Научная статья на тему 'PARRANDACHILIKDA NASILCHILIK ISHLARINI RIVOJLANTRISHNING ISTIQBOLLARI'

PARRANDACHILIKDA NASILCHILIK ISHLARINI RIVOJLANTRISHNING ISTIQBOLLARI Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
201
15
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
nasilchilik / zotlar / turlar aro chatishtrish / qon singdrish chatishtrishi / elita-rekord / ovoskop. / breeding / breeds / species crossbreeding / inbreeding crossbreeding / elite-record / ovoscope.

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Mamatqulov, Orifjon Odiljon Oʻgʻli

Bugungi kunda parrandachilik sohasini rivojlantrishga qaratilgan ishlarning negzida aholini tuxum va parranda go‘shtiga bo‘lgan talabini qondirish yotadi. Mazkur yo‘nalishda maxsuldor navlarni yaratish va ularni turlar orasida chatishtirish orqali yanada maxsuldor bo‘lgan parranda zotlarini yaratish mazkur maqolada batafsil yoritilgan.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF BREEDING IN POULTRY

Today, the basis of the work aimed at the development of the poultry industry is to satisfy the population's demand for eggs and poultry meat. In this article, the creation of productive varieties and the creation of more productive poultry breeds by crossing them between species is covered in detail in this article.

Текст научной работы на тему «PARRANDACHILIKDA NASILCHILIK ISHLARINI RIVOJLANTRISHNING ISTIQBOLLARI»

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

PARRANDACHILIKDA NASILCHILIK ISHLARINI RIVOJLANTRISHNING ISTIQBOLLARI

Mamatqulov Orifjon Odiljon o'g'li

Farg'ona davlat universiteti o'qituvchisi orifjonmamatqulov435@gmail.com

ANNOTATSIYA

Bugungi kunda parrandachilik sohasini rivojlantrishga qaratilgan ishlarning negzida aholini tuxum va parranda go'shtiga bo'lgan talabini qondirish yotadi. Mazkur yo'nalishda maxsuldor navlarni yaratish va ularni turlar orasida chatishtirish orqali yanada maxsuldor bo'lgan parranda zotlarini yaratish mazkur maqolada batafsil yoritilgan.

Kalit soizlar: nasilchilik, zotlar, turlar aro chatishtrish, qon singdrish chatishtrishi, elita-rekord, ovoskop.

На сегодняшний день основу работы, направленной на развитие птицеводческой отрасли, составляет удовлетворение потребности населения в яйцах и мясе птицы. В данной статье подробно освещено создание продуктивных сортов и создание более продуктивных пород птицы путем их межвидового скрещивания.

Ключевые слова: селекция, породы, межвидовое скрещивание, инбридинговое скрещивание, элита-рекорд, овоскоп.

PROSPECTS OF DEVELOPMENT OF BREEDING IN POULTRY

ABSTRACT

Today, the basis of the work aimed at the development of the poultry industry is to satisfy the population's demand for eggs and poultry meat. In this article, the creation of productive varieties and the creation of more productive poultry breeds by crossing them between species is covered in detail in this article.

Keywords: breeding, breeds, species crossbreeding, inbreeding crossbreeding, elite-record, ovoscope.

Parrandachilikda nasilchilik ishi bu yuqori mahsuldor kroslar yaratish va ularni takomillashtrishni taqazo etadi. Bu yo'nalishda asosan goshtdor zotlarni yaratish

ПЕРСПЕКТИВЫ РАЗВИТИЯ ПТИЦЕВОДСТВА

АННОТАЦИЯ

KIRISH

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

uchun zotlardagi qatorlar chatishtiriladi. Agarda chatishtrish ishlarida zotning sofligi saqlab qolinishi talab etiladigan bo'lsa bu ishlar zotlar ichida amalga oshiriladi. Bunda bir turga mansub zotlar o'zining salmoqli belgilari bilan ajralib turishi talab etiladi aynan shu belgilarga ega bo'lgan erkak va urg'ochi zotlar chatishtiriladi. Bunda bizga qatorlar deb ataladigan guruhlar paydo bo'ladi. Mana shu qatorlarni yana qaytadan juftlash orqali zotning irsiy va mahsuldorlik ko'rsatkichlari yaxshilanadi.

