ПАРХЕЗ ТАОМЛАРИНИНГ ИНСОН САЛОМАТЛИГИ УЧУН
АХДМИЯТИ
1Ибрагимова Сабох,ат Турсуновна, 2Фатхуллаев Абдунаби
1Тошкент давлат аграр университети докторанти 2Тошкент давлат аграр университети доценти т.ф.д. https://doi.org/10.5281/zenodo.13954273
Аннотация. Тадцщотларимизда паруез таомлари олий навдаги ма^сулотлар уамда саноат корхоналарида ишлаб чщарилган пар^ез консервалари, резавор - мева шарбатлари, концентратларини ишлатиш мумкин. Куп пар^ез таомлари учун зираворлар, %ар хил маза берувчи ма^сулотлар, таркибида куп мицдорда уткир маза берувчи ёки экстрактив ма^сулоти булган, ёглиц ва бирлаштирувчи туцимаси куп булган ма^сулотларни ишлатиш тавсия этилмайди.
Калит сузлар: даволовчи, зирворлар, ма^сулот, озуцавий моддалар, овцатланиш, пархез таом, рацион, хом ашё.
Узбекистан Республикаси «Ах,олининг санитария-эпидемиологик осойишталиги тугрисида»ги конуни ва Узбекистон Республикаси Президентининг 2020 йил 27 июлдаги П^-4790-сон «Узбекистон Республикаси Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати фаолиятини ташкил килиш чора-тадбирлари тугрисида»ги карорига мувофик Узбекистон Республикаси Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати карорига кура " Тугри овкатланиш ва парх,ез "га амал килиш билан куплаб касалликларни олдини олиш мумкин. Унинг самараси дори кабул килгандан бир неча баробар яхширокдир. [ 1]
Парх,ез - бемор организмида булаётган узгаришлардан келиб чиккан х,олда мутаносиб овкатланишдир. Беморларнинг овкатланиши факат улар организмини озукавий моддалар ва зарурий энергия билан таъминлаш булибгина колмай, балки мух,им даволовчи тадбир сифатида каралиши керак. Яъни, таом физиологик жихдтдан тула кийматли булиб, узига хос терапевтик хусусиятга эга булиши лозим. Организмда тез хдзм булувчи, меъда-ичак тизимида беморни даволашга каратилган чора-тадбирларнинг асосий таркибий кисми х,исобланади. Парх,езли овкатланиш жарохдтланган аъзолар ва тизимларга таъсир этиб уларнинг фаолияти ва тузилишининг тикланишига ёрдам бериш учун йуналтирилган булиши зарур. Беморларнинг парх,ез тутишларида мух,им уринни факатгина овкат таркиби эмас, балки унинг кабул килиш тартиби ва кабул килиш давомийлиги, овкат хдрорати ва хоказолар эгаллайди. Купгина касалликларни огир ёки сурункали турга утиши беморнинг парх,езни бузиши билан боглик. Масалан, диабет касаллигида пархезга риоя килмаслик конда канд микдорининг кескин кутарилишига олиб келади. [ 1,2]
Касалликларни даволаш ва уларнинг олдини олиш учун ишлатиладиган таомларни парх,ез ёки даволовчи таом деб аталади. Парх,ез таомларни умумий овкатланиш коидаларига асосланган булиб, сифат жихдтидан мух,им -озукавий мах,сулотлар билан балансланган булиши керак. Парх,ез таомларини касалхоналарда, санаторийларда, парх,ез таомли ошхоналарда, очик умумий овкатланиш корхоналарининг парх,ез таомлари булимларида, укув корхоналари, завод, фабрика, олийгох, ва бошка корхоналарнинг касални олдини олиш булимарида ва бошка жойларда ташкил килиш мумкин.
Пархез таомлари олий навдаги махсулотлар хамда саноат корхоналарида ишлаб чикарилган пархез консервалари, резавор - мева шарбатлари, концентратларини ишлатиш мумкин. Куп пархез таомлари учун зираворлар, хар хил маза берувчи махсулотлар, таркибида куп микдорда уткир маза берувчи ёки экстрактив махсулоти булган, ёглик ва бирлаштирувчи тукимаси куп булган махсулотларни ишлатиш тавсия этилмайди. [ 2,3].
^андли диабет касаллиги дунёда кенг таркалган ва энг огир касалликлардан хисобланади. Бу дардга овкатланиш тартибига риоя килмайдиган кишилар купрок чалинади. ^андли диабет касаллиги - танада углевод ва сув алмашинувининг бузилиши натижасида юзага келадиган касаллик. Меда ости бези функцияси бузилиши окибати хисобланади. Меда ости бези инсулин гармонини ишлаб чикаради. Инсулин кандни кайта ишлашида катнашади. Бу гармонсиз организм кондаги глюкозани микдорини меъёрда ушлаб тура олмайди ва унинг микдори ошиб кетади. Натижада организм ортикча глюкозани пешоб оркали чикариб юбориши кузатилади. Бу хасталикка йуликкан беморлар икки гурухга ажратилади:
Биринчи гурухдаги беморлар асосан 40 ёшгача булиб, уларда хасталик тез кечади, бемор озиб кетади, иштахаси яхши булишига карамай, умумий кувватсизликдан иш кобилиятини пасайгандан нолийди. ^онда ва пешобда канд микдори ортади. Бундай беморлар инсулин гармони олиб даволанадилар.
