Научная статья на тему 'Влияние цитратов хрома, селена, кобальта и цинка на биологическую ценность молока и продуктивность коров'

Влияние цитратов хрома, селена, кобальта и цинка на биологическую ценность молока и продуктивность коров Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
232
47
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
КОРОВИ / МОЛОКО / MILK / ЖИРНі КИСЛОТИ / ЖИР / FAT / БіЛОК / ЛАКТОЗА / LACTOSE / СЗМЗ / СЕРЕДНЬОДОБОВІ НАДОЇ / COWS / FATTY ACIDS / PROTEIN / DRY FAT-FREE RESIDUE / DAILY YIELD

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Хомин М.М., Федорук Р.С., Кропивка С.Й., Храбко М.И.

При минеральном балансировании рационов коров применяются Хром, Селен, Кобальт и Цинк, которые имеют влияние на физиолого-биохимические процессы в организме животных и в частности на их липидный обмены. Как известно, усвоение микроэлементов зависит не столько от их количества, сколько от химического соединения. Поэтому, в кормлении коров нами применялись органические соединения Cr, Se, Co и Zn изготовленные методом нанотехнологий. Опыт проведен на 20 полновозрастных коровах украинской черно-рябой молочной породы, аналогах по возрасту, производительности, массы тела и периодом лактации. В подготовительный период коров было разделено на 2 группы. В отличие от коров контрольной, животным ІІ опытной группы скармливали минеральную добавку цитратов хрома, селена, кобальта и цинка (30 мкг Cr, 25 мкг Se, 100 мкг Со и 100 мг Zn на кг с. в. рациона). Для лабораторных исследований один раз в подготовительный период и на 30 и 60 сутки применения минеральной добавки контролировали продуктивность коров с определением суточного удоя молока и его химического состава. В образцах молока определяли: содержание жирных кислот общих липидов, витаминов А и Е, жира, лактозы, белка, СОМО и плотности. Установлено, что включение в рацион коров опытной группы в течении 1и 2-го месяцев лактации минеральной добавки, способствовало увеличению содержания в молоке полиненасыщенных жирных кислот, повышению жирности молока на 0,17 и 0,18 % (абсолютных), среднесуточных удоев на 3,7 и 7,1 %. Оплодотворяемость коров возросла на 16,1 %.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по животноводству и молочному делу , автор научной работы — Хомин М.М., Федорук Р.С., Кропивка С.Й., Храбко М.И.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

ВПЛИВ ЦИТРАТІВ ХРОМУ, СЕЛЕНУ, КОБАЛЬТУ ТА ЦИНКУ НА БІОЛОГІЧНУ ЦІННІСТЬ МОЛОКА І ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ

For mineral balancing of cow''s rations Chromium, Selenium, Cobalt and Zinc are used. These elements have an impact on physiological and biochemical processes in animals and in particular on their lipid metabolism. It is know, that assimilation of trace elements depends not only the quantity, but on their chemical composition. Therefore, for the feeding of cows we used organic compounds of Cr, Se, Co and Zn produced by nanotechnology. For experiment 20 Ukrainian black and white dairy cows, analogs of age, performance, weight and lactation were used. These animals were divided into 2 groups: control and experimental. Experimental group was fed by mineral supplements of citrate chromium, selenium, cobalt and zinc (30 mg Cr, 25 mg Se, 100 mg Co and 100 mg Zn /kg of d. m. of the diet). Daily milk yield and its composition were controlled once in preparatory period and in 30 and 60 days of mineral supplements. Fatty acids content of total lipids, vitamins A and E, fat, lactose, protein, and dry fat-free residue, density were determined in milk. It was established that the addition to the diet of experimental cows during the first 2 months of lactation the mineral supplements resulted in an increase of milk polyunsaturated fatty acids, milk fat increasing on 0,17 and 0,18 % and average daily milk yield on 3,7 and 7,1 %. Enhancing of cow''s fertilization on 16,1 % was observed.

