Научная статья на тему 'Разработка информационной базы системы управления экономическим риском предприятий пищевой промышленности'

Разработка информационной базы системы управления экономическим риском предприятий пищевой промышленности Текст научной статьи по специальности «Экономика и бизнес»

CC BY
54
10
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ИНФОРМАЦИОННАЯ БАЗА / УПРАВЛЕНИЕ ЭКОНОМИЧЕСКИМ РИСКОМ / СИСТЕМА УПРАВЛЕНИЯ ЭКОНОМИЧЕСКИМ РИСКОМ / КОРПОРАТИВНЫЕ ИНФОРМАЦИОННЫЕ СИСТЕМЫ / ОТКРЫТАЯ АРХИТЕКТУРА / ФАКТОРОВ ЭКОНОМИЧЕСКОГО РИСКА / INFORMATION BASE THE MANAGEMENT OF ECONOMIC RISK / THE SYSTEM OF ECONOMIC RISK MANAGEMENT / CORPORATE INFORMATION SYSTEMS / OPEN ARCHITECTURE / ECONOMIC RISK FACTORS

Аннотация научной статьи по экономике и бизнесу, автор научной работы — Волков Михаил Анатольевич

В статье разработана концептуальная схема информационной базы системы управления экономическим риском и ее структурные элементы. Определены основные подходы к проектированию информационных систем предприятия.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

INFORMATIONAL DATABASE DEVELOPMENT OF MANAGEMENT SYSTEM OF THE FOOD INDUSTRY ENTERPRISES'' ECONOMIC RISKS

A conceptual schema of informational database development of management system of the enterprises' economic risks and its stuctural elements are developed in the paper. The basic approaches of the information systems creation are defined.

Текст научной работы на тему «Разработка информационной базы системы управления экономическим риском предприятий пищевой промышленности»

ствующим клиентам [2]. Между ними может возникнуть конкуренция, что не всегда бывает в интересах бизнеса. Важны четкие правила игры, каждый должен понимать, на каком поле он работает.

Последней важной составляющей структуры эффективного отдела продаж условной организации должно стать подразделение, отвечающее за телемаркетинг. Основной задачей данного подразделения является формирование необходимой базы потенциальных клиентов, которая после предварительной квалификации по телефону, передается в отдел отвечающей за продажи новым клиентам.

Таким образом «количественная функция» по созданию предварительной базы потенциальных клиентов делегируется в телемаркетинг, а отдел продаж новым клиентам концентрируется на «качественной функции» квалифицируя новые возможности и работая с потен-

циальными клиентами которые отвечают требованиям проводимой квалификации.

СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ

1. Алексеева М.М. Планирование деятельности фирмы [Текст]/ М.М. Алексеева: учеб.-метод. пособие.

- М.: Финансы и статистика, 2007. - 521 с.

2. Багиев Г.Л. Маркетинг [Текст]/ Г.Л. Багиев, В.М. Тарасевич, Х. Анн - 3-е изд., перераб. и доп. - СПб.: Питер, 2007. - 736 с.

3. Ващекин Н.П. Маркетинг [Текст]/ Н.П. Ващекин.

- 3-е изд., перераб. и доп. - М.: ФБК-ПРЕСС, 2007. - 312 с.

4. Гапоненко А.Л. Стратегическое управление [Текст]/.. - М.: Омега-Л, 2004. - 472 с.

5. Гудушаури Г.В. Управление современным предприятием [Текст]/ Г.В. Гудушаури. - М.: Тандем, 2009.

- 123 с.

PRINCIPLES OF FORMATION OF SALES STRUCTURE

© 2014

E.G. Velikaya, Ph D, CEO LLC "Lady Doctor" Moscow Finance and Law University, Moscow (Russia) V.V. Churko, leading expert, graduate student of the Moscow Finance and Law University

FSUE "Protection" the Russian Interior Ministry, Moscow (Russia)

Annotation: The paper discusses the approaches to the selection of the channel product distribution organization of the manufacturer, the formation of sales is considered an applied orientation.

Keywords: marketing activities, sales planning, sales structure, the vendor, the choice of distribution channel, direct sales, channel partner, regional expansion, telemarketing, a potential customer.

