Научная статья на тему 'ОРЕХИ И МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ'

ОРЕХИ И МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ Текст научной статьи по специальности «Фундаментальная медицина»

CC BY
127
31
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ОРЕХ ГРЕЦКИЙ / АРАХИС / МИНДАЛЬ / ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКИЕ / ГИПОЛИПИДЕМИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА ОРЕХОВ / МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ / АЛИМЕНТАРНАЯ ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ МЕТАБОЛИЧЕСКОГО СИНДРОМА / WALNUT / PEANUT / ALMONDS / HYPOGLYCEMIC / HYPOLIPIDEMIC PROPERTIES OF NUTS / METABOLIC SYNDROME / ALIMENTARY PREVENTION AND TREATMENT OF A METABOLIC SYNDROME

Аннотация научной статьи по фундаментальной медицине, автор научной работы — Кароматов Иномжон Джураевич, Каримов Мансур Баратович

Метаболический синдром относится к одной из наиболее важных проблем современной медицины. Это объясняется тем, что при МС имеет место высокий риск смертности. Среди лиц с метаболическим синдромом смертность в 20 и более раз выше, чем без этого синдрома. Орехи имеют большое значение в питании людей. Наиболее часто применяются в пищу грецкий орех, арахис и миндаль. Все виды орехов, благодаря наличию ненасыщенных жирных кислот, жирного масло, микроэлементов оказывают гиполипидемическое, гипохолестеринемическое воздействие. Научные исследования определили антиоксидантные, антидиабетические, гиполипидемические, антигипертензивные, гепатопротективные свойства грецких орехов и миндаля. Рандомизированные, плацебо контролируемые клинические исследования показали, что ежедневный прием по 56 гр. грецких орехов улучшает эндотелиальные функции у взрослых высоким индексом тела. Миндаль и арахис имеют подобный эффект на нормализацию концентрации участвующую в голодовке и постграндульной глюкозы у больных сахарным диабетом 2 типа. Потребление миндаля уменьшают риск сердечно-сосудистых заболеваний благодаря антиоксидантным, гипохолестеринемическим, противовоспалительным, гипогликемическим свойствам. Рандомизированные, плацебо контролируемые исследования показали, что длительный прием семян миндаля улучшает сосудистые функции у больных с ишемической болезнью сердца. Потребление орехов миндаля приводит к уменьшению висцерального жира, уменьшению диастолического артериального давления, риска развития нарушения обмена веществ у больных ожирением.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

NUTS AND METABOLIC SYNDROME

Metabolic syndrome is one of the most important problems of modern medicine. This is because there is a high risk of mortality in MS. Among persons with metabolic syndrome, mortality is 20 or more times higher than without this syndrome. Nuts are of great importance in people 's nutrition. Walnuts, peanuts and almonds are the most commonly used. All types of nuts, due to the presence of unsaturated fatty acids, fatty oil, trace elements, have hypolipidemic, hypocholesterolemic effect. Scientific studies have determined antioxidant, antidiabetic, hypolipidemic, antihypertensive, hepatoprotective properties of walnuts and almonds. Randomized, placebo controlled clinical studies have shown that daily intake of 56 gr. walnuts improves endothelial functions in adults with high body index. Almonds and peanuts have a similar effect on the normalization of hunger strike and postgrandular glucose concentration in type 2 diabetes patients. Consumption of almonds reduces the risk of cardiovascular diseases due to antioxidant, hypocholesterolemic, antiinflammatory, hypoglycemic properties. Randomized, placebo controlled studies have shown that prolonged intake of almond seeds improves vascular functions in patients with coronary heart disease. Consumption of almond nuts leads to reduction of visceral fat, reduction of diastolic blood pressure, risk of developing metabolic disorders in obese patients.

Текст научной работы на тему «ОРЕХИ И МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ»

УДК: 615.324

ОРЕХИ И МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ

КАРОМАТОВ ИНОМЖОН ДЖУРАЕВИЧ

руководитель медицинского центра «Магия здоровья» город Бухара, Республика Узбекистан. ORCID Ю 0000-0002-2162-9823

КАРИМОВ МАНСУР БАРАТОВИЧ преподаватель Бухарского государственного медицинского колледжа. Город Бухара Республики Узбекистан

ОИСЮ Ю 0000-0001-6065-7264 АННОТАЦИЯ

Метаболический синдром относится к одной из наиболее важных проблем современной медицины. Это объясняется тем, что при МС имеет место высокий риск смертности. Среди лиц с метаболическим синдромом смертность в 20 и более раз выше, чем без этого синдрома. Орехи имеют большое значение в питании людей. Наиболее часто применяются в пищу грецкий орех, арахис и миндаль. Все виды орехов, благодаря наличию ненасыщенных жирных кислот, жирного масло, микроэлементов оказывают гиполипидемическое, гипохолестеринемическое воздействие. Научные исследования определили антиоксидантные, антидиабетические, гиполипидемические, антигипертензивные, гепатопротективные свойства грецких орехов и миндаля. Рандомизированные, плацебо контролируемые клинические исследования показали, что ежедневный прием по 56 гр. грецких орехов улучшает эндотелиальные функции у взрослых высоким индексом тела. Миндаль и арахис имеют подобный эффект на нормализацию концентрации участвующую в голодовке и постграндульной глюкозы у больных сахарным диабетом 2 типа. Потребление миндаля уменьшают риск сердечно-сосудистых заболеваний благодаря антиоксидантным, гипохолестеринемическим, проти-

вовоспалительным, гипогликемическим свойствам. Рандомизированные, плацебо контролируемые исследования показали, что длительный прием семян миндаля улучшает сосудистые функции у больных с ишемической болезнью сердца. Потребление орехов миндаля приводит к уменьшению висцерального жира, уменьшению диастолического артериального давления, риска развития нарушения обмена веществ у больных ожирением.

Ключевые слова: орех грецкий, арахис, миндаль, гипогли-кемические, гиполипидемические свойства орехов, метаболический синдром, алиментарная профилактика и лечение метаболического синдрома.

