Научная статья на тему 'Чувствительность возбудителей бактериальных болезней птицы к антибактериальным препаратам'

Чувствительность возбудителей бактериальных болезней птицы к антибактериальным препаратам Текст научной статьи по специальности «Биологические науки»

CC BY
126
59
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
БАКТЕРії / САЛЬМОНЕЛА / ЕШЕРИХіЯ / ПТИЦЯ / АНТИБіОТИКОРЕЗіСТЕНТНіСТЬ / ТОКСИЧНі РЕЧОВИНИ / ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ / БАКТЕРИИ / САЛЬМОНЕЛЛА / ЭШЕРИХИЯ / ПТИЦА / АНТИБИОТИКОРЕЗИСТЕНТНИСТЬ / ТОКСИЧЕСКИЕ ВЕЩЕСТВА / ПРОДУКТЫ ПИТАНИЯ / BACTERIA / SALMONELLA / ESCHERICHIA / ANTIBIOTICORESISTANC / POULTRY / TOXIC SUBSTANCES / FOOD

Аннотация научной статьи по биологическим наукам, автор научной работы — Фотина А.А., Клищева Ж.Е.

В статье приведены результаты мониторинга возбудителей сальмонеллеза и колибактериоза птицы в хозяйствах Украины. Микробиологический мониторинг ряда птицеводческих хозяйств Украины свидетельствует, что возбудители болезней бактериальной этиологии широко распространены. Среди изолированной микрофлоры наибольшее количество составляли сальмонеллы (54,1%) и эшерихии (30,8%). Остальные (15,1%) изолированные микроорганизмы это культуры протея, синегнойной палочки, клебсиелл, иерсиний, кампилобактеров, энтеробактерий, цитробактеры и клостридий. Это указывает на необходимость систематического контроля за наличием возбудителей бактериальных инфекций на всех критических точках производства продукции птицеводства. Между изолятами, выделенных от больной птиц и с объектов птицеводства, обнаружили различия в их чувствительности к противомикробным средствам из числа АДР химиотерапевтических средств, официально зарегистрированных в нашей стране. Бактерицидную активность относительно изолированных культур обнаружил к колистину, фторфениколю, цефтиокуру, ТимТил 250, доксоциклину, енроксилу и сарафлоксацину. На основеполученных данных будут разроботаны и будет проведена фармако токсикологическая оценка химиотерапевтических средств для обеспечения схем ротации отечественных препаратов для профилактики бактериальных инфекций птицы.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

The sensitivity of the pathogens of poultry’s bacterial diseases to antibiotics

The using of antibiotics and antimicrobials drugs without control may leads to the development of numerous complications and resistance of microorganisms to antibiotics. The using of antibiotics and antimicrobials drugs should are controlled on poultry farms. That is why the monitoring and determination of sensitivity of bacterial diseases agents to antimicrobial drugs are very important. Results of salmonellas’ and kolibakterias’ monitoring in poultry’s farms of Ukraine are introduced in the article. Researches were conducted at the Department of veterinary sanitary examination, microbiology, zoohygiene and safety and quality of livestock products of Sumy NAU. Sampling for microbiological studies was conducted from the hatchery and from pathological material and premises where poultry of different age groups was held. The spread of the disease, morbidity, mortality, mortality rate, age characteristics, economic loss what diseases cause to the poultry farms were counted. Identification of Salmonella and Escherichia was conducted by ELISA with using of RIDASCREEN® and LOCATE® test systems, according to methodical recommendations of RIDASCREEN® and LOCATE® test systems using. The results were read visually or after addition of storageco with ELISA-photometer (reader) at 450 nm. Sensitivity to antibiotics was determined by disco diffusion method in agar. Microbiological monitoring of a number of poultry farms in Ukraine has shown that agents of bacterial diseases’ are widely spread. Between the isolated microflora largest number were accounted for Salmonella (54.1%) and the Escherichia (30.8 per cent). The rest (15,1%) were isolated cultures of Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Salmonella, Campylobacteria, Enterobacteria, and Clostridia Citrobacter. This indicates that systematic control over the availability of the causative agents of bacterial infections in all critical points of production of poultry products is very necessary. Among isolates that were isolated from ill poultry and poultry objects, differences in their sensitivity to antimicrobial agents from active substances that officially have registered in our country were discovered. Bactericidal activity of relatively isolated cultures was showed by colistin, ftorfenicol, zeftiocur, TimTil 250, doxicyclin, enroxil and sarafloxacin.

