Научная статья на тему 'Влияние наноаквагидрата йода на биохимические показатели молока и молочную продуктивность коров в первые месяцы лактации'

Влияние наноаквагидрата йода на биохимические показатели молока и молочную продуктивность коров в первые месяцы лактации Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
147
46
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
КОРОВИ / МОЛОКО / MILK / ВіТАМіНИ / МіКРОЕЛЕМЕНТИ / ЖИР / FAT / БіЛОК / ЛАКТОЗА / LACTOSE / СЕРЕДНЬОДОБОВІ НАДОЇ / КОРОВЫ / COWS / ВИТАМИНЫ / VITAMINS / МИКРОЭЛЕМЕНТЫ / MINERALS / БЕЛОК / PROTEIN / СРЕДНЕСУТОЧНЫЕ УДОИ / AVERAGE YIELD

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Хомин М.М., Федорук Р.С., Храбко М.И., Кропивка С.И.

Для минерального балансирования рационов коров применяются микроэлементы в т. ч. Йод, которые имеют влияние на физиолого-биохимические процессы в организме животных, а следовательно на их продуктивность и качество продукции. Как известно, усвоение микроэлементов зависит не столько от их количества, сколько от их соотношения и поступления химического соединения. Поэтому, в кормлении коров нами применялось органическое соединение Йода, изготовленное методом нанотехнологий. Опыт проведен на 15 коровах украинской черно-пестрой молочной породы, аналогах по возрасту, продуктивности, массе тела и периоду лактации. В подготовительный период коровы были разделены на 3 группы. В отличие от коров контрольной, животным опытных групп скармливали минеральную добавку в виде наноаквагидрата йода соответственно: ІІ ─ 0,6 мг та ІІІ ─ 0,06 мг І/кг с. в. рациона. Для лабораторных исследований один раз в подготовительный период и на 30 и 60 сутки применения минеральных добавок контролировали продуктивность коров с определением суточного удоя молока и его химического состава. В образцах молока определяли: содержание витаминов А и Е, Кальция, неорганического фосфора, жира, лактозы, белка, СОМО и плотность. Установлено, что включение в рацион коров II опытной группы наноаквагидрата йода в количестве 0,6 мг и / кг с. г. в течении месяца, вызывало незначительное уменьшение содержания белка, лактозы, СОМО и плотности молока. В этих условиях среднесуточные удои молока коров выросли на 5,4%. Применение в течение месяца наноаквагидрата йода в количестве 0,06 мг / I кг с. в. рациона способствовало увеличению содержания витамина А на 7,2 витамина Е на 17,2, а неорганического фосфора на 9,5 % в молоке коров III опытной группы и молочной продуктивности на 8,8 %. На втором месяце скармливания добавки йода увеличивалось содержание витамина А в молоке коров ІІ и ІІІ групп на 12,6 и 15,8, неорганического фосфора на 15,9 и 23,9 %, жира на 0,05 и 0,19 % (абсолютных) и повысилась молочная продуктивность на 4,4 % только в ІІІ группе.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по животноводству и молочному делу , автор научной работы — Хомин М.М., Федорук Р.С., Храбко М.И., Кропивка С.И.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

INFLUENCE OF IODINE NANOAKVAHIDRATE ON BIOCHEMICAL PARAMETERS OF MILK AND MILK PRODUCTIVITY OF COWS IN THE FIRST MONTH OF LACTATION

