ЛЕКЦИЯ
УДК 613.2 - 053.9 DOI: 10.26347/1607-2499201711-12074-079
ПРИНЦИПЫ ПИТАНИЯ ЛИЦ ПОЖИЛОГО ВОЗРАСТА
А.В. Погожева
ФГБУН «ФИЦ питания и биотехнологии», Москва, Россия
Представлены данные об особенностях рациона питания пожилых лиц. Показано, что нерациональное питание является значимым фактором риска сердечно-сосудистых заболеваний, ожирения, сахарного диабета типа 2, подагры и др., что способствует преждевременному старению. Рацион питания должен рассматриваться как одно из направлений профилактики и реабилитации этих заболеваний и предотвращения раннего старения. Обращается внимание на возрастные особенности изменения энергетической ценности рациона, содержания и соотношения в нем мак-ронутриентов. Представлены современные данные о рекомендуемом для пожилых лиц количестве микронутриентов - витаминов, макро- и микроэлементов. С позиций теории оксидантного стресса, хронического воспаления и высококалорийного питания рассматривается целесообразность включения в рацион продуктов, содержащих антиоксидантны: витамины, микроэлементы и минорные, биологически активные компоненты пищи.
Ключевые слова: оптимальное питание, макронутриенты, микронутриенты, минорные компоненты пищи, антиоксиданты, преждевременное старение
Автор заявляет об отсутствии возможных конфликтов интересов
Здоровье пожилого человека и преждевременное старение зависит от многих причин: хронические заболевания, длительный стресс, вредные привычки, гиподинамия и др. Особое место при этом занимает нерациональное питание, которое является значимым фактором риска сердечно-сосудистых заболеваний (ССЗ), ожирения, сахарного диабета типа 2 (СД2), остеопороза, подагры и др. [1-6].
С возрастом отмечаются характерные изменения пищевого статуса (т.е. состояния организма, связанного с питанием). Так, при обследовании более 4500 человек различных возрастных групп в консультативно-диагностическом центре «Здоровое и спортивное питание» ФГБУН «ФИЦ питания и биотехнологии» по системе «НитритестИП» [7,8] у лиц старше 60 лет по сравнению с более молодыми пациентами констатированы возрастные изменения пищевого статуса: достоверное увеличение индекса массы тела (ИМТ), объема талии и бедер, жировой массы, висцерального жира, уменьшение мышечной
массы, снижение энерготрат покоя, повышение уровня холестерина, триглицеридов, глюкозы, мочевой кислоты, и снижение - железа, фолие-вой кислоты в сыворотке крови на фоне увеличения артериального давления и снижения минеральной плотности костной ткани. Возрастные изменения свидетельствовали о риске алиментарно-зависимых заболеваний (ожирения, метаболического синдрома, сердечно-сосудистых заболеваний (ССЗ), СД2, остеопороза, подагры, анемии) [9,10].
В связи с этим очевидно, что возрастная коррекция питания является основным направлением профилактической медицины, лежащим в основе увеличения продолжительности жизни [5,6]. Оптимизация питания лиц пожилого возраста проводится согласно утвержденным Роспотреб-надзором (2008 г.) «Нормам физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации» [11].
Известно, что люди старше 60 лет расходуют на 1/3 меньше калорий, чем лица молодого возраста. В среднем калорийность питания на каждое десятилетие жизни после 40 лет должна быть меньше на 7%. При этом, как видно из табл. 1, средняя энергетическая ценность рациона должна быть равна 1900-2300 ккал [11,15].
Наряду с этим увеличивается потребность в высококачественных белках, содержащих незаменимые аминокислоты, ПНЖК, особенно семейства омега 3, пищевых волокнах, витаминах, макро- и микроэлементах [11-14]. Оптимальное соотношение белков, жиров и углеводов должно составлять по калорийности соответственно 12-15, 25-30 и 55 см. (табл. 1).
Норма потребления белка на 1 кг массы тела 1—1,3 г в день. Из животных белков предпочтение следует отдавать рыбе, яичному белку, молочным и молочнокислым продуктам, особенно обогащенным про- и пребиотиками [16]. Рекомендуется также включать в рацион зерновые и бобовые (если они хорошо переносятся).
Необходимо ограничить продукты, содержащие холестерин (печень, почки, мозги, жирные сорта мяса, икра рыб, яичные желтки), животные жиры, богатые насыщенными жирными кислотами (говяжий, бараний, свиной, утиный, гусиный, куриный и др.) и транс-жиры (твердые маргарины). Полезно включать в рацион по 20-25 г в день растительного масла и морскую жирную рыбу (по 300-400 г в неделю скумбрию, сардины, сельдь Иваси и др.) - источники фосфолипи-дов, фитостеринов, МНЖК и ПНЖК семейств омега-6 и -3 [17].
Количество углеводов в рационе пожилых людей ограничивается до 250-300 г в день, в первую очередь за счет сахара (30-50 г сахара -не более 10% от общей калорийности рациона).
Очень важно включать в рацион зерновые (гречневую и овсяную крупы, хлеб ржаной, хлеб с отрубями или цельнозерновой), овощи и фрукты, которые являются источником пищевых волокон, оказывающих положительное влияние на обмен, процессы свертывания крови, желчевы-деления и моторную функцию желудочно-кишечного тракта [12,18,19].
Как видно из табл. 2, потребность с возрастом в витаминах (А, D, Е, В12) и минеральных веществах (кальций, магний, калий, железо) остается достаточно высокой [11].
Известно, что витамины принимают активное участие в обмене веществ, необходимы для усвоения пищи, роста и восстановления клеток и тканей. Большинство из них не синтезируется в организме, а поступает с пищевыми продуктами [9,21].
