Научная статья на тему 'ЛИМОН ЭТИ ВА УРУҒИ ҲАМДА УЛАРДАН ОЛИНГАН КУКУНЛАР ТАРКИБИНИ ТАҲЛИЛ ЭТИШ'

ЛИМОН ЭТИ ВА УРУҒИ ҲАМДА УЛАРДАН ОЛИНГАН КУКУНЛАР ТАРКИБИНИ ТАҲЛИЛ ЭТИШ Текст научной статьи по специальности «Промышленные биотехнологии»

CC BY
0
0
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
лимон / лимон уруғи / лимон пўстлоғи / кимёвий таркиби / витаминлар / миқдори / кукун / углеводлар / оқсил.

Аннотация научной статьи по промышленным биотехнологиям, автор научной работы — Ходжиев Адхамжон Ахмад Ўғли, Чориев Абдусаттар Жўраевич

Лимонни таркибий қисмларининг кимёвий таркиби ўрганилган. Қуритилган лимон уруғи ва пўстлоғидан олинган кукун таркибидаги витаминлар миқдори ва оқсилнинг массавий улуши таҳлил қилинган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по промышленным биотехнологиям , автор научной работы — Ходжиев Адхамжон Ахмад Ўғли, Чориев Абдусаттар Жўраевич

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «ЛИМОН ЭТИ ВА УРУҒИ ҲАМДА УЛАРДАН ОЛИНГАН КУКУНЛАР ТАРКИБИНИ ТАҲЛИЛ ЭТИШ»

ЛИМОН ЭТИ ВА УРУГИ ^АМДА УЛАРДАН ОЛИНГАН КУКУНЛАР ТАРКИБИНИ ТА^ЛИЛ ЭТИШ

1Ходжиев Адхамжон Ахмад ^ли, 2Чориев Абдусаттар Жураевич

1Наманган мухандислик-технология институти 2Тошкент давлат Аграр университети https://doi.org/10.5281/zenodo.13954267

Аннотация. Лимонни таркибий цисмларининг кимёвий таркиби урганилган. Куритилган лимон уруги ва пустлогидан олинган кукун таркибидаги витаминлар мицдори ва оцсилнинг массавий улуши таулил цилинган.

Калитли сузлар: лимон, лимон уруги, лимон пустлоги, кимёвий таркиби, витаминлар, мицдори, кукун, углеводлар, оцсил.

Аннотация. Изучен химический состав составных частей лимона. Анализировано количество витаминов и массовая доля белка в составе порошков, полученных из кожуры и семян лимона.

Ключевые слова: лимон, семена лимона, кожура лимона, химический состав, витамины, количество, порошок, углеводы, белок.

Abstract. The chemical composition of the components of lemon has been studied. The amount of vitamins and the mass fraction ofprotein in the composition ofpowders obtained from lemon peel and seeds were analyzed.

Keywords: lemon, lemon seeds, lemon peel, chemical composition, vitamins, quantity, powder, carbohydrates, protein.

Кириш.

Маълумки, озик-овкат саноатида кичик ишлаб чикариш линияларини йулга куйиш ва уларни ривожлантириш, куритилган мева-сабзавотларга булган талабни кондириш имконини беради. куритилган махсулотларга булган талабни кондиришининг маълум бир йулларидан бири лимон ва уни иккиламчи хом ашёсини куритишни такомиллаштириш, асосий технологик жараённинг жадаллаштириш, экологик тоза ва самарадор энергия хисобланади.

Бундан ташкари йирик куритиш корхоналарида хам, табиий куритиш жараёнини амалга оширадиган кичик фермер хужаликларида хам мева ва сабзавотларни куритиш жараёнида озик-овкат хавфсизлиги мухим ахамиятга эга. Табиий куритиш билан технологик линияларда жараённинг даврийлиги туфайли бир хил савдо курсаткичлари билан куритилган махсулотлар олиш алохида ахдмиятга эга.

Мавзунинг долзарблиги.

Бугунги кунда кишлок хужалиги, озик-овкат махсулотлари ишлаб чикариш ва унинг хавфсизлигини таъминлаш дунё микёсида долзарб масала хисобланади.

Мамалакатимиз куёшли уртача 320 кун булиб, витаминларга, минерал моддаларга бой кишлок хужалик махсулотларини етиштириш имкониятига эга. Бу махсулотлар дунё бозорида катта талабга эга эканлиги билан ажралиб туради.

Охирги йилларда кишлок хужалик хом ашёсини кайта ишлаш йулларини ташкил этиш, таннархини камайтириш, кушимча ишчи уринларни яратиш, янги технологияларни куллаш хисобига юкори иктисодий самарадорликка эришиш буйича тадбирлар амалга оширилмокда [1].

Лимон (Citrus limon (L.) Osbeck) дунёнинг 70 давлатида етиштирилиши билан

танилган., А^Ш, Мексика, Куба, Италия, Испания, Греция, Португалия, Х,индистон, Туркия, Хитой, Египет ва бошка давлатлар лимонни 100 атрофида навлари етиштиришади. Иклим шароити жуда кулай давлатлар каторига Узбекистондан ташкари Грузия, Озарбайжон, Тожикистонлар хам хисобланади. Улар лимонни саноат микёсида кайта ишлаш имконига эга давлатлардир.

