Научная статья на тему 'ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА МОРКОВИ (DAUCUS SATIVUS L.)'

ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА МОРКОВИ (DAUCUS SATIVUS L.) Текст научной статьи по специальности «Фундаментальная медицина»

CC BY
81
6
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
МОРКОВЬ / (DAUCUS SATIVUS L) / ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА / ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ / ИСПОЛЬЗОВАНИЕ В МЕДИЦИНЕ

Аннотация научной статьи по фундаментальной медицине, автор научной работы — Саидзода Хайриддин Хол, Бохирова Манзура Курбоналиевна, Абдухоликова Фарзона Абдуманоновна, Мирзорахимов Акобир Каримович

В статье представлена информация о лечебных свойствах моркови. Установлено, что корни содержат сахар, жир, азот, минеральные соли, аспарагин, умбеллиферон, флавоноиды, пигменты (каротин, фитоен, фитофлюен, ликопин), витамины. Он используется в медицине для удаления песка и мелких камней при мочекаменной болезни, а также обладает общим стабилизирующим, корректирующим и новаторским действием.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по фундаментальной медицине , автор научной работы — Саидзода Хайриддин Хол, Бохирова Манзура Курбоналиевна, Абдухоликова Фарзона Абдуманоновна, Мирзорахимов Акобир Каримович

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

HEALING PROPERTIES OF CARROTS (DAUCUS SATIVUSL.)

The article provides information about the medicinal properties of carrots. It was found that the roots contain sugar, fat, nitrogen, mineral salts, asparagine, umbelliferone, flavonoids, pigments (carotene, phytoene, phytofluen, lycopene) and vitamins. It is used medicinally to remove sand and small stones in urolithiasis, and has a general stabilizing, corrective and innovative action.

Текст научной работы на тему «ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА МОРКОВИ (DAUCUS SATIVUS L.)»

ИЗУЧЕНИЕ ПОЛИФЕНОЛЬНЫХ СОЕДИНЕНИЙ ФЕРУЛЛЫ ТАДЖИКОРУМ (Ferula tadshikorum M. Pimen)

В данной статье рассматривается изучение химического состава фенолов сухих экстрактов феру, которые извлечены из различных органических растворителей. Исходя из сведений, полученных из научных источников и анализов, автор конкретно излагает свой вывод, что феноловые соединения больше всего встречаются в сухом экстракте, которые приготовлены в 40% этиловом спирте. В данном экстракте количество трансферуловой кислоты выше от 2,5 до 5 раза по сравнению с другими экстрактами. На втором месте по количеству феноловых соединений находится сухая экстракт, где в виде неорганического растворителя было использовано дистиллированная вода. Исходя из полученных результатов обнаружено, что в сухом экстракте раствора камоли тоджикон 4 фенольные соединении по количественному отношению первое место занимает трансинамовие кислоты, на втором месте трансферуловие кислоты, которые по отношению к другим экстрактов, в том числе жидкой и сухой смоле сравнительно больше.

Ключевые слова: феноловые соединения, сухой экстракт, смола ферулла таджикорум, трансферуловая кислота, трансинамовая кислота.

STUDDING THE COMPOSITION OF IDEAL TAJIK FERULA (Ferula tadshikorum M. Pimen)

The article examines studding of the chemical composition of phenols of dry extracts in various organic solvents. The author clearly stated his findings based on information obtained from scientific sources and the results of his analysts. He notes that the highest concentration of phenolic compounds was observed in a dry eхtract prepared with 40% ethyl alcohol. This eхtract contains 2,5-5 times more trans fares than other eхtracts.

Secondly, by the amount of phenolic compounds in the dry eхtract, which was used in an organic solvents-aqueous water. The results showed that in the dry aqueous eхtract of Tajik 4 phenolic compounds were tolerable which is higher than in other eхtracts, including liquid and dry resin.

