Научная статья на тему 'ҚУЙИ АМУДАРЁ ИҚТИСОДИЙ ГЕОГРАФИК РАЙОНИ АНЪАНАВИЙ ТАОМЛАРИ, МЕҲМОНДЎСТЛИГИ ВА ПАЗАНДАЧИЛИГИНИНГ ГЕОГРАФИК ХУСУСИЯТЛАРИ'

ҚУЙИ АМУДАРЁ ИҚТИСОДИЙ ГЕОГРАФИК РАЙОНИ АНЪАНАВИЙ ТАОМЛАРИ, МЕҲМОНДЎСТЛИГИ ВА ПАЗАНДАЧИЛИГИНИНГ ГЕОГРАФИК ХУСУСИЯТЛАРИ Текст научной статьи по специальности «Социальная и экономическая география»

CC BY
37
4
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
МИЛЛИЙ ТАОМЛАР / ЭТНОГРАФИЯ / ХУДУД МАДАНИЯТИ / ГАСТРОНОМИК ТУРИЗМ / ПАЗАНДАЧИЛИК АНЪАНАЛАРИ / ДАСТУРХОН МАДАНИЯТИ / қАДРИЯТЛАР

Аннотация научной статьи по социальной и экономической географии, автор научной работы — Комилова Н.Қ., Матчанова А.Э.

Ушбу мақолада Қуйи Амударё иқтисодий географик районида анъанавий таомлари, меҳмондўстлиги ва пазандачилигининг географик хусусиятлари ўрганилиб, очиб берилган. Айнан Қуйи Амударё минтақасига хос миллий таомлар ва уларнинг келиб чиқиши, таркиби, тайёрланиш жараёнлари ўрганилган. Минтақада гастрономик туризмни ривожлантириш учун тавсиялар ишлаб чиқилган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

GEOGRAPHICAL CHARACTERISTICS OF TRADITIONAL FOOD, HOSPITALITY, AND COOKING OF THE LOWER AMUDARYA ECONOMIC GEOGRAPHICAL REGION II

In this article, geographical features of traditional food, hospitality, and cooking in the Lower Amudarya Economic Geographical Region are studied and revealed. The national dishes specific to the Lower Amudarya region and their origin, composition, and preparation processes have been studied. Recommendations for the development of gastronomic tourism in the region have been developed.

Текст научной работы на тему «ҚУЙИ АМУДАРЁ ИҚТИСОДИЙ ГЕОГРАФИК РАЙОНИ АНЪАНАВИЙ ТАОМЛАРИ, МЕҲМОНДЎСТЛИГИ ВА ПАЗАНДАЧИЛИГИНИНГ ГЕОГРАФИК ХУСУСИЯТЛАРИ»

DOI 10.46566/2225-1545_2022_1_102_666

Комилова Н.К,. гф.д.профессор УзМУ Матчанова А.Э. катта уцитувчи

УрДУ

КУЙИ АМУДАРЁ ЩТИСОДИЙ ГЕОГРАФИК РАЙОНИ АНЪАНАВИЙ ТАОМЛАРИ, МЕХМОНДУСТЛИГИ ВА ПАЗАНДАЧИЛИГИНИНГ ГЕОГРАФИК ХУСУСИЯТЛАРИ

Аннотация:Ушбу мацолада Куйи Амударё ицтисодий географик районида анъанавий таомлари, меумондустлиги ва пазандачилигининг географик хусусиятлари урганилиб, очиб берилган. Айнан Куйи Амударё минтацасига хос миллий таомлар ва уларнинг келиб чициши, таркиби, тайёрланиш жараёнлари урганилган. Минтацада гастрономик туризмни ривожлантириш учун тавсиялар ишлаб чицилган.

Калит сузлар: миллий таомлар,этнография, худуд маданияти,гастрономик туризм, пазандачилик анъаналари, дастурхон маданияти, цадриятлар.

Komilova N.Q., PhD professor UzMU Matchanova A.E. senior teacher UrDU

GEOGRAPHICAL CHARACTERISTICS OF TRADITIONAL FOOD, HOSPITALITY, AND COOKING OF THE LOWER AMUDARYA ECONOMIC GEOGRAPHICAL REGION

Abstract: In this article, geographical features of traditional food, hospitality, and cooking in the Lower Amudarya Economic Geographical Region are studied and revealed. The national dishes specific to the Lower Amudarya region and their origin, composition, and preparation processes have been studied. Recommendations for the development of gastronomic tourism in the region have been developed.