Текст научной работы на тему «Влияние цитратов хрома, селена, кобальта и цинка на биологическую ценность молока и продуктивность коров»

УДК: 636.2: 620.3: 637.047:577.115.3

Хомин М. М., к.б.н., с.н.с., Федорук Р. С., д.вет.н., членкор НААН, Кропивка С. Й., к.с.-г.н., с.н.с., Храбко М. I., к.с.-г.н., м.н.с. ©

1нститут б1ологИтваринНААН, м. Львгв

ВПЛИВ ЦИТРАТ1В ХРОМУ, СЕЛЕНУ, КОБАЛЬТУ ТА ЦИНКУ НА

БЮЛОГ1ЧНУ Ц1НН1СТЬ МОЛОКА I ПРОДУКТИВН1СТЬ КОР1В

За м1нерального балансуеання работе кор1в застосовуютъся Хром, Селен, Кобальт та Цинк, якг маютъ еплие на ф1з1олого-б1ох1м1чм процеси в оргашзм! теарин / зокрема на !х лтдний обм1ни. Як в1домо, засеоення м1кроелемент1в залежить не стшъки вгд Их кглъкостг, екглъки вгд хгмгчно! сполуки. Тому, у гоЫелг кор1в нами застосоеуеалися оргашчм сполуки Сг, Бе, Со та Хп виготовлеш методом нанотехнологт.

Досл1д проведено на 20 повнов1кових коровах украгнськог чорно-рябо! молочно! породи, аналогах за в1ком, продуктивметю, масою тыа та пер1одом лактацИ. У тдготовчий пер1од кор1в було роздыено на 2 групи. На в1дм1ну кор1в контрольной, тваринам II досл1дно! групи згодовували м1неральну добавку цитрат1в хрому, селену, кобальту та цинку (30 мкг Сг, 25 мкг Бе, 100 мкг Со та 100 мг Хп на кг с. р. рацгону). Для лабораторних досл1джень один раз у тдготовчий перюд та на 30 та 60 доби застосування минерально! добавки контролювали молочну продуктившетъ кор1в з визначенням добового надою молока та його х1м1чного складу. Узразкахмолока визначали: вм\ст жирних кислот загалънихлтд1в,втам1шв А та Е, жиру, лактози, быка, СЗМЗ та густину.

Встановлено, що включения до району кор1в досл1дно! групи протягом 1- / 2-го мгсяцгв лактацИ мгнерально! добавки, сприяло збгльшенню у молоцг пол1ненасичених жирних кислот, тдвищенню жирност1 молока на 0,17 та 0,18 % (абсолютних), середнъодобових надо!в — на 3,7 та 7,1 %. Запл1днювашстъ кор1в зросла на 16,1 %.

Ключов1 слова: коровы, молоко, жирнг кислоты, жир, бток, лактоза, СЗМЗ, середньодобов1 надо!

УДК: 636.2: 620.3: 637.047:577.115.3

М. М. Хомин, Р. С. Федорук, С. Й. Кропивка, М. И. Храбко

Институт биологии животных НААН

ВЛИЯНИЕ ЦИТРАТОВ ХРОМА, СЕЛЕНА, КОБАЛЬТА И ЦИНКА НА БИОЛОГИЧЕСКУЮ ЦЕННОСТЬ МОЛОКА И ПРОДУКТИВНОСТЬ

КОРОВ

При минеральном балансировании рационов коров применяются Хром, Селен, Кобальт и Цинк, которые имеют влияние на физиолого-биохимические процессы в организме животных и в частности на их липидный обмены. Как известно, усвоение микроэлементов зависит не столько от их количества, сколько от химического соединения. Поэтому, в кормлении коров нами применялись органические соединения Сг, Бе, Со и Хп изготовленные методом нанотехнологий.

