Научная статья на тему 'Переваримость корма и баланс Нитрогена у молодняка перепелов в зависимости от уровня сухой пивной дробины в комбикормах'

Переваримость корма и баланс Нитрогена у молодняка перепелов в зависимости от уровня сухой пивной дробины в комбикормах Текст научной статьи по специальности «Агробиотехнологии»

CC BY
110
29
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ПЕРЕПЕЛИ / СУХА ПИВНА ДРОБИНА / ПЕРЕТРАВНІСТЬ КОРМУ / БАЛАНС НіТРОГЕНУ КОМБіКОРМ / ОРГАНіЧНА РЕЧОВИНА / ПРОТЕїН / ЖИР / КЛіТКОВИНА / БЕР / ПЕРЕПЕЛА / СУХАЯ ПИВНАЯ ДРОБИНА / ПЕРЕВАРИМОСТЬ КОРМА / БАЛАНС НИТРОГЕНА / КОМБИКОРМ / ОРГАНИЧЕСКОЕ ВЕЩЕСТВО / ПРОТЕИН / КЛЕТЧАТКА / БЭВ / QUAIL / BREWER'S DRIED GRAIN / FEED DIGESTIBILITY / NITROGEN BALANCE / MIXED FODDERS / ORGANIC MATTER / PROTEIN / FAT / FIBER / NFE

Аннотация научной статьи по агробиотехнологии, автор научной работы — Голубева Т.А.

Установлена целесообразность применения сухой пивной дробины в кормлении молодняка перепелов мясного направления продуктивности, что не оказывает ее негативного влияния на переваримость корма и баланс Нитрогена в организме. Исследование проведено в условиях научно-опытной лаборатории кормовых добавок Национального университета биоресурсов и природопользования Украины на перепелах породы фараон, из которых сформировали четыре группы по 100 голов в каждой. В 16 21 и 30 35-суточном возрасте было проведено физиологические опыты, для которых с опытных групп отобрали по 4 головы. В результате было доказано, что переваримость корма менялась с возрастом и не зависела от уровня ввода сухой пивной дробины. Добавление 2 4% сухой пивной дробины в состав комбикорма способствовало повышению переваримости органического вещества на 1,5 1,7% в первый период и на 2 2,6% во второй период опыта. В физиологических опытах переваримость клетчатки была ниже у птицы, которой в состав комбикорма вводили сухую пивную дробину. Самая низкая переваримость клетчатки была отмечена у птицы с уровнем ввода 6% сухой пивной дробины. Переваримость протеина у птицы, которой в состав комбикорма была введена сухая пивная дробина, была выше, чем у той, которой не скармливали сухую пивную дробину. При достижении перепелами 30 35-суточного возраста уровень потребления Нитрогена, по сравнению с предыдущим периодом, увеличился на 13 15%. Количество потребляемого Нитрогена с кормом у птицы отдельных групп была различной. Наибольшее количество Нитрогена удерживали в организме перепела, потреблявшие комбикорм с содержанием 4% сухой пивной дробины. Они по этому показателю на 6,2% преобладали контроль. По сравнению с контролем, меньше Нитрогена содержалось в теле птицы, которой скармливали комбикорм с 6% сухой пивной дробины на 1,2%.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по агробиотехнологии , автор научной работы — Голубева Т.А.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Feed digestibility and Nitrogen balance in young quails depending on the level of brewer’s dried grain in mixed fodders

The expediency of use of brewer’s dried grain in feeding of the young quails meat direction of productivity. It has no negative impact on digestibility and balance of Nitrogen in the body. The study was conducted in a scientific and experimental laboratory of feed additives of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine on quail breed Pharaoh. Four groups of quails were formed with 100 heads each. Physiological experiments were carried out at 16 21 and 30 35 days old. For the experiments from the experimental groups, 4 heads were selected. As a result, it was proved that the digestibility of the feed changed with age and did not depend on the level of input of the brewer’s dried grain. Adding 2 4% of brewer’s dried grain in the mixed fodder contributed to the increase in organic matter digestibility by 1.5% and 1.7% in the first period and 2 2.6% in the second period of experience. In physiological experiments, the digestibility of the fiber was lower in the poultry, to which a brewer’s dried grain was added to the mixed fodder. The lowest digestibility of fiber was a bird with a level of 6% dry spent grain. Protein digestibility in poultry, which in the mixed fodder was introduced brewer’s dried grain, was higher than that which is not fed to a brewer’s dried grain.When reaching quails of 30 35-day-old age, the level of Nitrogen consumption in comparison with the previous period increased by 13 15%. The amount of Nitrogen consumed with food in the birds of the individual groups was different. The greatest amount of Nitrogen was retained in the body by quail, consuming mixed feeds containing 4% of dry beer pellets. They were controlling by 6.2% in this indicator. Compared with the control, less Nitrogen was contained in the body of the bird, which fed mixed fodder with 6% of dry beer pellets by 1.2%.