УДК 338.2

РАЗРАБОТКА ИНФОРМАЦИОННОЙ БАЗЫ СИСТЕМЫ УПРАВЛЕНИЯ ЭКОНОМИЧЕСКИМ РИСКОМ ПРЕДПРИЯТИЙ ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕННОСТИ

©2014

М.А. Волков, преподаватель кафедры менеджмента и права Южного филиала Национального университета биоресурсов и природопользования Украины

Крымский агротехнологический университет, Симферополь (Крым)

Аннотация: В статье разработана концептуальная схема информационной базы системы управления экономическим риском и ii структурные элементы. Определены основные подходы к проектированию информационных систем предприятия.

Ключевые слова: информационная база, управление экономическим риском, система управления экономическим риском, корпоративные информационные системы, открытая архитектура, факторов экономического риска.

Постановка проблеми. Для ефективного використан-ня шформацшного ресурсу на великих шдприемствах створюють корпоративн шформацшш системи (К1С), яш представляють собою «сукупшсть спецiалiзованого програмного забезпечення та обчислювально! апаратно1 платформи, на якш шстальовано i налаштовано про-грамне забезпечення» [2].

Як шструмент управлшня пвдприемством харчово! промисловосп, корпоративна шформацшна система повинна мати галузеву орieнтацiю i представляти собою набiр функцюнальних модулiв, спрямованих на авто-матизацш певних бiзнес-процесiв. На украшському ринку найбшьш вiдомi так фiрми-розробники К1С, як SAP, Baan, Oracle, Computer Associates, IFS, Columbus IT Partners, АйТ^ Галактика, Парус, 1С, 1нтерфейс, 1нфософт та ш.[3].

Аналгз останн1хдосл1джень i публ1кац1й. Проблемi управлшня ризиками присвячен науковi пращ бага-тьох вчених. Серед зарубiжних авторiв можна видiлити Бершеда Е, Вальрас Л., Бр^хем £, Бодi З, Макконелл К, Найт Ф., Фрвдмен М., Холт Р. та ш. Серед зарубiжних i вичизняних вчених, що займалися окремими питаниями управлшня i планування слщ зазначити 1гошина Н.В., Бережну О.А., Панченко £.Г., Хеше П., Крейнину М.1., Птман Л., Брейлi Р., Ггкша О.Ф., Кваснюка Б., Мартиненко В., Норкотт Д., Сичевського М.П. та ш.

Однак бшьшють робгг як вiтчизняних, так i зарубiж-них фахiвцiв, зводяться, як правило, до завдань управлшня фшансовим, швестицшним або страховим ризика-

ми.

Метою статтi е розгляд проблеми управлiння еко-номiчним ризиком тдприемств харчово! промисловостi, залучаючи до кола аналiзованих аспектiв дiяльностi шд-приемства все доступне рiзноманiття факторiв ризику.

Виклад основного матерiалу до^дження. Система управлшня економiчним ризиком отримуе iнформацiю з рiзних джерел. Тому необхвдно забезпечити можливiсть отримання шформацп, як з баз даних дано! системи (роз-подiленi бази даних системи управлшня економiчним ризиком (УЕР) рiзних рiвнiв: «пвдприемство-пвдроздш»; «пвдроздш-шдроздш»), так i з баз даних i додаткiв iнших систем (зовнiшнiх i внутрiшнiх).

Iнформацiйнi системи (1С) дшчого пiдприемства по збору iнформацii забезпечуе роботу велико! кiлькостi об'ектiв i будуеться як багатоканальна, при обмежено-му обсязi обладнання система (при наявносп вузьких мiсць) можливого утворення черг [5]. Основними параметрами для етапу збору iнформацii' системи е середнш час отримання необхвдних даних i безвiдмовнiсть робо-ти шформацшно! системи.

Вимогу тiсноi штеграцп з iншими iнформацiйними системами можливо реалiзувати якщо програмний модуль системи управлшня економiчним ризиком буде по-будований на основi вщкрито! архiтектури.

