Научная статья на тему 'Влияние переокисленного подсолнечного масла на состояние пародонта крыс'

Влияние переокисленного подсолнечного масла на состояние пародонта крыс Текст научной статьи по специальности «Клиническая медицина»

CC BY
57
6
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ПЕРЕОКИСНЕНА ОЛіЯ / ПАРОДОНТ / PERIODONTIUM / КіСТКОВА ТКАНИНА / ЗАПАЛЕННЯ / ВОСПАЛЕНИЕ / INFLAMMATION / ДИСБіОЗ / ДИСБИОЗ / DYSBIOSIS / АНТИОКСИДАНТНАЯ ЗАЩИТА / АНТИОКСИДАНТНИЙ ЗАХИСТ / ANTIOXIDANT PROTECTION / ПЕРЕОКИСЛЕННОЕ МАСЛО / КОСТНАЯ ТКАНЬ / BONE TISSUE / OVER-OXIDIZED OIL

Аннотация научной статьи по клинической медицине, автор научной работы — Марков А. В.

Потребление с кормом переокисленного подсолнечного масла (ППМ) в течение 1 и 2,5 месяцев вызывает развитие воспалительно-дистрофического процесса в десне (гингивита) через 1 месяц, а через 2,5 месяца пародонтита, о чем свидетельствует развитие в десне дисбиоза, воспаления, снижение уровня антиоксидантной защиты, снижение минерализующей активности и степени минерализации костной ткани пародонта.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по клинической медицине , автор научной работы — Марков А. В.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

EFFECT OF OVER-OXIDIZED SUNFLOWER OIL ON THE CONDITION OF PERIODONTIUM OF RATS

The aim. Determine the parodontopathogenic action of the over-oxidized sunflower oil (OSO). The materials and methods. Rats were fed with 1 ml of OSO daily for 1 and 2.5 months. The condition of the periodontal was assessed with the help of biochemical indicators. In the gums, the activity of elastase, urease, lysozyme, catalase, and MDA content was determined. In the periodontal bone tissue, the activity of alkaline (ALP) and acid (ACP) phosphatases, content of calcium and protein was determined. The ratio of the relative activities of urease and lysozyme was used to calculate the degree of dysbiosis according to Levitsky, the ratio of catalase activity to the MDA content the antioxidant-prooxidant index (API), the ratio ALP/ACP the mineralizing index (MI), and the ratio of calcium and protein the degree of mineralization (DM). The findings. In rats, receiving OSO, elastase activity increased by 21.4 % (after 1 month) and by 55.2 % (after 2.5 months). The MDA content increases by 40.4 % (after 1 month), and by 72.8 % (after 2.5 months), the activity of urease increases significantly by 16 % after 2.5 months. The activity of lysozyme after 1 month is increased by 13.9 %, but after 2.5 months it decreases by 27.7 %. The degree of dysbiosis in the gums increases only 2.5 months later by 1.75 times. Catalase activity declines reliably after 2.5 months by 12.8 %. The index of the API is reduced by 34 % (after 1 month) and by 51.1 % (after 2.5 months). In the periodontal bone tissue there is a tendency to decrease the activity of ALP by 8.5 % (after 1 month) and 20.4 % (after 2.5 months). The activity of ACP increased by 19 % (after 1 month) and by 60.9 % (after 2.5 months, p <0.001).The MI index decreases by 23.4 % (after 1 month) and by 51.2 % (after 2.5 months). The calcium content tends to decrease by 4.1 % (after 1 month) and by 9.2 % (after 2.5 months). The protein content does not change significantly. The degree of mineralization of DM reliably decreases after 2.5 months by 12.9 %. The conclusion. Consumption of OSO causes development the gingivitis in 1 month, and 2.5 months later development of the periodontal dysbiosis and the periodontitis.

Текст научной работы на тему «Влияние переокисленного подсолнечного масла на состояние пародонта крыс»

УДК 616.153:577.152:616.633:612.31 А. В. Марков

Львшський нацюнальний медичний уншерситет iM. Данила Галицького

ВПЛИВ ПЕРЕОКИСНЕНО1 СОНЯШНИКОВО1 ОЛП НА СТАН ПАРОДОНТА ЩУР1В

Споживання з кормом переокисненог соняшниковог олИ (ПСО) на протязi 1 i 2,5 м1сящв викликае розви-ток заnально-дистрофiчного процесу в яснах ^i^iei-ту) через 1 мiсяць, а через 2,5 мкящ - пародонтиту, про що свiдчить розвиток в яснах дисбюзу, запален-ня, зниження рiвня антиоксидантного захисту, зни-ження мiнералiзуючоl активностi i ступеня мiнералi-зацИ юстковог тканини пародонта. Ключов1 слова: переокиснена олiя, пародонт, юстко-ва тканина, запалення, дисбiоз, антиоксидантний за-хист.

