САРИМСОЦ ПИЁЗ УСИМЛИГИНИ БИОКИМЁВИЙ ХОССАЛАРИНИ УРГАНИШ
1Гиясов Кучкар, 2Хусанов Иброхимжон Гулом угли
1Тошкент давлат аграр университети 2Тошкент давлат аграр университети 23-120 гурух талабаси https://doi.org/10.5281/zenodo.13960109
Аннотация. Ушбу ишда саримсоц пиёз (Allium sativum L.) усимлигининг биокимёвий хоссалари урганилган. Тадцицот давомида саримсоц пиёзнинг фитохимик таркиби, шу жумладан, ундаги асосий биоактив моддалар — аллиин ва аллициннинг концентрациялари та^лил цилинди. Уларнинг антиоксидант, антибактериал ва яллигланишга царши таъсирлари урганилди. Шу билан бирга, саримсоц пиёздаги углеводлар, оцсиллар, минераллар ва витаминлар мицдори аницланиб, уларнинг инсон саломатлигига булган фойдаси тадциц цилинди. Олинган маълумотлар асосида саримсоц пиёз усимлигининг кимёвий таркиби ва унинг фармакологик цамда озуцавий ауамияти куриб чицилди.
Калит сузлар: саримсоц пиёз, Allium sativum, аллиин, аллицин, биокимёвий хоссалар, антиоксидант, антибактериал, фитохимик таркиби.
Кириш
Саримсокни ботаник тавсифи, купайтириш ва устириш. Саримсок-пиёзлар туркимига мансуб икки ва куп йиллик утсимон усимликлар тури, сабзавот экини. Ушбу усимлик Европада бундан 5000 йил олдин пайдо булган. ^адимги Юнонистон ва Римда саримсок даволаш воситаси х,исобланган. Пифагор саримсокни "Хушбуйлик кироли" деб атаган. Жах,ондаги деярли барча мамлакатларда етиштирилади. Маданий саримсокнинг икки тури мавжуд булиб, бири гулпоя чикаради, иккинчиси гуллаб уруг х,осил килади.
Узбекистонда саримсокнинг гулпоя чикарувчи навлари экилади. Бу нав серх,осил, кишга чидамли х,исобланади. Барги лентасимон, илдизи патак, гуллари майда, икки жинсли, кунгироксимон ок ёки бинафшаранг. Пиёзи тухумсимон шаклда булиб, 7 донадан 30 донагача борадиган майда-майда пиёзлар ("паллалар") дан ташкил топган, бу поллалар окиш рангда буладиган, пардадек умумий пуст билан уралган. Паллалари х,ам, уз навбатида пушти ёки бинафша ранг пуст билан копланган, узунлиги 4 см гача боради. Поялари тахминан ярмига кадар барг кинлари билан уралган, устки кисми гуллагунча хдлкага ухшаб кайрилиб туради. Х,арорат 3-5 0С булганда уса бошлайди. -7, -8 0С совукка чидамли, 10-120С иссикда яхши усиб ривожланади, 20-25 0Сда яхши пишиб етилади. Вегетатив йул билан, ёз охири-кузда ва эрта бах,орда пиёзчалари нуш килиб экилади. 100 м2 ерга шундай булакчалардан 2-2,5 кг сарфланади. Сугориладиган унумдор ерларга катор ораларини 45 см, усимлик оралигини 4-8 см килиб, 4-6 см чукурликка кумилади. Экиб булингач, тупрок самонли гунг, чиринди билан мульчаланади, захлатиб шарбат суви берилади. Усув даврида тез-тез сугориб турилади, озиклантирилади, парвариши пиёзга ухшайди.
Узбекистонда эртапишар (Майский) нави май ойининг охирларида, кечпишар (Андижон) навлари июль бошларида етилади. Х,осилдорлиги 50-150 ц\га. Ишлатиладиган органлари пиёзлари.
Кимёвий таркиби: Саримсок таркибида 6-13,3 % гача оксил моддалар, 15-28% гача канд, витаминлар С, РР, Bi, В2, В3, В5, Вб, каротин, 0,23-0, 74 % гача аллиицин ва
алликсин сакловчи эфир мойлари хамда сульфид гурухи сакловчи мураккаб тузилишга эга булган органик бирикмалар: фитостеринлар, фитонцидлар булади.