Текст научной работы на тему «Переваримость корма и баланс Нитрогена у молодняка перепелов в зависимости от уровня сухой пивной дробины в комбикормах»

HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^OHaibHoro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta 6i0TexH0iroriH iMeHi C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

doi: 10.15421/nvlvet7401

ISSN 2519-2698 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 636.085.24/.55

Перетравшсть корму та баланс Штрогену у молодняку перепелiв залежно вщ р1вня сухо1 пивно! дробини у комбжормах

Встановлено доцшьтсть застосування сухо! пивно! дробини у годiвлi молодняку перепелiв м 'ясного напряму продуктив-ностi, що не показуе !! негативного впливу на перетравшсть корму та баланс Нтрогену в органiзмi. До^дження проведено в умовах науково-до^дно! лабораторп кормових добавок Нацюнального утверситету бiоресурсiв i природокористу-вання Укра!ни на перепелах породи фараон, з яких сформували чотири групи по 100 голiв у кожнт. У вщ 16-21 та 3035 дiб було проведено фiзiологiчнi до^ди, для яких з тддо^дних груп вiдiбрали по 4 голови. Вна^док цього було доведено, що перетравшсть корму змтювалась з вжом та ктотно не залежала вiд рiвня введення сухо! пивно! дробини. Додаванням 2-4% сухо! пивно! дробини до складу комбжорму сприяло тдвищенню перетравностi оргашчно! речовини на 1,5-1,7% у перший перюд та на 2,0-2,6% у другий перiод до^джень. В обох фiзiологiчних до^дах перетравшсть клтковини була нижчою у птищ, якт до складу комбжорму вводили суху пивну дробину. Найнижча перетравлять клтковини вiдмiчена у птищ з рiвнем введення 6% сухо! пивно! дробини. За перетравтстю протешу птиця, до складу комбжорму яко! додавали суху пивну дробину мала кращi показники, тж та, якт не згодовували суху пивну дробину.

При досягнент перепелами 30-35-добового вк рiвень споживання Нтрогену порiвняно з попередтм перюдом збшьши-вся на 13-15%. Шльтсть спожитого Нтрогену з кормом у птищ окремих груп була рiзною. Найбыьшу тльтсть Нтрогену утримували в органiзмi перепели, що споживали комбжорм з вмктом 4% сухо! пивно! дробини, яю за цим показником на 6,2% переважали контроль. Порiвняно з остантми менше Нтрогену утримувалось у тiлi птищ, якт задавали комбжорм iз 6% сухо! пивно! дробини - на 1,2%.

Ключовi слова: перепели, суха пивна дробина, перетравшсть корму, баланс Нтрогену комбжорм, оргатчна речовина, проте!н, жир, клтковина, БЕР.

Установлена целесообразность применения сухой пивной дробины в кормлении молодняка перепелов мясного направления продуктивности, что не оказывает ее негативного влияния на переваримость корма и баланс Нитрогена в организме. Исследование проведено в условиях научно-опытной лаборатории кормовых добавок Национального университета биоресурсов и природопользования Украины на перепелах породы фараон, из которых сформировали четыре группы по 100 голов в каждой. В 16-21 и 30-35-суточном возрасте было проведено физиологические опыты, для которых с опытных групп отобрали по 4 головы. В результате было доказано, что переваримость корма менялась с возрастом и не зависела от уровня ввода сухой пивной дробины. Добавление 2-4% сухой пивной дробины в состав комбикорма способствовало повышению переваримости органического вещества на 1,5-1,7% в первый период и на 2-2,6% во второй период опыта. В физиоло-

Citation:

Holubieva, T.A. (2017). Feed digestibility and Nitrogen balance in young quails depending on the level of brewer's dried grain in mixed fodders.

Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19(74), 3-6.

