Научная статья на тему 'Показатели убоя молодняка перепелов при использовании комбикормов с различным содержанием сухой пивной дробины'

Показатели убоя молодняка перепелов при использовании комбикормов с различным содержанием сухой пивной дробины Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
160
45
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ПЕРЕПЕЛИ / СУХА ПИВНА ДРОБИНА / ПОКАЗНИКИ ЗАБОЮ / SLAUGHTERING INDEXES / ШКіРА З ПіДШКіРНИМ ЖИРОМ / ВНУТРіШНіЙ ЖИР / ВИХіД їСТіВНИХ ЧАСТИН / М'ЯСНіСТЬ ТУШКИ / CARCASS MEATINESS / КОМБіКОРМ / ПЕРЕПЕЛА / QUAILS / СУХАЯ ПИВНАЯ ДРОБИНА / DRIED BREWER'S GRAIN / ПОКАЗАТЕЛИ УБОЯ / КОЖА С ПОДКОЖНЫМ ЖИРОМ / SKIN WITH SUBCUTANEOUS FAT / ВНУТРЕННИЙ ЖИР / INTERNAL FAT / ВЫХОД СЪЕДОБНЫХ ЧАСТЕЙ / THE EDIBLE PARTS OUTPUT / МЯСИСТОСТЬ ТУШКИ / КОМБИКОРМ / MIXED FODDERS

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Голубев М. И., Голубева Т. А.

Обоснована целесообразность применения сухой пивной дробины в кормлении молодняка перепелов мясного направления производительности, влияние которой недостаточно изучено на их продуктивные, морфо-функциональные и физиолого-биохимические показатели. Исследование проведено в условиях научно-опытной лаборатории кормовых добавок Национального университета биоресурсов и природопользования Украины на перепелах породы фараон. В эксперименте забивали по 4 головы (2 самца и 2 самки) из каждой группы с последующим вскрытием и взвешиванием отдельных частей и органов. Изучены показатели убойных качеств молодняка перепелов в зависимости от различного содержания сухой пивной дробины в комбикормах. Установлено, что добавление сухой пивной дробины в комбикорм перепелов за период выращивания 1-35 суток на уровне 4 % повышает их предубойного массу, массу непатрашеной, полупотрошеной, потрошеной тушек и мясистостью тушки. При использовании комбикорма с содержанием 6 % сухой пивной дробины изменяется масса отдельных частей тела перепелов, а именно увеличивается масса кожи с подкожным жиром и масса внутреннего жира. Установлена зависимость между уровнем потребления сухой пивной дробины и мясистостью тушки (R2 = 1) и выходом съедобных частей (R2 = 0,9923). Выход съедобных частей увеличивается в зависимости от содержания пивной дробины в комбикорме, а мясистостью тушки лучшая у перепелов, которые потребляют комбикорм с содержанием 4 % сухой пивной дробины.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

ПОКАЗНИКИ ЗАБОЮ МОЛОДНЯКУ ПЕРЕПЕЛІВ ПРИ ВИКОРИСТАННІ КОМБІКОРМІВ З РІЗНИМ ВМІСТОМ СУХОЇ ПИВНОЇ ДРОБИНИ

The article justifies applicability of dried brewer’s grain in feeding growing quail meat production, whose influence is poorly understood in their productive, morphological-functional and physiological-biochemical parameters. The study was carried out in the scientifically-experimental laboratory feed additives National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine on Pharaoh breed quail. In the experiment, each group were sacrificed at 4 head (2 males and 2 females) followed by dissection and weighed parts and organs. It is studied slaughtering indexes of growing quails depending on content of dried brewer’s grain in mixed fodders. It is established, the addition of 4 per cent dried brewer’s grain to mixed fodders in growing quail for the period of 1-35 days at increase them prelethal weight, carcass weight and carcass meatiness. When using a mixed fodder containing 6 per cent of the of dried brewer’s grain changed a quail individual body parts weight, namely increases skin with hypodermic fat weight and internal fat weight. Established the dependence between the level of dried brewer’s grain and meatiness carcass meatiness (R2 = 1) and the edible parts output (R2 = 0,9923). The edible parts output increases depending on the content of dried brewer’s grain in mixed fodder and fleshy carcass the best in quail, which consume mixed fodder containing up to 4 per cent of dried brewer’s grain. The level of dried brewer’s grain 2 per cent in mixed fodder for affected marginally on slaughtering indexes.

