Научная статья на тему 'Продуктивность коров разных линий украинской черно-пестрой молочной породы'

Продуктивность коров разных линий украинской черно-пестрой молочной породы Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
132
26
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ПОРОДА / BREED / ЛіНіЯ / КОРОВИ / ЛАКТАЦіЯ / LACTATION / НАДіЙ / ВМІСТ ЖИРУ В МОЛОЦІ / МОЛОЧНИЙ ЖИР / ЧАСТКА ВПЛИВУ / ЛИНИЯ / LINE / КОРОВЫ / COWS / ЛАКТАЦИЯ / УДОЙ / YIELD / СОДЕРЖАНИЕ ЖИРА В МОЛОКЕ / FAT CONTENT / МОЛОЧНЫЙ ЖИР / MILK FAT / ДОЛЯ ВЛИЯНИЯ / PROPORTION OF IMPACT

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Пославская Ю.В., Федорович Е.И.

Исследованы продуктивность коров разных линий украинской черно-пестрой молочной породы. Установлено, что самыми высокими удоями и количеством молочного жира за первую, вторую и лучшую лактации отмечаались животные линии Старбака, за третью животные линии Аннас Адемы, а самыми низкими эти показатели были у животных линии Астронавта. Средний возраст достижения наивысших удоев был наибольшим у животных линии Атлета, а самым низким у коров линии Старбака. Доля влияния линии коров на их удой, в зависимости от лактации, находилась в пределах 27,08-42,18, на содержание жира в молоке в пределах 6,96-12,03, на количество молочного жира в пределах 31,21-44,31, а на средний возраст достижения наивысших удоев составляла 9,53 %.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по животноводству и молочному делу , автор научной работы — Пославская Ю.В., Федорович Е.И.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

THE UKRAINIAN BLACK-AND-WHITE MILK YIELD OF DIFFERENT LINES OF BREED

There was studied the milk productivity of different lines'cows of Ukrainian Black-and-white dairy breeds. It was found out that Starbuck cows had the highest yields and the number of milk fat after the first, second and best lactation line, Annas Adem cows had the highest indices after the third one and the the Astronaut line cows had the lowest indices. The Athlete line cows achieved the highest yield, and Starbuckthe line cows had lowest. The proportion of cows' impact on their yield depended on lactation, was within 27,08-42,18, the fat content in milk within 6,96-12,03, the number of milk fat within 31,21-44,31 and the average age of achieving the highest yields 9,53 %.

Текст научной работы на тему «Продуктивность коров разных линий украинской черно-пестрой молочной породы»

2. Карнаух Э. В., Базалеева А. Н. Пробиотики в коррекции кишечного микробиоценоза // проблеми еколопчно! та медично! генетики i клшчно! ¿мунологп: зб. Наук. Праць / Кшвський нацюнальний ушверситет ¿меш Тараса Шевченка, Луганський державний медичний ушверситет. - К., Луганськ, 2013. -Випуск 1(115). - С. 204-215.

3. Лахтин В. М., Афанасьев С. С., Алешкин В. А. и др. Стратегические аспекты конструирования будущего / Вестник Российской АМН. - 2008. - № 2. -С.33-45.

4. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / [Калашкиков А. П., Клейменов В. И., Баканов В. Р. и др.] / - М.: Агропромиздат, 2003. - 352 с.

5. Пщгорський В. С., Коваленко Н. К. Пробютики на основ! молочнокислих бактерш - сучасний стан i перспективи: Матер1али м1жнародно! науково! конференций - Терношль, 20-22 травня 2004. - Терношль, 2004. - С. 3-7.

6. Пробиотики и пребиотики. Всемирная гастроэнтерологическая организация (практические рекомендации). 2008. - 24 с.

7. Тараканов М. А. Механизм действия пробиотиков на микрофлору пищеварительного тракта и организм животного // Ветеринария. - 2000. - № 5. -С.32-33.

8. Delphine M., Sauliner A., Jennifer K. Spinier, Glenn R. Gibson et cal. Mechanisms of Probiosis and Prebiosis: Considerations for Enhanced Functional Foods // NIH Public Accens Author Manuscript. - 2009. - 20 (2). - P. 135-141.

