ÄSPERGILLUS ORYZAE ЗАМБУРУГИ ^ОСИЛ ЦИЛУВЧИ ОЦСИЛ ВА ФЕРМЕНТЛАРИ БИЛАН БАЛЩЛАР ОМИХТА ЕМЛАРИ ТАРКИБИНИ БОЙИТИШ
1Ниёзов Х.Н., 2Яхяева М.А.
1Тошкент кимё-технологияинститути. PhD докторант, 2УзР ФА Микробиология институти кичик илмий ходими https://doi.org/10.5281/zenodo.13954822
Аннотация. Мацола, Aspergillus oryzae замбуруги оцсил ва ферментлари ёрдамида баллансланган балицлар еми таркибини бойитиш, уазм жарёнларини яхшиловчи оцсилга бой омихта ем ишлаб чицариш технологиясини яратишга багишланган.
Калит сузлар: балицчилик еми, оцсиллар, ферментлар фаоллиги, Aspergillus oryzae замбуруги, а-амилаза, глюкоамилаза, протеаза, казеин, глеадин.
Аннотация. Статья посвящена созданию технологии производства богатого белком комбикорма, улучшающего пищеварительные процессы и обогащающего состав сбалансированных кормов для рыб с помощью белков и ферментов гриба Aspergillus oryzae.
Ключевые слова: корм для рыб, белки, активность ферментов, гриб Aspergillus oryzae, а-амилаза, глюкоамилаза, протеаза, казеин, глиадин.
Abstract. The article is devoted to the creation of a technology for the production of protein-rich mixed feed that improves the digestive processes and enriches the content of balanced fish feed with the help of Aspergillus oryzae fungus proteins and enzymes.
Keywords: fish feed, proteins, enzyme activity, fungus Aspergillus oryzae, a-amylase, glucoamylase, protease, casein, gleadin.
Сунгги йилларда Республикамизда олиб борилаётган барча ислохотлар ах,олининг турмуш тарзини яхшилашга каратилган. Ах,оли сонининг ортиб бориши озик овкат махсулотларига булган талабни янада ортиб боришига сабаб булмокда. Ах,олининг гушт махсулотларига булган талабининг ортиб бориши бозор иктисодиётидаги талаб ва таклифни янада юкори уринга чикишига сабаб булади. Х,озирда х,ар бир сох,а ривожланиши ва сифатли мах,сулот ишлаб чикариш бозор иктисодини асосий талабидир. Шунинг учун бозор шароитини урганишда озука ем мах,сулотлари ишлаб чикаришга булган талабни мавжудлигини аниклашда бир катор изланишлар олиб борилмокда. Ушбу изланишлар пиравардида сифатли гушт махсулотлари яъни чорвачилик, паррандачилик хдмда баликчилик хужаликлари асосида етиштирилаётган сифатли махсулотлар ишлаб чикариш ётади [1,2].
Тадкикотларимиз давомида оксилга бой баликлар еми таркибини яратиш, баликларнинг усиши учун юкори протеинли озикага морфофизиологик ва биокимёвий мослашишига алох,ида эътибор бериб, озикланишнинг мух,им жихдти батафсилрок урганилди [3].
Юкоридагиларни инобатга олиб биз уз илмий изланишларимиз ва тажрибаларимизда муаммони ечимини топишда, осон ва тез суръатларда, айнан баликлар учун оксилли омихта озика емларилар тайёрлашнинг микробиологик усуллар ёрдамида олиш биотехнологияларини яратиш ишларини олиб бордик. Бунинг учун бизга нопатоген, озик овкат саноатида кулланиладиган, юкори фаол оксил ва ферментлар х,осил килиш хусусиятларини намоён этувчи продуцентларни танлаш лозим эди. Шунга кура биз
Микробиология института коллекцияларида мавжуд микромицет замбуруг Aspergillus oryzae замбуругидан фойдаланишни максад килдик [4,5].
Адабиётлардан бизга маълумки, аспергил замбуруглари орасида саноатнинг турли тармокларида кулланишига кура, айникса озик-овкат саноатида Aspergillus oryzae олдинги уринларни эгаллайди.
Тадкикот объекти ва услублари: Юкоридагиларни инобатга олган х,олда, кейинги тадкикотларимизда озик-овкат саноати учун мух,им, безарар Aspergillus oryzae замбуругидан фойдаланиш хдмда оксил ва фаол фермент ажратиш максад килинди.
Объект сифатида танланган микромицет Aspergillus oryzae замбуруги бардали озука мух,итида устирилиб, озука микдори, усиш хдрорати, рН даражаси таъсирида биомасса тупланиши урганилди. Гидролитик ферментлардан а-амилаза ва глюкоамилаза фаоллиги ГОСТ 20264.4-89 [6] буйича, протеаза фаоллиги ГОСТ 20264.2-88 ва модифицирланган Ансон [7] усулида, оксил микдори Лоури [8] усулларида аникланди. Культуранинг максимал микдорда фаол глюкоамилаза ва оксил синтезлаш даври асосан 35 кун мобайнида кечиб, протеаза ва суюкликдаги кандлар микдори х,ам юкори даражада булиши 4-7 кунлар орасига тугри келади.
Баликлар еми хом ашёлари таркибига асосланган оптимал озука мух,итда Aspergillus oryzae замбуруги устирилиб, вакт давомийлигида, ем озика мух,итининг рН узгариши, оксил микдорининг узгариши билан, амилолитик ферментлар яъни а- амилаза ва глюкоамилаза фаолликларининг динамик курсаткичлари урганилди. Бунда культура суюклигида х,осил булган оксил микдорининг ортиши конуниятга мос равишда фермент фаолликларининг ортиш вактларига тугри келиши кузатилади.