Текст научной работы на тему «Чувствительность возбудителей бактериальных болезней птицы к антибактериальным препаратам»

HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^0Ha№H0ro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta 6i0TexH0H0riH iMeHi C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

doi: 10.15421/nvlvet7141

ISSN 2413-5550 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 616.65-002- 007.61:616.832.9-008.8-078

Чутливкть збудниюв бактерiальних хвороб птищ до антибактерiальних препара^в

Г.А. Фотша, Ж.С. Клщова tif _ua@meta.ua., Kge1990@mail.ru

Сумський нацюнальний аграрний утверситет, вул. Герасима Кондратьева, 160, м. Суми, 40000, Украша

У статтi наведено результати монторингу сальмонельозу i колiбактерiозу птиц в господарствах Украши. Мжробю-логiчний монторинг ряду птахiвничих господарств Украши свiдчить, що збудники хвороб бактерiально'í етiологií широко розповсюджент. Помiж iзольовано'í мжрофлори найбыьшу ктьюсть становили сальмонели (54,1%) та ешерихп (30,8%). Решту (15,1%) становили iзольованi культури протею, синьогтйног палички, клебаел, iерсинiй, камтлобактерт, ентеро-бактерт, цитробактерт та клостридт. Це вказуе на необхiднiсть систематичного контролю за наявтстю збуднитв бактерiальних тфекцт на вЫх критичних точках виробництва продукцн птахiвництва. Помiж iзолятiв, ят були видтет вiд хвороI птиц та з об'ектiв птахiвництва, виявили вiдмiнностi в Их чутливостi до протимжробних засобiв з числа АДР хiмiотерапевтичних засобiв, офщтно зареестрованих у нашш кртт. Бактерицидну активтсть щодо iзольованих культур виявили: колктин, фторфетколь, цефтiокур, ТiмТiл 250, доксоциклт, енроксил та сарафлоксацин. На основi отриманих даних будуть створеш та буде проведена фармако - токсикологiчна ощнка хiмiотерапевтичних засобiв для забезпечення схем ротацп втчизняних препаратiв для профилактики бактерiальних тфекцт птищ.

Ключовi слова: бактери, сальмонела, ешерихiя, птиця, антибiотикорезiстентнiсть, токсичю речовини, продукти хар-чування.

Чувствительность возбудителей бактериальных болезней птицы к антибактериальным препаратам

В статье приведены результаты мониторинга возбудителей сальмонеллеза и колибактериоза птицы в хозяйствах Украины. Микробиологический мониторинг ряда птицеводческих хозяйств Украины свидетельствует, что возбудители болезней бактериальной этиологии широко распространены. Среди изолированной микрофлоры наибольшее количество составляли сальмонеллы (54,1%) и эшерихии (30,8%). Остальные (15,1%) изолированные микроорганизмы это культуры протея, синегнойной палочки, клебсиелл, иерсиний, кампилобактеров, энтеробактерий, цитробактеры и клостридий. Это указывает на необходимость систематического контроля за наличием возбудителей бактериальных инфекций на всех критических точках производства продукции птицеводства. Между изолятами, выделенных от больной птиц и с объектов птицеводства, обнаружили различия в их чувствительности к противомикробным средствам из числа АДР химиотерапевтичес-ких средств, официально зарегистрированных в нашей стране. Бактерицидную активность относительно изолированных культур обнаружил к колистину, фторфениколю, цефтиокуру, ТимТил 250, доксоциклину, енроксилу и сарафлоксацину. На основеполученных данных будут разроботаны и будет проведена фармако - токсикологическая оценка химиотерапевти-ческих средств для обеспечения схем ротации отечественных препаратов для профилактики бактериальных инфекций птицы.

