Научная статья на тему 'Состав амниотической жидкости плодов коров'

Состав амниотической жидкости плодов коров Текст научной статьи по специальности «Ветеринарные науки»

CC BY
3862
111
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
АМНіОТИЧНА РіДИНА / ПЛіД / СУРФАКТАНТ / ЛіПіДИ / ПАЛЬМіТИНОВА КИСЛОТА / PALMITIC ACID / НАСИЧЕНі ЖИРНі КИСЛОТИ / МОНОНЕНАСИЧЕНі ЖИРНі КИСЛОТИ / ГЕНЕЙКОЗАНОВА ЖИРНА КИСЛОТА / FATTY ACIDS / АРАХіДОНОВА ЖИРНА КИСЛОТА / ТРИКОЗОНОВА ЖИРНА КИСЛОТА / НЕЗАМіННі АМіНОКИСЛОТИ / КОБАЛЬТ / COBALT / ЦИНК / ZINC / АМНИОТИЧЕСКАЯ ЖИДКОСТЬ / AMNIOTIC FLUID / ПЛОД / ЛИПИДЫ / ПАЛЬМИТИНОВАЯ КИСЛОТА / НАСЫЩЕННЫЕ ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ / МОНОНЕНАСЫЩЕННЫЕ ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ / ГЕНЕЙКОЗАНОВА ЖИРНАЯ КИСЛОТА / АРАХИДОНОВАЯ ЖИРНАЯ КИСЛОТА / ТРИКОЗОНОВА ЖИРНАЯ КИСЛОТА / НЕЗАМЕНИМЫЕ АМИНОКИСЛОТЫ / BABY / SURFACTANT LIPIDS / AMNIOTIC LIQUID

Аннотация научной статьи по ветеринарным наукам, автор научной работы — Замазий А.А., Камбур М.Д.

Приведенные в статье научно обоснованные материалы по изучению состава амниотической жидкости плодов коров представлены данными анализа лидипидной фракции амниотической жидкости, содержания микромакроелементов и аминокислот Результаты исследований свидетельствуют, что основною жирною кислотой амниотической жидкости плодов коров являеться пальмитиновая, содержание которой составляет 28,26±2,28 %. Сумарно 40,48±0,98% жирних кислот приходиться на на пальмитиновую и олеиновую кислоты. Концентрация олеиновой кислоты (С18:1 n 9с) в околоплодной жидкости составляла 12,22 ± 1,72%, генейкозановои жирной кислоты (С21: 0) 8,96 ± 1,38%, еруконовой (С22: 1 n9) 5,81 ± 0,50%, арахидоновой и трикозоновои (С20:4n6 + C23:0) 3,44 ± 0,36%, докозадиеновои (С22:2) 4,04 ± 0,54%, доказагексагеновои кислоты (С22:6n3) 5,80 ± 0,94%. На долю пальмитиновой и олеиновой кислоты приходится 40,48 ± 0,98%. Доказано, что общее содержание аминокислот в амниотической жидкости плодов коров составляет 330,39±7,52 нмоль/0,1мл. Из них на долю свободных аминокислот приходилось 222,97 ± 3,82 нмоль / 0,1 мл, незаменимых 38,40 ± 1,32 нмоль / 0,1 мл, а заменимых 184,57 ± 3,44 нмоль / 0,1 мл. Содержание кальция и натрия составляет 98,40±2,94 та 0,18±0,04 мг/л соответственно.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

СКЛАД АМНІОТИЧНОЇ РІДИНИ ПЛОДІВ КОРІВ

Scientifically prove materials given to article on studying of composition of amniotic liquid of fetus of cows presented by tributes analysis for lypid fraction of amniotic liquid, the maintenance of micromacrocells and amino acids. Results of researches testify that the main fatty acid of amniotic liquid of fetuss of cows is palmitic which contents makes 28,26±2,28%. Totaly of 40,48±0,98% of fatty acids to have on on palmitic that olein acids. It is proved that the general contents amino acids in amniotic liquid of fetus of cows makes 330,39±7,52 nmol / 0,1мл. Of these, the proportion of free amino acids accounted for 222,97 ± 3,82 nmol / 0.1 ml, essential 38,40 ± 1,32 nmol / 0.1 ml and replacement 184,57 ± 3,44 nmol / 0.1 ml.The content of calcium and sodium 98,40±2,94 that makes 0,18±0,04 mg/l respectively.

