Научная статья на тему 'ГОЛШТИН ЗОТЛИ БУҚАЧАЛАР ВА ДУРАГАЙЛАРИНИНГ ТИРИК ВАЗНИНИ ОЗИҚЛАНТИРИШ ОМИЛИГА БОҒЛИҚЛИГИ'

ГОЛШТИН ЗОТЛИ БУҚАЧАЛАР ВА ДУРАГАЙЛАРИНИНГ ТИРИК ВАЗНИНИ ОЗИҚЛАНТИРИШ ОМИЛИГА БОҒЛИҚЛИГИ Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

38
9
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
Чорвачилик / зот / зотдорлик / сут-гўшт / чатиштириш / дурагай / гўшт йўналиши / озуқа / озуқа бирлиги / озиқлантириш / голштин / абердин-ангус / лимузин / шароле / тирик вазн / Animal husbandry / breed / breeding / milk-meat crossing / hybrid / meat line / feed / feed unit / fattening / Holstein / Aberdeen-Angus / Limousin / Charolais / live weight

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Ғ А. Қўзибаев, Ш Н. Мадрахимов

Тадқиқотларда, сут йўналишидаги голштин зотли сигирларни саноат асосида чатиштиришдан олинган Ғ1 дурагай буқачаларнинг туғилгандан 12 ойгача ўсиш ва ривожланиш даврида сарфланган озуқалар миқдори, тўйимлиги ва уни тирик вазни билан қоплаш даражаси тўғрисида маълумотлар келтирилган. Олинган натижалар таҳлили шуни кўрсатадики, маҳаллий озуқалардан тузилган тўла қийматли, мувозанатлаштирилган рационлар биринчи буғин (Ғ1) дурагай буқачаларнинг ирсий имкониятларини тўлиқ юзага чиқаришини таъминлаган. Бу уларнинг жадал ўсиб, сарфланган озуқаларни тирик вазн билан қоплаш кўрсаткичларида намоён бўлган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

In the research, information is given on the amount of feed consumed, satiety, and the degree of covering it with live weight during the period of growth and development of Ғ1 crossbred bulls obtained from industrial breeding of dairy Holstein cows from birth to 12 months. The analysis of the obtained results shows that the full-value, balanced rations composed of local forages ensured the full expression of the genetic potential of the first-generation (Ғ1) crossbred bulls. This was reflected in their rapid growth and replacement of spent feed with live weight.

Текст научной работы на тему «ГОЛШТИН ЗОТЛИ БУҚАЧАЛАР ВА ДУРАГАЙЛАРИНИНГ ТИРИК ВАЗНИНИ ОЗИҚЛАНТИРИШ ОМИЛИГА БОҒЛИҚЛИГИ»

ГОЛШТИН ЗОТЛИ буцачалар ва дурагайларининг тирик

ВАЗНИНИ ОЗЩЛАНТИРИШ ОМИЛИГА БОГЛИ^ЛИГИ

F. А. ^узибаев

Самарканд давлат ветеринария медицинаси, чорвачилик ва биотехнологиялар университети, мустакил тадкикотчи (PhD)

Ш. Н. Мадрахимов

Тошкент давлат аграр университети, мустакил тадкикотчи (DSc)

Тадкикотларда, сут йуналишидаги голштин зотли сигирларни саноат асосида чатиштиришдан олинган F1 дурагай букачаларнинг тугилгандан 12 ойгача усиш ва ривожланиш даврида сарфланган озукалар микдори, туйимлиги ва уни тирик вазни билан коплаш даражаси тугрисида маълумотлар келтирилган. Олинган натижалар тахлили шуни курсатадики, махаллий озукалардан тузилган тула кийматли, мувозанатлаштирилган рационлар биринчи бугин (F1) дурагай букачаларнинг ирсий имкониятларини тулик юзага чикаришини таъминлаган. Бу уларнинг жадал усиб, сарфланган озукаларни тирик вазн билан коплаш курсаткичларида намоён булган.