Citation:

Fotina, A.A., Klischova, Zh.E. (2016). The sensitivity of the pathogens of poultry's bacterial diseases to antibiotics. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 18, 3(71), 182-185.

А.А. Фотина, Ж.Е. Клищева tif _ua@meta.ua., Kge1990@mail.ru

Сумской национальный аграрный университет, ул. Герасима Кондратьева, 160, г. Суммы, 40000, Украина

Ключевые слова: бактерии, сальмонелла, эшерихия, птица, антибиотикорезистентнисть, токсические вещества, продукты питания.

The sensitivity of the pathogens of poultry's bacterial diseases to antibiotics

A.A. Fotina, Zh.E. Klischova tif _ua@meta.ua., Kge1990@mail.ru

Sumy national agricultural university, Gerasim Kondratyev Str., 160, Sumy, 40000, Ukraine

The using of antibiotics and antimicrobials drugs without control may leads to the development of numerous complications and resistance of microorganisms to antibiotics. The using of antibiotics and antimicrobials drugs should are controlled on poultry farms. That is why the monitoring and determination of sensitivity of bacterial diseases agents to antimicrobial drugs are very important. Results of salmonellas' and kolibakterias' monitoring in poultry's farms of Ukraine are introduced in the article. Researches were conducted at the Department of veterinary sanitary examination, microbiology, zoohygiene and safety and quality of livestock products of Sumy NAU. Sampling for microbiological studies was conducted from the hatchery and from pathological material and premises where poultry of different age groups was held. The spread of the disease, morbidity, mortality, mortality rate, age characteristics, economic loss what diseases cause to the poultry farms were counted. Identification of Salmonella and Escherichia was conducted by ELISA with using of RIDASCREEN® and LOCATE® test systems, according to methodical recommendations of RIDASCREEN® and LOCATE® test systems using. The results were read visually or after addition of storageco with ELISA-photometer (reader) at 450 nm. Sensitivity to antibiotics was determined by disco - diffusion method in agar. Microbiological monitoring of a number ofpoultry farms in Ukraine has shown that agents of bacterial diseases' are widely spread. Between the isolated microflora largest number were accounted for Salmonella (54.1%) and the Escherichia (30.8 per cent). The rest (15,1%) were isolated cultures of Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, Salmonella, Campylobacteria, Enterobacteria, and Clostridia Citrobacter. This indicates that systematic control over the availability of the causative agents of bacterial infections in all critical points ofproduction of poultry products is very necessary. Among isolates that were isolated from ill poultry and poultry objects, differences in their sensitivity to antimicrobial agents from active substances that officially have registered in our country were discovered. Bactericidal activity of relatively isolated cultures was showed by colistin, ftorfenicol, zeftiocur, TimTil 250, doxicyclin, enroxil and sarafloxacin.

Key words: bacteria, Salmonella, Escherichia, antibioticoresistanc, poultry, toxic substances, food.