Т.А. Голубева golubeva.nubip@gmail.com

Нацюнальний утверситет бюресурав i природокористування Украши, вул. Герогв Оборони, 15, м. Кшв, 03041, Украша

Переваримость корма и баланс Нитрогена у молодняка перепелов в зависимости от уровня сухой пивной дробины в комбикормах

Т.А. Голубева golubeva.nubip@gmail.com

Национальный университет биоресурсов и природопользования Украины, ул. Героев Обороны, 15, Киев, 03041, Украина

гических опытах переваримость клетчатки была ниже у птицы, которой в состав комбикорма вводили сухую пивную дробину. Самая низкая переваримость клетчатки была отмечена у птицы с уровнем ввода 6% сухой пивной дробины. Переваримость протеина у птицы, которой в состав комбикорма была введена сухая пивная дробина, была выше, чем у той, которой не скармливали сухую пивную дробину.

При достижении перепелами 30-35-суточного возраста уровень потребления Нитрогена, по сравнению с предыдущим периодом, увеличился на 13-15%. Количество потребляемого Нитрогена с кормом у птицы отдельных групп была различной. Наибольшее количество Нитрогена удерживали в организме перепела, потреблявшие комбикорм с содержанием 4% сухой пивной дробины. Они по этому показателю на 6,2% преобладали контроль. По сравнению с контролем, меньше Нитрогена содержалось в теле птицы, которой скармливали комбикорм с 6% сухой пивной дробины - на 1,2%.

Ключевые слова: перепела, сухая пивная дробина, переваримость корма, баланс Нитрогена, комбикорм, органическое вещество, протеин, жир, клетчатка, БЭВ.

Feed digestibility and Nitrogen balance in young quails depending on the level of

brewer's dried grain in mixed fodders

Т.А. Holubieva golubeva.nubip@gmail.com

National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, Heroyiv Oborony Str., 15, Kyiv, 03041, Ukraine

The expediency of use of brewer's dried grain in feeding of the young quails meat direction of productivity. It has no negative impact on digestibility and balance of Nitrogen in the body. The study was conducted in a scientific and experimental laboratory of feed additives of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine on quail breed Pharaoh. Four groups of quails were formed with 100 heads each. Physiological experiments were carried out at 16-21 and 30-35 days old. For the experiments from the experimental groups, 4 heads were selected. As a result, it was proved that the digestibility of the feed changed with age and did not depend on the level of input of the brewer's dried grain. Adding 2-4% of brewer's dried grain in the mixed fodder contributed to the increase in organic matter digestibility by 1.5% and 1.7% in the first period and 2-2.6% in the second period of experience. In physiological experiments, the digestibility of the fiber was lower in the poultry, to which a brewer's dried grain was added to the mixed fodder. The lowest digestibility of fiber was a bird with a level of 6% dry spent grain. Protein digestibility in poultry, which in the mixed fodder was introduced brewer's dried grain, was higher than that which is not fed to a brewer's dried grain.

When reaching quails of30-35-day-old age, the level of Nitrogen consumption in comparison with the previous period increased by 13-15%. The amount of Nitrogen consumed with food in the birds of the individual groups was different. The greatest amount of Nitrogen was retained in the body by quail, consuming mixed feeds containing 4% of dry beer pellets. They were controlling by 6.2% in this indicator. Compared with the control, less Nitrogen was contained in the body of the bird, which fed mixed fodder with 6% of dry beer pellets - by 1.2%.

Key words: quail, brewer's dried grain, feed digestibility, Nitrogen balance, mixed fodders, organic matter, protein, fat, fiber, NFE.

Вступ

У сучасних умовах розвитку агропромислового комплексу Укра!ни, все бшьшо! актуальное^ набувае проблема використання нетрадицшних кормiв у тва-риннищга, яш можуть бути додатковим джерелом повнощнних бшшв, вггашшв, мшеральних та шших бюлопчно активних речовин у рацюш тварин.

Серед таких кормiв вiдмiчено i пивну дробину. Яка е побiчним продуктом пивоварного виробництва - залишок шсля використання зерна ячменю для виробництва пива, мютить у своему склащ оболонки зерна та частинки ядер, багап безазотистими екстрак-тивними речовинами (БЕР), i майже весь жир та про-те!н ячменю.

