Научная статья на тему 'Отбор сортов твёрдой пшеницы преобладающие хозяйственно- ценными признаками'

Отбор сортов твёрдой пшеницы преобладающие хозяйственно- ценными признаками Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
41
11
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ТВЁРДАЯ ПШЕНИЦА / ЗЕРНО / УРОЖАЙНОСТЬ / ПОКАЗАТЕЛИ КАЧЕСТВА / БЕЛОК ЗЕРНА / НАТУРА ЗЕРНА / СОРТ / ЛИНИЯ / қАТТИқ БУғДОЙ / ДОН / ҳОСИЛДОРЛИК / СИФАТ КўРСАТКИЧЛАРИ / ДОН ОқСИЛИ / ДОН НАТУРАСИ / НАВ / ТИЗМА / DURUM WHEAT / GRAIN / YIELDING / QUALITY INDICES / GRAIN PROTEIN / GRAIN NATURE / SORT / LINE

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Мейлиев Акмал Хушвақтович, Тошметова Феруза Насируллоевна

В данной статье описаны результаты исследований сортов и линий по изучению хозяйственно-ценных признаков, показателей продуктивности и качества, что является одним из актуальных проблем в зерновой промышленности твёрдой пшеницы. Линии с хозяйственно-ценными признаками были отобраны и рекомендованы для испытания на слудующих этапах селекции

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

SELECTION OF DURUM WHEAT VARIETIES WITH PREDOMINANT ECONOMICALLY VALUABLE TRAITS

This article describes the results of studies of varieties and lines for the study of economically valuable traits, indicators of productivity and quality, which is one of the urgent problems in the grain industry of durum wheat. Lines with economically valuable traits were selected and recommended for testing at the next stages of selection.

Текст научной работы на тему «Отбор сортов твёрдой пшеницы преобладающие хозяйственно- ценными признаками»

ОТБОР СОРТОВ ТВЁРДОЙ ПШЕНИЦЫ ПРЕОБЛАДАЮЩИЕ ХОЗЯЙСТВЕННО-

ЦЕННЫМИ ПРИЗНАКАМИ

Мейлиев Акмал Хушвацтович Тошметова Феруза Насируллоевна Дон ва дуккакли экинлар илмий тадцицот институти Цашцадарё

филиали.

В данной статье описаны результаты исследований сортов и линий по изучению хозяйственно-ценных признаков, показателей продуктивности и качества, что является одним из актуальных проблем в зерновой промышленности твёрдой пшеницы. Линии с хозяйственно-ценными признаками были отобраны и рекомендованы для испытания на слудующих этапах селекции

Ключевые слова: твёрдая пшеница, зерно, урожайность, показатели качества, белок зерна, натура зерна, сорт, линия.

КАТТИК БУТДОЙДА КИММАТЛИ ХУЖАЛИК БЕЛГИЛАРИ УСТУН БУЛГАН

НАВЛАРНИ ТАНЛАШ

Мазкур мацолада х,озирги кунда галлачилик сох,асида долзарб муоммалардан бири булиб келаётган цимматли хужалик белгилари, х,осилдорлиги ва сифат курсаткичларига эга булган цаттиц бугдойнинг нав ва тизмаларида тадцицот натижалари ёритилган. Шу билан бирга, цимматли хужалик белгиларига эга булган тизмалар танлаб олиниб селекциянинг кейинги босцичларида синаш учун тавсия этилган.

Калит сузлар: цаттиц бугдой, дон, х,осилдорлик, сифат курсаткичлари, дон оцсили, дон натураси, нав, тизма.

SELECTION OF DURUM WHEAT VARIETIES WITH PREDOMINANT ECONOMICALLY

VALUABLE TRAITS

This article describes the results of studies of varieties and lines for the study of economically valuable traits, indicators of productivity and quality, which is one of the urgent problems in the grain industry of durum wheat. Lines with economically valuable traits were selected and recommended for testing at the next stages of selection.