Parrandachilikda tashqaridan yangi zot olib kelib urchitilmasligi natijasida qarindosh urchishning avj olishiga sabab bo'ladi va buning natijasida mahsuldorlik va zotning sifati buzilishi kuzatiladi.

Lekin qarindosh bir qatorga mansub turlarning mustahkam tana tuzilishiga ega bo'lganlari urchitilishi natijasida sermahsul qarindosh qatorlar olinadi aynan mana shu qarindosh qatorlarning chatishtirilishi natijasida olingan krosslar inkroslar deyiladi.

TADQIQOT MATERIALLARI VA METODOLOGIYASI

Parrandachilikdagi chatishtrishlarni umumiy holatda 3 ta guruhga bo'lish mumkin bular 1. Zot yaratish chatishtrishi: bunda bir necha zotlarni chatishtirish orqali ularning foydalilik xususiyatini saqlab turuvchi sermahsul zot yaratiladi. 2. Qon qo'yish chatishtirishi: zotning alohida belgilarini yaxshilash maqsadida bir guruh makiyon boshqa bir guruh xo'rozlar bilan bir marta urchitiladi va olingan duragaylar o'z ichida urchitiladi. 3. Qon singdrish chatishtrishi: bir zotning boshqa bir zot bilan tubdan yaxshilanishini taqazo qiladi. Bunda ko'pincha mahalliy zotlar zotdor guruhlar bilan bir necha bo'g'in davomida chatishtiriladi. Mazkur ishlar natijasida 34 bo'g'inga borga yaxshilovchi zotning qonini nisbati bo'g'inlarda ortib borishi natijasida duragay sermahsul parrandalar olinadi.

Asosan oziq ovqat tuxumi yetishtrish va broyler gosht yo'nalishidagi tovuqlar mana shunday duragay zotlar hisoblanadi. Nasldor parrandalar o'zining xususiyatlari va ko'rsatkichlariga qarab quydagicha guruhlanadi

1. Elita-rekord

2.Elita birinchi va ikkinchi klaslarga bo'linadi. Paranda nasilchiligida barcha chatishtrish ishlari ham yaxshi samara bermaydi shuning uchun chatishtrishda zotlarning yoshiga ham e'tibor qaratish kerak ko'pchilik hollarda 2-3 yoshlik parrandalar o'rtasida chatishtrish ishlarini olib boorish maqsadga muvofiqdir.

Parrandalarni chatishtrish ishlari uyada (yakka) va guruhda bo'lishi mumkin guruhda chatishtrishda makiyon va xo'roz 1:1 nisbatda qamab qo'lyiladi. Guruhli chatishtrishda esa tuxum bop tovuqlarda xo'rozva makiyonlar nisbati 1:15, go'sht-

1078

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

tuxumboplarda esa 1:10, go'shtbop zotalrda 1:10, o'rdaklarning go'shtbop zotalrida esa 1:5-1:8 nisbat, g'ozlarda 1:3, kurkalarda 1:10-1:15 nisbat bo'lishi talab etiladi.

TADQIQOT NATIJALARI

Ko'pincha parrandalar orasida kurkalarda suniiy urug'lantrish ishlari olib boriladi chunki xo'rozlar yirikligi inobtga olinadigan bo'lsa jarohatlanish holatlari ko'proq kuzatiladi. Ko'pincha tuxumchilik uchun yartilgan zotlarni yaroqsizlarini ajratish jo'jalarning bir kunligida amalga oshiriladigan muhim tadbirlardan biri hisoblanadi. Chunki xo'roz jo'jalarni o'strishdan foyda yo'q shuning uchun jo'jalarni bir kunlik bo'lgan davrda bosh va ko'rsatkich barmoqlar bilan jo'ja kloakasi ochiladi xo'rozchalar kloakasini shilliq qismida kichkinagina bo'rtma bo'ladi makiyonlarda esa bu bo'rtma mavjud bo'lmaydi. Jo'jalarning jinsini ajratish bundan tashqari tuxum yo'nalishidagi tovuqlarda 20-30 kunligida. go'sht yo'nalishidagi tovuqlarda esa 50 kunligida tojisidan ajrtasa bo'ladi.