Поняття ввдкрито! архiтектури мае на увазi штер-операбельнiсть системи: ввдкрипсть системи, що дозво-ляе вбудовувати !!, як компонент, в складне рiзнорiдне розподiлене iнформацiйне середовище. Ця властивiсть

дозволяе ефектившше формувати 1С тдприемства на 0CH0Bi готових «покупних» додатк1в рiзних постачаль-никiв[1]. Так, крiм зазначених вище властивостей, у вiдкритiсть систем входить ввдповщшсть стандартам (в тому чи^ - стандартам «де факто») i вiдкритiсть в областях: масштабовашсть, розширюванiсть, штернацю-налiзацiя, переносимють користувача.

Таким чином, для програмного модуля системи УЕР сформульованi попередш вимоги до проектування ш-формацшно1 системи. Можна видiлити два основних тдходи до проектування iнформацiйних систем пвдпри-емства [3].

Перший пвдхвд заснований на використаннi органь зацшно1 структури пiдприемства, коли проектування системи йде по структурних пiдроздiлах. Технологи дь яльностi в цьому випадку описуються через технологiï структурних пвдроздшв, а взаемод1я структурних тд-роздшв - через модель верхнього рiвня.

Другий пiдхiд, так званий «процесний пiдхiд», орiен-тований не на оргашзацшну структуру, а на бiзнес-про-цеси. Iнформацiйнi системи, заснованi в цьому пвдхода, бiльш перспективнi, осшльки бiзнес-процеси, на вiдмiну ввд органiзацiйноï структури, мiняються значно рiдше.

Проектування i реалiзацiя програмного модуля системи УЕР ускладнюеться тiею обставиною, що шформа-цiйнi системи обстежуваних пвдприемств знаходяться в стадiï становлення. Окремi програмнi модулi, викорис-товуваш в пiдроздiлах, нинi побудованi методом «поза-дачного тдходу» - хаотичною «самодiяльною» розроб-кою погано узгоджених програм для вирiшення приват-них завдань окремих пiдроздiлiв.

Використовуючи процесний шдхвд побудови ш-формацшно!' системи (без прив'язки до органiзацiйноï структури пвдприемства), може бути створено опис бiз-нес-процесiв системи УЕР. Не вс функцiï пiдлягають автоматизацiï. Деяш завдання не пщдаються необхiднiй для автоматизацп формалiзацiï, е творчими i не автома-тизуються.

Зокрема, при опис методiв iдентифiкацiï внутрш-нiх факторiв економiчного ризику зазначалося, що проводиться побудова моделей пвдприемства: функцю-нально1', структурно!', моделi даних, параметрично1' i т. п. При цьому, можливе використання спецiалiзованих програмних продуктiв, що пвдтримують реалiзацiю дано!' функцп. Вiдповiдно, програмний модуль системи управлшня ризиком повинен бути координуючим центром i пвдтримувати тiльки мехашзм посилань на запуск спецiалiзованих програм (джерел, що описують моде-лi пвдприемства). Прикладами програмних продуктiв, що використовуються тд подiбнi завдання, е: Rational Rose, Microsoft Visio, Arena, BpWin, ErWin, MS Word, MS Excel.

Перелш автоматизуемих функцш системи УЕР:

вузол А1 «Актуалiзувати перелш цiлей»

- «А1.1 Отримати та зарееструвати мету»;

- «А1.2 Описати характеристики та критери досяг-нення мети»;

- «А1.4 Встановити статус мети»;

вузол А2 «Збирати iнформацiю»

- «А2.1 Визначити» сфери невизначеностi «;

- «А2.2 Описати iнформацiйнi моделi»;

- «А2.3 Визначити джерела i канали збору шформа-цiï»;

вузол А3 «Аналiзувати iнформацiю»

- «А3.1 Встановити прюритет цiлей»;

- «А3.4 Класифшувати фактори економiчного ризику»;

вузол А4 «Побудувати профiль ризику»

- «А4.1 Скласти базовий набiр ФЕР»;

- «А4.3 Провести процедуру оцшки ФЕР»;

- «А4.4 Оцiнити рiвень ризику»;

вузол А5 «Синтезувати систему показнишв»