Калит сузлар: Чорвачилик, зот, зотдорлик, сут-гушт, чатиштириш, дурагай, гушт йуналиши, озука, озука бирлиги, озиклантириш, голштин, абердин-ангус, лимузин, шароле, тирик вазн.

In the research, information is given on the amount of feed consumed, satiety, and the degree of covering it with live weight during the period of growth and development of F1 crossbred bulls obtained from industrial breeding of dairy Holstein cows from birth to 12 months. The analysis of the obtained results shows that the full-value, balanced rations composed of local forages ensured the full expression of the genetic potential of the first-generation (F1) crossbred bulls. This was reflected in their rapid growth and replacement of spent feed with live weight.

Keywords: Animal husbandry, breed, breeding, milk-meat crossing, hybrid, meat line, feed, feed unit, fattening, Holstein, Aberdeen-Angus, Limousin, Charolais, live weight.

АННОТАЦИЯ

ABSTRACT

February, 2023

KHPHm

ByryHru KyHga PecnySnuKaMroga KopaMon rymTu umnaS nuKapumga Ba axonuHu rymTra SynraH TanaSuHu KoHgupum Syfiuna Sup MyHna TagSupnap umnap aManra omupunuS KenuHMoKga. KopaMon rymTuHuHr umnaS nuKapumHuHr acocufi MaHSanapugaH Supu 6y rymTgop KopaMonnap 6om cohuhu KynafiTupum xucoSnaHagu. fflynapHH xucoSra onraH xonga, axonuHu KopaMon rymTura SynraH эxтнe^ннн KoHgupumra KaparunraH TagKuKoraapHu onuS Sopum, hhmhh Ba aManufi axaMuaT Kacö этagн.

Ä^ABHET^ÄP TÄ^^H^H BA METO^O^OrHH

KopaMonnap Maxcyngopnuru Syfiuna upcufi uMKoHuaraapuHu M3ara HHKapumga o3uKgaHTupum oMunuHHHr Tatcupu KaTTa экaнпнrннн P.X,aMpaKynoB, K.KapuSaeB (1991), ^.ASgy3aupoBa, M.HapSaeBa, A.KaxapoB (2012), CoguKoBa C., AMupoB ffl. K., MagpaxuMoB ffl. H. (2022), CaguKoBa AMupoB ffl., 3raMSepgueBa 3 (2022), ^aBxapoB, O. 3., AMupoB, ffl. K., 3raMSepgueBa, 3. K. (2020), H.npoxopoB (2013), B..HyKtflHoB (2019), B.KynuH^B, A.ffleBxy^eB (2022), ffl.MagpaxuMoB, H.Py3uSoeB (2022) Ba SomKa onuMnap TOMoHugaH y3napuHuHr uhmuh TagKuKoT umnapuga ypraHraHnap [1-18].

roKopu cu^arau KopaMon rymTu eramrapum MaKcaguga, cyT fiyHanumugaru nogagaH Typnu caSaSnapra Kypa nuKapunraH curupnapHu rymT fiyHanumugaru Hacnnu öyKanap Ba ynapHuHr My3naTunraH ypyru SunaH caHoaT acocuga naramTupum gon3apS xucoSnaHagu.

By TagSup Tyna KufiMarau, MyBo3aHaraamTupunraH paцнoнпap acocuga gyparafi aBnognapHuHr Maxarnufi mapourga eramTupunraH o3yKanapgaH Te^aMKopnuK SunaH ^ofiganaHuS, upcufi uMKoHuaraapuHu M3ara nuKapum opKanu, TaHHapxu ap3oH KopaMon rymTu eramrapum umkohuhu Sepagu, Haru^aga xy^anuKHuHr uKTucogufi caMapagopnuru axmunaHagu.