Keywords: national dishes, ethnography, regional culture, gastronomic tourism, culinary traditions, table culture, values.

Кириш. К,уйи Амударё минтакаси утган асрда йирик экологик халокатни бошидан кечириши, ундаги рекультивация ишлари уз вактида амалга оширилмаганлиги, кадим цивилизация марказларидан бири булган худуднинг маданияти, этнографияси, архитектураси ва халкининг турмуш тарзини жуда OFир ахволга олиб келди. Бугунги кунда, "Янги Узбекистон" иктисодиётидаги узгаришлар худуднинг ижтимоий ва иктисодий хаётига хам кириб борди.

Куйи Амударё иктисодий районининг иктисодий ва ижтимоий юксалиши баробарида узининг тарихий кадриятлари, архитектураси, этнографияси, миллий анъаналари ва миллий таомларини саклаб колиши лозим. Шу билан бирга, дунё ошхонаси анъаналарини хам узида ривожлантириши зарур. Кадимий ва янги цивилизациянинг туташган жойлари хар доим хорижлик сайёхларнинг диккатини тортади. Х,ар кандай миллат бошкаларидан унинг миллий анъана, удумлари ва миллий таомларига кура фаркланади. Бу уларнинг турмуш тарзини, мехмондустлигини, баFрикенглигини белгилайди. Масалан, Грузия сунгги бир неча йилда чет эллик туристлар сонини уч марта оширгани билан мактовга сазовор булди. Ушбу мамлакатнинг ажойиб таомлари, ноёб маданий мероси, халки самимий ва хаётсевар эканини барчага маълум. Бирок бошка куплаб мамлакатларнинг гастрономик ва маданий мероси хам шундай ноёб булишига карамай, улар дунё сайёхлари мулжалидан анча четда колган.

Асосий кисм. КораколпоFистон худуди кадимги маданият учоFларидан бири булиб, Шарк дунёсининг ажралмас кисмини ташкил этган. Бу улканинг узига хос табиий шароити, усимлик ва хайвонот дунёси, шу билан бир каторда миллий пазандачилик анъаналари ва урф одатлари энг кадимги аждодларимизнинг диккат-эътиборини узига жалб килган. Коракалпок миллий ошхонаси купинча ун ва ёрмадан тайёрланган таомлардан ташкил топган. Уларнинг орасида жугар унидан тайёрланган гуштли узма хамир-бешбармок, жугари ва мой куртик, корма ва турама таомлари машхурдир. БуFдой унидан нонлар ёпишади. Амударёга ёндош KирFOк буйидаги худудларда деярли барча таомлар баликдан тайёрланади. Уларнинг орасида жугар ёки тарик унидан тайёрланган узма хамирли балик шурваси ёки ковурилган ва куритилган балик машхур хисобланади. Турли мевалар, ковун, тарвуз ва ковок куритилиб, ширинлик сифатида танаввул килинади.

Маълумки, Хоразмнинг маданияти ва урф-одатлари, шу жумладан, ошхонаси тарихи хам унинг тарихи кадар кадимийдир. Кухна Урганч 10-14-асрларда Хоразм давлатининг пойтахти булиб, Хоразм ва Мовароуннахрда энг катта шахарлардан бири булган. Буюк ипак йули тараккий этган даврларда савдо сотикнинг ривожланиши унда янги тамаддунларнинг пайдо булишига сабаб булган ва Хоразм таомлари, мехмон кутиш маданияти узок тарихий даврлар давомида шаклланиб

келган. Кэдимдэн, деярли бaрчa хaлклaрдa узок юртлaрдaн яхши ниятлaр билaн келган мехмонгэ мезбон хэлк вaкиллaри нон Ba туз олиб чиккaн. Бу урф мезбоннинг мехмонни хуш кургэнлигини aнглaтгaн.

Нон бaрчa хaлклaрнинг aзиз неъмaти хисоблэнэди. Кэдимдэ хорaзмдa нон "чyрaк" деб aтaлиб, бaъзи хyдyдлaридa хэлигачэ шyндaй номлaнaди.

