Научная статья на тему 'Еда и питание в этнографии и антропологии'

Еда и питание в этнографии и антропологии Текст научной статьи по специальности «История и археология»

CC BY
116
29
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Журнал
Общество и инновации
ВАК
Область наук
Ключевые слова
еда / питание / национальная кухня / антропология / этнология / этнография / экология / культура / медицина / исследования. / food / nutrition / national cuisine / anthropology / ethnology / ethnography / ecology / culture / medicine / research.

Аннотация научной статьи по истории и археологии, автор научной работы — Мавлюда Файзуллаева

В статье рассматриваются современные взгляды на антропологические вопросы питания. А также динамическое исследование современных этнологов, социальных и культурных антропологов.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Food and nutrition in ethnography and anthropology

The article discusses modern views on anthropological issues of nutrition. As well as a dynamic study of modern ethnologists, social and cultural anthropologists.

Текст научной работы на тему «Еда и питание в этнографии и антропологии»

Жамият ва инновациялар -Общество и инновации -Society and innovations

Journal home page: https://inscience.uz/index.php/socinov/index

Food and nutrition in ethnography and anthropology

Mavlyuda FAYZULLAEVA1

Termez State University

ARTICLE INFO

Article history:

Received September 2021 Received in revised form 15 September 2021 Accepted 20 October 2021 Available online 15 November 2021

Keywords:

food,

nutrition,

national cuisine,

anthropology,

ethnology,

ethnography,

ecology,

culture,

medicine,

research.

ABSTRACT

The article discusses modern views on anthropological issues of nutrition. As well as a dynamic study of modern ethnologists, social and cultural anthropologists.

2181-1415/© 2021 in Science LLC.

DOI: https://doi.org/10.47689/2181-1415-vol2-iss10/S-pp221-226 This is an open access article under the Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) license (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.ru)

Этнография ва антропологияда таом ва таомланиш масаласи

_ АННОТАЦИЯ_

Калит сузлар:

таом,

ов;атланиш,

миллий ошхона,

антропология,

этнология,

этнография,

экология,

маданият,

табобат,

тад;ик;от.

Ма;олада таомланиш антропологияси замонавий этно-логлар, ижтимоий ва маданий антропологлар томонидан динамик тарзда тад;и; этиб борилаётгани х,а;ида замонавий ;арашлар ёритилган.

1 Associate Professor of the Department of World History, Termez State University. Termez, Uzbekistan.

Жамият ва инновациялар - Общество и инновации - Society and innovations Special Issue - 10 (2021) / ISSN 2181-1415

Еда и питание в этнографии и антропологии

АННОТАЦИЯ

Ключевые слова:

еда,

питание,

национальная кухня, антропология,

В статье рассматриваются современные взгляды на антропологические вопросы питания. А также динамическое исследование современных этнологов, социальных и культурных антропологов.

этнология,

этнография,

экология,

культура,

медицина,

исследования.

Овцатланиш маданиятини урганишга ХХ асрнинг бошларида киришил-ганлиги ва узига хос ранг-баранг хулосаларга келинганлиги антропологлар учун тадцицот марказига айланиб бормоцда.

Таомланиш антропологияси - замонавий этнологлар, ижтимоий ва маданий антропологлар томонидан динамик тарзда тадциц этиб борилмоцда. Миллий ошхона х,ар доим классик этнографиянинг бетакрор тадцицот объекти булиб келган ва шундай булиб цолади. Бироц аввал хам этнографлар инсоният маданиятининг бу томонини урганишда фацат тавсифий йуналиш билан чекланиб цолмаганлар. Шу уринда анъанавий, моддий маданият нафацат комплекс тарзда бир тартибга солинган, балки замонавий шароитларга цараб ривожланиши хам урганилган.

Овцатланиш тарихи тарихий антропологиянинг йуналиши сифатида узига хос урин тутади. Хусусан, XX асрнинг биринчи ярмида Альфред Франклин ва Адам Морицио биринчилардан булиб овцатланиш анъаналарини ургандилар. Инглиз тилида Вильям Ашлей "Аждодларимиз нони" асари билан, Рэдлайф Саламан дунёда картошканинг урнига багишланган тадцицотлари билан тарихни овцатланишни урганиш орцали ёритишга уриндилар.