Иккинчи гурух беморлари асосан катта булиб, дарди секинлик билан бошланади ва секин давом этади. Уларда юкорида келтирилган хасталик белгилари булмаслиги мумкин, лекин канд микдори конда хам, пешобда хам юкори даражада булади, шунга карамай дард енгил кечади.
Пархез таомидан фойдаланувчи шахс учун, шифокорларнинг курсатмалари билан пархез ёки истеъмол учун рухсат этилувчи таом ёки махсулотлар белгиланади. Пархез таомлари ёки махсулотлари уз хусусияти буйича ва касал тури буйича 1,2,5,7,9,10,11,15 ракамлари билан белгиланиб, умумий холда кулланиладиган пархез дастурхонлари хисобланади. Пархез таомлари шифокор назоратида истеъмолга берилиши керак. Кузда тутилган пархез таомининг истеъмоли шифокор белгилаган вакт мобайнида катъий амалга оширилиши керак.
^андли диабет касалликлари учун асосан 9-столга мулжалланган пархез таомлари тавсия этилади. Бунда овкатланиш рационида углевод ва холестерин моддалари чекланган булиши зарур. ^ора нон, сабзавотларга бой шурвалар, ёгсиз балик ва мол гуштини истеъмол килиш мумкин. Манний ёрмаси, макарон, мандарин, ширинликлар, ширин мевалар, гуруч, тухум, сабзи, картошка, кизил лавлаги, асал, (кам микдорда) тавсия этилади.Жигар ва меъдани зуриктирмаслик, овкатланиш рационидаги канд микдорини камайтириш, ичаклар фаолиятини рагбатлантириш, шулар жумласидандир [3,4].
^андли диабет билан касалланган беморлар учун асосан арпа унидан тайёрланган нонлар тавсия этилади. Бир дона арпанинг озукавий киймати куйидагича: Сув - 13,0 %, оксил - 2,0 %, углеводлар - 64,6 %, клетчатка - 5,5 %, ёг - 2,1 %, кул микдори - 2,8 % ни ташкил этади. 1 кг арпа дони 1,2 озука бирлигига тенгдир. Арпа таркибида Трифтофан моддаси мавжуд булиб, у асаб тизимини яхшилайди. Трифтофан узидан Серотонин массасини ишлаб чикаради ва Серотонин массаси аклий мувозанатни меъёрлаштиради. Арпа нонининг кунлик истеъмоли ортикча вазндан халос этади. [3,4]
Тиббий-ижтимоий муассасалардаги шахслар учун шифокор курсатмасига асосан пархезли овкатланишни ташкил этиш буйича санитария-гигиена талаблари ишлаб чикилган ва 8 чи ва 9 чи столлар учун паст калорияли пархез 1-жадвалда акс эттирилган. Жадвал -
Паст калорияли парх,ези куйидагилардан иборат
Касаллик тури пархезига кура Пархез столлари ортикча вазнлик ва кандли диабетга чалинган беъморлар учун (№ 8, 8а, 80, 9а, 10с)
Кимёвий таркиби Оксиллар — 70 - 80 г (хайвон оксиллари 40 г), ёглар — 60 -70 г (усимлик ёглари 25 г), углеводлар — 130 - 150 г (оддий 0 г). Умумий энергетик киймати: 1340 - 1550 ккал.
^улланишга оид курсатмалар Овкат хазм килиш тизими, кон айланиши ва махсус овкатланиш режимини белгилашни талаб киладиган бошка касалликларнинг аник асоратлари булмаганда турли даражадаги алиментар семириш; II турдаги кандли диабетнинг семириш билан кечиши; ортикча тана вазни мавжудлигида юрак-кон томир касалликлари.
Умумий тавсифлар, кулинар ишлов Ёглар ва углеводлар асос булган, ортикча энергия чеклови билан пархез (1300 - 1600 ккал). Оддий шакар истисно килиниб, хайвон ёглари ва ош тузи (3 - 5 гр кунига) чекланган. Бу пархезга усимлик ёглари, хом сабзавотлар, мевалар, озик-овкатлар кепаклари киради. Овкатлар тузсиз, бугда кайнатилган холатда пиширилади. Суюклик микдори 0,8 - 1,5 л.