© Хомин М. М., Федорук Р. С., Кропивка С. Й., Храбко М. I., 2014

338

Опыт проведен на 20 полновозрастных коровах украинской черно-рябой молочной породы, аналогах по возрасту, производительности, массы тела и периодом лактации. В подготовительный период коров было разделено на 2 группы. В отличие от коров контрольной, животным II опытной группы скармливали минеральную добавку цитратов хрома, селена, кобальта и цинка (30 мкг Cr, 25 мкг Se, 100 мкг Со и 100 мг Zn на кг с. в. рациона). Для лабораторных исследований один раз в подготовительный период и на 30 и 60 сутки применения минеральной добавки контролировали продуктивность коров с определением суточного удоя молока и его химического состава. В образцах молока определяли: содержание жирных кислот общих липидов, витаминовАиЕ, жира, лактозы, белка, СОМО и плотности.

Установлено, что включение врацион коров опытной группы в течении 1-и 2-го месяцев лактации минеральной добавки, способствовало увеличению содержания в молоке полиненасыщенных жирных кислот, повышению жирности молока на 0,17 и 0,18 % (абсолютных), среднесуточных удоев — на 3,7 и 7,1 %. Оплодотворяемость коров возросла на 16,1 %.

UDC: 636.2: 620.3: 637.047:577.115.3

M. M. Khomyn, R. S. Fedoruk, S. Y. Kropivka, M. I. Khrabko

Institute of biology of animals NAAS

IMPACT OF CITRATES OF CHROMIUM, SELENIUM, COBALT AND ZINC ON THE BIOLOGICAL VALUE OF MILK AND THE YIELD OF

COWS

For mineral balancing of cow's rations Chromium, Selenium, Cobalt and Zinc are used. These elements have an impact on physiological and biochemical processes in animals and in particular on their lipid metabolism. It is know, that assimilation of trace elements depends not only the quantity, but on their chemical composition. Therefore, for the feeding of cows we used organic compounds of Cr, Se, Co and Zn produced by nanotechnology.

For experiment 20 Ukrainian black and white dairy cows, analogs of age, performance, weight and lactation were used. These animals were divided into 2 groups: control and experimental. Experimental group was fed by mineral supplements of citrate chromium, selenium, cobalt and zinc (30 mg Cr, 25 mg Se, 100 mg Co and 100 mg Zn /kg of d. m. of the diet). Daily milk yield and its composition were controlled once in preparatory period and in 30 and 60 days of mineral supplements. Fatty acids content of total lipids, vitamins A and E, fat, lactose, protein, and dry fat-free residue, density were determined in milk.

It was established that the addition to the diet of experimental cows during the first 2 months of lactation the mineral supplements resulted in an increase of milk polyunsaturated fatty acids, milk fat increasing on 0,17 and 0,18 % and average daily milk yield - on 3,7 and 7,1 %o. Enhancing of cow's fertilization on 16,1 % was observed.

Key words: cows, milk, fatty acids, fat, protein, lactose, dry fat-free residue, daily yield

Вступ. Як вщомо, мшроелементи ввдграють важливу роль у функцюнуванш живого оргашзму. Вони беруть участь у бшковому, лшщному,

339

вуглеводному, мшеральному та шших обмшах, активують ферментш системи тощо [1, 2]. Забезпечення нормовано! потреби мжроелементами у рацюнах кор1в, особливо у високопродуктивних у nepmi мкящ лактацп, е необхщною умовою для прояву ними генетичного потенщалу та високо! якост1 отримано! продукци [3, 4]. На даний час для забезпечення повноцшного мшерального живлення оргашзму тварин у св1товш практищ застосовують сол1 мшеральних та оргашчних кислот, зокрема, у вигляд1 хелатних компонешгв, як кормов! добавки, що мктять Ферум, Купрум, Иод, Хром, Селен, Кобальт, Цинк та rnmi 6ioreHHi мшроелементи [1-3].