Ниш И досить широко використовують у тварин-нищга. Як показують даш вичизняних i зaрубiжних дослвджень, пивну дробину застосовують при ввдгодь влi велико! рогато! худоби, свиней i птищ, вводячи у рацюни в якосп додаткового джерела проте!ну (Adebowale and Adevosun, 1981; Virk et al., 1981; Draganov, 1985).

Тому актуальним е вивчення впливу застосування сухо! пивно! дробини на перетравшсть корму та ба-

ланс Нггрогену в opraHi3Mi перепелiв яких вирощують на м'ясо.

MaTepia™ i методи дослщжень

Дослвдження проводилися в умовах проблемно! науково-дослщно! лабораторп кафедри гoдiвлi тварин та технологи кoрмiв iM. П.Д. Пшеничного НУЫП Укра!ни.

Ввдповщно до завдань дослщжень було проведено науково-господарських та два фiзioлoгiчних дослвди. Мaтерiaлoм для яких слугував молодняк перепелiв породи фараон. З них було сформовано чотири групи - контрольну та три дослвдних, по 100 гoлiв (50 самок i 50 самщв) у кожнш.

Кшьшсть сухо! пивно! дробини у комбжормах для дослщних груп перепелiв встановлювали за схемою дослщу (табл. 1).

Комбжорми, як! використовували шд час гoдiвлi uraui, були однаковими за вмятом поживних речовин, але р!знилися за вмятом сухо! пивно! дробини.

ф!зюлопчш дослали з вивчення перетравносп поживних речовин та балансу Нгтрогену було проведено з 16 до 21 та з 30 до 35 добового вису. Для цього з кожно!

HayKOBHH BicHHK .HHyBMET iMeHi C.3. iW^Koro, 2017, T 19, № 74

rpynu 3a пpннцнпoм aHagoriB Big6upagH no hothph rogo-bh nepenejiiB, aKux po3Mi^yBagu iHguBigyagbHo y cneiia-gbHo o6gagHaHux KgiTKax (Tommje, 1969; Egorov et al., 2003).

Та6мицм 1

ynpogoB® nigroTOBHoro nepiogy gocgigy, TpuBagic-tk Tpu go6u, niggocgigHe norogiB'a npucTocoByBagoca go hobhx yMoB yTpuMaHHa Ta BcTaHoBgKBagaca go6oBa gaBaHKa KoM6iKopMy, aKa 6 3a6e3nenyBaga noBHe Horo noigaHHa. B o6giKoBHH nepiog gocgigy, TpuBagicTK micTb gi6, npoBoguBca o6giK ®hbo1' Macu, KigbKocri

BKjKneHHH go cKjagy KoM6iKopMy cyxoi nuBHoi gpo6uHH He BHKguKago cyrreBoi BigMiHHocri y nepeTpa-BHocTi opramHHoi penoBHHH. BMicT cyxoi' nuBHoi gpo-6hhh Ha piBHi 2-4% y KoM6iKopMi 3a nepmuH nepiog BHpo^yBaHHa cnpuaB nigBH^eHHK nepeTpaBHocTi op-raHinHoi penoBHHH Ha 1,5-1,7%.

nepeTpaBHicTb npoTeiHy y MogogHaKy nepenegiB 3 BMicToM 2 Ta 4% CnA y nepmuH nepiog Bupo^yBaHHa 6yga BignoBigHo Ha 0,8 i 1,8% BH^a, Hi® y Komrpogi. y nepenegiB HeTBepToi rpynu, aKi cno®HBagu KoM6iKopM 3 nigBH^eHHM BMicToM gpo6uHH go 6% y nepmuH nepiog Bupo^yBaHHa, ^h noKa3HHK 6yB hh®hhh Ha 2,0%. nepeTpaBHicTb ®upy y nepenegiB, aKHM 3rogoByBagu 24% cyxoi nuBHoi gpo6uHH, 6yga bh^ok Ha 1,0-1,2%, a 6% gpo6uHH - Ha 0,2%.

y 16-21-go6oBoMy вiцi nepenegu gocgigHux rpyn Magu BH^y nepeTpaBHicTb 6e3a3oTucTux eKcipaKTHBHux penoBHH Ha 1,4-2,0% nopiBHaHo 3 mu^ro KomrpogbHoi rpynu, aKHM go cKgagy KoM6iKopMy He BKuronagH cyxy nHBHy gpo6uHy.

