Научная статья на тему 'Переваримость корма и баланс азота ранееотнятого молодняка свиней при скармливании пробиотика'

Переваримость корма и баланс азота ранееотнятого молодняка свиней при скармливании пробиотика Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
184
50
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ПРОБіОТИК / PROBIOTIC / ПРОБіОЛАКТ / ЗГОДОВУВАННЯ / РАЦіОН / DIET / ПОРОСЯТА / PIGLETS / ПРОДУКТИВНіСТЬ / ПЕРЕТРАВНіСТЬ / БАЛАНС / BALANCE / ПРОБИОТИК / ПРОБИОЛАКТ / СКАРМЛИВАНИЯ / FEEDING / РАЦИОН / ПРОДУКТИВНОСТЬ / PERFORMANCE / ПЕРЕВАРИМОСТЬ / DIGESTIBILITY / АЗОТ / NITROGEN / PROBIOLACT

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Бойчук В. М., Кучерявий В. П.

Известно, что введение биологически активных добавок в состав рационов животных улучшает использование питательных веществ, положительно влияет на переваривание и их усвоения, что способствует рациональному использованию кормов, повышению продуктивности животных. Использование пробиотических препаратов заключается в том, что они препятствуют развитию патогенной микрофлоры, а также синтезируют биологически активные вещества, активизируя тем самым переваримость и использование питательных веществ корма. Целью работы было изучить влияние пробиотического препарата пробиолакт на переваримость питательных веществ корма и баланс азота в кормлении ранееотнятого молодняка свиней. Исследование проведено на двух группах свиней, сформированных по принципу аналогов. Животным опытной группы к основному рациону скармливали пробиолакт в количестве 1,5 г на голову в сутки. В результате исследований установлено, что скармливание ранееотнятому молодняку свиней пробиолакту оказывает положительное влияние на переваримость питательных веществ рациона, в частности, улучшает переваримость жира 1,7%, БЭВ 1,9% сухого и органического вещества на 0,7% и 0,9%, а также вызывает достоверное увеличение коэффициентов переваримости протеина на 6,6%, и клетчатки на 4,1%, Скармливание пробиолакту также повышает уровень удержанного азота в теле на 13,2%, что вызывает тенденцию к уменьшению выделения его с мочой и калом на 11,0%. Среднесуточные приросты при этом повышаются на 13,1%, со снижением затрат кормов на 11,6%.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Перетравність корму та баланс азоту ранньовідлученого молодняку свиней при згодовуванні Пробіотику

It is known that introduction of biologically active supplements in the diets of animals improves utilization of nutrients, improves digestion and assimilation contributing to the rational use of feeds and improvement of animal productivity. Application of probiotic preparations is aimed at prevention of the development of pathogenic organisms and synthesis of biologically active substances, i.e. activation of digestibility and use of feed nutrients. The aim of the study is to examine the influence of probiotic preparation Probiolact on digestibility of feed nutrients and nitrogen balance in feeding of early weaned young pigs. The study has been conducted on two groups of pigs formed on the basis of analogies. Animals of the experimental group were fed a basic diet with Probiolact in the amount of 1.5 grams per head daily. As a result of studies it has been found that feeding Probiolact to early weaned young pigs has a positive effect on the digestibility of diet nutrients, in particular, it improves fat digestibility 1.7%, nitrogen-free extra active substances 1.9, dry and organic matter by 0.7% and 0,9 %, and it is likely to increase protein digestibility coefficients by 6.6 % and fiber by 4.1%. Feeding Probiolact also increases the level of nitrogen kept in the body by 13.2 %, which tends to reduce its excretion in the urine and faeces by 11.0 %. Average daily gains have increased by 13.1 % and feed consumption decreased by 11.6 %.

Текст научной работы на тему «Переваримость корма и баланс азота ранееотнятого молодняка свиней при скармливании пробиотика»

УДК: 636.085.2:636.087.8:636.4.053

Бойчук В.М., acnipaHT © Кучерявий В.П., д. с.-г. н., професор E-mail: [email protected] Втницький нащональний аграрнийутеерситет. Втниця. Украта.

