УДК: 621.3.07 DOI: 10.24412/2181-144X-2023-1-35-40
Nematov Z.Z., Rashidov A.S., Turdiyeva O.Dj., Vapoyev H.M., Hamidov O.J.
MAVRAK BARGLARINI ACHCHIQ BODOM MOYIDAGI EKSTRAKSIYASI VA UNI ASOSIDA BARQAROR EMUL SIYALAR OLISH
Nematov Zafar Zokirovich - Navoiy davlat konchilik va texnologiyalar universiteti assistenti,
Rashidov Abdumannon Sodiq o'g'li - O'zbekiston milliy universiteti magistri, Turdiyeva Odina Djuraevna - Navoiy davlat konchilik va texnologiyalar universiteti katta o'qituvchisi,
Vapoyev Husniddin Mirzaevich - t.f.d., dotsent, Navoiy davlat konchilik va texnologiyalar universiteti kafedra mudiri,
Hamidov Orifjon Jahongirovich - PhD., dotsent v.b., Navoiy davlat konchilik va texnologiyalar universiteti.
Annotatsiya. Mavrak barglarini achchiq bodom moyida matseratsiya usuli bilan (1:10) nisbatda ekstraksiya jarayoni amalga oshirildi. Olingan moyli ekstraktni texnologik xossalari o'rganildi. Moyli ekstraktni emulsiyaga aylantirish uchun turli tabiatli sirt-faol moddalar qo'shilganda ulardan anion sirt -faol moddalarning samaraliligi yuqoriligi aniqlandi. Emulsiyalarning qator sifat va miqdoriy ko'rsatkichlari baholandi. Mikroskopik usulda emulsiyalardagi dispers faza zarrachalarining o'lchami aniqlandi. Kalit so'zlar: Mavrak barglari, ekstraksiya, emulsiya, sirt faol-moddalar, emulsiyalarning barqarorligi, dispers faza zarrachalarining o'lchami.
ЭКСТРАКЦИЯ ШАЛФЕЙ ГОРЬКО МИНДАЛЬНОМ МАСЛЕ И ПОЛУЧЕНИЕ СТАБИЛЬНЫХ ЭМУЛЬСИЙ НА ИХ ОСНОВЕ
Нематов Зафар Зокирович - ассистент Навоийского государственного горнотехнологического университета,
Рашидов Абдуманнон Содикович - магистрант Национального университета Республика Узбекистан,
Турдиева Одина Джураевна - старший преподаватель Навоийского государственного горно-технологического университета,
Вапоев Хусниддин Мирзаевич - д.т.н., доцент, Навоийского государственного горно-технологического университета,
Хамидов Орифжон Жах,онгирович - PhD, доцент Навоийского государственного горно-технологического унив ерситета.
Аннотация. Методом мацерации получен экстракт шалфей аптечной на горько миндальном масле при соотношении 1:10. Определены основные технологические парамметры маслянного экстракта. Для превращения экстракта в эмульсии использованы различные по природы поверхностно -активные вещества. Наиболее эффективными поверхностно-активными веществами являются анионактивные вещества. Оценены основные качественные и количественные показатели эмульсий. Определены размеры частиц дисперсной фазы эмульсий на основе микроскопического метода.
Ключевые слова: шалфей, экстракция, поверхностно -активные вещества, устойчивость эмульсий, определение размера частиц дисперсной фазы.
EXTRACTION OF SALFIA ON BITLY ALMOND OIL AND OBTAINING STABLE EMULSIONS ON THEIR BASIS © International Journal of Advanced Technology and Natural Sciences Vol.1(4) 2023 SJIF IF=4.023
-1 -1 KAr^HA* >T(Kr»>UM»lA* di^TX ^----—
,.-, k,__W^r iM>i:xffci COPERNICUS dob—*-"*■****
Nematov Zafar Zokirovich - Assistant Navoi State University of mining and technology,
Rashidov Abdumannon Sodikovich - Master National University of Uzbekistan, Turdieva Odina Zhoraevna Turdiyeva - Senior Lecturer Navoi State Mining and Technology University,
Vapoyev Khusniddin Mirzayevich - t.f.d., Associate professor Navoi State University of mining and technology,
Khamidov Arifjan Jahangirovich - PhD, Associate professor Navoi State University of mining and technology.