А. В. Марков

Львовский национальный медицинский университет им. Данилы Галицкого

ВЛИЯНИЕ ПЕРЕОКИСЛЕННОГО ПОДСОЛНЕЧНОГО МАСЛА НА СОСТОЯНИЕ ПАРОДОНТА КРЫС

Потребление с кормом переокисленного подсолнечного масла (ППМ) в течение 1 и 2,5 месяцев вызывает развитие воспалительно-дистрофического процесса в десне (гингивита) через 1 месяц, а через 2,5 месяца -пародонтита, о чем свидетельствует развитие в десне дисбиоза, воспаления, снижение уровня антиок-сидантной защиты, снижение минерализующей активности и степени минерализации костной ткани пародонта.

Ключевые слова: переокисленное масло, пародонт, костная ткань, воспаление, дисбиоз, антиоксидант-ная защита.

A. V. Markov

Lviv National Medical University named after Danylo Galytskij

EFFECT OF OVER-OXIDIZED SUNFLOWER OIL ON THE CONDITION OF PERIODONTIUM OF RATS

ABSTRACT

The aim. Determine the parodontopathogenic action of the over-oxidized sunflower oil (OSO). The materials and methods. Rats were fed with 1 ml of OSO daily for 1 and 2.5 months. The condition of the periodontal was assessed with the help of biochemical indicators. In the gums, the activity of elastase, urease, lyso-zyme, catalase, and MDA content was determined. In the periodontal bone tissue, the activity of alkaline (ALP) and acid (ACP) phosphatases, content of calcium and protein was determined. The ratio of the relative activities of ure-

ase and lysozyme was used to calculate the degree of dysbiosis according to Levitsky, the ratio of catalase activity to the MDA content - the antioxidant-prooxidant index (API), the ratio ALP/ACP - the mineralizing index (MI), and the ratio of calcium and protein - the degree of mineralization (DM).

The findings. In rats, receiving OSO, elastase activity increased by 21.4 % (after 1 month) and by 55.2 % (after 2.5 months). The MDA content increases by 40.4 % (after 1 month), and by 72.8 % (after 2.5 months), the activity of urease increases significantly by 16 % after 2.5 months. The activity of lysozyme after 1 month is increased by 13.9 %, but after 2.5 months it decreases by 27.7 %. The degree of dysbiosis in the gums increases only 2.5 months later by 1.75 times. Catalase activity declines reliably after 2.5 months by 12.8 %. The index of the API is reduced by 34 % (after 1 month) and by 51.1 % (after 2.5 months). In the periodontal bone tissue there is a tendency to decrease the activity of ALP by 8.5 % (after 1 month) and 20.4 % (after 2.5 months). The activity of ACP increased by 19 % (after 1 month) and by 60.9 % (after 2.5 months, p <0.001).The MI index decreases by 23.4 % (after 1 month) and by 51.2 % (after 2.5 months). The calcium content tends to decrease by 4.1 % (after 1 month) and by 9.2 % (after 2.5 months). The protein content does not change significantly. The degree of mineralization of DM reliably decreases after 2.5 months by 12.9 %. The conclusion. Consumption of OSO causes development the gingivitis in 1 month, and 2.5 months later - development of the periodontal dysbiosis and the periodon-titis.

Key words: over-oxidized oil, periodontium, bone tissue, inflammation, dysbiosis, antioxidant protection.

Збшьшення за останш дисятирiччя споживання жирiв [1, 2] i зростання застосування жирiв в кулшарп [3, 4] обумовило, в значнш розвиток так званих «лшщогенних захворювань», до яких вщносяться ожиршня, атеросклероз, шем> чна хвороба серця, жирова хвороба печшки [5-7].

Одним з негативних наслщюв жирово! кул> нари, особливо з використанням теплово! оброб-ки, е штоксикащя оргашзму за рахунок утворення iз ненасичених жирних кислот продукпв перок-сидаци (гщроперекиси, альдепди, кетони) [8, 9].