Naslchilikda olinadigan tuxumlarning sifati ota-onalarning yoshiga ham. bog'liq bo'ladi masalan Tovuq va xo'rozlardan 2-4 yil, o'rdak va kurkalardan 2-3 yil, g'ozlardan esa 5-6 yil davomida sufatli nasl olinadi.

MUHOKAMA

Olingan yangi nasillarning mahsuldorlik ko'rsatkichini aniqlash uchun oyoqlariga yakka raqamlar taqiladi va uyalardan olinadigan tuxumlar soni hiissob kitob daftariga yozib boriladi. Olingan natijalar oldingi nasillarni ko'rsatkichlari bilan solishtirilib boriladi va enga kam raqam hisobiga bonitrovka klasslari ajratib boriladi. Tuxum yo'nalishidagi tovuqlar 20 haftaligida onasini esa 39-68 haftalligida mahsuldorlik ko'rsatkichlari ya'ni tuxumdorligi. tuxum vazni. tuxumlardan jo'ja chiqish nisbati. jo'jalarning saqlanuvchanligi inobtga olinsa. 39-68 haftaligida esa olingan natijalarning ijobiy yoki salbiyligiga qrab kompleks baholanib boriladi.

Hozzirgi kunda jo'jalarni tabiiy usulda ochirish insoniyatning talabini qondirib berolmaydi shuning uchun inkubatorlar yordamida har qaysi faslda xohlagancha jo'ja olish imkoni mavjud inkubatorlarning dastlaki ibtidoiy usullari bu gollandiyada issiq suv bilan amalga oshirilgan. Dunyodagi birinchi incubator XVII asrning ikkinchi yarmida A.Bolotov tomonidan yaratilgan.

Inkubatorlarga tuxumlarni terib chiqishda quydagiga ahamiyat berish talab etiladi. Yuqori qatorlarga murtagi yaxshi rivojlangan tuxumlar. pastgi qatorlarga esa murtagi yaxshi rivojlanmagan tuxumlar terib chiqiladi. Inkubatorga qo'yiladigan tuxumlar odatda yangi otalangan 1-2 kunlik, bazi hollarda galalr yaxshi parvarish qilingan bo'lsa 3-4 kunlik tuxumlarni ham ochirish mumkin.

Oriental Renaissance: Innovative, p VOLUME 21 ISSUE 10

educational, natural and social sciences -------- JtV ISSN 2181-1784

Scientific Journal Impact Factor Q SJIF 2022:5.947

Advanced Sciences Index Factor ASI Factor = 1.7

XULOSA

Tuxumlarning otalangan yoki otalanmagan ekanligi ovoskop yordamida tekshirib ko'riladi. Tuxumning shakli agar dumaloq va cho'zinchoq bo'lsa ular inkubatorga olinmaydi va bular yaroqsiz tuxum hisoblanadi. Tuxumlarni yetishtrishda ota-onalar orasidagi qarindoshlik muddati 8 oy bolishi maqsadga muvofiqdir. Hozirgi kunda ovoskoplarning turi juda ko'plab topiladi eng keng tarqalgan turi buri bu OVOSKOP ON-10 hisoblanadi. Buni har bir parranda nasilchilik ho'jaliklarida bo'lishi talab etiladi. Hozzirgi kunda bu jihozning narxi 1.5 mln so'mni tashkil qiladi.

