Научная статья на тему 'Значение биометрических и продуктивных показателей при создании пшеницы с комплексом ценных свойств'

Значение биометрических и продуктивных показателей при создании пшеницы с комплексом ценных свойств Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
39
12
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
МЯГКАЯ ПШЕНИЦА / СОРТ / ЛИНИЯ / БИОМЕТРИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ / МАССА 1000 ЗЕРЕН / НАТУРНЫЙ ВЕС ЗЕРНА / ЮМШОқ БУғДОЙ / НАВ / ТИЗМА / БИОМЕТРИК КўРСАТКИЧЛАР / 1000 ТА ДОН ВАЗНИ / ДОН НАТУРАСИ / BREAD WHEAT / VARIETY / LINE / BIOMETRIC INDICATORS / WEIGHT OF 1000 GRAINS / FULL-SCALE GRAIN WEIGHT

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Дилмуродов Шерзод Дилмуродович, Каюмов Норбой Шакиржонович, Бойсунов Нурзод Бекмуродович

Данное исследование освещает результаты полевых экспериментов, проведенных на основе новых линий мягкой пшеницы, созданных путём гибридизации. Обсуждена важность биометрических и продуктивных показателей сортов и линий в создании сортов пшеницы со хозяйственно-ценными признаками. Была выявлена корреляция между этими показателями и продуктивностью и подчеркнута важность характеристик.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Дилмуродов Шерзод Дилмуродович, Каюмов Норбой Шакиржонович, Бойсунов Нурзод Бекмуродович

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

THE VALUE OF BIOMETRIC AND PRODUCTIVE INDICATORS IN THE CREATION OF WHEAT WITH A COMPLEX OF VALUABLE PROPERTIES

This study highlights the results of field experiments carried out on the basis of new lines of common wheat, created by hybridization. The importance of biometric and productive indicators of varieties and lines in the creation of wheat varieties with economically valuable traits is discussed. A correlation was found between these indicators and productivity and the importance of characteristics was emphasized.

Текст научной работы на тему «Значение биометрических и продуктивных показателей при создании пшеницы с комплексом ценных свойств»

ЗНАЧЕНИЕ БИОМЕТРИЧЕСКИХ И ПРОДУКТИВНЫХ ПОКАЗАТЕЛЕЙ ПРИ СОЗДАНИИ ПШЕНИЦЫ С КОМПЛЕКСОМ ЦЕННЫХ СВОЙСТВ

Дилмуродов Шерзод Дилмуродович Каюмов Норбой Шакиржонович Бойсунов Нурзод Бекмуродович

Кашкадарьинский филиал научно-исследовательского институт зерна и

зернобобовых культур

Данное исследование освещает результаты полевых экспериментов, проведенных на основе новых линий мягкой пшеницы, созданных путём гибридизации. Обсуждена важность биометрических и продуктивных показателей сортов и линий в создании сортов пшеницы со хозяйственно-ценными признаками. Была выявлена корреляция между этими показателями и продуктивностью и подчеркнута важность характеристик.

Ключевые слова: мягкая пшеница, сорт, линия, биометрические показатели, масса 1000 зерен, натурный вес зерна.

КОМПЛЕКС ЦИММАТЛИ ХУСУСИЯТЛАРГА ЭГА БУFДОЙ НАВЛАРИНИ ЯРАТИШДА БИОМЕТРИК ВА МАХСУЛДОРЛИК КУРСАТКИЧЛАРИНИ АХДМИЯТИ

Ушбу тад;и;отда юмшо; бугдойнинг дурагайлаш йули билан яратилган янги тизмалари асосида олиб борилган дала тажриба натижалари ёритилган. Комплекс ;имматли хусусиятларга эга бугдой навларини яратишда нав ва тизмаларнинг биометрик ва махсулдорлик курсаткичларини ахамияти ха;ида суз юритилган. Ушбу курсаткичларнинг хосилдорлик билан коррелятив богли;ликлари ани;ланиб, хусусиятларни ;ай даражада ахамиятлилиги ёритилган.

Калит сузлар: юмшо; бугдой, нав, тизма, биометрик курсаткичлар, 1000 та дон вазни, дон натураси.

