участке. Главным признаком устойчивости пшеницы и ячменя к ржавчине, также является выполненность соломины.
Ключевые слова: пшеница, ячмень, ржавчина, восприимчивость, устойчивость, естественный фон, искусственный фон.
ASSESSMENT OF THE RESISTANCE OF CERTAIN VARIETIES OF GRAIN CROPS TO MEALY DEW DISEASES IN CONNECTION WITH THE PROBLEM OF FOOD SAFETY
This article presents the results of assessing the resistance of promising varieties of wheat and barley to rust and the development of some methodological issues. Varietal differences were revealed in terms of the degree of susceptibility to diseases. The varieties of soft wheat Ganj, Durakhshon and Yusufi in both conditions (irrigation conditions of the A. Jami region and the conditions of Dushanbe) showed high resistance to rust and their resistance was 100%. The development of the rust pathogen depends on the onset and passage of the vegetation phase of plants and the ecological conditions of growing. The assessment of the plant's susceptibility to rust should be carried out using places with a strong natural background or artificially created. An artificial background in the _ field should be created in an area isolated from grain crops. The main sign of the resistance of wheat and barley to rust is also the _ fullness of the straw.
Keywords: wheat, barley, rust, susceptibility, resistance, natural background, artificial background.
Сведение об авторов:
Алимуродов Абдузохид Султонивич - кандидат сельскохозяйственных наук, ведущий специалист Центр инновационной биологии и медицины. E-mail: [email protected], тел. (+992) 904241002.
Якубова Мухиба Мухсиновна - доктор биологических наук, профессор, академик, научный консультант Центр инновационной биологии и медицины НАНТ. E-mail: [email protected]
About the authors:
Alimurodov Abduzohid Sultonivich - candidate of agricultural sciences, leading specialist at the Center for innovative biology and medicine. E-mail: [email protected], Phone: 904241002.
Yakubova Mukhiba Mukhsinovna - doctor of biological sciences, professor, academician, scientific consultant at the Center _ for innovative biology and medicine of the National Academy of Sciences of Tajikistan. E-mail: [email protected]
МИВДОРИ ПАЙВАСТАГИХОИ ПОЛИФЕНОЛЙ ДАР ТАРКИБИ БАРГ, НАВДА ВА РЕШАИ КАБАРИ ХОРДОР, КИ ДАР ЭКСТРАКТХОИ СПИРТИ ЭТИЛЙ ТАЁРКАРДА ШУДААСТ (CAPPARIS SPINOSA)
Мадалиев А.С., Шамсуддинов Ш.Н.
Донишгоуи давлатии омузгории Тоцикистон ба номи Садриддин Айни
Дар байни растаних,ои худруйи флораи точикистон авлоди кабаргулон чои намоёнро ишгол менамояд.
Намояндагони ин растанй дар минта;ах,ои тропикй субтропикии кураи замин васеъ пах,н гардидаанд. Хусусан, ин намудх,ои растанй дар Осиёи Марказй Африкои Шимолй ва Австралия вомехуранд [1, с. 2121.
Дар флораи Осиёи Миёна 7 намуди ин авлод во мехурад, дар х,удуди Точикистон бошад, хдмагй ду намуди ин авлод вомехурад: 1) кабари хордор (Capparis spinosa) ки кариб дар хдмаи минта;ах,ои чугрофии чумх,ури васеъ пах,н гардидааст. 2) кабари Розанов, ки намуди эндимикй буда, танх,о дар ;исматх,ои чанубу гарбии Помиру, Олой во мехурад (флораи сср 1975). Аз адабиётх,ои мавчуда маълум гардид, ки дар таркиби узвх,ои гуногуни кабари хордор аз моддах,ои органикй ангиштобх,о бартарй доранд. Дар таркиби меваи кабар 12% канд, 5,4% охдр ва то 1% клечатка ва моддах,ои пектинй муайян карда шуд [2-8.- с.1801.
