Научная статья на тему 'ОЗИҚ ОВҚАТ ҲАВФСИЗЛИГИНИ ТАЪМИНЛАШДА МАҲАЛЛИЙ «ИМБИОКОН» БИОКОНСЕРВАНТИНИНГ АҲАМИЯТИ'

ОЗИҚ ОВҚАТ ҲАВФСИЗЛИГИНИ ТАЪМИНЛАШДА МАҲАЛЛИЙ «ИМБИОКОН» БИОКОНСЕРВАНТИНИНГ АҲАМИЯТИ Текст научной статьи по специальности «Агробиотехнологии»

CC BY
12
1
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Журнал
Science and innovation
Область наук
Ключевые слова
силос / микробли ачитқи / пробиотиклар / органолептик хусусияти / эндо-1 / 4-β-глюканаза / экзо-1 / 4-β-глюканаза / ксиланаза / фермент / оқсил / микотоксин деструктори.

Аннотация научной статьи по агробиотехнологии, автор научной работы — Кутлиева Г. Дж, Тураева Б. И., Камолова Х. Ф.

Тадқиқотда фаол пробиотик штаммларнинг ассоциацияси асосида ишлаб чиқилган, янги «ИМБИОКОН» биопрепаратини лаборатория шароитида маккажўхори ўсимлиги яшил массасидан силос тайёрлашда, унинг органолептик хусусиятлари, ферментация жараёни ва оқсил миқдорига таъсири ўрганилган. Натижада, силоснинг рН кўрсаткичи 4,3 га тенг бўлган ва органолептик хусусиятларининг яхши эканлиги аниқланган. Биопрепарат силоснинг ферментация жараёнига ижобий таъсир кўрсатиб, эндо-1,4-β-глюканаза ферментининг фаоллиги назоратга нисбатан 8 бирлик/г, умумий оқсиллар миқдори 3,5 мг/г юқори эканлиги аниқланган. Ушбу биоконсервант қуруқ меваларни турли зарарли замбуруғлардан ҳимоя қилиш учун ҳам қўлланилди ва антифунгал таъсир тасдиқланди.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по агробиотехнологии , автор научной работы — Кутлиева Г. Дж, Тураева Б. И., Камолова Х. Ф.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «ОЗИҚ ОВҚАТ ҲАВФСИЗЛИГИНИ ТАЪМИНЛАШДА МАҲАЛЛИЙ «ИМБИОКОН» БИОКОНСЕРВАНТИНИНГ АҲАМИЯТИ»

УДК 579.6

ОЗИЦ ОВЦАТ ^АВФСИЗЛИГИНИ ТАЪМИНЛАШДА МА^АЛЛИЙ «ИМБИОКОН» БИОКОНСЕРВАНТИНИНГ

А^АМИЯТИ

1Кутлиева Г.Дж., 2Тураева Б.И., 3Камолова Х.Ф.

1,2,Зузбекистон Фанлар Академияси, микробиология институти "Пробиотиклар микробиологияси ва биотехнологияси" лабораторияси https://doi.org/10.5281/zenodo.11397019

Аннотация. Тадцщотда фаол пробиотик штаммларнинг ассоциацияси асосида ишлаб чщилган, янги «ИМБИОКОН» биопрепаратини лаборатория шароитида маккажухори усимлиги яшил массасидан силос тайёрлашда, унинг органолептик хусусиятлари, ферментация жараёни ва оцсил мицдорига таъсири урганилган. Натижада, силоснинг рН курсаткичи 4,3 га тенг булган ва органолептик хусусиятларининг яхши эканлиги аницланган. Биопрепарат силоснинг ферментация жараёнига ижобий таъсир курсатиб, эндо-1,4-^-глюканаза ферментининг фаоллиги назоратга нисбатан 8 бирлик/г, умумий оцсиллар мицдори 3,5 мг/г юцори эканлиги аницланган. Ушбу биоконсервант цуруц меваларни турли зарарли замбуруглардан щмоя цилиш учун щм цулланилди ва антифунгал таъсир тасдицланди.