Вступ

Основним бютопом бактерш родiв Escherichia, i Salmonella i шших бактерш e кишковик птищ. У нау-ковш лiтературi останнього часу таке поеднання як паразит-господар отримав назву асощативного сим-бюзу, який мае сво! рiзновиди: мутуалiзм корисний для обох партнерiв; коменсалiзм - нешшдливий для симбюнпв i, нарешп, антагошзм - варiанти шкдли-вих наслщшв для одного з партнерiв (Borisenkova and Rozhdestvenskaja, 2003; Aleksandrov and Migaesh, 2011; Vostroilova et al., 2012; Stegnij et al., 2014). Ко-лошзащя кишковика патогенними мшрооргашзмами починаеться з !х зв'язування з клгтинами кишкового ештелш. Безлiч патогешв включаючи бшьшють видiв економiчно значущих сальмонел i ешерихш, прикрш-ляються до кишковика за допомогою рецепторiв (фь мбрш), специфiчних до певних вуглеводiв кишкового ештелш, що мютить монозу, яку вони надалi руйну-ють i пригтчують корисну мжрофлору кишечнику. Тому застосування антибютишв i протимжробних препаралв робить можливим неефективним лшування багатьох особливо небезпечних хвороб. У той же час безконтрольне застосування антибютишв i протимж-робних препаралв може привести до розвитку чис-ленних ускладнень i до резистентносп мшрооргашз-мiв до антибютишв, що спонукае до постшного контролю !х в птахiвничих господарствах (Wegener, 2009; Dvorskaja and Fotina, 2012; Fotina, 2014). Тому дуже важливим е проведения мониторингу та визначення чутливосп збуднишв бактерiальних хвороб до анти-мшробних препаратiв (Fotina, 2013. 2014).

MaTepia™ i методи дослвджень

Дослiдження проводилися на базi кафедри ветса-некспертизи, мiкробiологii, зооппени та безпеки i якостi продукпв тваринництва Сумського НАУ. Вщ-бiр проб для мiкробiологiчних дослiджень проводили в залах шкубаторш, з патолопчного матерiалу i при-мiщень, де утримуеться птиця рiзних вiкових груп. При цьому враховували поширення хвороби, захво-рюванiсть, смертнiсть, летальнiсть, вiковi особливос-тi, економiчнi збитки яш хвороби наносять господарс-твам. Поави з проб кiсткового та головного мозку, серця, печiнки, жовчного мiхура, м'язiв та iнших ор-гашв проводили на простi, селективнi та диференцш-но - дiагностичнi поживш середовища.

Для мiкробiологiчного монiторингу використову-вали тест - системи фiрми R-biopharm, а саме RIDA ® COUNT, Унiкальнi характеристики запатентованих тест-карток RIDA®COUNT роблять !х не замшними для органiзацii ефективного монiторингу збуднишв хвороб на будь-якому пiдприeмствi (в рамках НА-ССР). Iдентифiкацiю сальмонел i ешерихiй проводили методом iмуноферментного аиалiзу за допомогою тест-систем RIDASCREEN® i LOCATE®, вiдповiдно до методичних рекомендацш по використанню тест-системи LOCATE® i методичними рекомендацiями щодо використання тест-систем RIDASCREEN®. Результати зчитували вiзуально або тсля додавання стопреагенту, за допомогою 1ФА-фотометра (рiдера) при 450 нм. Чутливють до антибютишв визначали диско - дифузним методом в агар.

HayK0BHH BicHHK .HHyBMET iMeHi C.3. IW^KOTO, 2016, T 18, № 3 (71)

Pe3y.hTaTH Ta i'x oßroBopeHHH

OTb cagbM0Hegb03Hi T0KcHK0iH$eK^i y goguHH. 36yg-hhki emepnxio3y Bugigaguca y 30,8% BunagKax. EHTe-p0T0KCHreHHH mTaM E. coli 0157 i3ogoBaBca y 6,1% Big 3aragbHoi KigbKocTi emepuxm, a цe e noTeH^HHHH 36y-gHHK emepnxi03H0i T0KcHK0iH$eK^i (Ta6g. 1). ^ BKa-3ye Ha Heo6xigHicTb cucTeMaTHHHoro Kompogo 3a Haa-BHicTM 36ygHHKiB 6aKTepiagbHux iH^eKqiH Ha Bcix Kpu-thhhhx T0HKax внрo6ннцтвa npogyKqii птaxiвннцтвa.