THE VALUE OF BIOMETRIC AND PRODUCTIVE INDICATORS IN THE CREATION OF WHEAT WITH A COMPLEX OF VALUABLE PROPERTIES

This study highlights the results of field experiments carried out on the basis of new lines of common wheat, created by hybridization. The importance of biometric and productive indicators of varieties and lines in the creation of wheat varieties with economically valuable traits is discussed. A correlation was found between these indicators and productivity and the importance of characteristics was emphasized.

Key words: bread wheat, variety, line, biometric indicators, weight of 1000 grains, full-scale grain weight.

DOI: 10.24411/2181-0761/2020-10092

Бугдойнинг жахон коллекция нав ва намуналарини урганиш, уларни махаллийлаштириш билан бир ;аторда синтитек селекция асосида олинган махаллий дурагай ашёлар, тизмаларни хар томонлама урганиш, андоза навлардан ю;ори курсаткичга эга тизмаларни нав синовларига утказиш ва ишлаб чи;аришга жорий ;илиш хам селекция йуналишининг асосий вазифаларидан бири хисобланади.

Юмшо; бугдой навларининг сугориладиган майдонларда иккинчи йил селекция кучатзорларидан танлаб олинган тизмаларнинг назорат кучатзорида 10 м2 майдонга экилиб, ;имматли хужалик белги ва хусусиятларига бахо берилди. Ушбу тизмаларнинг касалликларга чидамлилиги, хосилдорлиги, дон сифат курсаткичларига алохида эътибор берилди.

Юмшо; бугдой тизмаларининг назорат кучатзорида экилиб урганишдан асосий ма;сад янги юмшо; бугдой навларини яратиш доирасида сугориладиган майдонларга мослашган, хосилдор, дон сифат курсаткичлари ю;ори булган тизмаларни ажратиб олиш ва агроэкологик нав синаш, ра;обатли нав синаш кучатзорларига утказишдан иборат [1, 5].

Республикамизнинг сугориладиган майдонларида юмшо; бугдойнинг энг яхши навларини яратишда доннинг таркиби ва унинг сифат курсаткичлари, таш;и мухит ва агротехник тадбирлар бугдойнинг сифатига кучли таъсир этади [7, 8]. Нав тупро; - и;лим шароитида юмшо; бугдойнинг дон хосилдорлигини урганиш мухим ахамиятга эга [2]. Галлачиликда дон хосилдорлиги ва дон сифатини оширишда ю;ори махсулдор навлардан фойдаланиш лозим [7, 9].

Бу борада ДДЭИТИ Каш;адарё филиалининг Карши булими марказий тажриба майдонида КХ-А-КХ-2018-86 амалий лойихаси доирасида назорат кучатзори ташкил этилди ва илмий тад;и;от ишлари олиб борилди. Тажриба утказиш учун филиалда яратилган 2018 йил иккинчи йил селекция кучатзоридан танлаб олинган 23 та юмшо; бугдой тизмалари танлаб олиниб, 2 та нав андоза навлар сифатида олинди. Андоза навлар сифатида республикамизнинг жанубий вилоятларида кенг майдонларга экилиб келинаётган Гозгон, Гром навлари олинди.

Вегетация даври мобайнида фенологик кузатув жараёнлари олиб борилди. Олинган натижалар жамланиб, статистик тахлиллар утказилди ва хисобот тайёрланди [4].

Тажрибада нав ва тизмалар 3-;айтари;да, хар бир делянканинг хисоб майдони 10 м2 дан ;илиб экиш ишлари амалга оширилди.

Фенологик кузатишлар хар бир фазани бошланиши 10% усимликда ва ялпи 75% усимликда хосил булганда ани;ланди. Х,ар бир нав ва тизма усимлиги буйини ани;лаш 10 тадан тули; усимлик буйи урим йигим олдидан улчаб олинди. Хосилдорликни ани;лаш учун хар бир делянканинг селекцион комбайнда уриб олинди ва хосилдорлик ани;ланди.

Нав ва тизмаларнинг биометрик улчов курсаткичлари. Нав ва тизмаларнинг биометрик курсаткичларини хам бахолаш сугориладиган майдонларда устириладиган бугдой навлари учун энг долзарб ишлардан хисобланади. Лойиха доирасида урганилган навларнинг усимлик буйи, охирги бугин узунлиги, бошо; узунлиги, бошо;чалар сони каби биометрик курсаткичлари устида улчов ишлари олиб борилди. Бу курсаткичларнинг ю;ори булиши навларнинг хосилдорлиги ю;ори булишида катта ахамиятли хисобланади. Шунингдек, усимликлар тупланиш даражаси ю;ори булиши ва ю;ори даражада биомасса хосил ;илиши хам хосилдорликни ошишига ижобий таъсир курсатади.

