Научная статья на тему 'Экономическая оценка состояния и тенденций развития мясного скотоводства Львовской области'

Экономическая оценка состояния и тенденций развития мясного скотоводства Львовской области Текст научной статьи по специальности «Экономика и бизнес»

CC BY
62
12
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
РИНОК / М'ЯСНЕ СКОТАРСТВО / АГРАРНИЙ СЕКТОР / ТЕНДЕНЦії / ЕКОНОМіЧНА ОЦіНКА / РЫНОК / МЯСНОЕ СКОТОВОДСТВО / АГРАРНЫЙ СЕКТОР / ТЕНДЕНЦИИ / ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА / MARKET / BEEF CATTLE / AGRICULTURE / TRENDS / ECONOMIC ASSESSMENT

Аннотация научной статьи по экономике и бизнесу, автор научной работы — Гримак А.В.

Приведенные в статье результаты исследования содержат информацию, относящуюся к ситуации на рынке продукции мясного скотоводства, а также факторы, которые стимулируют или сдерживают развитие отрасли. Установлены отдельние несоответствия при заготовках, переработке, определении цены и спросе на продукцию отрасли, поведении потребителя, устранение которых будет способствовать улучшению фактического состояния и стабилизации развития отрасли мясного скотоводства. В свою очередь и изменения в нормативно-правовом обеспечении еще не в полной мере проявились на завершении формирования рыночной среды мясного скотоводства. Неотъемлемым условием эффективного хозяйствования в отрасли мясного скотоводства является активное использование преимуществ рыночных отношений. Производственно-экономические связи в мясном подкомплексе АПК должны базироваться на взаимосогласованном сотрудничестве на стадиях производства сырья, его переработки и потребления готовой мясной продукции, а также создании интегрированных производственных формирований. Одним из решающих факторов поступательного развития отрасли мясного скотоводства является кормовая база и наращивание селекционного ядра. Отношения между сельскохозяйственными товаропроизводителями и перерабатывающими предприятиями должны базироваться на объективно обоснованной ценовой политике, которая исключала бы ценовой диспаритет в отношениях участников мясного подкомплекса АПК.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Assessment of economic development and trends beef cattle lviv region

Given in article research results provide information about the situation on the beef cattle production, and factors that promote or hinder the development of the industry. Revealed some inconsistencies in the procurement, processing, pricing, demand for the products of industry, consumer behavior, the removal of which will improve the actual state and stabilization of beef cattle. In turn, changes in the regulatory provision is not yet fully evident at the completion of the beef cattle market environment. An essential condition for effective management in beef cattle is active markets, the benefits-term relationship. Industrial and economic ties in meat subcomplex AIC should be based on the work of mutual co-production stages in raw and processed meat consumption of finished products as well as creating integrat-Rowan production units. One of the decisive factors in the progressive development of beef cattle industry is increasing and forage breeding nucleus. The relationship between agricultural producers and processing enterprises, we should be based on objective and reasonable pricing, which would exclude the price disparity in the relationship beef sub APC members.

Текст научной работы на тему «Экономическая оценка состояния и тенденций развития мясного скотоводства Львовской области»

HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^OHaibHoro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta 6i0TexH0iroriH iMeHi C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

doi: 10.15421/nvlvet7609

ISSN 2519-2701 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 338.439.5

EKOHOMi4Ha оцшка стану та тенденцш розвитку м'ясного скотарства

Львiвськоl областi

А.В. Гримак opanovich@ukr.net

Львiвський державний yHieepcumem внутрiшнiх справ, вул. Городоцька, 26, м. Львiв, 79007, Украша

Наведет у статтi результати до^дження мiстять тформацт про ситуацт на ринку продукцп м'ясного скотарства, а також фактори, яш стимулюють або стримують розвиток галузi. Виявлено окремi невiдповiдностi при заготiвлях, переробщ, формуванш цти, попитi на продукщю галузi, поведтщ споживача, усунення яких сприятиме полтшенню фактичного стану та стабтзацп розвитку м 'ясного скотарства. В свою чергу i змти у нормативно-правовому забезпеченю ще не в повтй мiрi проявились на завершеню формування ринкового середовища м 'ясного скотарства.