NUTS AND METABOLIC SYNDROME

KARAMA TOVINOMJON JURAYEVICH

head of the Medical Center Magic of Health in Bukhara, Republic of

Uzbekistan. ORCID ID 0000-0002-2162-9823 KARIMOVMANSUR BARATOVICH teacher of Bukhara State Medical College. City of Bukhara of the Republic of Uzbekistan ORCID ID 0000-0001-6065-7264 ABSTRACT

Metabolic syndrome is one of the most important problems of modern medicine. This is because there is a high risk of mortality in MS. Among persons with metabolic syndrome, mortality is 20 or more times higher than without this syndrome. Nuts are of great importance in people 's nutrition. Walnuts, peanuts and almonds are the most commonly used. All types of nuts, due to the presence of unsaturated fatty acids, fatty oil, trace elements, have hypolipidemic, hypocholesterolemic effect. Scientific studies have determined antioxidant, antidiabetic, hypolipidemic, antihypertensive, hepatoprotective properties of walnuts and almonds. Randomized, placebo controlled clinical studies have shown that daily

intake of 56 gr. walnuts improves endothelial functions in adults with high body index. Almonds and peanuts have a similar effect on the normalization of hunger strike and postgrandular glucose concentration in type 2 diabetes patients. Consumption of almonds reduces the risk of cardiovascular diseases due to antioxidant, hypocholesterolemic, antiinflammatory, hypoglycemic properties. Randomized, placebo controlled studies have shown that prolonged intake of almond seeds improves vascular functions in patients with coronary heart disease. Consumption of almond nuts leads to reduction of visceral fat, reduction of diastolic blood pressure, risk of developing metabolic disorders in obese patients.

Keywords: walnut, peanut, almonds, hypoglycemic, hypolipidemic properties of nuts, metabolic syndrome, alimentary prevention and treatment of a metabolic syndrome, metabolic syndrome.

ТУРЛИ ХИЛ ЁНГОКЛАР ВА МЕТАБОЛИК СИНДРОМ

КАРОМАТОВ ИНОМЖОН ДЖУРАЕВИЧ

«<Магия здоровья» тиббий маркази бошлиги. Бухоро ш., Узбекистон Республикаси. ORCIЮ Ю 0000-0002-2162-9823

КАРИМОВ МАНСУР БАРАТОВИЧ Бухоро тиббиёт коллежи уцитувчиси. Бухоро ш., Узбекистон Республикаси. ORCID Ю 0000-0001-6065-7264 АННОТАЦИЯ

Метаболик синдром (МС) замонавий тиббиётнинг муцим муаммоларидан биридир. Чунки, МС да улим хавфи юцори саналади. МС бор булган беморларда бошца беморларга нисбатан улим курсаткичи 20 баравар ортицдир. Турли хил ёнгоцлар инсонларнинг озицланишида катта ацамиятга эга. Улар орасидан ёнгоц, ерёнгоц ва бодом куп цулланилади. Барча ёнгонлар таркибида туйинмаган ёг кислоталари, микроэлементлар борлиги учун гиполипидемик, гипохолестеринемик таъсир курсатади. Илмий текширишлар

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №6 - июнь (34) 2019

ёнго; ва бодомнинг антиоксидант, антидиабетик, гиполипидемик, антигипертензив, гепатопротектив хусусиятлари борлигини курсатди. Клиник тад;и;отлар %ар куни 56 гр ёнго;ни истеъмол ;илиш ю;ори тана вазни индексига эга инсонларда эндотелиал функцияларни яхшилашини курсатди. Бодом ва ерёнго; худди шунга ухшаш хусусиятларга эга булиб, 2 тип ;андли диабет билан огриган беморлар учун фойдалидир. Бодомни истеъмол ;илиш антиоксидант, гипохолестеринемик, яллигланишга ;арши, гипогликемик хусусиятлари сабабли юрак ;он томир касалликлари хавфини камайтиради. Бодом уруглари юрак ишемик касалликлари билан огриган беморларда томир функцияларини яхшилайди. Бодомни истеъмол ;илиш висцерал ёгни камайтиради, диастолик ;он босимни туширади, семириш билан огриган инсонларда моддалар алмашинувини яхшилайди.

Калит сузлар: ёнгоерёнгободом, гипогликемик, гиполипидемик хусусиятлар, метаболик синдром, метаболик синдромнинг алиментар профилактикаси ва давоси

Метаболический синдром (МС) относится к одной из наиболее важных проблем современной медицины. Это объясняется тем, что при МС имеет место высокий риск смертности. Среди лиц с МС смертность в 20 и более раз выше, чем без МС. К основным компонентам МС относятся инсулиннезависимый сахарный диабет (или нарушенной толерантности к глюкозе), артериальная гипертония, ожирение и дислипидемия. Распространённость МС среди населения в различных регионах достаточно высока (10-24%), а в экономически развитых странах частота МС среди населения достигает 35-40%. - [1].

Грецкий орех

Juglans regia L. Ядра грецкого ореха содержат до 75% жирного масла, до 6000 мг% аминокислот, витамин Е, ß-каротин, витамин С, соли K, Ca, Mg, S, P - [2; 10]. Преобладающей жирной кислотой масла грецкого ореха является линолевая (0-6) полиненасыщенная жирная кислота, составляющая 54,64 % от всех входящих в его состав кислот, за ней следует олеиновая мононенасыщенная жирная кислота (28,72 %) - [8]. Ядра ореха содержат также красящее вещество - юглон. Ядра орехов содержат железо - 5,1±1,3мг/100 г, цинк - 3,2±0,9 мг/100 г, медь - 1,0±0,26 мг/100 г (кешью - 2,4 мг/100 г), марганец - 3,9±1,1 мг/100 г, никель - 0,21±0,08 мг/100 г, кобальт -7,5±2,5 мкг/100 г, хром - 7,0±0,88 мкг/100 г. - [7]. Растение богато солями фтора. Перегородка ядер грецкого ореха содержит следы йода, алкалоиды, гликозиды, дубильные, органические вещества. В перегородке ядер грецкого ореха выявлены - (+)-дегидро-вомифолиол, (6Н,9Н)-9-гидроксимегастигман-4-ен-3-он, дигидро-фазеическая кислота, блуменол B, (4Э)-4-гидрокси-1-тетралон - [79]. Незрелые плоды содержат до 2500 мг% витамина С.