Текст научной работы на тему «Состав амниотической жидкости плодов коров»

УДК:619:616.1/4.591.12.612.23

Замазш А.А. д.вет.н., професор ©

Полтавсъка державна аграрна академ1я, м.Полтава, Украгна Камбур М.Д. д.вет.н, професор Сумсъкий нащональний аграрнийутверситет, м. Сумы, Украгна

СКЛАД АМН10ТИЧН01 Р1ДИНИ ПЛОД1В КОР1В

Наведет у статт1 науково обгрунтоват матер1али з вивчення складу амтоттичног ргдини плодгв кор1в представлет даними з анал1зу лждно! фракцпамшотичногр1дини, вм1сту макро- мтроелемент1в та амшокислот.

Результаты дослгджень свгдчать що основною жирною кислотою амтотичног р1дини плод1в кор1в е пальмтинова, вм1ст яког досягае 28,26±2,28 %. Сумарно 40,48±0,98% жирних кислот припадае на пальмтинову та олетову кислоти. Концентращя олетовог кислоти (С18:1 п 9с) у навколопл\днт р\дин\ становила 12,22±1,72 %, генейкозановог жирног кислоти (С21:0) - 8,96±1,38 %, еруконовог - (С22:1 п9) - 5,81±0,50 %, арахгдоновог та трикозоновог (С20:4п6+С23:0) - 3,44±0,36 %, докозад1еновог (С22:2) - 4,04±0,54 %, доказагексагеновог кислоти (С22:6п3) - 5,80±0,94 %. На долю пальмтиновог та олетовог кислоти приходиться 40,48±0,98%. Доведено, що загальний вм1ст амшокислот у амшотичшй ргдинг плодгв кор1в становив 330,39±7,52 нмолъ/0,1мл. 3 них на частку выъних амшокислот припадало 222,97±3,82 нмолъ/0,1мл, незамшних - 38,40±1,32 нмолъ/0,1мл, а замшних - 184,57±3,44 нмолъ/0,1мл. Вм1ст кальцгю та натрт становив 98,40±2,94 та 0,18±0,04 мг/л в1дпов1дно.

Ключов1 слова: амшотична ргдина, плгд, сурфактант, лгпгди, пальмгтинова кислота, насичет жирнг кислоти, мононенасичет жирнг кислоти, генейкозанова жирна кислота, арахгдонова жирна кислота, трикозонова жирна кислота, незамшт амшокислоти, кобальт, цинк

УДК:619:616.1/4.591.12.612.23

Замазий А.А., Камбур М.Д.

СОСТАВ АМНИОТИЧЕСКОЙ ЖИДКОСТИ ПЛОДОВ КОРОВ

Приведенные в статье научно обоснованные материалы по изучению состава амниотической жидкости плодов коров представлены данными анализа лидипидной фракции амниотическои жидкости, содержания микро-макроелементов и аминокислот

Результаты исследовании свидетельствуют, что основною жирною кислотой амниотическои жидкости плодов коров являеться пальмитиновая, содержание которой составляет 28,26±2,28 %. Сумарно 40,48±0,98% жирних кислот приходиться на на пальмитиновую и олеиновую кислоты. Концентрация олеиновой кислоты (С18:1 п 9с) в околоплодной жидкости составляла 12,22 ± 1,72%, генейкозановои жирной кислоты (С2]: 0) - 8,96 ± 1,38%, еруконовой - (С22: ] п9) - 5,81 ± 0,50%, арахидоновой и трикозоновои (С20: 4п6 + С23:0) - 3,44 ± 0,36%, докозадиеновои (С22:2) - 4,04 ± 0,54%, доказагексагеновои кислоты (С22:6п3) - 5,80 ± 0,94%. На долю пальмитиновой и олеиновой кислоты приходится 40,48 ± 0,98%.