- «А5.1 Визначити набiр ФЕР для синтезу показник1в»;

- «А5.3 Вибрати показники, вiдображаючi стан ФЕР»;

- «А5.4 Вибрати шкали вимiрювання»;

- «А5.5 Визначити джерела та канали отримання зна-чень показнишв»;

- «А5.6 Виконати синтез системи показнишв ФЕР»;

вузол А6 «Управляти досягненням результатiв»

- «А6.2 Поставити допустиму траекторш значенням показнишв ФЕР (план)»;

- «А6.5 Контролювати змiну значень показник1в ФЕР (факт)»;

- «А6.6 Коригувати значення рiвня ризику i показник1в ФЕР».

Автоматизащя передбачае пiдтримку iнформацiйною системою можливосл введення, зберiгання i об-робки шформацп', використовувано! при виконаннi вище перелiчених функцiй. Розглянемо елементи шформацшно! системи, покликанi забезпечити дану тдтримку.

Основою шформацшно! системи е шформацшна база (1Б). Iнформацiйна база - структуроване схови-ще шформацп' в електронному виглядi. Побудова 1Б здшснюеться за технологiею реляцiйних баз даних. Структура основних таблиць та зв'язшв шформацшно! бази в термшах «Сутшсть-Зв'язок» розмiщена на рисунку 1. Агрегатш елементи структури шформацшно! бази представлен на рисунку 2. Елементи 1Б згрупованi по чотирьох областях, в залежносп ввд типу:

1. Умовно-постшна iнформацiя (доввдники). Довiдники - це агрегатний тип даних шформацшно! бази, зааб для роботи зi списками однорвдних елементiв даних. За допомогою довщнишв органiзовуеться введення стандартно! шформацп' в документи, а також !! перегляд ^ якщо необхвдно, коректування. В бшьшосп сво!й, доввдники е електронними аналогами каталопв. Кожна картка - це рядок довщника, а вiдомостi, що заносяться в картку, е ре^зитами довiдника.

Пiдлеглий доввдник (ПД) - рядки довщника прив'язанi до певних запиав iншого довiдника-власника;

2. Змшна iнформацiя (документи). Документи -одне з основних понять 1Б. За допомогою докуменпв органiзовуеться введення в систему шформацп про об'екти, як шддаються частiй змiнi свого стану, а також !! перегляд ^ якщо необхвдно, коректування. В бшьшосп сво!й, документи е електронними аналогами стандартних паперових документiв, яш е пiдставами для тих чи шших облiкових дiй або розрахуншв. В документах видiляються двi основнi структурнi частини: шапка документу i багаторядкова таблична частина, тому ре^зити документу можна подiлити на ре^зити шапки (належать всьому документу в цшому i прийма-ють тшьки одне значення) i ре^зити таблично! частини (належать рядку документа, тобто, кожен рядок мютить сво! власнi значення реквiзитiв);

3. Вихвдш форми (звiти). Звiти - служать для форму -вання та виконання запитiв до документiв i довщнишв 1Б. Звiти дозволяють отримати шформацш, згрупо-вану певним чином, яку неможливо або дуже складно отримати, безпосередньо працюючи з документами i доввдниками.

4. Допомiжнi об'екти 1Б (журнали, обробки). Журнал документiв - зааб для роботи зi списком докуменпв. Обробка - алгоритм, що виконуе певнi дi! в шформацшнш базi (передачу даних, перевiрку на наявшсть помилок i т. п.)

Виконання активностей А1.1, А1.2, А1.4 тдтримуеться шляхом створення в iнформацiйнiй базi електронного доввдника «Цiлi» i пов'язаного з ним тдлеглого доввдника «Генератори цшей». Набiр атрибутiв i методiв роботи в даних доввдниках дозволяе зберпати в 1Б перелiк цiлей з характеристиками: най-менування та загальний опис мети; перелiк осiб -генераторiв мети; опис схеми оцшки досягнення мети; ввдповщальна особа за досягнення мети; статус цш на певну дату; прiоритет мети.

