Научная статья на тему 'ХОРАЗМ ИҚЛИМ ШАРОИТИДА ЕТИШТИРИЛГАН АЙРИМ ҚОВУН НАВЛАРИНИ ҚУРИТИШГА МОСЛАРИНИ ТАНЛАШ ТЕХНОЛОГИЯСИ'

ХОРАЗМ ИҚЛИМ ШАРОИТИДА ЕТИШТИРИЛГАН АЙРИМ ҚОВУН НАВЛАРИНИ ҚУРИТИШГА МОСЛАРИНИ ТАНЛАШ ТЕХНОЛОГИЯСИ Текст научной статьи по специальности «СМИ (медиа) и массовые коммуникации»

CC BY
0
0
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
қовун / Гулоби / Заргулоби / Қариқиз / Кўк мағиз / қуритиш / қанд миқдори / қуруқ маҳсулот.

Аннотация научной статьи по СМИ (медиа) и массовым коммуникациям, автор научной работы — Рахматов Анвар Маматович, Дўсиметова Нодира Азамат Қизи

Ушбу мақолада Сабзавот, полиз экинлари ва картошкачилик илмий тадқиқот институтининг Хоразм илмий тажриба станциясида уруғчилик мақсадида етиштирилган қовун мағзинини қуритиш усуллари бўйича маълумотлар келтирилган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по СМИ (медиа) и массовым коммуникациям , автор научной работы — Рахматов Анвар Маматович, Дўсиметова Нодира Азамат Қизи

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «ХОРАЗМ ИҚЛИМ ШАРОИТИДА ЕТИШТИРИЛГАН АЙРИМ ҚОВУН НАВЛАРИНИ ҚУРИТИШГА МОСЛАРИНИ ТАНЛАШ ТЕХНОЛОГИЯСИ»

ХОРАЗМ ЩЛИМ ШАРОИТИДА ЕТИШТИРИЛГАН АЙРИМ ЦОВУН НАВЛАРИНИ ЦУРИТИШГА МОСЛАРИНИ ТАНЛАШ ТЕХНОЛОГИЯСИ

1Рахматов Анвар Маматович, 2Дусиметова Нодира Азамат кизи

Ч.х.ф.д., катта илмий ходим. Сабзавот, полиз экинлари ва картошкачилик илмий-тадкикот

институти лабораторияси мудири 2Тошкент давлат аграр университети "^ишлок хужалиги махсулотларини саклаш ва кайта

ишташ" факултети 2-курс магистранти https://doi.org/10.5281/zenodo.13959358

Аннотация. Ушбу мацолада Сабзавот, полиз экинлари ва картошкачилик илмий тадцщот институтининг Хоразм илмий тажриба станциясида уругчилик мацсадида етиштирилган цовун магзинини цуритиш усуллари буйича маълумотлар келтирилган.

Калит сузлар: цовун, Гулоби, Заргулоби, Карициз, Кук магиз, цуритиш, цанд мицдори, цуруц ма^сулот.

Аннотация. В данной статье представлена информация о способах сушки семян дыни, выращенных для семеноводства в Хорезмском опытная станция Научно-исследовательский институт овощебахчевых культур и картофеля.

Ключевые слова: дыня, Гулоби, Заргулоби, Карициз, Кук магиз, сушка, сахаристость, сухой продукт.

Abstract. This article presents information on methods of drying melon seeds grown for seed production at Khorezm Scientific Research Institute of Vegetables, Rice Crops and Potatoes.

Keywords: melon, Gulobi, Zargulobi, Qariqiz, Ko'k mag'iz, drying, sugar content, dry product.

Кириш

Бугунги кунда озик-овкат саноатида кишлок хужалигида етиштирилган махсулотларини кайта ишлашда инсонлар саломатлигига зарар келтирмайдиган, табиий ва фойдали компонентларга бой махсулотларни олиш долзарб муаммолардан бири хисобланади. Шунингдек, кишлок хужалигидаги яна бир долзарб муаммолардан бири ковун хосилини исроф килмасдан замонавий усулларда саклаш, кайта ишлаш ва янги турдаги озик-овкат махсулотлари ишлаб чикариш хамда кушимча киймат занжири яратиш хисобланади.

^овун - кургокчиликка ва тупрок шурлилик даражаси юкори булган шароитга чидамли булган ёругсевар усимлик. Бугунги кунда республикамиз худудида етиштирилаётган ковун навлари Буюк Британия, Германия, Грузия, Афгонистон, ^озогистон, ^иргизистон, Тожикистон, Латвия, Литва, Молдавия, Нидерландия, БАА, Покистон, Полша, Россия, Украина, Чехия, Швейсария каби давлатларга экспорт килинмокда.

Хоразм вохаси - энг кадимий ва йирик ковунчилик марказларидан бири хисобланиб, ковуннинг нав таркиби, айникса, кишки навларга бойлиги билан ажралиб туради. Бу худудда кадимий, махаллий ва бошка вохалардан келтирилган навлар хамда Гюкча, Алагеке, Марикаун ва бошка катор туркман навлари таркалган.

