Научная статья на тему 'Интенсивность роста и развития радужной форели при использовании кормов Aller Aqua и Aquafeed Fischfutter'

Интенсивность роста и развития радужной форели при использовании кормов Aller Aqua и Aquafeed Fischfutter Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
932
63
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
РАЙДУЖНА ФОРЕЛЬ / КОРМ ALLER AQUA / AQUAFEED FISHSFUTTER / РИБНА ГАЛУЗЬ / КОМБіКОРМ ДЛЯ ФОРЕЛі / ОБМІННІ ПРОЦЕСИ / РАЦіОН / ІНТЕНСИВНІСТЬ РОСТУ / РИБОГОСПОДАРСЬКі ДОСЛіДЖЕННЯ / РИБОПРОДУКЦіЯ / КОРМОВИЙ КОЕФіЦієНТ / ВИТРАТИ КОРМУ / ЕНЕРГЕТИЧНА ЦіННіСТЬ / ПОЖИВНіСТЬ КОРМіВ / РАДУЖНАЯ ФОРЕЛЬ / РЫБНАЯ ОТРАСЛЬ / КОМБИКОРМ ДЛЯ ФОРЕЛИ / ОБМЕННЫЕ ПРОЦЕССЫ / РАЦИОН / ИНТЕНСИВНОСТЬ РОСТА / РЫБОХОЗЯЙСТВЕННЫЕ ИССЛЕДОВАНИЯ / РЫБОПРОДУКЦИЯ / КОРМОВОЙ КОЭФФИЦИЕНТ / ЗАТРАТЫ КОРМА / ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ ЦЕННОСТЬ / ПИТАТЕЛЬНОСТЬ КОРМОВ / RAINBOW TROUT / ALLER AQUA FEED / FISH INDUSTRY / TROUT FEED / METABOLIC PROCESSES / DIET / GROWTH RATE / FISHERY RESEARCH / FISH PRODUCTION / FEED RATE / FEED COSTS / ENERGY VALUE / FEED NUTRITION

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Пивторак Я.И., Бобель И.Ю.

Благодаря быстрому развитию кормов с начала 1990-х годов, эффективность резко возросла. Эффективность достигнута повышением уровня энергии, снижением уровня углеводов и уравновешиванием различных питательных веществ, которые отвечают потребностям рыб. Повышение эффективности необходимо принять во внимание при определении количества рациона кормления. От правильного кормления во многом зависит экономическая эффективность выращивания рыбы. Корм должен дозироваться в зависимости от рецептуры и размера, физиологического состояния рыбы, температуры воды и содержания в ней кислорода. Лососевые рыбы требовательны к кислородному режиму. Содержание кислорода в воде должно быть не менее 7 мг/л. При более низком уровне кислорода рост рыб подавляется, а эффективность использования пищи снижается. Оптимальная температура воды при выращивании лососевых рыб составляет 14-18 °С. Чрезмерное кормление приводит к непроизводительным затратам корма и загрязнению воды, недостаточное к неполной реализации потенциальных возможностей скорости роста рыбы. Величину суточного рациона устанавливают с учетом температуры воды и массы рыб, хотя в зависимости от их состояния, активности и условий содержания она может колебаться в пределах ± 20% от нормы. Кроме того, на эффективность кормления в форелевых хозяйствах отрицательно влияют высокие плотности посадки, антисанитарные условия, болезни, низкий уровень водообмена, низкое содержание кислорода в воде и т. д. В связи с тем, что затраты на корма для форели составляют до 60% всех затрат на ее выращивание, проблема рационального их использования и экономии стоит на первом плане. При кормлении форели необходимо учитывать, что размер гранул для молоди длиной 4-20 см должен составлять от 2,2 до 2,6% длины тела (по Смиту), что соответствует размеру ротового отверстия и расстояния между жаберными тычинками в радужной форели. Рыбу лучше кормить часто мелкими порциями. Чем меньше рыба, тем чаще. Переходить на корм другого размера или типа следует постепенно в течение 3-5 дней. В случае необходимости нужно применять специальные лечебные гранулированные корма или смесь лечебных компонентов для добавки в влажные гранулы. Следует создавать оптимальные условия для выращивания и осуществлять постоянный контроль за температурой воды и ее колебаниями, содержанием кислорода в воде, pH, атмосферным давлением и т. д. Необходимо соблюдать правила хранения кормов, учитывая, что качество корма при хранении более 3 мес. ухудшается, причиной может быть плохое качество воды или заболевания. Чтобы рыба привыкала к определенному режиму кормления, рекомендуется проводить его примерно в одно и то же время. На сегодня разнообразие кормов позволяет получать лучший кормовой коэффициент, быстрый рост и минимальное воздействие на окружающую среду в различных условиях, так как корма полностью удовлетворяют потребность рыбы в питательных веществах (энергия, протеин, минералы и витамины). Использование кормов Aller Aqua гарантирует получение сильной, здоровой рыбы, обеспечивая тем самым хорошие экономические показатели хозяйств. В основу исследований положен анализ питательности кормовых средств фирмы Aquafeed Fishsfutter немецкого производителя и Aller Aqua датской фирмы в условиях производства в хозяйстве ООО «Западная рыбная компания» Перемышлянского района Львовской области. А также провести исследование кормовых средств, изучить их состав и провести объективную оценку. Известно, что комбикорма иностранных производителей характеризуются более высокой энергетической ценностью за счет увеличенного содержания жира, что достигается применением соответствующей технологии и оборудования для вакуумного обмасливания. Например, продукционные комбикорма для лососевых рыб Aller Aqua при уровне протеина 40-46% содержат от 15 до 32% липидов и 23-24 МДж/кг валовой энергии. За счет высокой энергетической ценности эти корма позволяют обеспечивать рост рыбы при низких кормовых затратах. Цель работы заключалась в анализе влияния различных производителей производительных кормов для товарных групп форели на их рост и развитие, и получение качественной товарной продукции в сокращенные сроки.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Пивторак Я.И., Бобель И.Ю.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Intensity of growth and development of rainbow trout using feeds Aller Aqua and Aquafeed Fischfutter