9. Silvia Wilson Gratz, Hannu Mykkanen, Hani S El-Nesami. Probiotics and gut health: A special focus on liver diseases // Worid Journal of Gastroenterology. - 2010. -16 (4). - P. 403-410.

Стаття надшшла до редакци 27.03.2015

УДК 636.2.034.082.018

Пославська Ю. В., асшрант10 Федорович G. I., д.с.-г.н., професор2 E-mail: logir@ukr.net

1Льв!вський нацгоналънийумверситет ветеринарног медицины та 6iomexHonoziu ¡мет С. 3. Гжицъкого 21нститут 6ionozii тварин НААН, Лъвiв, Украгна

МОЛОЧНА ПРОДУКТИВШСТЬ KOPIB Р13НИХ Л1Н1Й УКРАШСЬКО! ЧОРНО-РЯБО! молочно! ПОРОДИ

Досл1джено молочну продуктившетъ Kopie pi3uux лтт укратсъког чорно-рябог молочног породи. Встановлено, що найвищими надоями та кглъкгстю молочного жиру за першу, другу та кращу лактацИ характеризуеалися теарини л1нИ' Старбака, за третю - теарини л1нИ'Аннас Адеми, а найнижчими ц1 показники були у тварин л1нИ' Астронавта. СереднШ вт досягнення найвищих надогв найбыъшим буе у тварин л1нИ' Атлета, а найнижчим - у Kopie л1нИ' Старбака. Частка впливу л1нИ' Kopie на ix надт, залежно eid лактацп, знаходилася в межах 27,08-42,18, на вм\ст жиру в молоц1 - в межах 6,96-12,03, на кыъюстъ молочного жиру - в межах 31,21-44,31, а на середти eiK досягнення найвищих надогв становила 9,53 %.

© Пославська Ю. В., Федорович £. I., 2015

156

Ключов1 слова: порода, лШя, корови, лактацгя, надт, вмгст жиру в молоцг, молочний жир, частка впливу.

УДК 636.2.034.082.018

Пославская Ю. В., астрант1, Федорович Е. И., д.с.-х.н., профессор2 (logir@ukr.net)

1 Львовский национальный университет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого, Львов, Украина 2Институт биологии животных НААН, Львов, Украина

ПРОДУКТИВНОСТЬ КОРОВ РАЗНЫХ ЛИНИЙ УКРАИНСКОЙ ЧЕРНО-ПЕСТРОЙ МОЛОЧНОЙ ПОРОДЫ

Исследованы продуктивность коров разных линийукраинской черно-пестрой молочной породы. Установлено, что самыми высокими удоями и количеством молочного жира за первую, вторую и лучшую лактации отмечаались животные линии Старбака, за третью - животные линии Аннас Адемы, а самыми низкими эти показатели были у животных линии Астронавта. Средний возраст достижения наивысших удоев был наибольшим у животных линии Атлета, а самым низким - у коров линии Старбака. Доля влияния линии коров на их удой, в зависимости от лактации, находилась в пределах 27,08-42,18, на содержание жира в молоке - в пределах 6,96-12,03, на количество молочного жира - в пределах 31,21-44,31, а на средний возраст достижения наивысших удоев составляла 9,53 %.

Ключевые слова: порода, линия, коровы, лактация, удой, содержание жира в молоке, молочный жир, доля влияния.

UDC 636.2.034.082.018

Poslavska J. V. Fedorovych Y. I.

Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskyj, Lviv, Ukraine Institute of animal biology NAAS, Lviv, Ukraine

THE UKRAINIAN BLACK-AND-WHITE MILK YIELD OF DIFFERENT

LINES OF BREED

There was studied the milk productivity of different lines'cows of Ukrainian Black-and-white dairy breeds. It was found out that Starbuck cows had the highest yields and the number of milk fat after the first, second and best lactation line, Annas Adem cows had the highest indices after the third one and the the Astronaut line cows had the lowest indices. The Athlete line cows achieved the highest yield, and Starbuckthe line cows had lowest. The proportion of cows' impact on their yield depended on lactation, was within 27,08-42,18, the fat content in milk - within 6,96-12,03, the number of milk fat - within 31,21-44,31 and the average age of achieving the highest yields - 9,53 %.