Активносп А2.1, А2.2, А2.3 використовують

довщники «Сфери невизначеносп», «1нформацшш моделЬ, «Джерела шформацп», «Канали iнформацii». У довщниках зберiгаються тiльки перелiки i загаль-ний опис вiдповiдних елементiв. Про проблему опи-су iнформацiйних моделей вже було сказано вище, в довщнику юнуе атрибут «Посилання на модель» дозволяе запустити комп'ютерний додаток з шформацшною мо-деллю.

Активностi А3.1, А3.4 використовують довщники «Цiлi», «Фактори ризику», «Властивостi ФЕР». Довiдник «Фактори ризику» е одним з найбшьш важ-ливих елементiв у структурi 1Б (що видно по значному числу зв'язк1в на рисунку К.1). Мютить наступнi атри-бути: найменування та опис фактору; статус профшю (чи бере участь конкретний ФЕР при побудовi профшю економiчного ризику); статус синтезу (чи формуеться для даного ФЕР система показник1в); схема оцшки (яка використовуеться для оцшки даного фактору).

Довщник «Властивостi ФЕР» дозволяе користувачевi самостiйно додавати набiр видiв властивостей i !'х зна-чень для факторiв. Таким чином, здшснюеться пiдтримка класифшацп ФЕР.

Виконання активностей А4.1, А4.3, А4.4 пвдтримуеться наступними елементами 1Б: довiдники «Фактори ризику», «Схема оцшки»; документ «Експертш оцшки»; журнал «Експертш оцiнки»; звгг «Рейтинг об'ектiв оцiнки».

Довiдник «Схема оцшки» мае шдпорядковаш довiдники «Об'екти» (мiстить перелiк об'ектiв оцiнювання), «Критерп» (перелiк критерiiв, за яки-ми проводиться оцшка об'ектiв) та «Суб'екти» (список осiб, якi створюють оцшку). Набiр з цих чотирьох довщнишв дозволяе зберiгати в 1Б настройки для рiзних схем оцшки.

Введення в шформацшну базу оцшок факторiв економiчного ризику здiйснюеться за допомогою документа «Експертна оцшка» (один документ на кожного експерта). Зведеш результати проведеноi оцшки - профшь ризику можна виводити за допомогою звгту «Рейтинг об'еклв оцiнки».

Активностi А5.1, А5.3, А5.4, А5.5, А5.6 використовують довщники «Фактори ризику», «Показники ФЕР», <^блютека показникiв», «Властивостi показник1в», «Види шкал», «Значения шкал «а звiт» Структура показнишв ФЕР «.

Установка рекизиту «Статус синтезу» в доввднику «Фактори ризику» означае необхщнють синтезу показнишв ввдображаючих стан конкретного ФЕР. Набiр показник1в для фактору ризику формуеться в пвдпорядкованому доввднику «Показники ФеР», шляхом вибору записiв з довщника «Бiблiотека показник1в».

Довiдники «Види шкал» i «Значення шкал» призначеш для зберiгаиия в 1Б рiзних видiв шкал, за яки-ми надалi проводиться завдания значень показниками. Всi додатковi характеристики для показнишв мiстяться в довiднику «Властивостi показнишв».

На основi введених даних в вищевказаш доввдники формуеться звiт «Структура показнишв ФЕР». Звгт мiстить перелш факторiв економiчного ризику, перелiк показнишв для кожного ФЕР i список властивостей показнишв. Структура показнишв виводиться на задану користувачем дату (тдтримка iсторii значень, закладена в довщниках).

Активностi А6.2, А6.5, А6.6 використовують еле-менти 1Б: документи / журнали «План показник1в ФЕР» i «Факт показник1в ФЕР»; звiт «Значення показнишв ФЕР». Даш агрегатш об'екти дозволяють вводити в систему плановi та фактичш значення показник1в стану факторiв ризику на певну дату, контролювати вiдхиления.

Документ «План показнишв ФЕР» мютить не тшьки планове значення показника, але i коридор (атрибути «Вiд» i «До»), в якому допускаеться знаходження фактич-них значень показника (з документу «Факт показнишв ФЕР»). Таким чином, з'являеться можливють для реалiзацii принципу планування та контролю - реакцп на ввдхилення. У звiтi «Значення показнишв ФЕР» вихвд фактичних значень за меж1 задано!' планово!' траекторi!' видшяеться червоним кольором.