Annotation. The method of maceration obtained sage extract in bitter almond oil at a ratio of 1:10. The main technological parameters of the oil extract were determined. Various nature of surfactants were used to convert the extract into emulsions. The most effective surfactants are anionic substances. The main qualitative and quantitative indicators of emulsions are estimated. The particle sizes of the dispersed phase of emulsions based on the mikroskopic method are determined.
Keywords: sage, extraction, surfactants, stability of emulsions, determination of the particle size of the dispersed phase.
Маврак (Salvia officalis)-ycuMnuru ва уни майдаланган барглари тиббиётда таркибидаги эфир мойи, флавоноидлар, урсол ва олеанол кислоталар, ошловчи ва бошка моддалар бор. Баргини дамламаси буриштирувчи, дезинфекцияловчи ва яллигланишга карши таъсирга эга. У юрак тез урганда, дармонсизликда, буйрак касалликларини даволашда хамда овкат хазм килишни яхшилашда кулланилади [1]. Экстрактидан тайёрланган суртмаси ва экстрактининг концентрати тери касалликларини (масалан псориаз) ни даволашда яхши натижа беради. Шунинг учун бу препаратлар илмий тиббиётда ишлатишга тавсия этилган. Сунгги вактларда усимликлар асосидаги дори воситаларига эътибор кучаймокда [2]. Айникса бу сохдда доривор усимликлар асосидаги мойли экстрактлар алох,ида урин тутади. Айни пайтда мойли экстрактларнинг катор афзалликлари (табиийлиги, содда технология, самарали таъсири, безарарлиги) борки, бундай дори воситаларига булган талаб юкоридир [3-4].
Аччик бодом (Amygdalus communis L. Varietasamara D.C.) уругларини пустлокларидан тозалаб совук пресслаш усулида мой олинади. Аччик бодом уруги таркибида туйинмаган ёг кислоталаридан олеин (66,69 % дан 69,5 % гача), линолен (18,86 % дан 22,31 % гача) ни ташкил этса, туйинган ёг кислоталаридан пальмитин (5,71 % гача) стеарин 1.50 % ни ташкил килади [5-6]. Умумий эфир мойининг 99,90 % ни ташкил этадиган 21 хил таркибий кисмлар аникланган, улардан бензалдегид (62,52 %), бензоин кислота (14,80 %) ва гексадекан (3,97 %) энг куп таркалган компонентлардир [7]. Аччик бодом мойида эмульсин ферменти, 20 % оксил моддалари, 2 -3 % шакар, фосфолипидлар, А, Е, F, D витаминлари сакланади. Аччик бодом антиоксидант, антибактериал ва усмаларга карши таьсирга эга [8].
Совук пресслаш усулида ажратиб олинган мойлар тиббиёт амалиётида ишлатилади. Аччик бодом эфир мойи яраларни, бавосилни даволаш учун ва мойи инъекция дори воситалари учун эритувчиси сифатида, (камфора, жинсий гормонлар уларнинг аналоглари) эмульсиялар, косметика воситаларини ишлаб чикишда кулланилади. [9].
Аччик бодом мойини ташкаридан суриш билан ултрабинафша нурланишидан х,имоя килиш, ёг безларини нормал х,олатига олиб келиш ва тери тешикларининг кенгайишини олдини олиш туфайли терининг кариши жараёни сезиларли даражада секинлашади. Аччик бодом мойининг таркиби хилма -хиллиги унинг етиштирилган жойига боглик. Мойда мух,им макро ва микроэлементлар бор, у микробларга карши ва антиоксидант хусусиятларга эга [1013].
© International Journal of Advanced Technology and Natural Sciences Vol.1(4) 2023 SJIF IF=4.023
-——---, -1 КА^ччдя уцкггоннм ^--^ГГТГТГТ-^
,.-, ь __Ш^г INI>KX f® ■COPHRNKJUS ЯВЬ ———vO
Тажриба кисми. Навоий вилояти Хатирчи туманида усган аччик бодом навидан фойдаланиб, унинг магзидан мой ажратилди. Аччик бодом мойини сову; пресслаш усулида ажратиб олишда, аввал бодом магзини кобигидан ажратилди. Сунгра аччик бодом магзидан докага солиб тахминан бир дакика давомида кайнаган сувда ушлаб турилди. Намланган кизил рангдаги магиз пучоги осонлик билан ажралди ва ок рангдаги магизлар яхши куригунча ёйиб куйилди. Агар курук х,олатда булмаса таркибидаги сув пресслаш жараёнида магиз таркибидаги амигдалинни парчалаб захдрли булган бензалдегид ва цианид кислотасини х,осил килади. Шунинг учун куриганлигига ишонч хосил килгач намуна тортиб олинди. Олинган намунани "Akita 1Р"пресслаш ускунасида совук пресслаш усули билан мойи ажратилди.