Мета дано1 роботи. стало визначення патогенно! ди на пародонт споживання переокисне-но! соняшниково! олп, яка мютить значну кшь-юсть (до 65 %) ненасичено! лшолево! кислоти (С18:2). Саме соняшникова олiя часпше за iншi жири використовуеться в тепловш жировш кул> нарп [10].

Матер1али i методи досл1дження. Експе-рименти було проведено на 26 бших щурах лши Вютар (самщ, 7 мюящв, початкова жива маса 238-253 г), 16 з яких отримували щоденно по 1 мл переокиснено! соняшниково! оли [11].

© Марков А. В.,2018.

Половину щурiв (5 - контроль i 8 - достд) шд-давали евтанази через 1 мюяць, решту (5 - контроль, 8 - дослщ) - через 2,5 мюящ. Евтаназiю здiйснювали шд тiопенталовим наркозом (20 мг/кг) шляхом тотально! кровотечi iз серця. Ви-дiляли ясна i альвеолярний вщросток нижньо! щелепи. В гомогенатi ясен визначали наступнi бiохiмiчнi показники: активнють еластази [12], уреази [13], лiзоцима [14], каталази[15] i вмiст малонового дiальдегiда (МДА [16]. В гомогенат кютково! тканини альвеолярного вiдростка визначали активнють лужно! (ЛФ) i кисло! (КФ) фосфатаз [17], вмют кальцiю [18] i бiлка [19].

За сшввщношенням вiдносних активностей уреази i лiзоцима розраховували ступiнь дисбюза за А. П. Левицьким [20], за сшввщношенням ак-тивностi каталази i вмiсту МДА розраховували антиоксидантно-прооксидантний iндекс АП1 [21], за сшввщношенням активносп фосфатаз

(ЛФ/КФ) розраховували мiнералiзуючий iндекс (М1) [22], а за сшвщношенням вмiсту кальцiю (г/кг) i вмiсту бiлка (г/кг) розраховували стутнь мiнералiзацi! (г/г) [18].

Результати дослщжень пiддавали стандарт-нiй статобробцi [23].

Результати досл1дження та 1х обговорен-ня. В таблиц 1 представлено результати визна-чення бiохiмiчних показниюв ясен щурiв, якi отримували з кормом по 1 мл переокиснено! со-няшниково! олi! (ПСО). З цих показникiв два, а саме активнють еластази i вмiст МДА, е бiохiмi-чними маркерами запалення [21]. З представле-них даних видно, що активнiсть еластази вже через 1 мюяць шдвищуеться на 21,4 %, а через 2,5 мюящ - на 55,2 %. Вмют МДА через 1 мюяць т-двищуеться на 40,4 %, а через 2,5 мюящ - на 72,8 %. Отримаш даш свщчать про розвиток запаль-но-дистрофiчного процесу (гiнгiвiту) [21].

Таблиця 1

Вплив переокиснено'1 соняшниковоТ олн на бi0хiмiчнi показники ясен щурiв

Показники 1 тсяць 2,5 мтсящ

контроль дослщ контроль дослщ

Еластаза, мк-кат/кг 70,1±3,3 85,1±3,2 р<0,05 37,3±3,5 57,9±1,6 р<0,001

МДА, ммоль/кг 17,8±2,1 25,0±2,1 р<0,05 18,4±1,5 31,8±1,5 р<0,001

Уреаза, мк-кат/кг 0,90±0,03 0,93±0,03 р>0,3 0,73±0,12 0,92±0,06 р>0,05

Л1зоцим, од/кг 158±4 180±10 р<0,05 141±12 102±8 р<0,05

Каталаза, мкат/кг 8,9±0,4 8,3±0,1 р>0,05 8,6±0,1 7,5±0,1 р<0,01

1ндекс АП1 5,0±0,6 3,3±0,3 р<0,05 4,7±0,4 2,3±0,2 р<0,01

Стушнь дисбюзу 1,00±0,13 0,90±0,15 р>0,3 1,00±0,15 1,75±0,22 р<0,05

Таблиця 2

Вплив переокисненот соняшниковоТ олн на бiохiмiчнi показники кктковот тканини пародонта