В останш роки стр1мко розвиваеться новий напрям науки як нанотехнолопя, що забезпечуе можливкть використання наночастинок м1кроелемент1в у тваринництв1 та ветеринарнш медицин! [5, 6]. Застосування у год1вл1 тварин карбоксилат1в, зокрема цитрапв м1кроелемент1в, одержаних на основ! нанобютехнологи, забезпечуе високу бюлопчну i технолопчну ефектившсть та еколопчну безпечшсть цих сполук [7, 8]. Однак, «наноцитрати» м1кроелемент1в були вперше одержан! в Укра!ш лише в останш 5 роюв, тому вивчення !х бюлопчних ефект1в потребуе всеб1чних дослщжень, що були розпочат1 в 1БТ НААН у 2010 рощ i продовжуються сьогодш на великш рогатш худобу щурах, кролях, свинях та бджолах [9, 10].

У зв'язку з цим, метою дослщжень було вивчити вплив цитрат1в хрому, селену, кобальту та цинку, виготовлених методом з використанням нанотехнологи, на бюлопчну цшшсть молока та продуктившсть кор!в у nepmi два мкящ лактаци.

Матер1али i методи. Дослщ було проведено у ДП "ДГ Паачна" 1нституту корм!в та сшьського господарства Подшля НААН на 20 повновжових коровах украшсько! чорно-рябо! молочно! породи, аналогах за в1ком (3-4 лактащя), масою тща (550-650 кг), перюдом лактаци (1-й мюяць теля отелення). Утримання кор1в прив'язне у стшловий та пасовищне у весняно-л1тнш перюд з нормованою пдавлею за живою масою i piBHeM продуктивности Дошня кор!в у молокопровщ. У пщготовчий перюд кор!в було роздшено на 2 групи. Тварини контрольно! (I) i дослщно! (II) груп отримували основний рацюн (ОР), збалансований за поживнютю [11]. У дослщний перюд коровам II групи згодовували мшеральну добавку цитрат1в хрому, селену, кобальту та цинку у кшькост1 30 мкг Cr, 25 мкг Se, 100 мкг Со та 100 мг Zn на кг с. р. рацюну, яка наносилася на даванку комбжорму щоденно кожнш твариш окремо. Карбоксилати м1кроелемент1в були виготовлеш методом М. Кос1нова i В. Каплуненказвикористанням нанотехнологи [12].

Для лабораторних досл1джень один раз у пщготовчий перюд (10 д1б до початку згодовування) та на 30 та 60 доби застосування мшерально! добавки контролювали молочну продуктивнють кор1в з визначенням добового надою молока та його х1м1чного складу. У зразках молока визначали: жирнокислотний склад загальних лiпiдiв на газорщинному хроматограф! "Хром-5" (PiBicH. Ф., ДаниликБ. Б., 1995), густину, вмкт жиру, лактози, бщка, СЗМЗ — на anapari EKOMILK "TOTAL", вгамшв А та Е — на anapari "Мшхром-4" (за методом Н. П. Олексюк та ш., 2007). EioxiMi4Hi досл1дження проводили за описаними у довщнику методиками [13]. KpiM цього, контролювали вплив добавки на заплщнювашеть KopiB. Отримаш результата дослщжень обчислено за допомогою стандартного пакету статистичних програм Microsoft EXCEL.

340

Результата дослщжень. Як показали дослщження, вмют жирних кислот загальних лшщ1в молока у кор1в дослщно! групи, яю протягом двох мюящв отримували мшеральну добавку не мав особливих в1рогщних м1жгрупових вщмшностей (табл. 1). У молощ кор1в дослщно! групи на 1-му мюящ згодовування добавки спостер1галося незнание зменшення вмюту насичених жирних кислот, що становило 44,67 проти 45,27 % у контроле а натомшть збшьшення ненасичених жирних кислот 55,33 проти 54,73 % вщбулося, в основному, за рахунок полшенасичених. У результат! цього, значения 1НЛ молока кор1в дослщно! групи становило 0,81 проти 0,83 у контроле що вказуе на зменшення вмкту насичених жирних кислот лшщ1в молока.

Аналопчш змши жирнокислотного складу молока спостер1галися { на 2-му мюящ застосування добавки. Так, вмкт насичених жирних кислот молочного жиру у кор1в дослщно1 групи становив 44,55 проти 44,95 % у контроле а ненасичених — зрк до 55,45 проти 55,05 %, в основному за рахунок полшенасичених. При цьому, ШЛ становив 0,80 проти 0,82 у контроле

Включения мшерально! добавки до ращону тварин дослщно! групи сприяло пщвищенню у молощ кор1в концентраци в1тамш1в А та Е, особливо за тривалшого И застосування (табл. 2).