Маврак баргларини куритилиб, майдаланган кисмидан 10 г тарозида тортиб олинди. Намунани 100 мл колбага солиб устига 96 % ли этил спиртидан 20 мл аралаштирилди. Маврак баргларини нам холатида устига 100 мл аччик бодом мойидан солиниб, колбани сув хаммомида 5 -7 дакика стерилланди. Орадан 24 соат вакт утгач экстракт фильтрлаб олинди.
Материал ва методлар. Маврак барглари экстракти таркибидаги ёг кислоталарини ажратиб олиш. Бунинг учун экстрактни яхшилаб аралаштириб 10 % калий гидроксиднинг метанолдаги эритмаси ва текширилаётган намунани 1:10 нисбатда аралаштирган х,олатда 1 соат давомида кайнаб турган сув хдммомида гидролизланди. Хосил булган совунларни парчалаш учун 50 % ли сульфат кислотанинг сувли эритмасидан фойдаланилди. Ёг кислоталари уч марта диэтил эфири билан экстракция килинди. Шундан кейин эфирли ажратмалар сув билан ювилиб нейтрал мух,итга олиб келинди, натрий сульфат билан куритилди ва эфирли ажратма хдйдалди. Ёг кислоталари диазометан билан метилланди. Хосил булган метилэфирларни тозалаш учун юпка катламли силикагель катламидан куйидаги эритувчилар системаси оркали утказилди: гексан: диэтилэфир (4:1 нисбатда). Ёг х,осил булган догларни очиш учун йод бугларидан фойдаланилди. Метилэфирларни силикагель таркибидан десорбция килиш учун эса хлороформ ишлатилди. Метилэфирлар таркибидаги хлороформ йукотилгандан сунг, уларни гександа эритиб, Agilent Technologies 6890 N хроматографида оловли-ионизацион детектор ёрдамида тах,лил килинди. Бунда хроматограф капилляр колонканинг узунлиги 30 м, ички диаметри 0,32 мм, ёткизилган фаза эса НР-5 булиб, хдрорат эса 150-270оС га тенг килиб олинди. Хроматографик газ сифатида гелийдан фойдаланилди.
Олинган натижалар ва уларнинг мух,окамаси. Экстрактнинг таркибидаги ёг кислоталари ажратиб олинди ва тах,лил килинди. Ёг кислоталарининг таркиби ва микдорий тавсифи 1-жадвалда берилган. Жадвалдаги натижаларга кура, экстрактда туйинмаган кислоталарнинг микдори туйинган кислоталардан анча юкори эканлиги аникланди. Аччик бодом мойида асосий туйинмаган кислоталардан олеин кислотаси 71.28 % ни ташкил килса, экстрактда 73,37 % ошганлиги аникланди. Линолен кислотаси булса, 19.86 % дан 18,71 % гача камайганлигини курсатди. Туйинган кислотлардан аччик бодом мойида пальмитин кислотасининг микдори 5,91 % ни ташкил килса, экстрактда 5,82 % ни, ва пальмитолеин кислотаси 0.47 % дан 0,45 % га узгарганлиги аникланган. Тах,лил натижаларига кура, аччик бодомни мойли экстрактида туйинмаган кислоталарнинг умумий микдори 92.08 % га ошганлиги, туйинган кислоталарнинг умумий микдори 7,92 % га камайганлиги аникланди.
Мойли экстрактга турли сирт фаол моддалар кушган х,олатда олинган эмульсиялари х,ам катта амалий ахдмиятга эга. Эмульсия олиш учун марварак барглариинг аччик бодом мойидаги экстрактидан 5 г ва сирт-фаол модданинг (СФМ) турли концентрацияли эритмасидан 5 г олинди. Аввал сувда СФМ эритилиб унга томчилаб маврак баргларининг аччик бодом мойидаги экстракти доимий аралаштирган х,олатда кушилди ва эмульсия тайёрланди. Натижаларга кура олинган эмульсиялар 1 турдаги (м/с) эмульсияга киради. Эмульсия тури суюлтириш усули ва метилен куки буёгини эриши усули буйича аникланди.