щурiв

Показники 1 мгсяць 2,5 мтсящ

контроль дослщ контроль дослщ

Лужна фосфатаза, мк-кат/кг 45,7±6,5 41,8±4,5 р>0,5 46,1±3,5 36,7±3,3 р>0,05

Кисла фосфатаза, мк-кат/кг 2,1±0,1 2,5±0,2 р>0,05 2,3±0,1 3,7±0,2 р<0,001

Кальцш, моль/кг 1,97±0,08 1,89±0,13 р>0,3 1,73±0,14 1,57±0,15 р>0,3

Бiлок, г/кг 17,6±1,2 17,5±0,9 р>0,6 16,6±1,2 17,3±0,7 р>0,3

Мшерал1зуючий iндекс М1 21,8±2,0 16,7±1,5 р<0,05 20,1±2,1 9,9±1,0 р<0,01

Стушнь мшерал1зацп 4,48±0,23 4,32±0,19 р>0,3 4,17±0,20 3,63±0,18 р<0,05

Активнють уреази, яка е бiохiмiчним маркером бактерiального обшменшня, оскшьки уреаза не синтезуеться соматичними кл^инами, пщви-щуеться достовiрно лише через 2,5 мюящ спо-живання ПСО: !! рiвень зростае на 26 %, тодi як активнiсть лiзоцима, навпаки, знижуеться пiсля споживання ПСО через 2,5 мюящ на 27,7 %. Правда, через 1 мюяць споживання ПСО активнють лiзоцима в яснах навт збшьшуеться на 13,9 %. Лiзоцим е одним з факторiв неспецифiч-ного iмунiтету [14] i тому його шдвищення через 1 мiсяць можна розглядати як захисну реакщю пародонта на токсичну дiю ПСО, а через 2,5 м> сяцi знижуеться резерв iмунного захисту i це призводить до розвитку в яснах дисбюзу, стушнь якого пщвищуеться в 1,75 разiв.

Споживання ПСО викликае зниження актив-ностi антиоксидантного фермента каталази: через 1 мiсяць на 6,7 % (р>0,05) i через 2,5 мюящ на 12,8 % (р<0,01). В результат цього шдекс АП1 через 1 мiсяць знижуеться на 34 %, а через 2,5 мюящ - на 51,1 %, що свщчить про порушення балансу антиоксидантних i прооксидантних систем в бш останнiх [21].

В таблиц 2 представлено результати визна-чення бiохiмiчних показникiв в кютковш тканинi пародонта щурiв, як отримували ПСО. З цих да-них видно, що активнiсть ЛФ мае тенденщю до зниження: через 1 мюяць на 8,5 %, а через 2,5 м> сящ - на 20,4 % (однак р>0,05). Активнють КФ, навпаки, збшьшуеться через 1 мюяць на 19 % (однак р>0,05) i через 2,5 мюящ - на 60,9 % (р<0,001). Розрахований за цими показниками мiнералiзуючий шдекс М1 знижуеться достовiр-но вже через 1 мюяць на 23,4 % i через 2,5 мюящ - на 51,2 %, що свщчить про зниження балансу остеобласпв i остеокласпв в бш останнiх [22].

Вмiст кальщю в кiстковiй тканинi пародонта мае тенденщю до зниження у щурiв, яю отримували ПСО: через 1 мюяць на 4,1 % i через на 2,5 мюящ на 9,2 % (однак в обох випадках р>0,3). Вмют бшка мае тенденщю до збшьшення лише через 2,5 мюящ на 4,2 % (р>0,1). Розрахована за цими показниками стутнь мiнералiзацi! (Са/бшок) достовiрно знижуеться лише через 2,5 мюящ споживання ПСО, а саме на 12,9 % (р<0,05).

Таким чином, отримаш даш свщчать про ро-звиток не тшьки гiнгiвiту пiсля споживання ПСО, але й пародонтиту, який розвиваеться через 2,5 мюящ. Встановлений нами розвиток пародонтиту при вживанш переокиснених жирiв узгоджуеться з результатами визначення токсично! дп цих жирiв на печшку [24] i на слизову оболонку кишечника [25]. Ця обставина диктуе необхщнють вжити запобiжних заходiв для про-фiлактики пародонтиту i патологи шших тканин,

яю розвиваються при споживанш переокиснених олiй, що, на жаль, мае мюце, враховуючи широ-ке застосування термiчноi жирово! кулшарп.

Висновки. 1. Переокиснена соняшникова олiя (ПСО) викликае розвиток пародонтиту. Необхщно приймати заходи для профiлактики токсично! дп ПСО.

