Научная статья на тему 'СИФАТЛИ НОК МЕВАЛАРИНИ ЕТИШТИРИШДА ҚОҒОЗ ҚОПЧАЛАР БИЛАН ҲИМОЯЛАШ УСУЛИНИНГ АФЗАЛЛИКЛАРИ ВА САҚЛАНУВЧАНЛИГИГА ТАЪСИРИНИ БАҲОЛАШ'

СИФАТЛИ НОК МЕВАЛАРИНИ ЕТИШТИРИШДА ҚОҒОЗ ҚОПЧАЛАР БИЛАН ҲИМОЯЛАШ УСУЛИНИНГ АФЗАЛЛИКЛАРИ ВА САҚЛАНУВЧАНЛИГИГА ТАЪСИРИНИ БАҲОЛАШ Текст научной статьи по специальности «Экономика и бизнес»

CC BY
84
12
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Журнал
Agro Inform
Область наук
Ключевые слова
груша / хранение фруктов / бумажный пакет / кальций / антоциан / органика. / pear / fruit storage / paper bag / calcium / anthocyanin / organic.

Аннотация научной статьи по экономике и бизнесу, автор научной работы — Актам Азизов, Жахонгир Ғафуров

Во время выращивания и хранения груш возникают физиологические заболевания, такие как гниль плодов, образование желтых пятен и потемнение внутренней части плода. Был использован новый экологически чистый метод искоренения этих болезней — практика упаковки груш в бумажные пакеты в течение вегетационного периода. Бумажные пакеты защищают фрукты от солнечных ожогов и создают благоприятные условия для насыщения фрукта необходимыми элементами, обеспечивающими сохранность фруктов. Был изучен химический состав плодов груши, защищенных бумажными пакетами, и изучена роль элемента кальция в хорошей сохранности плодов. Этот метод эффективен при выращивании качественных органических продуктов.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

During the cultivation and storage of pears, physiological diseases occur, such as fruit rot, the formation of yellow spots and darkening of the inside of the fruit. A new environmentally friendly method of eradicating these diseases, the practice of wrapping pears in paper bags during the growing season, was used. Paper bags protect the fruit from sunburn and create a favorable environment for it to be nourished with the necessary elements that ensure the preservation of the fruit. The chemical composition of pear fruits protected by paper bags was studied, and the role of the calcium element in the good preservation of the fruit was studied. This method is effective in the cultivation of quality organic products.

Текст научной работы на тему «СИФАТЛИ НОК МЕВАЛАРИНИ ЕТИШТИРИШДА ҚОҒОЗ ҚОПЧАЛАР БИЛАН ҲИМОЯЛАШ УСУЛИНИНГ АФЗАЛЛИКЛАРИ ВА САҚЛАНУВЧАНЛИГИГА ТАЪСИРИНИ БАҲОЛАШ»

УУТ: 634.13, 631.243.5 ТАДКДЦОТ

СИФАТЛИ НОК МЕВАЛАРИНИ ЕТИШТИРИШДА ЦОГОЗ ЦОПЧАЛАР БИЛАН ^ИМОЯЛАШ УСУЛИНИНГ АФЗАЛЛИКЛАРИ ВА САЦЛАНУВЧАНЛИГИГА ТАЪСИРИНИ БА^ОЛАШ

Актам АЗИЗОВ,

профессор,

Тошкент давлат аграруниверситеты, Жахонгир ГАФУРОВ,

таянч докторант,

Академик М.Мирзаев номидаги Богдорчилик, узумчилик ва виночилик илмий-тадцицот институти.

Аннотация. Во время выращивания и хранения груш возникают физиологические заболевания, такие как гниль плодов, образование желтых пятен и потемнение внутренней части плода. Был использован новый экологически чистый метод искоренения этих болезней - практика упаковки груш в бумажные пакеты в течение вегетационного периода. Бумажные пакеты защищают фрукты от солнечных ожогов и создают благоприятные условия для насыщения фрукта необходимыми элементами, обеспечивающими сохранность фруктов. Был изучен химический состав плодов груши, защищенных бумажными пакетами, и изучена роль элемента кальция в хорошей сохранности плодов. Э рот метод эффективен при выращивании качественных органических продуктов.

Ключевые слова: груша, хранение фруктов, бумажный пакет, кальций, антоциан, органика.

