Научная статья на тему 'ОЗИҚ-ОВҚАТ ХАВФСИЗЛИГИ СОҲАСИДАГИ ЗАМОНАВИЙ ТАДҚИҚОТЛАР ҲАМДА УЛАРНИНГ ДОЛЗАРБ МАСАЛАЛАРИ'

ОЗИҚ-ОВҚАТ ХАВФСИЗЛИГИ СОҲАСИДАГИ ЗАМОНАВИЙ ТАДҚИҚОТЛАР ҲАМДА УЛАРНИНГ ДОЛЗАРБ МАСАЛАЛАРИ Текст научной статьи по специальности «Промышленные биотехнологии»

CC BY
62
17
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
Озиқ-овқат / хавфсизлик / БМТ / хавфсиз маҳсулотлар / озиқ-овқат маҳсулотлари / чиқитлар / иккиламчи маҳсулотлар / таҳдидлар / пектин / крахмал / пищевые продукты / безопасность / БАВ / безопастные продукты / вторичные сырьё / пектин / крахмал.

Аннотация научной статьи по промышленным биотехнологиям, автор научной работы — Ғаффорова Зилола Алuшер Қизи, Максумова Дилрабо Кучкаровна, Зуннунова Динара Эргашевна

Хозирги озиқ-овқат танқислиги пайтида иккиламчи хом ашёлардан оқилона фойдаланиш масалалари долзарб муаммолардан бири ҳисобланади. Бу масалаларни ечишда олимлар томонидан кўпгина амалий ва назарий тадқиқотлар амалга оширилиши керак. Ўзбекистон миқиёсида хозирда кўпгина озиқ-овқат соҳаси бўйича ташвиқотлар, хусусан озиқовқат ишлаб чиқаришдаги иккиламчи хом ашёдан оқилона фойдаланиш амалиётлари олиб борилмоқда. Озиқ-овқат саноатида хом ашёни комплекс қайта ишлаш натижасида бир қанча исрофгарчиликни олишга муяссар бўлинди. Лаборатория шароитида олма чиқитидан, маккажўхори сўтасидан, кунгабоқар салласидан пектин, крахмал олиш тадқиқотлари амалга оширилди.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

СОВРЕМЕННЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ В ОБЛАСТИ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ И ЕЕ АКТУАЛЬНЫЕ ВОПРОСЫ

Одной из актуальных проблем является рациональное использование вторичного сырья в условиях современного продовольственного дефицита. Для решения этих проблем ученым предстоит провести много практических и теоретических исследований. На уровне Узбекистана в настоящее время проводится множество кампаний в пищевой сфере, в частности практики рационального использования вторичного сырья в производстве продуктов питания. В результате комплексной переработки сырья в пищевой промышленности можно было получить много отходов. Исследования по извлечению пектина и крахмала из яблочных выжимок, кукурузной патоки и подсолнечной чалмы проводились в лабораторных условиях.

Текст научной работы на тему «ОЗИҚ-ОВҚАТ ХАВФСИЗЛИГИ СОҲАСИДАГИ ЗАМОНАВИЙ ТАДҚИҚОТЛАР ҲАМДА УЛАРНИНГ ДОЛЗАРБ МАСАЛАЛАРИ»

(CRFEl

ОЗИК-ОВКАТ ХАВФСИЗЛИГИ СОХДСИДАГИ ЗАМОНАВИЙ ТАДКЩОТЛАР ХДМДА УЛАРНИНГ ДОЛЗАРБ МАСАЛАЛАРИ

Гаффорова Зилола Алuшер кизи

Тошкент кимё технология институти, ассистент Максумова Дилрабо Кучкаровна Тошкент кимё технология институти, доцент Зуннунова Динара Эргашевна