Key words: breed, line, cows, lactation, yield, fat content, milk fat, proportion of impact

Вступ. Головними чинниками збшьшення продуктивности худоби е шдвищення генетичного потенщалу тварин засобами селекцп та створення оптимальних умов вирощування, год1вл1 i утримання для його повно! реашзацп [1.]. Одним ¿з основних метод1в удосконалення порщ е розведення за лшями. Воно дае змогу зберегти спадков1 якост1 родоначальника i збагатити лшда шляхом

157

нагромадження впродовж юлькох поколшь щнно! спадковосп та найповшше використовувати для удосконалення породи видатш якосп окремих тварин i перетворювати шдивщуальш особливосп родоначальниюв лшш на rpynoßi. Селекцшний процес з лшями грунтуеться на повсякденних пошуках високопродуктивних шдивщуум1в [4]. Головною властивютю лшп е притаманна И представницям консолщованють за окремими господарськи корисними ознаками внаслщок спорщненосп та спрямованого вщбору й пщбору, що робить лшш деякою м1рою вщмшною вщ шших. Саме це сприяе створенню селекцшних труп, яю володдачи характерними для них константними властивостями, будуть ефективними як шд час використання внутршньолшшного пщбору, так i кросу [3]. Багатор1чний досвщ фах1вщв у галуз1 молочного скотарства засвщчуе, що молочна продуктов нють Kopiß значною м1рою залежить вщ ix лшшно! надежность Саме тому метою наших дослщжень було вивчити молочну продуктившсть Kopie р1зних лшш украшсько! чорно-рябо! молочно! породи.

Матер1али i методи досл1джень. Дослщження проведен! на коровах укра1нсько! чорно-рябо! молочно! породи у ТзОВ «Молочш р1ки» Сокальського району Льв1всько1 область Оц1нку молочно! продуктивност1 п1ддосл!дних Kopie (над1й, BMiCT жиру в молощ, к1льк1сть молочного жиру) проводили зпдно даних зоотехн1чного обл1ку (впродовж останшх 30 рок1в) за першу, другу, третю та кращу лактац1!. Одержан! дан! наукових досл!джень обробляли методом вар!ацшно! статистики за Г. Ф. Лакиным [2] з використанням комп'ютерних програм «Excel» та «Statistica 6.1».

Результаты досл1джень. Встановлено, що надш Kopie укра!нсько! чорно-рябо! молочно! породи в цшому по стаду становив за I лактац!ю 3728,2, за II -3936,8, за III - 4375,2 i за кращу - 4446,3 кг, вмют жиру в молощ - вщповщно 3,86; 3,80; 3,78 i 3,82 % та кшьюсть молочного жиру - 143,8; 149,7; 165,5 i 169,8 кг. Тварини р!зних лшш за цими показниками значно вщр!знялися м!ж собою. Найвищими надоями та кшьюстю молочного жиру за I, II i кращу лактац1! характеризувалися тварини л1нй Старбака, за III лактащю - niHii Аннас Адеми, а найнижчими - корови лшп Астронавта (табл.1). Останн1 поступалися коровам лшп Аннас Адеми за надоем за I лактащю на 1434,5, за II - на 1591,9, за III - на 2208,6 i за кращу - на 1586,0, а за кшьюстю молочного жиру - вщповщно на 61,4; 70,3; 92,9 i 69,6 кг при P<0,001 у Bcix вищенаведених випадках. Корови лшп Атлета пор1вняно з тваринами лши Астронавта характеризувалися вищими надоями та кшьюстю молочного жиру за I лактащю на 400,7 та 14,7, за II лактащю - на 744,6 та 31,2, за III лактащю - 877,6 та 35,2 i за кращу - на 1491,2 та 54,9 кг при P<0,001 у Bcix випадках, корови лши Бутмейкера - вщповщно на 156,4 та 10,1 (P<0,01); 306,3 (P<0,01) та 14,7 (P<0,001); 526,1 (P<0,001) та 24,7 (P<0,001) i 677,4 (P<0,001) та 26,8 кг (P<0,001). Перевага тварин лши Bic Бек Айд1ала над коровами лши Астронавта за надоем та юльюстю молочного жиру за I лактащю становила 186,1 та 11,1, за II -475,4 та 21,3, за III - 638,5 та 28,5 i за кращу - 498,8 та 22,7 кг при P<0,001 у Bcix вищенаведених випадках, тварин лши Елевейшна над коровами лшп Астронавта -вщповщно 199,6 (P<0,05) та 7,8 (P<0,05); 854,8 (P<0,001) та 38,8 (P<0,001); 1919,1 (P<0,001) та 84,0 (P<0,001) i 1252,3 (P<0,001) та 54,7 кг (P<0,001). Було вщм1чено також вищ1 надо! та юльюсть молочного жиру Kopie лшп 1мпрувера пор1вняно з тваринами лши Астронавта за I лактащю на 274,0 (P<0,01) та 7,7 (P<0,05), за II - на 361,2 (P<0,01) та 18,0 (P<0,001), за III - на 617,7 (P<0,001) та 30,8 (P<0,001) i за кращу - на 379,6 (P<0,01) та 16,3 (P<0,001), а корови лши Монтвш Ч1фтейна