Текст научной работы на тему «Показатели убоя молодняка перепелов при использовании комбикормов с различным содержанием сухой пивной дробины»

УДК 636.085.24/.55

Голубев M.I., к. с.-г. н., E-mail: [email protected] Голубева Т.А., acnipaHT1 E-mail: [email protected] Нацюнальнийутверситет 6iopecypcieinpupodoKopucmyeaHHM Украгни,м. Kui'e

ПОКАЗНИКИ ЗАБОЮ МОЛОДНЯКУ ПЕРЕПЕЛ IB ПРИ ВИКОРИСТАНН1 КОМБ1КОРМ1В 3 Р13НИМ BMICTOM СУХО!

ПИВН01ДРОБИНИ

Обтрунтовано доцыьтсть застосування сухог пивног дробины у годгвлг молодняку перепел1в м 'ясного напряму npodyKmuenocmi, вплыв яког недостатнъо вивчений на i'x продуктивш, морфофункцюнальт та фгзюлого-6ioxiMi4Hi показники. Досл1дження проведено в умовах науково-дослгдно! лабораторп кормовых добавок Нащонального утверситету 6iopecypcie i природокористування Украгни на перепелах породи фараон. В експеримент1 забивали по 4 голови (2 самц1 i 2 самки) з кожног групи з наступним розтином i зважуванням окремих частин та оргатв. Вивчено показники забшних якостеи молодняку перепел1в залежно eid р1зного eMicmy cyxoi пивног дробини у комбжормах. Встановлено, що додавання cyxoi пивног дробини у комбшорм перепел1в за nepiod вирощування 1-35 di6 на piem 4 % тдвищуе i'x передзабшну масу, масу непатраног, натвпатраног, патраног тушок та м'ястстъ тушки. При використант комбшорму з вмктом 6 % cyxoi пивног дробини викликае змши маси окремих частин тша перепел1в, а саме збыъшення маси шюри з тдштрним жиром та маси внутршнъого жиру. Встановлена залежтстъ м1ж ргвнем споживання сухо'г пивног дробини та м'яснгстю тушки (R2 = 1) г виходом гстгвних частин (R2 = 0,9923). Buxid гстгвних частин збгльшуеться залежно eid eMicmy пивног дробини у K0M6iK0pMi, а м'ястстъ тушки е наикращою у nepeneлiв, яю споживаютъ комбторм з вмктом 4 % cyxoi' пивног дробини.

Ключое1 слова: перепели, суха пивна дробина, показники забою, шюра з тдшшрним жиром, внутршшй жир, euxid icmienux частин, м'ястстъ тушки, комбторм.

УДК 636.085.24/.55

Голубев М.И., Голубева Т.А.

Националънъшуниверситет биоресурсов и природопользования Украины

ПОКАЗАТЕЛИ УБОЯ МОЛОДНЯКА ПЕРЕПЕЛОВ ПРИ

ИСПОЛЬЗОВАНИИ КОМБИКОРМОВ С РАЗЛИЧНЫМ СОДЕРЖАНИЕМ СУХОЙ ПИВНОЙ ДРОБИНЫ

Обоснована целесообразность применения сухой пивной дробины в кормлении молодняка перепелов мясного направления производительности, влияние которой недостаточно изучено на их продуктивные, морфо-функционалъные и физиолого-биохимические показатели. Исследование проведено в условиях научно-опытной лаборатории кормовых добавок Национального университета биоресурсов и природопользования Украины на

Науковий кер1вник - д. с.-г. н., професор, академж НААН 1батуллш I.I. ® Голубев M.I., Голубева Т.А., 2014

50

перепелах породы фараон. В эксперименте забивали по 4 головы (2 самца и 2 самки) из каждой группы с последующим вскрытием и взвешиванием отдельных частей и органов. Изучены показатели убойных качеств молодняка перепелов в зависимости от различного содержания сухой пивной дробины в комбикормах. Установлено, что добавление сухой пивной дробины в комбикорм перепелов за период выращивания 1-35 суток на уровне 4 % повышает их предубойного массу, массу непатрашеной, полупотрошеной, потрошеной тушек и мясистостью тушки. При использовании комбикорма с содержанием 6 % сухой пивной дробины изменяется масса отдельных частей тела перепелов, а именно увеличивается масса кожи с подкожным жиром и масса внутреннего жира. Установлена зависимость между уровнем потребления сухой пивной дробины и мясистостью тушки (R2 = 1) и выходом съедобных частей (R2 = 0,9923). Выход съедобных частей увеличивается в зависимости от содержания пивной дробины в комбикорме, а мясистостью тушки лучшаяу перепелов, которые потребляют комбикорм с содержанием 4 % сухой пивной дробины.

