Научная статья на тему 'ХУРМОНИ МЕВАСИНИ БИОТЕХНОЛОГИК ХУСУСИЯТЛАРИНИ ТАДҚИҚ ҚИЛИШ'

ХУРМОНИ МЕВАСИНИ БИОТЕХНОЛОГИК ХУСУСИЯТЛАРИНИ ТАДҚИҚ ҚИЛИШ Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
61
6
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
Хурмо навлар Тамопан / Зенжи-мару / Хиакуме / Хурмони / Касалликлардан бактериоз / чириш / Грузия / Озарбайжон / Тожикистон / Қирим ва Қора денгиз қирғоқларида ўсади.

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Назаров Абдуқодир Мухаммадиевич, М.Х.Хакимова

Ушбу илмий мақолада Хурмо меваси — субтропик ўсимлик бўлиб, унинг жуда кўп турлари бор. Дунё бўйича хурмонинг 800 дан ортиқ навлари ўрганилиб кўпайтирилган. Бундай нав ва шакллар йирик мевали, серҳосил, уруғчи ва чангчи дарахтлари бир хил муддатда гуллаши билан самарали ҳисобланади. Бугунги кунда жаҳонда хурмо меваларини қуритиш Хитой, Япония, Корея ва Бразилияда кенг тарқалган. Пишиб етилган, аммо ҳали юмшаб улгурмаган қаттиқ ҳолатдаги унинг мевалар узиб олингандан кейин пўстлоғи арчилиб, бандидан осиб қўйилади.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Назаров Абдуқодир Мухаммадиевич, М.Х.Хакимова

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «ХУРМОНИ МЕВАСИНИ БИОТЕХНОЛОГИК ХУСУСИЯТЛАРИНИ ТАДҚИҚ ҚИЛИШ»

УДК:664.8+399.9

ХУРМОНИ МЕВАСИНИ БИОТЕХНОЛОГИК ХУСУСИЯТЛАРИНИ ТАДЦЩ

ЦИЛИШ.

*Назаров Абдукодир Мухаммадиевич 2М.Х.Хакимова

Ч.х.ф.ф.д.Тошкент давлат аграр университети 2qodiruz327@gmail.com https://doi.org/10.5281/zenodo.10084969

Аннотация. Ушбу илмий мацолада Хурмо меваси — субтропик усимлик булиб, унинг жуда куп турлари бор. Дунё буйича хурмонинг 800 дан ортиц навлари урганилиб купайтирилган. Бундай нав ва шакллар йирик мевали, сер%осил, уругчи ва чангчи дарахтлари бир хил муддатда гуллаши билан самарали %исобланади. Бугунги кунда жа%онда хурмо меваларини цуритиш Хитой, Япония, Корея ва Бразилияда кенг тарцалган. Пишиб етилган, аммо %али юмшаб улгурмаган цаттиц %олатдаги унинг мевалар узиб олингандан кейин пустлоги арчилиб, бандидан осиб цуйилади.

Калит сузлар: Хурмо навлар Тамопан, Зенжи-мару, Хиакуме, Хурмони, Касалликлардан бактериоз, чириш, Грузия, Озарбайжон, Тожикистон, К,ирим ва К,ора денгиз циргоцларида усади.

Аннотация. В этой научной статье финиковая пальма — субтропическое растение, имеющее множество видов. По всему миру изучено и размножено более 800 сортов фиников. Такие сорта и формы эффективны как крупноплодные, плодоносные, семенные и опылительные деревья с одновременным цветением. Сегодня сушка фиников распространена в мире в Китае, Японии, Корее и Бразилии. Созревшие, но еще не размягченные твердые плоды снимают кожуру и подвешивают на веревочку.

Ключевые слова: хурмы на Востоке, особенно в Китае, Корее и Фруктовое дерево с многовековой историей и богатыми традициями в Японии.

Abstract. In this scientific article, the date palm is a subtropical plant that has many species. More than 800 varieties of dates have been studied andpropagated around the world. Such varieties andforms are effective as large-fruited, fertile, seed-bearing and pollinating trees with flowering at the same time. Today, the drying of date fruits is common in the world in China, Japan, Korea and Brazil. Ripe, but not yet softened hardfruits are peeled off and hung on a string.

Keywords: finiki na Vostoke, especially in Kitae, Koree i Fruit tree with many years of history and rich traditions in Japan.