Калит сузлар: силос, микробли ачитци, пробиотиклар, органолептик хусусияти, эндо-1,4-в-глюканаза, экзо-1,4-^-глюканаза, ксиланаза, фермент, оцсил, микотоксин деструктори.

Аннотация. В Республике Узбекистан в связи с развитием животноводства, птицеводства и рыбоводства в условиях рыночной экономики возрастает потребность в различных кормах. Этот вопрос может решаться за счет укрепления кормовой базы на основе максимального практического использования современных способов заготовки и хранения растительных кормов, что позволяет резко снизить потери питательных веществ, достигающих в обычных условиях заготовки. В этом отношении наиболее выгодным приемом получения кормов из растительного сырья является силосование и сенажирование. Силосование и сенажирование зеленых кормов сопровождается меньшими потерями питательных веществ, в частности протеина (белка). Также данный биоконсервант был использован для обработки сухофруктов, в частности высушенного изюма- кишмиша и была подтверждена антифунгальная активность препарата.

Ключевые слова: силос, микробная закваска, пробиотики, органолептические свойства, эндо-1,4-в-глюканаза, экзо-1,4-^-глюканаза, ксиланаза, фермент, белок, деструктор микотоксина.

Abstract. In the Republic of Uzbekistan, the demandfor livestock, poultry and fish farming is growing. This issue can lead to a reduction in nutrient losses achieved under normal harvesting conditions. In this regard, it is most advantageous to obtain feed from plant materials. Also, this biopreservative was used to process dried fruits, in particular dried raisins and sultanas, and the antifungal activity of the drug was confirmed.

Key words: silage, microbial starter, probiotics, organoleptic properties, endo-1,4-fi-glucanase, exo-1,4-fi-glucanase, xylanase, enzyme, protein, mycotoxin destructor.

Силос - озука моддаларни узида саклаб колувчи, хушхурлиги билан чорва молларини узига жалб килувчи ва юкори даражада х,азм булиши сингари катор афзалликларга эга булган мух,им озукалардан бири х,исобланади [1]. Силос тайёрлаш жараёни анаэроб шароитда рН мух,итининг тезрок пасайиши учун сувда эрувчи углеводларнинг сут кислотали бактериялар томонидан органик кислоталарга (энг асосийси сут кислотага) айланишини уз ичига олади. Натижада, силоснинг чиритувчи микроорганизмлардан х,имояланиши х,исобига, озик моддаларнинг парчаланиши секинлашади ва озука-емни саклаш муддати ортади [2]. ^ишлок хужалиги ва чорвачиликни самарали ривожлантириш учун силоснинг сифати ва ферментациясини яхшилаш мух,им ахдмиятга эга х,исобланади.

Чорвачиликда хдйвонлардан олинадиган мах,сулотларнинг самарадорлиги озуканинг туйимлилик даражасига, шунингдек чорва молларидан олинадиган мах,сулотлар (сут, ёг, гушт ва х,.к.з.) нинг сифати бевосита улар озикланадиган озуканинг озукавий кийматига боглик. Шунинг учун озуканинг туйимлилик даражасини аникламасдан туриб озиклантиришни тугри ташкил килиш мумкин эмас. Сифатли, туйимлилик даражаси юкори булган озука таркибида хдйвон организмида енгил х,азм буладиган ва осон узлаштириладиган моддалар мавжуд булиши, мазали таъмга эга, хдмда хдйвон саломатлигига зарарли таъсир килувчи моддалардан х,оли булиши керак. Ушбу вазифаларни амалга оширишда озукаларни (турли мах,сулотлардан тайёрланган емлар, силос ва сенаж) сифатли тайёрлаш хдмда кайта ишлашга эътиборни каратиш зарур. Озукаларни турли пробиотикли биоконсервантлар билан тайёрлаш, уларни турли касаллик таркатувчи хафли микрофлорадан тозалайди, хавфсизлигини таъминлайди ва дунё стандартларига мос келувчи, туйимлилик даражаси юкори булган озукавий кийматга эга сифатли озикалар тайёрлаш имконини беради. Шунингдек пробиотикли биоконсервантлар хавфли замбуруглар х,осил киладиган микотоксинларидан х,имоялайди ва озукада оксил, алмашинмайдиган аминокислоталар, витаминлар х,осил булишини таъминлайди. Бундан ташкари хдйвонларнинг овкат х,азм килиш системасида фойдали микрофлора баланси ортади ва уларнинг фаолияти согломлашади, мах,сулдорлиги, сут ва гушт микдори ортади.