© Замазш А.А., Камбур М.Д., 2014

130

Доказано, что общее содержание аминокислот в амниотической жидкости плодов коров составляет 330,39±7,52 нмолъ/0,1мл. Из них на долю свободных аминокислот приходилось 222,97 ± 3,82 нмолъ / 0,1 мл, незаменимых - 38,40 ± 1,32 нмолъ / 0,1 мл, а заменимых - 184,57 ± 3,44 нмолъ / 0,1 мл. Содержание кальция и натрия составляет 98,40±2,94 та 0,18±0,04 мг/л соот вет ственно.

Ключевые слова: амниотическая жидкость, плод, сурфактант, липиды, пальмитиновая кислота, насыщенные жирные кислоты, мононенасыщенные жирные кислоты, генейкозанова жирная кислота, арахидоновая жирная кислота, трикозонова жирная кислота, незаменимые аминокислоты, кобальт, цинк

UDC:619:616.1/4.591.12.612.23

Zamaziy А.А., Kambur M.D.

COMPOSITION OF AMNIOTIC LIQUID OF FETUS OF COWS

Scientifically prove materials given to article on studying of composition of amniotic liquid of fetus of cows presented by tributes analysis for lypid fraction of amniotic liquid, the maintenance of micro- macrocells and amino acids.

Results of researches testify that the main fatty acid of amniotic liquid of fetuss of cows is palmitic which contents makes 28,26±2,28%.

Totaly of 40,48±0,98% of fatty acids to have on on palmitic that olein acids. It is proved that the general contents amino acids in amniotic liquid of fetus of cows makes 330,39±7,52 nmol / 0,1мл. Of these, the proportion of free amino acids accounted for 222,97 ± 3,82 nmol / 0.1 ml, essential - 38,40 ± 1,32 nmol / 0.1 ml and replacement - 184,57 ± 3,44 nmol / 0.1 ml. The content of calcium and sodium 98,40±2,94 that makes 0,18±0,04 mg/l respectively.

Key words: amniotic fluid, baby, surfactant lipids, palmitic acid, fatty acids, amniotic liquid, cobalt, zinc

Вступ. Амнютична рщина забезпечуе комфортш умови для внутршньоутробного розвитку плода. Вона е придатним середовищем для плода, забезпечуе його захист вщ фактор1в зовшшнього впливу та вшьний рух. Навколоплщна рщина пщтримуе постшшсть тиску та температури мктить р!зномаштш бюлопчно активш речовини, яю ввдграють значну роль в процес1 росту та розвиток плода. Амнютична рщина мютить багато шформацп про процес та розвиток плода. Анал1з складу амнютично! рщини дозволяе виявити порушення обмшних процеЫв, дозволяе визначити стадш зршост1 дихально! системи та легень телят, а вщповщно i здатн1сть оргашзму новонароджених адаптуватись до нових умов кнування [1,2,3].

Матер1али i методи. Матер1алом досл1джень була навколопл1дна рщина, яку отримували при розрив1 навколоплщних оболонок у стерильний посуд. Проводили експрес-анал1з л1п1дно! фракц11 амн1отично! рщини, отримано! за Фолчем, (використовували часопрол1тний мас-спектрофотометр з ¿он1зац1ею 252 Cf "MCBX" BAT "SELMI" (Суми, Украша), вивчали макро- та м1кроелементний склад (на атомно-адсорбцшному спектрофотометр! СП-115 ПК) та вивчали амшокислотний склад (на амшокислотному анал1затор1

131

ВЮТКОМК ЬС - 6001 з штегратором 8Р-4100 на основ 1 шсляколонково! реакци з ншгщрином).

Результата дослщжень. Результати наших дослщжень дозволили виявити значш вщмшност1 у жирнокислотному склад1 навколоплщно! рщини плод1в.

Встановлено, що 28,26±2,28 % загальних лшвдв навколоплщно! рщиш плод1в, як1 народилися клмчно здоровими, складала пальм1тинова кислота (С16:0), яка е джерелом ус1х шших насичених та мононенасичених жирних кислот та використовуеться у синтез! сурфактанта легень.