Аллиицин
100 грамм хом чеснок таркибини куйидаги моддалар ташкил этади: 58-59 г сув, 6,4 г оксил моддалар, 0,5 г эфир ёглари, 33,1г углеводлар, 1г дисахаридлар, 5 мкг В-каротин, витаминлардан: 0,2 мг тиамин (В1), 0,1 мг рибофлавин (В2), 3 мг ниацин (Вз), 0,6 мг пантотен кислота (В 5), 1,2 мг пиридоксин (Вб), 31 мг аскорбин кислотаси (витамин С), микро ва макроэлементлардан: К- 401 мг, Са-181 мг, Мg 24-26 мг, Р-153 мг, №-17 мг, Бе -1,7 мг, Мп-1.7 мг, 2и-1,2 мг, Sе-14 мг хамда элементларидан Ge, Т^ Мо. W чеснок таркибида учрайди. Шуни алохида таъкидлаш лозимки иклим шароитига караб чеснок таркибидаги моддаларда
узгариш булиши мумкин
Алликсин
Аденозин
Фитостеринлар С22Н36О2 ва С32Н54О2
Пектин модда
В-каротин
Саримсокнинг фойдали хусусиятлари. Олимларнинг фикрича, саримсокда 100 дан ортик сульфидли моддалар мавжуд. Айнан сульфидлар юмалок бактериялар (стакфилококлар), ичбуруг ва терлама хасталикларида кузгатувчиларга, сон-саноксиз замбуруг ва ачиткиларга карши курашда саримсок ширасига ажойиб куч беради. Сульфидлар захдрнинг эркин молекулаларига инсон организмига таъсир килишга улгурмай туриб, уларни бир-бирига "ёпиштириб" куяди. Саримсок шу кадар кучлики, унинг кучли таъсири натижасида захар молекулалари заифлашади, организм уларни кабул килмайди ва чикариб ташлайди.
Саримсокдаги аденозин, аллиицин, алликсин, ейхоен, пектинлар ва диаллил трисульфидлар инфекция таркатувчиларнинг таъсирини муваффакиятли ривишда бартараф этади, турли шиш ва усмаларга сезиларли каршилик курсатади, кондаги глюкоза микдорини тартибга солади, томирларда коннинг куюлиб колишига (тромб) пайдо булишини бартараф этади.
Америкадаги саратоннни урганиш Миллий институти олимлари бу усимликнинг яна бир ажойиб хусусиятини топишган. Яъни саримсок ва пиёз факат шамоллошниг олдини олишда яшхши самара берибгина колмай, юрак ва кондаги холестеринннинг юкори даражаси хасталикларини доволашда фойдали эканлигини исботладилар.
Саримсок томок ва овозни тозалайди, упка астмаси, юзнинг кисман фалажлиги, калтираш, организдаги моддалар алмашинувининг бузилиши (подагра), куймуч нервларининг яллигланиши (ишнас), талок, ич котиши, упка шиши ва ошкозон касалликларини даволашда яхши таъсир курсатади.
Буюк табиб Ибн Сино радикулитлар, сурункали бранхитлар, меъда-ичак йули касалликларида саримсок пиёздан фойдаланишни, йирингли яра, жарохдтлар, чипконларга саримсок куйишни тавсия этади.
Хитой табиблари саримсокдан захарлар кучини кесадиган, балгам кучирадиган, сийдик хайдайдиган, усмаларга, гижжаларга, гриппга карши таъсир киладиган восита тарикасида фойдаланганлаар. Замоновий табобатда саримсок ва унинг препаратлари (аллилеат) одам иштахасини очиб, меъда-ичак йулининг ишини кучайтириши, чириш жараёнларини камайтириши, сийдик, ут хайдайдиган, огрик колдирадиган, балгам кучирадиган, томирларни кенгайтирадиган ва яллигланишга карши таъсир курсатиши аникланган. Рус олими Б.П. Токинананани аниклашиши буйича фитонцид моддалари дифтерия таёкчалари, сил микобактериялари, стафилококлар, стрептококлар, ичак инфекцияларини йукотади.
Саримсокдан препаратлар тайёрлаш ва ишлатиш усуллари.
1. 100 гр саримсок майда туграб эзиладида, устига 150 мл 41% спирт (арок) куйилади хамда иссик жойда 7 кун сакланади. Сунгра аралашмани фильтрлаб фильтратни овкатдан 20 минут олдин 25 томсичи сутга кушиб атероксклероз, хафаконликда 3 махал ичилади.
2. 2-3 дона саримсок палласини майда туграб устига 150 мл кайнок сув куйилади-да, 90 минут куйиб куйилади. Сунгра аралашма уч каватли докадан сузиб, тамокни чайиш, яра, жарохатларни ювиш хамда бурунга томизиш учун ишлатилади.
3. Меъда-ичак касалликларида 2-3 донадан саримсок палласи истеъмол килиб турилади.
4. 100г саримсок олиб бутка тайёрлаймиз. Унинг устига 4 стакан кизил мусаллас куямиз. Ушбу аралашмани ёруг тушадиган жойда 14 кун куямиз. Тайёр булган дамламани кун давомида овкатдан олдин канд касаллигида бир ош кошикдан уч махал ичилади.