Макро- и микроэлементы (кальций, калий, йод, медь, железо, магний, селен и др.) также имеют большое значение в питании пожилого человека. Так, дефицит в рационе кальция часто является одной из причин старческого остеопо-роза, приводящего к перелому костей (бедренные кости, шейка бедренной кости, позвонки) и инвалидности [14,22]. Недостаточное потребление железа способствует железодефицитной анемии. Для лечения и профилактики железоде-фицитной анемии и остеопороза, которые часто сочетаются у лиц пожилого возраста, необходимы железо и кальций как в виде соответствующей диеты, так и в виде минеральных добавок [21,23]. В то же время после 60 лет необходимо ограничить потребление соли (до 6 г в сутки) для профилактики подагры, атеросклероза, артериальной гипертонии, отеков различного ге-неза [7,24].
Таблица 1
Нормы физиологических потребностей в энергии и макронутриентах для лиц пожилого возраста [11]
Показатели Мужчины Женщины Показатели Мужчины Женщины
Энергия, ккал 2300 1975 Жиры, г 77 66
Белок, г 68 61 Жир, % ккал 30 30
в т.ч. животный, г 34 30,5 МНЖК, % ккал 10 10
% от ккал 12 12 ПНЖК, % ккал 6-10 6-10
Углеводы, г 335 284 Омега-6, % ккал 5-8 5-8
Сахар, % от ккал <10 <10 Омега-3, % ккал 1-2 1-2
Пищевые волокна, г 20 20 Фосфолипиды,г 5-7 5-7
Примечание. МНЖК - мононенасыщенные жирные кислоты. ПНЖК - полиненасыщенные жирные кислоты.
По данным ФГБУН «ФИЦ питания и биотехнологии», у 80-90% населения обнаруживается дефицит витамина С, у 40-60% снижен уровень витаминов А, В1, В2, В6, у большинства дефицит макро- и микроэлементов (железа, йода, кальция, магния и др.). У пожилых людей дефицит витаминов и минералов может быть вследствие обменных нарушений, свойственных возрасту, когда в значительной степени страдают процессы всасывания витаминов, изменяется состав микрофлоры кишечника, страдает ее витамин-синте-зирующая способность. Необходимо включение их в рацион в виде витамин-минеральных комплексов, так как многие из микронутриентов являются антиоксидантами, выполняя функцию ге-ропротекторов [2,13,21].
В настоящее время существует множество теорий старения, из них наиболее близки к диетологическим проблемам теории оксидантного стресса, хронического воспаления и высококалорийного питания. Считают, что увеличению продолжительности жизни способствует низкокалорийное питание за счет уменьшения потребления сладкой и жирной пищи и увеличения овощей и фруктов, способствующих повышению антиок-сидантного потенциала организма и уменьшению оксидантного стресса [15,25].
Известно, что оксидантный стресс легче возникает при недостатке в рационе естественных антиоксидантов, таких как витамины А, С, Е, ка-
ротиноиды, селен и др., а также минорные компоненты пищи, поэтому необходимо употреблять продукты, богатые антиоксидантами, которые снижают риск некоторых форм рака, ССЗ, остеопороза и др. [1,2,21,26,27].
Витамин Е - это токоферолы, основные жирорастворимые антиоксиданты, находящиеся во всех клеточных мембранах. Они защищают эти мембраны от пероксидного окисления. Хорошими источниками витамина Е являются растительные масла, проросшая пшеница, овощи, мясо, рыба. Витамин С - самый важный водорастворимый антиоксидант, источниками которого являются фрукты, особенно цитрусовые, овощи [15,26].
К важнейшим каротиноидам, входящим в состав пищи, относится бета-каротин. Считают, что употребление минимум 220 г оранжевых овощей и фруктов в сутки обеспечивает необходимое количество бета-каротина, который впоследствии превращается в витамин А, необходимый для нормального состояния кожных покровов, слизистой оболочки и органов зрения, что особенно важно для лиц пожилого возраста [2,15,26,27].
Остальные каротиноиды также имеют выраженные антиоксидные свойства. Лютеин и лико-пин содержатся в оранжевых и зеленых овощах и фруктах, защищают кожу от вредного воздействия солнца, препятствуют образованию морщин.
Таблица 2
Нормы физиологической потребности в витаминах, макро- и микроэлементах
у лиц пожилого возраста [11]
Витамины Мужчины Женщины Макро- и микроэлементы Мужчины Женщины
Витамин С, мг 90 90 Кальций, мг 1200 1200
Витамин В1, мг 1,5 1,5 Фосфор, мг 800 800
Витамин В2, мг 1,8 1,8 Магний, мг 400 400
Витамин В , мг 2,0 2,0 Калий, мг 2500 2500
Ниацин, мг 20 20 Натрий, мг 1300 1300
Витамин В12, мкг 3,0 3,0 Хлориды, мг 2300 2300
Фолаты, мкг 400 400 Железо, мг 10 18
Пантотеновая к-та, мг 5,0 5,0 Цинк, мг 12 12
Биотин, мкг 50 50 Йод, мкг 150 150
Витамин А, мкг 900 900 Медь, мг 1,0 1,0
Бета-каротин, мг 5,0 5,0 Марганец, мг 2,0 2,0
Витамин Е, мг 15 15 Селен, мкг 70 55
Витамин Б, мкг 15 15 Хром, мкг 50 50
Витамин К, мкг 120 120 Фтор, мг 4,0 4,0
* Ниациновый эквивалент соответствует 1 мг ниацина или 60 мг триптофана.