Юмшо; бугдой навларининг усимлик буйи курсаткичи купчилик олимлар томонидан урганилганда пакана буйли навлар курго;чилик шароитда хосилдорлиги ва дон сифат курсаткичлари кескин пасайиб кетганлиги такидланган [3, 6]. Шунинг учун, сугориладиган майдоналарда усимлик буйи узун булган навларни танлаш асосий белгилардан бири хисобланади.

Хозирги кунда глобал и;лим узгариши натижасида ер шарида хаво хароратининг кутарилиши натижасида исси;лик ва курго;чиликлар юзага келиши билан сунги 10 йил мобайнида янги яратилган бугдой навларининг усимлик буйи 5 смга ю;орилагани олимлар томонида ;айд этилмо;да.

1-жадвал

Нав ва тизмаларнинг кимматли хусусиятлари__

№ Нав номи Х,осил-дорлик, ц/га 1000 та дон вазни, гр Дон нату-раси, гр/л Усим-лик буйи, см Охирги буFИH узун-лиги, см Бошоц узун-лиги, см Бошоц-чалар сони, дона Ётиб цолишга чидам-лилиги, балл

1 Гозгон (ст) 75,7 42,7 771,8 108 39 8,7 16,7 7

2 Гром (ст) 65,8 35,7 783,4 95,3 32,3 9,3 18,7 9

3 KRBW18-10 79,3 40,1 786,3 105,3 34,7 7,7 14,7 9

4 KRBW18-11 78,2 40,1 794 109,3 38 7,3 15,3 9

5 KRBW18-12 66,3 37,8 820 103,7 40 8,7 16,7 9

6 KRBW18-13 70,7 36,1 806,3 111 35,7 9 18,7 9

7 KRBW18-14 86,7 43,1 785,9 110,3 37 10 19,3 9

8 KRBW18-15 77,4 43 786,1 102 37,7 8,7 16,7 9

9 KRBW18-16 70,1 44,1 780,6 104,3 42,7 9 18 9

10 KRBW18-17 69,5 39,3 811,2 102,7 30,7 7,7 16 9

11 KRBW18-18 86,9 39,9 821 112,7 36,7 8,7 17,3 9

12 KRBW18-19 74,7 50,7 806,7 103,3 30,7 8,7 17,3 5

13 KRBW18-20 57,3 38,5 814,4 109 33,7 8,3 18 7

14 KRBW18-21 82,3 49,6 801,2 105 34 9 19,3 9

15 KRBW18-22 66,8 49 808,2 99,3 30,3 9 18,7 9

16 KRBW18-23 68,1 47,6 808,2 104,7 32,3 8 17,3 9

17 KRBW18-24 67,7 49,1 803,3 102,7 34,3 9,3 20 9

18 KRBW18-25 51,3 44,7 762,6 107,3 37,3 10 20 9

19 KRBW18-26 65,7 40 798,7 103,7 32 8,3 17,3 9

20 KRBW18-27 64,7 37,7 793,5 106,7 36 9,7 18 7

21 KRBW18-28 79,4 43,6 802,2 111,7 42,7 9,3 17,3 9

22 KRBW18-29 89,8 45,1 815,6 109,3 37,7 9 17,3 9

23 KRBW18-30 65,7 44,5 809,6 103,7 37 8,3 16 9

24 KRBW18-31 65,2 41,4 808,8 108 47,3 11 18 9

25 KRBW18-32 76,5 43,9 809,9 112,3 38,7 9 17,3 9

Уртача курсаткич 72,1 42,7 799,6 106,1 36,3 8,9 17,6 8,7

Энг юцори курсаткич 89,8 50,7 821 112,7 47,3 11 20 9

Энг паст курсаткич 51,3 35,7 762,6 95,3 30,3 7,3 14,7 6,3

ЭКФ 0,05 3,69 2,3 10,5

ЭКФ 0,05 (%) 5 5,4 1,3

CV (%) 3,1 3,3 0,8

Тад;и;от доирасида урганилган тад;и;от натижаларига кура, нав ва тизмаларнинг усимлик буйи 95,3 - 112,7 см орали;да булганлиги кузатилди. Андоза Гром навининг буйи 95,3 см энг паст курсаткичга эга булган буса, Гозгон навида 108 см ни ташкил этди. Аксарият юмшо; бугдой тизмаларининг буйи ю;ори булишига сабаб, олдинги селекция бос;ичларида урта ва ю;ори буйли тизмалар селекциясига эътибор берилиб танлаш ишларининг олиб борилганлигидадир. Усимлик буйи ва х,осилдорлик уртасидаги коррелятив богли;лик урганилганда ижобий r=0,3 богли;лик борлиги ани;ланди. Демак, дон х,осилдорлигининг ю;ори булишида усимлик буйининг ю;ори булиши ва ю;ори биомасса урни катта эканлиги кузатилди.

