Научная статья на тему 'БУҒДОЙ ЎСИМЛИГИНИНГ ЎСИШ-РИВОЖЛАНИШИГА МИКРОЭЛЕМЕНТЛАРНИ ТАЪСИРИ'

БУҒДОЙ ЎСИМЛИГИНИНГ ЎСИШ-РИВОЖЛАНИШИГА МИКРОЭЛЕМЕНТЛАРНИ ТАЪСИРИ Текст научной статьи по специальности «Биологические науки»

CC BY
0
0
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
Буғдой / мис / марганец / рух / ўсиш / ривожланиш

Аннотация научной статьи по биологическим наукам, автор научной работы — Абдикулов Зафар Умирбоевич, Хожаёрова Дилноза, Жуманов Ўткир

Ушбу мақолада буғдой ўсимлигининг ўсиш-ривожланишига мис, марганец ва рух микроэлементларини таъсири ўрганилган. Тадқиқот натижасида микроэлементлар мис, рух ва марганесдан тўғри фойдаланиш буғдой ўсимлигини ўсиш-ривожланишига, ҳосилдорлиги ва маҳсулот сифатига ижобий таъсир кўрсатиши аниқланди

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «БУҒДОЙ ЎСИМЛИГИНИНГ ЎСИШ-РИВОЖЛАНИШИГА МИКРОЭЛЕМЕНТЛАРНИ ТАЪСИРИ»

lSSN/B>30XX)i*

:>:. Щ

яИйг -i

1Н1Ш i IfltRprg £

sian journal of

cipctSHry research

agement studies

БУГДОИ УСИМЛИГИНИНГ УСИШ-РИВОЖЛАНИШИГА МИКРОЭЛЕМЕНТЛАРНИ ТАЪСИРИ

Абдикулов Зафар Умирбоевич Гулистон давлат университети биология фанлари номзоди,

доцент Хожаёрова Дилноза Гулистон давлат университети магистранти Жуманов Уткир Гулистон давлат университети мустакил тадкикотчиси e-mail:[email protected] https://doi.org/10.5281/zenodo.10947368

ARTICLE INFO

ABSTRACT

Received: 5th April 2024 Accepted: 6th April 2024 Published: 8th April 2024 KEYWORDS

Бугдой, мис, марганец, рух, усиш, ривожланиш

Ушбу мацолада бугдой усимлигининг усиш-ривожланишига мис, марганец ва рух микроэлементларини таъсири урганилган. Тадцицот натижасида микроэлементлар мис, рух ва марганесдан тугри фойдаланиш бугдой усимлигини усиш-ривожланишига, уосилдорлиги ва маусулот сифатига ижобий таъсир курсатиши аницланди Узок; ва;т давомида усимликларни нормал усиб-ривожланиши учун углерод, водород, кислород ва азотдан таш;ари олтита минерал ёки кул элементлари - фосфор, калий, калций, магний, олтингугурт ва темир зарур деб х,исобланган.

Кейинчалик олиб борилган тад;ик;от натижалари асосида усимликларнинг усиб -ривожланиши учун ю;орида курсатилган унта элементлар билан бирга микроэлементлар гурух,и зарурлиги курсатиб утилган[1]. Уларга биринчи навбатда бор, марганец, рух, мис ва молибден тегишли.

Донли экинларни усиб-ривожланиши учун биостимулятор сифатида микроэлементлардан фойдаланиб уларнинг усиш-ривожланишини физиологик жих,атдан яхшилаш ва х,осилдорлигини х,ам оширишга эришилган[2,3,4,5].

Микроэлементлар усимликларда оз микдорда булади. Бирок; микроэлементларни етишмаслиги ёки орти;чалиги усимликларни усиши ва х,осилдорлигига салбий таъсир килишга олиб келади, бу х,олат эса инсонлар ва х,айвонларни сифатли озу;а мах,сулотлари билан ози;лантиришга таъсир ;илмо;да. Бунинг о;ибатида усимликларни микроэлементлар билан таъминлаш умумбиологик ах,амиятга эга булмокда.

Ишнинг мацсади: Бизнинг ишимизнинг мацсади мис, марганец, ва рух элементларини бугдой усимлигини усиш-ривожланишига таъсирини урганиш.

Тадк;ик;от усули ва материаллар: Тадцицот объекти сифатида бугдойнинг Дустлик нави танлаб олинди. Тажриба бир хил температура шароитида олиб борилди. Тажрибада бугдойнинг Дустлик навини 250 дона уруги ажратиб олиниб, бугдой донлари мис, марганец, ва рух сулфат эритмалари билан ишлов берилди.