Keywords: phenolic compounds, dry extracts, resin. of tajik ferula, Transferulovaya acid, Transinamovaya acid

Сведения об авторах:

Ходжаев Джамшед Файзуллоевич - Доктор по специальность PhD кафедры анатомии и физиология, Таджикского государственного педагогического университета им.Садриддина Айни, Адрес: 734003, Республика Таджикистан, город Душанбе, проспект Рудаки 121, Тел: (+992) 985746145. E-mail: Jamik [email protected]

Шамсуддинов Шаъбон Начмуддинович - кандидат биологических наук, доцент кафедры биохимии и генетики, Таджикского государственного педагогического университета им.Садриддина Айни, Адрес: 734003, Республика Таджикистан, город Душанбе, проспект Рудаки 121, Тел: (+992) 935085614. E-mail: [email protected]

About the authors:

Khojaev Jamshed Fayzulloevich - Doctor PhD of the Department of Anatomy and Physiology, Tajik State Pedagogical University named after Sadriddin Aini, Address: 734003, Republic of Tajikistan, Dushanbe City, 121 Rudaki Avenue, Phone: (+992) 985746145. E-mail: Jamik [email protected]

Shamsudinov Shabon Najmudinovich - candidate of biological sciences, docent of the Department of biochemistry and genetics, Tajik State Pedagogical University named after Sadriddin Aini, Address: 734003, Ave Rudaki 121, Dushanbe City, Republic of Tajikistan, Tel: (+992) 935085614. E-mail: [email protected]

ХУСУСИЯТ^ОИ ШИФОБАХШИИ САБЗЙ (DAUCUSSATIVUS L.)

Саидзода Х.Х., Бохирова М.К., Абдухоликова Ф.А., Мирзорахимов А.К.

Донишгоуи давлатии омузгории Тоцикистон ба номи С.Айни

Сабзии полезй (Daucus sativus L.) — тетании алафии дусола, ки баландиаш 30-100 см, бо решаи гафси зард мебоошад. Пояаш халкадор, муякчахои сахти зич дорад. Баргхо навбатй, ду ё секарата паррадор. Гулхо хурд, сафед буда дар чатраки мураккаб чойгиранд. Мевахо - дутухмаи серпашм, одатан тухм ном мебаранд. Навъхои гуногуни киштшавандаи

сабзй хело зиёд маълум аст. Дар мохи июн - август гул мекунанд. Ватанаш Бахримиёназамин мебошад. Дар хама чо кишт мешавад Г11.

Решамевахо канд (то 15%), равгани чарбй (то 0,7%), моддахои нитрогенй, намакхои минералй, аспарагин, умбеллиферон, флавоноидхо (то 0,13%), фермент (амилаза, инвертаза, протеаза, линаза, пероксидаза, каталаза), пигментхо (каротин, фитоен, фитофлуен, ликопин), витаминхо (провитамин А, В1, В2, С, РР), кислотахо (пантотенй ва фолиевй) доранд. Тухмхо равгани эфирй (то 1,6%), равгани чарбй (то 13%), флавоноидхо. доранд. Ба таркиби равгани эфирй пинен, лимонен, синеол, гераниол, геранилатсетат, ситрал, ситронеллол, карио-филлен, каротол, даукол, азарон, рсимол, дипентен, бизаболен дохил мешавад Г7, с. 101.

Сабзй хазми хурокро хуб мекунад, лактатсияро дар занони ширдех зиёд мекунад, ба баромадани кум ва сангхои хурд хангоми беморихои санги гурда мусоидат мекунад ва кобилияти таъсири умумиустуворй, ислоховар ва пешобронро дорад, боз кори гадудхои чинсиро зиёд менамояд, равандхои оксиду баркароршавии дохилихучайравиро фаъол мекунад, мубодилаи карбогидратхоро танзим менамояд, кобилияти эпителизатсия ва таъсири антисептикй, зиддиилтихобй, бедардкунй ва захмсихаткуниро дорад. Тухмихояш кобилияти таъсири зиддикирмй ва зиддитуршониро доранд Г2].

Аз тухмии сабзй маводи деукарин гирифта шудааст, ки рагхои хунгардро васеъ мекунад ва кобилияти таъсири рагкашй дорад. Онро хангоми атеросклероз ва норасоии дил бо пайдоиши ихтилочи рагхои дил истифода мебаранд. Сабзиро хамчун растании сервитамин хангоми авитаминоз ва камхунй ва боз хангоми умуман камшавии кувват васеъ истифода мебаранд. Харруз истеъмоли 100 г сабзии майдашудаи тару тоза беморон вазн мегиранд, ба беморихои сироятй кам гирифтор мешаванд, дар онхо ранги руй бехтар мешавад Г81.