Чyрaк. Вохэ эхолисининг кундэлик нони 6Ули6, доирa шaклидa, aйлaнaси 70-80 см, диэметри 35-40 см, кэлинлиги 1 см Ba yндaн купрок 6ули6 тэндирдэ ёпилaди. Ноннинг тэркиби ун, сут, ëF, туз, хэмиртурушдэн иборэт. Чурэк нон эсосэн куз, киш, бэхор ойлэридэ, бундэн тэшкэри бэрчэ туй Ba у билэн боFлик мэросимлэрдэ тaйëрлaнaди. Нон ёки улли нон. Юпкэ нон (ёз нони) — фэкэт хорэзмликлэр томонидэн тaйëрлaнaди. Кушни Туркмэнистон Ba КорaкaлпоFистондaги yзбеклaр яшэйдигэн худудлэридэ хэм учрэйди. A^ara^ 100- 120 см, диэметри 50-60 см, кэлинлиги 0,5 смни тэшкил этэди [1].

Ургaнилaëтгaн худудэ мэхэллий хэлк эсосэн кипчок Ba yFro шевaлaридa гэплэшэди. yFyз шевaсидa Hypd^ кипчок шевaсидa чepек тэрзидэ куллэнэди. Мэхмуд KошFaрий лyFaтидa чypäк[2], «Kелyрномa»дa ЧYpэк, чвpэк — уй нони[3] Ba ашлыц — нон[3] тэрзидэ берилган. Пэтир — эрэбчэ ал-фатup сузидэн олингэн булиб, ош^илмаган, купт^илмаган деган мэънони билдирэди. Бу нон мэхсулоти номи Нaвоий эсэрлэри лyFaтидa фат^[4] тэрзидэ берилгaн. Бавурсац — кэдимдэн то хозиргэчэ куллэнилиб келaëтгaн нон мэхсулотлэридэн биридир. Бу тэом номи узбек эдэбий тилидэ 6ysupcoц, корэкэлпок тилидэ бayыpсaц, тэрзидэ номлэнэди.

Куйи Aмyдaрëдa куй гуштигэ кэрэгэндэ корэмол гушти, куркэ гушти Ba бэлик гушти куп истемол килинэди. Шунингдек, хэмирли тэомлэр хдм куп истеъмол килинэди.

Kyртик. Куйи Aмyдaрëнинг деярли бэрчэ худудлэридэ тaйëрлaнaдигaн тэом. Уни мэросим тэоми деб булмэйди. Лекин оилэ дaврaсидaги кичик бэзмлэрдэ купинчэ, куркэ (тyятовyк) гуштли куртик тaйëрлaнaди ёки кэм сонли мехмонни кутгэндэ хэм бэъзэн куртик тaйëрлaнaди.

Kyртик//кyртyк//гyртик — бу тэом бyFдой ёки жухори унидэн тaйëрлaнaди. БyFдой унидэн тaйëрлaнaдигaн тэом бувдай ^pmu^/upu куpmик — деб этэлэди. Уни тaйëрлaшдa гушт, сэбзи, кэртошкэ, пиёз сyвдa кэйнэтилэди. БyFдой унидэн хэмир корилиб, туртбурчэк шэклидэ кесилэди Ba шyрвaдaги мэссэликлэр пишгэндэн сунг, хэмир солинэди. Хэмири элохидэ лэгэнгэ, шyрвaси элохидэ косэгэ солиниб истеъмол килинэди. Бу тэомни Турткул, Элликкэлъэ тумэнлэридэ цайиш//цайыш кYpдък, Хужэйли, КУнFирот тумэнлэридэ ^pmu^/бийдай ^pmu^/upu ку_pmик деб этэйди. Мэзкур тэом номи Хорэзмдэ цайиш куpдuк тэрзидэ куллэнэди [1].

Узбек ошхонасининг тарихийлигини асослаш учун юкоридаги манбаларда таом номларининг келтирилганлигининг узи кифоя. Бирок у даврларда оммавий ошхоналар мавжуд булган деган фикрдан йирокмиз.

Оммавий ошхоналар асосан Буюк Ипак йулидаги карвонсаройларда дастлаб пайдо булган. Одамлар хар доим хам рузFорларида яшаш ёки кун кечириш учун таомланган булсалар, чойхона ёки бозорларда тансик таомлар тайёрланган. Бундай жойларда тайёрланган таомлар организм учун фойдали булиб, зарур микроэлементлар билан туйинтирган. "Совет физиологияси"нинг асосчиси академик И.П.Павловдан сурашибди: — Кандай таомни Сиз фойдали таом деб биласиз? —Фойдали таом бу — киши иштаха билан хузур килиб ейдиган таомдир,— деб жавоб берган экан олим [5].