For mineral balancing cows rations microelements are used, including Iodine, which influence on physiological and biochemical processes in animals organisms and consequently on their productivity and quality production. As is well-known, the assimilation of trace elements depends on their quantity and their balance in chemical compounds. Therefore, for cows feeding we applied organic iodine compounds produced by nanotechnology. The experiment was conducted on 15 cows Ukrainian black and white dairy cattle, analog by age, performance, weight and lactation period. In run-in period cows were divided into 3 groups. In contrast to the control cows, animals and researches groups fed by mineral supplement in the form of Iodine nanoakvahidrate respectively: II group with 0,6 mg and III group ─ 0,06 mg I/kg dry feed. For laboratory test sonce In run-in period and in 30 th and 60 th day using of mineral supplements were controlled cow’s milk production with the definition of daily milk yield and its chemical composition. In samples of milk were determined: the content of vitamins A and E, Ca, Cr, Cd, Cu, Zn, Mn, inorganic Phosphorus, fat, lactose, protein, MSNF and density. It is established that the inclusion into the diet of cows the second research group Iodine nanoakvahidrate in an amount of 0.6 mg/kg dry feed, during one month are caused a slight decrease in milk protein content, lactose, MSNF and density. Under these conditions, the average daily milk yield of cows is increased by 5,4 %. Using Iodine nanoakvahidrate in an amount of 0,06 mg/kg dry fee during the month in cows diet, were contributed increasing of the content of vitamin A and E by 7,2 and 17,2 % respectively and inorganic phosphorus by 9,5 % in cow milk III experimental group. At the same time milk production was increased by 8,8 %. In the second month of feeding supplements Iodine were increased vitamin A in milk cows II and III research groups by 12,6 and 15,8, inorganic phosphorus by 15,9 and 23,9 %, fat by 0,05 and 0,19 % (absolute) respectively and milk yield were increased by 4,4 %, only in group III of cows.

Текст научной работы на тему «Влияние наноаквагидрата йода на биохимические показатели молока и молочную продуктивность коров в первые месяцы лактации»

УДК 636.2:636.087:620.3:591.05

Хомин М. М., к.б.н., с.н.с., Федорук Р. С., д.вет.н., членкор НААН, Храбко М. I., к.с.-г.н., м.н.с., Кропивка С. Й., к.с.-г.н., с.н.с. ©

1нститут б1ологИ' теарин НААН, м. Льв1в

ВПЛИВ НАНОАКВАХЕЛАТУ ЙОДУ НА БЮХ1М1ЧН1 ПОКАЗНИКИ МОЛОКА ТА МОЛОЧНУ ПРОДУКТИВН1СТЬ КОР1В У ПЕРШ1 М1СЯЦ1 ЛАКТАЦИ

За м1нерального балансуванняращомв кор1в застосоеуютъся мжроелементи, у т.ч. Йод, якг маютъ еплие на ф1з1олого-б1ох1м1чм процеси в оргатзм! теарин, а отже на гх продуктивмстъ / яюстъ продукцИ Як в1домо, засеоення м1кроелемент1в залежитъ як е/д гх кыькост1, так / е/д гх ствв1дношення та надходження х1м1чног сполуки. Тому, у гоЫвл/ кор1в нами застосоеуеаласъ оргамчна сполука Иоду еиготоелена методом нанотехнологт.

Досл1д проведено на 15 коровах украгнсъког чорно-рябог молочног породи, аналогах за в1ком, продуктивмстю, масою тыа та пер1одом лактацп. У тдготовчий пер1од кор1в було роздыено на 3 групи. На в1дм1ну е/д кор1в контрольной, тваринам досл1дних груп згодовували м1неральну добавку у вигляд1 наноакваг1драту йоду в1дпов1дно: II— 0,6 мг та III — 0,06 мг 1/кг с. р. району.

Для лабораторних досл1джень один раз у тдготовчий перюд / на 30 та 60-ту доби застосування м1неральних добавок контролювали молочну продуктивмстъ кор1в з визначенням добового надою молока та його х1м1чного складу. У зразках молока визначали: вм\ст вгтамШв А та Е, Калъцш, Сг, Сё, Си, 2п, Мп, неоргамчного фосфору, жиру, лактози, быка, СЗМЗ та густину.

Встановлено, що включения до району кор1в II досл1дног групи наноакваг1драту йоду у кыькост1 0,6 мг 1/кг с. р. протягом одного м1сяця спричиняло незначне зменшення вм1сту быка, лактози, СЗМЗ та густини молока. За цихумов середнъодобов! надогмолока кор1в зросли на 5,4 %.

Застосування протягом м1сяця наноакваг1драту йоду у кыъкост1 0,06 мг/1 кг с. р. району сприяло збыъшенню вм1сту в1там1ну А на 7,2 / в1там1ну Е — на 17,2 та неоргамчного фосфору — на 9,5 % у молоц1 кор1в III досл^дног групи^ та молочног продуктивност1 на 8,8 %. На другому м1сяц1 згодовування добавок Иоду збыъшувався вм\ст в1там1ну А в молоц1 кор1в II / III груп на 12,6 на 15,8, неоргамчного фосфору — на 15,9 / 23,9 %, жиру на 0,05 / 0,19 % (абсолютних) та тдвищувалася молочна продуктивмстъ на 4,4 %, тыъки в III грут.