Висновок. Таким чином, система шформацшного за-безпечення на тдприемствах харчово!' промисловостi залежить вщ чинникiв внутрiшнього та зовнiшнього середовищ, яш впливають на його д1яльшсть. Щоб iнформацiйне забезпечення було своечасним та ефектив-ним, необхiдно використовувати сучасш комп'ютернi технологii побудови мехашзму iнформацiйно!' си-стеми, що дае змогу випередити виникнення ризико-вих ситуацш на пiдприемствi. Крiм того розглянуп вище загальнi параметри формування iнформацiйно!' бази характернi для вах видiв пiдприемств харчово!' промисловостi. Однак деяш етапи можуть мати галузевi особливостi, якi обумовленi наявнiстю рiзних ризикових факторiв.

СПИСОК Л1ТЕРАТУРИ

1. Вяткин В.Н. и др. Риск-менеджмент / Под ред. И. Юнгерса. - М.: Издательско-торговая корпорация «Дашков и Ко», 2003. - 512 с.

2. Гранатуров В.М. Экономический риск: методы измерения, пути снижения. - М.: Дело и сервис, 1999. -112 с.

3. Камшський А. Б. Концептуальш тдходи до вимiрювання фшансових ризишв // Фiнанси Укра!'ни. -2010. - №5. - с. 78-86.

4. Кисленок А.А. Формирование информационной базы управления предпринимательским риском // Российское предпринимательство. — 2007. — № 12 (103). — с. 12-17. — http://www.creativeconomy.ru/ ай!с^/10292/

5. Пюкунова О. В. Аналiз та оцшка фшансових ризишв дiяльностi малих пвдприемств // Фiнанси

Укра!'ни. - 2011. - №8. - с. 119-129

РОЗРОБКА 1НФОРМАЦ1ЙНО1 БАЗИ СИСТЕМИ УПРАВЛ1ННЯ ЕКОНОМ1ЧНИМ РИЗИКОМ П1ДПРИ€МСТВ ХАРЧОВО1 ПРОМИСЛОВОСТ1

©2014

М.А. Волков, викладач кафедри менеджменту та права Ивденного ф1л1алу Нац1онального ун1верситету бюресуршв { природокористування Укра'ни

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Кримський агротехнологiчний утверситет, амферополъ (Крим)

Анотацiя: В статп розроблена концептуальна схема шформацшно! бази системи управлшня економiчним ри-зиком та !!' структурнi елементи. Визначеш основнi пiдходи до проектування iнформацiйних систем пiдприемства.

Ключовi слова: шформацшна база, управлiния економiчним ризиком, система управлшня економiчним ризи-ком, корпоративш iнформацiйнi системи, в1дкрита архитектура, факторiв економiчного ризику(ФЕР).

INFORMATIONAL DATABASE DEVELOPMENT OF MANAGEMENT SYSTEM OF THE FOOD INDUSTRY ENTERPRISES' ECONOMIC RISKS

©2014

M. T. Volkov, the Department of management and law South branch of the National University of bioresources and environmental Sciences of Ukraine

Crimean Agrotechnological University, Simferopol (Crimean)

Annotation: A conceptual schema of informational database development of management system of the enterprises' economic risks and its stuctural elements are developed in the paper. The basic approaches of the information systems creation are defined.

Keywords: information base the management of economic risk, the system of economic risk management, corporate information systems, open architecture, economic risk factors.

УДК 657

К ВОПРОСУ О РАЗРАБОТКЕ СИСТЕМЫ УЧЕТА ЗАТРАТ НА КАЧЕСТВО КАК ЭФФЕКТИВНОГО СРЕДСТВА КОНТРОЛЯ ЗА ФИНАНСОВЫМ РЕЗУЛЬТАТОМ ОРГАНИЗАЦИИ

© 2014

Ю.Г. Гушян, кандидат технических наук, доцент кафедры «Менеджмент организации»

Тольяттинский государственный университет, Тольятти (Россия)

Аннотация: Функционирование промышленных предприятий в современных экономических условиях сопряжено с необходимостью постоянной «борьбы» за качество выпускаемой продукции и одновременном снижении затрат на ее создание. Вступление нашей страны в ВТО заставило отечественные предприятия искать пути решения обозначенного противоречия, что в конечном итоге привело к необходимости ведения учета произведенных предприятием затрат на создание конкурентоспособного качества и принятия решений на основании выявленных отклонений.

