20 4,73±0,17

Зола, % 0,98±0,03* 0,78±0,03

СЗМЗ, % 12,24±0,37* 9,59±0,16

Примита: * - Р < 0,05; ** - Р < 0,01; *** - Р < 0,001

Середш даш за 2013 рж.

Важливим показником якосп молока тварин е р1вень у ньому вггамшш. Нами показано, що за вмютом жиро- I водорозчинних вггамшв молоко в1вцематок, яких випасали у прськш зош Карпат, переважае молоко тварин передпрсько! зони (табл. 2).

Таблиця 2

Вм1ст в1тамш1в у молощ пщдослщних в1вцематок, ( M±m, n=50)

Назва вггаштв Прська зона Карпат Передпрська зона Карпат

Вггамш А, (М!жнародних одиниць) 149,3±31,5 135,3±23,2

Виамш Б, (Шжнародних одиниць) 0,35±0,03 0,25±0,02

Вггамш С, (мг) 4,16±0,11 4,03±0,15

ТЧамш, (мг) 0,09±0,003 0,17±0,005

Рибофлавш, (мг) 0,39±0,007 0,35±0,004

Шацин, (мг) 0,45±0,004 0,43±0,003

Пентотенова кислота, (мг) 0,42±0,005 0,40±0,002

Виамш В6 (мг) 0,10±0,003 0,08±0,006

Фол1ева кислота, (мкг) 5,06±0,17 5,01±0,13

Бютин, (мкг) 0,12±0,005 0,11±0,002

Виамш В12. (мкг) 0,73±0,009 0,69±0,007

Так, р1вень в1тамшу А \ Б вщповщно в 1,1 \ 1,4 рази вищий у овечому молощ прсько! зони Карпат, пор1вняно з передпрською. Також вмют таких водорозчинних впамшв як: С, рибофлавш, шацин, пентотенова кислота, В6, фол1ева кислота, бютин, В12, у молощ отриманому вщ тварин, яю випасались у прськш зош, е вищим, шж у молощ в1вцематок передпрсько! зони.

Висновок. За р1внем молочно! продуктивное^ в1вцематки, яю утримувались \ випасались у передпрськш \ прськш зонах Карпат, суттево не вщр1зняються, тод1 як за бюх1м1чним складом \ яюстю молоко, отримане вщ тварин прсько! зони, переважае молоко передпрсько! зони.

Лггература

1. Бурда Л. Р. Белковый и липидный состав молока овец украинской горнокарпатской породы в условиях содержания на высокогорных и низинных пастбищах / Л. Р . Бурда, П. В . Стапай // Актуальные проблемы биологии в животноводстве. Материалы V Международной конференции посвященной 50-

195

летию ВНИИФБиП (Боровск, 14-16 сентября 2010 г. — Боровск, 2010. — С. 139146.

2. Вл1зло В. В., Федорук Р. С., Ратич I. Б. та ш. Лабораторш методи дослщжень у бюлогп твариннищш та ветеринарнш медицин! (Довщник). - Льв1в : СПОЛОМ. - 2012. - 764 с.

3. Седшо Г. М., Сид1р Н. П., Стапай П. В. Мшеральний склад молока в1вцематок за згордовування макро- мшроелеменпв та фшьтро-перлпу // Сшьський господар. - 2012. -№9-10. С. 82-86.

4. Сид1р Н. П. BmIct i склад бшюв молока в1вцематок украшсько! прськокарпатсько! породи i породи прекос за умов згодовування !м пщвищених piBHiB макро- i м1кроелемент1в та фшьтроперлпу / Н. П. Сид1р // Бюлог1я тварин. — 2012. — Т. 14, № 1-2 — С. 193-197.

5. Стапай П. В., Бурда Л. Р. Особливосп х1м1чного складу i бюлопчно! щнносп молока овець // Бюлогш тварин.— 2010. — Т. 12, № . — С.18-27.

6. Чокан Т. В., Стапай П. В., Гавриляк В. В. Стан i перспективи розвитку г1рськокарпатського в1вчарства // НТБ 1ТБ.— 2009. — Т. 10, №1-2. — С. 420-426.

7. Delgado-Zamerreno M.M., Sanchez-Perez A., Gomez-Perez M.C. Hernandez-Mendez J. Directly coupled sample treatmenthigh-performance liguid chromatogrephy for on-line autometic defermination of liposoluble vitamins in milh // Journal of chromatogrefy A. - 1995, v. 697, № 2, p. 399-406.

8. Soledad Albele-Hurtado, Teresa Veciana-Nogues, Maria Izguierdo-Pulido, Abel Marine-Font Defermination of roater-soluble vitamins in infent milk by highperformance liguid chromatographe // Jornal Chromatographe A. - 1997, v. 778, № 1-2, p.247-253.

9. Park Y. W/ Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk / Y. W. Park, M. Juarez, M. Ramos, G. F. Haenlein // Small Ruminant Research. - 2007. -№ 68., p. 88-113.

Стаття надшшла до редакци 10.04.2015

УДК 633.2.031:631.81

Сеник I. I., к.с.-г.н., с.н.с., Ворожбит Н. М., Болтик Н. П. ©

E-mail: [email protected]

Тернотлъсъка державна сыъсъкогосподарсъка docnidna станщя 1нституту KopMie та сшъсъкого господарства Подыля НААН

ПОЖИВН1СТЬ ТА ЕНЕРГЕТИЧНА Ц1НН1СТЬ КОРМУ С1ЯНОГО ЛЮЦЕРНОВО-ЗЛАКОВОГО С1НОКОСУ ЗАЛЕЖНО В1Д ТЕХНОЛОГ1ЧНИХ ПРИЙОМ1В ВИРОЩУВАННЯ

Висв1тлено питания впливу технолог1чних npuuMie еирощуеання на поживмстъ та енергетичну щнмстъ корму аяного люцерноео-злакоеого стокосу. Встаноелено, що в умовах природного зеоложення Л1состепу зах1дного для одержання ста I класу 3zidno з ДСТУ 4674-2006 «Сто. Техтчт умови» в технолог1ях стеорення та еикористання аяних ciHOKOcie доцыъно проеодити передпоавну токуляцт наання бактер1альним препаратом Ризобоф1т, еносити поене м1неральне добриео N60P60K60 поеерхнеео та гумтове добриео з еластиеостями стимулятора росту Л1гногумат позакоренеео. Вияелений

© Сеник I. I., Ворожбит Н. М., Болтик Н. П., 2015

196

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.