Тошкент кимё технология институти, катта укитувчи

Аннотация. Хозирги озик-овкат танкислиги пайтида иккиламчи хом ашёлардан окилона фойдаланиш масалалари долзарб муаммолардан бири х,исобланади. Бу масалаларни ечишда олимлар томонидан купгина амалий ва назарий тадкикотлар амалга оширилиши керак. Узбекистон микиёсида хозирда купгина озик-овкат сохдси буйича ташвикотлар, хусусан озик-овкат ишлаб чикаришдаги иккиламчи хом ашёдан окилона фойдаланиш амалиётлари олиб борилмокда. Озик-овкат саноатида хом ашёни комплекс кайта ишлаш натижасида бир канча исрофгарчиликни олишга муяссар булинди. Лаборатория шароитида олма чикитидан, маккажухори сутасидан, кунгабокар салласидан пектин, крахмал олиш тадкикотлари амалга оширилди.

Калит сузлар. Озик-овкат, хавфсизлик, БМТ, хавфсиз мах,сулотлар, озик-овкат мах,сулотлари, чикитлар, иккиламчи мах,сулотлар, тахдидлар, пектин, крахмал

СОВРЕМЕННЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ В ОБЛАСТИ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ И ЕЕ АКТУАЛЬНЫЕ ВОПРОСЫ

Аннотация. Одной из актуальных проблем является рациональное использование вторичного сырья в условиях современного продовольственного дефицита. Для решения этих проблем ученым предстоит провести много практических и теоретических исследований.

На уровне Узбекистана в настоящее время проводится множество кампаний в пищевой сфере, в частности практики рационального использования вторичного сырья в производстве продуктов питания. В результате комплексной переработки сырья в пищевой промышленности можно было получить много отходов. Исследования по извлечению пектина и крахмала из яблочных выжимок, кукурузной патоки и подсолнечной чалмы проводились в лабораторных условиях.

Ключевые слова: пищевые продукты, безопасность, БАВ, безопастные продукты, вторичные сырьё, пектин, крахмал.

(CRFEl

MODERN RESEARCH IN THE FIELD OF FOOD SECURITY AND ITS

RELEVANT ISSUES

Abstract. One of the urgent problems is the rational use of secondary raw materials in the conditions of modern food shortages. To solve these problems, scientists have to conduct a lot of practical and theoretical research. At the level of Uzbekistan, there are currently many campaigns in the food sector, in particular the practice of rational use of secondary raw materials in food production. As a result of the complex processing of raw materials in the food industry, a lot of waste could be obtained. Studies on the extraction of pectin and starch from apple pomace, corn syrup and sunflower turban were carried out in laboratory conditions.

Key words. Food safety, UNO , safe products, food products, waste, secondary products, threats, pectin, starch, changes

КИРИШ.

Озикк-овккат хавфсизлигини таъминлаш буйича утказилган халккаро эксперт тадкиккотлари жахонда ва унинг айрим минтаккаларида ушбу муаммо билан боглик мураккаб вазият юзага келгани бугунги кунда мазкур муаммони жахон хамжамияти учун ута долзарб ва жиддий тахдидлар каторига киритилмокда.

БМТ нинг Озик-овкат ва кишлок хужалиги ташкилоти хамда Жахон согликкни сакклаш ташкилоти маълумотларига кура, хозирги вакктда дунёда 840 миллиондан ортик киши, яъни деярли хар саккиз одамнинг бири туйиб овккатланмаяпти, дунё ахолисининг 30% дан купроги тулаконли равишда овккатланмаслик, энг асосий микроэлемент ва витаминлар етишмаслиги муаммосини бошидан кечирмокда. Ер юзи ахолисининг тез купайиб бораётгани билан озик-овкат махсулотлари ишлабчиккариш хажмининг усиш имкониятлари чекланган уртасидаги тавофут озик-овкат хавфсизлигини таъминлаш масаласи йилдан йилга кескинлашиб бораётганининг асосий сабаби булиб ва бу тафовут, аввало озик-овкат махсулотларини жадал ишлаб чиккариш учун тегишли шароитлар мавжуд булмаган мамлакат ва худудларда чукурлашиб бормокда.