Та6мицм 1

Moiii'iopim ifiygiinK'iB iiKfreK'niiiinix xBopo6 птнцi b nTaxiBini'iiix rocnogapciBax yKpai'HH, %

CboImh gocgig^eHHHMH mh BcTaH0Bugu, ^o cagb-M0Hegb03 Ta emepuxio3 nomupem iH^eKqii, ix BigcoTOK cKgagae 84,9% Big 3aragbHoi KigbKocTi xBopo6 птнцi. BigcoToK 36ygHHKiB cagbM0Hegb03y - 54,1%. Tpe6a 3BepHyTH yBary ^o Han6igbma KigbKicTb i3ogaTiB BigHo-cuTbca go cepoBapy S. enteritidis - 16,8%, aKi BHKguKa-

№ n/n Salmonella (54,1%) % 15,1% iHma 6aKTepiantHa Mkpo^gopa Escherichia coli (30,8 %) %

1 S. gallinarum 9,1 S. aureus E. coli 078 10,3

2 S. pullorum 10,1 S. faecalis E.coli Ol 2,1

3 S. enteritidis 16,8 C. jejuni E.coli O2 1,8

4 S. typhimurium 10,1 C. diversus E.coli O8 1,2

5 S. jawa 0,6 Y. enterocolitica E.coli Oll 0,6

6 S. infantis 1,3 P. vulgaris E.coli O41 0,3

7 S. montevideo 0,4 E. agglomerans E.coli O55 2,3

8 S. virchow 5,3 K. pneumoniae E. coli 0157 6,1

9 S. london 0,4 P. aeruginosa E. coli 04 6,1

10 S. arizona 0,1 E. coli 035 0,1

npu BH3HaneHHi HyTguBocTi i30gb0BaHux KygbTyp go aHTu6aKTepiagbHux npenapaTiB 6ygo BcTaH0BgeH0 bhco-Ky pe3ucTeHTHicTb i30gb0BaHux KygbTyp cagbM0Heg go aмoкcoцнgiнy, кgннgaмнцннy, remaM^HHy, goкcнцн-KgiHy, eroцiнy, KogicTHHy. ^ mh noвaзyэмo 3 TpuBa-guM BHKopucTaHHaM gaHHux npenapaTiB b nraxiBHHHux rocnogapcTBax. ^yTguBHMu KygbTypu 6ygu go rpynu ^TopxiHogoHiB 3 noKogiHHa (eHpoKcugy, цн$тioкyрy,

$gop$emKogo) i go npenapaTiB K0M6iH0BaH0i gii TiM-Tig 250 Ta caрa$goкcaцнн. Age He 6ygo BuaBgeHo npe-napaTy, go aKoro 6 6ygu HyTguBi Bci eni300THHH0 3Ha-HHMi KygbTypu 6aKTepin. BuKopucraHHa TaKux npenapaTiB npu3BoguTb go HaKonuHeHHa ix b opraHi3Mi mu^ i npogyKqia Big TaKoi mu^ M0®e MaTu 3HaHHy 3agumK0-By KigbKicTb цнx npenapaTiB.

Та6mцн 2

I lopinmiiuii penviiTaiii 'lyT.iiiBocTi phniix ccpoiapii ca.ii>Moiie.i go anTiiMiK'pofiimx npenapaTiB

Ahth6hothkh S. galli-naru S. pullorum S. enteritidis S. typhimurium S. jawa S. infantis S. montevideo S virchow S. london