158

високов1ропдно (P<0,001) переважали тварин лшп Астронавта вщповщно на 238,6 та 9,5; 324,9 та 11,9; 483,4 та 20,3 i 544,5 та 19,9 кг.

Слщ вщмтгги, що м1ж коровами лшш Астронавта та Рефлекшн Совершга р1зниця за надоем та юльюстю молочного жиру за I лактащю була недостов1рною, а за II лактащю становила вщповщно 519,7 та 19,5, за III - 718,0 та 29,1 i за кращу -1109,0 та 39,7 кг на користь останшх при P<0,001 у Bcix випадках. Тварини лшп С. Т. Роюта в1рогщно переважали Kopie лшп Астронавта лише за кшьюстю молочного жиру за II i III лактацп - вщповщно на 5,8 (P<0,01) i 7,2 кг (P<0,05), а м1ж коровами лшш Фонд Мета та Астронавта за надоем та кшыастю молочного жиру за Bei дослщжуваш лактацп достов1рно! р1знищ не спостер1галося.

Таблиця 1

Молочна продуктившсть Kopie р1зних лшш украТнськоТ чорно-рябоТ __ молочно! породи_

.Шшя Лактац1я n Середнш в1к досягнення найвищих надо1в, лактащя Молочна продуктивн1сть, M±m