Ключевые слова: контроль финансового результата; учет затрат на качество; управление затратами промышленного предприятия.

На современном этапе развития отечественной экономики в условиях возрастающей конкуренции особое значение приобретает проблема качества продукции, играющего решающую роль в предпочтении потребителя. Сегодня потребителям важны не столько ценовые характеристики приобретаемого продукта, сколько соответствие качества предъявляемым требованиям и набор дополнительных услуг, в том числе наличие гарантийных обязательств и послепродажного обслуживания.

Для улучшения показателей рентабельности деятельности предприятия вынуждены искать новые способы снижения затрат при одновременном повышении качества за счет эффективной организации системы ключевых процессов и устранения затрат, связанных с исправлением выявленных несоответствий.

Качество конечного продукта в стоимостном выражении для потребителя и для производителя может быть различным. Потребитель готов платить лишь за ту продукцию, которая полностью отвечает его требованиям, он не заинтересован платить за «исправления» потенциальных дефектов обнаруженных в процессе производства. Производитель же наоборот все возможные потери, связанные с исправлением выявленных несоответствий, готов возложить на потребителя помимо тех затрат, которые были произведены, чтобы создать продукт. Для решения этого конфликта необходимо иметь четкое представление о суммах, которые предприятие расходует на устранение дефектов и которые, в конечном итоге, отражаются в калькуляционной себестоимости продукции или же списываются на финансовый результат. Реализовать это возможно только при наличии у предприятия методики учета затрат на качество.

В этой связи необходимо ввести четкие определения таких категорий как «себестоимость» в разрезе формируемого качества, «затраты на качество».

Проведенный анализ работ известных специалистов по организации управления затратами на качество и генезис имеющихся международных и национальных стандартов позволил сформулировать следующее понятие категории «затраты на качество» - совокупность всех затрат предприятия, направленных на создание продукта, отвечающего требованиям потребителей и представляющего для него ценность, а также сопут-

ствующих затрат, связанных с потерями, вызванных несоответствиями, проявляющимися во взаимодействии существующих процессов организации с окружающей средой.

В этом разрезе себестоимость произведенной продукции может быть выражена как сумма затрат на качество для рассматриваемого вида продукта.

Такой подход позволит рассматривать в комплексе взаимовлияние различных процессов организации и рассчитать их вклад, оцененный в стоимостном выражении, в создание качественного продукта.

В соответствие с общепринятой классификацией затрат на качество их делят на две укрупненные группы (затраты на соответствие и затраты на несоответствие), задача снижения себестоимости продукции и роста финансового результата сводится к необходимости снижения второй составляющей, связанной с потерями из-за неудовлетворительного качества.

Внутренний контроль затрат занимает ключевое место в системе контроля, а контроль затрат на качество является его обязательной составляющей.

Современные системы учета затрат и калькулирования себестоимости продукции на промышленных предприятиях не позволяют в полном объеме реализовать функции контроля, так как не имеют возможности предоставить актуальную информацию о затратах на качество. Эта проблема требует совершенствования не только самой системы учета, но и сопутствующей системы контроля.

Функции контроля в зависимости от временного фактора (предварительный, текущий, последующий) являются ключевыми для целей формирования информации о затратах на качество, поскольку согласуются с последовательностью этапов петли качества, формирующей качество (рисунок 1). Петля качества - термин, означающий, что качество продукции создается еще на этапе маркетинга и сопутствует конкретному продукту на протяжении всего жизненного цикла вплоть до утилизации.

Целесообразно формировать информацию по затратам на качество продукции в разрезе отдельных технологических операций, что позволит идентифицировать время и место возникновения затрат на качество.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.