CyT fiyHanumgaru curupnapHu rymT fiyHanumugaru Hacnnu SyKanapHuHr ypyraapu SunaH cyHtufi ypyraaHTupum Harn^acuga (caHoaT acocuga narumTupum) onuHraH SupuHnu SyruH (F1) gyparafinapuHu ycum KypcaTKunnapura xy^anuKga MaB^yg o3uKanapgaH Ty3unraH Tyna KufiMarau, MyBo3aHaraamTupunraH paцнoнпapga o3uKgaHTupum Tatcupu Ba o3yKanapHu TupuK Ba3H KypcaTKunnapu SunaH Konnam gapa^acuHu ypraHum.

TagKuKoT oSteKTu kuhus, "^SeKucTOH TeMup Tacappy^ugaru TomKeHT Bunoara, OxaHrapaH TyMaHu 'TynoSog-MeBa" caS3aBoTHunuK, nonu3HunuK Ba nopBanunuK xy^anuruga ypnuTunaeTraH Typnu reHoTunra эra SyKananap

fiynnapu" A^

February, 2023

14

öenrunaHgu. TagKuKornapga cap^naHraH o3yKanap MuKgopu paцнoнпap acocuga, gaBpnap KecuMuga ynapra cap^naHraH 03yKa MuKgopnapu xap 6up rypyxga anoxuga 6up oöga 6up MapTa KeTMa-KeT 2 KyHga Ha3opaT 03HKgaHTHpnm opKanu öepunraH Ba oxypgaru Hymxyp 03yKanap MuKgopu ^apKHHH aHHKgam öunaH ypraHungu.

Ta^puöa rypyxgapHHH maKmaffrapumga reHoTunu xap xun öynraH 6y3OKHanap TaHnaö onuHgu. ByKananapHHHr TupuK Ba3HH TyrunraHga Ba KefiuHru gaBpnapga эpтaпa6 O3HKgaHTHpurn Ba cyropumgaH ongHH Tapo3Hga aHHKgaHgu.

OnuHraH paKaMHH MatnyMornapra KOMnwTepHHHr Microsoft Excel 2010 gacTypuga A.M.^KOBeHKO, T.H.AHTOHeHKO, M.H.CenHOHOBa (2013 h.) ycynuga ÖHOMeTpuK umnoB öepungu [19].

Ta^puöaga ronmTHH 3OTnu curupnapHH (nogagaH HHKapunraH) rymT HyHanumugaru Typnu 3OTra MaHcyö Hacnnu öyKanapHHHr My3naranraH ypyraapugaH ^oöganaHuö, cyHtufi ypyrnaHTupguK. Ta^puöaga Typrra rypyx maKnnaHTHpungu. I rypyxra co$ 3OTnu ronmTHH, II rypyxra V aöepguH-aHryc x V ronmTHH, III rypyxra V nuMy3HH x V ronmTHH Ba IV rypyxra V mapone x V ronmTHH reHoTunnu 6y3oKgap öepKHTHngu. X,ap 6up rypyxra 10 öomgaH öyKananap TaHnaö onuHgu (1-TacBup).

TaaKHKOT TacBiipii

rypyx Bom 3ot Ba зoтgop.пнгн AaBp oxupugaru emu, oh

cohu OHacu 9 OTacu S AB^og^apu

I 10 ro^mTuH ro^mTuH Co$ 3ornu 12

II 10 ro^mTuH AöepguH-aHryc V AöepguH-aHryc x V ro^mTuH 12

III 10 ro^mTuH nuMy3uH V nuMy3uH x V ro^mTuH 12

IV 10 To^mTuH fflapo^e V fflapo^e x V ro^mTuH 12

MYXOKAMA BA HATH^A^AP

Ta^puöagaru öyKananap MaxamuH mapourga eTumTupunraH Ba xy^anuKga MaB^yg KoH^rnpaT o3yKanapgaH ^oöganaHuö, 6 ofinuKKana cxeMa acocuga KefiuH эca ynapra Tyna KußMarau, мyвoзaнaraamтнpнпгaн paцнoнпap Ty3ungu Ba my acocga oзнкgaнтнpнпgн.