Концентрация олешово! кислоти (рис. 1) (С18:1 п 9с) у навколоплщнш рщиш плод1в, яю народилися клЫчно здоровими, становила 12,22±1,72 %, генейкозанова жирна кислота (С21:0) - 8,96±1,38 %, еруконова - (С22:1 п9) -5,81±0,50 %, арахщонова I трикозонова (С20:4п6+С23:0) - 3,44±0,36 %, докозад1енова (С22:2) - 4,04±0,54 %, доказагексагенова кислота (С22:6п3) -5,80±0,94 %.

□ пальмтлнова □ олеТнова □ генейкозанова

□ ерукова □ арахщонова+трикозанова □ докозагексаенова

Рис.1. Жирнокислотний склад амнштичноУ рщини плода, який народився

клшчно здоровим (%)

Майже половину жирнокислотного складу (40,48±0,98%) амнютично! рщини клмчно здорових телят складала пальм1тинова та олешова кислоти. В сум1 з генейкозановою, еруконовою, арахщоновою 1 трикозоновою, докозад1еновою та доказагексановою кислотою 1х вмют у навколоплщнш рщиш клмчно здорових телят сягав 62,73±1,63%.

Необхщно вщзначити досить низьку концентрацию коротколанцюгових жирних кислот (С6:0-Сц:0) у амнютичнш рщиш клмчно здорових новонароджених телят. Так, концентращя капроново! кислоти (С6:0) в нш становила 0,44±0,10 %, каприлово! (С8:0) - 0,40±0,075%, каприново! (Сш:0) -0,57±0,078 % та 0,14±0,026 % ундеканово! кислоти. Загалом, частка даних кислот (С6:10-Сц:0) у амнютичнш рщиш клмчно здорових новонароджених телят досягала лише 1,55±0,069 %.

Загальний вмкт амшокислот у навколоплщнш рщиш клмчно здорових новонароджених телят становив 330,39±7,52 нмоль/0,1мл. Вм1ст вшьних амшокислот (табл. 1) у амнютичнш рщиш клмчно здорових телят становив

132

222,97±3,82 нмоль/0,1мл. 3 них, на частку незамшних амшокислот припадало 38,40±1,32 нмоль/0,1мл, азамшних - 184,57±3,44 нмоль/0,1мл.

Таблиця 1

Загальш показники аминокислотного складу навколоплщноТ рщини новонароджених клш1чно здорових та у стам гшоксй' (М±т, п=5)

Показники Клшчно здоров! телята

Всього 330,39±7,52

Вшьш амшокислоти 222,97±3,82

Незамшш амшокислоти 38,40±1,32

Замшш амшокислоти 184,57±3,44

Анал1з амшокислотного складу навколоплщно! рщини клмчно здорових новонароджених телят дозволив встановити больший вмют компонента, як1 беруть участь в орштиновому циклг Вм1ст орнтну у амнютичнш рщиш клмчно здорових новонароджених телят становив 3,43±0,04 нмоль/0,1 мл, цитрулшу нар1вш 3,91±0,25 нмоль/0,1 мл.

Найважливими амшокислотами, як вщомо, е незамшш Найвищий вмют серед них у навколоплщнш рщиш телят, як1 народилися клмчно здоровими, становив валш (10,02±0,29 нмоль/0,1 мл). Дещо меншим був умют лейцину -7,30±0,06 нмоль/0,1 мл. Найвищим (58,09±0,50 нмоль/0,1 мл) у нш був умют глщину. Це важливо, враховуючи те, що дана амшокислота бере участь у багатьох реакщях оргашзму. Законом1рним е те, що вмют попередника метюншу - аспарагшово! кислоти виявився у навколоплщнш рщиш клмчно здорових телят на р1вш 10,83±0,02 нмоль/0,1 мл. 1ншою важливою амшокислотою, що бере участь у синтез! бшкових речовин, е л1зин. Вмют дано! амшокислоти в амнютичнш рщиш клмчно здорових телят становив 5,22±0,04 нмоль/0,1 мл.