Таомланиш муаммоларига биринчи булиб цисман эътибор царатган функ-ционалистлардан бири Малиновскийдир. Унинг гоялари таъсирида Одри Ричардс хам Шимолий Родезияда (Зимбабве) бембаликларнинг озиц-овцат махсулотларини ишлаб чицариш, таом тайёрлаш ва бир-бирига таом тортиц цилиш урф-одатларини урганган. Унинг "Ёввойи цабилаларда очарчилик ва мехнат" (1932) ва "Шимолий Родезиядаги ер, мехнат ва пархез" (1939) китоблари ушбу йуналишнинг узига хос классик асарлари хисобланади. Кейинчалик бу асарлар озиц-овцат (Food Studies) тадцицотлари номи билан танилганлиги хам фикримиз далилидир.

ХХ асрнинг 40-йиллари, аницроги, иккинчи жахон уруши йилларида АЦШда Маргарет Миднинг фаол иштирокида таомланиш маданиятини урганиш буйича махсус цумита (Committee for the Study of Food Habits) тузилади. Цумитага таом-ланиш амалиётида озиц-овцатларнинг узгариб бориш жараёнлари ва унга нисбатан давлат сиёсатининг тутган урнини тадциц цилиш вазифаси юклатилади. Ушбу тадцицотлар урушдан кейин энди ривожланаётган мамлакатларда очликни енгишга хамда АЦШ харбий кучларининг Цушма Штатлардан ташцарида мослашиши муаммоларини хал цилишга ёрдам бериши керак эди. Демак, бундан куриниб турибдики, вазият бевосита давлат сиёсати даражасидаги масала эканлиги таомланишнинг ахоли ва жамият усишидаги урнини ошириб борган.

Жaмият вa иннoвaциялap - Oбщecтвo и иннoвaции - Society and innovations Special Issue - 10 (2021) / ISSN 2181-1415

1960-1970-йиллapдa oзик;-oвк;aт мyaммocини ypгaниm нaфaкaт aHTpo-пoлoгия, бaлки тapиx, coциoлoгия вa бoш;a coxaлapдa тaд;и;oт oлиб бopишнинг acocий oбъeкти булиб xизмaт ;илди. Бу ypиндa мaвзyлap дoиpacи кeнгaйиб бopиб, oшxoнa тapиxини ypгaниmдaн тopтиб, axoли ypтacидa шaкapнинг ypни (кaлopия мaнбaи cифaтидa), caHoaT ин;илoбидaн тopтиб ceмизлик мyaммocигaчa булган мacaлaлap ypгaнилди. Haтижaдa, aнтpoпoлoгиядa oзи;-oв;aтни тaд;и; ;илишнинг фaнлapapo ëндaшyв acocидa ypгaниm coxacи шaкллaниб (Food Studies), дacтлaб нeoэвoлюциoниcтик вa cтpyктypaлиcтик йyнaлиmлap устунлик ;илди. Жyмлaдaн, биpинчи йуталиш (нeoэвoлюциoниcтик) учун oзи;-oв;aт coxacини ypгaниm кутай тaд;и;oт oбъeкти булиб, мaдaният вa тaбиий мухит ypтacидaги y3apo бoFли;ликни (тaбиийки, oвчи-тepмaчилap миcoлидa) нaмoйиш этиш имкoнини бepди.

Mapвин Xappиc тaoмлaнишни экoлoгик вa cиëcий-и;тиcoдий (яъни "мoддий") шapoитлap билaн бoFлик Foялapни ишлaб чи;ди.

Heoэвoлюциoниcтлap aнтpoпoлoгик фикpлapни yЙFyнлamтиpиmгa xapaкaт ;илиб, yзлapининг тaoмлaнишгa oид тaд;и;oтлapи билaн (янги aнтpoпoлoгия) тaъcиp кypcaтдилap вa тaбиий фaнлap (биoлoгик, тиббий, экoлoгиквa бoшкaлap) билaн бoFлaдилap. Шyнингдeк, yлap тaoмлaниш бyйичa кишилapнинг жинеи, ëши бyйичa кoидaлap, тaкиклap вa caлoмaтлик учун axaмияти xaмдa oвкaтлaнишнинг yзгapиши билaн бoFлик кacaлликлapни ypгaниб, жaмиятгa тaтбик этдилap.

Heoэвoлюциoниcтлapдaн фapкли ^apo;, cтpyктypaлиcтлap, xycycaн, Kлoд Лeви-Стpocc вa Mepи Дyглacлap oдaмлap вa xoдиcaлap ypтacидaги мyнocaбaтлapни тapтибгa coлишдa тaoмнинг axaмиятини тaъкидлaб, oшпaзлик мaдaниятининг paмзий тoмoнлapини ypгaнишди. Aйникca, Дyглac уз тaдкикoт йyнaлишлapи нaтижacидa инcoнлapнинг биp дacтypxoндa yтиpиб oвкaтлaниши ичимлик ичишдaн ^pa caмимий xapaкaтлapни юзaгa кeлтиpaди, дeгaн xyлocaгa кeлaди.