Так, на 2-му мкящ згодовування мшерально! добавки на 16,1 % (р<0,05) пщвищилась концентр ац1я в1тамшу А та нев1рогщно зросла — в1там1ну Е. Кр1м цього, за ди добавки протягом двох мкящв жиршсть молока пщвищилася вщповщно на 0,17 та 0,18 % (р<0,05). Змши вмкту бшка, лактози, СЗМЗ та густини молока кор1в дослщно! групи протягом двох мкящв застосування мшерально! добавки були незначними, а значения дослщжуваних показниюв були близькими до контролю

Таблиця 1

Вмкт жирних кислот загальних лшщ1в у молощ ко|Мв за згодовування цитрат1в мжроелемент1в, % (М±ш, п=3)_

Жирна кислота Група М!сяць згодовування добавок

1 2

Капронова, 6 : 0 I II 0,187±0,006 0,184±0,009 0,245±0,003 0,269±0,009

Каприлова, 8 : 0 I II 0,405±0,007 0,429±0,007 0,429±0,011 0,478±0,010

Капринова, 10 : 0 I II 1,374±0,009 1,409±0,009 1,500±0,024 1,553±0,025

Лауринова, 12:0 I II 1,811±0,015 1,808±0,015 1,776±0,012 1,851±0,015

М1ристинова, 14:0 I II 8,086±0,058 7,996±0,052 8,083±0,092 8,152±0,090

Пентадеканова, 15:0 I II 0,624±0,009 0,643±0,009 0,612±0,009 0,627±0,007

Пальмггинова, 16:0 I II 14,174±0,069 14,093±0,058 13,778±0,064 13,735±0,073

Пальттоолешова, 16:1 I II 3,309±0,038 3,584±0,018 3,154±0,044 3,373±0,024

Стеаринова, 18:0 I II 18,608±0,064 18,107±0,051 18,522±0,113 17,886±0,101

341

Продоеж. табл. 1

Олешова, 18:1 I II 38,870±0,11 38,327±0,14 38,181±0,11 37,504±0,11

Лшолева, 18:2 I II 4,746±0,067 5,025±0,027 5,185±0,058 5,285±0,060

Лшоленова, 18:3 I II 2,560±0,032 2,636±0,030 2,786±0,044 2,986±0,031

Ейкозаенова, 20:1 I II 0,406±0,007 0,429±0,006 0,367±0,006 0,388±0,006

Ейкозадиенова, 20:2 I II 0,375±0,009 0,429±0,006 0,367±0,009 0,388±0,003

Ейкозатриенова, 20:3 I II 0,531±0,012 0,582±0,013 0,611±0,009 0,657±0,012

Арахщонова, 20:4 I II 0,749±0,017 0,827±0,012 0,857±0,014 0,956±0,017

Ейкозапентаенова, 20:5 I II 0,656±0,015 0,705±0,012 0,827±0,015 0,926±0,012

Докозадиенова, 22:2 I II 0,375±0,009 0,429±0,006 0,367±0,009 0,418±0,003

Докозатриенова, 22:3 I II 0,343±0,009 0,398±0,020 0,398±0,006 0,448±0,017

Докозатетраенова, 22:4 I II 0,500±0,015 0,551±0,012 0,550±0,010 0,597±0,003

Докозапентаенова, 22:5 I II 0,593±0,009 0,643±0,011 0,641±0,012 0,717±0,009

Докозагексаенова, 22:6 I II 0,718±0,015 0,766±0,010 0,764±0,009 0,806±0,007

Примака: у цш I наступних таблицях в1ропдшсть р1зниць м1ж контрольною (I) \ дослщною (II) групами враховували * - р<0,05; ** - р<0,01