Узбекистонда хозирги вактда ковуннинг 160 дан ортик навлари таркалган. Х,озирги кунда ковуннинг 56 нави етиштирилади. Улар бир-биридан тезпишарлиги, хосилдорлиги,

касалликларга ва бошка нокулай шароитларга бардошлилиги, таъми, сакланувчанлиги, ташилувчанлиги, кайта ишлаш ва куритишга яроклилиги кабилар буйича фаркланади. ^овун меваси жуда сершира булиб таркибида 4,5-20% кандлар (сахароза, глюкоза, фруктоза ва бошка кандлар), органик (олма, лимон) кислоталар, витамин С, В1, В2, РР, Р ва Э, каротин, пантатен ва фолий кислоталар, пектин, хушбуй ва бошка моддалар бор. 92%гача сув саклайди. ^овун этида куп микдорда темир, калий ва бошка элемент тузлари булади. Уруги хам биологик фаол моддалар (25% дан ортик ёг, кандлар, оксил ва бошка бирикмалар)га бой.

^овун тарвузга караганда кандга бой. Турли ковун меваларида умумий канд микдори 7,04 дан 14,47 фоизгача узгариб туради. Марказий Осиё ковун навлари меваларидаги канддорлик 14-16 фоизга етади. Шунинг учун ковун етиштириш технологияларини такомиллаштириб, янги шароит ва худудларда ковун етиштиришни йулга куйиш оркали канд ва шакар саноати ривожига хам сезилари равишда хисса кушиш мумкин.

^овун кокиси тайёрлаш. Биз тажрибамиз учун Хоразм худудида энг куп етиштириладиган Гулоби, Заргулоби, ^арикиз ва Кук магиз ковун навларини танлаб олдик. Бу навлар куп етиштирилишидан ташкари бир канча физик-кимёвий хусусиятлари билан бошка навлардан ажралиб туради. ^овун кокисини тайёрлаш учун пишган ковунлар танланди. Бунда уругчилик максадида етиштирилган ковунлар ва мевалари техник шикастланганларини куритиш мумкин. ^овун кокиси оддий хонодонларда суритокларга ухшаш симбагазлар тайёрланиб, ковун мевалари этидан ва уругидан ажратиб олиниб, тилимларга ажратилиб осиб чикилади. Бу усулда 2-3 кунда махсулот тайёр булади. Бундан ташкари саноатлашган усулда куритиш печларидан фойдаланиш мумкин. Лекин эртаги экилган ковуннинг меваларини оммовий пишиб етилиши ёз ойларига тугри келиши офтобда куритиш иктисодий тарафдан арзонга тушади.

Х,ар иккала усулда хам 1 тонна ковун кокиси тайёрлаш учун ковун навларига караб уртача 15 тонна ковун меваси талаб этилди. Бунда 6,5 % уруг, 26 % пустлог, 65 % этини ташкил этиб 5,4 % киритилган махсулот олиш мумкинлиги тажрибаларимизда уз аксини курсатди.

Тажрибамизни танлаб олинган навларни улчаб олишдан бошладик. Улчаб олинган ковунларни пусти ва уругларидан ажратиб олдик. Ажратиб олинган пусти хамда уруги алохида-алохида тарозида тортилди. Танлаб олинган навлар кандлилик даражаси АТС-1 рефроктаметр ёрдамида аниклаб олинди ва натижалар куйидагича: Гулоби нави-13%, Заргулоби нави-17%, ^арикиз ва Кук магиз навлари-11%. ^овун навлари асосан тилимларга кесилган холда куритилади. Биз хам пусти ва уругидан ажратиб олинган ковунларни 3-4 см калинликда тилимларга кесиб чикдик ва куритиш печи листларига териб, +80°C да 8 соатга куритишга куйдик.

1-расм. Замонавий куритиш шкафида ковун этинни куритиш жараёни

куритиш вакти тугагандан сунг ковун кокилари тарозида тортилди.

t

\

2-расм. Замонавий куритиш шкафида куритилган кавун кокилари

Тажрибамиз натижасида шу маълум булдики, Гулоби ва Заргулоби навлари

кандлилиги ва махсулот чикиши юкори булган ковун навлари эканлиги исботланди.

ФОЙДАЛАНИЛГАН АДАБИЁТЛАР

1. Узбекистон Республикаси худудида экиш учун тавсия этилган кишлок хужалик экинлари Давлат реестри. - Тошкент, 2020. - Б. 55.

2. Абдуллайев И.Э., Арамов М.Х. ^ишлок хужалик махсулотларини куритиш технологияси буйича дарслик. Тошкент - 2023. «Фан Зиёси» Нашриёти.

3. Буриев Х.Ч, Жураев.Р, Алимов.О. "Мева-сабзавотларини саклаш ва уларга дастлабки ишлов бериш". - Тошкент, 2003-й

4. Буриев.Х.Ч, Нишонова.А.Я, "Полизчилик" дарслик, Тошкент 2020. 27-29б.

5. Абдиева,Г.М. Обоснование параметров и режимов работы сушилной установки для дыни.Дисс.докт.техн.ноук Ташкент - 2019 17-18с.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.