Ключевые слова: перепела, сухая пивная дробина, показатели убоя, кожа с подкожным жиром, внутренний жир, выход съедобных частей, мясистость тушки, комбикорм.

UDC 636.085.24/.55

Golubev M.I., Golubeva Т.А.

National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

SLAUGHTERING INDEXES IN GROWING QUAILS AT USE MIXED FODDER WITH DIFFERENT CONTENT OF DRIED BREWER'S GRAIN

The article ^ justifies applicability of dried brewer's grain in feeding growing quail meat production, whose influence is poorly understood in their productive, morphological-functional and physiological-biochemical parameters. The study was carried out in the scientifically-experimental laboratory feed additives National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine on Pharaoh breed quail. In the experiment, each group were sacrificed at 4 head (2 males and 2 females) followed by dissection and weighed parts and organs. It is studied slaughtering indexes of growing quails depending on content of dried brewer's grain in mixed fodders. It is established, the addition of 4 per cent dried brewer's grain to mixed fodders in growing quail for the period of 1-35 days at increase them prelethal weight, carcass weight and carcass meatiness. When using a mixed fodder containing 6 per cent of the of dried brewer's grain changed a quail individual body parts weight, namely increases skin with hypodermic fat weight and internal fat weight. Established the dependence between the level of dried brewer's grain and meatiness carcass meatiness (R2 = 1) and the edible parts output (R2 = 0,9923). The edible parts output increases depending on the content of dried brewer's grain in mixed fodder and fleshy carcass the best in quail, which consume mixed fodder containing up to 4 per cent of dried brewer's grain. The level of dried brewer's grain 2 per cent in mixed fodder for affected marginally on slaughtering indexes.

Key words: quails, dried brewer's grain, slaughtering indexes, skin with subcutaneous fat, internal fat, the edible parts output, carcass meatiness, mixed fodders.

51

Вступ. Важливим резервом поповнення комбшормово! промисловосп протешовою сировиною е бшьш повне \ рацюнальне використання в Укра!ш вщход1в харчово! промисловостг

Одним ¿з вщход1в харчово! промисловосп, а саме пивоварно!, е пивна дробина. На И частку припадае 82-87 % вс1х вщход1в. Вона складаеться ¿з зернових оболонок { частинок зерна, у яких мктиться досить багато вуглевод1в, протешу та жиру, мшеральних речовин \ водорозчинних в1тамш1в [3]. Пивна дробина використовуеться на корм як у св1жому, так \ у сухому виглядг У тваринництв1 застосовуеться, переважно, св1жа (нативна) пивна дробина.

Однак, застосування пивно! дробини на корм тваринам мае певш недол1ки. Одним ¿з них, напевно, основним, е неможливкть И використання на корм у несв1жому виглядг Пивну дробину необхщно використовувати упродовж 1-2 д1б. При збер1ганш вона швидко закисае, плкняв1е \ псуеться. Тому з метою подовження строюв збер1гання пивно! дробини !! сушать, зневоднюють, силосують, консервують тощо [1, 6].

Одним ¿з найбшьш ефективних способ1в, що дозволяе виршити проблему тривалого збер1гання, транспортування \ пщвищення кормово! цшност1 пивно! дробини, е сушшня. Суха пивна дробина е високояюсним кормом, яка мютить: води 6,32-11,10 %, сирого проте!ну - 20,7-29,7 %, жиру - 7,1-7,5 %, БЕР - 37,944,1%, кл1тковини - 10,4-11,7 % тазоли - 3,2-4,0 % [5, 7]. Енергетична цшшсть сухо! пивно! дробини для молодняку м'ясних перепел1в складае 8,1610,28 МДж/кг [2].

За дослщженнями вчених р1зних кра!н, пивна дробина, у р1зних агрегатних станах може згодовуватися курям-несучкам, курчатам-бройлерам, гусям, дорослим перепелам. [4, 8-10]. Однак, вщомост1 з використання пивно! дробини в год1вл1 молодняку перепел1в м'ясного напряму продуктивное^ вщеутш. Тому дослщження з можливост1 використання пивно! дробини при вирощуванш перепеленят на м'ясо е актуальними.

