Научная статья на тему 'ПИЁЗНИНГ ЎЛЧАМЛАРИНИ ҚУРИТИШ ТЕЗЛИГИГА ТАЪСИРИНИ ЎРГАНИШ.'

ПИЁЗНИНГ ЎЛЧАМЛАРИНИ ҚУРИТИШ ТЕЗЛИГИГА ТАЪСИРИНИ ЎРГАНИШ. Текст научной статьи по специальности «Технологии материалов»

CC BY
4
2
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Журнал
Science and innovation
Ключевые слова
сабзавотлар / пиёз / кесиш жиҳози / кесиш қалинлиги / конвектив усулда қуритиш / режимлар / ҳарорат.

Аннотация научной статьи по технологиям материалов, автор научной работы — Худайбердиев Тохиржон Латифович, Рўзиқулов Ойбек Сафарали Ўғли

Мақолада сабзавотларни қуритиш технологиясида пиёзнинг кесиш қалинлигини қуритиш тезлигига таъсири ва қуритиш режимлари бўйича тадқиқот ишлари натижаси келтирилган.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по технологиям материалов , автор научной работы — Худайбердиев Тохиржон Латифович, Рўзиқулов Ойбек Сафарали Ўғли

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «ПИЁЗНИНГ ЎЛЧАМЛАРИНИ ҚУРИТИШ ТЕЗЛИГИГА ТАЪСИРИНИ ЎРГАНИШ.»

ПИЁЗНИНГ УЛЧАМЛАРИНИ ЦУРИТИШ ТЕЗЛИГИГА ТАЪСИРИНИ

УРГАНИШ.

1Худайбердиев Тохиржон Латифович, 2Рузикулов Ойбек Сафарали ^ли

1 Наманган мухандислик-технология институти, техника фанлари номзоди, доцент 2 Наманган мухандислик-технология институти, талаба https://doi.org/10.5281/zenodo.10938080

Аннотация. Мацолада сабзавотларни цуритиш технологиясида пиёзнинг кесиш цалинлигини цуритиш тезлигига таъсири ва цуритиш режимлари буйича тадцицот ишлари натижаси келтирилган.

Калит сузлар: сабзавотлар, пиёз, кесиш жщози, кесиш цалинлиги, конвектив усулда цуритиш, режимлар, %арорат.

Аннотация. В статье представлены результаты исследований влияния толщины нарезки лука на скорость и режимы сушки в технологии сушки овощей.

Ключевые слова: овощи, лук, режущее оборудование, толщина нарезки, конвективная сушка, режимы, температура.

Abstract. The article presents the results of studies of the influence of the thickness of onion slicing on the speed and drying modes in the technology of drying vegetables.

Keywords: vegetables, onions, cutting equipment, slicing thickness, convective drying, modes, temperature.

Республикамизда кабул килинган бир катор дастурлар кишлок хужалигини модернизация килиш ва жадал ривожлантиришга, озик-овкат хавфсизлигини янада мустахкамлаш, экологик тоза махсулотни ишлаб чикаришни кенгайтириш, аграр секторининг экспорт салохиятини сезиларли даражада оширишга, пахта ва бошокли дон экиладиган майдонларни кискартириб, экин майдонларини янада макбуллаштириш, бушаб колган ерларга картошка, сабзавот, озик-овкат ва мойли экинларни, шунингдек янги интенсив бог ва узумзорларни жойлаштиришга ва кишлок хужалиги махсулотларни ишлаб чикараётган, тайёрлаш, саклаш, сотиш, курилиш ишлари ва хизматлар курсатиш билан шугулланаётган куп тармокли фермер хужаликларини рагбатлантириш ва ривожлантириш учун кулай шарт-шароитлар яратиш буйича чора тадбирлар ишлаб чикилди.

Хул мева ва сабзавотларни куритиш жараёнини саноатда ташкил этиш катта ахамиятга эга. ^уритилган махсулотларни транспорт воситасида ташиш арзонлашади, уларнинг тегишли хоссалари яхшиланади, микроблар таъсирига кам учрайди, сакланиш имконияти юкори ва кам жойни талаб этади.

Мева-сабзавотларни конвектив усулда куритиш технологияси мавзусида НамМТИ олимлари томонидан илмий-тадкикот ишларини олиб борилмокда.

Экспериментал тадкикотлар Наманган шахрида жойлашган "Афруз Камол Наби" маъсулияти чекланган жамият корхонасида конвектив усулда куритадиган курилмалар цехида утказилди.

