Научная статья на тему 'ҚОРА ОЛХЎРИ МЕВАЛАРИДАН ОЗИҚАВИЙ ТОЛАЛАР ОЛИШ ЖАРАЁНЛАРИ ТАДҚИҚИ'

ҚОРА ОЛХЎРИ МЕВАЛАРИДАН ОЗИҚАВИЙ ТОЛАЛАР ОЛИШ ЖАРАЁНЛАРИ ТАДҚИҚИ Текст научной статьи по специальности «Прочие технологии»

CC BY
90
8
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Журнал
Science and innovation
Область наук
Ключевые слова
қора олхўри / ошқозон-ичак касалликлари / биологик фаол модда / клечатка / хроматография. / black plum / gastrointestinal diseases / biologically active substance / fiber / chromatography.

Аннотация научной статьи по прочим технологиям, автор научной работы — Хожиева Сохиба Нуриллаевна

Ушбу тадқиқот ишида қора олхўри меваларидан клечатка ажратиб олиш ва натижалар таҳлилига бағишланган бўлиб, лаборатория шароитида ишқорий муҳитда озиқавий толалар экстракция қилиб олинган ва органик моддаларида чўктириб олинган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по прочим технологиям , автор научной работы — Хожиева Сохиба Нуриллаевна

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

STUDYING THE PROCESSES OF OBTAINING DIETARY FIBER FROM BLACK PLUM

This study was dedicated to the separation of fiber from black plum fruits and analysis of the results, in which laboratory dietary fibers were extracted in an alkaline environment and precipitated in organic matter.

Текст научной работы на тему «ҚОРА ОЛХЎРИ МЕВАЛАРИДАН ОЗИҚАВИЙ ТОЛАЛАР ОЛИШ ЖАРАЁНЛАРИ ТАДҚИҚИ»

SCIENCE AND INNOVATION 2022

№ 3

INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL

ЦОРА ОЛХУРИ МЕВАЛАРИДАН ОЗЩАВИЙ ТОЛАЛАР ОЛИШ

ЖАРАЁНЛАРИ ТАДЦЩИ Хожиева Сохиба Нуриллаевна

Тошкент давлат техника университети, ассистент. https://doi.org/10.5281/zenodo.6661151

Аннотация. Ушбу тадцщот ишида цора олхури меваларидан клечатка ажратиб олиш ва натижалар та^лилига багишланган булиб, лаборатория шароитида ишцорий мущтда озицавий толалар экстракция цилиб олинган ва органик моддаларида чуктириб олинган.

Калит сузлар. цора олхури, ошцозон-ичак касалликлари, биологик фаол модда, клечатка, хроматография.

ИЗУЧЕНИЕ ПРОЦЕССА ПОЛУЧЕНИЯ ПИЩЕВЫХ ВОЛОКОН ИЗ ПЛОДОВ

ЧЕРНОЙ СЛИВЫ

Аннотация. В этом исследовании изучается определение клечатки из плодов черной сливы и анализ результатов, пищевые волокна которые определены

путем экстракции в щелочной среде на лабораторных условиях.

Ключевые слова. чернослив, заболевания желудочно-кишечного тракта,билогическая активная добавка,клечатка, хроматография.

STUDYING THE PROCESSES OF OBTAINING DIETARY FIBER FROM BLACK

PLUM

Abstract. This study was dedicated to the separation of fiber from black plum fruits and analysis of the results, in which laboratory dietary fibers were extracted in an alkaline environment and precipitated in organic matter.

Keywords. black plum, gastrointestinal diseases, biologically active substance, fiber, chromatography.

КИРИШ

Инсоннинг саломатлиги овкатланиш билан узвий богликдир. Ахолини хавфсиз, тулик кийматли озик-овкат билан таьминлаш бу давлат микёсидаги энг мух,им вазифалардан бири х,исобланади. Шу боис инсон организмига ижобий таьсир этадиган озик-овкат ишлаб чикариш технологиясини ишлаб чикиш долзарб масалалардан биридир [1].

Сунгги йилларда овкатланишга замонавий ёндашув туфайли куплаб касалликлар юзага келиши ва ривожланиши кузатилмокда. Масалан, сахарозани меъёридан ортик истеъмол килиш кандли диабетни юзага келиши, таомларда крахмал, инулин, пектин, клечатка каби мураккаб полисахаридларнинг булмаслиги окибатида ошкозон-ичак тракти функциясини бузилиши, дисбактериоз юзага келиши ва иммунитетни тушишини каби х,олатлар кузатилмокда. Ушбу касалликларни олдини олиш ва даволашда перебиотиклар мух,им ахдмиятга эга [2].