Микроэлементлар мицдори атом-абсорбцион спектрофотометрда атом-абсорбцион анализ усусли ёрдамида аницланди. Бу усул ютилиш спектрлари буйича мицдорий анализ асосланган[1].

Олинган натижалар ва уларнинг таххлили: Бугдой усимлигини усиш-ривожланишини мух,им даврлари булиб, бу даврда усимлик микроэлементларга жуда кучли мухдюжлик сезади. Усимликлар усиш-ривожланиш даврларида маълум бир кимёвий элементга бир эмас, икки ёки ундан куп талаб цилиши мумкин. Агар бугдойни усиш-ривожланишини мух,им даври унинг ривожланишининг бошлангич фазаларида булса, унда уругларни микроэлементлар билан ишлов бериб экиш яхши натижа беради. Агар бунда давр иккита булса ундан уларнинг бирида уругларни микроэлементлар билан ишлов бериб экиш ва кейинги даврларда уларни барглари орцали озицлантириш мух,им х,исобланади. Усимликлар бир элементга булган талаби унинг усиш -ривожланиш даврларида бир эмас бир неча марта булиши мумкин. Биз бугдойнинг бошоцлаш давригача кузатишга муаффац булдик. Бунда тадцицот давомида анцландики, бугдойнинг усиш-ривожланишини мух,им давриларини бирида мис ва рух микроэлементига жуда кучли талаб булиб бу давр уларнинг тупланиш даври х,исобланади. Бу даврда вегетатив органларни шаклланиши: тупланиш тугунида ён новдаларнинг х,осил булиши ва усиши билан биргаликда бугин илдизлари (иккиламчи) тизими х,осил булади. Бирламчи (муртак) илдизлардан фарц цилиб, иккиламчи илдизлар тупланиш тугунидан ривожланиши кузатилади. Униб чициш даврининг охирида бугдой усимлиги тупроцдаги марганецга талаби кучаяди. Бу х,олат тажрибанинг 8 кунида кузатилди.

Уругларни биринчи ишлов берилган(уругларни микроэлементлар билан ишлов берилгандан кейин 1,2 3 ва 4 кунлар)дан кейин уларни униб чициш босцичида эндоспермдаги зах,ира моддаларни тупроцдаги намлик х,исобига амалга ошади. Шу сабабли бу босцичда бугдой них,олларини микроэлементлар билан ишлов беришни талаб цилмайди. 4 кундан бошлаб усимликда илдиз пайдо була бошлайди ва у атрофдаги барча компопентларни узлаштираолади. Шу вацтдан бошлаб усимликларни микроэлементларга талаби боцичма-босцич кучаяди. Илдиз х,осил булгунча микроэлементларга талаб эндоспермдан таъминланади. Илдиз х,осил булгандан кейин эса тупроцнинг минерал ва органик моддалари орцали озицланади. Бугдой них,олари униб чиццандан бир неча кун утиб 3-4 барглар х,осил булади. Шу пайтдан бошлаб поя ва баргларни усиши секинлашиб, тупланиш даври бошланади. Тупланиш ер ости илдиз тугунларидан поялар х,осил булиш жараёни х,исобланади. Бу х,олат тажрибанинг 17 кунига тугри келди. Бу босцичда усимлик тупроцдан микроэлементларни куп мицдорда узлаштира бошлайди. Бу усишнинг интенсивлашиши, метаболик жараёнлар ва фотосинтез фаоллигини ошиши билан боглиц эх,тиёждан келиб чициши мумкин.

Тажрибани 17 кунидан кейин усимликдан намуна олиб уни нокулай шароитга жойлаштирилди, яъни сугориш тухтатилди, ёруглик кискартирилди ва окибатда уни ривожланиши бузилганлиги кузатилди. Охирги намуналар 54 кундан кейни усимлик найчалаш боскичига утгандан кейин олинди. Бу давр асосий поялар оралигидаги бугинларни усиши оркали амалга ошади. Тупланиш фазаси янги морфологик белгилар(кушимча ён илдизлар ва ён поялар) х,осил булиши билан борса поя баргларни усиши секинлашиши кузатилади. Бундан ташкари ушбу фазада тупланиш тугуни ривожланиши натижасида у ерда зах,ира озука моддлари асосан, углеводлари тупланади. Тупланиш фазасида тупланиш тугунини зарарланиши бутун усимликни нобуд булишига олиб келиши аникланган, шунинг учун бу фазада усимлик атрофдан керакли моддаларни олиш жуда мух,имдир. Найчалаш боскичида микроэлементларни усимликда камайиши кузатилади.