Узбекистон микиёсида хозирда купгина озик-овкат сохаси буйича ташвикотлар, хусусан озик-овкат ишлаб чикаришдаги иккиламчи хом ашёдан окилона фойдаланиш амалиётлари олиб борилмокда. Озик-овкат саноатида хом ашёни комплекс кайта ишлаш натижасида бир канча исрофгарчиликни олишга муяссар булинди. Лаборатория шароитида олма чикитидан, маккажухори сутасидан, кунгабокар салласидан пектин, крахмал олиш тадкикотлари амалга оширилди.

(CRFEl

ТАДКИКОТ ОБЕКТИ ВА МЕТОДОЛОГИЯСИ.

Пектин олишнинг икки хил усули мавжуд булиб, пектин моддаларини фракциали экстракция ва бутун экстрактни тез ишлаб чикариш. Биринчи усулнинг техникаси шундан иборатки, тахлил килинадиган яхши майдаланган усимлик материали сув хаммомида ун баробар куп микдорда 95% этил спирти билан шакар, мум, смола ва бошкаларни олиб ташлаш учун чикарилади. Эритмалардан чукма фильтрланади, 95% ли спирт ва эфир аралашмалари яна бир мартта эфир билан ювилади ва 85°С да куритилади. Сунгра материал шиша фильтр билан жихозланган идишда жойлаштирилади ва керакли хароратга олдиндан киздирилган экстракция суюклиги билан тулдирилади. Купинча сув ёки 0,1 н хлорид кислотаси ишлатилади. Иккичи усул буйича 100 гр яхши майдаланган синов материали уч литрли колбага солинади ва шу микдорда иссик сув билан куйилади. Колба ичидаги моддалар сув хаммомида 88...90°С гача киздирилади, шундан сунг олтингугурт кислотаси кушилади, шунда унинг охирги концентрацияси 0,4...0,6% булади. Экстракция жараёни 60 минут давом этди. 88...90°С. Шундан сунг колба сув хаммомидан чикарилади ва совук сув окими билан тез совитилади. Сунгра унга 2 литр белгисигача дистилланган сув кушилади, таркиби аралаштирилади ва тиндирилади.пектин уз ичига олган хом ашёни куритиш ва кайта ишлашдан олдин унинг саклаш муддатини узайтириш зарурати билан боглик.

ХУЛОСА.

1. Сувда эрувчан пектинни экстракция килиш учун хлорид кислотасининг 0,05%-ли эритмасини хом ашёга нисбатан мутаносиблиги, яъни гидромодули 1:12 ишлатилганда максимал даражада пектин ажратиб олиш мумкинлиги аникланди.

2. Ажралиш омили Кр=1200 катталикда центрифугаланганда экстрактни балласт моддалардан максимал даражада тозаш мумкинлиги курсатилди.

3. Пектинни экстрактдан чуктириб олишда 0,5% хлорид кислотаси мавжуд 96% х. ли этанолдан фойдаланиш максадга мувофиклиги курсатилди.

(CRFEl

REFERENCES

1. ^.О.Додаев., И.М. Маматов "Озик;-овк;ат мах,сулотларини консервалаш корхоналарининг лойихдлаш асослари ва технологик хисоблари"- Тошкент "Ик;тисод - молия" 2006 йил. 208 бет.

2. Шахов С.В., Рязанов А.Н., Шубкин С.Ю., Корышева Н.Н., Матвиенко Н.А. Разработка технологии получения пектина на основе ресурсосберегающей переработки растительного сырья // Продовольственная безопасность: научное, кадровое и информационное обеспечение. В 2 ч. Ч. 2.: матер. Междунар. науч.-техн. конф. /Воронеж. гос. ун-т инж. технол. - Воронеж:. ВГУИТ, 2014. - С. 264-265.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.