Энг самарали перебиотиклар каторига клечатка ва целюлоза полисахаридларни киритиш мумкин. Уларни озика мах,сулотлари рецептурасига киритиш касалликларни олдини олиш ва саломатликни яхшиланишига олиб келади. Шунингдек, замонавий озик-овкат саноати олдида турган вазифалардан бири мах,сус максадда ишлаб чикариладиган

SCIENCE AND INNOVATION 2022

№ 3

INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL

озик-овкат махсулотлари турини купайтириш, ишлаб чикариш корхоналарини замонавий техника ва технологиялар билан таъминлашдир. Функционал инградиентлар бозорини тахлил килиб хулоса килиш мумкинки, озик-овкат махсулотлари таркибини озикавий толалар билан бойитиш сохалари кенгаймокда, шунингдек, ушбу махсулотларга жуда катта талаб мавжуд [3, 4].

ТАДЦЩОТ МАТЕРИАЛЛАРИ ВА МЕТОДОЛОГИЯСИ ^ора олхури Узбекистонда кенг микёсда етиштириладиган мевалар каторига киради. Ушбу мева таркиби кечаткага бой булганлиги сабабли ошкозон ичак, юрак, жигар хасталикларида ижобий самара беради. Бирок, ушбу меванинг юкори даражада шифобахшлик хусусиятлари, хом ашё базасининг куплигига карамай республикамиз ахолиси томонидан жуда кам истеъмол килинади. Етиштирилган хом ашёнинг 80-90% -и хорижга, асосан Россия ва ^озогистон давлатларига экспорт килинади. Хом ашё пишиб етилиш жараёнида ёмгир, дул ёки бошка механик омиллар билан шикастланган хамда хашоратлар билан зарарланган кора олхури меваларининг салмокли микдори дарахтдан тукилиши кузатилади. Тукилаётган мева ерга урилиши хисобига механик шикастланади ва бундай мева узок сакланмайди, нав курсаткичи кескин пасаяди, аксарият кисми нобуд булади. Тукилган меваларни кайта ишлаш республикамизда йулга куйилмаган. Натижада кимматли озика моддаларга эга булган мевалар нобуд булиши кузатилмокда. Ушбу меваларни кайта ишлаш оркали таркибидаги биологик киймати юкори моддаларни экстракциялаб олиш ва олинган биологик фаол моддаларни озик-овкат махсулотлари таркибига киритиш оркали уларнинг шифобахшилик хусусиятларни ошириш мумкин. Шу максадда, лаборатория шароитида кора олхури меваларидан клечатка ажратиб олиш ишлари амалга оширилди [5,6,7].

ТАДЦЩОТ НАТИЖАЛАРИ Тадкикот ишида айнан шу паст навли кора олхури мевалари таркибидан келечатка ажратиб олинди, микдори урганилди, ИК-спектри олиниб, углевод таркиби когоз хроматографияси усулида урганилди.

Бунинг учун дастлаб, мевалар ювилди, данак кисмидан ажратилди ва 45-50оС хароратда 7 соат давомида куритиш печида куритиб олинди.

^уритилган кора олхури меваларидан электрон тарозида 10 г тортиб олинди ва бугзи шлифли 500 мл -ли колбага солиниб, устига 50 мл минерал кислота солиниб сув билан 100 мл -га етказилди. ^олба кайтар совуткичга уланиб, 40-45 мин давомида кайнатилди. ^айтар совуткичдан узилмаган холда 15 мин ушлаб турилди, сунг совуткичдан олиниб аралашма тулик совитилди. Эритмадан чукма кисмни ажратиб олиш максадида 5000 айл/мин давомида центифуга килинди. Чукма нейтрал реакция бергунча 96%-ли спирт билан ишлов берилди сунг петри идишларга солиниб куритиш печида 40оС хароратда куритиб олинди. Олитнган клечатканинг ИК-спектри ва таркибий кисми когоз хроматография усулида урганилди.

Клечатка дастлаб гидролизлаб олинди. Бунинг учун 50 г намуна 72% -ли сульфат кислотаси билан 20-22 соат давомида гидролиз килинди. Гидролизатни нейтраллаш учун ВаСОз (барий корбанат)дан фойдаланилди. КУ-2 (Н+ шаклидаги) катионитлар воситасида деионизациялаш амалга оширилди, буглатилди ва К№-12 когозларида 6:4:3 нисбатларда бутанол:пиридин:сув системасида 18 соат давомида хроматография амалга оширилди.

SCIENCE AND INNOVATION

INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL

2022 № 3

^огоз куритилди, догларни аник намоён булиши учун нордон анилин - фтолатга туширилди. ^огоз кайтадан куритилиб, куритиш шкафида 3-5 мин давомида 110оС хароратда киздирилди. Гексосахар - глюкоза тук жигарранг доглар хосил килди. ^уйида 1-расмда кора олхури мевасидан олинган клечатканинг когоз хроматографияси келтирилган.