Список лтератури

1. Припутина Л. С. О значении жиров в нашем питании / Л. С. Припутина, О. В. Передерий // Здоровье и питание. - 1998. - № 1. - С. 8-10.

2. Иванкин А. Н. О качестве растительных и животных жиров / А. Н. Иванкин, И. М. Чернуха, Т. Г. Кузнецова // Масложиро-вая промышленность. - 2007. - № 2. - С. 8-11.

3. Sears B. The role of fatty acids in insulin resistance / B. Sears, M. Perry // Lipids in Health and Disease. - 2015. - v. 14. - P. 121-135.

4. Бубнова М. Г. Роль ожирения и висцерального жира сердца в запуске сердечно-сосудистого континуума. Клинические эффекты орлистата / М. Г. Бубнова // Международный эндокринологический журнал. - 2014. - № 4(60). - С. 77-87.

5. Осипенко А. Н. Жирные кислоты и жирные альдегиды крови как биохимический критерий полиорганной недостаточности / А. Н. Осипенко, Н. В. Акулич, А. В. Марочков // Клиническая лабораторная диагностика. - 2012. - № 10. - С. 29-31.

6. Висцеральное ожирение как предиктор атеросклероза у больных с неалкогольной жировой болезнью печени / Г. Д. Фадеен-ко, Т. А. Соломенцева, К. А. Сытник [и др.] // Сучасна гастроенте-ролопя. - 2015. - № 2(82). - С. 22-27.

7. Змши показниюв вуглеводного i лшщного обмшу та С-реактивного протешу в пащенпв з iшемiчною хворобою серця i жировим гепатозом / С. О. Ткачук, Г. В. Башта, Л. €. Лаповець [та ш.] // Медична та клЫчна хiмiя. - 2016. - т. 18, № 4(69). - С. 29-33.

8. Narasimhamurthy K. Long term feeding effect of thermally oxidized oils on antioxidant enzymes in rats / K. Narasimhamurthy, P. L. Raina // Indian J. Exp. Biol. - 1999. - 37, № 10. - P. 1042-1045.

9. Мороз К. А. Роль пероксидно! оксидацй лшвдв у розвитку патологи пародонта / К. А. Мороз // Експериментальна та ктшчна фiзiологiя i бiохiмiя. - 2004. - № 2. - С. 91-101.

10. Нестерова Е. А. Критерии качества и безопасности мас-ложировых продуктов. Современные требования / Е. А. Нестерова // Масложировая промышленность. - 2010. - № 2. - С. 16-18.

11. Перекисная модель стоматита / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, В. Н. Почтарь [и др.] // Вюник стоматологи. - 2005. - № 4. - С. 7-10.

12. Левицкий А. П. Методы определения активности эласта-зы и ее ингибиторов / А. П. Левицкий, А. В. Стефанов. - К.: ГФЦ, 2002. - 15 с.

13. Гаврикова Л. М. Уреазная активность ротовой жидкости у больных с острой и одонтической инфекцией челюстно-лицевой области / Л. М. Гаврикова, И. Т. Сегень // Стоматология. - 1996. -Спецвыпуск. - С. 49-50.

14. Левицкий А. П. Лизоцим вместо антибиотиков / А. П. Левицкий. - Одесса: КП ОГТ, 2005. - 74 с.

15. Гирин С. В. Модификация метода определения активности каталазы в биологических субстратах / С. В. Гирин // Лабораторная диагностика. - 1999. - № 4. - С. 45-46.

16. Стальная И. Д. Метод определения малонового диальде-гида с помощью тиобарбитуровой кислоты / И. Д. Стальная, Т. Г. Гаришвили // Современные методы в биохимии (под редакцией Орехович В. Н.). - М.: Медицина, 1977. - С. 66-68.

17. Экспериментальные методы воспроизведения и определения степени дисбиоза в тканях полости рта / А. П. Левицкий, О. А. Макаренко, О. В. Деньга [и др.] // Вкник стоматологи. - 2010. -№ 2. - С. 22-23.

18. Колб В. Г. Определение активности щелочной фосфатазы, уровня кальция и фосфора в крови / В. Г. Колб, В. С. Камышников // В кн.: Справочник по клинической химии. - Минск, 1982. - 366 с.