ByKananap TyrunraHgaH cyHr 3 KyH oHacu öunaH, 3-15 KyH (npo^unaKTopua gaBpuga) gaBoMuga эca anoxuga

February, 2023

15

Ka^acnapga Ba 16 KyHgaH KefiuH 10 SomgaH afiparum MafigoHnanapuga caKnaHgu. ByKananapra 3 ofi gaBoMuga (90 KyH) coruS onuHraH cyT Maxcyc ucuTum KypunMacuga 35-380C ucutuS, Maxcyc pe3uHa cyprunnapuga unupungu. CyT unum cxeMara acocaH KyHura yn Maxan 2,0 nuTpgaH aManra omupungu. ByKananap 3oorurueHuK mukpoukhum KypcarKuHnapu SyfiuTna Metepnap acocuga caKnaHgu.

Ta^puSagaru SyKananapra cap^naHraH garan, mupanu Ba Ky^nu o3yKanap Ba ynapHuHr TapKuSuga TyfiuMHu Mogganap MuKgopu 1-^agBanga KeHTupungu.

1-^agßaH

Typ^n reHOTHngarH 6y3OKana^apHHHr 12 OH^HrHrana cap$.iaHraH O3y^a MHKflopn (ypTana önp öomra)

03y^a Typ^apn Typyx^ap

I II III IV

Eru onuHMaraH cyT, Kr 500,0 500,0 500,0 500,0

Bega nunaHu, Kr 937,5 939,5 941,2 940,9

MaKKa^yxopu cunocu, Kr 1063,0 1063,0 1059,5 1059,5

CeHa^, Kr 601,0 612,0 613,5 615,0

KyK o3yKa, Kr 4832,0 4906,5 4909,0 4901,0

XamaKu naBnaru, Kr 30,0 30,0 30,0 30,0

ÜMyxTa eM, Kr 633,0 633,0 633,0 633,0

03y^a TapKHÖn:

KypyK Mogga, Kr 3080,7 3112,4 3114,2 3112,8

Ü3yKa Supnuru 2291,5 2309,1 2310,1 2308,9

AnMamuHyBHu 3Heprua M^^ 27863,6 28176,5 28190,0 28179,2

X,a3MnaHyBHu npoTeuH, Kr 274,9 279,4 279,9 279,5

X,ap 1 o3yKa Supnurura xa3MnaHyBHu npoTeuH, r 119,9 120,9 121,2 121,0

1-^agBannap MatnyMoraapu Taxnunu myHu KypcarguKu, caHoaT acocuga naTumTupumgaH onuHraH II; III Ba IV rypyx (F1) SupuHnu SyruH gyparafi SyKananap y3 TeHrKypnapu I rypyx co$ 3othu SyKananapra HucSaTaH 12 ofi

gaBoMuga o3yKanap MuKgopu Kyn ucretMon Kungunap Ba ynapHuHr TyfiuMnunuK KufiMaru xaM WKopu Syngu. ^yMnagaH, SupuHnu Ta^puSagaru II; III Ba IV rypyx (F1) SupuHHu SyruH gyparafi SyKananap I rypyx co$ ronmTuH 3othu SyKananapra HucSaTaH moc paBumga Sega nunaHu 2,0-3,7 Krra, ceHa® 11,0-14,0 Krra Ba KyK o3yKanap 69,0-77,0 Krra Kyn ucTetMon KunraH Synca eru onuHMaraH cyT, cunoc, xamaKu naBnaru Ba oMyxTa-eM Sup xunga SynraHnuru Ky3arangu. fflyHuHrgeK,

February, 2023

16

озукаларнинг туйимлиги буйича II, III ва

IV гурухидаги (F1) букачаларда I гурух соф голштин зотли букачаларга нисбатан озкуа бирлиги мос равишда 17,6; 18,6 ва 17,4, курук модда 31,7; 33,5 ва 32,1 кгга хамда хазмланувчи протеин 4,5; 5,0 ва 4,6 кгга юкори булганлиги кузатилди. Бу эса дурагай букачалар организимида моддалар алмашинувини жадал булиши, тукималарни юкори фаоллиги ва керакли туйимли моддаларни тулик ассимилияция булганлигидан далолаб беради.