Х,озирги вактда бутун дунёда сифатли силос тайёрлаш учун микробли ачиткилардан ва биопрепаратлардан фойдаланиш кенг йулга куйилган. Республикамизда х,ам бу борада бир канча илмий тадкикотлар утказиб келинмокда. Бирок бизнинг ушбу тадкикот ишимиз фаркли равишда патогенларга нисбатан фаол антагонистик хусусиятларни узида сакловчи пробиотик микроорганизмларнинг тирик культурасининг ассоцияциясидан иборат булган янги силос ачиткиси - «ИМБИОКОН» биопрепаратини маккажухоридан силос тайёрлашда фойдаланиш ва унинг сифат курсаткичларига таъсирини бах,олашга багишланади.

Тадкикотнинг максади - янги «ИМБИОКОН» биопрепаратини маккажухоридан силос тайёрлашга тадбик этиш ва силоснинг ферментациясига таъсирини урганишдан иборат. Тажрибада Тошкент вилоятида етиштирилган яшил маккажухори усимлигининг барги, пояси ва сутли сутасидан иборат булган, комбайнда урилган, уртача 1,0-3,5 см улчамидаги массасидан фойдаланилди. Микробиология институти "Пробиотиклар микробиологияси ва биотехнологияси" лабораториясида пробиотик бактерия штаммлари асосида ишлаб чикилган «ИМБИОКОН» биопрепарати силос ачиткиси сифатида кулланилди. Маккажухори массасини герметик ёпиладиган 0,5 литрли банкаларга зичлаб жойлаштириш оркали 2 хил вариантда силос тайёрланди: 1-силос массаси + 1% «ИМБИОКОН» биопрепарати; 2-назорат - факат силос массаси. Тайёрланган силос намуналари 30 кундан сунг очилди. Унинг органолептик хусусиятлари ГОСТ 23638-90 [3]

буйича аникланди. Силосдаги умумий оксиллар микдори Лоури усулида [4] ва ферментлар фаоллиги Mandels & Weber усулида [5] аникланди.

Маълумки, силоснинг органолептик хусусиятидан унинг сифатини бах,олаш учун фойдаланиш мумкин. Чунки, бижгиш жараёнида охирги мах,сулотлар сифатида х,осил буладиган, учувчан табиатли моддалар турли х,идларга эга булади. 1-вариантда силоснинг рН курсаткичи 4,3 эканлиги аникланди. У кучсиз ут х,идига эга булиб, оч саргиш-яшил рангга эга, структураси узгармаган. Назоратда эса рН 4,4 га тенг, хушбуй мева х,идига эга, ранги ва структураси тажриба варианти билан бир хил. Бу курсаткичлар тайёрланган силос намуналарининг сифатли ва I - II синфларга мувофик эканлигини тасдиклайди [3].

Силосдаги ферментация жараёнини урганиш учун унинг таркибидаги ферментларнинг фаоллиги текширилди. Таъкидлаш жоизки, ушбу ферментлар маккажухори усимлиги биомассаси таркибидаги табиий микрофлора ва «ИМБИОКОН» биопрепарати таркибидаги пробиотик бактериялар томонидан х,осил килинган. Иккала вариантда х,ам эндо-1,4-ß-глюканаза ферментининг фаоллиги энг юкори эканлиги аникланди ва тажриба вариантида фаоллик назоратдан 8 бирлик/г куп эканлиги маълум булди. Иккала вариантдаги экзо-1,4^-глюканаза ферментларининг фаоллиги х,ам, ксиланаза фаоллиги х,ам бир-биридан унча катта фарк килмади (1-жадвал).

Тадкикотда силослар таркибидаги умумий оксиллар микдори х,ам урганилди. Бунда силос массаси + «ИМБИОКОН» вариантида оксил 16,0 мг/г ни, назоратда эса 12,5 мг/г ни ташкил килди (1-жадвал).