В современной научной медицине ядра орехов применяют в первую очередь как ценный питательный продукт, намного по питательности превосходящий хлеб. Калорийность 28 гр. грецких орехов составляет 146 ккал (5,22 ккал/гр.) - [4; 15]. Научные исследования определили антиоксидантные, антидиабетические, гиполипидемические, антимикробные, антигипертензивные, гепато-протективные свойства грецких орехов - [38; 24; 67; 32].

Спиртовые экстракты ядер грецкого ореха обладают выраженными противовоспалительными свойствами - [26]. Такими же свойствами обладает также экстракт перегородок ореха - [79].

Исследование на большом материале (58,063 женщин) показало, что прием грецких орехов понижает риск развития сахарного диабета у женщин - [66]. Экстракты грецких орехов ингибируют фермент а-амилазу - [72; 9]. Спиртовые экстракты листьев грецкого ореха оказывают противодиабетическое, гипогли-кемическое воздействие - [14; 3; 44; 70].

Экспериментальные исследования показали, что спиртовый экстракт листьев ореха оказывает гиполипидемическое и гипер-гликемическое воздействие при сахарном диабете - [58; 40; 60; 9]. Хотя рандомизированные, плацебо контролируемые исследования оказали, что спиртовый экстракт листьев орешника не имел никакого существенного эффекта на уровень глюкозы крови, но достоверно понизил вес органов и артериальное давление у больных сахарным диабетом 2 типа - [71]. Экстракты листьев орешника предупреждают поражение сетчатки - [62], оказывают антинейропатическое воздействие - [63] при сахарном диабете. Рандомизированные, плацебо контролируемые клинические исследования показали, что потребление масла грецкого ореха улучшает липидный профиль у больных сахарным диабетом 2 типа - [39; 83].

Экспериментальные исследования показали, что экстракты грецкого ореха предупреждает развитие осложнений при сахарном диабете и старение организма - [11; 61].

Кора корней орешника оказывает антитромботическое и тромболитическое воздействие - [56; 13]. Прием грецкого ореха, как и прием рыбы улучшает состояние эндотелия сосудов, уменьшает секрецию межклеточной молекулы прилипания, понижает риск развития атеросклероза - [29].

Рандомизированные, плацебо контролируемые клинические исследования показали, что ежедневный прием по 56 гр. грецких орехов улучшает эндотелиальные функции у взрослых высоким

индексом тела - [46]. Обогащенная грецкий орехом диета уменьшает риск сердечно-сосудистых заболеваний, уменьшает систолическое артериальное давление, нормализует липиды крови - [75; 21; 64; 47; 73; 74]. Сочетанное применение грецких орехов и преднизолона, предупреждает развитие артериальной гипертензии - [45].

Масло грецкого ореха обладает выраженными антиокси-дантными свойствами - [48]. Омега-3 жирные кислоты, особенно а-линоленическая кислота, которые присутствуют в орехах, уменьшает риск сердечно-сосудистых заболеваний - [52; 23]. Ореховое масло также применяется при лечении гипертонической болезни, атеросклероза - по 100 гр. на прием, в течение 45 дней. Ежедневное потребление 43 гр. грецких орехов в течении 8 недель выражено уменьшило холестерина и липопротеидов низкой плотности и аполипоротеина-В, тем самым уменьшает риск развития ишеми-ческой болезни сердца - [80].

Незрелые плоды назначают при лечении гипертонической болезни. Масло грецких орехов действует гиполипидемически - [84].

Ежедневное потребление по 43 гр. грецких орехов в течение восьми недель, оказывает гиполипидемическое воздействие, выражено улучшает микрофлору кишечника, оказывая пробиотическое воздействие на здоровых людей - [17; 16]. Потребление орехов уменьшает риск развития метаболического синдрома, оказывает терапевтическое воздействие - [76; 41]. Рандомизированные, плацебо контролируемые исследования показали, что потребление грецкого ореха уменьшает чувства голода и аппетита, оказывает терапевтическое воздействие при метаболическом синдроме - [73; 74; 36]. Прием грецких орехов нормализует липидный профиль крови у женщин с метаболическим синдромом - [49]. Прием грецких орехов, юглона предохраняет от поражения гепатоциты при высоколипидной диете - [69; 30].

Арахис

Arachis hypogaea L. Это известная культура. Выращивается повсеместно. Родина растения Центральная Америка. Благодаря своим питательным и вкусовым качествам арахис полюбился населением и выращивается очень в большом количестве. Из арахиса готовят различные сладости, халву, добывают масло. Арахис используется и в медицинских целях.

Химический состав. Орешки арахиса содержат до 56% масла, белки, тритерпеновые сапонины, витамины В1, Е, биотин, панто-теновую кислоту, бетаин, холин, до 20% сахаров. В орешках арахиса определены фитостеролы - в-ситостерол, кампестерол, стигма-стерол - [4; 77; 82].

В кожуре орешков содержится гликозид арахидозид, алкалоид арахин, конарахин, глюкокенины, крахмал - проантоцианидины А1 и А2 - [65]. Стебли и листья арахиса содержат линалоол, 5-гидрокси-4', 7-диметоксифлаванон, 2 '-О-метилизоликвиритигенин и ферули-ческую кислоту - [33; 6].

В арахисовом масле содержится рекордное количество олеиновой кислоты (76,62 %), это выделяет его среди других масел - [8].

В общем, потребление арахиса уменьшает встречаемость и смертность от сердечно-сосудистых заболеваний - [53].

Клинические исследования показали, что прием 85 гр. арахиса как часть высоко - жирной пищи улучшило постграндиальную концентрацию триглицеридов и сохранило эндотелиальные функции у людей с ожирением, при приеме высоко жирной пищи - [51].

Миндаль и арахис имеют подобный эффект на нормализацию концентрации участвующую в голодовке и постграндульной глюкозы у больных сахарным диабетом 2 типа - [42].