над1й, кг жир, % молочний жир, кг

1 2 3 4 5 6 7

Аннас Адеми 30587 I 166 — 4687,0±49,10 3,94±0,007 184,7±1,89

II 99 — 4882,0±89,05 3,94±0,009 192,0±3,35

III 43 — 5891,0±166,57 3,86±0,019 227,1±6,09

Краща 166 1,73±0,077 5267,6±73,13 3,93±0,007 206,7±2,71

Астронавта 1458744 I 182 — 3252,5±37,12 3,79±0,017 123,3±1,43

II 135 — 3290,1±46,16 3,70±0,018 121,7±1,70

III 90 — 3682,4±82,64 3,66±0,027 134,2±2,87

Краща 182 2,18±0,104 3681,6±55,17 3,74±0,018 137,1±1,95

Атлета 4098 I 34 — 3653,2±103,99 3,78±0,042 138,0±4,02

II 33 — 4034,7±115,33 3,80±0,039 152,9±4,44

III 33 — 4560,0± 114,94 3,72±0,042 169,4±4,33

Краща 34 4,00±0,253 5172,8±123,20 3,72±0,045 192,0±4,51

Бутмейкера 1450228 I 30 — 3408,9±79,98 3,92±0,049 133,4±3,27

II 27 — 3596,4±92,14 3,80±0,047 136,4±3,27

III 24 — 4208,5±139,22 3,78±0,045 158,9±5,18

Краща 30 3,10±0,285 4359,0±121,44 3,77±0,043 163,9±4,20

Bic Бек Авдала 0933122 I 345 — 3438,5±26,24 3,91±0,015 134,4±1,10

II 258 — 3765,5±42,07 3,81±0,016 143,0±1,59

III 193 — 4320,9±56,48 3,77±0,018 162,7±2,16

Краща 345 2,41±0,077 4180,4±49,40 3,84±0,015 159,8±1,81

Елевейшна 1491007 I 41 — 3452,1±77,58 3,80±0,025 131,1±3,09

II 34 — 4144,9±131,36 3,87±0,015 160,5±5,23

III 22 — 5597,5±200,90 3,90±0,015 218,2±7,87

Краща 41 2,37±0,167 4933,9±195,13 3,87±0,019 191,8±8,03

1мпрувера 333471 I 33 — 3526,5±89,89 3,72±0,033 131,0±3,10

II 26 — 3651,3±117,52 3,83±0,023 139,7±4,48

III 11 — 4300,1±158,24 3,84±0,032 165,0±5,66

Краща 33 1,91±0,171 4061,2±116,52 3,78±0,027 153,4±4,59

159

Продоеж. табл. 1

MohtbIk Ч1фтейна 95679 I 301 — 3491,1±32,37 3,81±0,014 132,8±1,20

II 243 — 3615,0±36,05 3,70±0,016 133,6±1,30

III 201 — 4165,8±41,98 3,71±0,016 154,5±1,64

Краща 301 2,83±0,095 4226,1±47,06 3,73±0,013 157,0±1,72

I 50 — 3360,2±63,98 3,77±0,035 126,8±2,75

II 50 — 3809,8±86,90 3,72±0,032 141,2±3,08

III 48 — 4400,4±74,15 3,72±0,034 163,3±2,72

Краща 50 3,54±0,143 4790,6±80,54 3,70±0,030 176,8±2,94

С1л1нг Трайджун Рок1та 252803 I 297 — 3307,1±30,34 3,79±0,012 125,0±1,09

II 216 — 3403,0±40,87 3,76±0,013 127,5±1,44

III 152 — 3772,8±55,73 3,75±0,015 141,4±2,11

Краща 297 2,22±0,087 3760,8±44,39 3,77±0,011 141,2±1,60

Старбака 352790 I 172 — 5468,2±76,83 3,89±0,006 212,2±2,79

II 79 — 6137,1±169,81 3,89±0,012 238,2±6,39

III 22 — 5454,1±248,18 3,93±0,019 213,8±8,85

Краща 172 1,48±0,059 6001,5±92,57 3,88±0,005 232,4±3,43

Фонд Метта 1342858 I 32 — 3406,6±104,09 3,73±0,039 126,8±3,65

II 24 — 3522,7±141,64 3,64±0,041 127,7±4,84

III 17 — 3666,6±144,53 3,69±0,051 135,8±6,14

Краща 32 2,28±0,288 3790,0±118,31 3,74±0,039 141,2±3,99

Ч1фа 1427381 I 674 — 3703,4±34,08 3,89±0,006 144,1±1,37

II 469 — 4107,7±48,72 3,86±0,007 158,6±1,91

III 296 — 4719,3±62,46 3,86±0,008 182,5±2,49

Краща 674 2,18±0,049 4552,2±47,17 3,87±0,006 176,4±1,85

Корови лшш Старбака i Ч1фа високов1рогщно (P<0,001) переважали тварин лши Астронавта за надоем та кшьюстю молочного жиру за I лактащю на 2215,7 та 88,9 i 450,9 та 20,8, за II - на 2847,0 та 116,5 i 817,6 та 36,9, за III - на 1771,7 та 79,6 i 1036,9 та 48,3 i за кращу - на 2319,9 та 95,3 i 870,6 та 39,3 кг.

Достов1рна р1зниця за дослщжуваними показниками молочно! продуктивное^ спостер1галася i м1ж тваринами шших лшш.

Необхщно вказати, що м1ж коровами р1зних лшш за вмютом жиру в молощ, залежно вщ лактацп, иевних законом1рностей не спостершалося, хоча, у багатьох вииадках р1зниця була в1рогщною (Р<0,05- Р<0,001).