Кириш Жахон буйича Хитой, Япония, А^Ш ва Кореяда хурмо махсулотининг асосий кисми етиштирилади. Хурмо бутун Яккин Шаркда асосий озикк-овккат махсулоти саналади. Унинг тарихи милоддан аввалги бир неча минг йилдан бошланади. Х,озирги кунда ФАО нинг маълумотига кура "дунёнинг 17 та давлатида хурмозорлар мавжуд булиб умумий ер майдони 1 млн гектарни ташкил этади. Мазкур боглар майдонининг 90% Хитой худудига тугри келади. Хитойда 8419 га майдонга экилади ва хосилдорлик йилига 112854 минг тонна, А^Шда 89406 минг тонна, Эронда 81685 минг тонна, Покистонда 44770 минг тонна ташкил этаган». Дунё ахолисини сифатли хурмо меваси билан узлуксиз таъминлаш учун уларнинг юкори сифатли меваларини куритиб саклаш долзарб муаммолардан бири хисобланади.

Хурмо дарахти усиш жараёнлари динамикаси бутун вегетация даври мобайнида фенологик боскичларнинг бошланишига кура бахоланади Фенологик кузатувлардан

олинган маълумотлар буйича хурмо навларининг тезпишарлиги ва улар ривожланишининг индивидуал хусусиятлари хакида маълумотлар берилади.

Данагидан экилган Шарк хурмоси 4-6 йили хосил бера бошлайди, пайванд килинганлари эса богларга экилгандан сунг 2-3 йили хосил бера бошлайди. Баъзи навлар кучатхонада бир йиллик пайванд килинган новдада хам хосил беради. Хурмо дарахтлари 810 ёшда тули; хосилга киради ва бу ёшда бир туп дарахтдан 120-150 кг ва ундан хам купрок микдорда хосил олиш мумкин. Тули; хосилдорлик даври 40-60 йилни ташкил килади. Хурмо дарахти 100 йилдан ортик яшайди. Хитойда хурмо дарахтининг 400-500 ёшлилари хам учрайди. Хурмо дарахтининг вегетация даври суткалик харорат уртача 10-12о ни ташкил килганда бошланади.

Одатда бирон бир мева-сабзавотларни фойдаланиш максадига караб йигиб териб олигади. Биринчи навбатда энг тезпишар навларнинг хосили йигиб олиниши биланок, энг кечпишар навларнинг техник пишиши бошланади. Бундай ёндошувнинг афзаллиги -бизнинг тадкикод ишимиз яъни хурмони куритиш учун кетадиган вакт хамда ишни унумли ташкил эитишда мухим урин тутади.

Хурмо меваларини куритиш майдонига келишни конвейер усулида ташкиллаштириш мухим жихатлардан бири хисобланади. Бунда биринси навбатда хурмо навларини эртапишарлиги ва кечпишарлигига эътибор бериш керак булади. Одатда, мевалар пишиш даврида уларнинг хужайраларида кайтмас узгаришлар кузатилади, тургорлик холати бузилади; тукималар юмшайиб илвиллаб колиши бошланади ва микроорганизмлар осонликча таъсир курсатиш мумкин. Бунинг натижасида мураккаб органик моддалар оддийрокка моддаларга айланиши, кандлар даражаси камайиши ёки купайиши мумкин. Хурмо меванинг физиологик пишиш даврида таркибидаги етилган уруглари навларига караб 6-8 гача булиши мумкин. Лекин айрим хурмо навлари орасида уруги деярли булмайди, булса хам пуч яъни етилмаган булади.

3.1-жадвал Хурмо кучатларини биометрик улчамлари, м/см.(2019-2021 йй.)