Annotation. During the cultivation and storage of pears, physiological diseases occur, such as fruit rot, the formation of yellow spots and darkening of the ¡nsi^e jj the fruit. A new environmentally friendly method of eradicating these diseases, the practice of wruh ping _ >ea s in paper bags during the growing season, was used. Paper bags protect the fruit from sunburn and create a favorable environment for it to be nourished with the necessary elements that ensure the preservation of the fruit. The chemical composition of pear fruits protected by paper bags was studied, and the role of the calcium element in the good preservation of the fruit was studied. This method is effective in the cultivation of quality organic products.

Keywords: pear, fruit storage, paper bag, calcium, anthocyanin, organic.

Кириш. Нок (Pyrus Communis L.) мевалари совит-кичда сак;ланганда, уларда могор ва к;орайиш хосил булиши каби физиологик нук;сонлар кузатилади. Бу эса нок етиштирувчиларда камомадни юзага келтиради. Мева юзалари куйиши гиподермал хужайралар улиши хисобига мева пусти корайиши билан намоён булади.

Нок мевасида чириш ва юмшаш мева таркибидаги микроэлементлар микдоридаги номутаносиблик, айни;са, кальций етишмовчилиги хисобидан юзага келади [1]. Кальций элементи хужайра девори структурасини ташкил этишда иштирок этади хамда усимлик холати ва мева сифатини белгиловчи омил хисобланади. Нок меваси этида етарли микдорда кальций моддасининг булиши физиологик касалликларнинг олдини олади хамда мева ;атти;лигини таъминлаб беради [2]. Усиш давомида кальций элементи мевадан барг ва янги хосил булаётган пояларга кучиши мумкин. Шу сабабли усимлик давомий кальций таъминотига эга булиши керак [3]. Акс холда, кальций концентрацияси пасаяди ва меваларда са;лаш да-

вомида юмшаш холатлари кузатилади. Бу эса уз навбатида мевада физиологик касалликларни келтириб чикаради.

Кальций элементининг асосий роли хужайра мем-бранаси структурасини ташкил этишдан иборат булиб, турли стресс шароитларда, механик зарарланишда ва барг огизчаларининг харакатини бошкаришда икки-ламчи ахборот берувчилик вазифасини бажаради. [4, 5] Кальций меванинг юмшок ёки ;атти;лигини белги-лайди. Чунки у хужайра деворларининг мухим структу-равий кисми булиб, хужайра мембранаси бутунлигини таъминлашга хизмат килади. Кальций етишмовчилиги сабабли хужайраларнинг нобуд булиши натижасида фа-оллашган полифенол оксидаза ва пероксидаза фермент-лари таъсирида тукималарнинг ферментатив корайиши кузатилади. [6]

Нок меваларини етиштириш давомида хеч кандай ки-мёвий препаратлар кулланилмаганлиги туфайли са;лаш давомида мевалар корайиши кучаяди [7]. Экологик тоза махсулот етиштириш максадида когоз копчалардан

фойдаланилганда, нок меваларида кальций мик;дори барк;арор сак;ланиб туришига эришиш мумкин. Цогоз к;опчалар билан химояланган нок меваларида кальций химояланмаган меваларга кура купрок; тупланади. Шу сабабли меваларни сак;лаш жараёнида ;огоз ;опчалар билан химояланган нок меваларининг к;орайиши ;огоз копча билан химояланмаган меваларга караганда камрок; содир булади. Тадк;ик;отларимизда Нокнинг Санта Мария навида ;огоз ;опчалар билан химояланган меваларда кальций концентрацияси ю;ориро; булган ва сак;лаш жараёнида ;орайиш ва догларнинг пайдо булиши камайган.

Тадк;ик;от методологияси. Илмий тад;и;от ишлари денгиз сатхидан 477 метр баландликда жойлашган Тош-кент вилояти Цибрай тумани «Leo Garden» агрофирма-сининг интенсив типдаги нок богларида олиб борилди.

Тажриба объектида 3 турдаги ;огоз ;опчалардан фойдаланилган холда назоратдаги мевалар билан та;;осланиб, 4 хил вариантда тад;и;отлар амалга оширилди:

1) назоратдаги мевалар - ;опчалар билан химояланмаган;

2) мевалар икки ;аватли 58 % ёруглик нури-ни утказадиган о; рангдаги ;огоз ;опчалар билан химояланган;

3) мевалар икки ;аватли 17,9 % ёруглик нурини утказадиган сари; рангдаги ;огоз ;опчалар билан химояланган;

4) мевалар икки ;аватли атиги 0,08 % ёруглик нурини утказадиган таш;и ;исми кулранг ичи эса тук; кук ра нгга эга булган к;ора к;огоз к;опчалар билан химояланган.