Тад;и;от натижаларига кура, нав ва тизмаларнинг ётиб ;олишга чидамлилигига хам бах,о берилди. Бунда, бахолаш мезони сифатида 9 баллик шкаладан фойдаланилди. Урганилган нав ва тизмалардан KRBW18-19, KRBW18-27, KRBW18-20 тизмалари ;исман ётиб ;олганлиги ани;ланган булса, ;олган тизмалар ётиб ;олишга бардошли эканлиги ани;ланди.

Купчилик олимларнинг такидлашича, усимлик охирги бугинининг узун булиши хам ;урго;чиликка чидамлилик хусусиятларидан бири хисобланади. Тад;и;от давомида нав ва тизмаларнинг охирги бугин узунлиги 30,3 - 47,3 см орали;да булганлиги кузатилди. Нав ва тизмаларнинг охирги бугин узунлиги 35 см ва ундан кам булганлари сони 10 тани, 35-40 см орали;да булганлари сони 12 та, 40 см ва ундан ю;ори булганлири сони 3 тани ташкил этганлиги ани;ланди.

Андоза F озгон навининг охирги бугин узунлиги 39,0 см, Гром навида 32,3 см ни ташкил этди. Барча андоза навлардан охирги бугини узун булган 3 та тизмалар борлиги ани;ланди.

Сугориладиган майдонларда бошоги узун булган навлар махсулдор хусусиятга эга булиб, хосилдорликка хам бу курсаткич уз таъсирни курсатади. Тад;и;от натижаларига кура, нав ва тизмаларни бошо; узунликлари 7,3 - 11,0 см булганлиги ;айд этилди. Бошо; узунлиги андоза Гром навида 9,3 см, F озгон навида 8,7 см булганлиги улчов натижаларига кура ани;ланди. Бошо; узунлиги 9 см ва ундан узун булган нав ва тизмалар сони 13 тани ташкил этганлиги ани;ланди.

Нав ва тизмалар хосилдорлиги 3 ;айтари;нинг уртача натижаларига кура 51,3 - 89,8 ц/га ни ташкил этганлиги ани;ланди. Андоза FозFон навининг хосилдорлиги 75,7 ц/га ни, Гром нави хосилдорлиги 65,8 ц/га ни ташкил этди. FозFон навидан ю;ори хосилли 6 та тизмалар борлиги ани;ланди. Статистик тахлил натижаларига кура, андоза FозFон нави билан бир хил хосилдорликни курсатган 4 та тизмалар борлиги ани;ланган булса, паст хосилли 14 та нав ва тизмалар борлиги ани;ланди.

Олинган натижаларга кура, KRBW18-29 тизмаси 89,8 ц/га, KRBW18-18 тизмаси 86,9 ц/га, KRBW18-14 тизмаси 86,7 ц/га ю;ори хосилдорликга эга эканлиги ани;ланди ва танлаб олинди.

Навлар 1000 дона уруг вазнига кура 4 гурухга булинади: 1) жуда йирик донли - 50 г дан орти;, 2) йирик - 41-50 г, 3) уртача йирик - 31-40 г, 4) майда -30 г дан кам.

Олиб борилган тад;и;от давомида навларнинг 1000 дона дон вазни 1 гурухга тугри келадиган 1 та тизма KRBW18-19 борлиги ани;ланиб, 1000 та дон вазни 50,7 г ни ташкил этди. Иккинчи гурухга мансуб булган, дон огирлиги 41-50 гр булган нав ва тизмалар сони 16 тани ташкил этган булса, уртача йирик донли 31-40 гр булган нав ва тизмалар сони 8 тани ташкил этди. Минг дона дон вазни 30 гр дан кам булган, майда донли тизмалар борлиги кузатилмади.

