4. Ахмедов У., Эргашев А., Аблазов А., Юлчиева М. Доривор усимликлар етиштириш технологияси ва экологияси. Тошкент -2009. 34-356.
5. Мурдахаев Ю.М. //Узбекистонда ватан топган доривор усимликлар. Тошкент. "Фан". 1993. 39 б
6. Нурматов Н. ва бош;алар. Дала тажрибалари услубияти. Т.: 2007.
7. Тошматова З. Биоэкологические особенности Ае^а lanata L. в Ботаническом саду АН Уз ССР. // Интродукция и акклиматизация растений. Тошкент. Фан.1978. 34-36 стр.
8. Турова А. Сапожникова Э. Лекарственные растения и их применение, М:, 1982,39-40 С.
9. Тухтаев Б.Ё., Махкамов Т.Х. ва бош;алар. Доривор ва озукабоп усимликлар плантацияларини ташкил этиш ва хомашёсини тайёрлаш буйича йури;нома. Тошкент. 2015. -106 б.
10. Холматов Х.Х., Касимов а.И. Доривор усимликлар. Т.: Ибн Сино нашриёт-матбаа бирлашмаси. 1994. 217 б.
УЗБЕКИСТОН ФЛОРАСИДА ИНТРОДУКЦИЯ ЦИЛИНГАН CROCUS SATIVUS УСИМЛИГИНИНГ
КИМЁВИЙ ТА^ЛИЛИ
Собир НИШОНБОЕВ,
к.ф.д., етакчи илмий ходим, Хайрулла БОБОЦУЛОВ, к.ф.н., катта илмий ходим, Бахрдир ОХУНДЕДАЕВ, кичик илмий ходим, УзР Фа Усимликмоддалари кимёси институти,
Бобокул ТУХТАЕВ,
б.ф.д., профессор, «Шафран илмий текшириш маркази».
Аннотация. Разработаны и проанализированы методы определения качества и количества биологически активных веществ в растительном сырье Crocus sativus, интродуцированном в Республике Узбекистан. Сумма биологически активных веществ из сырья была извлечена методом экстракции с использованием органических растворителей разной полярности, а качественный и количественный состав биологически активных веществ основного действующего вещества (неполярные — шафран, изофор и полярные — кроцин, пикрокроцин) в сумме идентифицировано с использованием современных физических методов исследования — газовой хромато-масс-спектрометрии, ядерный магнитный резонанс и ультрафиолетовая спектроскопии.
Ключевые слова: Iridaceae, Crocus sativus L., лепесток, рыльца, экстракт, летучие компоненты, ГХ-МС, ЯМР, УФ спектроскопия.
Annotation. Methodsfor determining the quality and quantity of biologically active substances in Crocus sativus plant raw materials introduced in the Republic of Uzbekistan have been developed and analyzed. The sum of biologically active substances from the raw material was extracted by the method of extraction using organic solvents of different polarity, and the qualitative and quantitative composition of biologically active substances of the main active ingredient (nonpolar - saffron, isoforon and polar - crocin, picrocrocin) were used gas chromato-mass spectrometry, nuclear magnetic resonance and ultraviolet spectroscopy.
Keywords: Iridaceae, Crocus sativus L., petal, stigma, extract, volatile components, GC-MS, NMR, UVspectroscopy.
Кириш. Iridaceae (Ирисовые) оиласига мансуб Crocus (шафран, заъфарон) туркуми усимликларининг 80 та тури маълум булиб, шундан Узбекистон флорасида иккита тури Crocus alatavicus ва Crocus korolkowii ёввойи холда усиши бизга адабиётлардан маълум [1]. Аммо бу турлар таркибида ароматик хамда таъм берувчи био-
логик актив моддалари камлиги сабабли озик;-овк;ат ва фармацевтика саноатида кулланилмайди.