1 - глюкозанинг стандарт эритмаси; 2 - клечатка эритмаси

1-расм. Кора олхури меваларидан олинган клечатканинг kofo3 хроматографияси.

Pekin-Elmer фирмасининг модель-2000 русумли ИК-спектрометрида СКАг пластинкаларида олинган клечатканинг ИК-спектри олинди.

Инфракизил спектрли тах,лил. Тадкик этилаётган бирикманинг И^ спектрида етарлича кенг ютилиш худуди кузатилди-3449 см-1, яъни бу водород богига кирувчи гидроксил гурухларининг валентли тебранишларига мос келади. Аник куринадиган 2925 см-1 ютилиш худуди СН2 ва СН гурухлари мавжудлигини курсатади.

2-расм. ^ора олхури мевасидан олинган клечатканинг ИК-спектри

1725 см-1 худуд карбоксил гурухининг карбонилининг C=0 кушбоги мавжудлигини курсатади. 1627 см-1 даги ютилиш худуди ароматик аралашмалар - лигнин мавжудлигини

SCIENCE AND INNOVATION

INTERNATIONAL SCIENTIFIC JOURNAL

2022 № 3

курсатади, бу ерда метоксилланган бирикмалар мавжуд булиши мумкин, бу эса 1373 см-1 да ютилиш худуди билан тасдикланди.

1314 см-1; 1251 см-1; 1158 см-1; 1054 см-1 худудларда деформацияли тебраниш гурудлари, яъни С-ОН, СН, бирламчи гидроксил гурудлар, пиранозали далка булакларининг ютилиш худудлари мавжуд. 825см-1 да И^-спектридаги ютилиш худуди глюкоза колдиклари орасидаги ß-гликозид богининг мавжудлигини ифодалайди. Олхури меваларидан олинган клечатканинг ИК-спектри 2-расмда келтирилган. ХУЛОСА

Озик-овкат максадида куллаб булмайдиган кора олхурининг сифати паст меваларидан ажратиб олинган озикавий толани нон-булочка мадсулотлари, консерва мадсулотлари ишлаб чикаришда табиий биологик фаол кушимча сифатида фойдаланиш ва озик-овкат мадсулотларининг функционаллик хусусиятларини ошириш имкониятига эга булиш мумкин.

Фойдаланилган адабиётлар:

1. Сарибаева, Дилором Акрамжановна, and Машхура Содикжановна Зокирова. "ИССЛЕДОВАНИЕ ЭЛЕМЕНТНОГО И АМИНОКИСЛОТНОГО СОСТАВА ЭКСТРАКТА ИМБИРЯ." Universum: технические науки 11-3 (92) (2021): 86-89.

2. Dilorom, Saribaeva, Zokirova Mashxura, and Kholdarova Gulsanam. "RESEARCHING THE TECHNOLOGY OF MAKING BEVERAGES OF CONTAINING FRUIT JUICE." Universum: технические науки 1-3 (94) (2022): 77-80.

3. Богданов, P.E. Химико-технологическая оценка сортов сливы / P.E. Богданов, Е.В. Жбанова // Современные проблемы технологии производства, хранения, переработки и экспертизы качества сельскохозяйственной продукции: Материалы Междунар. науч.-практ. конф. - 2007. - Т.1. - С. 3135.

4. Ипатова, Л.Г. Физиологические и технологические аспекты применения пищевых волокон/Л.Г. Ипатова, А.А. Кочеткова, О.Г. Шубина, Т.А. Духу//Пищевые ингридинеты: сырье и добавки. -2014. -№1.-С.14-17.

5. Донская, Г.А. Перспективы использования пищевых волокон в молочной промышленности / Г.А. Донская, Е.А. Денисова, М.В. Ишмаметьева // Научные и практические аспекты переработки молока. - М.: 2003. - 61 с.

6. Прянишников, В.В. Пищевая клетчатка «Витацель» Уникальный продукт третьего тысячелетия / В.В. Прянишников, П. Микляшевски, В.И. Любченко, Т.А. Банщикова, Й. Зиг // Конференция. «Состояние перспективы развития пищевой отрасли России на рубеже третьего тысячелетия». - М., 2002. - С.106.

7. Ипатова, Л.Г. Научное обоснование и практические аспекты применения пищевых волокон при разработке функциональных пищевых продуктов : автореф. дис. ... доктора техн. наук: 05.18.15 / Ипатова Лариса Григорьевна. - М., 2011. - 50 с.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.