ÄMoKcHuugiH p p p p p p p p p

KogicTHH c c c c c c c p p

Ogop^eHiKogt h h h h h h h h h

Uu^TioKyp h h h h h h h h h

TiMTig 250 h h h h h h h h h

ErouuH c c c p p p p p p

floKcuuHKgHH p p c c c c c c c

TeHTaMiuHH p p p p p p p p p

EHpoKcug h h h h h h h h h

KnuHgaMHUHH p p p p p p p p p

Capa^goKcauuH h h h h h h h h h

npuMiTKa: h - HyTguBi, c - cga6oHyTguBi, p - pe3ucTeHTHi

AHagorinHi gocgig®eHHa 6ygu npoBegeHi i 3 i3oga-TaMH emepuxm. npu ^0My BcraHoBugu, ^o bohh 6ygu HyTguBi go KogicTHHy, $Top$ernKogo, ^^TioKypy, TiMTig 250, goкcoцнкgiнy, eHpoKcugy Ta capa^goKca-цннy. Pe3ucTeHTHHMH i30gb0BaHi KygbTypu emepuxin 6ygu go aмoкcoцнgiнy, кgннgaмiцннy, eгoцннy, reHTa-мiцннy. Цe, TaKo®, n0B'a3yeM0 3 TpuBaguM bhkophc-TaHHaM gaHHux npenapaTiB y nTaxiBHHHHx rocnogapcTBax. y 3B'a3Ky 3 цнм BBa®aeM0, ^o 3 MeToo npo^igaK-thkh i giKyBaHHa 6aKTepiagbHux xBopo6 mu^ Heo6xig-ho BHK0pucT0ByBaTu gume Ti npenapaTH, go aKux HyT-guBi He MeHme 90% i30gb0BaHux KygbTyp.

npu BHKopucTaHHi aHTHMiKpo6HHx 3aco6iB cgig 6pa-th go yBaru i ix M05KguBy no6iHHy giio Ha opraHi3M птнцi - tokchhhhh e$eKT, agepriHHy peaKqio, po3bhtok guc6aKTepio3iB, BHHHKHeHHa cynepiH^eKqii a6o peaKqii 3arocTpeHHa 3axBopoBaHHa. KpiM Toro, Heo6xigH0 toh-ho BcTaHoBgoBaTH go3u npenapaTiB i po3paxoByBaru Hac ix BHBegeHHa i3 opraHi3My птнцi, 6o M'aco Big Hei i3 3agumKaMH giKapcbKux npenapaTiB M0®e BHKguKaTu y goguHH agepriHHi pea^ii, guc6aKTepio3u, npurmHeHHa iMyHoreHe3y Ta iHmi HeraTHBHi aBH^a.

HayKoBHH BicHHK .HHyBMET iMeHi C.3. I®uubKoro, 2016, t 18, № 3 (71)

Та6мицм 3

I lopinmiiuii pen.ii.TaTii 'lyi.iiiBQCTi pi3Hnx ccpoiapii eiiiepiixiii go amiiMiiK'pofiinix _ npenapaTiii

Ahth6hothkh E. coli 01 2 o lo o E E.coli O8 E.coli O11 E.coli O41 E.coli O55 E. coli 0157 E. coli 078 E. coli 035

ÄMoKcouH.iH p p p p p p p p p

Ko.icTHH H H H H H H H H H

®.op$emKo.b H H H H H H H H H

Uu^TioKyp H H H H H H H H H

TiMTi. 250 H H H H H H H H H

ErouHH H H c p p p p p p

floKcoUHKniH H H H H H H H H H

reHTaMiuHH p p p p p p p p p

EHPOKCH. H H H H H H H H H

K.HHgaMHUHH p p p p p p p p p

Oapa^.oKcauHH H H H H H H H H H

npHMiirca: h - HyT.HBi, c - c.a6oHyT.HBi, p - pe3HcTeHTHi

Bhchobkh

1. MiKpoöio.orinHHH MOHiTopuHr pagy nTaxiBHHHHx rocnogapcTB yKpaiHu cBigHHTb, ^o 36ygHHKH xBopo6 6aKTepia.bHoi eTio.orii mupoKo po3noBcrog®eHHi. no-Mi® i3o.boBaHoi' MiKpo^.opn Han6i.bmy Ki.bKicTb CTa-hobh.h ca.bMoHe.H (54,1%) Ta emepuxii (30,8%). Pem-Ty (15,1%) craHoBH.H i3o.boBam Kygbrypu npoTero, cHHborHiHHoi na.HHKH, K.e6cie., iepcumn, KaMni.o6aK-Tepin, eHTepo6aKTepin, umpo6aKTepiH Ta KgocTpugin. ^ BKa3ye Ha Heo6xigHicTb cucTeMaTHHHoro Kompo.ro 3a HaaBHicTro 36ygHHKiB 6aKTepia.bHux iH^eKuin Ha Bcix KpHTHHHHx ToHKax Bupo6HHUTBa npogyKqii nraxiB-HuuTBa.