Таблиця 2

Х1м1чний склад молока кор1в за згодовування

Перюди досл1дження

Показ ник Трупа шдготовчий досл1дний, м1сяць згодовування добавок

1 2

В1тамш А, мкмоль/л I II 1,11±0,04 1,13±0,03 1,29±0,03 1,30±0,05 1,37±0,04 1,59±0,07*

Вггамш Е, мкмоль/л I II 5,07±0,11 4,93±0,07 5,33±0,05 5,51±0,08 5,35±0,12 5,50±0,13

Жир, % I II 3,54±0,10 3,67±0,11 3,55±0,14 3,72±0,14 3,60±0,05 3,78±0,03*

Бшок, % I II 2,90±0,09 2,90±0,05 2,87±0,11 2,78±0,09 3,05±0,03 3,05±0,08

Лактоза, % I II 4,67±0,14 4,66±0,06 4,62±0,17 4,60±0,16 4,88±0,04 4,88±0,11

СЗМЗ, % I II 8,17±0,25 8,15±0,11 8,09±0,18 8,14±0,22 8,56±0,08 8,65±0,12

Густина, °А I II 28,0±1,03 27,5±0,37 27,5±1,32 27,7±0,48 29,0±0,33 29,1±0,68

342

Минеральна добавка стимулювала процеси молокоутворення у молочнш залоз1 кор1в, у результат! чого, середньодобов1 надо! молока кор1в дослщно! групи на 1- та 2-му мкяцях згодовування були вищими вщ аналопчного показника тварин контрольно! групи вщповщно на 3,7 та 7,1 % (табл. 3).

Слщ також вщзначити, що мшеральна добавка сприяла пщвищенню заплщнюваност1 кор1в до 87,5 % проти 71,4 % у тварин контрольно! групи.

Таблиця 3

Середньодобов1 надо!' молока кор1в, кг (М±т, п=6-8)_

Група Перюди достдження

тдготовчий дослщний, м1сяць згодовування добавок

1 2

I II 26,1±2,04 26,6±1,30 24,4±1,06 25,3±1,10 24,0±1,10 25,7±0,78

Отже, застосування протягом 1- I 2-го м1сящв мшерально! добавки у вигляд1 цитрат1в хрому, селену, кобальту та цинку (30 мкг Сг, 25 мкг 8е, 100 мкг Со та 100 мг 2п/кг с. р. рацюну) сприяло пщвищенню у молощ кор1в дослано! групи вм1сту полшенасичених жирних кислот. За цих умов значения ШЛ у молощ кор1в дослщно! групи на 1-му мюящ становило 0,81 проти 0,83 у контроле а на 2-му — 0,80 проти 0,82 у контроле Тривалше застосування мшерально! добавки сприяло збшьшенню у молощ кор1в II групи вмкту в1тамш1в А на 16,1 %, жиру — на 0,18 % (абсолютних), пщвищенню середньодобових надо!в — на 7,1 % та заплщнюваност1 кор1в — на 16,1 % .

Висновки.

1. Включения до рацюну кор1в добавки цитрат1в хрому, селену, кобальту та цинку (30 мкг Сг, 25 мкг 8е, 100 мкг Со та 100 мг 2п/кг с. р. рацюну) протягом м1сяця сприяло пщвищенню у молощ кор1в дослщно1 групи вмкту, в основному полшенасичених жирних кислот, у результат! чого значения ШЛ молока кор1в дослщно1 групи становило 0,81 проти 0,83 у контроле жиршсть молока збшьшилася на 0,17 % (абсолютних), а середньодобов1 надо! — на 3,7 %.

2. Застосування аналопчно! добавки протягом двох мюящв сприяло пщвищенню у молощ кор1в дослщно! групи вмкту полшенасичених жирних кислот, у результат! чого значения ШЛ молока кор1в становило 0,80 проти 0,82 у контроле збшьшенню у молощ кор1в вмюту в1тамш1в А на 16,1 %, жиру — на 0,18 % (абсолютних) та пщвищенню середньодобових надо!в на 7,1 %.