5. Саримсокнинг пиёзбошисини олиб, унинг хар бир пиёзи булагини иккига ажратиб кесиб огзи катта идишга солинади ва унга 200 мл арок солинади. Идишни зар когозга ураб 3 кун коронгу жойда саклаб куямиз. Шундан сунг ушбу аралашмани икки кават докадан утказиб оламиз. Тайёр булган аралашмани можоз сустлигида, яъни жинсий майлни кучайтириш учун уч махдл ичилади.
6. Янги сикиб олинган саримсок сокини сув ёки 0,25% новакаин эритмаси билан 1:3 нисбатда аралаштириб нафас олиш йулларини ингаляция килинади.
7. Уч буй саримсок ва 3 дона лимон олиб, уларниэзиб янчамиз ва устига 300 мл кайтатилган сув соламиз Идишнинг копкогини махкам ёпамиз ва ушбу дамламани иссик жойда вакти-вакти билан чвйкатиб 24 соатга колдирамиз. Сунгра уни сузгичдан утказамиз. Тайёр булган дамламани кун давомида овкатдан ярим соат олдин бир ош кишикдан уч махал кон босими юкори булган касалларга тавсия этилади.
8. Узбекистонда етиштирилган саримсок булакчаларидан олиб, уларни хавончада яхшилаб эзиб янчамиз, устига 11-120 г тоза табиий асалдан солиб аралаштирамиз. Х,осил булган аралашмадан бир хафта давомида дастлаб бир чой кошикдан 3 кун, кейин эса бир ош кошикдан 4 кундавомида нахорда истеъмол килинади. Бу аралашма билан даволашни яна 2 марта таркорорланса (айникса кексаларда) куч-кувватни оширади, рухиятнимустахкамлайди, имунитетини оширади.
9. Дорихоналарда саримсокдан тайёрланган мазлар хамда "алллохол" таблеткалари сотилади.
Саримсокнинг зарари. Ошкозон, ун икки бармок ичак яраси, гастрит, камконлик, меъда ости безининг яллигланиши (панкреатит), буйрак яллигланиши (нефрит), буйрак
касаллиги (нефроз), сийдик-жинсий аъзолар хасталикларида саримсок истеъмол килиш тугри келмайди. Сабаби: саримсок касалликни кучайтириб юборади. Олимлар томонидан саримсокни хдддан зиёд куп истеъмол килиш бош огриги, тутканок (эпилепция) касаллакларини келтириб чикариши аникланган.
ФОЙДАЛАНИЛГАН АДАБИЁТЛАР
1. l.Abu Ali ibn Sino. Канон врачебной науки II-tom, Тошкент, 1996.
2. Zohidov X. Kanzi shifo-Dushanba irfon,1991.
3. 3.Yosh dehqon entsiklopediyasi,Toshkent 2019.
4. А.А Петров, Х.В.Больян, А.Т.Трощенко. Органическая химия «Высшая школа» Москва, 1973 г.
5. Saitkulov, F., Ibragimov, B. R., Allaqulova, M., Umarov, S., & Xolmatova, M. (2022). The role in the plant and the functions of nutrients. Инновационные исследования в науке, 7(16), 29-31.
6. Saitkulov, F., Farhodov, O., Olisheva, M., Saparboyeva, S., & Azimova, U. (2022). CHEMICAL FEEDING METHOD OF LEMON PLANT USING LEAF STOMATA. Академические исследования в современной науке, 7(17), 274-277.
7. Sapayev, B., Saitkulov, F. E., Normurodov, O. U., Haydarov, G., & Ergashyev, B. (2023). Studying Complex Compounds of Cobalt (II)-Chlooride Gecsacrystolohydrate with Acetamide and Making Refractory Fabrics from Them.
8. Tilyabov, M., Khaydarov, G., & Saitkulov, F. (2023). CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY AND ITS ANALYTICAL CAPABILITIES. Development and innovations in science, 2(1), 118-121.
9. Saitkulov, F., Elmuradov, B., O'lmasova, K., & Alijonova, A. (2023). PREPARATION OF A MIXED COORDINATION COMPOUND COBALT-II NITRATE HEXAHYDRATE WITH QUINAZOLINE-4-ONE AND 3 -INDOLYLACETIC ACID ON "AMBER" PLANTS OF THE PHASEOLUS AUREUS VARIETY. Science and innovation in the education system, 2(1), 81-87.
10. Murodillayevich, K. M., Shoyimovich, K. G., & Ergashevich, S. F. (2023). Studying the Aroma of Mint Essential Oil. international journal of biological engineering and agriculture, 2(1), 54-56.
11. Мухамедов, Н. С., Кристаллович, Э. Л., Плугарь, В. Н., Гиясов, К., Алиев, Н. А., & Абдуллаев, Н. Д. (1994). Каталитическое ацилирование бензоксазолин-2-онов в присутствии хлористого цинка. Хим. гетероцикл. соедин, 8, 1136-1138.