npu npoBegeHHi gpyroro $i3iogoriHHoro gocgigy BcTaHoBgeHo, ^o nepeTpaBHicTb opraHiHHoi penoBHHH 6yga Ha BucoKoMy piBHi i cTaHoBuga 77,8-80,4%. Heo6-

cno®HTux KoM6iKopMiB Ta BHgigeHoro nocgigy. nocgig 36upagu gBa pa3H 3a go6y: вpaнцi Ta BBenepi. CepegHi 3pa3KH nocgigy KoHcepByBagu 20% po3hhhom cogaHoi khcjoth 3 po3paxyHKy 5 mj Ha 100 r Bigi6paHoi Macu. ^ogeHHo gga aHagi3y npu 3Ba®yBaHHi go6oBoi gaBaHKH KopMy Big6upagu cepegHi 3pa3Ku KoM6iKopMiB y nogieTu-geHoBi naKeTH 3i 3aMKoM Zip-Lock.

Ao 3aKiHneHHa $i3iogoriHHoro gocgigy Bigi6paHi 3pa3KH KoM6iKopMy Ta nocgigy 36epiraguca y xogogugb-HiH KaMepi.

Pe3ymTara Ta ix oSroBopeHHH

Pe3ygbTaTH npoBegeHux 6agaHcoBux gocgigiB y po3-pi3i HayKoBo-rocnogapcbKoro eKcnepuMerny cBigqaTb, ^o niggocgigHi nepenegu y 16-21 Ta 30-35-go6oBoMy вiцi Magu gocuTb BucoKy nepeTpaBHicTb ochobhhx no-®hbhhx penoBHH KoM6iKopMiB, aKi b oKpeMux BunagKax nacTKoBo 3age®agu Big piBHa cyxoi nuBHoi gpo6uHH y hhx (Ta6g. 2).

Та6мицм 2

xigHo 3BepHyTH yBary Ha ii nepeTpaBHicTb caMe y mu^, aKiH 3rogoByBagu KoM6iKopM 3 BMicToM 4% CnA, BoHa 3a цнм noKa3HHKoM nepeBa®aga KoHTpogb Ha 2,6%.

3a piBHeM nepeTpaBHocTi npoTeiHy muua, aKiH 3ro-goByBagu y cKgagi KoM6iKopMy cyxy nuBHy gpo6uHy nepeBa®aga Ty y cKgagi aKoi BiH He MicTHBca Ha 0,42,1% BignoBigHo. 3a nepeTpaBHicTK ®upy y 30-35-go6oBoMy вiцi MogogHaK gpyroi, TpeTboi Ta HeTBepToi rpyn nepeBepmyBaB poBecHHKiB KoHTpogbHoi rpynu BignoBigHo Ha 1,6; 2,3 Ta 1,1%.

HanHH^qy nepeTpaBHicTb kjitkobhhh y nepmuH Ta gpyruH nepiogu Bupo^yBaHHa BigMweHo y птнцi b aKoi y cKgagi KoM6iKopMy MicTugoca 6% CnA, aKa 3a цнм noKa3HHKoM nocTynagaca Komrpogro BignoBigHo Ha 1,4 Ta 0,9%.

3a nepeTpaBHicTK EEP nepenegu Bcix gocgigHux rpyn nepeBepmyBagu poBecHHKiB KompogbHoi y 30-35-go6oBoMy Biqi BignoBigHo Ha 2,7, 3,3 Ta 0,7%.

Pe3ygbTaTH 6agaHcoBux gocgigiB noKa3yKTb, ^o y nepenegiB 3a pi3Hux piBHiB cyxoi nuBHoi gpo6uHH y KoM6iKopMi HiTporeH BuKopucToByBaBca B opraHi3Mi HeogHaKoBo (Ta6g. 3).