ПЕРЕТРАВШСТЬ КОРМУ ТА БАЛАНС АЗОТУ РАННБОВ1ДЛУЧЕНОГО МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ПРИ ЗГОДОВУВАНН1ПРОБЮТИКУ

BidoMO, що введения бюлог1чно активных добавок до складу рацютв тварин покращуе використання поживних речовин, позитивно впливае на перетравлення та i'x засвоення, що сприяерацюнальному використанню кормгв, тдвищенню продуктивност1 тварин. Використання пробютичних npenapamie полягае у тому, що вони перешкоджаютъ розвитку патогенно! мжрофлори, а також синтезуютъ бюлог1чно активт речовини, актив1зуючи таким чином перетравтстъ та використання поживнихречовин корму.

Метою роботи було вивчити вплив пробютичного препарату пробюлакт на перетравтстъ поживних речовин корму та баланс азоту у годгвлг раннъовгдлученого молодняку свиней. Досл1дження проведено на двох групах свиней, сформованих за принципом аналог1в. Тваринам дослгдно! групи до основного рацюну згодовували пробюлакту ктъкостг 1,5 гна голову за добу.

У результатi дослгдженъ встановлено, що згодовування раннъов\длученому молодняку свиней пробюлакту мае позитивний вплив на перетравтстъ поживних речовин рацюну, зокрема, покращуе перетравтстъ жиру - 1,7%, БЕР - 1,9% сухог та оргатчног речовини на 0,7% та 0,9%, а також викликае eipozidne збыъшення коефщент1в nepempaenocmi протету на 6,6% та клтковини на 4,1 %, Згодовування пробюлакту також тдвищуе ргвенъ утриманого азоту в mini на 13,2%, що викликае тенденцт до зменшення видыення його i3 сечею та калом на 11,0%. Cepednbodo6oei прирости при цъому тдвищуютъся на 13,1%, i3 зниженням витрат KopMie на 11,6%.

Ключов1 слова: пробютик, пробюлакт, згодовування, рацюн, поросята, продуктивтстъ, перетравтстъ, баланс, азот.

УДК: 636.085.2:636.087.8:636.4.053

Бойчук В.М., Кучерявий В.П.

Винницкий национальный аграрныйуниверситет, Винница, Украина.

ПЕРЕВАРИМОСТЬ КОРМА И БАЛАНС АЗОТА РАНЕЕОТНЯТОГО МОЛОДНЯКА СВИНЕЙ ПРИ СКАРМЛИВАНИИ ПРОБИОТИКА

Известно, что введение биологически активных добавок в состав рационов животных улучшает использование питательных веществ, положительно влияет на переваривание и их усвоения, что способствует рациональному использованию кормов, повышению продуктивности животных. Использование пробиотических препаратов заключается в том, что они препятствуют развитию патогенной микрофлоры, а также синтезируют биологически активные вещества, активизируя тем самым

© Бойчук В.М., Кучерявий В.П., 2014

24

переваримость и использование питательных веществ корма.

Целью работы было изучить влияние пробиотического препарата пробиолакт на переваримость питательных веществ корма и баланс азота в кормлении ранееотнятого молодняка свиней. Исследование проведено на двух группах свиней, сформированных по принципу аналогов. Животным опытной группы к основному рациону скармливали пробиолакт в количестве 1,5 г на голову в сутки.

В результате исследований установлено, что скармливание ранееотнятому молодняку свиней пробиолакту оказывает положительное влияние на переваримость питательных веществ рациона, в частности, улучшает переваримость жира - 1,7%, БЭВ - 1,9% сухого и органического вещества на 0,7% и 0,9%, а также вызывает достоверное увеличение коэффициентов переваримости протеина на 6,6%, и клетчатки на 4,1%, Скармливание пробиолакту также повышает уровень удержанного азота в теле на 13,2%, что вызывает тенденцию к уменьшению выделения его с мочой и калом на 11,0%. Среднесуточные приросты при этом повышаются на 13,1%, со снижением затрат кормов на 11,6%.