1-жадвал. Силос таркибидаги ферментларнинг фаоллиги ва умумий оксиллар микдори

№ Вариантлар Умумий оксил, мг/г эндо-1,4-Р-глюканаза, бирлик/г экзо-1,4-Р-глюканаза, бирлик/г ксиланаза, бирлик/г

1 Силос массаси + «ИМБИОКОН» 16,0 30,5 4,2 14,5

2 Назорат 12,5 22,5 3,75 14

1-расм. Махдллий « ИМБИОКОН» биоконсерванти

2-расм. Силос тайерлаш жараенидан лавхдлар.

Олинган тадкикот натижаларидан куриниб турибдики, «ИМБИОКОН» биопрепарати маккажухори усимлиги яшил массасини силослашда унинг ферментация жараёнига жуда яхши таъсир курсатди. Шу билан бирга унинг таркибидаги оксил микдори х,ам ортади. Адабиёт маълумотларига кура, усимлик массаларини силослаш жараёнида сут ачитувчи бактериялар ферментация жараёнини тезлаштиради, курук модда микдорини купайтиради ва озукавийлик сифатини яхшилайди. Шунинг учун улар асосий микробли инокулянт сифатида кулланилади [6].

Хулоса килиб айтганда, маккажухоридан силос тайёрлашда лаборатория шароитида ишлаб чикилган янги «ИМБИОКОН» биопрепарати ферментация жараёнини яхшилайди ва оксил микдорини оширади. Юкоридаги олинган натижалар келгусида чорвачилик озука-ем баъзасини мустах,камлашда яъни сифатли, озукавийлиги юкори булган, катта хджмда силослар тайёрлашда «ИМБИОКОН» биопрепаратидан асосий микробли ачитки сифатида фойдаланиш мумкин эканлигини тасдиклайди.

«ИМБИОКОН» биоконсерванти амалиетда Тошкент, Сирдарье ва Наманган вилоятлари фермер хужаликларида синовдан утказилди (1,2-расмлар) ва ижобий натижаларга эришилди [7].

Куруц меваларга биологик ишлов бериш усуллари. ^урук мевалардан кишмиш куритилган узуми танлаб олинди ва махсус озика мух,итларига экилди. Ишлов берилган ва берилмаган х,олатлар (3-5 расмларда) тасвирланган. 4-расмда биоконсервант билан ишлов берилган вариант тасвирланган. 5-расмда эса ишлов берилмаган х,олатдаги вариант кайд этилган.

Микробиологик та^лил. Микологик экиш ГОСТ 10444.12-20132 буйича амалга оширилди. Могор замбуругларининг изолятлари куритилган мевали экинлардан ажратилган, таксономик идентификацияси Samson ва бошкаларга мувофик фенотипик хусусиятлар билан амалга оширилган[15-16], морфологик ухшаш турлари учун курсатилган эди. Мезофил аэроб ва факултатив анаэроб микроорганизмлар сони ГОСТ 10444.15-943 буйича, ГОСТ 31747-20124 буйича патоген Е. coli гурух,ининг бактериялари, шу жумладан салмонеллалар, ГОСТ 31659-2012 буйича аникланди. Майизлар биоконсервант билан ишлов бериб куритилди ва микробиологик кайта текширилди. Биоконсервант билан ишлов берилган мах,сулотдан замбуруглар ажратиб олинмади ва биопрепарат антифунгал таъсири аникланди.

3-расм. ^урук меваларни микробиологик текшириш усуллари.

4-расм. ^урук меваларни биоконсервант билан ишлов берилган х,олати

5-расм. ^урук меваларнинг биоконсервант билан ишлов берилмаган х,олати.

Биоконсервант билан курук меваларга ишлов бериш озик-овкат хдвфсизлигини таъминлашда мух,им урин тутади. Купчилик олимлар томонидан сут ачитувчи бактерияларнинг турли зарарли фитопатоген замбуругларга нисбатан антифунгал ва микотоксинларга карши таьсирга эканлиги таъсдикланган. [8-14]. Лаборатория шароитларида олиб борилган тадкикотларимиз айнан препаратнинг

антифунгал фаоллигини тасдиклади ва як;ин вакт орасида мамлакатимизда экспорт

килинадиган куру; меваларни хавфсиз ва безарар биологик ишлов бериш имкониятларини

яратади.