Дар таркиби гулх,ои кабари хордор то 150 мг% вит, С (тезоби аскорбинат) дар мевааш бошад аз 23 то 53 мг% витамини С (тезоби аскорбинат) мавчуд аст. Микдори витамини П
(рутин ) дар таркиби гулхои кабар 0,52 %-ро ташкил медихад. Новабаста аз он ки растании кабари хордор дар худуди чумхурй васеъ пахн гардиааст, таркиби химиявии узвхои ин намуди растанй то хол пурра омухта нашудаааст[3, с..981.
Максади асосии ин тахкикот муайн намудани микдори пайвастагихои полифеноли дар таркиби экстрактхои обии аз баргу навда ва решаи кабари хордор ба хисоб меравад.
Мавод ва усулх,ои тах,лил
Барои омузиши таркиби пайвастагихои полифеноли растании кабари хордорро дар соли 2020 аз минтакахои дараи Ромит чамоварй намудем, баргхои ин растаниро дар давараи гулкуни реша ва навдаи кабарро дар фасли тирамох чамоварй намудем. Экстракти хушки узвхои гуногуни кабари хордорро аз руи усулхои дар фармакапия мавчудбуда таёр намудем.
Барои муайян намудани пайвастагихои полифенолй чунин усул истифода бурда шуд. Пайвастагихои полифенолхои экстракти барг, навда ва решаи кабари хордор, ки дар халкунандахои органикй ва гайриорганикй таёр карда шудааст. Махлул тавассути филтри 0,45 мкм полида шуд. Ба сифати электролити буферй борй бо 30 мл + 5% махлули изопропанол истифода бурда шуд. Барои муайян намудани пайвастагихои полифенолй усули электрофорезй найчавй дар тачхизоти 3DAgiletHPCEG1600AX (Germany) бо истифода аз барномаи компютерй Agilet Chemstation Software B.02.01 SR2. истифода шуд. Барои чудо намудани пайвастагихои полифенолй найчаи сликатй бо андозаи 64,5 см х50 мкм ва дарозиаш 56,0 см истифода бурда шуд. Ба сифати намуна маводхои стандартии ширкати Sigma Aldrich 2-4-Hydroxyphenyl ethanol-138,18 g/mol, Syringic acid-198.17 g/mol, Trans-Ferrulic acid-194,18 g/mol, p-Coumaric acid-164,16 g/mol, Fisetin hydrate-286,24 g/mol истифода
нм.
1. 2 гидроокси фенилэтанол;
2. Эпикатехин;
3. Тезоби диметоксибензой;
4. Тезоби гомованиловй;
5. Тезоби сиринджовй
Чй хеле ки аз натичахои дар расми 1 дарч гардида бар меояд, дар таркиби экстракти хушки баргхои кабари хордор ки дар халкунандаи органикй (спирти этили 30%) дар шакли хушк тайёр карда шудааст 5 пайвастагии фенолй муайян гардидааст. Аз чихати микдор, дар чои аввал тезоби гомованиловй меистад, ки ба хисоби миёна 146,2 мг/л-ро ташкил медихад. Дар чои дуюм бошад, аз чихати микдор тезоби 2гидрооксифенилэтанол меистад, ки аз чихати микдор ба хисоби миёна 69,5 мг/л-ро ташкил медихад дар чои 3-юм бошад тезоби сиринчовй меистад, ки ба хисоби миёна 17,6 мг/л-ро ташкил медихад. Дар чои 4-ум бошад тезобй эпикатехин 14,5 мг/л-ро ташкил медихад, дар чои 5-ум бошад тезобй диметоксибензои 8,4 мг/л-ро ташкил медихад (расми 1).
25 5 5 It 125 IS 17 5 Tú
Расми.2. Электpофоpегpаммаи пайвастагихои феноли экстpакти хушки этилии навдахои кабаpи хоpдоp. Муайянкунии - УФ бо детектоpи диодометpики хангоми даpозии мавчи 2SC нм.