Key words: durum wheat, grain, yielding, quality indices, grain protein, grain nature, sort, line.

DOI: 10.24411/2181-0761/2020-10089

Кириш. Дунёнинг барча мамлакатларида юцори сифатга эга булган бугдой навларини яратиш ва дон етиштиришни купайтириш х,озирги куннинг долзарб вазифаларидан бири х,исобланади. Шунинг учун республиканинг жанубий минтацалари тупроц-ицлим шароитларига мос булган, цургоцчилик ва иссицликка, касаллик х,амда зараркунандаларга ва ётиб цолишга чидамли, х,осилдор, саноат талабларига тула мос келадиган интенсив типдаги цаттиц бугдой навларини яратиш бугунги кунда селекционер олимларнинг асосий вазифаси булиб цолмоцда.

Тадкикотнинг максади. Цаттиц бугдой нав ва намуналарини ташци мух,итнинг ноцулай омилларга чидамлилик даражасини урганиш ва шу асосда чидамли ва дон сифат даражаси юцори булган нав ва намуналарни яратиш.

Тадкикот вазифалари. Катти; бугдой донининг технологии сифат курсаткичлари ва хосилдорликлари ю;ори булган хосилдор навларни танлаб олиш ва киммат хужалик белгиларига эга булган янги навларни яратишда иборат.

Тадкикот объекти ва усуллари. Тад;и;отнинг объекти Катти; бугдойнинг сифат курасткичлари ю;ори булган 20 та нав ва тизмалари булиб, тажриба давомида фенологик кузатиш, хисоб ва тахлиллар (Бутуниттифо; Усимликшунослик институти, ВИР, 1984) услуби буйича ва биометрик тахлиллар Кишло; хужалик экинлари Давлат нав синаш комиссиясининг (1985, 1989) чи;арган услуби буйича, математик тахлиллар Б.А. Доспехов (1985) томонидан ишлаб чи;илган услуб асосида утказилди

Олинган натижалар ва уларнинг му;окамаси. Ю;ори сифатли ва серхосил навларни ишлаб чи;аришга жорий ;илишда навларни тугри танлаш ва минта;алар буйича жойлаштириш асосий талаблардан бири хисобланади. Кишло; хужалик экинлари турли гурухдаги усимликларнинг купайиш биологияси, морфологик хусусиятлари ва хужалик жихатидан фойдаланиш йуналишлари хар хил булганлиги боис, тахлил жараёнлари олиб борилганда асосий йуналишни билиш мухим.

Дон ва дуккакли экинлар илмий тад;и;от институти Каш;адарё филиалининг сугориладиган майдонлардаги тажриба майдонида катти; бугдойнинг хосилдор ва дон сифати ю;ори тизмаларини танлаш селекция кучатзорида 20 та нав ва тизмалар 2 ;айтари;да экиб урганилди ва кимматли хужалик белгилари буйича кузатувлар олиб борилди, бахоланди ва тахлил килинди.

Катти; бугдой макарон ва ёрма ишлаб чи;аришда бебахо хом ашёдир. Шунинг учун ;атти; бугдой бош;а донли экинлардан сузсиз устун туради, хосилдорлиги юмшо; бугдойга ;араганда камро; булган та;дирда хам 1,5 баровар и;тисодий фойда беради [1].

Олиб борилган тажрибалардаандоза нав Крупинка 57,8 ц/га ва Насаф навининг хосилдорлиги 60 ц/га булган булса, тажрибадаги 5 тизмаларнинг хосилдорлиги андоза навларга нисбатан ю;орилиги кузатилди.

Тажрибадаги "КК18-41-ШОЫ-72" намунасида 69,9 ц/га, '™18-41-ШОЫ-19" намунасида 60,45 ц/га, '™18-41-ШОЫ-20" намунасида 64,2 ц/га, '™18-41-1БОЫ-53" намунасида 61,7 ц/га, "^18-41-ШОЫ-94"намунасида 60,1ц/га тизмаларининг хосилдорлиги кузатилди (1-жадвал).