** Ретиноловый эквивалент соответствует 1 мкг ретинола (витамина А) или 6 мкг каротина (провитамина А).
Ликопин - пигмент, придающий томатам красный цвет, снижает риск сердечно-сосудистых заболеваний, некоторых видов рака, дистрофии желтого пятна сетчатки глаза. Лучше всего лико-пин усваивается из термически обработанных продуктов, однако и свежими томатами не стоит пренебрегать. Сходными свойствами обладают розовый грейпфрут, гуава, арбуз, острый красный перец. Считают, что риск рака предстательной железы снижается под влиянием сходного по строению с ликопином криптоксантина. Этот риск обратно пропорционален потреблению следующих продуктов: крестоцветные овощи, фасоль, чечевица, орехи, томаты, зеленые овощи [15,25,26].
Лютеин придает темно-зеленый цвет брокколи и другим листовым овощам. Благодаря содержанию в этих листовых овощах каротиноидов (лютеина и зеаксантина) уменьшается вероятность развития сердечно-сосудистых заболеваний, патологии зрительного аппарата. Рекомендуется употреблять 350 г листовых овощей в неделю (в т.ч. замороженных). Лучшему усвоению каротиноидов способствуют жиро содержащие
продукты: авокадо, оливки, масла оливковое, льняное, грецкого ореха, которые содержат ненасыщенные жирные кислоты [10,15,26].
Продукты - источники антиоксидантов представлены в табл. 3.
Выраженными антиоксидантными свойствами обладают минорные компоненты пищи: био-флавоноиды (включая изофлавоны), катехины, антоцианы, лигнаны, индолы и др. В растениях, употребляемых в пищу, их более 2000.
Биофлавоноиды содержатся в растительных маслах (25-30%), семенах шалфея, арахиса, хлопчатника и защищают от окисления масла «своих» растений. Изофлавоны бобовых, особенно сои (генистеин, дайдзеин), имеют антиоксидант-ные, гиполипидемические, антиатерогенные, ан-тиагрегантные, эстрогеноподобные свойства, играют важную роль в профилактике остеопороза и некоторых видов рака.
Катехины (в 1 чашке зеленого чая 10-40 мг) в 25-100 раз сильнее, чем витамины С и Е. Антоци-аны способствуют улучшению зрения, когнитивных функций. Лигнаны обладают антиокси-дантными, гепатопротекторными, противовирус-
Таблица 3
Пищевые продукты, содержащие антиоксиданты
Антиоксиданты Продукты - источники антиоксидантов
Витамин Е Растительные масла, масла из семян растений, проросшая пшеница, облепиха, шиповник, овощи, фрукты, мясо, птица, рыба
Витамин С Шиповник, облепиха, черная смородина, цитрусовые, клубника, киви, черника, клюква, малина, перец болгарский, томаты, листовая зелень, брокколи и цветная капуста
Каротиноиды:
Бета-каротин Желто-оранжевые овощи
Ликопин Томаты
Лютеин и зеаксантин Темно-зеленые листовые овощи, брокколи
Бета-криптоксантин Цитрусовые
Фенольные кислоты Яблоко, груша, айва, манго, малина, клубника, земляника, черника, клюква, брусника, капуста, перец сладкий, томаты, щавель, сельдерей, ревень, портулак, чай, кофе, шоколад, семена масличных, вино.
Флавоноиды Яблоко, абрикос, персик, слива, манго, цитрусовые, вишня, смородина, клубника, черника, голубика, шиповник, терн, брусника, клюква, облепиха, виноград, лук, капуста белая, красная, цветная, брокколи, перец сладкий, сельдерей, репа, петрушка, салат зеленый, томаты, редис, ревень, щавель, морковь, горох, тимьян, рябина черноплодная, шафран, калина, боярышник, актинидия, жимолость, мята, арахис, миндаль, ячмень, кукуруза, шоколад, авокадо
Катехины и таннины Чай зеленый и черный, виноград, гранат, абрикос, яблоко, айва, рябина, клубника, малина, облепиха, кизил, черника, крыжовник, голубика, фасоль зеленая, шоколад (какао), вино красное, фисташки, каштан, лавровый лист, ревень, щавель, миндаль
Антоцианы Шиповник, слива, яблоко, черная смородина, черника, ежевика, голубика, терн, вишня, брусника, виноград красный (косточка и кожица), капуста красная, лук красный, базилик, бобы красные, морковь, какао, вино красное.
Ресвератрол Виноград красный и черный (кожура)
Лигнаны Плоды лимонника китайского, семена льна, кунжута
Индолы Капуста белокочанная, цветная, брюссельская, брокколи, репа, кресс-салат, брюква, редька, редис, хрен, горчица
ными, антиагрегатными, эстрогеноподобными свойствами. Индолы, наряду с антиоксидант-ным, оказывают детоксикационное, онкопротек-торное действие [13,15,26,27].
На основании наличия антиоксидантных свойств выделяют 10 «супер-продуктов»: чеснок; лук (репчатый, лук-порей, зеленый лук, шнитт-лук, шалот-лук); ячмень; зелень; ростки и зерна гречихи; бобы и чечевица; жгучий перец; орехи и семечки; брюссельская капуста; йогурт и кефир.
Составление меню для пожилых людей требует сочетания медицинских требований с их индивидуальными возможностями [1,2,15]. Основные принципы питания лиц пожилого возраста сводятся к следующему:
1. Ограничение потребления: животного жира, холестеринсодержащих продуктов, трансжиров, сахара до 10% по калорийности и соли до 5 г в день.
2. Употребление: источников моно- и полиненасыщенных жирных кислот омега 6 и 3, кисломолочных продуктов с пониженной жирностью, обогащенных про- и пребиотиками, продуктов, богатых пищевыми волокнами, с повышенным содержанием солей магния и калия, витаминов С и группы В.
3. Включение в рацион 1,5 л жидкости (соки, компоты, отвар шиповника, слабый чай с молоком или лимоном и др.).
4. Частое, дробное питание (4-5 раз в день), приготовление блюд без добавления жира (в отварном, запеченном, тушеном виде и на пару) с использованием микроволновой печи, мульти-варки, сковороды с тефлоновым покрытием и др.