Ключевые слова: пробиотик, пробиолакт, скармливания, рацион, поросята, продуктивность, переваримость, баланс, азот.

UDC: 636.085.2:636.087.8:636.4.053

V.M. Boychuk, V.P.Kucheriavy

Vinnytsia National Agrarian University. Vinnitsa. Ukraine

FEED DIGESTIBILITY AND NITROGEN BALANCE OF EARLY WEANED YOUNG PIGS WHEN FEEDING PROBIOTIC

It is known that introduction of biologically active supplements in the diets of animals improves utilization of nutrients, improves digestion and assimilation contributing to the rational use of feeds and improvement of animal productivity. Application of probiotic preparations is aimed at prevention of the development of pathogenic organisms and synthesis of biologically active substances, i.e. activation of digestibility and use offeed nutrients.

The aim of the study is to examine the influence of probiotic preparation Probiolact on digestibility of feed nutrients and nitrogen balance in feeding of early weaned young pigs. The study has been conducted on two groups of pigs formed on the basis of analogies. Animals of the experimental group were fed a basic diet with Probiolact in the amount of 1.5 grams per head daily.

As a result of studies it has been found that feeding Probiolact to early weaned young pigs has a positive effect on the digestibility of diet nutrients, in particular, it improves fat digestibility - 1.7%, nitrogen-free extra active substances - 1.9, dry and organic matter by 0.7% and 0,9 %, and it is likely to increase protein digestibility coefficients by 6.6 % and fiber by 4.1%. Feeding Probiolact also increases the level of nitrogen kept in the body by 13.2 %, which tends to reduce its excretion in the urine and faeces by 11.0 %. Average daily gains have increased by 13.1 % and feed consumption decreased by 11.6 %.

Key words: probiotic, Probiolact, feeding, diet, piglets, performance, digestibility, balance, nitrogen.

25

Вступ. Вщомо, що оргашчш сполуки корм1в, яю надшшли в шлунково-кишковий тракт тварини, знаходяться в складнш бюх1м1чнш форм1 i тшьки в результат! багатостутнчасто! дп фермешгв, як1 видшяються органами травления i симбютичною мжрофлорою, розщеплюються до простих сполук, що легко проникають у кров'яне русло для подальшо! участ1 в процеш обмшу речовин. Однак процес перетравлення поживних речовин корм1в залежить передуам вщ х1м1чно! структуры рацюну, концентраци поживних i бюлопчно активних речовин та шших фактор1в [3, 5, 6].

Уведення бюлопчно активних добавок до складу рацюшв тварин иокращуе використання поживних речовин, позитивно впливае на перетравлення та ix засвоення, що сприяе рацюнальному та економ1чному використанню корм1в, пщвищенню продуктивное^ тварин, а ведения тваринництва стае економ1чно доцшьним [11, 12 15,].

За даними вчених, використання пробютичних препарат1в полягае у тому, що вони перешкоджають розвитку патогенно! мжрофлори, а також синтезують бюлопчно активш речовини (в1тамши, амшокислоти, ферменти), актив1зуючи таким чином перетравшсть та використання поживних речовин корму [2, 14, 16]. Позитивш мжрооргашзми, що входять до складу пробютичних препарата, покращують обмш речовин, picT i продуктившсть тварин, сприяючи використанню харчових сполук, недоступних для вищих тварин, бо виробляють велику кшькють р1зних фермешгв [4].

Одшею з нових кормових добавок з пробютичною д1ею е Пробюлакт, створений на основ! штам1в молочнокислих бактерш Lactobacillus delbrueckii sp. Bulgaricus 9702, Lactobacillus rhamnosus LB, Lactobacillus plantarum 8P-A3, Lactobacillus fermentum 90 - TC, Enterococcus faecium, Bifidobacterium Bifidum BFD №1. Ефектившсть даного препарату в свинарств1 ще не дослщжувалась.