Невiд 'емною умовою ефективного господарювання в галузi м 'ясного скотарства е активне використання переваг рин-кових вiдносин. Виробничо-економiчш зв'язки у м 'ясному тдкомплека АПК повинн базуватись на взаемопогоджент ств-прац на стадiях виробництва сировини, и переробки та споживання готовоI м''ясноI продукцп, а також створены ттег-рованих виробничих формувань. Одним iз вирiшальних факторiв поступального розвитку галузi м'ясного скотарства е кормова база та нарощування селекцтного ядра. Вiдносини мiж сыьськогосподарськими товаровиробниками i переробни-ми тдприемствами повинн базуватись на об'ективно-обтрунтовант цтовт полтищ, яка виключала б цтовий диспаритет у вiдносинахучасниюв м'ясного тдкомплексу АПК.

Ключовi слова: ринок, м 'ясне скотарство, аграрний сектор, тенденцп, економiчна оцiнка.

Экономическая оценка состояния и тенденций развития мясного скотоводства Львовской области

А.В. Гримак opanovich@ukr.net

Львовский государственный университет внутренних дел, ул. Городоцкая, 26, г. Львов, 79007, Украина

Приведенные в статье результаты исследования содержат информацию, относящуюся к ситуации на рынке продукции мясного скотоводства, а также факторы, которые стимулируют или сдерживают развитие отрасли. Установлены отдельние несоответствия при заготовках, переработке, определении цены и спросе на продукцию отрасли, поведении потребителя, устранение которых будет способствовать улучшению фактического состояния и стабилизации развития отрасли мясного скотоводства. В свою очередь и изменения в нормативно-правовом обеспечении еще не в полной мере проявились на завершении формирования рыночной среды мясного скотоводства.

Неотъемлемым условием эффективного хозяйствования в отрасли мясного скотоводства является активное использование преимуществ рыночных отношений. Производственно-экономические связи в мясном подкомплексе АПК должны базироваться на взаимосогласованном сотрудничестве на стадиях производства сырья, его переработки и потребления готовой мясной продукции, а также создании интегрированных производственных формирований. Одним из решающих факторов поступательного развития отрасли мясного скотоводства является кормовая база и наращивание селекционного ядра. Отношения между сельскохозяйственными товаропроизводителями и перерабатывающими предприятиями дол-

Citation:

Hrymak, A.V. (2017). Assessment of economic development and trends beef cattle lviv region. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19(76), 43-46.

жны базироваться на объективно обоснованной ценовой политике, которая исключала бы ценовой диспаритет в отношениях участников мясного подкомплекса АПК.

Ключевые слова: рынок, мясное скотоводство, аграрный сектор, тенденции, экономическая оценка.

Assessment of economic development and trends beef cattle lviv region

A.V. Hrymak opanovich@ukr.net

Lviv State University of Internal Affairs Horodotska Str., 26, Lviv, 79019, Ukraine

Given in article research results provide information about the situation on the beef cattle production, and factors that promote or hinder the development of the industry. Revealed some inconsistencies in the procurement, processing, pricing, demand for the products of industry, consumer behavior, the removal of which will improve the actual state and stabilization of beef cattle. In turn, changes in the regulatory provision is not yet fully evident at the completion of the beef cattle market environment.

An essential condition for effective management in beef cattle is active markets, the benefits-term relationship. Industrial and economic ties in meat subcomplex AIC should be based on the work of mutual co-production stages in raw and processed meat consumption of finished products as well as creating integrat-Rowan production units. One of the decisive factors in the progressive development of beef cattle industry is increasing and forage breeding nucleus. The relationship between agricultural producers and processing enterprises, we should be based on objective and reasonable pricing, which would exclude the price disparity in the relationship beef sub APC members.

Key words: market, beef cattle, agriculture, trends, economic assessment.