Сабзй дар Осиёи кадим пайдо шудааст ва хамчун маводи гизо истифодабарии он аз Афгонистон ё Эрон огоз ёфтааст. Махз дар он чо такрибан 4000 сол пеш сабзиро кишт карданд ва дар шароити хонагй парвариш намуданд. То он вакт сабзй дар баъзе минтакахои Замин хамчун решаи борики ёбой вомехурд. Аз аввал решаи сабзй чунон хурд буд, ки онро дар гизо истифода намебурданд. Сабзиро барои появу барги сабзи хушбуй ва тухмй парвариш мекарданд. Барои парвариши сабзи хамчун решамева - аввал дар Чин, Чопон ва баъдан дар Хиндустон дар асри 13 огоз намуданд. Аввал ранги сабзй факат сафед ва бунафш буд. Дар натичаи селексияи сабзии сафед ва бунафш баъдан вариатсияи сабзии сурх ва зард ба амал омад. Олими рус Николай Вавилов таъкид мекард, ки ватани сабзии сафед ва бунафш Афгонистон, зард - Чин мебошад ва аввалин маротиба сабзии сурх дар Бахри миёназамин сабзидааст. Сабзии норинчй дар асри 17 дар Нидерландия маълум шудааст [3,5,8,91.

Хангоми истеъмоли меъёрии сабзй дар гизо бехшавии саломатии системаи дилу рагхо ва хозима мушохида мешавад. Витамин Ki дар сабзй зичии минералии устухонхоро баланд мекунад ва ба хосилшавии тромбхо дар рагхо монеа мешавад. Яъне сабзй пешгирии хуб барои остеопороз ва бехтаршавии биной мебошад [6,7].

Хусусиятхои шифобахшии сабзй:

1. Рагхои солими дил ва хун. Баланд шудани сатхи холестерин сабаби асосии беморихои чиддии калб мебошад. Ва истеъмоли мунтазами сабзй ба паст шудани сатхи холестерин ва пешгирии беморихо, аз кабили атеросклероз, инсулт ва сактаи дил мусоидат мекунад. Сабзй манбахои бойи калий мебошад, ки васодилататор аст, яъне васеъкунандаи рагхои хунгард, ба ин васила гардиши хунро осон намуда, сарбории системаи дилу рагхо кохиш медихад. Маводи дигари солимии дил, кумарин мебошад, ки дар сабзй низ мавчуд аст, метавонад ба кохиши гипертония ва хифзи саломатии дил мусоидат кунад Г2,71.

2. Таквияти масуният. Сабзй хосиятхои антисептикй ва антибактериалиро нишон медиханд, ки ба бехтар шудани фаъолияти системаи масунияти бадан мусоидат мекунад. Гайр аз ин, дар сабзй витамини С мавчуд аст, ки фаъолияти хучайрахои сафедаи хунро муътадил мекунад ва яке аз унсурхои мухим барои нигох доштани иммунитет мебошад Г2,81.

3. Бехтаркунии системаи хозима. Сабзй, ба мисли аксари сабзавот, микдори зиёди нах ва нахи дуруштро дар бар мегирад, ки баъзе аз унсурхои мухим барои нигох доштани хозимаи солим мебошанд, харакати перисталтикй ва чудошавии шираи меъдаро таквият мебахшад. Дар мачмуъ, он хатари кабзиятро кохиш медихад ва рудахо ва меъдаро аз беморихои гуногуни чиддй, аз чумла саратони рудаи рост мухофизат мекунад. Инчунин, сабзй дар мубориза бо кирмхо - бахусус дар кудакон истифода мешавад [2,7,81.

4. Пешгирии инкишофи беморихои саратон. Бета-каротин дар сабзй хавфи пайдоиши баъзе намудхои саратон, алалхусус саратони шушро кохиш медихад. Тадкикотхои алохида нишон медиханд, ки хурдани сабзавоти аз нахи бой, аз кабили сабзй, эхтимоли саратони рудаи гафсро 24% кохиш медихад. Тадкикоти дигар нишон медихад, ки заноне, ки сабзии

хом мехуранд, нисбат ба заноне, ки сабзй намехуранд, аз 5 то 8 маротиба камтар ба саратони сина гирифтор мешаванд [2,7].

5. Чашми солим. Тадкикотхо нишон додаанд, ки одамоне, ки бештар сабзй мехурданд, хавфхои пайдоиши догхои макаравй ва нобиноии шабонарузиро 40% кам карданд. Ин хама хосияти шифобахшии бета-каротин аст, ки дар натичаи реаксияи ферментативй ба витамини А мубаддал мешавад, ки ба биной таъсири судманд мерасонад Г 1,7].