ФОЙДАЛАНИЛГАН АДАБИЁТЛАР

1. A.P. Mcdonald, R.Henderson, J.E. Heron / The Biochemistry of Silage // J. Wiley, 1991.

2. M. B. McGechan / A review of losses arising during conservation of grass forage: part 2, storage losses // Journal of Agricultural Engineering Research,vol.45, pp.1-30,1990.

3. Силос из зеленых растений. Технические условия. ГОСТ 23638-90. Межгосударственный стандарт. -М. -1991.

4. O.H. Lowry, N.J. Rosenbrough, A.L.Farr, R.J. Randall / Protein measurement with the Folin phenol reagent // J. Biol., Chem. - 1951. - V. 193. -P. 265 - 275.

5. M.Mandels, J. Weber / The production of cellulases // Adv. Chem. Ser. -1969. -V. 95. -P. 391-413.

6. D.H.Kleinschmit, L.Kung Jr. / A meta-analysis of the effects of Lactobacillus buchneri on the fermentation and aerobic stability of corn and grass and small-grain silages // Journal of Dairy Science, vol. 89, no. 10, pp. 4005-4013, 2006.

7. Курбаниязов С.К., Хидиров К.И., Кутлиева Г.Дж., Тойчибекова Г. Влияние биологического консерванта "Бактосил"на мясную продуктивность бычков.Вестник КазНИТУ, №6, 2019.стр 554-557

8. Bartkiene E, Lele V, Ruzauskas M, Domig KJ, Starkute V, Zavistanaviciute P et al (2020) Lactic acid bacteria isolation from spontaneous sourdough and their characterization including antimicrobial and antifungal properties evaluation. Microorganisms 8(1):64

9. Mu W, Liu F, Jia J, Chen C, Zhang T, Jiang B (2009) 3-Phenyllactic acid production by substrate feeding and pH-control in fed-batch fermentation of Lactobacillus sp. SK007. Biores Technol 100(21):5226-5229

10. Bianchini A (2015) Chapter 14 - Lactic acid bacteria as antifungal agents. In: Holzapfel W (Ed). Advances in fermented foods and beverages. Woodhead Publishing.p. 333-353.Available from: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9781782420156000141

11. Romanens E, Freimüller Leischtfeld S, Volland A, Stevens MJA, Krähenmann U, Isele D et al (2019) Screening of lactic acid bacteria and yeast strains to select adapted anti-fungal co-cultures for cocoa bean fermentation. Int J Food Microbiol 290:262-272

12. Axel C, Brosnan B, Zannini E, Furey A, Coffey A, Arendt EK (2016) Antifungal sourdough lactic acid bacteria as biopreservation tool in quinoa and rice bread. Int J Food Microbiol 239:86-94

13. Bian X, Muhammad Z, Evivie SE, Luo GW, Xu M, Huo GC (2016) Screening of antifungal potentials of Lactobacillus helveticus KLDS 1.8701 against spoilage microorganism and their effects on physicochemical properties and shelf life of fermented soybean milk during preservation. Food Control 66:183-189

14. Magnusson J, Ström K, Roos S, Sjögren J, Schnürer J (2003) Broad and complex antifungal activity among environmental isolates of lactic acid bacteria. FEMS Microbiol Lett 219(1):129-135.

15. Samson R.A., Noonim P., Meijer M., Houbraken J.A.M.P., Frisvad J.C., Varga J. Diagnostic tools to identify black aspergilli. Stud. Mycol. 2007; 59: 129-45.

https://doi.org/10.3114/sim.2007.59.13 16. Samson R.A., Visagie C.M., Houbraken J., Hong S.B., Hubka V., Klaassen C.H., et al. Phylogeny, identification and nomenclature of the genus Aspergillus. Stud. Mycol. 2014; 78, 141-173. https://doi.org/10.10167j.simyco.2014.07.004.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.