Нок дарахтлари гуллагандан то мевалар ёнго;дек куралагандан кейин (40 ва 50 кун утгач), мева гураларига уч хил турдаги к;огоз к;опчалар кийдирилди ва тажриба-лар мевалар техник етилгунга кадар олиб борилди. Мевалар узи пишиб етилиши муддатига ;араб териб олинди.

Х,ар бир тажриба вариантидаги нок меваларининг физиологик холати икки хил саклаш шароитида, яъни табиий омборхона ва совутгич камерасида (0-20С) тахлил килинди. Меванинг физиологик холати тахлиллари мевалар холати ёмонлашгунча олиб борилди. Нок меваларининг физиологик холатини ани;лашда чиримаган меваларнинг тажриба учун олинган умумий мевалар сонидаги фоиз улуши хисобланди.

Мевалардаги кальций микдори Arsenazo III реакцияси натижасида хосил буладиган ранг интенсивлиги фото-электрокалориметрик (ФЭК) усулда улчанди. Arsenazo III (1,8-дигидрокси-3,6-дисульфонафтилен-2,7 бисазо)-бибензоларзон кислота) нейтрал рН мухитида кальций билан кук рангли комплекс хосил ;илади. Рангнинг интенсивлиги кальций концентрациясига пропорци-онал булади. Мевалардан шарбати ажратиб олинди ва ишчи реактивлар билан аралаштирилди. Кальцийнинг 10 мг/дл стандарт эритмаси ёрдамида ФЭК аппаратида тажриба калибровка ;илинди ва намуналар улчанди.

Меваларнинг рангини бахолаш CIE Laboratories фотометрик усулида олиб борилди. Ушбу рангларни бахолаш систематикасида +L - ок; ранг, -L - к;ора ранг, +a - ;изил ранг, -a - яшил ранг, +b - сари; ранг, -b - кук ранг дара-жаларини белгилайди.

Тадк;ик;от натижалари. Тажрибадаги нокнинг уртаки хисобланган Санта Мария нави совутгичли камерада (0-20С) турт ой мобайнида са;ланганда назоратдаги меваларнинг 25 %, ок; ;опчага уралган меваларнинг 19 %, сарик; к;опчага уралган меваларнинг 15 %, к;ора ;опчага уралган меваларнинг 5 % уз холатини йук;отганлиги (эт-ларида ;орайиш хамда бужмайиш холатлари) кузатилди. Нокнинг Санта Мария нави мева шарбатидаги кальций ми;дори улчанганда назоратда 0,4 мг/дл, о; к;опчада 0,5 мг/дл, сарик; ;опчада 0,7 мг/дл хамда ;ора к;опчада 0,8 мг/дл ни ташкил этди (1-расм)

Нок мевалари таркибидаги калций микдори ■ Назорат БОк^опча Сари^копча ■ Ксра к,спча

1-расм. Нок меваларини вариантлар буйича к,огоз ^опчаларда етиштирилганда таркибидаги кальций микдори.

Нокнинг Санта Мария навида мевалар ранги CIE Laboratories фотометрик усулида бахоланганда, ранг координатлари назорат вариантида L=+36, a=+37, b=+15, о; ;опчага уралган тажрибада L=+46, a=+37, b=+28, сарик; к;опчага уралган тажрибада L=+57, a=+23, b=+31, к;ора ;опчага уралган тажрибада L=+77, a= - 2, b=+42 к;ийматларини курсатди.

Куёш нурларидан химояланган мевалар пустидаги кутикула структураси яхши са;ланади. Кутикула сув утказмайдиган хусусиятга эга булиб, мева эти ва бан-дида сув са;ланиб ;олишини таъминлайди. Сув билан бирга мева ривожланиши учун зарур булган элементлар ва озу;а моддалар мева этига керакли ми;дорда етиб келади.