Ключов1 слова: корови, молоко, вгтамгни, мжроелементи, жир, бглок, лактоза, середнъодобов! надог

УДК 636.2:636.087:620.3:591.05

Хомин М. М. к.б.н., с.н.с., Федорук Р. С. д.вет.н., членкор НААН, Храбко М. И. к.с.-г.н., м.н.с., Кропивка С. И. к.с.-г.н., с.н.с.

Институт биологии животныхНААН, г. Львов

ВЛИЯНИЕ НАНОАКВАГИДРАТА ЙОДА НА БИОХИМИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ МОЛОКА И МОЛОЧНУЮ ПРОДУКТИВНОСТЬ КОРОВ В ПЕРВЫЕ МЕСЯЦЫ ЛАКТАЦИИ

Для минерального балансирования рационов коров применяются микроэлементы в т. ч. Йод, которые имеют влияние на физиолого-биохимические процессы в организме животных, а следовательно на их продуктивность и качество продукции. Как известно, усвоение микроэлементов зависит не столько от их количества, сколько от их соотношения и поступления химического соединения. Поэтому, в кормлении коров нами применялось органическое

© Хомин М. М., Федорук Р. С., Храбко М. I., Кропивка С. Й., 2015

243

соединение Йода, изготовленное методом нанотехнологий.

Опыт проведен на 15 коровах украинской черно-пестрой молочной породы, аналогах по возрасту, продуктивности, массе тела и периоду лактации. В подготовительный период коровы были разделены на 3 группы. В отличие от коров контрольной, животным опытных групп скармливали минеральную добавку в виде наноаквагидрата йода соответственно: II— 0,6 мг та III — 0,06 мг I/кг с. в. рациона.

Для лабораторных исследований один раз в подготовительный период и на 30 и 60 сутки применения минеральных добавок контролировали продуктивность коров с определением суточного удоя молока и его химического состава. В образцах молока определяли: содержание витаминов А и Е, Кальция, неорганического фосфора, жира, лактозы, белка, СОМО и плотность.

Установлено, что включение в рацион коров II опытной группы наноаквагидрата йода в количестве 0,6 мг и / кг с. г. в течении месяца, вызывало незначительное уменьшение содержания белка, лактозы, СОМО и плотности молока. В этихусловиях среднесуточныеудои молока коров выросли на 5,4%.

Применение в течение месяца наноаквагидрата йода в количестве 0,06 мг /1 кг с. в. рациона способствовало увеличению содержания витамина А на 7,2 витамина Е - на 17,2, а неорганического фосфора - на 9,5 % в молоке коров III опытной группы и молочной продуктивности - на 8,8 %. На втором месяце скармливания добавки йода увеличивалось содержание витамина А в молоке коров II и III групп на 12,6 и 15,8, неорганического фосфора — на 15,9 и 23,9 %, жира — на 0,05 и 0,19 % (абсолютных) и повысилась молочная продуктивность на 4,4 % только вШгруппе.

Ключевые слова: коровы, молоко, витамины, микроэлементы, жир, белок, лактоза, среднесуточные удои

UDC 636.2:636.087:620.3:591.05

Khomyn M. PhD, Chief Scientific Officer, Fedoruk R. Doctor of veterinary science, corresponding member of NAAS, Khrabko M., PhD, Junior Research Scientist, Kropyvka S. PhD, Chief Scientific Officer

Institute of Animal Biology NAAS, Lviv

INFLUENCE OF IODINE NANOAKVAHIDRATE ON BIOCHEMICAL PARAMETERS OF MILK AND MILK PRODUCTIVITY OF COWS IN THE FIRST MONTH OF LACTATION

For mineral balancing cows rations microelements are used, including Iodine, which influence on physiological and biochemical processes in animals organisms and consequently on their productivity and quality production. As is well-known, the assimilation of trace elements depends on their quantity and their balance in chemical compounds. Therefore, for cows feeding we applied organic iodine compounds produced by nanotechnology.