6. Дандон ва милки солим. Пайвастагихои органикй дар сабзй антиоксидантхои аълои минералй мебошанд. Хурдани сабзй милки дандонхоро муътадил мегардонад ва луобии зиёдатро ба вучуд меорад, ки бо бактерияхое, ки ба пусидани дандон, галитоз ва дигар беморихо оварда мерасонанд, мубориза мебаранд Г8,9].

7. Муътадилии даранаи канд дар хун. Ба шарофати каротиноидхо, сабзй дар танзими сатхи канди хун иштирок мекунад ва ба ин васила ба беморони дорои диабет барои зиндагии солим кумак мекунад.

8. Пусти солим. Сабзй дорои хосиятхои пуркуввати тозакунй мебошад, ки дар табобати акна ва илтихоби пуст бенихоят самаранок мебошанд. Еайр аз ин, сабзй барои мубориза бо рангхои нобаробар пуст муфид аст. Витамини А дар якчоягй бо дигар моддахои муфид пустро самаранок гизо медиханд ва нарм мекунанд [7,9].

9. Табобати захмуо. Сабзй хусусиятхои аълои антисептикй дорад, аз ин сабаб онхо барои табобати захмхо фаъолона истифода мешаванд.

10. Солимии гадуди простата. Простатаи калоншуда як холати хеле маъмул дар мардони 30-сола ва аз он боло мебошад, ки ба васеъшавии гадуди простата оварда мерасонад. Сабзй кумак мекунад, ки сар задани беморй пешгирй карда шавад ё нишонахои нохуши бемориро кохиш диханд. Бета-каротин ба чараёни беморй таъсири судманд мерасонад [2,7].

11. Дарунравиро шифо мебахшад. Шурбои сабзигй дар вокеъ як доруи хуби халкй барои дарунравист, асосан аз он сабаб, ки рудахоро суст мекунад ва инчунин афзоиши бактерияхоро кохиш медихад. Гайр аз ин, ин танхо як рохи олии ба даст овардани пектин аст, ки рудахоро мепушонад ва озурдагиро таскин медихад [7].

12. Тоза кардани бадан. Сабзй ва афшураи сабзй таъсири холеретикй ва тозакунанда доранд, ки барои аз бадан хорич кардани захрхо ва солим нигох доштани чигар, гурда ва халтаи пешоб кумак мерасонад [10].

13. Х^омиладорй ва таваллуди солим. Афшураи сабзй дар меъёри муътадил барои занони хомила ва ширдех хеле муфид аст - он метавонад барои бехтар кардани хосиятхои биологии шири сина, ки онро бо микроэлементхои фаъол бой мегардонад ба тахкими системаи иммунии кудак мусоидат мекунанд [7].

АДАБИЁТ

1. Флора Таджикской ССР. М-Л. Изд-во АН СССР, том VI, 1981,

2. Ботанико-фармакогностический словарь: Справ. пособие / К. Ф. Блинова, Н. А. Борисова, Г. Б. Гортинский и др.; Под ред. К. Ф. Блиновой, Г. П. Яковлева. — М.: Высш. шк., 1990. — С. 216—217. - ISBN 506000085-0.

3. Дадабаева О. Словарь научных и местных названий растений Северного Таджикистана //О. Дадабаева/. - Душанбе. 1972

4. Комаров Б.М. Определитель растений Северного Таджикистана. //Б.М. Комаров - Инст. Бот. АН Тадж ССР, Изд-во "Дониш", Душанбе. - 1967. -С. 318-319

5. Лантратова А.С. Деревья и кустарники Карелии: Определитель.— Петрозаводск: Карелия, 1991.— С. 204. — ISBN 5-7545-0369-5.

6. Дудченко Л. Г., Козьяков А. С., Кривенко В. В. Пряно-ароматические и пряно-вкусовые растения: Справочник / Отв. ред. К. М. Сытник. — К.: Наукова думка, 1989. — 304 с — 100000 экз.— ISBN 5-12-0004830.

7. Ходжиматов М. Дикорастущие лекарственные растения Таджикистана. //М. Ходжиматов. - Душанбе. Изд-во "Дониш".- 1989. - С. 197-200

8. Морковь//Большая советская энциклопедия: [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.

9. Галеев Н. А. Промышленное возделывание моркови. — Уфа: Башк. кн. изд-во, 1985. — 136 с.

10. Mol Nutr Food Res. 2012 Feb; 56(2): 287-95. Doi: 10.1002/mnfr/ 201100232. Epub 2011 Sep 23. Photoprotection by dietary carotenoids: concept, mechanisms, evidence and future development/

ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА МОРКОВИ (DAUCUSSATIVUS L.)