1970-1980-йиллapгa кeлиб, ижтимoий фaнлapдa oзик-oвкaт бyйичa тaдкикoтлapнинг кутайиши "идeнтиклик" тyшyнчacи мyaммocини юзaгa кeлтиpди. Kлaccик ишлapдaн биpи xиcoблaнгaн Apжyн Aппaдypaй узининг oшпaзликкa дoиp китoблapи opкaли Х^д^тан миллий oшxoнacини дyнëгa тaнитди. Acл omxorn, oшxoнaнинг узига xocлик жиxaтлapини узининг sccec^Aa ëpитгaн A. Aппaдypaй биpинчилapдaн булиб, узига xocлик тyFpиcидaги oддий тyшyнчaнинг мухим экaнлигини, мaнa тунга эътибop кapaтиш кepaк экaнлигини aйтиб yтaди. Унинг фикpигa ^pa, acn миллий omxoнaнинг узига xocлигини xe4 ким мyxoкaмa ;илиш XУKУKигa эга эмac, тyнингдeк, вaктгa бoFлик бyлмaгaн кapamлap тapиxий жapaëнлap учун мумкин. Aнъaнaлap yзгapиб тypгaндa, acлликнинг aник мeзoнлapи бopми, дeгaн фикpни ypтaгa тamлaйди.

Сунгги йиллapдa этнoгpaфия вa aнтpoпoлoгиядa тaoм вa тaoмлaниm мacaлacи тaдкикoтчилap opacидa жyдa дoлзapб мacaлaлapдaн биpигa aйлaниб бopмoкдa. Xycycaн, Рoccиядa aник биp xaлкнинг мaдaниятигa бaFишлaнгaн кaтop тaдкикoтлapнинг дeяpли бapчacидa ушбу мaвзy кypилгaн булиб, aйникca, Уpтa Ocиë axoлиcининг xopижий киcм xaлклapининг тaoмлaниm этнoгpaфияcигa бaFиm-лaнгaн ишлap aлoxидa ypин тyтaди.

Aнтpoпoлoглap тoмoнидaн нaзapий жиxaтдaн энг я;ин ypгaнилaдигaн oбъeкт бу пocткoлoниaл xУДУДлap xиcoблaнaди. Aйникca, миллий omxoнaлapни aкc эттиpaдигaн pecтopaнлap Fapб бизнecи бaFpидaги бoшкa xaлклapнинг гибpид omxoнacи cифaтидa кypинa бomлaйди. 1990-йиллapнинг oxиpигa кeлиб, бyндaй тaдкикoтлap тoбopa кyпaйиб бopди вa мaкoлaлap тyплaмлapи cифaтидa xaм rnrnp этилди.

Жамият ва инновациялар - Общество и инновации - Society and innovations Special Issue - 10 (2021) / ISSN 2181-1415

Дж. Молц эса бош;а позицияни илгари суриб, асл узига хослик аник; субъектив сифатларга эга булиб, ани; ижтимоий хаёт контекстларида узини намоён этишини таъкидлайди.

Шуни алохида таъкидлаш керакки, совет этнографиясида моддий мада-ниятни урганиш етакчи йуналишлардан бири булишига карамай таомланиш (тановул килиш - Ф.М) маданияти этнографияси жуда кам урганилган. Бу эса урганилаётган тад;и;отнинг долзарблигини курсатади. Сунгги ун йилликларда Food Studies сохасида ихтисослашган "Anthropology of Food", "Gastronómica", "Food & History" каби журналлар ва тупламлар хам купайиб борди.

Сунгги йилларда Россияда ошпазлик амалиёти билан богли; булган ишлар сони сезиларли даражада ошди. Аммо аксарият ишлар ёки тад;и;отларда , (баъзи истиснолардан таш;ари, хусусан, ов;атланиш йуналишини урганиш, "соф" антропологик асарлар) жумладан, этногенез ёки этник тарих, и;тисодий-хужалик тизими ёки ижтимоий муносабатлар, глобаллашув ёки миграцион жараёнлари билан богли; тад;и;отларда ози;-ов;ат у ёки бу бирон-бир нарсани ифодалаш шакли сифатида ёритилди.