19. Горячковский А. М. Клиническая биохимия в лабораторной диагностике / А. М. Горячковский - [3-е изд.]. - Одесса: Экология, 2005. - 616 с.

20. Патент на корисну модель № 43140. МПК 2009 Патент на корисну модель № 43140. МПК 2009 33/48. Спосiб оцшки ступеня дисбюзу (дисбактерюзу) / А. П. Левицький, О. В. Деньга, I. О. Се-

лiванська [та ш.]. - № u 200815092 вiд 26.12.2009; Опубл. 10.08.2009. Бюл. № 15.

21. Биохимические маркеры воспаления тканей ротовой полости: методические рекомендации / А. П. Левицкий, О. В. Деньга, О. А. Макаренко [и др.]. - Одесса, 2010. - 16 с.

22. Ферментативний метод оцшки стану юстково! тканини /

A. П. Левицький, О. А. Макаренко, I. В. Ходаков [та ш.] // Одеський медичний журнал. - 2006. - № 3. - С. 17-21.

23. Трухачева Н. В. Математическая статистика в медико-биологических исследованиях с применением пакета Statistica / Н.

B. Трухачева. - М.: ГЭОТАР, 2012. - 379 с.

24. Васюк В. Л. Гепатопротекторное действие флавансодер-жащих средств при гепатопатии, вызванной переокисленным подсолнечным маслом / В. Л. Васюк // Вкник морсько! медицини. -2018. - № 1. - С. 101-104.

25. Bocharov A. V. Antiinflammation and antidsbiotic actions of flavancontent means on rat colon mucosa after received the peroxide sunflower oil / A. V. Bocharov // Journal of Education, Health and Sport. - 2017. - v. 7, № 6. - P. 1137-1144.

REFERENCES

1. Priputina L. S., Perederii O. V. About role of fat in our nutrition. Zdorove i pitanie. 1998; 1: 8-10.

2. Ivankin A. N., Chernukha I. M., Kuznetsova T. G. About

quality of vegetable and animal fats. Maslozhirovaia promyshlennost. 2007; 2: 8-11.

3. Sears B., Perry M. The role of fatty acids in insulin resistance. Lipids in Health and Disease. 2015; 14: 121-135.

4. Bubnova M. G. The role of obesity and visceral fat of heart in starting of heat-vessels continuum. Clinical effects of orlistat. Mezhdunarodnyi endokrinologicheskii zhurnal. 2014; 4(60): 77-87.

5. Osipenko A. N., Akulich N. V., Marochkov A. V. Fatty acids and fatty aldehyds of blood as biochemical criterion of polyorgane insufficiency. Klinicheskaia laboratornaia diagnostika. 2012; 10: 29-31.

6. Fadeenko G. D., Solomentseva T. A., Sytnik K. A. i dr. Visceral obesity is predictor of atherogenesis in patients with nonalcoholic fatty liver disease. Suchasna gastroenterologiya. 2015; 2(82): 22-27.

7. Tkachuk S. O., Bashta G. V., Lapovec' L. Je. ta in. The changes of indices of carbohydrate and lipid metabolism and C-reactive protein in patients with ischemic disease of heart and hepatoteatosis. Medychna ta klinichna himija. 2016; 18(4(69): 29-33.

8. Narasimhamurthy K., Raina P. L. Long term feeding effect of thermally oxidized oils on antioxidant enzymes in rats. Indian J. Exp. Biol. 1999; 37(10): 1042-1045.

9. Moroz К. А. The role peroxide lipids in the development parodontale pathology. Eksperymental'na ta klinichna fiziologija i biohimija, 2004; 2: 91-101.

10. Nesterova E. A. The quality and safety indices of oilfat products. The modern daims. Maslozhirovaia promyshlennost. 2010; 2: 1618.

11. Levitsky A.P., Makarenko O.A., Pochtar' V.N. i dr. The

peroxide model of stomatitis. Visnyk stomatologii'. 2005; 4: 7-10.

12. Levitsky A. P., Stefanov A. V. Metody opredeleniya aktivnosti elastazy i eye ingibitorov: metodicheskie rekomendatsii [The methods of the determination of the activity of elastase and its inhibitors: method guidelines]. Kiev, GFK, 2002:15.

13. Gavrikova L. M., Segen I. T. Urease activity of oral liquid in patients with acute odontogenic infection of maxillo-facial part. Stomatologiya. 1996; The extra issue: 49-50.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

14. Левицкий А. П. Лизоцим вместо антибиотиков / А. П. Левицкий. - Одесса: КП ОГТ, 2005. - 74 с.