Уч хил турдаги сирт-фаол модданинг 1 % дан 6 % га булган эритмалари ичида ноионоген ва катион-актив сирт-фаол моддалар эмульсиясини баркарорламаслиги маълум булди (2-жадвал). 6 % ли твин-80 эритмаси иштирокида олинган эмульсиялар баркарорлиги © International Journal of Advanced Technology and Natural Sciences Vol.1(4) 2023 SJIF IF=4.023
-1 -1 .ичкггоммля ^----—17
,.-, k,__Ш^г IM>i:xffci COPERNICUS Ошл-----VI
1 дакикадан ошмади. Катиоактив сирт-фаол модда цетилпиридиний хлорид иштирокида 1 % дан 6 % гача эритмага аччик бодом мойи кушилганда, унинг баркарорлиги 2 дакикадан 2,2 дакикагача боради. Айни пайтда дистилланган ёг кислоталарининг натрийли (ДЁК-Na) тузларини эмульсиялар таркибига киритилиши эмульсияларнинг баркарор булишига олиб келди. 1 % гача концентрацияда эмульсиялар 6 дакика, 3 % концентрацияда 24 дакика ва 4 % да 1, 32 соат, 6 % 240 соат бакарорлиги аникланди.
1-жадвал.
Ёг кислоталари Чуккини ушланиш вакти, дак. Аччик бодом мойи Экстракт
миристин 14:0 0,04 0.05
пальмитин 16:0 5,91 5,61
пальмитолеин 16:1 0,47 0,32
маргарин 17:0 0,05 0,05
стеарин 18:0 2,23 1,71
олеин +линолен 18:1+18:3 71,28 73,37
линол 18:2 19,86 18,71
арахин 20:0 0,09 0,09
эйкозен 20:1 0,07 0,09
^туйинган ёг кислоталари 8,27 7,92
^туйинмаган ёг кислоталари 91,73 92,08
2-жадвал.
Эмульгатор тури ва концентрациясининг маврак баргларини аччик бодом мойидаги экстракти асосида олинган эмульсияларининг баркарорлигига таъсири _(х,арорат 25оС, магнитли аралаштиргич билан эмульсия олинган)_
Эмульгаторнинг концентрацияси %
1 2 3 4 5 6
СФМнинг тури
Эмульсияларнинг Эмульсияларнинг
баркарорлиги, баркарорлиги,
дакикаларда соатларда
ДЁК -№тузи 6 18 24 1,32 128 240
Твин-80 2 1,50 2,2 0,09 0,16 0,18
Цетилпиридиний хлорид 1 1,30 1,55 0,04 0,05 0,06
а) б) с)
1-расм. ДЁК-Na ли тузи иштирокида олинган 4 % (а), 5 % (б) ва 6 % ли (с) эритмасида олинган маврак баргларининг аччик бодом мойида олинган эмульсиясини микроскопда куриниши (катталаштириш 400 марта).
Самарали СФМ сифатида ДЁК-Na тузини эмульсиялар таркибига киритилиши, эмульсияларнинг баркарор булишига олиб келди. Агар ДЁК -Na микдори 1 % дан 2 % гача © International Journal of Advanced Technology and Natural Sciences Vol.1(4) 2023 SJIF IF=4.023
-——---, -1 нлтччдя wrfqmu - ---—=---—__ Я
,.-, _J k,__Ш^г IM>i:xffci COPERNICUS (Ш-*—
ортганда, эмульсияларнинг баркарорлиги 18 дакикага етди. Эмульгатор микдори 3 % дан 5 % гача ортганда, эмульсиянинг баркарорлиги 128 соатга етиши маълум булди. Эмульгаторнинг микдори 6 % дан ортганда эмульсияларнинг баркарорлашиши кузатилди.