2. noMi® i3o.aTiB, aKi 6y.u BHgi.em Big xBopoi muui Ta 3 o6'eKTiB rnaxiBHHUTBa, BuaBH.H BigMiHHocTi b ix nyT.HBocTi go npoTHMiKpo6HHx 3aco6iB 3 Huc.a A^P xiMioTepaneBTHHHHx 3aco6iB, o^iuifeo 3apeecTpo-BaHux y Hamin KpaiHi. EaKTepuuHgHy aKTHBHicTb ^ogo i3o.boBaHHx Ky.bTyp BHaBH.u: Ko.icTHH, $Top$eHi-Ko.b, ue^TioKyp, TiMTi. 250, goKcouHKgiH, eHpoKcu. Ta capa^.oKcauHH.

nepcneKTHBH noga.bmux goc.ig®eHb. OrBopeHHa Ta $apMaKo-ToKcHKo.orinHa ouiHKa xiMioTepaneBTHHHHx 3aco6iB g.a 3a6e3neneHHa cxeM poTauii BiTHH3HaHHx npenapaTiB g.a npo$i.aKTHKH 6aKTepia.bHux iH^eKuin nTuui.

Biß.iorpa^iHHi iiocii. lamm

Borisenkova, A.N., Rozhdestvenskaja, T.N. (2003). Ispytanie kompleksnogo preparata na osnove probiotikov i fermenta dlja profilaktiki bakterial'nyh boleznej u ptic. Sb. nauch. tr. Litovskogo vet. Institute, 99-100.

Aleksandrov, D.E, Migaesh, V.S. (2011). Kompleksnye antibakterial'nye preparaty v promyshlennom pticevodstve. Veterinarija. 10, 13-15 (in Ukrainian).

Vostroilova, G.A., Bliznecova, G.N., Cheskidova, L.V. (2012). Jeffektivnost' primenenija dioksinora dlja lechenija kolibakterioza u cypljat-brojlerov. Innovacionnye razrabotki i ih osvoenie v promyshlennom pticevodstve: mater. XVII Mezhdun. konf. Sergiev Posad, 519-521.

Stegnij, B.T., Gljebova, K.V., Petrenchuk, E.P., Bobrovyc'ka, I.A., Majboroda, O.V. (2014). Epizooto-logichnyj monitoryng bakterial'nyh hvorob ptyci v Ukrai'ni. nVeterynarna medycyna. Harkiv. 98, 99-102 (in Ukrainian).

Wegener, H.C.(2009). Danish initiatives to improve the safety of meat products. Meat Science.

Dvorskaja, Ju.E., Fotina, A.A. (2012). Programma po snizheniju kolichestva sal'monell v produktah pticevodstva. Nauchnoe obespechenie

agropromyshlennogo proizvodstva: Mezhdunarodnyj nauch.-prakt. sborn. Kursk. 1, 14-17. (in Russian).

Fotina, T.I., Fotina, G.A. (2014). Efektyvnist' zastosuvannja ekologichnyh zasobiv pry vyrobnyctvi produkcii' ptahivnyctva. Problemy zooinzhenerii' ta veterynarnoi' medycyny: Zbirnyk naukovyh prac' Harkivs'koi' derzhavnoi' zooveterynarnoi' akademii'. H.: RVV HDZVA. 28, 2, 14-20 (in Ukrainian).

Fotina, A.A. (2013). Novyj preparat dlja profilaktiki boleznej ptic. Innovacii kak faktor razvitija APK i sel'skih territory: Sborn. mezhdun. nauch-prakt. konf. Smolensk, 2, 394-399 (in Russian).

Fotina, T.I., Fotina, G.A. (2014). Mikroflora ptashnykiv Nashe ptahivnyctvo. 6 (36), 84-88 (in Ukrainian).

Cmammn nadiuMxa do peda^ii 6.10.2016

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.