CxeMa HayKOBO-rocnogapcbKoro gocgigy

rpyna BiK, gi6

1-21 | 22-35

BMicT y KoM6iKopMi cyxoi nHBHoi gpo6uHH, %

1-KoHTpogtHa - -

2-gocgigHa 2 2

3-gocgigHa 4 4

4-gocgigHa 6 6

nepeTpaBHicTb ikokiibiiiix pi'ionim kom61kopm1b, %

rpyna

1 2 3 4

16-21-go6oBHH BiK

OpraHiHHa penoBHHa 72,6 ± 0,44 74,1 ± 0,45 74,3 ± 0,55 72,7 ± 0,49

npoTeiH 80,6 ± 0,63 81,4 ± 0,53 82,4 ± 0,47 78,6 ± 0,47

82,3 ± 0,90 83,3 ± 1,10 83,5 ± 0,91 82,5 ± 0,73

KgiTKoBHHa 7,4 ± 0,41 7,0 ± 0,37 6,7 ± 0,49 6,0 ± 0,41

EEP 72,8 ± 0,63 74,7 ± 0,58 74,8 ± 0,89 74,2 ± 0,86

30-35-go6oBHH BiK

OpraHiHHa penoBHHa 77,8 ± 0,60 79,8 ± 0,62 80,4 ± 0,70 78,3 ± 0,47

npoTeiH 82,3 ± 0,56 83,5 ± 0,45 84,4 ± 0,56 82,7 ± 0,52

84,5 ± 0,63 86,1 ± 0,64 86,8 ± 0,78 85,6 ± 0,45

KgiTKoBHHa 8,7 ± 0,52 8,3 ± 0,52 8,0 ± 0,54 7,8 ± 0,51

EEP 81,0 ± 0,73 83,7 ± 0,82 84,3 ± 0,82 81,7 ± 0,89

HayKOBHH BicHHK .HHyBMET iMeHi C.3. IW^KOTO, 2017, T 19, № 74

CepejiiMUofloimii Qa.iaiic HiTporeHy y iii.uoc.ii.uinx nepenegiB

Тa6мицм 3

noKa3HMK rpyna

1 2 3 4

16-21-go6oBnn BiK

npuHHaTo 3 kopmom, r 1,02 ±0,026 1,03 ±0,056 1,06 ±0,039 1,03 ±0,038

BugigeHo y nocgigi, r 0,21 ±0,011 0,20 ±0,016 0,20 ±0,008 0,23 ±0,010

yipuMaHo b opraHi3Mi, r 0,81 ±0,018 0,83 ±0,040 0,86 ±0,033 0,80 ±0,029

yipnMaHo Big npnnHflToro, % 79,4 ±0,675 80,6 ±0,540 81,1 ±0,51 77,7 ±0,453

30-35-go6oBnn BiK

npuHHaTo 3 kopmom, r 1,16 ±0,035 1,18±0,037 1,20±0,021 1,17±0,023

BugigeHo y nocgigi, r 0,22 ±0,004 0,21±0,012 0,20±0,005 0,21±0,008

yipuMaHo b opraHi3Mi, r 0,94 ±0,034 0,97±0,026 1,00±0,023 0,96±0,020

yipuMaHo Big npuHHaToro, % 81,0 ±0,551 82,2 ±0,446 83,3±0,587 82,1±0,500

3a KigbKicTi cnoKuioro 3 kopmom HiTporeHy y ne-pmun i gpyrun nepiogu Bupo^yBaHHa niggocgigHi ne-penegu, 3a bhhhtkom TpeTboi rpynu, Magu 6gu3bKi noKa-3hhkh Ta 3ageKagu Big piBHa cnoKuioro KoM6iKopMy. MogogHaK uiei rpynu, aKoMy 3rogoByBagu 4% cyxoi' nHBHoi' gpo6uHH, y 16-21-go6oBoMy Biui ogepKyBaB Horo Ha 3,9%, a y 30-35-go6oBoMy - Ha 3,4% 6igbme, Hi® nepenegu KoHipogbHoi rpynu, Bugigagoca k HiTporeHy y nocgigi nepenegaMu TpeTboi' rpynu Ha 4,8 Ta 9,1% MeHme nopiBHaHo 3 KoHTpogbHHMH.

HaH6igbmy KigbKicTb HiTporeHy yrpuMyBagu b opram-3Mi nepenegu, ^o cnoKuBagu KoM6iKopM 3 bmkttom 4% Cn^, aKi 3a uhm noKa3HHKoM Ha 6,2% nepeBaKagu koht-pogb. nopiBHaHo 3 ocTaHHiMH MeHme HiTporeHy yipuMyBa-gocb y Tigi mmi, aria 3agaBagu KoM6iKopM i3 6% Cnn, - Ha 1,2%.