Лимон кимматбахо цитрус мева хисобланиб, баландлиги 3 метрдан 7 метргача булиши мумкин. Уруги тугри ёки эгилган, эндоспермали ва эндоспермасиз булиши мумкин. Лимонни баъзи навларида уруги булмаслиги хам мумкин. Лимонни C. limon var. limon, C. limon var. jambhiri, C. limon var. limonia, C. limon var. bergamia, хамда C. limon var. pompia, C. limon var. 19 е^ек^ турлари хам мавжуд. Машхурлари Тошкент ва Юбилей навлари хисобланади.

Тошкент нави. Уругидан купаяди. Меваси уртача, доирасимон. Дарахтининг баландлиги 2,8 метргача булиб, шохлари эгри булади. Меваси уртача 70-80 мм, тухумсимон шаклга эга. Пустлоги калин, ёркин юзали. Асосий ранги тилла сари;, эти крем ранг, консистенцияси карсилдок, нордон ширин таъмли ва кучли ароматга эга.

Юбилей нави. Мева катта, доирасимон-овал шаклда. Гуллаши 3 даврда, 1 та гулллилари эса йил давомида гуллаши мумкин. Дарахтининг баландлиги 1,7 метрдан 2,9 метргача, шохлари эгри, барглари катта булади. Меваси катта, урта улчамда, тухум куринишда - доирасимон шаклга эга. Пустлоги калин, ёркин юзали. Асосий ранги оч сарик, эти крем ранг, консистенцияси карсилдок, нордон ширин таъмли ва кучли ароматга эга.

Тадкикот услублари: физик-кимёвий усуллар.

Тадкикот натижалари ва уларнинг тах,лили.

Узбекистон Республикаси худудида етиштирилган лимоннинг уруги ва пустлоги хдмда улардан олинган озукавий кукунларнинг кимёвий таркиби урганилди.

^уйида лимон эти ва пустлогининг кимёвий таркиби тахлил килинди (1-2-жадваллар).

1-жадвал

Лимон эти ва пyстлоFининг кимёвий таркиби

Курсаткичларнинг номланиши Лимон эти Лимон пустлоги

Микдори, мг/100г Микдори, мг/100г

Оксиллар 900 1500

Ёглар 100 300

Углеводлар 3000 1600

Органик кислоталар 5700 1500

Озика толалар 2000 1600

1-жадвалдан куриниб турибдики, оксиллар, ёглар микдорлари лимон этидан кура пустлогида купрок. Углеводлар, органик кислоталар ва озика толалари микдорлари эса пустлогидан кура эт кисмида купрокни ташкил этади.

Узбекистон Республикаси худудида етиштирилган лимоннинг таркибида С витамини микдори 25 мг дан 58 мг гача ташкил этади [2] (2-жадвал).

2-жадвал

Лимон эти ва пyстлоFи таркибидаги витаминлар

Курсаткичларнинг номланиши Лимон эти Лимон пустлоги

микдори, мг/100г

А витамини (ретинол) 0.002 0.003

В4 витамини (холин) 5.1 6.8

В 5 витамини (пантотен кислотаси) 0,2 0.3

Вб витамини (пиридоксин) 0.06 0.2

В9 витамини (фолат кислотаси) 0.009 0.013

С витамини (аскорбин кислотаси) 40-80 129

Е витамини (альфа токоферол) 0.2 0.3

Витаминлар микдори эса лимоннинг эт кисмига кура, пустлок кисмида куплигини жадвалдан куриш мумкин.

Сунгра куритилган лимон намуналари таркибидаги витаминлар микдорини урганиш учун «Агрокимёстандарт» синов-сертификатлаштириш лабораториясида тах,лиллар утказилди (3-жадвал).

3-жадвал

куритилган лимон уруFи ва пyстлоFи таркибидаги витаминлар микдори

№ Курсаткичларнинг номи куритилган лимон уругидан олинган кукун куритилган лимон пустлогидан олинган кукун

1. С витамини, мг/100г 0,17 2,95

2. В1 витамини, мг/100г 0,13 2,13

3. В2 витамини, мг/100г - 0,08

4. Вб витамини, мг/100г 0,07 0,39

5. В12 витамини, мг/100г 0,01 0,12

6. Оксилнинг массавий улуши, % 15,75 8,15

3-жадвалдан куриниб турибдики, куритилган лимон пустлогидан олинган кукун таркибида витаминлар микдори куп, оксилнинг массавий улуши эса куритилган лимон уругидан олинган кукунда куп эканлигини куриш мумкин. Хулоса.

Лимоннинг таркибий кисмлари кимёвий таркиби урганилган. куритилган лимон пустлогидан олинган кукун таркибида витаминлар микдори куп, оксилнинг массавий улуши эса куритилган лимон уругидан олинган кукунда куп эканлиги аникланган.

Фойдаланилган адабиётлар руйхати

1. Бузетти К.Д., Кавецкий К.Д. Технология сушки. -М.: Колос, 2012. -256с.

2. Фахритдинов М.З. Особенности выращивания цитрусов в Узбекистане. Ташкент: Государственное научное издательство «Узбекистон Миллий энциклопедияси», 2016. 248с.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.