3. Згодовування мшерально! добавки цитрат1в хрому, селену, кобальту та цинку (30 мкг Сг, 25 мкг 8е, 100 мкг Со та 100 мг 2п/кг с. р. рацюну) сприяло пщвищенню заплщнюваносп кор1в на 16,1 %.

Л1тература

1. Макро- та мжроелементи (обмш, патолопя та методи визначення): монограф1я / М. В. Погорелов, В. I. Бумейстер, Г. Ф. Ткач та ш. — Суми: Вид-воСумДУ, 2010. - 147 с.

2. Роль м1кроелемент1в у життед1яльност1 тварин / М. Захаренко, Л. Шевченко, В. Михальська // Ветеринарна медицина Украши. — 2004. — №

343

2. —С. 15.

3. Бюх1м1я молока. Практикум /Р.Й. Кравщв, О.Й. Цкарик, Р.П. Параняк, Г.В. Дроник, Я.Ю. Островський. — Льв1в: ТеРус, 2000. — 150 с.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

4. ГоловаН. В., Вудмаска1. В. Вплив введения до рацюну кор!в селешту натрш i селенметюншу на вм1ст селену в молощ та його антиоксидантний статус // Аграрний вшник Причономоря, 2010. — В. 52. — С. 11-16.

5. СердюкА. М. Нанотехнологп м1кронутр1ент1в: проблеми, перспективи та шляхи лжвщацп дефщиту макро- та мшроелеменив / А. М. Сердюк, М. П. Гул1ч, В. Г. Каилуненко, М. В. Косшов // Вюник академп медичних наук, 2010. — №1. — С. 47-53.

6. Nesli S., Jozef L. Kokini Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends in Biotechnology. — 2009, Vol. 27. — №2. — pp. 82-89.

7. ВерниковВ. M. Нанотехнологии в пищевых продуктах: перспективы и проблемы /В. М. Верников, Е. А. Арианова, И. В. Гмошинский, С. А. Хотимченко, В. А. Тутельян // Вопросы питания, 2009. — Т.78. — №2. — С. 4-17.

8. Наноматер!али в бюлогп. Основи нановетеринарп. noci6. для студ. аграр. закл. осв!ти III-IV piBHiB акредитацп за спец. "Вет. медицина" та ветеринарно-методичних спецАалАстАв / В. Б. Борисевич, В. Г. Каплуненко, М. В. KociHOB та ¿н. К.: ВД "Ав1цена", 2010. — 416 с.

9. ХоминМ. М., ФедорукР. С. Антиоксидантний профщь орган1зму i бюлопчна ц1нн1сть молока кор!в у nepmi м1сяц1 лактац11 за згодовування цитрату хрому та селену // Бюлопя тварин, 2013. — Т.15, № 2. — С. 140 - 148.

10. Хомин М. М., Федорук Р. С., Храбко М. I. Ф1з1олого-б1ох1м1чний вплив цитрат1в наночастинок хрому та селену в оргашзм1 щуренят // Б1олог1я тварин, 2013. — Т.15, №4 — С. 141-149.

11. Норми i рацюни повноц1нно! год1вл1 високопродуктивно! велико! рогато! худоби: дов1дник-пос1бник / за наук. ред. Г. О. Богданова, А. М. Кандиба. — К: Аграр. Наука, 2012. — 296 с.

12. Патент Украши на корисну модель № 23550. Cnoci6 ерозшно-вибухового диспергування метал1в // Косшов М. В., Каплуненко В. Г. /МПК (2006) В 22 F 9/14/ опубл. 25.05.07, № 7.

13. Лабораторш методи досл1джень у бюлогп, тваринництв1 та ветеринарн1й медицин! [Текст]: довщник / В. I. Вл!зло, Р. С. Федорук, I. Б. Ратич та ¿н.; за ред. В. В. Вл!зла. — Льв!в : СПОЛОМ, 2012. — 764 с. ; ¿л. табл.

Рецензент - д.с.-г.н., професор Цдсарик О.Й.

344

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.