Несомненно, что оптимальное питание лиц старше 60 лет наряду с достаточной физической активностью, интеллектуальными нагрузками, является фактором геропротекции, профилактики и реабилитации заболеваний пожилого возраста (ИБС, ГБ, СД2, ожирения, остеопороза и др.).
ЛИТЕРАТУРА
1. Барановский А.Ю. Рациональное питание пожилого
человека. Практичн. диетология. 2014; 3: 82-95.
2. Блинкова Л.Н. Оптимизация питания как фактор героп-
ротекции. Практичн. диетология. 2014; 3: 96-103.
3. Гроздова Т.Ю. Уникальные решения проблем старения.
Практичн. диетология. 2014; 3: 64-81.
4. Руководство по геронтологии и гериатрии. Под ред.
В.Н. Ярыгина, А.С. Мелентьева. М.: ГЭОТАР-Медиа;
2010: 900 с.
5. Тутельян В.А., Батурин А.К. Влияние питания на здоровье и активное долголетие человека: современный
взгляд. Будущее продовольственной системы России (в оценках экспертного сообщества). Под ред. В.Ф. Ли-шенко. М.: Экономика; 2014: 309 с.
6. Тутельян В.А., Погожева А.В. Здоровое питание - основа активного долголетия. Научно-практические основы активного долголетия. Сборник научных статей. Изд. 2. М.: 2014: 56-59.
7. Погожева А.В., Сорокина Е.Ю., Батурин А.К., Пескова Е.В., Макурина О.Н., Левин Л.Г., Аристархова Т.В., Коростелева М.М., Денисова Н.Н., Солнцева Т.Н., Алешина И.В., Тоболева М.А. Разработка системы диагностики и алиментарной профилактики неинфекционных заболеваний. Альманах клин. мед. 2015; 1: 67-74.
8. Способ диагностики обеспеченности организма человека пищевыми веществами. Методические рекомендации. М.: 2016: 25 с.
9. Погожева А.В., Батурин А.К., Егоренкова Н.П., Алешина И.В., Тоболева М.А., Солнцева Т.Н., Денисова Н.Н. Изучение состояния пищевого и энергетического статуса в возрастном аспекте. Вопросы питания. 2015; 3: 156-157.
10. Погожева А.В., Батурин А.К., Егоренкова Н.П., Левин Л.Г., Сото Х.С., Аристархова Т.В., Полякова А.В. Возрастные особенности пищевого и гормонального статуса обследованных в КДЦ «Здоровое питание». Вопросы питания. 2015; 3: 155-156.
11. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации: Методические рекомендации МР 2.3.1.2432-08. Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека. М.; 2008: 50 с.
12. Погожева А.В., Дербенева С.А., Байгарин Е.К. и др. Оценка эффективности использования зернового хлеба в диетотерапии больных сердечно-сосудистыми заболеваниями пожилого возраста. Вопросы питания. 2006; 5: 45-49.
13. Погожева А.В., Дербенева С.А., Васильев А.В. Применение источников антиоксидантов с целью коррекции факторов коронарного риска у больных с ишемичес-кой болезнью сердца. Вопросы питания. 2003; 4: 19-23.
14. Погожева А.В. Оценка риска и профилактика остеопо-роза. Алма-Аты: Медицина; 2013. 12 с.
15. Погожева А.В. Стратегия здорового питания. М.: Изд-во Свр-АРГУС; 2010: 360 с.
16. Погожева А.В., Шевелева С.А., Маркова Ю.М. Роль пробиотиков в питании здорового и больного человека. Лечащий врач. 2017; 5: 1-9.
17. Погожева А.В. Сердечно-сосудистые заболевания, диета и ПНЖК омега-3. М.: Медицина; 2000. 320 с.
18. Тутельян В.А., Погожева А.В., Высоцкий В.Г. Роль пищевых волокон в питании человека. М.: Изд-во «Новое тысячелетие»; 2008: 325 с.
19. Тутельян В.А., Байгарин Е.К., Погожева А.В. Пищевые волокна: гигиеническая характеристика и оценка эффективности. М.: Изд. СвР-АРГУС; 2012: 244 с.
20. Коденцова В.М. Витамины. М.: ООО Медицинское информационное агенство; 2015. 408 с.
21. Коденцова В.М., Погожева А.В., Громова О.А., Ших Е.В. Витаминно-минеральные комплексы в питании взрослого населения. Вопросы. питания. 2015; 6: 24-33.
22. Погожева А.В. Значение макро- и микроэлементов пищи в оптимизации минеральной плотности костной ткани. Consilium Medicum. 2015; 2: 61-65.
23. Медведева Н.А. Биодоступность железа и влияние ионов кальция на ее эффективность. РМЖ. 2007; 2: 95.
24. Погожева А.В. Здоровое питание как профилактика неинфекционных заболеваний. Справочник фельдшера и акушерки. 2014; 2: 8-13.
25. Королькова Т.Н. Современные теории старения. Журн. «Вестник «дерматологии и венерологии». 2001; 5: 15-22.
26. Тутельян В.А., Погожева А.В., Батурин А.К. Биологически активные компоненты питания кардиологических больных. М.: СвР-АРГУС; 2012: 380 с.
27. Шабров А.В., Дадали В.А., Макаров В.Г. Биохимические основы действия микрокомпонентов пищи. М.: Ав-валлон; 2003: 184 с.
Поступила 03.09.2017 Принята к опубликованию 19.10.2017
REFERENCES
1. Baranovsky A.Yu. Rational nutrition of an elderly person. Practical. Dietology. 2014; 3: 82-95. (InRuss.).
2. Blinkova L.N. Optimization of nutrition as a factor of geroprotection. Practical. Dietology. 2014; 3: 96-103. (In Russ.).