Crocus туркуми орасида Crocus sativus (экма заъфарон) усимлиги узининг биологик актив моддаларга бойлиги билан алохида уринга эга булиб, табиатда ёввойи холда учрамайди. Шу боис, ушбу усимлик турини хозирда дунё
AGRO INFORM MAXSUS SON [2] 2021
буйича бир катор давлатлар, жумладан Франция, Голландия, Италия, Испания, Туркия, Швейцария, Исроил, Хиндистон, Эрон, Покистон, Хитой, Миср, Бирлашган Араб Амирлиги, Япония ва Австралия каби ун беш-дан орти; мамлакатларда етиштирилади [2]. Crocus sativus усимлигининг кизил рангли гул тумшукчаси йигиб олиниб куритилади ва «заъфарон» (шафран) тайёрланади. Шуни таъкидлаш керакки, хозирги кунда дунё буйича «заъфарон»нинг 76% ни Эрон давлатида етиштирилмокда хамда экспорт килинмокда [3].
Етиштирилган заъфарон гул тумшукчасининг тук кизил рангини каротиноид гликозиди тузилишидаги кроцинлар, аччик таъмини монотерпен гликозиди пи-крокроцин ва узига хос хиди хамда ароматини сафраналь белгилайди. Заъфарон таркибидаги ушбу биологик фаол моддаларнинг сифат ва микдорий курсаткичлари хомашёнинг тан нархини белгилайди.
Ушбу усимлик хомашёси кадимдан хал; табобатида куплаб хасталикларни даволашда фойдаланилган [2]. Буюк аллома Абу Али ибн Сино заъфарон дамламаси-нинг истеъмол килиниши кузни равшан килиши, юрак ва нафас олиш аъзолари фаолиятини яхшилашини айтиб утган. Шунинг учун заъфарон дунёдаги ноёб ва энг киммат зиравор булиб, куплаб фойдали хусусият-ларни узида мужассам этган. Ушбу зираворни мунтазам равишда ишлатиш жигарни, конни тозалайди, юзни тиниклаштиради, кайфиятни яхшилайди ва бутун тана-ни даволайди [2]. Хрзирда Crocus sativus усимлигининг ахамияти ва кенг кулланилишига асосланиб, уни респу-бликамиз худудларида интродукция килиш, купай "и риш ва плантацияларини ташкил этиш буйича «Шафран» илмий-тадкикот маркази томонидан илмий тадкикотлар олиб борилмокда. Шундай экан, ушбу етиштирилган усимлик хомашёсининг кимёвий таркибини урганиш, таркибидаги биологик фаол моддаларини тахлил килиш хамда стандартизация килиш усулини ишлаб чикиш хам
амалии, хам назарии ахамиятга эгадир.
Мацсад: интродукция килинган Crocus sativus усимлиги хомашёси таркибидаги биологик фаол модда-лар сифати ва микдорини аниклаш усулларини ишлаб чи;иш ва тахлил килиш.
Усул ва услублар: тад;и;от объекти сифатида ре-спубликамизнинг турли тупро;-и;лим шароитларида (Андижон, Тошкент ва К^ашкадарё вилоятларида) интродукция килинган Crocus sativus усимлиги хомашёси олинди хамда унинг кимёвий таркибининг узига хослик хусусиятлари (сифат ва микдори) ани;ланди. Хомашё-дан биологик фаол моддалар йигиндиси кутблилиги турлича булган органик эритувчилар ёрдамида экстракция килиш усули ёрдамида ажратиб олинди. Моддалар йигиндиси таркибидаги асосий таъсир килувчи (кутбсиз - шафраналь, изофорон ва кутбли - кроцин, пикрокро-цин) биологик фаол моддаларнинг сифат ва микдорий таркиби замонавий физикавий тадкикот усуллари - газ хромато-масс-спектрометрия (ГХ-МС), ядро магнит ре-зонанси (ЯМР) ва ультрабинафша (УБ) спектроскопияси усулларидан фойдаланилди.
Натижалар: ГХ-МС тахлил усули ёрдамида олин-ган натижалар мухокама килинганда, республикамиз худудл?риц1 етиш тирилган Crocus sativus усимлиги хома-шёсинин. асосийтаъсир килувчи биологик фаол кутбсиз бирикмалари тегишли равишда изофорон 2.9-8.6% гача, шяфран".ль 8.8-24.7% гача саклаши аникланди (1-расм).