Метою нашого дослщження було встановлення оптимального р1вня сухо! пивно! дробини у комб1корм1 для молодняку перепел1в породи фараон шляхом пор1вняння !х показниюв забою.

Матер1ал 1 методи. Дослщ проводився у науково-дослщнш лаборатори кормових добавок Национального ушверситету бюресурав \ природокористування Укра!ни. 1з добових перепеленят було сформовано за принципом аналопв 4 групи, по 100 гол1в у кожнш (50 самок { 50 самщв).

Кшькють сухо! пивно! дробини у комбжормах для дослщних груп перепел1в встановлювали за схемою дослщу (табл. 1).

Таблиця 1

Схема науково-господарського дослщу_

Група В1к, д1б

1-21 22-35

вм1ст у комб1корм1 сухо! пивно! дробини, %

1-контрольна - -

2-досл1дна 2 2

3-досл1дна 4 4

4-досл1дна 6 6

Комбжорми, як1 використовували пщ час год1вл1 птищ, були однаковими за вмктом поживних речовин, але р1знилися за вмютом сухо! пивно! дробини (табл. 2).

52

Таблиця 2

Вмкт енергй' та основних поживних речовин, %_

Показник Вж перепел1в, д1б

1-21 22-35

групи

1 2 3 4 1 2 3 4

ОЕ, ккал 290 290 290 290 299 299 299 299

Сирий проте!н 27,5 27,5 27,5 27,5 20,5 20,5 20,5 20,5

Сирий жир 5,0 5,0 5,0 5,1 5,0 5,0 5,0 5,1

Сира клитавина 4,2 4,2 4,2 4,3 4,3 4,3 4,3 4,4

Л1зин 1,68 1,68 1,68 1,68 1,1 1,1 1,1 1,1

Мет1он1н 0,66 0,66 0,66 0,66 0,50 0,50 0,50 0,50

Треонш 1,03 1,03 1,03 1,04 0,74 0,74 0,74 0,75

Триптофан 0,33 0,33 0,33 0,33 0,23 0,23 0,23 0,23

Кальц1й 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0 1,0

Фосфор 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8 0,8

Натр1й 0,15 0,15 0,15 0,15 0,15 0,15 0,15 0,15

Дослщ, тривалктю 35 дшв був подшений на 2 перюди: 1-21 та 22-35 д1б, кожен з яких характеризувався певним р1внем поживних речовин у комбжормг При забо! перепел1в визначали анатомо-морфолопчний склад !х тша. Для цього забивали по 4 голови (2 самщ \ 2 самки) з кожно! групи з наступним розтином { зважуванням окремих частин та оргашв. Для забою вщбирали птицю з живою масою, що вщповщала середнш величин! по грут.

Результати дослщжень. Доведено, що за рахунок повноцшно! \ збалансовано! год1вл1 можна значно п1двищити не тгльки р1ст перепел1в, а й показники виходу продукпв забою (табл. 3).

Зокрема, передзабшна маса у перепел1в 35-добового вку друго! та третьо! груп була на 3,8 (р<0,05) { 5,1 % (р<0,01) вища, н1ж у молодняку контрольно! групи.

Природно, що ¿з змшою передзаб1йно! маси перепел1в зм1нювалася \ маса непатрано!, натвпатрано! \ патрано! тушок. Так, згодовування птиц1 друго! групи комб1корму з вмктом 2 % сухо! пивно! дробини сприяло зб1льшенню маси непатрано! тушки на 4,2 % (р<0,05), натвпатрано! та патрано! тушки - на 4,0 % (р<0,05). Водночас перепели третьо! групи, що споживали комбшорм з вм1стом 4 % сухо! пивно! дробини, перевершували контроль за масою непатрано!, натвпатрано! \ патрано! тушок вщповщно на 5,8 (р<0,01), 5,5 (р<0,01) 1 5,4 % (р<0,01).

Сл1д зазначити, що використання комб1корму з вм1стом сухо! пивно! дробини 6 % сприяе накопиченню жирово! тканини у тЫ. Так, маса шк1ри з пщшюрним жиром та маса внутр1шнього жиру були б1льшими (р<0,05) в!дпов1дно на 9,3 та 14,3 % пор1вняно з контролем.