3. Grozdova T.Yu. Unique solutions to the problems of aging. Practical. Diology. 2014; 3: 64-81. (In Russ.).
4. Guide to gerontology and geriatrics. / Ed. Acad. RAMS, prof. V.N. Yarygin, prof. A.S. Melentieva. M.: GEOTAR-Media; 2010: 900 s. (In Russ.).
5. Tutelyan V.A., Baturin A.K. The influence of nutrition on health and active longevity of a person: a modern view. The future of Russia's food system (in expert community assessments). Ed. V.F. Lishenko. M.: Economics; 2014: 309 s. (In Russ.).
6. Tutelyan V.A., Pogozheva A.V. Healthy nutrition is the basis of active longevity. «Scientific and practical basis of active longevity». Collection of scientific articles. Ed. 2. M.: 2014: 56-59. (InRuss.).
7. Pogozheva A.V., Sorokina E.Yu., Baturin A.K., Peskova E.V., Makurina O.N., Levin L.G., Aristarkhova T.V., Korostele-va M.M., Denisova N.N., Solntseva T.N., Aleshina I.V., Toboleva M.A. Development of a diagnostic and nutritional prevention system for noncommunicable diseases. Almanac wedge. Medicine. 2015; 1: 67-74. (In Russ.).
8. A method for diagnosing the supply of human food substances. Guidelines. M.: 2016: 25 p. (In Russ.).
9. Pogozheva A.V., Baturin A.K., Egorenkova N.P., Levin L.G., Soto Kh.S., Aristarkhova T.V., Polyakova A.V. Age features of food and hormonal status examined in the CDC «Healthy Nutrition». Vopr. power supply. 2015; 3: 155-156. (In Russ.).
10. Pogozheva A.V., Baturin A.K., Egorenkova N.P., Aleshi-na I.V., Tobolyova M.A., Solntseva T.N., Denisova N.N., Redzyuk L.A. The study of the state of food and energy status in the age aspect. Vopr. power supply. 2015; 3: 156-157. (In Russ.).
11. Norms of physiological needs for energy and nutrients for various groups of the population of the Russian Federation: Methodological recommendations of the RF 2.3.1.2432-08. Federal Service for Supervision of Consumer Rights Protection and Human Welfare. M.: 2008. (In Russ.).
12. Pogozheva A.V., Derbeneva S.A., Baigarin E.K. et al. Evaluation of the effectiveness of the use of grain bread in diet therapy in patients with cardiovascular diseases of the elderly. Vopr. Nutrition. 2006; 5: 45-49. (In Russ.).
13. Pogozheva A.V., Derbeneva S.A., Vasiliev A.V. The use of sources of antioxidants to correct coronary risk factors in patients with coronary heart disease, Vopr. power supply. 2003; 4: 19-23. (InRuss.).
14. Pogozheva A.V. Risk assessment and prevention of osteoporosis. Alma-Ata, Medicine. 2013; 3: 8-12. (In Russ.).
15. Pogozheva A.V. Strategy of healthy nutrition. M.: Izd. Svr-ARGUS; 2010: 360 c. (In Russ.).
16. Pogozheva A.V., Sheveleva S.A., Markova Yu.M. The role of probiotics in the nutrition of a healthy and sick person. Lech. doctor. 2017; 5: 1-9. (In Russ.).
17. Pogozheva A.V. Cardiovascular diseases, diet and PUFA omega-3. M.: 2000: 320 p. (In Russ.).
18. Tutelyan V.A., Pogozheva A.V., Vysotsky V.G. The role of dietary fiber in human nutrition. M.: Izd. «New millennium»; 2008. 325 p. (In Russ.).
19. Tutelyan V.A., Baigarin E.K., Pogozheva A.V. Dietary Fibers: Hygienic Characteristics and Efficiency Evaluation. M.: Izd. SVR-ARGUS; 2012: 244 p. (In Russ.).
20. Kodentsova V.M. Vitamins. M.: LLC Medical Information Agency; 2015: 408 p. (In Russ.).
21. Kodentsova V.M., Pogozheva A.V., Gromova O.A., Shikh E.V. Vitamin-Mineral Complexes in the Nutrition of the Adult Population. Vopr. power supply. 2015; 6: 24-33. (In Russ.).
22. Pogozheva A.V. The Importance of Macro and Micronutri-ents of Food in Optimizing the Mineral Density of Bone Fabric. / Consil. The Medic. 2015; 2: 61-65. (In Russ.).
23. Medvedeva N.A. Bioavailability of iron and the influence of calcium ions on its effectiveness. Breast cancer. 2007; 2: 95. (InRuss.).
24. Pogozheva A.V. Healthy Nutrition as a Prevention of Non-communicable Diseases. Handbook of a feldsher and midwife. 2014; 2: 8-13. (In Russ.).
25. Korolkova T.N. Modern theories of aging. Journal Vestnik «Dermatology, Venereology». 2001; 5: 15-22. (In Russ.).
26. Tutelyan V.A., Pogozheva A.V., Baturin A.K. Biologically active components of cardiologic patients nutrition. M.: SvR-ARGUS; 2012: 38 p. (In Russ.).
27. Shabrov A.V., Dadali V.A., Makarov V.G. Biochemical bases of action of microcomponents of food. M.: Avvallon; 200: 184 p. (InRuss.).
Received 03.09.2017 Accepted 19.10.2017
Сведения об авторе
Погожева Алла Владимировна - д. м. н., профессор, ведущий научный сотрудник лаборатории эпидемиологии питания и генодиагностики алиментарно-зависимых заболеваний, ФГБУН «ФИЦ питания и биотехнологии». Тел.: 8 (495) 698-53-80. E-mail: [email protected].