Метилглиоксал - высоко реактивный состав дикарбонил, который приводит к эндотелиальной дисфункции и играет важные роли в

развитии диабетических осложнений. Орешки арахиса предупреждают поражение клеток организма под воздействием этого вещества, тем самым предупреждает развитие осложнений при сахарном диабете - [68; 6].

Пептиды орехов арахиса обладают антитромботическими свойствами - [81]. Мета анализ рандомизированных, плацебо контролируемых клинических исследований показал, что потребление арахиса и других орехов понижает систолическое и диасто-лическое артериальное давление у больных и здоровых обследуемых - [59]. Рандомизированные, плацебо контролируемые исследования показали, что регулярное потребление арахиса улучшает цереброваскулярные и когнитивный функции у пожилых - [18].

Миндаль

Amygdalus communis L. Семена миндаля содержат до 62% жирного масла, до 20% белков, углеводы, витамина В2, соли калия, кальция, магния. Семена миндаля имеют свойства накоплять радиоактивные изотопы и являются источником заметного у-излучения. Листья миндаля содержат цианогенные соединения, органические кислоты, флавоноиды. Масло миндаля содержит олеическую (77,8 %), линолеическую кислота (15,8 %), пальмитиновую (7,4 %) кислоты - [53]. Камедь миндаля содержит 2,45% белков, 0, 85% жиров, 92,36% углеводов - олигосахаридов араби-нозы, ксилитола, галактозы и мочевой кислоты - [54; 25; 5].

Кожица миндаля содержит B-тип процианидины - пропе-лагонидин, продельфинидин - [19], полифенолы - [78]. Также определены терпеноиды - олеанолическая, урсольная, бетуиновая кислоты, 2-гидрокси аналоги альфитолической, коросолической, маслинической кислот, альдегиды - [4; 12].

Потребление миндаля уменьшает липиды крови, холестерин, повышает липопротеиды высокой плотности у нормальных и больных людей с метаболическим синдромом - [43; 20].

Потребление миндаля уменьшают риск сердечно-сосудистых заболеваний благодаря антиоксидантным, гипохолестеринеми-ческим, противовоспалительным, гипогликемическим свойствам -[22]. Рандомизированные, плацебо контролируемые исследования показали, что длительный прием семян миндаля улучшает сосудистые функции у больных с ишемической болезнью сердца - [28].

Потребление семян миндаля приводит к уменьшению висцерального жира, уменьшению диастолического артериального давления, риска развития нарушения обмена веществ у больных ожирением - [34; 5].

Низкокалорийная закуска семенами миндаля может быть выбором для уменьшения постграндуальной гипергликемии у людей с предиабетом - [31; 37].

Рандомизированные клинические исследования показали, что потребление миндаля в пище в обед уменьшает ухудшение памяти после приема пищи - [35].

У семян сладкого миндаля определена а-глюкозидазная активность - [27].

Пептиды семян дикого миндаля обладают свойством ингиби-ровать ангиотензин превращающий фермент I - [50; 57].

Список литературы:

1. Бадритдинова М.Н., Жураева Х.И., Язмурадов Ф.А. Возрастная вариабельность компонентов метаболического синдрома среди женского населения - Электронный научный журнал Теория и практика современной науки, №4,(34), апрель, 2018 г.

2. Берзегова А.А. Химический состав плодов грецкого ореха -Новые технологии 2007, 4, 42-43.

3. Джафарова Р.Е., Гараев Г.Ш., Джафаркулиева З.С. Антидиабетическое действие экстракта Juglans regia L. - Грузин. мед. новости 2009, May, (170), 110-114.

4. Кароматов И.Д. Простые лекарственные средства Бухара

2012

5. Кароматов И.Д., Ражабова Д. Лечебные свойства растения миндаль - Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» 2018, №6 - июнь (23)

6. Кароматов И.Д., Халилова Р.С. Лечебные свойства арахиса - Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» 2019, 29, 1 январь .

7. Макаренкова О.Г., Шевякова Л.В., Бессонов В.В. Природные микроэлементы орехов - неотъемлемая часть здорового питания -Вопросы питания 2016, 85, 2, 202.

8. Остриков А.Н., Горбатова А.В., Филипцов П.В. Анализ жирно-кислотного состава масел арахиса и грецкого ореха - Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК - продукты здорового питания 2016, 4 (12), 37-42.

9. Хайриева М.Ф., Кароматов И.Д. Грецкий орех и метаболические нарушения (обзор литературы) - Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» 2018, №8 - сентябрь (25)

10. Abdallah I.B., Tlili N., Martinez-Force E., Rubio A.G., Perez-Camino M.C., Albouchi A., Boukhchina S. Content of carotenoids, tocopherols, sterols, triterpenic and aliphatic alcohols, and volatile compounds in six walnuts (Juglans regia L.) varieties - Food. Chem. 2015, Apr 15, 173, 972-978. doi: 10.1016/j.foodchem.2014.10.095.

11. Ahmad H., Khan I., Wahid A. Antiglycation and antioxidation properties of Juglans regia and Calendula officinalis: possible role in reducing diabetic complications and slowing down ageing - J. Tradit. Chin. Med. 2012, Sep., 32(3), 411-414.

12. Amico V., Barresi V., Condorelli D., Spatafora C., Tringali C. Antiproliferative terpenoids from almond hulls (Prunus dulcis): identification and structure-activity relationships - J. Agric. Food. Chem. 2006, Feb 8, 54(3), 810-814.

13. Amirou A., Bnouham M., Legssyer A., Ziyyat A., Aziz M., Berrabah M., Mekhfi H. Effects of Juglans regia Root Bark Extract on Platelet Aggregation, Bleeding Time, and Plasmatic Coagulation: In Vitro and Ex Vivo Experiments - Evid. Based Complement. Alternat. Med. 2018, Aug 14, 2018, 7313517. doi: 10.1155/2018/7313517.

14. Asgary S., Parkhideh S., Solhpour A., Madani H., Mahzouni P., Rahimi P. Effect of ethanolic ex-tract of Juglans regia L. on blood sugar in diabetes-induced rats - J. Med. Food. 2008, Sep., 11(3), 533-538.

