INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL VOLUME 1 ISSUE 7 UIF-2022: 8.2 | ISSN: 2181-3337
ЁНГОЦ ЦОБИГИДАН ОЗЩАВИЙ ВА ФУНКЦИОНАЛ МА^СУЛОТЛАР ИШЛАБ ЧЩАРИШ МАНБАИ СИФАТИДА Эрмат Шерматович Санаев
Тошкент кимё технология институти, доц т.ф.ф.д. Джахангирова Гулноза Зинатуллаевна
Тошкент кимё технология институти, проф т.ф.ф.д. Кизатова Маржан Ержановна
^озогистон озик;-овк;ат махсулотларини кайта ишлаш илмий- тадк;ик;от институти
Гулбоев Отабек Абдимурод ^ли Тошкент кимё технология институти, 2-курс магистранти https://doi.org/10.5281/zenodo.7317459 Аннотация. ёнгоц цобиги экстракти инсон эритроцитларига царши уимоя ролига эга булган, минимал гемолитик фаолликка эга булган антиоксидантларнинг потенциал табиий манбаи булиб, функционал овцатланишда цулланилиши муикин.
Калит сузлар: ёнгоц цобиги, полифенол, антиоксидант, саратонга царши профлактик хусусият.
ИСПОЛЬЗОВАНИЕ СКОРЛУПЫ ОРЕХОВ В КАЧЕСТВЕ СЫРЬЯ ДЛЯ ПРОИЗВОДСТВА ПИЩЕВЫХ И ФУНКЦИОНАЛЬНЫХ ПРОДУКТОВ Аннотация. экстракт скорлупы грецкого ореха является потенциальным природным источником антиоксидантов с минимальной гемолитической активностью, выполняющих защитную роль в отношении эритроцитов человека и может быть использован в функциональном питании.
Ключевые слова: скорлупа грецкого ореха, полифенол, антиоксидант, противораковое профилактическое свойство.
THE USE OF NUT SHELLS AS A RAW MATERIAL FOR THE PRODUCTION OF
FOOD AND FUNCTIONAL PRODUCTS Abstract. walnut shell extract is a potential natural source of antioxidants with minimal hemolytic activity, which play a protective role against human erythrocytes and can be used in functional nutrition.
Keywords: walnut shell, polyphenol, antioxidant, anti-cancer preventive property.
КИРИШ
Азалдан Шарк мамлакатлари ах,олиси шифобахш усимлик ва мах,сулотлардан тайёрланган дамлама ва табиий дори - дармонларни истеъмол килиб, уз иммун тизимлари ва рух,ий х,олатларини яхшилаб келишган. Уларнинг рационларидан албатта, сархил полиз экинлари хдмда кони фойда булган курук мевалар урин олганлигини тарихий манбалар х,ам исботлайди[1].
ТАДЦЩОТ МАТЕРИАЛЛАРИ ВА МЕТОДОЛОГИЯСИ
INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL VOLUME 1 ISSUE 7 UIF-2022: 8.2 | ISSN: 2181-3337
Айникса, уз таркибида темир, фосфор, мис, серотин каби моддалар, мой ва оксилни сакловчи ёнгок меваси, х,ам саноатда х,ам табобатда энг фойдали неъматлардан биридир. Мана масалан, унинг барглари, гуллари, мева гураси, пустлоги, пучоги, магзининг пустлоги ва мойидан кенг фойдаланилади. Япрогидан олинувчи шира или; х,олда кулокка томизилса, йиринглашнинг олди олинади. ^обигининг куюлтирилган шарбати томок огригини босиб, йуталга малхдм булади[2]. ^овурилгани киндик устига куйилса, ичак хдсталигини даволаб, кабзиятга ёрдам беради. Ёнгок магзи, таом хдзмини яхшилаб, кувватни оширади ва асаб тизими фаолиятини меъёрлаштиради. ^олаверса, ундан тайёрланган мураббо гипертония, кандли диабетни даволашда яхши самара беради. Баргларидан тайёрланган дамлама меъда яраси, атеросклероз, шунингдек, йирингли яраларга тавсия килинади. Баргининг кайнатмаси соч тукилишининг олдини олиб, усишини тезлаштиради[3].