About the author
Pogozheva Alla V. - MD, Professor, Leading Researcher, Laboratory of Epidemiology of Nutrition and Nostrosis of Rare-dependent Diseases, FGBUN FIC of nutrition and biotechnology, Moscov. Tel.: 8 (495) 698-53-80. E-mail: [email protected]
PRINCIPLES OF NUTRITION OPTIMIZATION FOR THE ELDERLY
A.V. Pogozheva
FGBUN, FIC of nutrition and Biotechnology, Moscow, Russia
The review presents data on the features of the diet in elderly people. It is shown that inadequate nutrition is a significant risk factor for cardiovascular diseases, obesity, type 2 diabetes, gout and others, which contribute to premature aging. Optimization of the diet should be considered as one of the approaches of prevention and rehabilitation of these diseases and prevention of early aging. Attention is drawn to the age-related changes in the energy value of the diet, the content and the ratio of macronutrients in it. Modern data on the intake of micronutrients, vitamins, macro- and microelements recommended for the elderly are presented. The expediency of including products containing food antioxidants: vitamins, microelements and minor biologically active food components in the diet is considered from the perspective of the theory of oxidative stress, chronic inflammation and high-calorie nutrition.
Key words: optimal nutrition, macronutrients, micronutrients, minor components of food, antioxidants, premature aging
According to the International Classification of the United Nations, three gradations of the period of gerontogenesis are distinguished: individuals aged 60-74 are considered elderly, 75-90 years old, older than 90 years old, and long-livers. The health of an elderly person and premature aging depends on many factors, among which the main ones are chronic diseases, long-term stresses, bad health habits, hypodynamia, etc. At the same time, improper nutrition take a special place, and is a significant risk factor for cardiovascular diseases (CVD), obesity, type 2 diabetes mellitus (DM2), osteoporosis, gout, etc. [1-6].
Specific changes in nutritional status (i.e., the nutrition-related condition of the organism) are noted with age. So, when examining more than 4,500 people of different age groups in the consultative and diagnostic center «Healthy and Sports Nutrition» of the FSBSI «FRC of Nutrition and Biotechnology» according to the «Nitritestip IP» system [7,8] in persons over 60 years old compared to younger patients age-related changes in the nutritional status were shown, manifested by a significant increase in BMI, waist and thigh size, fat mass, visceral fat, muscle mass reduction), reduced resting energy expenditure, increased cholesterol, triglycerides, glucose, urine oh acid and decrease - iron, folate in serum against increase in blood pressure and reduction of
Author declare lack of the possible conflicts of interests.
bone mineral density. Age-related changes indicated a risk of development of alimentary-dependent diseases (obesity, metabolic syndrome, CVD, CD2, osteoporosis, gout, anemia) [9,10].
In this regard, it is obvious that age-related nutrition correction is the main direction of preventive medicine, underlying the increase in life expectancy [1-3,5,6]. Optimization of nutrition for elderly people is carried out according to the approved by Ros-potrebnadzor (2008) «Norms of physiological needs for energy and food substances for various groups of the population of the Russian Federation» [22].
It is known that people over 60 years expend 1/ 3 less calories than young people. On average, the calorie intake for every decade of life after 40 years should be decreased by 7%. Thus, as can be seen from Table 1, the average energy value of the diet should be equal to 1900-2300 kcal [11,15].
Along with this, the need for high-quality proteins containing essential amino acids, PUFA, especially omega-3 family, dietary fiber, vitamins, macro- and microelements, is increasing [1-3,11-14]. The optimal ratio of proteins, fats and carbohydrates should be 12-15%, 25-30% and 55%, respectively (Table 1). The rate of protein intake per 1 kg of body weight is 1.0-1.3 g per day. As for animal proteins, preference should be given to fish, egg whites, lactic and lactic acid foods, especially enriched with pro-
and prebiotics [16]. It is also recommended to include grains and legumes in the diet (if they are well tolerated).
It is necessary to limit consumption of products containing cholesterol (liver, kidneys, brains, fatty meat, fish eggs, egg yolks), animal fats rich in saturated fatty acids (beef, lamb, pork, duck, goose, chicken, etc.) and trans- fats (solid margarines). It is useful to include in the diet 20-25 g per day of vegetable oil and marine fatty fish (300-400 g per week for mackerel, sardine, Ivasi herring, etc.) - sources of phospholipids, phytosterols, fatty acids and PUFAs of omega 6 and 3 families [17].
The amount of carbohydrates in the diet of elderly people is limited to 250-300 g per day, primarily due to sugar (30-50 g of sugar - not more than 10% of the total caloric intake). It is very important to include in the diet cereals (buckwheat and oatmeal, rye bread, bran or whole grain), vegetables and fruits that are sources of dietary fibers that have a positive effect on metabolism, blood coagulation, bile secretion and motor function of the gastrointestinal tract [12,18,19].
As shown in Table 2, the need for vitamins (A, D, E, B12) and mineral substances (calcium, magnesium, potassium, iron) remains quite high with age [11].
It is known that vitamins play an important role in the metabolism, are necessary for the assimilation of food, the growth and recovery of cells and tissues. Most of them are not synthesized in the body, but come from food products [19,21].
Macro- and microelements (calcium, potassium, iodine, copper, iron, magnesium, selenium, etc.) are also of great importance in the nutrition of an elderly person. So, a deficiency of calcium in the diet, is often one of the causes of senile osteoporosis, leading to bone fractures (femurs, femoral neck, vertebrae) and disability [14,22].
Insufficient intake of iron contributes to the development of iron deficiency anemia. For the treatment and prevention of iron deficiency anemia and osteoporosis, which are often combined in the elderly, it is necessary to use iron and calcium, both in the form of a suitable diet, and in the form of mineral supplements [21,23]. At the same time, after 60 years it is necessary to limit the intake of salt (up to 6 g per day) for the prevention of gout, atherosclerosis, arterial hypertension, edema of various origins [7,24].