Андоза FозFон навининг 1000 та дон вазни 42,7 г ни ташкил этган булса, Гром навида бу курсаткич энг паст 35,7 г эканлиги ани;ланди. 1000 та дон вазни андоза FозFон навидан ю;ори булган 13 та тизмалар борлиги ани;ланди. 1000 та дон вазни ю;ори булган тизмалар селекциянинг кейинги бос;ичларида синаб куришучун ва дурагайлаш ишларида фойдаланишга тавсия этилди.

Дон натураси доннинг тулалиги ва йириклигини курсатувчи хусусиятлардан биридир. Тажрибада нав ва тизмаларнинг дон натураси урганилганда 762,6 - 821,0 гр/л булганлиги кузатилди. Андоза Гром навининг дон натураси 783,4 гр/л булса, FозFон навиники 771,8 гр/л эканлиги ани;ланди. Урганилган барча нав ва тизмаларда дон натураси 750 гр/л дан ю;ори булганлиги ;айд ;илинди. Дон натураси андоза FозFон навидан ю;ори булган 22 та тизмалар борлиги ани;ланди.

Хулоса урнида такидлаш жоизки, назорат кучатзорида урганилган нав ва тизмалардан 4 та тизмалар ра;обатли нав синаш кучатзорида синаш учун танлаб олинди. Танлаб олинган тизмаларнинг хосилдорлиги 80 ц/га, 1000 та дон вазни 45 гр, дон натураси 800 гр/л дан ю;орилиги, дон сифатининг андоза навларга нисбатан ю;орилиги ва эртапишарлиги учун танлаб олинди.

Адабиётлар:

1. Аманов О. А., Рахимов М. А. Ценные хозяйственные признаки образцов озимой мягкой пшеницы //Аграрная наука. - 2016. - №. 5. - С. 17-18.

2. Абдуазимов А. М. Влияние внесений азотных удобрений различными методами на рост и развитие яровой пшеницы //Инновационная наука. - 2019. - №. 4.

3. Жураев Д. Т. и др. ВЛИЯНИЕ СУХОВЕЕВ, НАБЛЮДАЕМЫХ В ЮЖНЫХ РЕГИОНАХ РЕСПУБЛИКИ УЗБЕКИСТАН, НА ПРОДУКТИВНЫЕ ЭЛЕМЕНТЫ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ //Путь науки. - 2017. - №. 2. - С. 84-92.

4. Доспехов Б.А., "Методика полевого опыта".//Москва.- Агропромиздат. -С. 317.

5. Дилмуродов Ш. Д., Бойсунов Н. Б. СЕЛЕКЦИЯ МЕСТНЫХ ГИБРИДНЫХ ЛИНИЙ МЯГКОЙ ПШЕНИЦЫ НА ЮГЕ РЕСПУБЛИКИ УЗБЕКИСТАН //Сборник материалов. -2018. - С. 113-119.

6. Мейлиев Т. Х., Дилмуродов Ш. Д. РОСТ И РАЗВИТИЕ, УРОЖАЙНОСТЬ И УСТОЙЧИВОСТЬ К ЖЕЛТОЙ РЖАВЧИНЕ СОРТОВ В ПИТОМНИКЕ ОТБОРА ПРОДУКТИВНЫХ СОРТОВ //Приоритетные направления развития науки и образования. - 2019. - С. 130-133.

7. Дилмуродов Ш. Д. Подбор исходного материала для селекции пшеницы озимой мягкой для условий Узбекистана на основе изучения хозяйственно ценных характеристик //Аграрная наука. - 2018. - №. 2. - С. 58-61.

8. Хазраткулова Ш. У., Дилмуродов Ш. Д. ВЗАИМОСВЯЗЬ ПОГОДНО-КЛИМАТИЧЕСКИХ УСЛОВИЙ С ПРОДУКТИВНОСТЬЮ И КАЧЕСТВОМ ЗЕРНА СОРТОВ ОЗИМОЙ ПШЕНИЦЫ //ФУНДАМЕНТАЛЬНЫЕ ОСНОВЫ ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ НАУКИ И ОБРАЗОВАНИЯ. - 2019. - С. 59-61.

9. Дилмуродов Ш. Д., Жабаров Ф. О. Селекция высокоурожайных линий озимой твёрдой пшеницы с высоким качеством зерна //Молодой ученый. - 2019. - №. 31. - С. 34-38.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.