Тажриба гурухидаги дурагай букачаларда хам сарфланган озукалар ва уларнинг туйимлиги гурухлар уртасида катта фарк кузатилмади, бу эса букачаларга 12 ой давомида туйимлилиги бир хил кийматига эга булган озукалар билан бир хилда озиклантиришни амалга оширилганлигидан далолат берди.

Усиши ва ривожланишини тавсифловчи энг мухим селекцион белгилардан бири бу тирик вазн хисобланади. Биз, сут йуналишидаги корамоллар ва уларнинг саноат асосида чатиштиришдан олинган биринчи бугин дурагай (F1) букачаларни тирик вазни 2-жадвалларда келтирилган.

2-жадвал

Тажрибадаги букачаларнинг истеъмол килган озукасини тирик вазн билан коплаш курсаткичлари, ( Х ±S х )

Курсаткичлар Гурухлар (п=10)

I II III IV

Тажриба давомийлиги, кун 365 365 365 365

Тажриба бошидаги тирик вазни, кг 31,5+0,45 29,6+0,40 35,8+0,47 38,7+0.54

Тажриба охиридаги тирик вазни, кг 366,4+3,15 388,3+3,18 386,1+3,12 385,4+3,48

Тажриба давомида олинган мутлок вазни, кг 334,9+2,79 358,7+3,28 350,3+3,39 346,7+3,45

Уртача бир кунлик усиш, г 917,5+7,66 982,7+8,99 959,7+9,28 949,9+9,45

Тажриба давомида сарфланган жами озука, озука бирлиги 2291,5 2309,1 2310,1 2308,9

Уртача бир кг кушимча вазн олиш учун сарфланган озука, озука бирлиги 6,84 6,44 6,59 6,66

2-жадвал маълумотлар тахлили шуни курсатдики, саноат асосида чатиштиришдан олинган биринчи бугин (F1) дурагай II; III ва IV гурухдаги букачаларнинг 12 ойлигидаги

February, 2023

17

ISSN: 2181-1385 ISI: 0,967 | Cite-Factor: 0,89 | SIS: 1,9 | ASI: 1,3 | SJIF: 5,771 | UIF: 6,1

MyTnoK Ba3HH co$ 3OTnu TeHrKypnapura HucöaraH ycTyH öynraHnurH Ky3arangH. XycycaH, I rypyxgaru öyKananapra HucöaraH II; III Ba IV rypyxgaru (F1 gyparañ) öyKananap moc paBHmga 23,8 Kr eKH 6,6%; 15,4 Kr eKH 4,4% (P<0,001) Ba 11,8 Krra eKH 3,4% ra (P<0,01) WKopu öyngu.

YpTana KyHnHK ycum xaM rypyxnapga Typnuna öyngu, ^yMnagaH, II; III Ba IV rypyxgaru (F1 gyparañ) öy^ananap y3 TeHrgomnapu I rypyx co$ 3OTnu ronmTHH öy^ananapra HucöaraH 12 oh gaBOMHga ypTana KyHnHK ycum moc paBHmga 65,2 r (6,6%); 42,2 r (4,4%) Ba 32,4 r ra (3,4%) WKopu KypcaraHra эгa öyngu. fflyHHHrgeK, 12 oh gaBOMHga энг WKopu ypTana KyHnHK ycum II rypyxga (V aöeppgHH-aHryc x V ronmTHH) 982,7 r hh TamKHn KunraH öynca, y3 TeHraypnapu I rypyx (co$ 3OTnu ronmTHH), III rypyx, (V nuMy3HH x V ronmTHH) Ba IV rypyxgaru (V mapone x V ronmTHH) öy^ananapra HHCÖaTaH Terumnuna 65,2 r (6,6%, P<0,001); 23,0 r (2,3%, P<0,05) Ba 32,8 r ra (3,3%, %, P<0,01 ) WKopu KypcaTKHnra эгa öynraHnuru aHHKnaHgu.