Тому, метою роботи було вивчення впливу згодовування дано! кормово! добавки на перетравшсть поживних речовин корму та баланс азоту у год1вл1 ранньовщлученого молодняку свиней.

Матер1ал та методи. Для проведения балансового дослщу за принципом аналопв було ввдбрано дв1 групи тварин по чотири голови в кожнш [9]. Перша група була контрольною. Схема дослщу наведена в таблиц! 1.

Таблиця 1

Схема балансового дослщу _

Групи Кшьшсть тварин, гол. Шдготовчий перюд, 2 доби Попереднш перюд, 8 д1б Облшовий перюд, 8 д1б

1 (контрольна) 4 ОР* ОР ОР

2 4 ОР ОР + Пробюлакт 1,5 г на голову за добу ОР + Пробюлакт 1,5 г на голову за добу

*ОР - основний ращон

Дослщження були проведен! в умовах ф1зюлопчного двору. Кожну тварину утримувалали шдивщуально, в спещально обладнанш кл1тщ. Поросятам контрольно! групи згодовувався основний рацюн господарства, а до рацюну дослщних тварин додатково вводили Пробюлакт у кшькост1 1,5 г на голову за добу.

Год1вля тварин та обл1к спожитих корм1в були шдивщуальними. Протягом облжового перюду вщбирались зразки калу та сеч1, з яких

26

формувались середш проби та консервувались згщно з загальноприйнятою методикою для подальших лабораторних дослщжень. Також у цей перюд фжсувалась динамжа змши живо! маси тварин.

Лабораторш дослщження ввдбраних зразюв проводились за методиками зоох1м1чного анал1зу [7]. Бюметрична обробка цифрового матер1алу проведена заМ.О. Плохшським [ 10].

Результати дослщжень. Середньодобовий рацюн тварин пщ час проведения дослщу мав пожившсть 1,15 корм. од. та 159 г перетравного протешу. Тваринам згодовували дерть пшеничну - 0,10 кг, дерть ячмшну - 0,50 кг, сою екструдовану - 0,10 кг, макуху соняшникову - 0,08 кг, молоко збиране

I,8 кг. Кр1м того, рацюн балансувався за р1зним в1тамшним та мшеральним складом. У структур! концентроваш корми займали 79,7%, корми тваринного походження 20,3%. Вщношення м1ж кальщем { фосфором було на р1вш 1,2:1,0. На 1 корм. од. припадало 138 г перетравного проте!ну.

За перюд досл1ду середньодобов1 прирости тварин контрольно! групи знаходились на р1вн1 341±4 г. Введения до складу рацюну Проб1олакту сприяло п1двищенню середньодобових прирост1в у свиней дослщно! групи до р1вня 386±5 г (Р<0,001), що на 45 г або 13,2 % перевищувало значения контрольних тварин. При цьому витрати корму на одиницю приросту були меншими на

II,6% (табл. 2).

Одержан! результати свщчать про те, що згодовування ранньов1длученому молодняку свиней пробюлакту мае позитивний вплив на перетравн1сть поживних речовин рацюну, зокрема, спостер1галось в1рог1дне зб1льшення коефщента перетравност1 проте!ну на 6,6% (Р<0,05) та кл1тковини на 4,1% (Р<0,05, табл. 3). Коеф1ц1енти перетравност1 жиру, БЕР сухо! та орган1чно! речовини за абсолютними показниками також переважали контрольн1 значения, але дан1 змши виявились нев1рог1дними.