The experiment was conducted on 15 cows Ukrainian black and white dairy cattle, analog by age, performance, weight and lactation period. In run-in period cows were divided into 3 groups. In contrast to the control cows, animals and researches groups fed by mineral supplement in the form of Iodine nanoakvahidrate respectively: II group with 0,6 mg and III group — 0,06 mg I/kg dry feed.

For laboratory test sonce In run-in period and in 30 th and 60 th day using of mineral supplements were controlled cow's milk production with the definition of daily milk yield and its chemical composition. In samples of milk were determined: the content

244

of vitamins A and E, Ca, Cr, Cd, Cu, Zn, Mn, inorganic Phosphorus, fat, lactose, protein, MSNF and density.

It is established that the inclusion into the diet of cows the second research group Iodine nanoakvahidrate in an amount of 0.6 mg/kg dry feed, during one month are caused a slight decrease in milk protein content, lactose, MSNF and density. Under these conditions, the average daily milk yield of cows is increased by 5,4 %.

Using Iodine nanoakvahidrate in an amount of 0,06 mg/kg dry fee during the month in cows diet, were contributed increasing of the content of vitamin A and E by 7,2 and 17,2 % respectively and inorganic phosphorus by 9,5 % in cow milk III experimental group. At the same time milk production was increased by 8,8 %. In the second month of feeding supplements Iodine were increased vitamin A in milk cows II and III research groups by 12,6 and 15,8, inorganic phosphorus - by 15,9 and 23,9 %, fat by 0,05 and 0,19 % (absolute) respectively and milk yield were increased by 4,4 %, only in group III of cows.

Key words: cows, milk, vitamins, minerals, fat, protein, lactose, average yield

Вступ. Иод вщграе важливу роль у багатьох життево важливих процесах живого оргашзму [4]. Вщ його кшькосп залежить, р1вень теплопродукцп оргашзму, стан енергетичного обмшу, функцюнування серцево-судинно! системи, а також штенсивносп протшання процешв метабол1зму. Без учасп йоду не обходиться i обмш бшюв, вуглевод1в, лшщв, а також водно-сольовий обмш [1, 2, 3, 4].

Иод впливае на функцюнування щитопод1бно! залози, оскшьки бере участь в б1осинтез1 гормошв (тироксину). Мехашзм утворення тироксину полягае в захопленш щитопод1бною залозою з кров1 неоргашчних йодид1в, ix окисленш до молекулярного Иоду, який пот1м зв'язуеться з тирозином, утворюючи моно- i дийодтирозин, з наступним перетворенням у тироксин. Синтезований таким чином тироксин зв'язуеться бшком, утворюючи тиреоглобулш, i в цш форм1 накопичуеться в бульбашках щитопод1бно! залози. При необхщносп тироксин звшьняеться з тиреоглобулшу i надходить у кров, де циркулюе у зв'язаному вигляд1 з альфа-глобулшом [4, 5].

На даний час для забезпечення повноцшного мшерального живлення орган1зму у св1товш практиц1 застосовують coni мшеральних, а також орган1чних кислот у т.ч. у вигляд1 халатних компонент, як кормов! добавки, що мютять м1кроелементи у т.ч. i Иод [6-8].

В останш роки стр1мко розвиваеться такий новий напрям науки як нанотехнолопя, що забезпечуе можливють використання наночастинок м1кроелемент1в у тваринництв1 та ветеринарн1й медицин! [9]. Застосування у год1вл1 тварин карбоксилат1в, зокрема цитрат1в м1кроелемент1в, одержаних на основ1 наноб1отехнолог11, забезпечуе високу 6ionori4Hy i технолог1чну ефективн1сть та еколог1чну безпечнють цих сполук [8, 9]. Однак, «наноцитрати» м1кроелемент1в були вперше одержан! в Украш лише в останш 5 роюв, тому вивчення i'xHix 61олог1чних ефект1в потребуе всеб1чних дослщжень, що були розпочат1 в 1БТ НААН у 2010 роц1 i продовжуються сьогодн1 на ВРХ, щурах, кролях, свинях та бджолах [10].