№ Inkubatsiyalash davridagi haroart oC Jo'ja ochib chiqish davridagi harorat oC Nisbiy namlik ko'rsatkichi % Nisbiy namlik jo'ja ochish shkafida %

1 37.4-37.5 37.0-37.2 50-55 70-75

1-jadval: Inkubatorlardagi kerakli harorat va namlik ko'rsatkichlari

Inkubatorda haroratning past bo'lishi ochib chiqish muddatini kechiktrib yuboradi aksincha haroratning yuqori bo'lishi esa (41 oC dan) murtakning nobud bo'lishiga olib keladi. Namlikning meyyorida belgilanmasligi natisida tuxun ko'p namlik yo'qotadi va nobud bo'adi agar namlik meyyordan ortib ketsa tuxum po'sti ustida mikroorganizmlar rivojlanadi va tuxum ichiga o'tib uning oqsil tarkibini buzadi. Inkubatordagi harorat doimiy bir xil ravishda taqsimlanmasdan turlicha davrda xarxil beriladi

№ 1-10 kunlikda oC 11-16 kunlikda oC 17-21 kunlikda oC

1 38.5-38.8 37.5-38.6 37-37.5

2-jadval: Inkubatordagi haroratning davriy ravishda ozgartirib turilishi

Ovoskop faqtagina sog'lom tuxumlarni tanlab olib inkubatorga solish uchun emas balki inkubatirga qo'yilagn tuxum murtaglarini nobud bo'lgan yoki bo'lmaganligini aniqlashda ham foydalaniladi. Bunda xar bir parranda tuxumlari uchun muddatlar quydagicha.

№ Tovuq tuxumlari G'oz tuxumlari Kurka tuxumlari

1 6-11-19-kunlarda 8-15-28-kunlarda 7-13-25-kunlarda

3-jadval: Ovoskop yordamida tuxum murtagini tekshirish muddatlari

Yuqoridagi ma;lumotlarga asosan ish olib boruvchi parranda va nasilchilik ho'jaliklari o'zlarini ish jarayonlarini ilmiy asoslangan tarzda tashkil etga hisoblanadi. Bunday faoliyatlar samarasi tez orada sezilarli daromad va foyda manbayiga aylanadi.

1080

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

REFERENCES

1. Эшпулатова, Г. Т. (2015). Гумус в древних палеопочвах сероземного пояса. Проблемы современной науки и образования, (8 (38)), 49-51.

2. Turdaliev, A. T., et al. "b. Physicochemical, geochemical features and their influence on the soil-ecological state of hydromorphic soils." Scientific Review. Biological sciences 4 (2019): 44-49

3. Turdaliyev A., Asqarov K., Xodjibolayeva N. Geoenergetic features of lanthanoids and radioactive elements in irrigated soils // Scientific journal of the Fergana State University. - 2019. - Т. 2. - №. 4. - С. 53-57

4. Turdaliev, A. T., et al. "Influence of irrigation with salty water on the composition of absorbed bases of hydromorphic structure of soil." IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Vol. 1068. No. 1. IOP Publishing, 2022

5. Turdaliev, A. T., et al. "b. Physicochemical, geochemical features and their influence on the soil-ecological state of hydromorphic soils." Scientific Review. Biological sciences 4 (2019): 44-49.

6. Газиев, М. А., & Турдалиев, А. Т. (2019). Роль органических и минеральных удобрений в развитии физиологических групп микроорганизмов в системе севооборота. Современные фундаментальные и прикладные исследования, (2), 9-12.

7. Sobirov, A., Gaziev, M., & Gulomova, G. (2021, August). THE USE OF THE MEDICINAL PLANT OF THE LEONURUS L. AND ITS AGROTECHNOLOGY OF GROWING: https://doi. org/10.47100/conferences. v1i1. 1407. In RESEARCH SUPPORT CENTER CONFERENCES (No. 18.06).

8. Sobirov, A., Gaziev, M., & Gulomova, G. (2021, July). THE USE OF THE MEDICINAL PLANT OF THE LEONURUS L. AND ITS AGROTECHNOLOGY OF GROWING. In Конференции.

9. Газиев, М. А., Турдалиев, А. Т., & Тухтасинов, М. Р. (2018). Пути восстановлении биоценоза типичных сильно-зараженных вилтом сероземов. Современные научные исследования и разработки, (6), 168-171.