XY^OCA

rymT umnaö HHKapum caMapagopnuruHH öaxpnamga öyKananapHHHr O3yKaHH TupuK Ba3H öunaH Konnam gapa^acu anoxuga ypHH TyTagu. Typnu reHOTHngaru öyKananapHHHr öup Kr thphk Ba3H onum ynyH II; III Ba IV rypyxgaru (F1 gyparañ) öyKananapga 6,44; 6,59 Ba 6,66 O3yKa öupnuruHH TamKHn KHnraH öynca y3 TeHrKypnapu I rypyx co$ 3OTnu ronmTHH öyKananapra HHcöaTaH 0,45 (7,0); 0.25 (3,8%) Ba 0,18 (2,7%) O3yKa öupnuru KaM cap^naHraHnuru aHHKnaHgu.

BupHHHH öyFHH (F1) gyparañ öyKananapHH upcuñ HMKOHHarnapuHH TynHK w3ara HHKHmuga Maxannuñ O3yKanapgaH Ty3unraH Tyna KHñMarnH, MyBO3aHaTnamTupunraH paцнонnap acocuga O3HKnaHTHpum Harn^acuga ynapHH ®;agan ycumuHH TatMHHnagu Ba WKopu thphk Ba3Hra эгa öyngu xaMga 1 Kr ycumu ynyH KaM O3yKa cap^naHgu, öy эсa rymT HyHanumugaru 3OTnap öunaH caHoaT acocuga HaramTupum caMapanu экaнnнгннн Kypcaragu.

REFERENCES

1. Aögy30up0Ba HapöaeBa M.K., KaxapoB A. X,ap xun reHOTHngaru em KopaMonnapHHHr HCTetMon KunraH O3yKacHHH MaxcynoT öupnuru öunaH Konnam xycycuarnapH. OT. "ZOOVETERINARIYA" 2012 ñ. №11 (60), 36-37 ö.

February, 2023

ISSN: 2181-1385 ISI: 0,967 | Cite-Factor: 0,89 | SIS: 1,9 | ASI: 1,3 | SJIF: 5,771 | UIF: 6,1

2. Bakhtiyarovna, Suyunova Z., and Amirov S. Kuzibaevich. "The Importance of Microclimate Indicators in the Dairy." International Journal of Innovations in Engineering Research and Technology, no. 1, 2020, pp. 1-6.

3. Жавхаров, О. З., Амиров, Ш. Ц., & Эгамбердиева, З. К. (2020). COFMH СИГИРЛАР РАЦИОНИДА АМИНОКИСЛОТА-ВИТАМИНЛИ ОЗУЦАВИЙ АРАЛАШМАДАН ФОЙДАЛАНИШНИНГ САМАРАДОРЛИГИ. In Инновационные подходы в современной науке (pp. 141-151).

4. Javkharov, O., Amirov, S., & Abdulsaidov, B. (2021, July). MILK PRODUCTIVITY OF SWISS COW BREED. In Конференции.

5. Ilyasova, J., Amirov, S., & Eshmuratova, S. (2022). QORAQALPOG'ISTONGA IMPORT QILINGAN MONBELYARD ZOTLI QORAMOLLARDAN SAMARALI FOYDALANISH. Eurasian Journal of Academic Research, 2(6), 1084-1087.

6. Кулинцев В.В., Шевхужев А.Ф., Дорохин Н.А. Эффективность выращивания и откорма молодняка симментальской породы при разных технологиях содержания и кормления. //Сельскохозяйственный журнал. 2022 г., №3 (15), с. 96-111.

7. Лукъянов В.Н. Формирование мясной продуктивности скота симментальской и черно-пестрой пород и помесей, полученных при скрещивании с быками Британской и Французской селекции. Дисс. д.с.-х.н., 06.02.10., Москва 2019 г.