Метою цього етапу досл1джень було вивчити вплив р1зно! к1лькост1 наноаквапдрату йоду, виготовленого методом нанотехнолог1! [11], на 6ioxiMi4Hi процеси в молочнш залоз1 KopiB, що визначають i'x продуктивнАсть та 6ionori4Hy цшшсть молока у nepmi два мюящ лактацА!.

Матер1ал i методи. Дослщ проведено в ДП ДГ «Паачна» 1нституту корм1в та cinbCbKoro господарства ПодАлля на 15 повновАкових коровах украшсько! чорно-

245

рябо! молочно1 породи, аналопв за в1ком (3-4 лактащя), масою тша (590-650 кг), перюдом лактацп (1-й мюяць теля отелення) та молочною продуктившстю (6,5-7,5 тис. кг молока). Утримання Kopie прив'язне у стшловий, та пасовищне - у весняно-лптай перюд з нормованою год1влею за живою масою i р1внем продуктивное^ [12]. У шдготовчий перюд Kopie було роздшено на 3 групи. Як тварини I — контрольно!, так i II i III — дослщних груп отримували основний рацюн (ОР), збалансований за пожившстю. У дослщний перюд корови II дослщно! групи отримували ОР та наноаквагщрат йоду з розрахунку 0,6 мг I/кг с. р. рацюну, а тварини III дослщно! групи — ОР та наноаквагщрат йоду з розрахунку 0,06 мг I/кг с. р. рацюну. Добавки Иоду згодовували коровам дослщних груп щоденно впродовж 2 мюящв лактацп з добовою порщею комбшорму.

Впродовж дослщження вщбирали зразки молока з добового надою для визначення вмюту впамшв А та Е, Кальцда, неоргашчного фосфору, мшроелеменпв, жиру, лактози, бшку, СЗМЗ та густини, у шдготовчий i дослщний (30 i 60 доби згодовування добавки) перюди, за методиками, описаними у довщнику [13]. За перюдами дослщжень визначали р1вень молочно! продуктивное^ кор1в за щомюячними добовими надоями.

Результаты дослщжень. Дослщженнями встановлено, що включения до рацюну Kopie дослщних груп розчишв з р1зною концентращею наноаквагщрат йоду не мало суттевого впливу на вмют дослщжуваних м1кроелемент1в (табл. 1). Спостершалося лише нев1рогщне пщвищення концентрацп Хрому, Мщ1, Цинку та Марганцю у молощ Kopie III дослщно i' групи. Менш виражеш р1знищ щодо наявносп вказаних м1кроелемент1в спостер1галися у молощ Kopie II дослщно! групи, яю отримували вищу концентращю наноаквагщрат йоду. У них нев1рогщно збшьшувався вмют лише Цинку та Марганцю.

Таблиця 1

Вмкт мжроелемент1в у молощ Kopie за згодовування добавки Иоду

(мг/л, M±m, n=4)

Мкроеле-мент Перюди дослщження

Група шдготовчий дослщний, мюяць згодовування

1 2

I 1,85±0,06 1,57±0,08 1,98±0,04

Cr II 1,70±0,04 1,41±0,07 1,79±0,09

III 1,86±0,03 1,82±0,15 1,98±0,05

I 0,09±0,011 0,07±0,004 0,08±0,006

Cd II 0,07±0,005 0,06±0,004 0,09±0,007

III 0,09±0,008 0,07±0,005 0,08±0,008

I 0,46±0,04 0,37±0,03 0,55±0,06

Cu II 0,34±0,05 0,41±0,02 0,53±0,05

III 0,31±0,08 0,51±0,06 0,63±0,05

I 9,9±0,54 8,3±0,68 4,7±0,17

Zn II 10,5±0,76 9,7±0,31 5,3±0,35

III 11,5±0,57 8,8±0,31 4,9±0,54

I 0,37±0,04 0,48±0,07 0,33±0,06

Mn II 0,27±0,04 0,36±0,02 0,57±0,10

III 0,30±0,09 0,58±0,01 0,44±0,05

Наноаквагщрат йоду р1зно! концентрацп мали бшьше виражений вплив на 6ioxiMi4Hi та яюсш показники молока тварин дослщних груп. Як видно з таблиц! 2, за використання добавки з меншим вмютом Иоду на першому мюящ И згодовування спостер1галося збшьшення вмюту в1тамшу А на 7,2 %, в1тамшу Е - на

246

17,2 та неоргашчного фосфору - на 9,5 % (р<0,05) у молощ Kopiß III дослщно! групи. На другому мюящ досл1джень шдвищувалась концентращя в1тамшу А на 15,8 та неоргашчного фосфору - на 23,9 % (р<0,05) та нев1ропдно - вп-амшу Е та Кальщю.