15. Baer D.J., Gebauer S.K., Novotny J.A. Walnuts Consumed by Healthy Adults Provide Less Available Energy than Predicted by the

Atwater Factors - J. Nutr. 2016, Jan., 146(1), 9-13. doi: 10.3945/jn.115.217372.

16. Bamberger C., Rossmeier A., Lechner K., Wu L., Waldmann E., Fischer S., Stark R.G., Altenhofer J., Henze K., Parhofer K.G. A Walnut-Enriched Diet Affects Gut Microbiome in Healthy Caucasian Subjects: A Randomized, Controlled Trial - Nutrients. 2018, Feb 22, 10(2). pii: E244. doi: 10.3390/nu10020244.

17. Bamberger C., Rossmeier A., Lechner K., Wu L., Waldmann E., Stark R.G., Altenhofer J., Henze K., Parhofer K.G. A Walnut-Enriched Diet Reduces Lipids in Healthy Caucasian Subjects, Independent of Recommended Macronutrient Replacement and Time Point of Consumption: a Prospective, Randomized, Controlled Trial - Nutrients. 2017, Oct 6, 9(10). pii: E1097. doi: 10.3390/nu9101097.

18. Barbour J.A., Howe P.R.C., Buckley J.D., Bryan J., Coates A.M. Cerebrovascular and cognitive benefits of high-oleic peanut consumption in healthy overweight middle-aged adults - Nutr. Neurosci. 2017, Dec., 20(10), 555-562. doi: 10.1080/1028415X.2016.1204744.

19. Bartolomé B., Monagas M., Garrido I., Gómez-Cordovés C., Martín-Alvarez P.J., Lebrón-Aguilar R., Urpí-Sarda M., Llorach R., Andrés-Lacueva C. Almond (Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb) polyphenols: from chemical characterization to targeted analysis of phenolic metabolites in humans - Arch. Biochem. Biophys. 2010, Sep 1, 501(1), 124-133. doi: 10.1016/j.abb.2010.03.020.

20. Berryman C.E., Fleming J.A., Kris-Etherton P.M. Inclusion of Almonds in a Cholesterol-Lowering Diet Improves Plasma HDL Subspecies and Cholesterol Efflux to Serum in Normal-Weight Individuals with Elevated LDL Cholesterol - J. Nutr. 2017, Aug., 147(8), 1517-1523. doi: 10.3945/jn.116.245126.

21. Berryman C.E., Grieger J.A., West S.G., Chen C.Y., Blumberg J.B., Rothblat G.H., Sankaranarayanan S., Kris-Etherton P.M. Acute consumption of walnuts and walnut components differentially affect postprandial lipemia, endothelial function, oxidative stress, and cholesterol efflux in humans with mild hypercholesterolemia - J. Nutr. 2013, Jun., 143(6), 788-794. doi: 10.3945/jn.112.170993.

22. Berryman C.E., West S.G., Fleming J.A., Bordi P.L., Kris-Etherton P.M. Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in healthy adults with elevated LDL-cholesterol: a randomized controlled trial - J. Am. Heart. Assoc. 2015, Jan 5, 4(1), e000993. doi: 10.1161/JAHA.114.000993.

23. Bhardwaj R., Dod H., Sandhu M.S., Bedi R., Dod S., Konat G., Chopra H.K., Sharma R., Jain A.C., Nanda N. Acute effects of diets rich in almonds and walnuts on endothelial function - Indian. Heart J. 2018, Jul -Aug., 70(4), 497-501. doi: 10.1016/j.ihj.2018.01.030.

24. Bi D., Zhao Y., Jiang R., Wang Y., Tian Y., Chen X., Bai S., She G. Phytochemistry, Bioactivity and Potential Impact on Health of Juglans: the Original Plant of Walnut - Nat. Prod. Commun. 2016, Jun., 11(6), 869880.

25. Bouaziz F., Ben Romdhane M., Boisset Helbert C., Buon L., Bhiri F., Bardaa S., Driss D., Koubaa M., Fakhfakh A., Sahnoun Z., Kallel F., Zghal N., Ellouz Chaabouni S. Healing efficiency of oligosaccharides generated from almond gum (Prunus amygdalus) on dermal wounds of adult rats - J. Tissue Viability. 2014, Aug., 23(3), 98-108. doi: 10.1016/j.jtv.2014.07.001.

26. Calcabrini C., Mancini U., De Bellis R., Frati A., Mastrogiacomo A.R., Annibalini G., Sestili P., Cucchiarini L., Stocchi V., Potenza L. Protective Role of Italian Juglans regia L. nut Ethanolic Extract in Human Keratinocytes under Oxidative and Inflammatory Stress - Curr. Pharm. Biotechnol. 2017, 18(11), 925-934. doi: 10.2174/ 1389201019666180112145717.

27. Caramia S., Gatius A.G.M., Dal Piaz F., Gaja D., Hochkoeppler A. Dual role of imidazole as activator/inhibitor of sweet almond (Prunus dulcis) p-glucosidase - Biochem. Biophys. Rep. 2017, Mar 24, 10, 137144. doi: 10.1016/j.bbrep.2017.03.007.

28. Chen C.Y., Holbrook M., Duess M.A., Dohadwala M.M., Hamburg N.M., Asztalos B.F., Milbury P.E., Blumberg J.B., Vita J.A. Effect of almond consumption on vascular function in patients with coronary artery disease: a randomized, controlled, cross-over trial - Nutr. J. 2015, Jun 17, 14, 61. doi: 10.1186/s12937-015-0049-5.

29. Chiang Y.L., Haddad E., Rajaram S., Shavlik D., Sabate J. The effect of dietary walnuts compared to fatty fish on eicosanoids, cytokines, soluble endothelial adhesion molecules and lymphocyte subsets: a randomized, controlled crossover trial - Prostaglandins Leukot. Essent. Fatty Acids. 2012, Oct-Nov., 87(4-5), 111-117. doi: 10.1016/ j.plefa.2012.07.007.

30. Choi Y., Abdelmegeed M.A., Song B.J. Preventive effects of dietary walnuts on high-fat-induced hepatic fat accumulation, oxidative stress and apoptosis in mice - J. Nutr. Biochem. 2016, Dec., 38, 70-80. doi: 10.1016/j.jnutbio.2016.08.013.