Куйи Амударё таомларининг ранг-баранглиги, мазаси, хуштаъмлиги, витаминларга ва микроэлементларга бойлиги дунё халкларида ушбу таомлардан татиб куриш, уларни тайёрлаш усулини урганиш истагини пайдо килади. Шундай экан, минтаканинг узига хос миллий ошхонаси миллат маданияти ва анъаналари билан чамбарчас боFлик, бу узбек таомларнинг хилма-хиллиги ва узига хослигига сезиларли таъсир курсатдики, узларининг географик кушниларидан фаркли уларок, узбеклар тарихан хам утрок, хам кучманчи турмуш тарзи билан ажралиб туради. Шу билан бирга, ошпазлик анъаналари, аждодлар маданияти сакланиб колган, кушни халклар билан узаро алокалар таомларнинг хилма-хиллиги ва бойлигига катта таъсир курсатган. Таомларнинг келиб чикиши чукур илдизларга эга булиши баробарида анъанавий куринишини ва таъмини саклаб колган.

Хулоса. Бугунги кунга келиб, Куйи Амударё халки уз ошхонаси билан хар канча Fурурланишга хакли, минтакада гастрономик туризмни ривожлантириш учун етарлича асос бор. Албатта, минтакада туризмга хизмат курсатишда баъзи муаммолар хам йук эмас, мамлакат халки баFрикенг ва мехмондуст булиши баробарида хорижлик сайёхларга узлари тайёрлаётган таомлар билан таништириш, реклама килиш куникмалари шаклланмаган. Бунинг учун;

биринчи навбатда дунё тилларида узлари тайёрлаётган таомларни таржимонсиз таърифлай олишлари лозим;

иккинчидан, тармок корхоналари ходимлари учун махсус курслар ташкил этилиб, уларда тренерлик кобилиятларини ривожлантириш керак;

учинчидан, ресторанлар билан туризм ташкилотларининг хамкорлигини мустахкамлаш ва сайёхлар учун етказиб бериш, яъни "доставка" хизматини ривожлантириш керак.

Фойдаланилган адабиётлар руйхати: 1. Маткаримова Н.М. Хоразмнинг анъанавий таомлари (Монография-албом)//Журнал "Школа науки" №8-2(33) 2020г. Стр.33.

2. КошFарий М. Девону луFOтит турк. - Тошкент, 1960. Т. I. - Б. 369.

3. Чингий М.Ё. Келурнома. - Тошкент: Фан, 1982. - Б. 110.

4. Навоий асарлари луFати. - Тошкент: Г.Гулом номидаги адабиёт ва санъат нашриёти, 1972. - Б. 115.

5. Махмудов К. Узбек тансик таомлари. Т.: "Мехнат" нашриёти. 1989й. 7-б.

6. Kalonov, B. H., & Latipov, N. F. (2021). Characteristics Of Geographical Location of The Population of Navoi Region. International Journal of Progressive Sciences and Technologies, 25(2),477-479.http://dx.doi.org/10.52155/ijpsat.v25.2

7. Kalonov, B. H., Latipov, N. F., & Shirinova, M. S. (2021). Environmental problems in the Navoi region cotton field. Мировая наука, (4), 15-18. https://doi.org/10.46566/2541-9285_2021_49_15

8. Komilova N. K., Latipov N. F. (2022). Classification of settlements on the basis of the ecological situation in the Navoi region and the factors affecting the health of the population. Visnyk of V. N. Karazin Kharkiv National University, series "Geology. Geography. Ecology", (56), 209-213. https://doi.org/10.26565/2410-7360-2022-56-15

9. Latipov Normurod Fakhriddin Ugli (2019). Geourbanistic's role in socioeconomic geography. International scientific review, (LXV), 47-50.

10. Latipov, N. (2022). Urboecology-Interdisciplinary Synthesis of Geography and Ecology. Middle European Scientific Bulletin, 24, 16-20. https://doi.org/10.47494/mesb.2022.24.1254

11. Komilova, N. K., Latipov, N. F., & Kahramonova, D. Z. (2022). Some problems with creating a medical-geographical atlas map of Uzbekistan. International journal of early childhood special education, 14(2), 5836-5840. https://doi.org/10.9756/INT-JECSE/V14I2.656

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.