Моддий маданиятни урганишда А.С. Токаревнинг узига хос коидалари мавжуд булиб, унда бирор буюмнинг инсонга ёки шахснинг муносабатларига богли;лигини билиш жуда мухим урин тутади. Бу буюмларга одамларнинг муносабати ;ай даражада, дейди. Умуман олганда, этнография фанида "нарсалар ичидаги нарсаларни" урганиш этнографик ёндашувнинг узига хос хусусиятини йукотиш билан богли; , деган фикрларни хам илгари сурди. Шу билан бирга, муаллиф этнографик жихатдан ов;атланишни урганиш - рецептлар тупламини урганишга айланади , деган фикрларни илгари суриб, бу этнографияда катта йукотиш эканлигини хам ;айд этиб утади. Албатта, муаллифнинг ушбу фикрлари бугунги кун учун хам жуда мухимдир.

Уз урнида таъкидлаб утиш жоизки, ов;атланиш жараёнларини антропологик жихатдан урганишни эса четлаб утади. Масалан, А.Е. Тер-Саркисянцнинг 1998-йилдаги арманлар хакидаги монографиясида, ози;-ов;ат бобида, илмий матннинг узидан кейин, рецептлар руйхати келтирилиши бу этнографик тад;и;отларда таомланиш маданиятини фа;ат моддийликка кайтариш учун ани; уриниш каби куринади. Х,атто, С.А. Арутюнов ва Э.С. Маркарянлар этногенез, этник тарих ва маданий эволюция муаммоларини хал килишда ози;-ов;ат сохаси, яъни ози;-ов;атларни таснифлаш ва пишириш технологияларини ёритган холда, тад;и;отга "кириш нуктаси сифатида куллайди.

Бугунги кунда бутун дунёда антропология оламида фаол тад;и;от килинаётган мавзулардан бири таомланиш (тановул, ов;атланиш, озиккланиш, таом истеъмол ;илиш - М.Ф) маданияти хисобланиб, унда таомларнинг анъанавий тарзда этнографик тавсифланишидан тортиб, бугунги кундаги гуманитар, ижтимоий, табиий сохаларнинг карашлари билан богли; замонавий комплекс йуналишда ёритишга харакат ;илинмо;да. Миллий ошхона хар доим классик этнографиянинг бетакрор тад;и;от объекти булиб келган ва шундай булиб колади. Шу уринда айтиб утиш керакки, анъанавий моддий маданият нафа;ат комплекс тарзда бир тартибга солиб урганилган, балки замонавий шароитларга ;араб ривожланиши хам урганилган.

^aMHHT Ba ннновaцнfl.ap - Oörn,ecTB0 h ннновaцнн - Society and innovations Special Issue - 10 (2021) / ISSN 2181-1415

TaoM.aHHm aHTpono.oruacu 3aM0HaBHH этно.ог.ap, h^thmohh Ba MagaHHH aHTpono.or.ap TOMOHugaH gHHaMHK Tap3ga Tag;H; этн6 öopu.agu. AH^aHaBHÖ этногpa$нaga TaoM.ap, ;ougara Kypa, g0HM0 MoggHH MagaHuaTHHHr этногpa$нк yH.Hru: TaoM.ap, KHHHM-KenaK.ap Ba Typap^OH.apHHHr öup MyxHM K0Mn0HeHTH cu^araga ypraHH.uö Ke.HHraH. Bupo; aBBa. x,aM этногpa$.ap hhcohhat MoggHH MagaHHHTHHHHr MaHa my tomohhhh ypraHumga $a;aT TaBCH^uH HyHa^um öu.aH neK^aHHÖ ;o.MaraH.ap. Maca.aH, r.r. rpoMOBHHHr этногpa$нaгa oug puco.acuga TaoM.apHHHr TapKuöu Ba TaHep.aHHmura TaÖHHÖ-reorpa^HK, xy^a.HK, TapuxuH-MagaHHH Ba KyHga.HK TypMym Tap3ugaru ogaTHH 0MH..ap y3 Ta^cupuHH KypcaTumu Ke.Tupuö yTH.raH. y TaoM Ba TaoM^aHHmHHHr öe.ru, MapocHMHH.Hru, TaoM.aHHm-garu Ta;u; Ba neK.OB.apra a.oxuga э,bтнöоp ;apaTagu.