1. 2гидpоокси фенилэтанол;
2. Эпикатехин;
3. Катехин;
4. Тезоби диметоксибензой;
5. Тезоби гомованиловй;
Аз натичахои даp pасми 2 даpчгаpдида баp меояд, даp таpкиби экстpакти хушки аз навдахои кабаpи хоpдоp даp халкунандаи оpганикй (спиpти этили 30%) даp шакли хушк тайёp каpда шудааст, 5 пайвастагии фенолй муайян гаpдидааст. Аз чихати микдоp даp чои аввал тезоби гомованиловй меистад, ки ба хисоби миёна 110,6 мг/л^о ташкил медихад. Даp чои дуюм бошад аз чихтати мик;доp тезоби 2гидpооксифенилэтанол меистад, ки аз чихати микдоp ба хисоби миёна 784 мг/л^о ташкил медихад. Даp чои 3-юм бошад эпикатехин меистад, ки ба хисоби миёна 26,7 мг/л^о ташкил медихад. Даp чои 4-ум бошад тезобй диметиоксибензои 13,2мг/л pо ташкил медихад, даp чои 5-ум бошад катехин 5,4 мг/л^о ташкил медихад (расми 2).
нм.
1. 2 гидpоокси фенилэтанол;
2. Катехин;
3. Тезоби диметоксибензои;
4. Тезоби гомованиловй;
Чй хеле ки аз натичахои дар расми 3 дарчгардида бар меояд, дар таркиби экстракти хушки аз решаи кабари хордор дар халкунандаи органикй (спирти этили 30%) дар шакли хушк тайёр карда шудааст, 4 пайвастагии фенолй муайян гардидааст. Аз чихати микдор дар чои аввал тезоби гомаванилови меистад, ки ба хисоби миёна 112,3 мг/л-ро ташкил медихад. Дар чои дуюм бошад, аз чихати микдор 2гидрооксифенилэтанол меистад, ки аз чихати микдор ба хисоби миёна 58,2 мг/л-ро ташкил медихад. Дар чои 3-юм бошад, тезоби диметоксибензой меистад, ки ба хисоби миёна 13,2 мг/л-ро ташкил медихад. Дар чои 4-ум бошад, тезобй катехин 6,4 мг/л-ро ташкил медихдд (расми 3).
Дар замони хозира аксарияти полифенолхои табиие, ки аз таркиби растанихо чудо карда мешаванд. Аз сабаби он ки ин пайвастагихои органикй фаъолнокии баланд зохир мекунанд, бинобар ин, дар тибби амалй васеъ истифода мегарданд[4-7.-с.111-114. с183-185.1. Чй хеле ки ба хамагон маълум аст, пайвастагихои полифенолй аз чихати биологй хусусияти баланди фармокологи зохир менамоянд. Бо ин максад кверситин, рутин ва гайраро барои табобати беморихое ки табиати илтихоби доранд, васеъ истифода мебаранд. Хусусияти фармокологии ин ду маводи биологй аз он иборат аст, ки гузарониши мембранаи хучайраро танзим намуда муйрагхоро мустахкам мекунад ва хосияти баланди зидди илтихоби зохир менамояд [5,61.