Таблиця 2

Продуктившсть ранньов1длученого молодняку свиней при

проведенш балансового досл1дження, М±ш, п=4_

Показ ник 1 група (контрольна) 2 група

Початкова жива маса, кг 17,25±0,37 17,38±0,28

К1нцева жива маса, кг 19,98±0,39 20,47±0,25

Триватсть пер1оду, д1б 8 8

Прир1ст живо! маси: загальний, кг 2,73±0,03 3 09***

середньодобовий, г 341±4 386±5***

± до контролю, г - +45

- " - , % - 13,2

Витрати корму на 1 кг приросту, корм. од. 3,37 2,98

Позитивну д1ю застосування проб1отичних препарат1в на покращення перетравност1 корму в1дм1чають ряд провщних науковц1в. Зокрема С.П. Бабенко встановив, що згодовування в1тчизняного пробютичного препарату Протекто-активу молодняку свиней у дозах 1,5; 2,0 та 2,5 г на 10 кг живо! маси пщвищуе перетравшсть оргашчно! речовини корму на 0,6%, 0,5% та 0,2%, протешу на 1,6%, 1,0% та 0,6%, сиро! кл1тковини - на 0,9%, 1,0% та 0,9%[1]. Дослщжено, що згодовування Лактоб1фадолу \ Лактоентеролу сприяе

27

перетравленню сухо! речовини корму на 0,51% \ 1,34%, оргашчно! речовини -на 0,99% та 2,14%, протешу - 2,51% та 3,29%. [8]. При згодовуванш пробютику ПРО-А молодняку свиней вщбуваеться краще перетравлення сирого протешу та жиру на 2,8%, та 9,4%, кл1тковини - 9,3%, БЕР - 1,7% [13].

Таблиця 3

Коефщ1ентн перетравносл поживних речовин та баланс азоту в оргашзм1

ранньовщлученого молодняку свиней на вирощуванш , M±m, n=4

Показник 1 група (контрольна) 2 група

Коеф1ц1енти перетравност1 поживних речовин, %

Суха речовина 61,6±1,56 62,3±1,31

Оргашчна речовина 67,3±1,21 68,2±2,33

Проте!н 79,6±1,15 86,2±1,83*

Жир 32,5±1,23 34,2±1,11

Кл1тковина 24,1±1,23 28,2±1,2*

БЕР 62,3±0,89 64,2±1,11

Баланс азоту

Прийнято азоту з кормом, г 27,2 27,7

Вид1лено: з калом, г 6,0±0,33 5,3±0,31

i3 сечею, г 6,7±0,25 6,0±0,45

Видшено всього, г 12,7±0,45 11,3±0,55т

Перетравлено, г 21,2±0,44 22,4±0,56

Утримано в т1л1, г 14,5±0,56 16,4±0,55*

% в1д прийнятого 52,1±1,85 59,2±2,55т

% в1д перетравленого 68,3±2,13 73,2±2,11

Анал1з результата дослщжень балансу азоту свщчить про краще його засвоення тваринами дослщно! групи. Показник утриманого в тш азоту дослщно! групи переважав значения контрольно! на 13,1% (P<0,05), що викликало тенденцш до зменшення видшення його i3 сечею та калом на 11,0%.

Висновки: 1. Введения до складу рацюну ранньовщлученого молодняку свиней на вирощуванш пробюлакту в кщькост! 1,5 г на голову за добу сприяе пщвищенню середньодобових прироста на 45 г або 13,2 % та зниженню витрат корм1в на 1 кг приросту на 11,6 %.

2. Згодовування препарату викликае в!рогщне пщвищення перетравност! проте!ну на 6,6% (P<0,05) та кл1тковини на 4,1% (P<0,05),

3. Дослщжувана кормова добавка сприяла пщвищенню р1вня утримання азоту в тш на 13,1 %, що викликало тенденцш до зменшення видшення його i3 сечею та калом на 11,0%.

Подальш1 досл1дження будуть спрямован1 на вивчення впливу препарату на 6ioxiMi4Hi та морфолог1чн1 показники кров1 свиней.

Л1тература

1. Бабенко С.П. Перетравн1сть корму, обм1н азоту та продуктившсть молодняку свиней за згодовування пробютику / С.П. Бабенко, О.О. Чернявський // Зб!рник наукових праць ВНАУ. - В1нниця. - 2011. - №9(49). -С. 3-7.