53

Таблиця 3

Показники забою пщдослщних перепел1в, г

Показ ник Група

1 2 3 4

Передзабшна маса 231,7±2,12 240,4±2,19* 243,5±1,93** 232,7±2,32

Maca непатрано! тушки 204,1±1,64 212,6±1,67* 215,9±1,68** 205,6±1,77

Maca нашвпатрано1' тушки 187,9±1,19 195,4±1,32* 198,2±1,31** 186,5±1,40

Maca патрано! тушки 171,1±1,13 177,9±1,07* 180,4±1,19** 169,7±1,41

Ictíbhí частини: м'язи грудш 40,3±0,58 42,1±0,95 42,8±0,95 40,1±1,02

м'язи тазових шнщвок 25,7±0,95 26,5±0,94 27,0±0,91 25,3±0,80

шшра з шдшшрним жиром 15,1±0,39 15,8±0,57 16,4±0,45 16,5±0,39*

внутршнш жир 2,1±0,08 2,3±0,09 2,3±0,10 2,4±0,11*

печшка 5,6±0,10 5,9±0,04 6,0±0,09 5,9±0,10

легеш 2,0±0,09 2,2±0,10 2,2±0,09 2,0±0,10

нирки 1,1±0,05 1,1±0,06 1,1±0,08 1,1±0,03

м'язовий шлунок без кутикули 4,7±0,12 4,9±0,17 4,9±0,11 4,7±0,07

серце 2,0±0,10 2,1±0,06 2,1±0,05 1,9±0,06

р<0,05; р<0,01 пор1вняноз 1-югрупою

Для об'ектившшо! оцшки показниюв забою молодняку перепел1в, масу ix частин тша виражали у вщсотках до передзабшно! маси (табл. 4).

Таблиця 4

Показ ник Група

1 2 3 4

Вихвд натвпатрано! тушки 81,11±0,28 81,30±0,24 81,38±0,19 80,14±0,31

Вихвд патрано! тушки 73,83±0,27 74,00±0,29 74,08±0,22 72,90±0,25

Вихвд í'ctíbhhx частин м'язи грудш 17,39±0,41 17,49±0,25 17,56±0,26 17,23±0,27

м'язи hír 11,09±0,32 11,01±0,29 11,09±0,29 10,88±0,24

шшра з шдшшрним жиром 6,51±0,11 6,58±0,18 6,75±0,13 7,10±0,10*

внутршнш жир 0,89±0,03 0,94±0,03 0,94±0,03 1,05±0,04

печшка 2,42±0,03 2,45±0,02 2,47±0,02 2,53±0,02

р<0,05 пор1вняно з 1-ю групою

Наведен! у таблиц! даш свщчать, що пщдослщш перепели мало вщр1зняються за виходом натвпатрано! i патрано! тушок, тод1 як у виход1 í'ctíbhhx частин вщм1чаються певш вщмшност1. Так, найвищим виходом шк1ри

54

з шдшмрним жиром вщр1знялися перепели четверто! групи, яю перевершували контрольних на 0,6 % (р<0,05).

Анал1з даних виходу м'яз1в, внутршнього жиру та печшки вказуе, що за цими показниками перепели контрольно! \ дослщних груп не мали ктотних вщмшностей.

Анатом1чне розбирання тушок дозволяе встановити кщьюсть !ст1вних та не!ст1вних частин, !х стввщношення, а також м'ясшсть тушки, грудей, кшщвок, кютлявкть, тощо. На рис. 1 представлен! так! шдекси як ¿ндекс м'ясност! тушки та ¿ндекс виходу !ст!вних частин.

Рис. 1. 1ндекси м'ясних якостей тушок молодняку перепел1в (А - вих1д 1ст1вних частин, Б - м'ясшсть тушки)

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Проведен! дослщження св!дчать, що при згодовуванш перепелам сухо! пивно! дробини у склад! комбжорму сприяло п!двищенню виходу !спвних частин. Так, ¿з збшьшенням вм!сту дробини у комб!корм! до 4-6 %, вихщ !ст!вних частин пщвищуеться до 73,1-73,8 %, що вщбуваеться за рахунок зб!льшення маси як м'яса, так ! шюри з п!дшк!рним жиром, внутр!шнього жиру та печшки. Встановлена залежн!сть м!ж вм!стом сухо! пивно! дробини у комбжорм! перепел!в та виходом !ст!вних частин, яка описуеться таким р1внянням: у = 0,1794х2 - 0,4838х + 72,885; (Я2 = 0,9923).