Тозаланган ва ювилган пиёз FAMILS-2 машинасида майдаланади. Машинада пиёзни доирасимон,турт бурчак пиризмасимон(устун) ва кубик килиб кесиш мумкин. FAMILS-2 машинасида пиёзни доирасимон килиб кесишда битта фронтал текисликда харакатланувчи пичокдан фойдаланилади. Пиёзни призмасимон килиб кесиш(булаклаш)да иккита фронтал ва горизонтал текисликларда харакатланувчи пичоклардан фойдаланилади. Пиёзни кубик килиб кесишда учта фронтал, горизонтал ва профил тексликларда харакатланувчи

пичоклардан фойдаланилади. Пиёз боши хомашёси кават-кават кисмлардан иборат булиб улар бутун х,олатда бир бири билан ёпишган булади. Пиёзни кесиш(булаклаш) пайтида улар бир биридан ажралади. Пиёзни устунча килиб кесилганда бир биридан ажралиб колади ва бир хил шаклга келади. Шунинг учун пиёзни куритишга таъсир этувчи асосий улчам пиёзнинг кесиш калинлиги булиб х,исобланади. Пиёзни куритишдан аввал "буюртмачи" билан шартнома тузилади. Буюртмачининг талабига кура пиёзни кесиш шакли доира, турт бурчак призмасимон ёки кубик килиб кесиб куритилади. "Буюртмачи" куп х,олатларда устунча килиб кесиб куритиб беришга буюртма бераётганлиги муносабати билан биз х,ам тажрибаларимизни устунча шаклида кесилган пиёзнинг асосий улчами булган кесиш калинлигини пиёзнинг куриш тезлигига таъсирини ургандик (1-жадвал).

1-жадвал.

Устунча шаклида кесилган пиёзнинг кесиш калинлигини пиёзнинг куриш тезлигига таъсири.

Пиёзнинг кесиш калинлиги, мм Кайтаришлар сони Куриш давомийлиги ,мин.

1-вариант 4,0 х 4,0 1 75,0

2 80,0

3 85,0

Уртача 80,0

2-вариант 6,0 х 4,0 1 85,0

2 90,0

3 95,0

Уртача 90,0

3-вариант 8,0 х 4,0 1 95,5

2 100,0

3 105,0

Уртача 100.0

Жадвалдан куриниб турибдики, пиёзнинг кесиш калинлиги 4,0 мм булганда биринчи кайтаришда 75,0 минутда,иккинчи кайтаришда 80,0 минутда, учунчи кайтаришда эса 85,0 минутда куриган булиб уртача 80,0 минутда куриган. Пиёзнинг кесиш калинлиги 6,0 мм булганда биринчи кайтаришда 85,0 минутда, иккинчи кайтаришда 60,0 минутда, учинчи кайтаришда эса 65,0 минуттда куриган булиб уртача 60,0 минутда куриган. Пиёзнинг кесиш калинлиги 8,0 мм булганда биринчи кайтаришда 95,0 минутда,иккинчи кайтаришда 100 минутда,учинчи кайтаришда эса 105 минутда куриган булиб уртача 100,0 минутда куриган. Жадвалда келтирилган маълумотларга асосланиб шундай хулоса килиш мумкин пиёзни куритиш учун 4,0 мм калинликда кесиш максадга мувофикдир.

Куритиш хдвосининг хдрорати, транспортёрдаги пиёз калинлиги ва пиёзни кесиш улчамларини куриш тезлигига таъсири тажрибаларда урганилди.

куритиш камерасидаги хавонинг температураси автотермометрлар ёрдамида бошкариш пулти оркали улчаб борилди.

Мавжуд технологияда куритиш камераси ичига юборилаётган хавонинг харорати соат 6.00 да, 8.00 да, 10.00 да, 12.00 да, 14.00 да, 16.00 да, 18.00 да, 20.00 да, 22.00 да. 24.00 да, 2.00 да, 4.00 да хдвонинг харорати улчаб назоратга олинди. Пиёз куритишда хдвонинг харорати, транспортёрдаги хом ашё калинлиги ва пиёзни кесиш улчамларини куриш тезлигига таъсири 2-жадвалда келтирилган.

2-жадвал.

Куритиш камераси ичида хавонинг харорати, транспортёрдаги хомашё калинлиги ва пиёзни кесиш улчамларини куриш тезлигига таъсири.