Мис сулфатнинг 0.1мг/л концентрация фойдаланиш усимликни барча ривожланиш фазаларида назоратга нисбатан усишини 9%га яхшилаши аникланди. Униб чикиш боскичида бугдой них,олларини ривожланиши уругдаги эндосперм оркали таъминланади. Тажрибада 4 кундан бошлаб илдизчалар пайдо булиб, 8 кунга келиб уларнинг буйининг узунлиги назоратга нисбатан 3 см га юкорилиги кузатилди. Урганилаётган бугдойнинг 17 ва 54 кунларидан унинг узунлиги кескин ошиши кузатилди. Бунда назоратда 23 см булса тажрибада 29 см ни ташкил килди. Бугдойнинг усишини 17 кунгача секинлашини бу вактда унинг тупланиши жараёни утаётганлиги билан, 54 кундан кейин усишини эса унда найчалаш боскичини бошланиши билан изох,лаш мумкин. Шундай килиб, мис сульфатни 0.1мг/л концентрация ривожланаётган бугдой усимлигига ижобий таъсир курсатиши аникланди. Бу даврда бугдой усимлиги илдизини ривожланиши натижасида у тупрокдан микроэлементларни узлаштиришни бошлайди ва шунинг х,исобига унинг усиб ривожланиши тезлашади.

Мис сулфать таъсирида нафакат бугдойнинг буйнинг фаол усиши балки бошка вегетатив органлардан барг, илдиз ва поянинг оралик бугинларини усиши ва ривожланиши кузатилади. Бу х,олат назоратда тажрибадагига нисбатан 2-3 кундан кейин х,осил булиши кузатилди. Бугдой усимлигини илдизларини шаклланиши назорат х,ам тажрибада х,ам бир хил вактда амалга ошган булса х,ам тажрибадаги намунада бир неча кун тезрок шаклланиши аникланди. Шундай килиб мис сулфат билан ишлов берилган бугдой усимлиги намуналарида тажрибанинг 5 кунида 4-5 та, назоратдаги бугдой усимлиги намуналарида эса 2-3 та илдиз кисмлари х,осил булди. Усимликнинг баргларида х,ам назорат билан тажрибадаги намунада 1 см га фарк килиши кузатилди. Бунга сабаб килиб усимликни микроэлемент билан озикланаётганлигини курсатиш мумкин. Демак микроэлементлар усимликни усиб ривожланиши учун алохдда ах,амият касб этиб, ферментларни асоий кисми х,исобланиб, усимликда кечадиган фотосинтез, нафас олиш ва бошка физиолигик жараёнларни фаоллаштиради. Куйидаги жадвалда бугдой усимлигида микроэлементларни тупланиши курсатилган.

1-Жадвал

БуFдой ривожланишида микроэлементларни микдори

(мг/кг КУРУК огирликка нисбатан)

Ишлов берилган суткалар Мис Марганец Рух

1 5.54 24.81 13.83

3 3.32 13.4 10.26

4 0.69 12.17 8.34

8 1.48 28.87 15.94

17 3.92 20.93 22.46

54 3.11 40.10 21.87

Жадвалдан шуни куриш мумкинки, мис микдори биринчи кунда кейинги кунлардагига нисбатан 5мкг/кг юкори. Кейин миснинг мивдори 0.79мкг/кг гача кескин камаяди, 8 кундан бошлаб эса унинг микдри ортиши кузатилади. Рухни тупланиши х,ам шу тарзда амалга ошади. Бугдойнинг ривожланиб боришида марганецнинг таъсир динамикаси мис ва рухга нисбатан фар; килишини кузатиш мумкин. Бунда 8 куни уни микдорини ю;орилигини куришимиз мумкин, шундан кейин кескин камайиши, 54 кундан эса энг ю;ори микдор 41.2мкг/кг ташкил килиши ани;ланди. Назоратда ривожланаётган бугдой намуналарида микроэлементлар таъсирини куйидаги жойлаштириш мумкин: Мп > 2п > Си. Метал тузлари билан ишлов берилган яъни тажрибадаги бугдой намуналарида эса микроэлементлар таъсирини тупланиш ва найчалаш боскичидан кейни куйидагича жойлаштириш мумкин: 2п > Мп > Си. Бу шуни курсатадики, метал тузлари марганецга нисбатан антогонист булиб, уни рухдан кейин иккинчи уринда алмаштиради. Мис ва рух микроэлементлари учун барча урганилган бугдой намуналарида куйидаги тенденция кузатилди: Элементлар микдри ошиб бориб, у тупланиш фазасида уларни микдри максимал даражага етди, ундан кейин камайишни бошлади. Марганецда эса назорат х,ам тажрибадаги бугдой намуналарида х,ам тупланиш фазасида х,ам найчалаш фазасида х,ам юкори микдорни ташкил килди. Ю;орида таъкидлаб утилганидек бу кунлар бугдой усимлигини ривожланишидаги мух,им даврлар х,исобланиб, бу даврда микроэлементлар микдори икки баравар ошишини кузатиш мумкин.