Натом1сть, у молощ тварин II дослано! групи змши вмюту в1тамш1в А i Е, Кальщю та неоргашчного фосфору виявляли аналопчну тенденщю, проте не були в1ропдними стосовно контролю. Певний стимулюючий ефект добавки Иоду у рацюн Kopiß виявився збшьшенням вмюту впамшв А, Е, Кальщю та неоргашчного фосфору у молощ Kopiß, протягом 1 i 2 м1сяц1в згодовування, проте в1ропдш р1зниц1 в1дзначен1 т1льки в III rpyni.

Таблиця 2

Х1м1чний склад молока Kopie за згодовування добавки Иоду

__(M±m, n=3-4)_

Перюди дослщження

Показник Трупа шдготовчий досл1дний, м1сяць згодовування

1 2

В1там1н А, мкмоль/л I II III 0,684±0,052 0,744±0,030 0,649±0,037 0,817±0,014 0,768±0,045 0,876±0,014* 0,988±0,028 1,113±0,043 1,144±0,035*

BiTaMiH Е, мкмоль/л I II III 4,03±0,112 4,25±0,221 3,75±0,199 3,55±0,105 4,06±0,227 4,16±0,188* 4,95±0,147 4,51±0,135 5,45±0,110

Ca, ммоль/л I II III 35,8±2,74 33,5±3,01 36,2±4,08 32,7±2,97 34,8±0,75 34,6±2,70 30,3±1,74 33,7±0,91 33,1±1,68

Р неорг., ммоль/л I II III 20,9±0,48 22,3±4,37 19,6±0,56 19,0±0,37 23,4±2,34 20,8±0,42* 16,3±0,60 18,9±1,05 20,2±0,95*

Жир, % I II III 4,14±0,11 4,10±0,04 4,46±0,15 3,59±0,14 3,61±0,14 3,91±0,38 3,62±0,21 3,67±0,07 3,81±0,14

Бшок, % I II III 2,95±0,09 3,04±0,04 3,08±0,08 2,85±0,06 2,76±0,09 2,94±0,04 2,87±0,02 2,89±0,04 3,05±0,02

Лактоза, % I II III 4,47±0,26 4,76±0,08 4,84±0,09 4,58±0,09 4,45±0,15 4,67±0,08 4,60±0,04 4,64±0,06 4,85±0,03

СЗМЗ, % I II III 8,10±0,12 8,42±0,09 8,35±0,18 8,01±0,15 7,76±0,26 8,20±0,15 8,06±0,07 8,13±0,12 8,50±0,07

Густина, °А I II III 27,2±0,67 28,0±0,45 26,9±0,40 26,4±0,60 25,4±1,13 26,1±0,54 27,1±0,42 27,0±0,48 27,3±0,43

Прим1тка: в1рог1дн1сть р1зниць м1ж контрольною (I) i дослщною (III) групами враховували * - р<0,05; ** - р<0,01

Застосування добавки з меншою к1льк1стю Иоду протягом першого м1сяця згодовування сприяло нев1рог1дному зб1льшенню вм1сту жиру у молощ Kopie III досл1дно! групи на 0,32 та СЗМЗ - на 0,19 % (абсолютних), а шдвищення вм1сту б1лка, лактози та густини були в межах статистично! похибки. На другому м1сяц1 застосування добавки у молощ Kopie III групи зростав р1вень жиру, бшка, лактози та СЗМЗ в1дпов1дно на 0,19, 0,18, 0,25 та 0,44 % (абсолютних) пор1вняно як з

247

контрольною, так 1II дослщною трупами, проте щ р1знищ не були в1ропдними.