Хулоса. Цогоз к;опчалар билан химояланиб етишти-рилган хамда совутгичли камерада сакланган нокнинг Санта Мария навининг холати назорат (очик; холда етиш-тирилган)га нисбатан яхши са;ланди. Демак, меваларда кальций элементининг етишмаслиги тахир догларнинг купайишига хамда мева корайишига олиб келишини хулоса к;илиш мумкин.

Бундан таш;ари, нокнинг Санта Мария нави меваларининг к;изгишлик даражаси назорат вариантида a=+37, о; ;опчага уралган тажрибада a=+32, сари; ;опчага уралган тажрибада a=+23 ;ийматларини курсатса, к;ора к;опчага уралган тажрибада мева ранги яшилга узгарди,

MAXSUS SON [1] 2021 AGRO INFORM

37

яъни a= -2 к;ийматини берди. Мевалар кргоз к;опча би-лан химояланганда куёш нурининг утиши камаяди ва к;изгиш рангни хосил к;илувчи антоциан моддаларининг синтези чекланади.

Меваларни к;огоз ;опча билан химоялаш нафа;ат унинг сифатига, балки теримдан кейинги сак;лаш жара-ёнларига хам ижобий таъсир курсатади.

Фойдаланилган адабиётлар:

1. Val Falcon J., Aznar Antonanzas Y., Monge Pacheco E., Blanco Brana A. Nutritional study of an apple orchard as endemically aff ected by bitter-pit // ActaHort- 2000. - N 502. - Рр. 493-502.

2. Conway W., Sams C., Hickey K. Pre-and postharvest calcium treatment of apple fruit and its eff ect on quality // ActaHorticSinica - 2002. - N 594. - Рр. 413-419 [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://dx.doi.org/10.17660 / Acta Hortic. 2002.594.53.

3. Vang-Petersen O. Calcium nutrition of apple trees: A review // SciHortic. - 1980. - N 12 (1). - Рр. 1-9 [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1016/ 0304-4238(80)90032-1.

4. Mahouachi J., Socorro A., Talon M. Responses of papaya seedlings (Carica papaya L.) to water stress and rehydration: growth, photosynthesis and mineral nutrient imbalance // Plant Soil. - 2006. - N 281 (1-2). - Рр. 137-146 [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://dx.doi. org/10.1007/s11104-005- 3935-3. 2006.

5. McAinsh M.R., Pittman J.K. Shaping the calcium signature // New Phytol. - 2009. - N 181(2). - Рр. 275-294 [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1111/j.1469-8137. 2008.02682.x.

6. Napier D., Combrink N. Aspects of calcium nutrition to limit plant physiological disorders // V Int Pineapple Symp. - 2006. - N 702. - Рр. 107-116.

7. Weibel F., Beyeler C., Hauert C. Agronomic strategies to prevent bitter-pit of apple // Rеv Frutic Ortofloric. -2001. - N 63 (1). - Рр. 67-70.

УУТ: 634.8:58.1

ТАДЦИЦОТ

УЗУМ МЕВАСИГА ДАСТЛАБКИ ИШЛОВ БЕРИШ ВА ТАЙЁРЛАНГАН МАЙИЗ ТАРКИБИДАГИ МАКРО ВА МИКРО ЭЛЕМЕНТЛАР МЩДОРИНИ АНЩЛАШ

Му^аббат ХОНКЕЛДИЕВА,

доцент,

Тошкент давлат аграруниверситеты, Акмал ИСЛОМОВ, катта илмий ходим, УзР ФА Биоорганик кимё институти, Малика АБРОРОВА, талаба,

Тошкент давлат аграруниверситети.

Аннотация. В данной статье представлена информация о способах приготовления изюма из винограда, также способы сушки на солнце, способ обжоша, метод Штабеля. Приведена информация о химическом составе изюма, выявлены качественные и количественные показатели макро и микроэлементов.

Ключевые слова: виноград, изюм, витамины, макро- и микроэлементы.

Annotation. This article provides information the methods of making raisins from grapes, also methods of drying on the sun, methods of roasting and Stack's method. Provided information chemical composition of raisins, identified qualitative and quantitative indicators of macro and microelements.

Key words: grapes, raisins, vitamins, macro- and microelements.

Кириш. Узумдан тайёрланган - куритилган майиз организм томонидан тез узлаштириладиган глюкозага бой

ю;ори калорияли озу;а хисобланади. Майиз тайёрлашда уругсиз узум навларидан асосан ок; сарик; кишмиш ва к;ора

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.