Эмульсияларни стандартлаш. Эмульсияларни рН киймати 7-8,0 оралигида. Заррачалар улчами NLSD 307 В (Германия). микроскопида улчанганда СФМ концентрациясига богликлиги куринди. Агар СФМ концентрацияси 4 % гача булганида мой томчилари микроскопда 400 марта катталаштириб каралганда аник куринса, концентрация (катталаштириш 240 марта) 6 % га етганида заррачалар улчами кичрайиб, дисперс фаза заррачалари улчами 50 нм дан кам эканлиги аникланди. (1 - расм)
3-жадвалда маврак баргларининг аччик бодом мойидаги эмульсиясининг баъзи сифат курсаткичлари келтирилган. Натижаларга кура эмульсиялар куриниши бир жинсли. ДЁК -№ тузи концентрацияси ошганда эмульсиянинг дисперс фаза улчами кичрайиши кузатилади. Агар эмульсия 1500 айланиш/дакикада центрифугада ажратилганда таркибида 4 % ДЁК -№ тузи ишлатилганда эмульсияларнинг центрифугада ажралиши 30 дакикани ташкил этса, эмульгатор концентрацияси 5 % ни ташкил этганда, эмульсияларнинг баркарорлиги 45 дакикага, 6 % ли эритмада 45 дакикага етди. Текширишларнинг курсатишича 50оС хдроратда эмульсиялар каватланиш 4-5 % ли СФМ булганида 10-12 дакика, 6 % ли эритмада каватланиш 20 дакикада содир булди.
3-жадвал.
Мавракбаргларининг аччик бодом мойидаги экстракти эмульсияларининг __сифат курсаткичларини бахолаш_
Эмульсиядаги Эмульсияларнинг Центрифугада Иссикка чидамлилик
ДЁК-Na тузи, бир жинслилиги ажралиш вакти, 50оС каватланишни, дак
% ларда мин
4 Бир жинсли 30 10
5 Бир жинсли 45 12
6 Бир жинсли 45 20
4-жадвал.
Сирт-фаол модданинг табиати ва аччик бодом мойининг микдорини ортиши дисперс фаза заррачаларининг улчамига таъсири (эмульсия 25оС, да механик _диспергирлаш усули билан олинди)_
6 % ли СФМ тури СФМ ва экстракт нисбати
1: 1 1: 2 1: 3 1: 4
Диспе )с фаза заррачаларининг улчами, нм
Натрий стеарат 52,3 50,1 49,6 49,6
ДЁК-Na 51,4 49,5 49,3 48
Маврак баргларининг аччик бодом мойидаги экстрактига турли анионактив сирт-фаол моддаларнинг табиатини ва мой микдорини таъсирини урганиш учун анионактив тавсифга эга булган икки хил эмульгатор иштирокида эмульсияларнинг баркарорлигини ургандик (4 -жадвал). Эмульсияларнинг заррачаларини улчами ва эмульсияларнинг баркарорлиги энг асосий курсаткич сифатида ишлатилди. Эмульсиялардаги дисперс фаза заррачаларининг улчами микроскоп (Германия) ёрдамида улчаб борилди.
Экстрактга турли анионактив СФМ ларнинг табиатини (6 % ли СФМ иштирокида) ва экстракт микдорини таъсирини урганиш учун анион актив тавсифга эга булган икки хил эмульгатор иштирокида эмульсияларнинг дисперс фаза заррачалар улчамини ва баркарорлиги урганилди. (4-жадвал). Бунинг учун ДЁК-Na тузи (Янги-йул ёг мой заводи мах,сулоти) ва натрий стеаратдан фойдаландик. Эмульсияларнинг заррачаларини улчами ва эмульсияларнинг баркарорлиги энг асосий курсаткич сифатида ишлатилди. Натижаларга кура энг самарали эмульгатор сифатида ДЁК-Na тузини олиш мумкин. Эмульсия тайёрлаш учун олинган аралашмада мойнинг микдори 1 масса кисмдан 4 масса кисмга узгарганда © International Journal of Advanced Technology and Natural Sciences Vol.1(4) 2023 SJIF IF=4.023
-——---, -1 KM»**w мспчинм лР^Гч ^—^ГГТГТГТ-^ 1Q
,.-, _J k,__Ш^г IM>i:xffci COPERNICUS (Ш-*—
натрий стеарат ва ДЁК-Ка тузларида заррачалар улчами СФМ микдори доимий колиб, аччик бодом мойи ортганда заррачалар улчами 52,3 ва 51,4 нм дан 49,6 ва 48 нм гача камайди. Натрий стеаратнинг 6 % ли эритмаси билан 1:4 нисбатдаги баркарор эмульсияни хосил килди.