3a po3paxyHKoBHMH gaHHMH MoKHa cTBepgKyBam, ^o 3a KigbKicTM yrpuMaHoro HiTporeHy y nepmun $i3i-ogorinHHH gocgig Big npuHHaioro goMiHyBagu nepenegu TpeTboi' rpynu, aKi nepeBaKagu KoHipogbHux Ha 1,7%. MogogHaK gpyroi' rpynu nepeBaKaB Kompogb Ha 0,8%, a neTBepioi - BigciaBaB 3a uum noKa3HuKoM Ha 2,1%.

npu gocarHeHHi nepenegaMu 30-35-go6oBoro BiKy piBeHb cnoKuBaHHa HiTporeHy nopiBHaHo 3 nonepegHiM nepiogoM 36igbmuBca Ha 13-15%. npoie, KigbKicTb cnoKuioro HiTporeHy 3 kopmom y niuui oKpeMux rpyn 6yga pi3Hoo. nopiBHaHo 3 KompogeM nepenegu gpyroi Ta TpeTboi rpyn cnoKuBagu HiTporeHy Ha 0,9-3,4% 6igbme.

I3 36igbmeHHaM cnoKuBaHHa HiTporeHy MogogHaK gocgigHux rpyn BugigaB noro y nocgigi BignoBigHo Ha 4,5-9,1% MeHme, HiK KoHTpogb.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

3a KigbKicTM yipuMaHoro b Tigi HiTporeHy Big npu-HHaioro y gpyrun nepiog Bupo^yBaHHa, goMmyBagu nepenegu gocgigHux rpynu, aKi nepeBaKagu KoHTpogb BignoBigHo Ha 0,3-2,9%.

Ehchobkh

nepeipaBHicib noKuBHux penoBuH KoM6iKopMiB 3MiHMBaguca 3 BiKoM nepenegiB i HecyireBo 3ageKaga Big piBHa cyxoi nuBHoi gpo6uHu y KoM6iKopMi, nepeg-6aneHoro cxeMoo gocgigy.

3a piBHeM nepeipaBHocii npoieiHy nepenegu y cKga-gi KoM6iKopMy, aKux Miciugaca cyxa nuBHa gpo6uHa nepeBaKaga tux y cKgagi aKoi BoHa He Micrugaca BignoBigHo Ha 0,4-2,1%. HaHHuK^y nepeipaBHicib KgiTKoBu-hu y nepmuH Ta gpyruft nepiogu Bupo^yBaHHa BigMine-ho y niuui b aKoi y cKgagi KoM6iKopMy Micrugoca 6% Cn,3„ aKa 3a uum noKa3miKoM nociynagaca KoHTpogio BignoBigHo Ha 1,4 Ta 0,9%.

nepenegu, aiKiM 3rogoByBagu KoM6iKopM 3 piBHeM 4% cyxoi nuBHoi gpo6uHu, 3a KigbKicio yrpuMaHoro HiTporeHy Big npuHHaioro 3 kopmom y nepmuft i gpyruft BiKoBi nepiogu BignoBigHo Ha 1,7 i 2,9% nepeBaKagu tux, ^o cnoKuBagu KoM6iKopM 6e3 gpo6uHu.

^agi ngaHyeibca BuBneHHa BnguBy cyxoi nuBHoi gpo6uHu Ha npogyKTuBHicib nepenegiB aeHHoro Hanpa-My npogyKTuBHocii.

EiS^iorpa^inm iiocii. iaiiim

Draganov, I.F. (1985). Pivnaja drobina v racionah skota i pticy. Sel'skohozjajstvennaja nauka i proizvodstvo. 3, 56 (in Russian). Drobyna pyvna (1995). TU U 18.308-95. Tehnichni umovy. Zatverdzh. 15.12.1995 r. [Chynnyj vid 01.01.1996]. K, 12 (in Ukrainian). Egorov, I.A., Okolelova, T.M., Ezerskaja, A.V. (2000). Metodika issledovanij po kormleniju sel'skohozjajstvennoj pticy. M.: VNIITIP (in Russian). Tommje, M.F. (1969). Metodika opredelenija perevarimosti kormov i racionov. M. : VNIIJeSH, 1922 (in Russian). Adebowale, E.A., Adevosun, A.A. (1981). Stadies on the utilization of brewers dried grains by sheep and goats: 1. Growth studies. The Bulletin of Animal Health and Production in Africa. 29(4), 365-370. Virk, A.S., Malik, N.S., Chopia, A.K. (1981). Performance of growing and lactating buffaloes on diets containing dried brewers grains. The Indian journal of animal sciences. 51(1), 17-20.

Cmammn nadiumm do peda^ii 10.02.2017

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.