15. Girin S. V. The modification of the method of the determination of catalase activity in biological substrates. Laboratornaya diagnostika. 1999; 4: 45-46.

16. Stalnaya I. D., Garishvili T. G. Metod opredeleniya malonovogo dialdegida s pomoshchyu tiobarbiturovoy kisloty [The method of revelation of malonic dialdehyde with thiobarbituric acid]. Moskva, Meditsina, 1977: 66-68.

17. Levitsky A. P., Makarenko O. A., Denga O. V. i dr. The experimental methods of restoration and estimation of the degree of dysbiosis in oral tissues. Visnyk stomatologii. 2010; 2: 22-23.

18. Kolb V. G., Kamyshnikov V. S. Opredelenie aktivnosti shchelochnoi fosfatazy, urovnia kaltsiia i fosfora v krovi [The determination of activity alkaline phosphatase, contents of calcium and phosphorus into blood]. V kn.: Spravochnikpo klinicheskoi khimii. Minsk, 1982: 366.

19. Goryachkovskiy A. M. Klinicheskaya biokhimiya v laboratornoy diagnostike [The clinical biochemistry in laboratorial diagnostics] [3rd ed.]. Odessa, Ekologiya, 2005: 616.

20. Levitsky A. P., Denga O. V., Selivanskaya I. A. i dr. The method of estimation of the degree of dysbiosis (dysbacteriosis) of organs and tissues. Patent of Ukraine 43140. IPC (2009) G01N 33/48. Application number u 200815092. Date of filling: 26.12.2008. Publ.: 10.08.2009. Bul. № 15.

21. Levitsky A. P., Denga O. V., Makarenko O. A. i dr. Biokhimicheskie markery vospaleniya tkaney rotovoy polosti: metodicheskie rekomendatsii [Biochemical markers of inflammation of oral cavity tissue: method guidelines]. Оdеssа, KP OGT, 2010: 16.

22. Levitsky A. P., Makarenko O. A., Khodakov I. V. ta in. The enzymatic method of the estimation of the state of osseous tissue. Оdеskiy medychnyy zhurnal. 2006; 3: 17-21.

23. Truhacheva N. V. Matematicheskaja statistika v mediko-biologicheskih issledovanijah s primeneniem paketa Statistica [Mathematical Statistics in biomedical research using application package Statistica]. Moskva, GJeOTAR-Media, 2012: 379.

24. Vasiuk V. L. The hepatoprotective action of flavancontent mains at hepatopathy, made by the peroxide sunflower oil. Visnyk mors'koi' medycyny. 2018; 1: 101-104.

25. Bocharov A. V. Antiinflammation and antidsbiotic actions of flavancontent means on rat colon mucosa after received the peroxide sunflower oil. Journal of Education, Health and Sport. 2017; 7(6): 11371144.

Надшшла 02.04.18

УДК 616.153:577.152:616.633:612.31

Ю. З. Лабуш, клшичний ординатор

Львшський нацюнальний медичний уншерситет т. Данила Галицького

РОЗВИТОК СТОМАТИТУ У ЩУР1В, ЯК1 ВЖИВАЛИ ПЕРЕОКИСНЕНУ СОНЯШНИКОВУ ОЛ1Ю

Споживання з кормом переокиснено! соняшниково!

олп на протязi 1 i 2,5 мкящв викликае розвиток стоматиту, зростання в слизовш оболонцi рота ступтя дисбюзу та зниження рiвня антиоксидантного захи-сту. При цьому розвиваеться бактерiемiя i системне запалення. Патологiчнi процеси бшьш вираженi через 2,5 мiсяцi.

Ключовi слова: переокиснена олiя, слизова рота, си-роватка кровi, дисбiоз, запалення, антиоксидантний захист.

Ю. З. Лабуш

Львовский национальный медицинский университет им. Данилы Галицкого

РАЗВИТИЕ СТОМАТИТА У КРЫС, КОТОРЫЕ ПОТРЕБЛЯЛИ ПЕРЕОКИСЛЕННОЕ ПОДСОЛНЕЧНОЕ МАСЛО

Потребление с кормом переокисленного подсолнечного масла в течение 1 и 2,5 месяцев вызывает развитие стоматита, увеличение в слизистой оболочке

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.