Вступ

Львiвська область займае особливе мкце серед шших областей Украши щодо поступального розвит-ку агропромислового виробництва, зокрема i м'ясного скотарства (Hrymak, 2007; Trynko and Hrymak, 2009). Розвитку ще! галузi сприяють об'ективш передумови, насамперед природно-ктматичш, трудов^ економiчнi для функцюнування i розвитку ринку продукци м'ясного скотарства, а також юторичш, адже населения обласп завжди тяжшо до розвитку iндивiдуаль-них приватних господарств з розведення рiзних видiв тварин та птищ, в т. ч. м'ясного напрямку (Kandyba, 1993; Mesel-Veseliak and Mazurenko, 1999). I не випа-дково в аграрному секторi Львiвськоl обласп бшьшу питому вагу займае виробництво продукци тваринни-цтва. Однак разом iз позитивними тенденц1ями намь тились i проблемш, що позначаються i на розвитку м'ясного скотарства. Серед основних варто видшити невщповшшсть цш при закушвлях i комплектуванш резервiв продовольства, низьку кутвельну спромож-нiсть населення, суттеве здорожчання енергоносив, нееквiвалентнi вiдносини мiж сшьським господарст-

Обсяги виробництва м'яса Bcix вид1в, в т. ^ ч,

вом i переробною промисловiстю, нестимулююча кредитна система i т. íh. Потребуе удосконалення цiлiсна система взаемовщносин учасникiв маркетин-гово! лши ввд товаровиробника м'ясних ресурсiв (си-ровини) до переробника i споживача готово! продукци.

Матерiал i методи дослвджень

Методологiя дослiдження базувалася на методах тзнання, аналiзу, статистики, ощнки вiдносин мiж виробниками-переробниками-споживачами.

Результата та ix обговорення

Виробництво м'яса, зокрема яловичини, в обласп, як i загалом по Украíнi, змiнилося у зв'язку 3Í змiною форм власностi i господарювання та реформуванням крупних, в т. ч. спецiалiзованих, господарств громад-сько! власностi. За цих умов виробництво м'яса вах видiв було стабшьним або динамiчно зростало, що не можна сказати про виробництво м'яса яловичини (табл. 1).

Таблиця 1

Показник 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2015 до 2005, %

Виробництво м'яса всх видíв у ж. в. (тис. т) 124,5 135,0 146,9 154,3 156,0 165,1 166,8 174,0 188,3 176,4 170,3 136,8

Виробництво м'яса яловичини у ж. в. (тис. т) 68,4 69,1 68,3 64,0 60,1 55,0 56,0 46,7 51,1 48,0 46,3 67,7

Джерело: дат Головного управлшня статистики у Л^вськш обласп

Тенденцiя до скорочення виробництва м'яса яловичини намиилась Í3 2010 року, на що вплинуло ряд факторiв. Серед них варто видшити вшсутшсть доста-тнього практичного досвщу на етапах переходу до ринково! моделi розвитку, що певною мiрою призвело

до розбалансування економiчних зв'язкiв мíж вироб-никами м'яса, переробниками, реалiзаторами та спо-живачами i поставило м'ясне скотарство перед необ-хíднiстю реформування i переходу до нових форм господарювання. При цьому вiдповíдно ввдбувався

HayKoBHH BicHHK .HHyBMET iMeHi C.3. I^H^Koro, 2017, t 19, № 76

nepexig go po6oTH b hobhx yMOBax rocnogapMBaHHH h ycBigoMjeHHs pumcoBoro Bu6opy, sk i Te, 3a skooo цi-hoo, Ha skhx yMoBax i KoMy peaji3yBaTH npogy^ira, skoo Maja 6 6yTH c^B^aus i3 nepepoÖHHMH nignpu-eMCTBaMH. Tpe6a BpaxoByBaru i Te, ^o 3 2014 poKy sk b o6jiacri, TaK i yKpaiHi Ha 3arajii>HHH CTaH po3BHTKy ra-jy3i M'scHoro CKoTapcTBa, sk i rnmux, no3HanHjacb cнтyaцis 3 aHeKcieo KpuMy Ta HacTHHH ^oHe^Ko! i HyraHcbKoi o6jacTen, sKa 3arocTpuja npo6jeMH.