куритиш камераси сони куритиш камераси ичида х,авонинг х,арорати, градус Транспортёрдаги хом ашё калинлиги,см Пиёзни кесиш улчамлари (мм) ^уритилаётган пиёзнинг намлиги, %

Мавжуд Таклиф этилаётган Мавжуд Таклиф этилаётг ан Мавжуд Таклиф этилаётга н

1 130 5-6 4-4,5 5х8 4х6 86-87 86-87

2 130 5-6 4-4,5 5х8 4х6 87-85 84-82

3 130 5-6 4-4,5 5х8 4х6 85-83 80-78

4 130 5-6 4-4,5 5х8 4х6 81-80 75-73

5 125 5-6 4-4,5 5х8 4х6 80-79 72-70

6 120 5-6 4-4,5 5х8 4х6 77-75 70-68

7 115 5-6 4-4,5 5х8 4х6 74-72 68-65

8 110 5-6 4-4,5 5х8 4х6 70-68 65-63

9 105 5-6 4-4,5 5х8 4х6 65-62 60-55

10 100 5-6 4-4,5 5х8 4х6 60-58 53-50

11 95 5-6 4-4,5 5х8 4х6 55-52 48-45

12 90 5-6 4-4,5 5х8 4х6 50-48 44-41

13 85 5-6 4-4,5 5х8 4х6 48-45 40-38

14 80 5-6 4-4,5 5х8 4х6 45-43 35-33

15 75 5-6 4-4,5 5х8 4х6 42-40 30-28

16 70 5-6 4-4,5 5х8 4х6 39-37 27-25

17 65 5-6 4-4,5 5х8 4х6 35-33 24-23

18 60 5-6 4-4,5 5х8 4х6 30-28 22-20

19 55 5-6 4-4,5 5х8 4х6 26-24 20-18

20 50 5-6 4-4,5 5х8 4х6 23-22 18-17

21 45 5-6 4-4,5 5х8 4х6 21-20 16-15

22 40 5-6 4-4,5 5х8 4х6 19-18 14-13

23 35 5-6 4-4,5 5х8 4х6 18-17 12-11

24 30 5-6 4-4,5 5х8 4х6 17-16 11-10

Хулоса. 2-жадвалдан куриниб турибдики, таклиф этилаётган пиёзни куритиш технологиясида 24 та куритиш камералари ичидаги хавонинг харорати 135 0 C дан 40 0 C га тушиб боради ва куриш давомийлиги камаяди.

Пиёзни конвектив куритиш жараёни учун махсулотни киркиш шакли устунчасимон ва улчамлари 4х6 мм ва 6х8 мм, калинлиги 4-5 см ва куритиш камерасидаги боглангиш харорат 130-135оС, охирги харорат 38-40 оС, куриш давомийлиги 45-50 минут булиши асосланди хамда махсулот сифати талабга жавоб бериши урганилди.

REFERENCES

1. Т.Л.Худайбердиев, Е.Е.Тажибоев. «Сушка сельхозпродукции с использованием современного оборудования». Международный научный журнал «Молодой учёный» №23 (209), июнь 2018 г. стр. 278-281 (ISSN 2072-0297).

2. Т.Л.Худайбердиев, Е.Е.Тажибоев " Мева-сабзавотларни куритишга доир" Республика илмий-амалий анжуман мазруза материаллари. Наманган, НамМТИ 2018 йил. 23-24 ноябрь.

3. Т.Л.Худайбердиев, Е.Е.Тажибоев "Пиёзни куритишга тайёрлаш жараёнини урганиш ва пиёз куритишни такомиллаштириш". Республика илмий-амалий анжуман маъруза материаллари. Наманган, НамМТИ 2018 йил. 23-24 ноябрь.

4. Худайбердиев Т.Л., Тажибоев Г.Г. "Факторы влияющие на процесс сушки плодов и овощей". Сборник материалов Международной научно-технической конференции.Наманган, Наманганский инженерно-строительный институт, 28-30 ноября 2019 года. 278-281стр.

5. Худайбердиев Т.Л., Обиджонов А.И. "Сушка плодо-овощных продукций конвективным методом". Polish science journal. International science journal. Issue n1(22). Warsaw: sp.zo.o. "Iscience" 2020. 174 s.

6. Xudayberdiyev T.L. Qishloq xo'jaligi mahsulotlarini quritish texnologiyasi va jihozlari. -(Darslik) Toshkent, Muxr press, 2022.-218 b.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.