№ Навлар номи Хурмо кучатларини улчами, диаметри

2019 2020 2021 Уртача

ёши буйи эни ёши буйи эни ёши буйи эни

1 Хиакуме (назорат) 1 1,50 25,7 2 1,70 35,7 3 2,0 49,7 2 1,73 37,0

2 Зенджи-мару 1 1,30 23,5 2 1,50 36,5 3 1,93 47,9 2 1,57 35,9

3 Тамопон 1 1,40 25,4 2 1,60 34,4 3 2,8 48,4 2 1,93 36,0

4 Шенг 1 1,25 22,2 2 1,40 32,2 3 1,85 45,2 2 1,50 33,2

5 Фую 1 1,27 22,8 2 1,45 32,8 3 1,80 42,8 2 1,50 32,8

6 Королек 1 1,20 21,6 2 1,40 31,6 3 1,86 43,6 2 1,48 32,2

ЭКФ05 0,2

Бунга мисол килиб Фую хамда Тамапон навларини олсак булади. Хурмо мевалари физиологик пишиш даврида истеъмол килиниш учун ярокли хисобланади. Техник пишиш даврида саклаш, куритиш ва мева сабзавот консерва махсулотининг энг яхши сифатли хисобланади. Техник пишиш даврида меваларни уз вактида узиб олиш саклашни тугри ташкил килиш хам боглик. Меванинг улчамлари, зичлиги, ранги, маза ва таъми, консистенцияси, уругининг ривожланганлиги, унинг техник пишиб етилиш даврига хам боглик.

Хурмо меваларининг куритишни тугри хамда унумли ташкил этиш учун турли муддатларда пишиб етиладиган навлардан фойдаланиш зарур.

Уч йил давомида тадкикотимизда хурмо навларини агробиологик хусусиятларини урганиш буйича олиб борилган изланишлар натижаси шуни курсатадики, урганилаётган навларимиз турли вактларда пишиб етилиши кузатилди. Одатда юкорида айтиб утганимиздек мева-сабзавотларни йигиб олишда уни фойдаланиш максадига караб йигиб териб олинади. Бизнинг тадкикотимизнинг асосий максади турли хурмо навларини турли усулларда куритишни ташкил этиш ва такомиллаштиришдан иборат. Шу нуктаи назардан олиб борилган тадкикотлар шуни курсатадики, сифат курсаткичларини хамда хурмо меваларини пишиб етилишини аниклашда унинг диаметри хамда мевасининг каттик-юмшоклиги билан бахоланади. Тадкикот йиллари давомида урганилган хурмо навлари меваларини пишиб етилиши боглик равишда бир биридан фарк килди.

Маълумки кишлок хужалигининг бошка сохаларида, масалан мева-сабзавотларни саклашга ёки кайта ишлашга харид килинганда, уларни бошлангич холати, яъни кимёвий таркиби ва бир канча сифат курсаткичларига етарлича эътибор берилмайди. Тадбиркор мевани сотиб олиш пайтида уни ташки куриниши ёки тайёр булганлигини фермер хужалиги рахбарининг хулосаси билан харид килади ва саклашга куяди. Лекин бу жараённи мутахассислар фикри, адабиётлар тахлили ёки чет эл технологиялари билан таккосланганда, саклашга олинаётган мева ва сабзавотлар биринчи навбатда пишиб етилганлик даражасига богликлиги айтилади. Амалиётда эса тадбиркорлар бу холатни мавсум жараёнида махсулотни сотиб олувчилар сони куплиги у пайтда бундай лаборатория жараёнларини утказиш имкони йуклиги билан тушунтирадилар.

Юкорида кайд этиб утилганидек, мева-сабзавотларни пишиб етилаганлик даражаси махсулотнинг сифат курсаткичларига катта таъсир курсатади. Мевалар (олма, нок, хурмо, цитрус мевалар, киви, помидор) учун ФТ327 пенетрометри мева юзасига босиб, мева юмшоклиги ва каттиклигини улчайди. Шу тарзда олинган босим г/см да ифодаланади. Пенетрометрни максимал шкала кийматининг 25% дан ташкил этади. Улчовлар юкоридан пастгача катъий вертикал равишда амалга оширилиши керак, яъни пенетрометр курсаткичи юкорида, улчанадиган мева пастки кисмида жойлашган. Укни дастлабки холатига кайтариш курилмани тугмасини босиш оркали амалга оширилади. Пишиб етилганлик даражасини икки гурухга булиш мумкин: Техник пишиб етилганлик - бу махсулотларни пишиб етилганлигини факат бунда махсулотлар керакли моддаларни максимум даражада йигиб улгурмаганига айтилади. Техник пишиб етилган махсулотлар асосан саклаш учун ярокли хисобланади. Пишиб етилганликни аниклашни бир нечта усуллари мавжуд булиб, шулардан бири меваларни каттиклиги буйича аниклаш. Меваларни каттиклиги буйича курсаткичини аниклайдиган асбоб пенетрометрда аникланади (3.1-расмга каранг).

