Akademik M.Mirzaev nomidagi Bog'dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot instituti
ytadqq
Volume 3 | Special Conference 1 | 2022 ME VA CHILIK VA UZUMCHILIKNING RIVOJLANISHIDA ILM-FAN
НАВОИЙ ВИЛОЯТИ ТУПРОК ШАРОИТИДА УЗУМНИНГ ХУРАКИ КИШМИШБОБ НАВЛАРИНИ ЕТИШТИРИШ ИСТЩБОЛЛАРИ
Лазиз Абдимуминович Отаниёзов Нуриддин Тошниёзович Рустамов
Академик М.Мирзаев номидаги богдорчилик, узумчилик ва виночилик илмий-тадкикот институти Навоий илмий-тажриба стансияси
Маколада Навоий вилояти тупрок шароитида давлат руйхатидан утган 5 хил (киритилган кораджанжал , келинбармок, ризамат,хусайни-белый, кишмиш-чёрный ва тойфи-розовый) узум навлвридвн тайёрланган каламчалар экилиб уларни кукариб чикиш даражаси хакида маълумотлар берилган.
Kalitso'zlar:qalamcha, nav, kurtaklash, vegetatsiya.
Кириш.Хрзирги кунда республикамизда кишлок хужалигини айникса, озик-овкат етиштиришга боглик булган мева -узум етиштириш сохасини жадаллаштиришга давлатимиз жуда катта эътибор бермокда ва унга катта сармоя сарфламокда.
Богдорчилик ва узумчиликнинг жадаллаштиришга жавобан стандарт мева ва узум кучатларини етиштириш хамда комплекс агротехник коидалар асосида махсулотни кам сарф-харажатлар билан амалга ошириш кузда тутилади.
Узумчиликда бу жараённи хал килишнинг асосий усулларидан бири кишмишбоб ва хураки узум навларидан сифатли каламчаларни тайёрлашнинг янги технологиялари асосида стандарт узум кучатлари етиштиришдан ибортдир.
Тадкикот услубияти- экилган ток каламчаларининг кукариш микдори кузатув жараёнида визуал аникланади ва фоизларда (%) ифодаланади.Кукариш сони 1-100 % билан ба^оланади.
Тадкикот натижлари - 2022-йилда Навоий илмий текшириш станцияси майдонида хураки ва кишмишбоб узум навларидан каламчалар тайёрланиб алохида белгиланган майдонга экилди ва кукариш холати кузатилиб боилди.
Давлат реейстрига киритилган кораджанжал ,келинбармок, ризамат,хусайни-белый, кишмиш-чёрный ва тойфи-розовый навларидан каламчалар тайёрланиб экилди.(1-жадвал).
АННОТАЦИЯ
Google Scholar
Respublika anjumani
15-iyun, 2022
Akademik M.Mirzaev nomidagi Bog'dorchilik, uzumchilik va vinochilik
Volume 3 | Special Conference 1 | 2022 ME VA CHILIK VA UZUMCHILIKNING RI^)JLANISHID^ILM-FANYUTUQLAR^
1-^agBa^
Ta^pußa стaнцннсн MafigoHHra экн^гaн y3yM Ka^aMna^apHHH
xoH^aminpHm cxeMacu:
Y3yM HaBH ^a^aMna^apHH aKH^raH MattaoH cxeMacH (100 m cohh) ^aMH cohh (MHHr)
^opag^aH^an 0,6 ra 15 goHa 80
Ke^HHÖapMoK 0,4 ra 15 goHa 60
XycafiHH-öe^wfi 0,4 ra 15 goHa 60
KHmMHm-nepHHH 0,6 ra 15 goHa 80
Tofi^H-po3oBHH 0,4ra 15 goHa 60
Ta^puöa MafigoHuga 1 m ra 15 goHagaH KanaMnanap ^ofinamTupungH. ^aMH 3KunraH KanaMnanapHHHr cohh 310 000 hh TamKun этaцн.X,oзнpga KanaMnanap экнпraн MafigoHra arpoTexHHK umnoB öepunuö, xap 10 KyHga ynapHHHr xonaru ypraHunuö öopunMOKga.
Ky3aTyB Harn^anapura Kypa 20-Mafi xonarura KanaMnanapHu KyKapuö HHKum gapa^acu aHHKnaHgu.(2-:«:agBan).
2-^agBa^
MafigoHga экн^гaн y3yM Ka^aMna^apHHHHr KyKapuö HHKHm MHKgopu
% xHCOÖHga.
Y3yM HaBH KyKapum cohh (100 goHagaH )
1 Man xo^aiura 15 Man xo^aiura 30 Man xo^aiura
^opag^aH^an 2 11 23
Ke^HHÖapMoK 1 14 31
XycafiHH-öe^wfi 4 20 44
KamMMm-nepHUH 6 30 52
Tofi^H-po3oBHH 2 28 45
3KunraH KanaMnanapHH KyKapumu Ky3arunraHga: 30-Mafi xonarura Kopag^aH^an KanaMnanapuHUHr -23% , KenuHÖapMOK -31%, xycaÖHH-6enbiH -44%, KumMum-nepHbiH -52% Ba TOÖ$H-p030BbiHHHHr 45% KyKapraHnuru aHH^naHgu. ^eMaK, y3yM KanaMnanapuHUHr KyKapuö HHKum gapa^acu KynruHa OMunnapra (KanaMnanapHUHr Taöepnam cu^ara^Kum arpoTexHHKacH,cyFopum Ba napBapum Kunum) öofhhk экaнпнrннн ®:agBanga KemupunraH paKaMnapgaH
Kypum MyMKHH.
Kenrycuga Ta^puöa стaнцнaсннннг TynpoK mapouruga xypaKH Ba KumMumöoö HaBnapgaH Kynar eTumTupumga TOMHunarnö cyFopum Ba MHKpoyFuraapHH KynaraapHH HHKumu Ba cu^arara Tatcupu öopacuga x,aMga HaBOufi Bunotfru TynpoK mapouruga MeBa Ba
Google Scholar
15-iyun, 2022 Respublika anjumani
248
Akademik M.Mirzaev nomidagi Bog'dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot instituti
y-tadqiq
Volume 3 | Special Conference 1 | 2022 MEVACHILIK VA UZUMCHILIKNING RIVOJLANISHIDA ILM-FAN
узум етиштиришнинг истикболлари мавзуларида лойихд тайёрлаш кузда тутилмокда.
REFERENCES
1. Р.М.Абдуллаев ва бошкалар.- Узум етиштириш ва майиз куритишнинг замонавий технологияси.Тошкент-2011-й.
2. М.М.Мирзаев- Физиологические особенности и технология возделывания кишмишних сортов винограда.Тошкент -2006-г.
3. Г.И.Хайдаркулов - Новый бессемянный сорта винограда народной селекции.Тошкент-2001 -г.
Google Scholar
Respublika anjumani
15-iyun, 2022