31. Crouch M.A., Slater R.T. 3rd. Almond "Appetizer" Effect on Glucose Tolerance Test (GTT) Results - J. Am. Board. Fam. Med. 2016, 11/12, 29(6), 759-766. doi: 10.3122/jabfm.2016.06.160128.

32. Delaviz H., Mohammadi J., Ghalamfarsa G., Mohammadi B., Farhadi N. A Review Study on Phytochemistry and Pharmacology Applications of Juglans Regia Plant - Pharmacogn. Rev. 2017, Jul-Dec., 11(22), 145-152. doi: 10.4103/phrev.phrev_10_17.

33. Deng L., Shi A.M., Wang Q. Sedative-hypnotic and anxiolytic effects and the mechanism of action of aqueous extracts of peanut stems

and leaves in mice - J. Sci. Food Agric. 2018, Oct., 98(13), 4885-4894. doi: 10.1002/jsfa.9020.

34. Dhillon J., Tan S.Y., Mattes R.D. Almond Consumption during Energy Restriction Lowers Truncal Fat and Blood Pressure in Compliant Overweight or Obese Adults - J. Nutr. 2016, Dec., 146(12), 2513-2519.

35. Dhillon J., Tan S.Y., Mattes R.D. Effects of almond consumption on the post-lunch dip and long-term cognitive function in energy-restricted overweight and obese adults - Br. J. Nutr. 2017, Feb., 117(3), 395-402. doi: 10.1017/S0007114516004463.

36. Farr O.M., Tuccinardi D., Upadhyay J., Oussaada S.M., Mantzoros C.S. Walnut consumption increases activation of the insula to highly desirable food cues: A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over fMRI study - Diabetes Obes. Metab. 2018, Jan., 20(1), 173-177. doi: 10.1111/dom.13060.

37. Gulati S., Misra A., Pandey R.M. Effect of Almond Supplementation on Glycemia and Cardiovascular Risk Factors in Asian Indians in North India with Type 2 Diabetes Mellitus: A 24-Week Study - Metab. Syndr. Relat. Disord. 2017, Mar., 15(2), 98-105. doi: 10.1089/ met.2016.0066.

38. Hayes D., Angove M.J., Tucci J., Dennis C. Walnuts (Juglans regia) Chemical Composition and Research in Human Health - Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2016, Jun 10, 56(8), 1231-1241. doi: 10.1080/ 10408398.2012.760516.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

39. Hosseini S., Huseini H.F., Larijani B., Mohammad K., Najmizadeh A., Nourijelyani K., Jamshidi L. The hypoglycemic effect of Juglans regia leaves aqueous extract in diabetic patients: A first human trial - Daru. 2014, Jan 21, 22(1), 19. doi: 10.1186/2008-2231-22-19.

40. Hosseini S., Jamshidi L., Mehrzadi S., Mohammad K., Najmizadeh A.R., Alimoradi H., Huseini H.F. Effects of Juglans regia L. leaf extract on hyperglycemia and lipid profiles in type two diabetic patients: a randomized double-blind, placebo-controlled clinical trial - J. Ethnopharmacol. 2014, Mar 28, 152(3), 451-456. doi: 10.1016/j.jep.2014.01.012.

41. Hosseinpour-Niazi S., Hosseini S., Mirmiran P., Azizi F. Prospective Study of Nut Consumption and Incidence of Metabolic Syndrome: Tehran Lipid and Glucose Study - Nutrients. 2017, Sep 23, 9(10). pii: E1056. doi: 10.3390/nu9101056.

42. Hou Y.Y., Ojo O., Wang L.L., Wang Q., Jiang Q., Shao X.Y., Wang X.H. A Randomized Controlled Trial to Compare the Effect of Peanuts and Almonds on the Cardio-Metabolic and Inflammatory Parameters in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus - Nutrients. 2018, Oct 23, 10(11). pii: E1565. doi: 10.3390/nu10111565.

43. Jamshed H., Sultan F.A., Iqbal R., Gilani A.H. Dietary Almonds Increase Serum HDL Cholesterol in Coronary Artery Disease Patients in

a Randomized Controlled Trial - J. Nutr. 2015, Oct., 145(10), 2287-2292. doi: 10.3945/jn.114.207944.

44. Javidanpour S., Fatemi Tabtabaei S.R., Siahpoosh A., Morovati H., Shahriari A. Comparison of the effects of fresh leaf and peel extracts of walnut (Juglans regia L.) on blood glucose and p-cells of streptozotocin-induced diabetic rats - Vet. Res. Forum. 2012, Fall, 3(4), 251-255.

45. Joukar S., Ebrahimi S., Khazaei M., Bashiri A., Shakibi M.R., Naderi V., Shahouzehi B., Alasvand M. Co-administration of walnut (Juglans regia) prevents systemic hypertension induced by long-term use of dexamethasone: a promising strategy for steroid consumers - Pharm. Biol. 2017, Dec., 55(1), 184-189.

46. Katz D.L., Davidhi A., Ma Y., Kavak Y., Bifulco L., Njike V.Y. Effects of walnuts on endothelial function in overweight adults with visceral obesity: a randomized, controlled, crossover trial - J. Am. Coll. Nutr. 2012, Dec., 31(6), 415-423.

47. Kris-Etherton P.M. Walnuts decrease risk of cardiovascular disease: a summary of efficacy and biologic mechanisms - J. Nutr. 2014, Apr., 144(4 Suppl), 547S-554S. doi: 10.3945/jn.113.182907.

48. Laubertova L., Konarikova K., Gbelcova H., Durackova Z., Zitnanova I. Effect of walnut oil on hyperglycemia-induced oxidative stress and pro-inflammatory cytokines production - Eur. J. Nutr. 2015, Mar., 54(2), 291-299. doi: 10.1007/s00394-014-0710-3.

49. Lee Y.J., Nam G.E., Seo J.A., Yoon T., Seo I., Lee J.H., Im D., Bahn K.N., Jeong S.A., Kang T.S., Ahn J.H., Kim D.H., Kim N.H. Nut consumption has favorable effects on lipid profiles of Korean women with metabolic syndrome - Nutr. Res. 2014, Sep., 34(9), 814-820. doi: 10.1016/j.nutres.2014.08.011.