Макарон саноатида ;атти; бугдой дони таркибидаги клейковина сифати ва ранги учун ;адрланади. Катти; бугдой дони таркибидаги ксантофил, витамин фаол модда хисобида тери ракини олдини олишда фойдаланилади [2].

Тажрибада навларнинг дон натураси урганилганда 746,5-825 гр/л булганлиги кузатилди. Андоза "Крупинка"навининг дон натураси 804 гр/л ва "Насаф" навининг дон натураси 797 гр/л ва тажрибадаги "КК18-41-ШОЫ-34" тизмасида дон натураси 821 гр/л ни ташкил ;илган булса,"КК18-41-ШОЫ-20" тизмасида 825 гр/л, "КЯ18-41-ШОЫ-72" тизмасида 815,5 гр/л ва бундан таш;ари 3 та тизмаларнинг дон натураси андоза навдан устун эканлиги ;айд этилди. Дон натураси 800 гр/л дан ю;ори булган нав ва тизмалар сони 8 тани ташкил этганлиги ани;ланди.

Кимматбахо бугдой дони ун ва нон саноати учун энг яхши хом ашё хисобланиб, ю;ори сифатли нон ёпилади. Бундай дон таркибида о;сил 11-12 фоиз ва клейковина 23-27 фоиз булиб, хамирнинг физик хусусияти уртача ва нонбоплиги ю;ори булади [3].

1-жадвал

Каттик буFдойнинг нав ва тизмаларида кимматли хужалик белгиларининг мах;сулдорлик курсаткичлари.

№ Нав номи Хосил дорли к, ц/га 1000 та дон вазни , гР Дон натур аси, гР/л Оксил микдо ри, % Клейков ина микдори , % Дон шишасимо нлиги, %

1 Крупинка 57,85 43,1 804 17,1 26,7 76,5

2 Насаф 60 46,4 797 15,15 20,7 44,5

3 KR18-41-IDON-13 48,2 42,25 786 16,05 25,75 72,75

4 KR18-41-IDON-14 47,05 40,65 802 15,95 22,15 79,25

5 KR18-41-IDON-17 33,3 46,1 785 15,6 26,85 78

6 KR18-41-IDON-18 54 43,1 787,5 16,05 18,4 68,75

7 KR18-41-IDON-19 60,45 40,5 795 16,1 29,05 72,5

8 KR18-41-IDON-20 64,2 43,05 825 14,3 26,2 74,25

9 KR18-41-IDON-22 44,3 45,75 775 16,35 26,55 81,5

10 KR18-41-IDON-23 55,1 47,05 798,5 16,9 24,6 91

11 KR18-41-IDON-24 40,45 42,65 792 16,55 29,15 72,5

12 KR18-41-IDON-28 45,15 42,15 805 15,65 21,6 76,5

13 KR18-41-IDON-34 59,3 44 821 17,55 24,05 87,5

14 KR18-41-IDON-53 61,7 51,75 810,5 16,6 19,4 76,25

15 KR18-41-IDON-62 47,45 44,3 797,5 15,6 24,55 66,75

16 KR18-41-IDON-67 49,5 39,3 746,5 14,3 20,15 65,5

17 KR18-41-IDON-72 69,9 46,15 815,5 15,6 27,5 85,5

18 KR18-41-IDON-94 60,1 45,7 787 14,5 11,35 65

19 KR18-41-IDON-95 51,6 44,75 807 16,25 26,1 72

20 KR18-41-IDON-96 46,5 44,3 798,5 16,45 29 71,25

Дон мах,сулодорлик курсаткичларидан бири 1000 дона дон вазни буйича олиб борилган тажрибдаги андоза нав "Крупинка" навининг 1000 дона дон вазни 43.1 грни, Насаф навида 46,4 грни ташкил цилган булса, андоза навларга Караганда юцори курсаткичга эга булган тизмалар сони 2 тани ташкил цилди. 1000 дона дон вазни буйича андоза навларга нисбатан юцори булган 2 та тизма ва дон натураси буйича 6 та тизма селекциянинг кейинги босцичларида синаш учун тавсия этилди (1-жадвал).