Важливе значения в процес1 росту та розвитку оргашзму в пре- та постнатальш перюди мае водноелектрол1тний гомеостаз. Стшкють об'ему рщин обумовлена постшним вмютом електролтв, а останш пщтримують стшкють середовищ оргашзму. Все це свщчить про важливу роль бюелеменлв в обмшних процесах.

Результати наших дослщжень свщчать, що в навколоплщнш рщиш клмчно здорових телят вмют Феруму становив 5,72±0,47 мг/л, а вмют Купруму - 2,12±0,30 мг/л.

Цинк волод1е широким спектром бюлопчно! активное^, впливае на розвиток плода. У навколоплщнш рщиш клмчно здорових телят вмют Цинку становив 45,72±1,51 мг/л.

Важливим елементом, що бере участь у формуванш складових функцюнально! системи оргашзму, яка забезпечуе оргашзм оксигеном, е Кобальт. Даний елемент е складовою частиною в1тамшу Вх2, необхщного для еритроцитопоезу, синтезу гемоглоб1ну. Вмют Кобальту у навколоплщнш рщиш клмчно здорових телят при народженш становив 0,16±0,05 мг/л.

133

Висновки.

1. Встановлено, що 28,26±2,28 % загальних лшвдв амнютчно! рщиш плод1в становила пальм1тинова кислота (Сх6:0).

2. Концентращя олешово! кислоти (Сх8:1 п 9с) у навколоплщнш рщиш становила 12,22±1,72 %, генейкозаново! жирно! кислоти (С21:0) - 8,96±1,38 %, еруконово! - (С22:1 п9) - 5,81±0,50 %, арахщоново! та трикозоново! (С20:4п6+С23:0) - 3,44±0,36 %, докозаденово! (С22:2) - 4,04±0,54 %, доказагексагеново! кислоти (С22:6п3) - 5,80±0,94 %. На долю пальм1тиново! та оле!ново1 кислоти приходиться 40,48±0,98%.

3. Загальний вмкт амшокислот у навколоплщнш рщиш клмчно здорових новонароджених телят становив 330,39±7,52 нмоль/0,1мл. 3 них на частку вшьних ам1нокислот припадало 222,97±3,82 нмоль/0,1мл, незамшних -38,40±1,32 нмоль/0,1мл, азам1нних - 184,57±3,44 нмоль/0,1мл.

4. Визначено, що в навколоплщнш рщиш вм1ст феруму становив 5,72±0,47 мг/л, купруму - 2,12±0,30 мг/л та цинку - 45,72±1,51 мг/л. Вм1ст кобальту становив 0,16±0,05 мг/л.

Перспективи подальших дослщжень. Досл1дження з дано! проблеми в подальшому дозволять визначати функц1ональний стану оргашзму новонароджених телят, проводити 1х оц1нку та визначати здатн1сть новонароджених тварин адаптуватись до нових умов кнування та проводити корекц1ю.

Л1тература

1. Пестрикова Т.Ю. Патоморфологическая характеристика отдельных звеньев системы мать-плацента-плод при преждевременных родах / Т.Ю. Пестрикова, Е.А. Юрасова, Т.М. Бутко [и др.] // Акушерство и гинекология. - 2002. - №3. - С. 25-27.

2. Клиническая биохимия / В.Н. Бочков, А.Б. Добровольский, Н.Е. Кушлинский, В.А. Логинов, Е.И. Ратнар, М.Г. Творогова, В.Н. Титов, В.А. Ткачук. // Под ред. В.А. Ткачука. - 2-е изд., испр. и доп. - М.: ГЭОТАР-МЕД, 2004. - 512 с.

3. Криштофорова Б.В. Б1олог1чн1 основи ветеринарно! неонатолог11 / Б.В. Криштофорова, В.В. Лемещенко, Ж.Г. Стегн1й - Омферополь: «Терра Таврика», 2007. - 368 с.

Рецензент - д.вет.н., професор Стефаник В.Ю.

134

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.