Усимликларни элементларни шимиши мис сульфат билан озиклантирилганда ошиши, рух сулфат билан эса камайши кузатилади. Шу билан бирга металл тузлари билан ишлов берилганда уларни усиб ривожланиши назоратга нисбатан юкори булиши кузатилган.

Хулоса: Усимликлар тупрокдан керакли элементларни танлаб олади. Бу усимликни маълум микроэлементга булган эх,тиёжига ва унинг тупрокда мавжудлигига боглик, бу унинг тупрокдаги шакли билан белгиланади. Тупрокдаги микроэлементлар х,аракатланиш шаклларини тартибга солиш кишлок хужалигида жуда фойдали булиши мумкин., чунки бу моддаларнинг етишмаслиги усимликларни усишини кечикишига олиб келади, х,осилига таъсир килади ва усимликни нобуд булиш даражасигача олиб

келади. Тупрокда микроэлементларни интоксикациясига сабаб булиши мумкин.

ортикча булиши эса усимликни

Сирдарё вилоятида тупроцлар алвиюал содали тупроцларга сепилади. Улар таркида миснинг юцори мицдори 1.56мг/кг. Мисни хдддан ташцари усимликка зарарли таъсирини олдини олиш учун тупроцца фосфатлар киритиш зарур. Бу эса усимликка мисни таъсирини камайтиради. Кумли ва гумусли тупроцларда рухни етишмаслиги мавжуд, шунинг учун купинча органик моддлар орцали рухни х,аракатга келтириш мумкин.

Микроэлементлар мис, рух ва марганесдан тугри фойдаланиш бугдой усимлигини усиш-ривожланишига, х,осилдорлиги ва мах,сулот сифатига ижобий таъсир курсатиши мумкин. Бугдой усимлигини дастлабки униб чицишида дон таркибидаги микроэлементлардан фойдаланса, тупланиш ва найчалаш босцичида эса тупроцда микроэлементлар мицдорини купайтириш зарур.

Адабиётлар руйхати:

1. Жуманов, У., Кушиев, Х., Кулиев, Т., & Журабоева, М. (2022). Количество пигментов у генотипов озимой пшеницы. Международный центр научновго сотурудничества Фундаментальные и прикладные научные исследования "Наука и просвещение" Пенза. 2022г, 15-18.

2. Кулиев, Т. К., Кушиев, Х., Жуманов, У., Кенжаев, А., & Журабоева, М. (2022). ЧИСЛЕННЫЙ ПОДХОД В АНАЛИЗЕ ГЕНОТИПОВ РАСТЕНИЙ. Современные проблемы науки, общества и образования, 21.

3. Кулиев, Т., .Жуманов, У., & Тожиева, О. (2024). ОСОБЕННОСТИ ИЗМЕНЧИВОСТ ПРИЗНАКОВ ОЗИМЫХ ПШЕНИЦЫ В УСЛОВИЯХ ПОЧВЕННОГО ЗАСОЛЕНИЕ . Центральноазиатский журнал междисциплинарных исследований и исследований в области управления, 1(5), 272-277. извлечено от https://in-academy.uz/index.php/cajmrms/article/view/29773

4. Содицова , Д., Жуманов, У., & Кулиев , Т. (2024). ДОНИ КОБИКСИЗ ВА КОБИКЛИ АРПА НАВЛАРИДА ФОТОСИНТЕТИК ПИГМЕНТЛАРИ МИКДОРИ . Центральноазиатский журнал междисциплинарных исследований и исследований в области управления, 1(5), 266-271. извлечено от https://in-academy.uz/index.php/cajmrms/article/view/29772

5. Qo'shiyev , H., & Jumanov , O. (2024). ORGANIK G'O'ZA UNING BIOMETRIK KO'RSATKICHLARI VA HOSILDORLIGI . Центральноазиатский журнал междисциплинарных исследований и исследований в области управления, 1(5), 260265. извлечено от https://in-academy.uz/index.php/cajmrms/article/view/29771

6. Рахматов, О. О., Рахматов, Ф. О., Тухтамишев, С. С., & Худойбердиев, Р. (2019). Дыня древнейшая культурацентральной Азии. In Научные основы развития АПК (pp. 166168).