8. Мадрахимов Ш.Н., Рузибоев Н.Р. Саноат асосида чатиштиришдан олинган F1 дурагай авлодларнинг сут ичиш даврида озиклантириш". //Ж. "AGRO ILM" 2022 й. №06, 40-42 б.

9. Nazarovich, M. S., Dusboevich, N. E., & Kuziboevich, A. S. (2022). Improvements of the Horses of the Karabaayir Breed. CENTRAL ASIAN JOURNAL OF SOCIAL SCIENCES AND HISTORY, 3(12), 38-45.

10. Прохоров И.П. Формирование мясной продуктивности молодняка крупного рогатого скота при промышленном скрещивании. //Автореферат дисс. д.с.-х.н., 06.02.10., Москва 2013 г

11. Садикова Ч.С., Амиров Ш.К., Эгамбердиева З.К. Симментал зотли турли ишлаб чикариш типдаги букаларни даврлар буйича озиклантириш хусусиятлари. Агробиотехнология ва ветеринария тиббиёти илмий журналини махсус сони Переспективные задачи разработки и внеднерия инновационных технологий в ветеринарии и животноводстве. Международная научно-практическая конференция 14-15 октября 2022 г. стр. 866-871

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

12. Sadikova, C. S., & Amirov, S. K. (2023). MEAT PRODUCTIVITY OF SIMMENTAL BULLS BELONGING TO

February, 2023

ISSN: 2181-1385 ISI: 0,967 j Cite-Factor: 0,89 j SIS: 1,9 j ASI: 1,3 j SJIF: 5,771 j UIF: 6,1

DIFFERENT PRODUCTION TYPES. INTERNATIONAL SCIENTIFIC AND PRACTICAL CONFERENCE "THE TIME OF SCIENTIFIC PROGRESS ", 2(1),

http://academicsresearch.ru/index.php/ispcttosp/article/view/1119

13. Содикова, Ч. С., Амиров, Ш. Ц., & Мадрахимов, Ш. Н. (2022). ТУРЛИ ИШЛАБ ЧИЦАРИШ ТИПЛАРИГА МАНСУБ СИММЕНТАЛ ЗОТЛИ БУЦАЧАЛАРНИНГ УСИШ ВА РИВОЖЛАНИШИ. Academic research in educational sciences, (Conference), 535-540.

14. Tuychievna, A. M., Kuzibaevich, A. S., Ergashevna, K. S., Tajievich, G. S., & Elmuratovna, S. F. (2021). The Use of Feed Additives in the Diet of Cattle. European Journal of Agricultural and Rural Education, 2(6), 37-39.

15. Хдмракулов Р., Карибаев К. Цишлок хужалиги х,айвонларини озиклантириш. //Тошкент, 1999 й.

16. Шевхужев А.Ф. Мясная продуктивность молодняка, полученного от скрещивания коров молочного и комбинированного направления продуктивности с быками мясных пород (Обзор). //Сельскохозяйственный журнал. 2022 г., №2 (15), с. 103-112.

17. Ш. Н. Мадрахимов, Ш. Ц. Амиров, Э. Д. Нурбаев, Дж. Р. Садиков, Мамарежаб Гулямович Каримов, & С. Х. Бегматов (2023). ЦОРАБАЙИР ЗОТЛИ НАСЛЛИ АЙЕИРЛАРНИНГ ЭКСТЕРЬЕР ХУСУСИЯТЛАРИ. Academic research in educational sciences, 4 (1),l122-130.

18. Kholbekova, M. B., & Amirov, S. K. (2022). IMPORTANCE OF MICROCLIMATE INDICATORS IN THE COWSHED. Current approaches and new research in modern sciences, 1(4), 63-66.

19. Яковенко А.М, Антоненко Т.И., Селионова М.И. Биометрические методы анализа качественных и количественных признаков в зоотехнии. //Ставрополь, Агрус, 2013 г., с. 91.

22-32.

Retrieved

from

February, 2023

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.