Вщомо, що високий вих!д !ст!вних частин зумовлений добре розвиненою мускулатурою ! в!дносно слабо розвиненим кютяком. Саме це ! спостер!галося у перепел!в третьо! групи, як! вщр!знялися в!д ¿ншо! п!ддосл!дно! птиц! найвищою м'ясн!стю тушки. Було встановлено залежшсть м!ж вм!стом сухо! пивно! дробини у комбшорм! та ¿ндексами м'ясност! тушки перепел!в, яка описуеться за допомогою пол!ном!ально! л!н!! тренда та мае такий вигляд: у = -0,125х3 + 0,945х2 - 2,13х + 53,4; (Я2 = 1).

Висновки:

1. Використання у комбжормах для молодняку перепел!в м'ясного напряму продуктивност! сухо! пивно! дробини на р!вш 2-4 % сприяе пщвищенню !х передзаб!йно! маси на 3,8-5,1 %, маси непатрано! тушки - 4,25,8 %, нап!впатрано! тушки - на 4,0-5,5 % та патрано! тушки - на 4,0-5,4 %.

55

2. Перепели, яким згодовували комбшорм з вмктом 6 % сухо! пивно! дробини, характеризуються найвищим виходом шюри з пщшюрним жиром -7,1 %, що на 0,6 % вище, пор1вняно з перепелами, яю споживали базовий комбжорм.

3. Встановлена залежшсть м1ж р1внем споживання сухо! пивно! дробини та м'ясшстю тушки i виходом !ст1вних частин. Якщо вихщ !ст1вних частин збшьшуеться залежно вщ вмкту пивно! дробини у комбжорм!, то м'ясшсть тушки е найкращою у перепел1в, як1 споживали комбжорм з вмктом 4 % сухо! пивно! дробини.

Л1тература

1. Большаков В.Н. Пивная дробина - поиск оптимальных способов хранения / В.Н. Большаков, И.Н. Никонов, Г.Ю. Лаптев // Сельскохозяйственные вести. - М. - 2007. - №4. - С. 56-59.

2. Голубев М. Энергетическая ценность сухой пивной дробины для молодняка мясных перепелов / М. Голубев, Т. Голубева // Zootehnie biotehnologii. - 2013. - Vol. 34. - P. 101-105.

3. Дробина пивна. ТУ У 18.308-95. Техшчш умови. Затвердж. 15.12.1995 р. [Чиннийв1д 01.01.1996]. - К. - 1995. - 12 с.

4. Еремичев Г. Ю. Пивная дробина в рацюнах для гусят-бройлеров : дис. канд. с.-х. наук : 06.02.02 / Георгий Юрьевич Еремичев. - Волгоград, 2003. -

124 с.

5. Колпакчин А.П. Вторичные материальные ресурсы пивоварения / А.П. Колпакчи, Н.В. Голикова, О.В. Андреева. - М.: Агропромиздат, 1986. - 153 с.

6. Коротаев В.М. Сушка гранулированной пивной дробини на вибросушилках / В.М. Коротаев, В.Е. Балашов, М.Е. Чернов // ЦНИИТЭИпищепром. - 1980. - Вып. 5. - С.20-22.

7. Aliyu S. Brewer's spent grain: A review of its potentials and applications / Salihu Aliyu and Muntari Bala // African Journal of Biotechnology. - 2011. - Vol. 10. - №3. - P. 324-331.

8. Comparative Response of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) Fed Palm Kernel Meal and Brewer's Dried Grain based diets / [Makinde O.J., A.A. Sekoni, S. Babajide, I Samuel. and E. Ibe] // International Journal of Agriculture and Biosciences. - 2013. - Vol. 2. - № 5. P. 217-220.

9. Influence of graded levels of brewers dried grains on pellet quality and performance in broiler chickens / [Denstadli, V., Balance, S., Knutsen, S. H. et. al.] // Poultry Science. - 2010. - Vol. 89. - P. 2640-2645.

10 Levic J.. Use of new feed from brewery by-products for breeding layers / J. Levic, O. Djuragic, S. Sredanovic // Romanian Biotechnological Letters. - 2010. -Vol. 15. - №.5. - P. 5559-5565.

Рецензент - д.с.-г.н., проф.,чл.-кор.НААНУ Кирил1в Я.1.

56

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.