Хулоса хамин тарик омузиши таркиби химиявии фенолхои экстрактхои хушке, ки аз барг, навда ва решаи растании кабари хордор дар халкунандаи органикй (спирти этили 30%) чудо кардашуда зиёда аз 5 пайвастагихои феноли муайян гардид. Аз натичахои бадастомада маълум гардид, ки дар таркиби экстракти хушке, ки аз баргхои ин растанй чудо карда шуда аст 5 намудро ташкил намуданд. Аз чихати микдор бошад нисбатан тезобаи гомованиловй бартари дорад, ки ба хисоби миёна 146,2 мг/л-ро ташкил медихад. Аз таркиби экстракти хушки аз навдахои кабари хордор дар спирти этилии 30 % тайёркарда шуда низ 5-то пайвастагихои фенолй муайян гардид. Гарчанде дар ин экстракт хам тезобй гомованиловй бартарй дошта бошад хам нисбати ин модда дар таркиби экстрати аз баргхо таёркардашуда 35,6 мг/л камтар мебошад, ба гайр аз он, мо фаркиятро дар микдори эпикатехин мебинем, ки ин модда нисбати экстракти аз баргхо таёркардашуда 12,2 мг/л-ро ташкил дод, дар таркиби экстракти аз навдахо таёркардашуда катехин муайян гардид, ки 5,4 мг/л-ро ташкил намуд, ин пайвастагй дар таркиби экстракти аз баргхо таёркардашуда муайян нагардид.
Аз натичахои дар расми 3 дарч гардида ва мукоисаи он бо экстракти барг ва навдахои аз кабари хордор бадастомада маълум гардид, ки дар таркиби экстракти реша хамаги 4 пайвастаги фенолй муайян гардид, ки аз чихати микдор ба экстракти аз навдахо таёркардашуда монанд мебошад.
АДАБИЁТ
1. Гайдаров Х.М., Исупов С.Д., Исмаилова М.А., «Математическое выражение равновесного метода определения экстрактивных веществ из корней Capparisspinosal». Материал республиканской научно-практической конференции «Проблемы фармацевтов Таджикистана».Душанбе, 1991,-312с.
2. Х,афизов Д.Ш., Шамсудинов Ш.Н. Таркиби кимиёвии шираи камолй кукандй (F.Kokanica Regel et Schmalh) // Паёми Донишгохи омузгорй 2019. №(1)- с.200-205-188М 2219-5408.
3. Рахимов И.Ф., Хайдаров К.Х. Ботаника, Фармакология, Биохимия облепихи, облепихового масла и каперсов колючих Таджикистана.-Душанбе 2019.-190с
4. Мехринигори Б., Гиясов Т.Д., Мирзорахимов К.К., Антиоксидантный потенциал фенолов растений хлопчатника. Достижения современной биохимии в Таджиистане.-Душанбе 2020.-с111-114
5. Корсун В.Ф., и др. растительные лектины -новые аспекты фитофарма-кологии инфекционно-воспалительных процессов// Мат-лы конф. «Патофизиология и современная терапия».-М., 2000 -с102-104.
6. Ходжиматов М. Дикорастущие лекарственные растения Таджик-истана. - Душанбе ТСЭ, 1989.-368 с.
7. Грек О.Г., Долгов А.Г. Перспективы фармакологического изучения растительных полифенольных соединений и проблемы освоения лекарственных ресурсов Сибири и Дальнего Востока.- Новосибирск,1983,-с183-185.
8. Соколов С.Я., Корсун В.Ф. Роль фитотерапии в общем лечебно-профилактическом процессе // Практ.Фито.тер.1997.№2.- С.3-5.
КОЛИЧЕСТВО ПОЛИФЕНОЛЬНЫХ СОЕДИНЕНИЙ В СПИРТОВОМ ЭКСТРАКТЕ ЛИСТЕВ,СТЕБЛЯ И КОРНЯ КАПЕРСЫ КОЛЮЧЕШCAPPAMS SPINOSA)
В данной статье при исследовании химического состава фенолов сухих экстрактов, извлеченных из листьев, побегов и корней клена в различных органических растворителях (30% этиловый спирт), было выявлено более 5 фенольных соединений. По полученным результатам было установлено, что состав сухого экстракта, извлеченного из листьев
этого растения, составлял 5 видов. По количеству преобладает гомованиловая кислота, которая составляет в среднем 146,2 мг / л. Из сухого экстракта побегов клена, приготовленного в 30% этиловом спирте, также были идентифицированы 5 фенольных соединений. Хотя этот экстракт имеет как гомованиловую кислоту, так и на 35,6 мг / л меньше, чем это вещество в экстракте из листьев, мы также видим разницу в количестве эпи катехина, которое на 12,2 мг больше, чем в листьях. экстракт катехина из побегов - 5,4 мг /л. В экстракте из листьев данное соединение не обнаружено.