BapTo Big3HanHTH i Te, ^o npunuHeHHs gep^aBHux 3aKyniBejb nocTaBHjo bhpo6hhk1b пpogyкцil M'scHoro cKoTapcTBa y 3a!e®HicTb Big nepepo6Hux nignpueMcTB, sKi cKynoByBajH Ta h cKynoByoTb M'scHy cupoBHHy 3a nopiBHSHo HH3bKHMH цiнaмн. AHaji3 mgTBepg^ye i Te, ^o cepeg npuHHH, SKi BnjHBaoTb Ha po3bhtok M'scHoro

cKoTapcTBa, e nocrinHHH picT 3aTpaT i co6iBapTocri npo-gyKqil, HegocTaTHin piBeHb goTaqin npu Bupo^yBaHHi Ta 3aroTiBji xygo6u, 3anpoBag®eHHs BijbHux цiн, SKi He BigmKogoByoTb 3aTpaTH b rajy3i i He BnjHBaoTb Ha li peHTa6ejbHicTb. CyrreBHH BnjHB Ha e^eKTHBHicTb rajy-3i Mae npogyKTHBHicTb TBapuH M'scHoro cTaga. TyT Ba^jHBHM e BigHoBjeHHs cegeкцiннo-пgeмiннol po6o-th, po3BegeHHs m'schhx nopig TBapuH, opraнiзaцis noB-ho^hhoi ix rogiBji. BuBHeHHs cmya^l b rajy3i M'scHoro cKoTapcTBa CBigHHTb, ^o g^epejoM siobhhhhh Ha M'scHoMy puHKy e bhkiohho MojoHHe cKoTapcTBo. BogHonac Bupa^eHoo e TeHgeH^s cKopoHeHHs noro-jiB's KopiB, ^o no3HanaeTbcs Ha HucejbHocTi h Bigrogi-BejbHoro cTaga (Ta6j. 2).

noi o.liii'si BPX, b t. m. KopiB y Bcix Kaieiopinx locikuapciii Ha 1 ci'imi 2017 p. (thc. ro.i.}

Та6мицм 2

noKa3HHK 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2016 go 2005, %

norojiB's BPX 395,0 362,7 353,3 317,5 299,8 283,7 251,9 237,6 250,5 240,4 210,3 203,4 51,5

y t.h. KopoBH 261,0 235,4 215,1 192,1 177,7 171,7 161,7 155,9 152,4 146,7 136,7 129,7 49,7

flxepejo: gaHi rojoBHoro ynpaBjiHHS cTaTucTHKH y .HLBiBCLKm o6jacTi

BuKjageHi npo6jeMH no3HaHHjucb Ha po3BHTKy M'scHoro cKoTapcTBa sk cKjagoBol eKoHoMiKH cijbCbKo-rocnogapcbKol rajy3i, ag^e m'sco i пpogyкцis m'schoi npoMHcjoBocri пo пpaвy ^^iBHoeTbcs go crpaTeriH-hhx pecypciB.

Ea3yoHHCb Ha Ha6yTOMy icropuHHoMy gocBigi, c^u-stjhbhx ^^og^-K^Maru^^ yMoBax, пpaктннннх HaapsMax, SKi peaji3yoTbcs пpн 3gincHeHHi pe^opMy-BaHHs rajy3i M'scHoro cKoTapcTBa, mo^jhbo Big^a-^oByBam i po3rjsgaTH 3axogu, peaji3aqis skhx c^hs-THMe mgBH^eHHO e^eKTHBHocTi Bupo6HH^Ba ^ogyK-

M'scHoro cKoTapcTBa y .HbBiBCbKiH o6jacTi. B цнх 3axogax go^jbHHM 6yjo 6 BugijuTu:

• cTBopeHHs hobhx, iHTerpoBaHHx пigпpнeмcтв, Koo^paTHBiB, o6'egHaHb i t. iH. 3 Bupo6HH^Ba, пepepo6кн i peaji3a^l M'sca, b t. h. siobhhhhh i m'schhx opogyKTiB;

• пpaктнннe Hapo^yBaHHs Mro^'s xygo6u m'schhx пopig;

• cTBopeHHs, вigпoвigнo go пoтpe6, kopmobhx pecypciB;

• внпpaвgaннм e Hapo^yBaHHs meMm^re sgpa y cTagax ToBapHux rocпogapcтв, po3BegeHHs agaптoвaннх go 3oHajbHHx yMoB пopig;