Олиб борилаётган илмий-тадкикотларда пархез таомларда кулланиладиган арпа нонини сифатини яхшилаш, туйимлилигини ошириш ва шифобахш хусусиятларини янада такомиллаштириш максад килиб куйилган. Бунда арпа нонини тайёрлашда кулланиладиган олий навли арпа уни урнига махсус компонентлар билан бойитилган арпа уни, зайтун ёги урнига кунжут ёгидан фойдаланиш, шу билан бирга витаминларга бой булган кушимчалардан фойдаланиш хам максадга мувофик булар эди. Бунинг натижасида ноннинг озукавий киймати ошиб, инсон организмига сезиларли даражада даволовчи омил вазифасини бажариш билан бирга арпа ноннинг таннархини хам бир мунча арзонлашишига ёрдам беради. [3,4].
Кунжут мойи асосан кунжут уругини Совук пресслаш (Жувозларда) йули билан олинади. Кунжут мойи хуштаъмлиги буйича зайтун мойига тенглашади. Кунжутда инсон саломатлиги учун бир катор фойдали моддалар мавжуд.
Жадвал-2
Кунжут уруFининг кимёвий таркиби ва озукавий киммат
KyH^yTHHHr ;opa Ba OK Typ^apu MaB^yg. ^opa KyH^yTga Kynpo; TyMuHraH xymGyM xug Ba TatMra эгa Gy^HÖ, khmcbhh TapKHÖura Kypa T03a^aHraH Ok KyH^yTgaH $ap; KH^agH. 100 r Max,cy.noTra Kafrra x,uco6.naHraHgarH KyH^yT ypyFHHHHr khmcbhh TapKHÖH Ba O3y;aBHH.nHrH ^agBa.n - 2 ga aKC эттнpн.пraн.
Курсаткичлар номи Ок кунжут ^ора кунжут
Оксил , г 28 19,4
Ёг,г 56,4 48,7
Углевод,г 11,0 12,2
Озукавийлиги кКал 660 565
Расм -2. Ок ва кора кунжут уруFи Расм -3. Кунжут уруFи сакловчи нанок
Кунжут паст даражадаги гликемик индекс (ГИ= 35 бирлик) бирлигига хдмда яхши усимлик толасининг энг яхши кисми, оксил ва туйинмаган ёг кислоталарига эга. Гликемик индекс (ГИ) бирлиги глюкоза кабул килгандан кейин 2 соат утиб кондаги канд микдорининг узгаришига караб белгиланади ва таомдаги углеводларнинг таъсирини нисбий курсатгичига айтилади. ГИ бирлиги паст мах,сулотлар ГИ бирлиги юкоридагиларига нисбатан секин сурилади ва кондаги канд микдорини секин оширади.
Масалан: Глюкозада ГИ =100 бирлик бор. 100 г гречкада - 72 углевод бор.
Гречкани ГИ бирлиги - 45 га тенг. Гречкада: 72*45 = 32,4 глюкоза бор.
Овкат махсулотлари учун ГИ-бирлиги паст: 55 ва ундан паст;
Овкат рациони учун ГИ паст: 45 ва ундан паст тавсия этилади.
ФОЙДАЛАНИЛГАН АДАБИЁТЛАР
1. Узбекистон Республикаси Президентининг 2020 йил 27 июлдаги П^-4790-сон «Узбекистон Республикаси Санитария-эпидемиологик осойишталик ва жамоат саломатлиги хизмати фаолиятини ташкил килиш чора-тадбирлари тугрисида» ги карори
2. Ибрагимов ТД. " ^андли диабетга тавсиф ". ^андли диабетда пархез. Илмий -оммабоп нашр. " Медицина " нашриёти. Уз ССР.. Тошкент 1984. 1 китоб. Ю.15194 / 0 .
3. Ибрагимов ТД. " ^андли диабет беморларига тавсия ". ^андли диабетда пархез. Илмий -оммабоп нашр. Уз Р ФА " Фан" нашриёти. Уз Р ССВ, Жумхурият саломатлик маркази. Эндикринология илмий тадкикот институти. ТДТИ. Тошкент 1993 . 2 китоб 44. Фатхуллаев А. Совершенствование технологии применения пищевых добавок из
5. растительного сырья местного сорта в производстве эмульгированных мясных продуктов. Монография."Иктисод-молия" нашриёти. Т.: 2014. 280 б.
6. Фатхуллаев А. Гушт биокимёси. Дарслик. ."Иктисод-молия" нашриёти. Т.: 2015. 350 б.
7. Фатхуллаев А. ва бошкалар. Патент. IAP № 05027. Топинамбур усимлиги асосида озикавий кушимча олиш усули. Уз.Респ. ИМА. 2015.
8. 4. @ totli natura product. Аюбхон Салаев . 17.07.2023
9. 5. 4.LINK :@ nutrito loges. Таомланиш илми. 15,03,2021 у.