Дещо шша картина спостершалася у молощ тварин II дослщно! групи. Включения протягом мюяця до рацюну тварин мшерально! добавки з бшьшим вмютом наноаквапдрату йоду дещо зменшувало вмют бшка, лактози, СЗМЗ та гуетини молока, а вмют жиру був на р1вш показника тварин контрольно! групи. Тривалше заетоеування добавки еприяло незначному шдвищенню р1вня вказаних показниюв у молощ кор1в II дослщно! групи.

Очевидно, включения бшьшо! кшькосп Иоду у склад! мшерально! добавки було надлишковим, що могло шпбувати метабол1чш процееи в молочнш залоз! тварин.

Заетоеування мшерально! добавки з меншим вмютом Иоду протягом мюяця еприяло шдвищенню молочно! продуктивное^ кор1в III дослщно! групи на 8,8 %, а протягом двох м1еяц1в - на 4,4 % (табл. 3). Натом1сть мшеральна добавка з бшьшим вм1етом Иоду еприяла п1двищенню молочно! продуктивное^ на 5,4 %, а при бшьш тривалому !! застосуванш, навпаки незначному зниженню молочно! продуктивное^ кор!в II доел!дно! групи до 98,3 % пор!вняно до контролю.

Отже, заетоеування м!нерально! добавки у вигляд! наноакваг!драту йоду мало деякий позитивний вплив на обм!нн! процееи в молочнш залоз!, що еприяло шдвищенню вм!ету в молоц! жиророзчинних в!там!н!в А ! Е, жиру, а також ¿нтенеивноет! молоко утворення та добового надою з бшьше вираженим ефектом у перший м!еяць згодовування добавки.

Таблиця 3

Добовий над1й молока кор1в за згодовування

Група Перюди досл!дження

шдготовчий дослщний, мюяць згодовування

1 2

I - контроль 17,3±0,60 29,7±2,42 29,5±3,75

II 17,1±1,59 31,3±1,98 29,0±1,41

% до контролю 98,8 105,4 98,3

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

III 17,7±1,45 32,3±4,18 30,8±2,33

% до контролю 102,3 108,8 104,4

Слщ в!дзначити, що м!неральна добавка з меншим вм!етом Иоду (0,06 мг 1/кг с. р. рацюну) у вигляд! його наноакваг!драту очевидно мала бшьший позитивний вплив на ф!зюлого-бюх!м!чш процееи в орган!зм! високопродуктивних кор!в у перш! два м!сящ лактац!!, що характеризувалоея п!двищенням у молоц! тварин вм!ету в!там!н!в А ! Е, неорган!чного фосфору, яюсних показник!в молока та п!двищенням молочно! продуктивност! кор!в, н!ж у тварин, як! отримували 0,6 мг Йоду.

Висновки.

1. Заетоеування у год!вл! кор!в протягом першого м!еяця лактацп наноакваг!драту йоду (0,6 мг 1/кг с. р. рацюну) еприяло шдвищенню молочно! продуктивност! на 5,4 %, а протягом двох м!сящв — зниженню молочно! продуктивност! на 1,7 %.

2. Згодовування коровам наноаквапдрату йоду, у кшькосл 0,06 мг 1/кг с. р. рацюну протягом мюяця, еприяло шдвищенню у молоц! вггамшв А - на 7,2, вггамшу Е - на 17,2, неоргашчного фосфору - на 9,5 % та молочно! продуктивност! на 8,8 %. Заетоеування добавки протягом двох м!сящв еприяло зростанню у молоц! вм!ету вггамшу А на 15,8, неоргашчного фосфору - на 23,9 %, жиру - на 0,19 % (абсолютних) та молочно! продуктивност! - на 4,4 %.

248

Лггература

1. Макро- та мшроелементи (обмш, патолопя та методи визначення): монограф1я / М. В. Погорелов, В. I. Бумейстер, Г. Ф. Ткач та ш. — Суми: Вид-во СумДУ, 2010. - 147 с.

2. Роль мшроелеменлв у життед1яльносп тварин / М. Захаренко, Л. Шевченко, В. Михальська // Ветеринарна медицина Украши. — 2004. — № 2. — С. 15.