7. Рахматов, Ф. О., & Рахматов, О. (2023). МЕТОДИКА ОПРЕДЕЛЕНИЯ ТЕПЛОВОГО БАЛАНСА И АЭРОДИНАМИЧЕСКИХ ПАРАМЕТРОВ СУШИЛЬНОЙ УСТАНОВКИ. Journal of Agriculture & Horticulture, 3(6), 90-94.

8. Артиков, А., Машарипова, З. А., & Рахматов, Ф. О. У. (2020). АВТОМАТИЗИРОВАННЫЕ РАСЧЕТЫ РАВНОВЕСИЯ ТРЕХФАЗНОЙ СИСТЕМЫ В ПРОЦЕССЕ ОБЕЗВОЖИВАНИЕ

CENTRAL ASIAN JOURNAL OF MULTIDISCIPLINARY RESEARCH AND MANAGEMENT STUDIES À

ЖИДКОГО МАТЕРИАЛА. Universum: технические науки, (12-3 (81)), 24-30.

9. Rakhmatov, O., Tukhtamishev, S. S., Khudoiberdiev, R. K., Adilov, A. А., & Rahmatov, F. O. (2023, April). Experimental and theoretical studies of the modulus of elasticity and Poisson's ratio for vegetable and melon crops. In International Conference on Digital Transformation: Informatics, Economics, and Education (DTIEE2023) (Vol. 12637, pp. 291-297). SPIE.

10. Рахматов, О. О., Рахматов, Ф. О., & Тухтамишев, С. (2017). ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ЭФФЕКТИВНОСТЬ ТЕХНОЛОГИЧЕСКОЙ ЛИНИИ ПО ПРОИЗВОДСТВУ ВЯЛЕНОЙ ДЫНИ. In Научно-практические пути повышения экологической устойчивости и социально-экономическое обеспечение сельскохозяйственного производства (pp. 1317-1320).

11. Рахматов, О., Нуриев, К. К., & Юсупов, А. М. (2013). Безотходная технология переработки остатков хлопчатника. Вестник Алтайского государственного аграрного университета, (6 (104)), 103-108.

12. Рахматов, О. (2016). К вопросу тепловой оптимизации режима эксплуатации солнечно-топливной сушильной установки конвективного типа. Вестник Алтайского государственного аграрного университета, (1 (135)), 132-138.

13. Рахматов, О. (2015). Реализация и эксплуатация гибких производственных систем комплексной безотходной переработки продуктов виноградарства. Ташкент: Изд-во «Фан.

14. Iskandarov, Z. S., Rakhmatov, O., Salomov, M. N., Akhmedov, S. K., & Rashidov, A. S. (2011). Double chamber solar and fuel drying unit for agricultural products. Applied Solar Energy, 47(1), 24.

15. Nuriev, K. K., Nuriev, M. K., Rakhmatov, O., Korabekova, S., & Bakhronova, M. A. (2022, December). Determination of the total resistance of the ploughshare when the blade is blunted. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 1112, No. 1, p. 012014). IOP Publishing.

16. Рахматов, О., Унгаров, А. А. У., Рахмонкулова, Ё. М. К., & Султонов, Н. Ш. У. (2019). Разработка трёхвалкового аппарата для пластификации вяленой дыни. Наука, техника и образование, (9 (62)), 41-43.

17. Рахматов, О. (2014). Разработка комплексной мини-линии по переработке винограда на кишмиш для сельхозпредприятий малой и средней мощности. Вестник Алтайского государственного аграрного университета, (2 (112)), 138-142.

18. РАХМАТОВ, О., НУРИЕВ, К. К., & ТОШБАЕВА, Ш. К. (2014). Безотходная комплексная переработка плодов дыни. In ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ: ПУТИ ИННОВАЦИОННОГО РАЗВИТИЯ (pp. 222-226).

19. Saidov, J., Matmusayeva, M., & To'rayeva, Z. (2024). AXBOROT TIZIMLARI VA ULARNING RIVOJLANISHI OMILLARI. Центральноазиатский журнал междисциплинарных исследований и исследований в области управления, 1(4), 66-69.

20. Rakhmatov, O., & Rakhmatov, F. (2023). Experimental study of the process of drying melon slices in a chamber-convection dryer. In E3S Web of Conferences (Vol. 443, p. 02004). EDP Sciences.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.