According to the FSBSI «FICs of nutrition and biotechnology», 80-90% of the population has vitamin C deficiency, in 40-60% the levels of vitamins A, B1, B2, B6 are reduced, most of them have deficiency of macro- and microelements (iron, iodine, calcium, magnesium, etc.). In the elderly, a deficiency of vitamins and minerals can develop due to metabolic disorders inherent in age, when vitamins are absorbed to a large extent, the composition of the intestinal microflora changes, and its vitamin-synthesizing ability is impaired. It is necessary to include them in the diet in the form of vitamin-mineral complexes, since many of the micronutrients are antioxi-dants, performing the functions of geroprotectors [2,13,21].
At present, there are many theories of aging, the closest of which to nutrition problems are the theories of oxidative stress, chronic inflammation and high-calorie nutrition. It is believed that the increase in life expectancy contributes to low-calorie nutrition by reducing the consumption of sweet and fatty foods and increasing consumption of vegetables and fruits that promote an increase in the body's antioxidant potential and reduce oxidative stress [15,25].
It is known that oxidative stress is more easily caused by a lack of natural antioxidants, such as vitamins A, C, E, carotenoids, selenium, etc., as well as minor components of food. In elderly people, their production is significantly reduced, so such individuals need to eat foods rich in antioxidants, which reduce the risk of some forms of cancer, CVD, osteoporosis, etc. [1,2,21,26,27].
Vitamin E is tocopherols, which are the main fat-soluble antioxidants found in all cell membranes. They protect these membranes from peroxide oxidation. Good sources of vitamin E are vegetable oils, sprouted wheat, vegetables, meat, fish. Vitamin C is the most important water-soluble antioxidant, sources of which are fruits, especially citrus fruits, [15,26].
Bate-carotene is one of the most important caro-tenoids containing in food. It is believed that the consumption of at least 220 grams of orange vegetables and fruits per day provides the required amount of beta-carotene, which subsequently turns into vitamin A, necessary for the normal condition of the skin, mucosa and eyes, which is especially important for the elderly [2,15,26,27].
The other carotenoids also have pronounced antioxidant properties. Lutein and lycopene are found in
orange and green vegetables and fruits, protect the skin from harmful sun exposure, and prevent wrinkles. Lycopene, a pigment that gives tomatoes a red color, reduces the risk of cardiovascular diseases, certain types of cancer, macular degeneration. Lyc-opene is best absorbed from thermally processed foods, but fresh tomatoes should not be neglected. Similar properties have pink grapefruit, guava, watermelon, hot red pepper. It is believed that the risk of developing prostate cancer decreases under the influence of cryptoxanthin that has similar structure to lycopene. This risk is inversely proportional to the consumption of the following products: cruciferous vegetables, beans, lentils, nuts, tomatoes, green vegetables [15,25,26].
Lutein gives the dark green color of broccoli and other leafy vegetables. Due to the content of carote-noids (lutein and zeaxanthin) in these vegetables, the likelihood of developing cardiovascular diseases, pathology of the visual apparatus decreases. It is recommended to consume 350 grams of leafy vegetables per week (including frozen vegetables). Better digestion of carotenoids is promoted by fat-containing foods: avocados, olives, olive, linseed, walnut oils that contain unsaturated fatty acids [10,15,26].
Minor components of food have pronounced antioxidant properties. These include phenolic acids, flavonoids (including isoflavones), catechins, anthocyanins, lignans, indoles, and others (Table 3). In plants used for food, there are more than 2000 of them. Flavonoids are found in vegetable oils (25-30%) in seeds of sage, peanut, cotton and protect against oxidation of the oil of «their» plants. Iso-flavones of legumes, especially soybeans (genistein, daidzein), have antioxidant, lipid-lowering, anti-atherogenic, anti-aggregative, estrogen-like properties, play an important role in the prevention of osteoporosis and certain types of cancer. Catechins are organic substances that belong to the group of flavonoids, polyphenols, strong antioxidants (1 cup of green tea contains 10-40 mg of polyphenols): 25-100 times stronger than vitamins C and E. An-thocyanins help improve vision, cognitive functions. Lignans have antioxidant, hepatoprotective, antiviral, anti-aggregative, estrogen-like properties. Indoles, along with antioxidant, have a detoxification, cancer-protective effect [13,15,26,27].
Based on the presence of antioxidant properties, 10 «super-products» are determined: garlic; onions
(onions, leeks, green onions, chives, shallots); barley; greens (for example, wheatgrass); sprouts and grains of buckwheat; beans and lentils; hot pepper; nuts and seeds; Brussels sprouts; yoghurt and kefir.
Making a menu for the elderly requires a combination of medical requirements with their individual capabilities [1,2,15]. The basic principles of nutrition for the elderly are as follows:
1. Limit the consumption: animal fat, cholesterol-containing foods, trans fats, sugar up to 10% for calories and salt to 5 g per day.
2. Consumption: sources of mono- and polyunsaturated fatty acids omega 6 and 3, fermented milk products with low fat content, enriched with pro- and prebiotics, foods rich in dietary fiber, with high content of magnesium and potassium salts, vitamins C and P, group B.
3. Inclusion in the diet of1.5 liters of fluids (juices, compotes, broth of wild rose, weak tea with milk or lemon, etc.).
4. Frequent, fractional meals (4-5 times a day), preferential use of dishes cooked without adding fat (in boiled, baked, stewed and steamed) using microwave oven, multi-cooker, frying pan with Teflon coating, etc.
Undoubtedly, optimal nutrition for people over 60 years old, along with sufficient physical activity, intellectual activity, is a factor of geroprotection, prevention and rehabilitation of elderly diseases (IHD, GB, CD2, obesity, osteoporosis, etc.).