Хулосалар. Доривор маврак баргларининг аччик бодом мойидаги экстракти олинди. Экстрактнинг ёг кислоталари таркиби хроматографик усул ёрдамида аникланди. Экстрактга турли табиатга эга булган сирт-фаол моддалар кушилиб ва хар хил концентрацияларда эмульсиялар олинди. Анион -актив тавсифга эга булган ДЁК-Ыа тузи иштирокида олинган эмульсияларнинг баркарорлиги нисбатан юкори эканлиги аникланди. Сирт фаол моддалар иштирокида олинган баркарор эмульсияларнинг дисперс фаза заррачаларининг улчами микроскопик усулда аникланди. Маврак баргларининг аччик бодом мойидаги экстракти юмшок дори шакллари яратишда кулланиши мумкин.
Фойдаланилган адабиётлар руйхати:
1. Холматов Х.Х., Хабибов З.Х., Олимхужаев Н.З. Узбекистоннинг шифобахш усимликлари. - Тошкент, Ибн Сино номидаги нашриёт, 1991. - 206 б.
2. Зох,идов X. "Шифо хазинаси: дарахтлар мужизаси. Учинчи китоб. "Янги аср авлоди", 2015. с 188 б.
3. Ибрагимов А.Ё, Ганиев АД., Абдурахмонова Н.А.Идрисходжаев У., Узбекистонда усадиган доривор усимлик хом ашёлари таъминоти муаммолари//Фармацевтика журнали. -Тошкент,2019. -№3. -б.13-17.
4. Тухтаев Х. Р. и др. Экстракт из цветков ромашки на масле горького миндаля и получение стабильных эмульсий на его основе //Известия высших учебных заведений. Химия и химическая технология. - 2021. - Т. 64. - №. 7. - С. 61-67.
5. Nabi Shariatifar, IM Pourfard. Physic-chemical characteristics of bitter and sweet almond kernel oil. International Journal of ChemTech Research 2015. №2. РР. 878-882.
6. Хамидов, О. Ж., Х. Р. Тухтаев, and С. Н. Аминов. "Хроматографический анализ масла горького миндаля и свойства эмульсий, полученных на его основе." Фармац. ж 3 (2019): 71-76.
7. Huiling Geng, Xinchi Yu, Айлин Лу, Хаоцян Цао. Extraction, Chemical Composition, and Antifungal Activity of Essential Oil of Bitter Almond. International Journal of Molecular Sciences. 2016. 17(9):1421. DOI: 10.3390/ijms17091421.
8. Hari Jagannadha Rao and Lakshmi, Therapeutic Applications of Almonds (Prunus amygdalus L). Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2012 February, Vol-6(1): РР. 130-135.
9. Behzad Moradi, S. Heidari-Soureshjani, Majid Asadi-Samani, Qian Yang. A Systematic Review of Phytochemical and Phytotherapeutic Characteristics of Bitter Almond. International Journal of Pharmaceutical and Phytopharmacological Research. 2017. №7. PP 1-9.
10. Li K., Shi Q., Zhu H., Tang D. Chemical compositions in bitter almond// J. Northwest For. Univ. 2004. Vol.19. PP.124-126. TQ461.
11. Li K., Shi Q., Zhu H., Tang D. Study on main nutrient composition of bitter almond//Acta Agric. Boreal. Occident. Sin. 2003.Vol.12. PP.119-121.
12. Keser S., Demir E., Yilmaz O. Some Bioactive Compounds and Antioxidant Activities of the Bitter Almond Kernel (Prunus dulcis var. amara)//J. of the Chem. Soc. of Pakistan.2014. vol.36. №5. PP.922-930.
13. Abtahi H., Ghazavi A., Karimi M., Synergistic Antimicrobial Effect of Tribulus terrestris and Bitter Almond Extracts//J.Res.Med.Sci.2014. Vol.16. №12, PP.55-58.
© International Journal of Advanced Technology and Natural Sciences Vol.1(4) 2023 SJIF IF=4.023
-——---, -1 ^^ KAl^-l** MKriQWlU xP^N. ^—i^ZTT-rrrp-^ ACi
,.-, W^r INIJl-XffOT COPERNICUS MHB> ———