В статье представлена информация о лечебных свойствах моркови. Установлено, что корни содержат сахар, жир, азот, минеральные соли, аспарагин, умбеллиферон, флавоноиды, пигменты (каротин, фитоен, фитофлюен, ликопин), витамины. Он используется в медицине для удаления песка и мелких камней при мочекаменной болезни, а также обладает общим стабилизирующим, корректирующим и новаторским действием.

Ключевые слова: морковь, (Daucus sativus L.), лечебные свойства, химический состав, использование в медицине.

HEALING PROPERTIES OF CARROTS (DAUCUS SATIVUS L.)

The article provides information about the medicinal properties of carrots. It was found that the roots contain sugar, fat, nitrogen, mineral salts, asparagine, umbelliferone, flavonoids, pigments (carotene, phytoene, phytofluen, lycopene) and vitamins. It is used medicinally to remove sand and small stones in urolithiasis, and has a general stabilizing, corrective and innovative action.

Key words: carrot, (Daucus sativus L.), medicinal properties, chemical composition, use in medicine.

Сведение об авторах:

Саидзода Хайриддин Хол - Государственное образовательное учреждение Республиканского медицинского колледжа, соискатель кафедры биохимии и генетики. Адрес: Республика Таджикистан, г. Душанбе. р. Сино, ул. Завадская 7, кв 24. Тел: (+992)988147714

Бохирова Манзура Курбоналиевна - Таджикский государственний педагогический университет им. С. Айни, кафедры биохимии и генетики. Адрес: Республика Таджикистан, г. Душанбе. р.Шохмансур, ул. Хоруг 12. Е- mail: manzura5 [email protected]. Тел: (+992)929622255

Абдухоликова Фарзона Абдуманоновна - Таджикский государственний педагогический университет им. С. Айни. Адрес: Республика Таджикистан, г. Душанбе. р. Шохмансур, ул. Хоруг 26а Е- mail: farzona [email protected] Тел: (+992) 988631714

Мирзорахимов Акобир Каримович - Таджикский государственний педагогический университет им. С. Айни, дотцент кафедры биохимии и генетики. Адрес: Республика Таджикистан, г. Душанбе.ул. Б.Гаффорого дом 5, пр. 3. кв. 11. Е- mail: [email protected]. Тел: (+992) 917440303

About the authors:

Saidzoda Khayriddin Kol - State educational institution of the Republican Medical College, applicant for the Department of Biochemistry and Genetics. Address: Republic of Tajikistan, Dushanbe. R Sino, st. Zavadskaya 7, apt 24. Tel: (+992) 988147714 Bokhirova Manzura Kurbonalievna - Tajik State Pedagogical University named after S. Aini, Department of Biochemistry and Genetics. Address: Republic of Tajikistan, Dushanbe. R. Shokhmansur, st. Khorug 12. E-mail: [email protected]. Tel: (+992) 929622255

Abdukholikova Farzona Abdumanonovna - Tajik State Pedagogical University named after S. Aini. Address: Republic of Tajikistan, Dushanbe. R. Shokhmansur, st. Khorug 26a E- mail: farzona [email protected]. Tel: (+992) 988631714

Mirzorakhimov Akobir Karimovich - Tajik State Pedagogical University named after S. Aini, assistant professor of the Department of Biochemistry and Genetics. Address: Republic of Tajikistan, Dushanbe, st. B. Gafforogo building 5, ave. 3. apt. 11. E-mail: [email protected]. Tel: (+992) 917440303

ХУСУСИЯТ^ОИ БИОЛОГИЮ ЭКОЛОГИИ МУНЧ,

Хцсайнов Д.Э., Мирзоев.С.М, Холов С.А., Намозов А.

Донишгощ давлатии Кулоб ба номи А. Рудаки

Мунч- Vicia sativa L. ба гурухи растанихои яксолаи алафии оилаи лубиёгихо мансуб мебошад. Ин растаниро дар хочагихои кишоварзй бештар барои истехсоли хурокаи сабз ва баъзан барои силос, тарбеда ва орди алаф парвариш мекунанд.

Маъди чамъоварй намуданй мунч дар он заминхо кишти тирамохй мекунанд. Дар давоми нашъунамои мунч замини мунчкошташуда дам мегирад ва ин ба биёд гардидану фаровонхосилии зироатхои дар тирамох киштшаванда боис мегарданд. Мунч дар заминхои

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.