REFERENCES
1. Baranovsky A.Yu. Rational nutrition of an elderly person. Prakticheskaya Diyetologiya. 2014; 3: 82-95.
2. Blinkova L.N. Optimization of nutrition as a factor of gero-protection. Prakticheskaya Diyetologiya. 2014; 3: 96-103.
3. Grozdova T.Yu. Unique solutions to the problems of aging. Prakticheskaya Diyetologiya. 2014; 3: 64=81.
4. Guide to gerontology and geriatrics. / Ed. Acad. RAMS, prof. V.N. Yarygin, prof. A.S. Melentieva. M.: GEOTAR-Media; 2010: 900 s.
5. Tutelyan V.A., Baturin A.K. The influence of nutrition on health and active longevity of a person: a modern view. The future of Russia's food system (in expert community assessments).Ed. V.F. Lishenko. M.: Ekonomika; 2014: 309 s.
6. Tutelyan V.A., Pogozheva A.V. Healthy nutrition is the basis of active longevity. «Scientific and practical basis of active longevity». Collection of scientific articles. Ed. 2. M.: 2014: 56-59.
7. Pogozheva A.V., Sorokina E.Yu., Baturin A.K., Peskova E.V., Makurina O.N., Levin L.G., Aristarkhova T.V., Korostele-va M.M., Denisova N.N., Solntseva T.N., Aleshina I.V.,
Toboleva M.A.. Development of a diagnostic and nutritional prevention system for noncommunicable diseases. Almanakh Klinicheskoy Meditsiny. 2015; 1: 67-74.
8. A method for diagnosing of the human body's supply with nutrients. Guidelines. M.: 2016: 25 p.
9. Pogozheva A.V., Baturin A.K., Yegorenkova N.P., Levin L.G., Soto Kh.S., Aristarkhova T.V., Polyakova A.V. Age features of nutritional and hormonal status examined in the CDC «Healthy Nutrition». Voprosy Pitaniya. 2015; 3:
155-156.
10. Pogozheva A.V., Baturin A.K., Egorenkova N.P., Aleshi-na I.V., Tobolyova M.A., Solntseva T.N., Denisova N.N., Redzyuk L.A. The study of the state of nutritional and energy status in the age aspect. Voprosy Pitaniya. 2015; 3:
156-157.
11. Norms of physiological needs for energy and nutrients for various groups of the population of the Russian Federation: Methodological recommendations of the RF 2.3.1.2432-08. Federal Service for Surveillance on Consumer Rights Protection and Human Wellbeing. M.: 2008.
12. Pogozheva A.V., Derbeneva S.A., Baigarin E.K. et al. Evaluation of the effectiveness of the use of grain bread in diet therapy in patients with cardiovascular diseases of the elderly. Voprosy Pitaniya. 2006; 5: 45-49.
13. Pogozheva A.V., Derbeneva S.A., Vasiliev A.V. The use of sources of antioxidants to correct coronary risk factors in patients with coronary heart disease, Voprosy Pitaniya. 2003; 4: 19-23.
14. Pogozheva A.V. Risk assessment and prevention of osteoporosis. Alma-Ata, Meditsina. 2013; 3: 8-12.
15. Pogozheva A.V. Strategy of healthy nutrition. M.: Izd. Svr-ARGUS; 2010: 360 c.
16. Pogozheva A.V., Sheveleva S.A., Markova Yu.M. The role of probiotics in the nutrition of a healthy and sick person. Lechashchiy Vrach. 2017; 5: 1-9.
17. Pogozheva A.V. Cardiovascular diseases, diet and PUFA omega-3. M.: 2000: 320 p.
18. Tutelyan V.A., Pogozheva A.V., Vysotsky V.G. The role of dietary fiber in human nutrition. M.: Izd. Novoye Tysy-acheletiye, 2008. 325 p.
19. Tutelyan V.A., Baigarin E.K., Pogozheva A.V. Dietary Fibers: Hygienic Characteristics and Efficiency Evaluation. M.: SVR-ARGUS; 2012: 244 p.
20. Kodentsova V.M. Vitamins. M.: OOO Meditsinskoye In-formatsionnoye Agentstvo; 2015: 408 p.
21. Kodentsova V.M., Pogozheva A.V., Gromova O.A., Shikh E.V. Vitamin-Mineral Complexes in the Nutrition of the Adult Population. Voprosy Pitaniya. 2015; 6: 24-33.
22. Pogozheva A.V. The Importance of Macro and Micronutri-ents of Food in Optimizing the Mineral Density of Bone Tissue. / Consilium Medicum. 2015; 2: 61-65.
23. Medvedeva N.A. Bioavailability of iron and the influence of calcium ions on its effectiveness. RMZh. 2007; 2: 95.
24. Pogozheva A.V. Healthy Nutrition as a Prevention of Non-communicable Diseases. Handbook of a feldsher and midwife. 2014; 2: 8-13.
25. Korolkova T.N. Modern theories of aging. Journal Vestnik Dermatologii I Venerologii. 2001; 5: 15-22.
26. Tutelyan V.A., Pogozheva A.V., Baturin A.K. Biologically active components in the nutrition of cardiac patients. M.: SvR-ARGUS; 2012: 38 p.
27. Shabrov A.V., Dadali V.A., Makarov V.G. Biochemical background of action of microcomponents of food. M.: Avvallon; 200: 184 p.
Received 03.09.2017 Accepted 19.10.2017
About the author
Pogozheva Alla V. - Doctor of Medical Sciences, Professor, Leading Researcher of the Laboratory of Nutritional Epidemiology and Gene Diagnostics of Alimentary-Related Diseases, Federal State Budgetary Scientific Institution Federal Research Center of nutrition and biotechnology, Moscow. Tel.: 8 (495) 698-53-80. E-mail: [email protected].