Бу асбобни ишлаш принципи шундан иборатки, асбобни махсус игнаси билан мевага санчилганда асбобни курсаткичи уни каттиклигини курсатади ва керакли хулоса чикарилади. Масалан, хурмони Тамопон навининг каттиклиги 5-5,5 булганда мева техник пишиб етилган хисобланади.

3.1-расм. FT32 пенетрометр хурмони пишиб етилганлигини аниклаш асбоби.

Агар курсаткич юкоридаги катталикдан паст булса уни хали пишиб етилмаганлигини, юкори булса пишиб утиб кетган деган хулосани беради. Физиологик пишиб етилганлик (3.2-расмга каранг).

3.2-расм. Лаборатория PAL-1 рефрактометри.

3.3-расм. РН-метр РН-150 МИ -мах,сулотлар нордонлигини аниклаш асбоби.

Физиологик пишиб етилган мева-сабзавотлар таркибидаги барча моддаларни максимал даражада йигиб олган булади. Бундай махсулотлар 36 одатда бозорбоп ёки кайта ишлашга жунатилса яхши натижа беради. Махсулотларни яна бир асосий назорат килинадиган курсаткичларидан бири уларни куруклик микдори. Махсулотни куруклик микдори уни таркибидаги сув моддасидан ташкари булган барча моддалар йигиндисига айтилади. Махсулотни куруклик микдорига караб сакланаётган ёки кайта

ишланиб тайёрланган махсулотларни купгина сифат курсаткичларига таъриф бериш мумкин, яъни уни каттик юмшокдиги, уни таркибидаги канд моддалари микдори ва бошкалар. Хом ашё ёки уларни кайта ишлаб тайёрланган махсулотларни куруклик микдори рефрактометр асбоби ёрдамида аникланади.

Махсулотларни нордонлиги (рН). Махсулотларни саклаш ва кайта ишлаш жараёнидаги яна бир асосий курсаткичларидан бири, бу уларни нордонлиги ёки бошкача килиб айтганда рН курсаткичи. Хом ашё ёки махсулотларни нордонлиги улар таркибидаги органик кислоталар микдоридан келиб чикади. Нордонлик микдори рН-метр асбоби ёрдамида аникланади.

Махсулотларнинг нордонлиги хакида гапирилганда биринчидан уни курсаткичи катталигидан келиб чикилади. рН-метрни курсаткич оралиги 0 дан 14 гача булиб, бунда рН-метр курсаткичи 7 ни курсатса бу нейтрал катталик деб юритилади. Нейтрал катталик факатгина ичимлик сувининг кусаткичи хисобланади. рН-метрни курсаткичи 7 дан юкорида булса, бу ишкорий, 7 дан паст курсаткич булганда кислоталик хусусиятга эга булган махсулот хисобланади. Мева-сабзавотларнинг рН микдори уларни кимёвий таркибидан келиб чикиб нордон катталикда булади. Махсулот таркибидаги рНнинг пастлиги биринчидан махсулотни нордонлигини курсатса, иккинчидан агар мевалардаги рН микдори белгиланганидан паст булса, уни пишиб етилмаганлигидан далолат беради. Хулоса килиб айтганда, мева-сабзавотларни саклаш ва кайта ишлаш жараёнлари учун лаборатория текширувлари мухим урин тутади.

REFERENCES

1. Орипов A., Аброров Ш. Хурмо етиштириш технологияси- 2013.- 3-4 б.

2. Бобоев И.А. Биоэкологические и физиологические особенности Punica granatum L. И Diospyros lotus L. в условиях. Диссертация ^озон - 2014 С 6.

3. Габибов Т.Г., Рост и плодоношение интродуцированных сортов хурмы восточной в Южном Дагестане. Махачкала - 2012. С 4.

4. Гафизов Г.К. и др. Способ получения пищевого продукта из выдержанной размягченной хурмы. Baki, Azarbaycan, 2015.-С-17-20-6

5. Гафизов Г.К., Мамедов Н.А., Технология получения пищевого продукта из выдержанной размягченной хурмы: функциональные возможности и перспективы коммерциализации //Modern economy success № 1, 2017. - С. 25.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.