Таблиця 2

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Частка впливу лшй' на молочну продуктившсть Kopie _

Показ ник Частка впливу, % Показ ник Частка впливу, %

1 лактац1я, n=2357 3 лактащя, n=1153

Над1й 42,18*** Надш 27 33****

Вм1ст жиру в молощ 6 96*** Вм1ст жиру в молощ 10,04***

Кшьшсть молочного жиру 44 31*** Кшьшсть молочного жиру 32,20***

2 лактащя, n=1693 Краща лактащя, n=2357

Середнш в1к досягнення найвищих надо1в 9 53***

Над1й 35,29*** Над1й 27,08***

Вм1ст жиру в молощ 12,03*** Вм1ст жиру в молощ 10 79***

Кшьшсть молочного жиру 40,10*** Кшьшсть молочного жиру 31 21***

Примита. * - Р<0,05, ** - Р<0,01, *** - Р<0,001.

Найвищими коефщентами мшливосп надою та кшькосп молочного жиру найвищими в1дзначалися тварини niHii Ч1фа i, залежно вщ лактацй, вони

160

знаходилися в межах 22,77-25,68 та 23,47-26,07 % вщповщно. Найнижчими щ показники були у KopiB лшп Рефлекшн Совершга - в межах 11,67-16,13 та 11,5415,40 %. Найвищ1 коефщ1енти мшливосп вмюту жиру в молощ вщм1чено у Kopie лшп В. Б. Айд1ала (6,56-7,11), а найнижч1 - у тварин лшп Старбака (1,93-2,84). Середнш в1к досягнення найвищих надо!в найбшьшим був у тварин лшп Атлета (4,0 лактащя), а найнижчим - у Kopie лшп Старбака (1,48 лактацп).

Проведений нами дисперсшний анал1з свщчить, що частка впливу лшп на показники молочно! продуктивное^ кор1в була досить значною (табл. 2). Так, частка впливу лшп на надш, залежно вщ лактацп, знаходився в межах 27,0842,18 , на вм1ст жиру в молощ - в межах 6,96-12,03, на юльюсть молочного жиру -в межах 31,21-44,31, а на середнш в1к досягнення найвищих надо!в становила 9,53 %.

Висновки. Встановлено, що корови р1зних лшш украшсько! чорно-рябо! молочно! породи вщр1знялися м1ж собою за показниками молочно! продуктивност1. Найвищими надоями та кшьюстю молочного жиру за I, II i кращу лактац1! характеризувалися тварини niHii Старбака, за III - лшп Аннас Адеми, а найнижчими - корови лшп Астронавта.

Середнш в1к досягнення найвищих надо!в найбшьшим був у тварин лшп Атлета (4,0 лактащя), а найнижчим - у Kopie лшп Старбака (1,48 лактацп).

Частка впливу лшп на надш, залежно вщ лактаци, знаходилася в межах 27,08-42,18, на вмют жиру в молощ - в межах 6,96-12,03, на кшьюсть молочного жиру - в межах 31,21-44,31, а на середнш в1к досягнення найвищих надо!в становила 9,53 %.

Перспективы подальших дослщжень. У подальшому буде вивчено залежн1сть молочно! продуктивное^ Kopie укра!нсько! чорно-рябо! молочно! породи вщ продуктивност1 !х матер1в.

Л1тература

1. Д1дк1вський А. М. Молочна продуктивн1сть та в^дтворн! якосп Kopie р1зних л1н1й укра!нсько! чорно-рябо! молочно! породи / А. М. Д1дк1вський, I. В. Ковальчук // Науковий BicHHK ЛНУВМБТ ¿мен1 С. 3. Гжицького. - Т. 12, № 2 (44), Ч. 3. - Льв1в, 2010. - С. 69-72.

2. Лакин Г. Ф. Биометрия. Учеб. пособие для биол. спец. вузов. - 4-е изд., перераб. и доп. / Г. Ф. Лакин. - М.: Высшая школа, 1990. - 352 с.

3. Рудик I. А. Консолщовашсть та спорщненють л1н1й голштинсько! породи в Украш / I. А. Рудик, Р. В. Ставецька // Технолопя виробництва i переробки продукцп тваринництва: Зб1рник наукових праць. - Бша Церква, 2010. - Вип. 3(72). - С. 3-8.

4. Черняк Н. OcHOBHi принципи пщбору буга!в-пл!дник1в на плановий пер1од / Н. Черняк, I. Кудлай, О. Гончарук // Тваринництво Укра!ни. - 2012. - №9. - С. 1214.

Стаття надшшла до редакци 26.03.2015

161

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.