ТАДЦЩОТ НАТИЖАЛАРИ
Статистик маълумотларга караганда, дунёда х,ар йили 2 миллион тоннадан зиёд ёнгок етиштирилади. Сунгги 4 йилда ушбу мах,сулотни истеъмол килиш 20 фоизга усган булиб, А^Ш, Чили, Украина, Хитой ва Молдова энг куп ёнгок экспорт килувчи мамлакатлар сирасига киради. Табиий ресурсларнинг чекланганлиги ва турли-туман касалликлар билан боглик х,олатларнинг купайиши, табиатга зарар етказмаган х,олда овкатланишнинг янги турларини хдмда функционал хусусиятга эга озик-овкат ва озикавий мах,сулот турларини яратишни талаб этади. Ёнгок ва унинг кобигидан янги мах,сулотлар олиш, инсоннинг иммунитетни мустах,камлашга ва инфекцияларга карши курашишда, шунингдек яллигланиш хамда оксидловчи стресснинг салбий таъсирини камайтиришга хизмат килади. Шу билан бирга турли хил биологик хусусиятларга эга булган антиоксидант таркибнинг мавжудлиги, саратонга карши профлактик озикаларнинг биоактив бирикмаларни олиш учун кимматли манбаи х,исобланади. Шу сабабли, ёнгокнинг чикиндиларни кайта ишлаш, функционал ёки озик-овкат кушимчаларини кайта ишлаш оркали айланма иктисодиётга ва истеъмолчилар саломатлигига х,исса кушиш имконияти беради. Ёнгок таркибида куп микдорда липидлар (60-62%), асосан туйинмаган ёг кислоталари, токофероллар ва фитостероллар мовжуд. Бундан ташкари ёнгок кобигида фенолик бирикмалар, асосан фенолик кислоталар ва флавоноидлар куп микдорда мавжуд эканлиги аникланган. Медицена отаси Абу Али Ибн Синонинг "Тиб конунлари асарида" ёнгок пучоги кукунини, сувли яралар устига сепилса, жарохдтнинг тезрок тузалишига ёрдам беради, шунингдек ёнгок томирининг пустидан 4-8 гр. олиб, кайнатиб, овкатдан
INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL VOLUME 1 ISSUE 7 UIF-2022: 8.2 | ISSN: 2181-3337
сунг ичилса, меъдадаги ёмон хилтлар ташкарига чикиб, корин огригига шифо булади дийилган[4].
Ёнгок баргларида ва мевасига ёпишиб турувчи кук пустлогида инсон организми учун зарур булган купгина моддалар мавжуд: хушбуй моддалар, С ва Е витаминлари, алкалоидлар ва каротин моддалари бор. Ёнгок магзи мойли ёг, оксил ва эркин аминокислоталарга бой. Шунингдек, унинг магзида Е, К, Р ва С витаминлари бор. Х,али пишмаган кук ёнгок таркибида турли гурухдаги витаминлар, каротинга бой, пишган ёнгок меваси эфир мойлари, хушбуй моддалар, темир ва кобальт тузларига жуда бой. Меваси пучогида фенолкарбон кислоталари, кумаринлар, стероидлар ва пелликула бор. ^адим замонлардан кишилар ёнгокдан халк табобатида фойдаланиб келишган. Х,озирги вактда ёнгок мевасидан бактерицид, яра ва жарохатларни битирувчи, умумий мустахкамловчи ва турли хил гижжаларга карши курашувчи дори-дармонлар тайёрлашда фойдаланилади. Унинг тозаланган 100 грам магзи 650 килокалория атрофида озикавий кувватга эга. Бундай таъсирчан курсатгич билан бирга ёнгок узида гайриоддий биологик актив моддалар мажмуасини туплаган. Бу моддалар нафакат организмда кон томирларига ижобий таъсир этиб колмасдан, балки турли касалликларни замонавий даволаш жараёнида хам фаол тавсия этилиб, истеъмол килинади.Турли хасталикларни даволашда ёнгокнинг магзи, магзи ораларидаги юпка пустлок деворлари, пучоги ва баргларидан фойдаланилади. Ёнгокдан олинган ёги буйрак касалликларини даволашда фаол шифобахш восита сифатида ишлатилади[5]. Ёнгок барглари микробларга карши курашиш ва шамоллашни даволаш хусусиятларига эга. Бундан ташкари унинг барглари жарохатларни битириш хусусиятига эга. Ёнгок хотирани яхшилайди.