10. Закирова, С., & Газиев, М. (2010). ВЛИЯНИЕ ПРИМЕНЕНИЯ ОРГАНИЧЕСКИХ И МИНЕРАЛЬНЫХ УДОБРЕНИЙ НА АГРОХИМИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА СПЛАНИРОВАННЫХ БУГРИСТО-БАРХАНИСТЫХ ПЕСКОВ. Известия ВУЗов (Кыргызстан), (6), 175-176.

11. Idrisov, X. A., Atabayeva, X. N. (2022, may). Loviya va mosh ekinlarining umumiy ahamiyati va biologik xususiyatlarini tahliliy o 'rganish. In international conferences on learning and teaching (vol. 1, no. 8, pp. 644-651).

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

12. Закирова С. Х., Абдуллаева М., Алиджонова М., Акбаров Р. (2021). Виноград растет на средней ферганской земле с низкой

исследовательский журнал, 11(9), 1086-1088.

13. Закирова, С. Х., Акбаров, Р. Ф., Исмаилова, С. А., & Парпиева, Ш. А. (2020). Улучшение плородие галечниковых почв в Ферганской долине.

In НАУКА СЕГОДНЯ: ТЕОРЕТИЧЕСКИЕ И ПРАКТИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ (pp. 5-7).

14. Закирова, С. Х., Акбаров, Р. Ф., & Исагалиева, С. М. (2020). Водно-физические свойства слабодефлированных почв в Фергане. In Наука сегодня: теоретические и практические аспекты (pp. 4-5).

15. Зокирова С. Х., Ахмедова Д., Акбаров Р. Ф., К. Р. К. (2021). Предприятия легкой промышленности в маркетинговой деятельности опыт зарубежных стран в использовании кластерной теории. Американский журнал управленческих и экономических инноваций, 3(01), 36-39.

16. Kimsanov Ibrohim Xayitmurotovich, Mirzakarimova Gulshanoy Mirzaraxmat Qizi, & Mamatqulov Orifjon Odiljon O'g'li. (2021). Root System Development And Its Activity. The American Journal of Engineering and Technology, 3(03), 65-69. https://doi.org/10.37547/tajet/Volume03Issue03-10

17. O. Mamatqulov, S. Qobilov, & A. Abdullaaxatov (2022). FARG'ONA VILOYATI SHAROITIDA TOK KASALLIKLARIGA QARSHI KURASHISH. Science and innovation, 1 (D6), 307-311. doi: 10.5281/zenodo.7194057.

18. Sodiqova, Z. T. (2022, May). DANAKLI MEVA KASALLIKLARIGA QARSHI KURASHISH YO'LLARI. In INTERNATIONAL CONFERENCES ON LEARNING AND TEACHING (Vol. 1, No. 8, pp. 240-244).

19. Ugli, M. O. O. (2021). RECYCLING OF THE CURVE PLANNING IN GAT TECHNOLOGY (Auto CAD) PROGRAM. Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 9(11), 480-483.

20. Mamatkulov, O. O., & Numanov, J. O. (2021). Recycling of the Curve Planning in Gat Technology (Auto Cad) Program. Middle European Scientific Bulletin, 18,

21. Эшпулатов, Ш. Я. ВЛИЯНИЕ ОРОСИТЕЛЬНЫХ ВОД НА ПЛОДОРОДИЕ СВЕТЛЫХ СЕРОЗЕМОВ. Актуальные вопросы современной науки, 25.

22. Эшпулатов, Ш. Я., Турдалиев, А. Т., & Мирзаев, Ф. (2017). Почвенно-археологический метод для определения возраста древних орошаемых палеопочв. Актуальные вопросы современной науки, (2), 63-67.

урожайностью. ACADEMICIA: Международный междисциплинарный

418-423.

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

23. Эшпулатов, Ш., Тешабоев, Н., & Мамадалиев, М. (2021). INTRODUCTION, PROPERTIES AND CULTIVATION OF THE MEDICINAL PLANT STEVIA IN THE CONDITIONS OF THE FERGHANA VALLEY. EurasianUnionScientists, 2(2 (83)), 37-41.