Из результатов, показанных на рисунке, и сравнения с экстрактом листьев и побегов клена, было обнаружено, что только 4 фенольных соединения были идентифицированы в экстракте корня, который по количеству аналогичен экстракту, полученному из побегов.
Ключевые слова; Флора, корни, побеги, листья, экстракт, кора клена, противовоспалительное, успокаивающее средство, трава.
THE AMAUNT OF POLIFHENOLIC COMPOUNDS IN THE AGUEOUS ALCOHOL EXTRACTS OF THE LEAVES, TWIGS AND ROOTS OF CHAMOIS PRICKLY
In this article, were identified more than 5 phenolic compounds during analyzing the chemical composition of phenols of dry extracts,extracted from maple's leaves, shoots and roots in various organic solvents (30% ethyl alcohol). According to the results obtained, it was found that the composition of the dry extract, extracted from the leaves of this plant was 5 species. Quantitatively it dominates homovanilic acid, which averages 146.2 mg /1. Five phenolic compounds were also identified from dry extract of maple shoots prepared in 30% ethyl alcohol. Although this extract has both homovanilic acid and 35.6 mg /1 less than this substance in the leaf extract, we also see a difference in the amount of epi catechin, which is 12.2 mg more than in the leaves extract catechin from shoots - 5.4 mg /1. This compound was not found in the leaves extract.
From the results that are shown in the figure and the comparison with the extract leaves and maple shoots, it was found that only 4 phenolic compounds were identified in the root extract, which is similar in quantity to the extract obtained from the shoots.
Key words: Flora, roots, shoots, leaves, extract, maple bark, anti-inflammatory, sedative, herb.
Сведение об авторах:
Мадалиев Алишер Сайдалиевич - Таджикский государственный педагогический университет,именна Садриддина Айни докторант PhD второго курса Адрес: 734003, Республика Таджикистан, г. душанбе, E-mail: [email protected] проспект Рудаки 121 тел: (+992) 907827298.
Шамсуддинов Шаъбон Начмуддинович- Таджикский Государственный педагогический университет, именна Садриддин Айни кандидат биологических наук Адрес: 734003, Республика Таджикистан, г. душанбе, E-mail: [email protected] проспект Рудаки121тел: (+992) 935085614.
About the authors:
Madaliev Alisher Saidalievich Doktor Ph.D of biology . Tajik state pedagogical University named after Sadriddin Ayni. Address:734003. Republic of Tajikistan, Dushanbe Rudaki 121 E-mail [email protected] Tel: (+992) 907827298. Shamsuddinov Shabon Najmudinovich. Candidate of biology science . Tajik state pedagogical University named after Sadriddin Ayni Address:734003. Republic of Tajikistan, Dushanbe Rudaki 121 E-mail [email protected] Tel (+992)935085614.
УДК 581.1:577.1 ВЛИЯНИЕ РАЗЛИЧНЫХ ФАКТОРОВ НА АКТИВНОСТЬ ФОСФОРИБУЛОКИНАЗЫ В ЭКСТРАКТАХ ИЗ ЛИСТЬЕВ АРАБИДОПСИСА РАСЫ ЭНКХАЙМ
Сайфудинов А.К.
Таджикский национальный университет
В жизнедеятельности растений центральная роль принадлежит фотосинтезу. Фотосинтез является основой первичной трансформации солнечной энергии, единственным первичным источником органического вещества и кислорода на планете, он обеспечивает постоянное воспроизведение биоресурсов, существование кислород зависимой жизни.
Синтез первичных органических веществ происходит в процессе темновых реакций фотосинтеза в цикле Кальвина, который был расшифрован в 1954 году. Ключевой реакцией