50. Liu R.L., Ge X.L., Gao X.Y., Zhan H.Y., Shi T., Su N., Zhang Z.Q. Two angiotensin-converting enzyme-inhibitory peptides from almond protein and the protective action on vascular endothelial function - Food. Funct. 2016, Sep 14, 7(9), 3733-3739. doi: 10.1039/c6fo00654j.

51. Liu X., Hill A.M., West S.G., Gabauer R.M., McCrea C.E., Fleming J.A., Kris-Etherton P.M. Acute Peanut Consumption Alters Postprandial Lipids and Vascular Responses in Healthy Overweight or Obese Men - J. Nutr. 2017, May, 147(5), 835-840. doi: 10.3945/jn.116.246785.

52. Lozano A., Perez-Martinez P., Marin C., Tinahones F.J., Delgado-Lista J., Cruz-Teno C., Gomez-Luna P., Rodriguez-Cantalejo F., Perez-Jimenez F., Lopez-Miranda J. An acute intake of a walnut-enriched meal improves postprandial adiponectin response in healthy young adults - Nutr. Res. 2013, Dec., 33(12), 1012-1018. doi: 10.1016/j.nutres.2013.08.010.

53. Luu H.N., Blot W.J., Xiang Y.B., Cai H., Hargreaves M.K., Li H., Yang G., Signorello L., Gao Y.T., Zheng W., Shu X.O. Prospective

evaluation of the association of nut/peanut consumption with total and cause-specific mortality - JAMA Intern. Med. 2015, May, 175(5), 755-766.

54. Mahfoudhi N., Chouaibi M., Donsi F., Ferrari G., Hamdi S. Chemical composition and functional properties of gum exudates from the trunk of the almond tree (Prunus dulcis) - Food. Sci. Technol. Int. 2012, Jun., 18(3), 241-250. doi: 10.1177/1082013211415173.

55. Mericli F., Becer E., Kabadayi H., Hanoglu A., Yigit Hanoglu D., Ozkum Yavuz D., Ozek T., Vatansever S. Fatty acid composition and anticancer activity in colon carcinoma cell lines of Prunus dulcis seed oil -Pharm. Biol. 2017, Dec., 55(1), 1239-1248. doi: 10.1080/ 13880209.2017.1296003.

56. Meshkini A., Tahmasbi M. Antiplatelet Aggregation Activity of Walnut Hull Extract via Suppression of Reactive Oxygen Species Generation and Caspase Activation - J. Acupunct. Meridian. Stud. 2017, Jun., 10(3), 193-203. doi: 10.1016/j.jams.2017.02.007.

57. Mirzapour M., Rezaei K., Sentandreu M.A. Identification of Potent ACE Inhibitory Peptides from Wild Almond Proteins - J. Food. Sci. 2017, Oct., 82(10), 2421-2431. doi: 10.1111/1750-3841.13840.

58. Mohammadi J., Delaviz H., Malekzadeh J.M., Roozbehi A. The effect of hydro alcoholic extract of Juglans regia leaves in streptozotocin-nicotinamide induced diabetic rats - Pak. J. Pharm. Sci. 2012, Apr., 25(2), 407-411.

59. Mohammadifard N., Salehi-Abargouei A., Salas-Salvado J., Guasch-Ferre M., Humphries K., Sarrafzadegan N. The effect of tree nut, peanut, and soy nut consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials - Am. J. Clin. Nutr. 2015, May, 101(5), 966-982.

60. Mollica A., Zengin G., Locatelli M., Stefanucci A., Macedonio G., Bellagamba G., Onaolapo O., Onaolapo A., Azeez F., Ayileka A., Novellino E. An assessment of the nutraceutical potential of Juglans regia L. leaf powder in diabetic rats - Food Chem. Toxicol. 2017, Sep., 107(Pt B), 554-564. doi: 10.1016/j.fct.2017.03.056.

61. Moravej H., Salehi A., Razavi Z., Moein M.R., Etemadfard H., Karami F., Ghahremani F. Chemical Composition and the Effect of Walnut Hydrosol on Glycemic Control of Patients With Type 1 Diabetes - Int. J. Endocrinol. Metab. 2016, Jan 30, 14(1), e34726. doi: 10.5812/ijem.34726.

62. Nasiry D., Khalatbary A.R., Ahmadvand H. Therapeutic potential of Juglans regia L. leaf extract against diabetic retinopathy in rat - Iran. J. Basic. Med. Sci. 2017, Nov., 20(11), 1275-1281. doi: 10.22038/IJBMS.2017.9465.

63. Nasiry D., Khalatbary A.R., Ahmadvand H., Talebpour Amiri F., Akbari E. Protective effects of methanolic extract of Juglans regia L. leaf on streptozotocin-induced diabetic peripheral neuropathy in rats - BMC

Complement. Altern. Med. 2017, Oct 2, 17(1), 476. doi: 10.1186/s12906-

017-1983-x.

64. Nergiz-Ünal R., Kuijpers M.J., de Witt S.M., Heeneman S., Feijge M.A., Garcia Caraballo S.C., Biessen E.A., Haenen G.R., Cosemans J.M., Heemskerk J.W. Atheroprotective effect of dietary walnut intake in ApoE-deficient mice: involvement of lipids and coagulation factors -Thromb. Res. 2013, May, 131(5), 411-417. doi: 10.1016/ j.thromres.2013.01.003.

65. Oldoni T.L., Melo P.S., Massarioli A.P., Moreno I.A., Bezerra R.M., Rosalen P.L., da Silva G.V., Nascimento A.M., Alencar S.M. Bioassay-guided isolation of proanthocyanidins with antioxidant activity from peanut (Arachis hypogaea) skin by combination of chromatography techniques - Food Chem. 2016, Feb 1, 192, 306-312.

66. Pan A., Sun Q., Manson J.E., Willett W.C., Hu F.B. Walnut consumption is associated with lower risk of type 2 diabetes in women - J. Nutr. 2013, Apr., 143(4), 512-518. doi: 10.3945/jn.112.172171.