1-расм. Aspergillus oryzae замбуруFининг усиш динамикасида оксил микдори ва
фермент фаолликлари.
Ушбу расмда баликлар озика еми оптимал мух,итининг усиш курсаткичлари яъни унинг рН курсаткичларидаги узгаришлар, оксил микдорининг ортиб бориши биомасса микдорининг ортиб боришига монанд ошиши кабилар кузатилди. Замбуругнинг усиш динамикасида тупланган оксил микдори усишнинг 48- соатида 1 мл фильтратида 4,2 мг/мл булса, бу курсаткич 144- соатга келиб энг юкори 8,2 мг/мл даражасига етди. Худди шундай натижаларни биомасса тупланиш микдорида х,ам кузатилди. Масалан, биомасса фаол х,олда тупланиши усиш вактининг 48- соатида кескин ортиб, 144 - соатда 100мл культурал мух,итда 10,1 г чикимга эга булди. Мух,ит рН даражаси урганилганда замбуруг усиш динамикаси давомида рН курсаткичи дастлабки нейтрал х,олатдан кислотали томонга силжиши, яъни рН-6,3 дан хатто рН-3,7 га кадар пасайиши кузатилди.
Шу билан бирга культура суюклигида х,осил булган ферментлардан глюкоамилаза ферменти фаоллиги 24- соатдан бошланиб, 72 ва 96- соатларда кескин кутарилиши, яъни 27-50 бир/млга етиши, 120- соатда энг юкори 74 бир./млга кутарилганлиги кузатилди. Замбуруг культуралари асосан кандлантирувчи фермент - глюкоамилаза продуцентлари булишларига карамасдан, улар узида крахмал сакловчи озука мух,итларида амилолитик ферментлар комплексига кирувчи бошка ферментлар, яъни а-амилаза х,ам х,осил кила оладилар. Жумладан, биз олиб борган тажрибалар асосида танлаб олинган озука мух,итида замбуруг томонидан крахмални суюлтирувчи фермент-а-амилаза фаоллиги 144- соатда 32 бир/мл га етиши аникланди. Протеаза фаоллиги эса 24-48- соатларда паст булиб (2,1- 2,3 бир/мл), усишнинг 92- соатида 2 бараварга, 144- соатида эса 3,5-4 бараварга, яъни 7,9 бир/млга кутарилиши кузатилди.
Сунгги йилларда микроорганизмлар, яъни замбуруглар ва бактериялар ёрдамида олинган протеолитик ферментлар тиббиёт ва фармацевтика, озик-овкат саноатида кенг кулланилмокда. Чунки улар турли саноат ва кишлок хужалиги махсулотлари колдикларида усиб, ривожланиб, фаол фермент х,осил килишларидан ташкари, усиш вакти ва микроб культураларининг продуктивлиги, яъни самарадорлиги ута юкоридир.
Aspergillus авлодига мансуб сапротроф замбуруглар орасидан танлаб олинган амилолитик ва протеолитик фаол Aspergillus oryzae штамми крахмалли ва бугдой уни солинган озука мух,итида а-амилаза, протеаза, глюкоамилаза ферментларини х,осил килар экан. Протеолитик фаол культурал суюклик баликлар еми таркибида мавжуд бугдой глиадини гидролизида турлича фаолликни намоён килиб, кийин эрувчи оксиллар каторига кирувчи бугдой глиадинини фаол гидролизга учратиши кузатилди.
Демак, Aspergillus oryzae замубугининг юкорида урганилган гидролитик хусусиятларидан фойдаланиб, турли крахмалларни кандлартиришда, бошокли экинлар таркибидаги кийин эрувчи оксилларни, айникса глиадинни гидролизга учратиб, баликлар омихта еми таркибига киритиш, ёки емнинг осон х,азм булиши жараёнида замбуруг томонидан синтезланувчи кенг спектрга эга фаол ферментлар х,осил булиши, емнинг сифат курсаткичларини янада оширишда мух,им омиллардан биридир. Бу эса баликлар баллансланган омихта еми тайёрлашда куллаш имконини беради.
ФОЙДАЛАНИЛГАН АДАБИЁТЛАР
1. Скляров В.Я. С42 Корма и кормление рыб в аквакультуре. - М.: Изд-во ВНИРО, 2008.С. 150
2. Остроумова И.Н. Биологические основы кормления рыб. - Санкт-Петербург. 2001. -372 с.
3. Муллабаев Н.Р., Камилов Б.Г., Юлдашов М.А, Рахраманов Б.А. Интенсив балик;чиликда самарали озик;лантириш. Тошкент - 2021й. 19-25-бет.
4. Яхяева М.А., Ахмедова З.Р.Некоторые свойства протеолитических ферментов гриба Aspergillus oryzae-5. Научный журнал Universum^h!^^ 9 (78) Сентябр, 2020 г. Част 2, стр 50-54.
5. М.А. Яхяева, З.Р. Ахмедова Махдллий Aspergillus oryzae-5 замбуругининг амилолилитик ва протеолитик ферментларидан фойдаланиш истикболлари, Узбекистон биология журнали, 2013, № 1-2.
6. ГОСТ 20264.4-89 Группа С09 Межгосударственный стандарт препараты ферментные Методы определения амилолитической активности Enzyme preparations.