Ma^^yMKH, TaoM.aHHm cof.hk rapoBH, MaHÖau xucoö.aHuö, arap yHra TyFpu Ba paцнонa. aMa.fi ;H.HHca, TaoM.aHHm pe^HMH xaMga TyFpu 0B;aT.aHHm MagaHuaTura aMa. ;u.HHagu. By эсa y3ura xoc Typ.H-TyMaH.HK ^uxaT.apuHH HaMoeH этagн. Mhoh ^aH.acy^u Cy;poT: "Bh3 eHum ynyH AmaMaHMH3, amam ynyH eHHmuMH3 KepaK", -geraH nypMa^HO ^HKp.apHH aHTuö yTraH öy.ca, öyroK pyc $H3H0.0ru H.n. naB.OB эсa hhcoh öeMa.o. 100 emra Kupumu MyMKHH, arap y öy emra eTMaca, öyHHHr ynyH y y3HHH aHö.amH KepaK, geö xucoö.araH.

OüH^A^AHH^rAH A^ABHETflAP PYHXATH:

1. Appadurai A. How to Make a National Cuisine: Cookbooks in Contemporary India // Comparative Studies in Society and History. 1988. Vol. 30, N 1. P. 3-24.

2. Homi K. Bhabha. Democracy De-realized. First Published February 1. 2003, 209p. // https://journals.sagepub.com/.

3. Food, Health and Identity 1997; Food and Gender 1998; Food, Drink and Identity 2001; Drinking Cultures 2005; Food, Drink and Identity in Europe 2006

4. ApyTWHOB C. A. Ot cnoKoHHoH k ycK0.b3arom,efi MaTepua.bH0CTH: o npoö.eMax этногpa$ннeского H3yneHua MaTepua.bH0H Ky.bTypbi (HHTepBbw H.B. BoraTbipb) // Этногpa$ннeскоe 0Ö03peHHe. 2011. № 5. - C. 5-19; BoraTbipb H. 5. B CoBpeMeHHaa TexHOKy.bTypa CKB03b npH3My OTHomeHHH n0.b30BaTe.eH h TexHO.oruH // Этногpa$ннeскоe 0Ö03peHHe. 2011. № 5. - C. 30-39.

5. Harris M. The Abominable Pig // Food and Culture: a Reader / ed. By Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 2008. P. 54-66.

6. McCracken R.D. Lactase Deficiency: an Example of Dietary Evolution // Current Anthropology. 1971. N 12. - P. 479-517;

7. Messer E. Anthropological Perspectives on Diet // Annual Review of

8. Levi-Strauss C. From Honey to Ashes / trans. by J. Weightman, Weightman. New York: Harper & Row, 1973;

9. Douglas M. Deciphering a Meal / / Food and Culture: a Reader / ed. by C. Counihan, P. Van Esterik. New York; London: Routledge, 1997. P. 40-41.

10. Firth R. Primitive Economics of New Zealand Maori. London: Routledge and Sons, 1929.

11. Mintz S., Du Bois C. The Anthropology of Food and Eating // Annual Review of Anthropology. 2002. Vol. 31. - PP. 99-119.

12. Malinowski B. Argonauts of the Western Pacific. London: Routledge & Kegan Paul Ltd., 1922; Firth R. Primitive Economics of New Zealand Maori. London: Routledge and Sons, 1929.

| Science Жамият ва инновациялар - Общество и инновации - Society and innovations

Special Issue - 10 (2021) / ISSN 2181-1415

13. Kushakov, S., & Akhmedov, S. (2021). The Ethnic History And Composition Of Uzbek People: On The Example Of Two Languages, Settlement And Livestock Tribes. The American Journal of Interdisciplinary Innovations and Research, 3(02), 24-27.

14. Abdulloev S.B. (2021). Positive Attitudes To" Dev" In Central Asian People. The American Journal of Social Science and Education Innovations, 3(01), 275-279.

15. Yusupovich K.S. (2020). The Emergence Of Religious Views Is Exemplified By The Southern Regions. The American Journal of Social Science and Education Innovations, 2(10), 143-145.

16. Tangrikulov J.E., & Rakhmatov E.T. (2020). COTTON WORK, WORK OF UZBEK PEOPLE FICTION: CAUSES, CONSEQUENCES, RESULTS. Theoretical & Applied Science, (7), 70-73.

17. Erkinovich T.J. The role of the press in the process of historical development of Uzbekistan: Classification of popular magazines and newspapers //ACADEMICIA: An International Multidisciplinary Research Journal. - 2020. - Т. 10. - №. 5. - С. 1982-1989.

18. Majitov, M. A. U. (2020). Some views of islamic religion and muslim scholars on the phenomenon of human personality. ACADEMICIA: An International Multidisciplinary Research Journal, 10(5), 1541-1547.

19. Kushakov, S., and S. Akhmedov. "The Ethnic History And Composition Of Uzbek People: On The Example Of Two Languages, Settlement And Livestock Tribes." The American Journal of Interdisciplinary Innovations and Research 3.02 (2021): 24-27.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.