24. Эшпулатов, Ш. Я., Тешабоев, Н. И., & Мамадалиев, М. З. У. (2021). ИНТРОДУКЦИЯ, СВОЙСТВА И ВЫРАЩИВАНИЕ ЛЕКАРСТВЕННОГО РАСТЕНИЕ СТЕВИЯ В УСЛОВИЯХ ФЕРГАНСКОГО ДОЛИНЫ. Евразийский Союз Ученых, (2-2 (83)), 37-41.

25. Эшпулатов, Ш. Я., & Джураева, Д. Э. (2021). Интродукция и выращивание лекарственных растений в условиях Узбекистана. Тенденции развития науки и образования, (71-1), 170-173.

26. Isag'aliyev, M., Obidov, M., & Matholiqov, R. (2019). Morphogenetic and biogeochemical features of the medicinal capparis spinosa. Scientific journal of the Fergana State University, 2(4), 46-49.

27. A. Turdaliev, M. Usmonova, & R. Matholiqov (2022). ОЛИЙ ТАЪЛИМ ТИЗИМИДА УКДТУВЧИНИНГ МЕТОДИК КОМПЕТЕНТЛИГИНИ МОХДЯТИ. Science and innovation, 1 (B6), 450-455. doi: 10.5281/zenodo.7164839.

28. Маматожиев, Ш. И., Тожимаматов, Д. Д. У., Камолов, З. В. У., & Холщов, М. Б. У. (2020). ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ПРОЦЕССЫ ХРАНЕНИЯ ЗЕРНА И НА ПОКАЗАТЕЛИ КАЧЕСТВА. Universum: технические науки, (124 (81)), 75-78.

29. Турдалиев, А., & Юлдашев, Г. (2015). Геохимия педолитных почв. Монография. Т." Фан, 41-48.

30. Маматожиев, Ш. И., & Усаркулова, М. М. (2020). Определение процедуры, состава и методики процесса увлажнения пшеницы. Актуальная наука, (1), 18-

31. Маматожиев, Ш. И. (2020). Влияние минимализации до посевной обработки на агрофизические свойства почвы. ЖУРНАЛ АГРО ПРОЦЕССИНГ, 2(3).

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

32. Маматожиев, Ш. И. (1990). Приемы минимализации допосевной обработки почвы и их влияние на плодородие и урожайность хлопчатника в условиях луговых сазовых почв Ферганской долины (Doctoral dissertation, ВНИИ хлопководства).

33. Маматожиев, Ш. И., Мирзаева, М. А., & Шокирова, Г. Н. (2021). Влияние технологии допосевной обработки на содержание влаги в почве. Universum: технические науки, (6-3 (87)), 46-49.

21.

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

34. Маматожиев, Ш. И., & Усаркулова, М. М. К. (2020). Влияние изменения физико-химических свойств зерна в зависимости от влажности на равномерное распределение нагрузки по поверхности дробильного вала. Проблемы современной науки и образования, (4-2 (149)), 5-8.

35. Маматожиев, Ш. И., Тожимаматов, Д. Д. У., Камолов, З. В. У., & Холщов, М. Б. У. (2020). ПРЕИМУЩЕСТВА НОВОЙ СИСТЕМЫ ПРИ ПРИЕМКЕ ЗЕРНА. Universum: технические науки, (12-2 (81)), 96-99.

36. Davronov, Q. A.,& Xoliqov, M. B.O', (2021). The effect of grain moisture on grain germination during grain storage. ACADEMICIA: An International Multidisciplinary Research Journal (11-5), 418-421.

37. Газиев, М. А., Мирзахмедова, Х., Арипжанова, М., & Омурзакова, Г. (2008). ЭКОЛОГИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА ЗАЩИТЫ ХЛОПЧАТНИКА ОТ ЗАБОЛЕВАНИЯ ВИЛТОМ. Известия, (1), 84.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.