Бугдой донининг таркибидаги оцсил ва клейковина мицдори устириш шароитига, цулланилган агротехника усулларига навга ва бошца омилларга боглиц булади.

Оцсил мицдори: Доннинг сифатини аницлайдиган мух,им белгилардан бири бу ундаги оцсил мицдоридир. Оцсил мицдорининг куп ёки кам булишига навнинг биологик хусусияти, етиштириш услуби ва ицлим шароитлари таъсир этади.

Хосилдор навларни танлаш буйича цаттиц бугдойнинг селекция кучатзорида андоза нав "Крупинка" навида оцсил мицдори 17,1% ни, Насаф навида 15,1%ни ташкил цилди. Тажрибадаги 1 та тизмада андоза навга нисбатан оцсил мицдори юцорилигини намоён цилди. KR18-41-IDON-34тизмасида17,55% оцсил мицдори юцорилиги цайд цилинди.

Тажрибадаги нав ва тизмаларнинг клейковина мицдори 11,35% дан 29,15% гача булганлиги кузатилди. Бунда андоза нав "Крупинка" навининг клейковина

ми;дори 26.7% ни ташкил ;илган булса,4 тизма "KR18-41-IDON-17"тизмасида 27,5%, "KR18-41-IDON-24" тизмасида 30%, "КК18-41-ГОО^19" тизмасида30,1%, "^18-41-IDON-96" тизмасида 32% гача булиб андоза навга нисбатан ю;орилиги кузатилди. Андоза нав "Крупинка"ва "Насаф" навларига ;араганда 3 та тизмаларда клейковина ми;дори пастлиги ;айд ;илинди (1-жадвал).

Донни шишасимонлик курсаткичи: Олиб борилган тад;и;от натижаларига кура донни шишасимонлик курсаткичи 44,5-91% гача булганлиги кузатилди. Бунда андоза "Насаф" навида 44,5% булган булса, "Крупинка" навида 76,5 % булганлиги кузатилди. Тажрибадаги 15 та тизма "КК18-41-ШО^17" тизмасида 78%, "^18-41-ГОО^14" тизмасида 79,25%, '™18-41-ШО^22" тизмасида 81,5%, "KR18-41-IDON-72" тизмасида 85,5%, та18-41-ГОО^34" тизмасида 87,5%, "KR18-41-IDON-23" тизмасида 91% андоза навга нисбатан ю;ори эканлиги ;айд ;илинди.

Хулоса урнида шуни таъкидлашимиз жоизки, ;имматли хужалик белгиларига эга булган хосилдор, дон сифат б;ори булган ;атти; бугдойнавларини танлаш буйича олиб борилган тад;и;отлардан 3 тизма КЯ18-41-ШО^20 тизмаси, ^18-41-ШО^53тизмаси ва KR18-41-IDON-72 тизмалари хосилдорлик ва сифат курсаткичлари ю;орилиги туфайли ва Ж18-41-ШО^24 тизмаси хамда ^18-41-ШО^96 тизмаларининг клейковина ми;дори ю;орилиги учун танлаб олинди ва селекциянинг кейинги бос;ичларида синаш учун тавсия этилди.

Адабиётлар:

1. Иброхимов Ш., Мирзажонов К., Тиллаев Р. 'Талла-гуза мажмуидаги асосий экинлар" // Ж. - Узбекистон ;ишло; хужалиги. - Тошкент, 1995 й. - № 6. - С.42.

2. Николаев Е. В. "Твердая пшеница в Крыму" // - Симферопль: ЧП «Фактор», 2004. - С 135.

3. Аманов А. "Селекция и семеноводство пшеницы в Узбекистане" // Материалы 1-ой Центрально-Азиатской конференции по пшенице. - Алматы. 2003 г. - С.3.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.