3. Бюх1м1я молока. Практикум / Р. И. Кравщв, О. И. Цюарик, Р. П. Параняк, Г. В. Дроник, Я. Ю. Островський. — Льв1в: ТеРус, 2000. — 150 с.

4. Антоняк Г. Л., Вл1зло В. В. Бюх1м1чна та геох1м1чна роль йоду: монограф1я.

— Льв1в : ЛНУ ¿м. 1вана Франка, 2013. — 392 с. — (Сер1я «Бюлопчш студи»).

5. Скальный А. В., Рудаков И. А. Биоэлементы в медицине. — М.: Мир, 2004.

— 272 с.

6. Сердюк А. М. Нанотехнологп м1кронутр1ент1в: проблеми, перспективи та шляхи лшвщаци дефщиту макро- та м1кроелемент1в / А. М. Сердюк, М. П. Гул1ч,

B. Г. Каплуненко, М. В. Кос1нов // В1сник академп медичних наук, 2010. — №1. —

C. 47-53.

7. Nesli S., Jozef L. Kokini Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends in Biotechnology. — 2009, Vol. 27. — №2. — pp. 82-89.

8. Верников В. M. Нанотехнологии в пищевых продуктах: перспективы и проблемы /В. М. Верников, Е. А. Арианова, И. В. Гмошинский, С. А. Хотимченко, В. А. Тутельян // Вопросы питания, 2009. — Т.78. — №2. — С. 4-17.

9. Наноматер1али в бюлогп. Основи нановетеринарп. Пос1б. для студ. аграр. закл. осв1ти III-IV р1вшв акредитаци за спец. "Вет. медицина" та ветеринарно-методичних спец1ал1ст1в / В. Б. Борисевич, В. Г. Каплуненко, М. В. KocIhob та ¿н. К.: ВД "Ав1цена", 2010. — 416 с.

10. Хомин М. М., ФедорукР. С. Антиоксидантний проф1ль орган1зму i б1олог1чна щншсть молока кор1в у nepmi мюящ лактацИ за згодовування цитрату хрому та селену // Бюлопя тварин, 2013. — Т.15, № 2. — С. 140-148.

11. Патент Укра1ни на корисну модель № 23550. Cnoci6 ероз1йно-вибухового диспергування метал1в // KocIhob М. В., Каплуненко В. Г. /МПК (2006) В 22 F 9/14/ опубл. 25.05.07, № 7.

12. Норми i рацюни повноц1нно! год1вл1 високопродуктивно! велико! рогато! худоби: дов!дник-пос!бник / за наук. ред. Г. О. Богданова, В. М. Кандиби. — К: Аграр. Наука, 2012. — 296 с.

13. Лабораторш методи досл1джень у бюлогп, тваринництв! та ветеринарнш медицин! [Текст]: дов1дник / В. В. Вл1зло, Р. С. Федорук, I. Б. Ратич та ¿н.; за ред. В. В. Вл1зла. — Льв1в : СПОЛОМ, 2012. — 764 с. ; ¿л. табл.

Стаття надтшла до редакци 23.03.2015

УДК 636.92.087.72: 636.612.015

Цехмктренко С. I., д-р с.-г. наук, Федорченко М. М., acnipaHT ©

Быоцертесъкий нацгональний аграрный университет

ВПЛИВ В1ТАМ1НН0-М1НЕРАЛЬН01 ДОБАВКИ НА ПОКАЗНИКИ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ Л1П1Д1В В ОРГАН13М1 КРОЛ1В

Досл1джено процеси пероксидного окиснення ninidie i систему антиоксидантного захисту в печ1нц1 та плазм1 Kpoei крол1в внасл1док впливу вШамтно-м1нералъно1 добавки. Встановлено позитивний вплив вШамто-мгнеральног добавки, який в1добразився у eipozidnoMy тдвищенм у крол1в 60-добового ежу eMicmy в1дновленого глутат1ону у тканинах печ1нки та тдвищемй aKmuenocmi глутат1онпероксидази, яка була eipozidno вищою на 7,4 % пор1вняно ¡з

© Цехмктренко С. I., Федорченко М. М., 2015

249

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.