67. Panth N., Paudel K.R., Karki R. Phytochemical profile and biological activity of Juglans regia - J. Integr. Med. 2016, Sep., 14(5), 359373. doi: 10.1016/S2095-4964(16)60274-1.

68. Park S.H., Do M.H., Lee J.H., Jeong M., Lim O.K., Kim S.Y. Inhibitory Effect of Arachis hypogaea (Peanut) and Its Phenolics against Methylglyoxal-Derived Advanced Glycation End Product Toxicity -Nutrients. 2017, Nov 4, 9(11). pii: E1214. doi: 10.3390/nu9111214.

69. Peng X., Nie Y., Wu J., Huang Q., Cheng Y. Juglone prevents metabolic endotoxemia-induced hepatitis and neuroinflammation via suppressing TLR4/NF-KB signaling pathway in high-fat diet rats - Biochem. Biophys. Res. Commun. 2015, Jul 3, 462(3), 245-250. doi: 10.1016/j.bbrc.2015.04.124.

70. Pitschmann A., Zehl M., Atanasov A.G., Dirsch V.M., Heiss E., Glasl S. Walnut leaf extract inhibits PTP1B and enhances glucose-uptake in vitro - J. Ethnopharmacol. 2014, Mar 28, 152(3), 599-602. doi: 10.1016/j.jep.2014.02.017.

71. Rabiei K., Ebrahimzadeh M.A., Saeedi M., Bahar A., Akha O., Kashi Z. Effects of a hydroalcoholic extract of Juglans regia (walnut) leaves on blood glucose and major cardiovascular risk factors in type 2 diabetic patients: a double-blind, placebo-controlled clinical trial - BMC Complement. Altern. Med. 2018, Jul 4, 18(1), 206. doi: 10.1186/s12906-

018-2268-8.

72. Rahimzadeh M., Jahanshahi S., Moein S., Moein M.R. Evaluation of alpha- amylase inhibition by Urtica dioica and Juglans regia extracts - Iran. J. Basic. Med. Sci. 2014, Jun., 17(6), 465-469.

73. Rock C.L., Flatt S.W., Barkai H.S., Pakiz B., Heath D.D. A walnut-containing meal had similar effects on early satiety, CCK, and PYY, but attenuated the postprandial GLP-1 and insulin response compared to

a nut-free control meal - Appetite. 2017, Oct 1, 117, 51-57. doi: 10.1016/j.appet.2017.06.008.

74. Rock C.L., Flatt S.W., Barkai H.S., Pakiz B., Heath D.D. Walnut consumption in a weight reduction intervention: effects on body weight, biological measures, blood pressure and satiety - Nutr. J. 2017, Dec 4, 16(1), 76. doi: 10.1186/s12937-017-0304-z.

75. Sánchez-Muniz F.J., Canales A., Nus M., Bastida S., Guillén M., Corella D., Olmedilla-Alonso B., Granado-Lorencio F., Benedí J. The antioxidant status response to low-fat and walnut paste-enriched meat differs in volunteers at high cardiovascular Risk carrying different PON-1 polymorphisms - J. Am. Coll. Nutr. 2012, Jun., 31(3), 194-205.

76. Scott N.J.A., Ellmers L.J., Pilbrow A.P., Thomsen L., Richards A.M., Frampton C.M., Cameron V.A. Metabolic and Blood Pressure Effects of Walnut Supplementation in a Mouse Model of the Metabolic Syndrome - Nutrients. 2017, Jul 7, 9(7). pii: E722. doi: 10.3390/nu9070722.

77. Toomer O.T. Nutritional chemistry of the peanut (Arachis hypogaea) - Crit. Rev. Food. Sci. Nutr. 2017, Jun 29, 1-12. doi: 10.1080/10408398.2017.1339015.

78. Urpi-Sarda M., Garrido I., Monagas M., Gómez-Cordovés C., Medina-Remón A., Andres-Lacueva C., Bartolomé B. Profile of plasma and urine metabolites after the intake of almond [Prunus dulcis (Mill.) D.A. Webb] polyphenols in humans - J. Agric. Food. Chem. 2009, Nov 11, 57(21), 10134-10142. doi: 10.1021/jf901450z.

79. Wang D., Mu Y., Dong H., Yan H., Hao C., Wang X., Zhang L. Chemical Constituents of the Ethyl Acetate Extract from Diaphragma juglandis Fructus and Their Inhibitory Activity on Nitric Oxide Production In Vitro - Molecules. 2017, Dec 29, 23(1). pii: E72. doi: 10.3390/molecules23010072.

80. Wu L., Piotrowski K., Rau T., Waldmann E., Broedl U.C., Demmelmair H., Koletzko B., Stark R.G., Nagel J.M., Mantzoros C.S., Parhofer K.G. Walnut-enriched diet reduces fasting non-HDL-cholesterol and apolipoprotein B in healthy Caucasian subjects: a randomized controlled cross-over clinical trial - Metabolism. 2014, Mar., 63(3), 382391. doi: 10.1016/j.metabol.2013.11.005.

81. Zhang S.B. In vitro antithrombotic activities of peanut protein hydrolysates - Food Chem. 2016, Jul 1, 202, 1-8. doi: 10.1016/ j.foodchem.2016.01.108.

82. Zhou W., Branch W.D., Gilliam L., Marshall J.A. Phytosterol Composition of Arachis hypogaea Seeds from Different Maturity Classes - Molecules. 2018, Dec 29, 24(1). pii: E106. doi: 10.3390/ molecules24010106.

83. Zibaeenezhad M.J., Farhadi P., Attar A., Mosleh A., Amirmoezi F., Azimi A. Effects of walnut oil on lipid profiles in hyperlipidemic type 2

diabetic patients: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial -Nutr. Diabetes. 2017, Apr 10, 7(4), e259. doi: 10.1038/nutd.2017.8.

84. Zibaeenezhad M.J., Rezaiezadeh M., Mowla A., Ayatollahi S.M., Panjehshahin M.R. Antihyper-triglyceridemic effect of walnut oil -Angiology 2003, Jul-Aug., 54(4), 411-444.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.