2. Бесулш B.I. Резистентшсть та енерг1я росту перепел1в за ди проб1отику в умовах натвштенсивно! технолог!! / B.I. Бесул!н, В.М. Горд!енко, П.1. Кузьменко, С.Г. Фоменко, I.B. Меркурова, М.Р. 1вашенко, В.К. Калюжний, М.О. Олейник, B.C. Сад!вська, Н.О. Усата // Технолог!я виробництва i

28

переробки продукцп тваринництва: 36. наук. Праць Бшоцерк. нац. аграр. ун-т. 2012.- Випуск 7 (90).- С. 134-136.

3. Бомко B.C. Перетравшсть корм1в, обмш речовин за р1зних вид1в енергп, протешу, л1зину, метюншу в рацюнах високопродуктивних кор!в / B.C. Бомко // Технолопя внробннцтва i переробкн продукцп тваринництва: 36. наук. Праць Бшоцерк. нац. аграр. ун-т. 2011.- Випуск 5 (82).- С. 8-11.

4. Данилевская Н.В. Лактобифадол для стимуляции продуктивности дойных коров / Н.В. Данилевская, В.В. Субботин, В.В. Вашурин, Ю.В. Пятышева // Ветеринария - 2009. - №2. - С. 50 - 54.

5. Джавадов А. К. Метаболизм фосфолипидов у лактирующих коров при скармливании рационов с разным содержанием зерновых концентратов / А. К. Джавадов // Сельскохозяйственная биология. - 1999. - № 6. - С. 57- 62.

6. Зубець М. Науков1 основи породотворного процесу в молочному i м'ясному скотарств! / М. Зубець, В. Буркат // Тваринництво Украши, 1996. -№1.

- С. 3-4.

7. Козырь B.C. Практические методики исследований в животноводстве: учебное пособие/ Пщ. ред. B.C. Козыря. - Днепропетровск: Арт-Пресс, 2002. - С. 79 - 97.

8. Левахин В. Использование пробиотиков в животноводстве / В. Левахин, И. Бабичева, М. Поберухин, Р. Исхаков, Ю. Петрунина / Молочное имясное скотарство. - 2011. - №8. - С. 13-14.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

9. Овсянников А.И. Основы опытного дела в животноводстве / А.И. Овсянников. - М.: Колос, 1967. - 804 с.

10. Плохинский Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников: учебное пособие / НА. Плохинский. - М.: Колос, 1969. - 352 с.

11. Подолян Ю.М. Перетравшсть поживних речовин та ретенщя мшеральних елемент1в у курчат-бройлер1в при згодовуванш пробютика / Ю.М. Подолян, Р. А. Чудак // Технолопя виробництва i переробки продукцп тваринництва: 36. наук. Праць Бшоцерк. нац. аграр. ун-т. 2011.- Випуск 5 (82).- С. 53-55.

12. Полщук А. А. Сучасш кормов! добавки у год1вл1 тварин та птищ / А.А. Полщук, Т. П. Булавкина // Вкник Полтавсько! державно! аграрно! академ11. -2010. - № 2. - С. 63-66.

13. Попов P.M. Переваримость и использование питательных веществ свиньями при скармливании комбикормов с пробиотиком ПРО-А / Р.М Попов, B.C. Зотеев, Р.В. Некрасов, И.А. Гусев, НА. Ушакова // Зоотехния - 2009. - №9.

- С. 16 - 18.

14. Ghadban G.S. Probiotics in broiler production - a review/ G.S. Ghadban// Archiv fur Geflugelkunde. - 202. - V. 66. - P. 49-58.

15. Metges C.C. Response to lysine in a wheat gluten diet adult minipigs after shortand long-term dietary adaptation asassessed with an indicator amino acid oxidation and balance technique / C.C. Metges, K.J. Petzke, G.G. Backes // J. Anim. Sci.- 2005. - Vol. 83. - P. 833-841.

16. Spring P. The eaaects of aietary mannonoligoszccharides on cacal parameters and the concentrations of enteris Bacrteria in the ceca of salmonella -Challenged broiler chicken/ P. Spring, C. Wenk, K.A. Dawson// Poultry Scs. - 2000.

- V. 79. - P. 205-211.

Рецензент - д.с.-г.н., професор Швторак Я.1.

29

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.