• BHKopucTaHHs MeHeg^Memy b пomyкaх BurigHux, cTa6ijbHHx puHKiB peaji3aqil m'schoi xygo6u Ta м'scoпpogyктiв;

• cmjbHo Bupo6HHKaM, пepepo6ннкaм, peaji3aropaM y3roguTH mjsxH ygocKoHajeHHs пapaмeтpiв po3BHTKy puHKy sjobhhhhh Ha пepcпeктнвy;

• po3rjsgaTH cjig i MapKeTHHroBi hhhhhkh, SKi cпpнsoтb пoegнaннo iHTepeciB sk BHpo6HHKiB, TaK i cпo®нвaнiв;

• ogHHM i3 пepmoнeproвнх 3aBgaHb e Kypc Ha пpнзyпннeннs тeнgeнцil cKoponeHHs пorogiв's KopiB, вigпoвigнo BejHKol porarol xygo6u Ha BigrogiBji i gopo^yBaHHi Ta пogagbme noro Hapo^yBaHHs.

3aBgaHHs He 3 jerKux, ocKijbKH 3a paxyHoK BjacHoro BigTBopeHHs cTaga b kopotkhh пepiog BupimuTH noro cKjagHo, ToMy He BHKjOHeHHH HaBiTb iMMpT;

• Ba^jHBo bhbhhth i BHKopHcroByBaTH Mo^jHBocTi кooпepyвaннs. Po3rjsgaTH Bupo6HHHy Kooropa^o i3 cigbCbкorocпogapcbкнмн ToBapoBupo6HHKaMH cjig sk 3aci6 e^eKTHBHoro i rapaHToBaHoro зa6eзпeнeннs He TijbKH cupoBHHoo, a h roToBoo пpogyкцieo.

• 3acTocoByBaTH o6'eKTHBHo-BHBa®eHy цiнoвy пogiтнкy Ha BCboMy ga^rary: внpo6ннцтвo-пepepo6кa-peagiзaцis. Bigпpaцoвaтн пporpaмy gocтyпнoгo, goBrocTpoKoBoro, y t. h. h пigbroвoro, KpegHTyBaHHs cigbCbкorocпogapcbкнх i TOpepo6HHx пigпpнeмcтв pi3HHX $opM BjaCHoCTi, BKjOHaOHH i oCo6HCTi cijbCbKi rocпogapcтвa gjs змiцнeннs lx MaTepiajbHol 6a3H, пogiпmeннs sKicHHx xapaKTepucTHK пorogiв's TBapuH, BupimeHHs thx пнтaнb, SKi 6eзпocepegнbO впgнвaoтb Ha e^eKTHBHicTb i пpogyктнвнicтb M'scHoro cKoTapcTBa.

3a HasBHHx пpнpogнo-кgiмaтннннх Ta eKo HoMiHHHx yMoB gjis HbBiBCbKol o6jacTi aKTyajbHHM e CTBopeHHs Ha puHKy yMoB gjs пigвн^eннs пpoпoзнцil Ha m'sco, b t. h. siobhhhhh, 3 MeToo 3agoBo!eHHs пoпнтy Ha gaHy пpogyкцiro. npu ^oMy Tpe6a BpaxoByBaTH, ^o пepeвa-®Ha 6ijbmicTb cпo®нвaнiв HagaoTb пepeвary, HacaM-пepeg sKicHin i eKojoriHHin пpogyкцil. y пpoпoзнцil TaKol пpogyкцil cyrreBi eKoHoMiHHi пpiopнтeтн Mae HbBiBCbKa o6jacTb, 3oKpeMa 3a paxyHoK HasBHocTi eKo-joriHHo hhcthx h пopiвнsнo gemeBHx i пpogyктнвннх kopmobhx yrigb, пepeвa®aoнol кoнцeнтpaцil пoroIiв's TBapuH y rocrogapcTBax HacejeHHs, po3BHTKy пigпpн-eMCTB пepepo6нol rajy3i pi3Hol пoтy®нocтi Ta BjacHoc-Ti, ^o e Ba^jHBHM i y 3MeHmeHHi bhpo6hhhhx BHTpaT Ha roTOBy пpogyкцio.