У кабзиятни даволашда ажойиб восита. Таркибида 65 % мойлар мавжудлигига карамасдан, у кон таркибидаги ёг микдорини пасайтиради (ёнгокда жуда куп туйинган ёг кислоталари мавжуд). Ёнгокнинг таркибидаги туйинган ёг кислоталари минерал моддалар билан биргаликда мавжудлиги сабабли, уни истеъмол килиш гипертонияда, атеросклерозда, бошка юрак ва кон томир касалликларида тавсия этилади.
Ёнгок, кобигидан антиоксидант потенциали турли хил усуллар ёрдамида урганилди: супероксид, гидроксил радикал, липид пероксидланиши, азот оксиди тахлили уларнинг стандартига нисбатан солиштирма тозалаш фаоллигини урганиш. МУ^ОКАМА
Ёнгок кобиги экстракти кучли антиоксидант кувватга эга эканлигини курсатди. Шу сабабли, ушбу иш ёнгок кобигида мавжуд булган биоактив бирикмаларнинг библиографик шархига, шунингдек, уларнинг биологик хусусиятлари озик-овкат саноатида кулланилиши мумкинлигини курсатди (1-расм).
1-расм. Ё^ок ва унинг кобиFидан озикавий моддалар олиш тартиби.
INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL VOLUME 1 ISSUE 7 UIF-2022: 8.2 | ISSN: 2181-3337
1-ёнгок меваси, 2-ёнгокнинг юмшок кобиги, 3-кобик кукуни, 4-ёнгокнинг магзи ва катти; кобиги, 5- озикавий биополимер модда олиш, 6-озикавий пиктин олиш.
ХУЛОСА
Тадкикот буйича олиб борилган назарий ва амалий изланишлар шуни курсатдики, ёнгокнинг юмшок ва каттик кобикларини кайта ишлаш билан, ёшариб бораётган саратон ва юрак кон томир касалликларини олдини олишга каратилган функционал кушимчаларни ишлаб чикариш имконияти яратилади. Энг мухими ёнгок кобигидан ажратиб олинган экстракт озик-овкат махсулотларини саклаш муддатини оширишга хизмат килади. Экстрактдан колган колдиклар брикетланиб махсус кумир сифатида ишлатилишига имкон яратилади.
REFERENCES
1. https://gujum.uz/salomatlik/yongoqning-shifobaxsh-xususiyatlari.
2. Guo, C.; Zhou, L.; Lv, J. Effects of expandable graphite and modified ammonium polyphosphate on the flame-retardant and mechanical properties of wood flour-polypropylene composites. Polym. Polym. Compos. 2013, 21, 449-456. [CrossRef]
3. Kim, J.M.; Han, M.S.; Kim, Y.H.; Kim, W.N. Thermal, morphological and rheological properties of rigid polyurethane foams as thermal insulating materials. AIP Conf. Proc. 2008, 1027, 905-907.
4. Chang, L. Improving the Mechanical Performance of Wood Fiber Reinforced Bio-based Polyurethane Foam. Master Appl. Sci. 2014, 101, 1572052.
5. https://muxlis.uz/uz/pages/engoqning-shifobahsh-hususiyatlari