ЯМР спектроскопияси усули ёрдамида Crocus sativus усимлиги хомашёсининг асосий таъсир килувчи биологик фаол кутбли бирикмалари кроцин ва пирокро-цинларнинг сифат ва микдорий таркибини аниклаш усули ишлаб чикилди хамда шу усул ёрдамида тахлил килинди. Бунда хомашёнинг экстракти таркибидаги кроцин ва пикрокроцин, шунингдек, кемпферол фла-воноиди ва 13-цис-кроцин бирикмалари тегишли гН ЯМР спектрларидан уларнинг адабиётлардаги кимё-
тн: тжлг.
IJV
4Н1
Tl№-- 4« SX i 40 ТОО 4M ВЕР 14 03 I ! 0012 M 13 H H #0 H» 4 OU 1 ? M il M 1» I» 2* ОС 21 0022 »23 M » M Я W M «27» Д 00 2Я Я M M 31 DO 32 H U № M X И * Я DO
I-рае м. С sativus усимлиги xmt atuëcu экстрактининг ГХ-МС хроматогракшаси.
MAXSUS SON [2] 2021 AGRO INFORM
45
вии силжиш кииматлари асосида идентификация килинди (2-расм).
Олинган тахлил на-тижаларига кура, респу-бликамиз худудларида етиштирилган Crocus sativus усимлиги хома-шёси таркибида кро-цин 31.1-53.0% гача ва пикрокроцин 3.39.5% гача бирикма-ларини саклаганлиги аникланди.
Хулоса. Олиб борил-ган тадкикотлар нати-жаларига кура, Crocus sativus усимлиги юрти-миз тупрок-иклим ша-роитига тули; мос булиб, уни Фаргона водиИси, Тошкент, Самарканд, Жиззах, Цапщадарё ви-лоятларининг тог ва тоголди худудларида, бог ва ток-зорлар катор ораларида, урмон худудларида етиштириш мумкин хамда унинг хомашёси кимёвий таркиби сифат
г мчи
2-раем. С.sativus усимлиги хом ашёси экстрактининг 1И ЯМР спектры.
ва микдорий, ташк;и куриниши жихатидан барча тала-б.арт а тули, жавоб бериши ани;ланди.
Фойдаланилган адабиётлар:
1. Makhmudov A.V. Creation of Plantation Crocus sativus L. in the Conditions of Uzbekistan // J. of Agric. Sci. and Food Res. -2018. - Vol. 9 (2). -P. 1-5.
2. Нишанбаев С.З., Бобакулов Х.М., Охундедаев Б.С., Тухтаев Б.Ё., Шамьянов И.Д. Компоненты цветков и рыльцев Crocus sativus, интродуцированного в Узбекистане // Universum: Химия и биология : электрон. научн. журн. 2019, - №7 (61),- С. 8-14.
3. Amanpour A., Sonmezdag A.S., Kelebek H., Selli S.. GC-MS - olfactometric characterization of the most aroma-active components in a representative aromatic extract from Iranian saffron (Crocus sativus L.) // Food Chem. - 2015. - № 182. - P. 251-256.
УУТ: 581.4
ТАДЩЦОТ
ИНТРОДУКЦИЯ ШАРОИТИДА LINUM USSITATISSIMUM L. НИНГ ОНТОГЕНЕЗ ДАВРЛАРИ
Шерзод ЭРДОНОВ,
кичик илмийходим, УзР ФА Ботаника институти хузуридаги Акад. Ф.Н. Русанов номидаги Тошкент Ботаника боги.
Аннотация: В статье приведены результаты по изучению роста и развития льна обыкновенного (Ьтит ussitatissimum I.) в период онтогенеза растений в условиях интродукции. В свою очередь, были изучены латентный ^е), виргинильный (V) и генеративные (д) периоды онтогенеза растений, V - период был изучен на этапах проросток (р), ювенильный (]), имматурный (т) и виргинильные (V). Определена продолжительность V - периода 42-45 дней, д - периода 25-30 дней, общая продолжительность вегетации в условиях интродукции
46
AGRO INFORM MAXSUS SON [2] 2021