3gincHeHHs HaBegeHHx 3axogiB пoзнтнвнo пoзнa-HHTbcs He TijbKH Ha внpo6ннцтвi M'sca, a h Ha noro пoпнтi Ta piBHsx cпo®нвaннs i, ^o Ba^jHBo, Ha pema-6ejbHocTi rajy3i M'scHoro cKoTapcTBa. Pe3yjbTaTH aHa-

Джерело: дан1 Головного управлшня статистики у Льв1вськ1й обласп

л1зу сввдчать, що в обласп, як i в Укрш'ш загалом, забезпечуеться стабiльнiсть обсяпв споживання м'яса i м'ясних виробiв (табл. 3).

Рiвень споживання м'яса рiзних видiв, в т. ч. i м'яса яловичини, в обласп, порiвняно i3 показниками по Украïнi, повною мiрою можна пояснити зменшен-ням обсяпв виробництв м'яса яловичини в загально-му виробництвi м'яса та рiвнем доходiв потенцiйних споживачiв.

Для Львiвщини стабiльний аграрний сектор е базою для поступального eK0H0Mi4H0r0 розвитку, а це означае: агропромисловий комплекс з його могутнiм природним i трудовим потенцiалом повинен стати серйозним конкурентом для виробнишв сшьськогос-подарсько! продукци та продуктiв харчування, в т. ч. продукци м'ясного скотарства в Украш.

Таблиця 3

Показник 2010 2011 2012 2013 2014 2015

Споживання по Украш 5,1 5,1 5,0 5,1 4,9 4,6

Споживання по Львгвськш обласп 4,2 4,1 4,3 4,4 4,1 4,1

Висновки

Неввд'емною умовою ефективного господарювання в галузi м'ясного скотарства е активне викорис-тання переваг ринкових вщносин. Виробничо-економiчнi зв'язки у м'ясному пiдкомплексi АПК повинш базуватись на взаемопогодженiй спiвпрацi на стадах виробництва сировини, ïï переробки та споживання готовоï м'ясноï продукцiï, а також створеннi штегрованих виробничих формувань. Одним iз вирь шальних факторiв поступального розвитку галузi м'ясного скотарства е кормова база та нарощування селекцiйного ядра. Вщносини м1ж сшьськогосподар-ськими товаровиробниками i переробними тдприем-ствами повиннi базуватись на об'ективно-обгрунтованiй цiновiй полггищ, яка виключала б ць новий диспаритет у ввдносинах учасникiв м'ясного подкомплексу АПК.

Перспективи дослгджень. Будуть продовжува-тись дослвдження з оцшки ефективностi реформуван-ня галузi м'ясного скотарства.

eis^iorpa^inm iiocii. lamm

Trynko, R.I., Hrymak, A.V. (2009). Rynok produktsii miasnoho skotarstva: stan, perspektyvy rozvytku: Monohrafiia. Lviv: TzOV «Liha Pres» (in Ukrainian).

Hrymak, A.V. (2007). Otsinka efektyvnosti vyrobnytstva produktsii miasnoho skotarstva silskohospodarskymy pidpryiemstvamy riznoi formy vlasnosti u Lvivskii oblasti. Ekonomika: Problemy teorii ta praktyky: Zb.nauk.pr. Dnipropetrovsk: DNU. 1, 130-140 (in Ukrainian).

Kandyba, V.M. (1993). Stratehiia i taktyka zbilshennia vyrobnytstva yalovychyny. Tvarynnytstvo Ukrainy. 5/6, 2-4 (in Ukrainian).

Mesel-Veseliak, V.Ia., Mazurenko, O.V. (1999). Ekonomichni vidnosyny uchasnykiv intehrovanoho formuvannia. Rozvytok hospodarskykh formuvan i orhanizatsiia vyrobnytstva v ahrarnii sferi APK. K. :UAAN IAE (in Ukrainian).

Holovne upravlinnia statystyky u Lvivskii oblasti. Stat-ystychni dani (in Ukrainian).

Cmammn nadiümna do peda^ii 12.02.2017

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.