Due to the rapid development of feed since the early 1990's, efficiency has increased dramatically. The effectiveness is achieved by increasing energy levels, reducing the level of carbohydrates and balancing various nutrients that meet the needs of fish. Improvement of efficiency should be taken into account when determining the amount of ration feeding. The economic efficiency of growing fish depends largely on proper feeding. The feed should be dosed depending on its formulation and size, the physiological state of the fish, the temperature of water and the content of oxygen in it. Salmon fish are demanding oxygen treatment. The content of oxygen in water should be at least 7 mg/l. At a lower oxygen level, the growth of fish is suppressed, and the effectiveness of food is reduced. The optimum temperature of water for growing salmon fish is 14-18 °С. Excessive feeding leads to unproductive feed costs and water pollution, insufficient feeding leads to incomplete realization of potential opportunities for the rate of growth of fish. The quantity of the daily ration is established taking into account the temperature of water and the mass of fish. Depending on their state, activity and conditions of maintenance, it can fluctuate within ± 20% of the norm. In addition, high fertility densities, unsanitary conditions, illness, low water exchange rates, low oxygen content in water affect the efficiency of feeding in trout farms. Due to the fact that the cost of forage for trout is up to 60% of all costs for its cultivation, the problem of it rational use and saving is at the forefront. When feeding trout it is necessary to take into account that the size of granules for young fish in the length of 4-20 cm should be from 2.2 to 2.6% of the body length (according to Smith), which corresponds to the size of the mouth and the distance between the gill stamens in rainbow trout. Fish is best fed often in small portions. The smaller the fish, the more often feeding. Going on a feed of another size or type should be gradually over 3-5 days. If necessary, it is necessary to use special therapeutic granulated food or a mixture of therapeutic ingredients to add to the wet granules. It is necessary to create optimal conditions for growing and to carry out constant monitoring of water temperature and its fluctuations, oxygen content in water, pH, atmospheric pressure, etc. It is necessary to follow the rules of storage of forages, taking into account that the quality of feed after being stored for more than 3 months is deteriorating. This happens. It may be caused by poor water quality or disease. In order for the fish to get used to a particular feeding regime, it is recommended to do feed it at the same time. Today, the diversity of feeds allows you to get a better feed rate, fast growth and a minimal impact on the environment under different conditions, since the need of fish in nutrients is fully covered by feeds (energy, protein, minerals and vitamins). The use of Aller Aqua feed guarantees receiving of a strong, healthy fish, thus providing good economic performance to farms. The basis of the research is the analysis of the nutritional value of the feeds of the company Aquafeed Fishsfutter of the German producer and Aller Aqua of the Danish company in the production conditions on the farm of the Western Fish Company PP of Peremyshlyany district, Lviv region. Also we should study fodder, their composition and carry out an objective assessment. It is known that fodder of foreign producers are characterized by higher energy value due to increased fat content, which is achieved by application of the appropriate technology and equipment for vacuum desiccation. For example, Aller Aqua's salmon-based compound feed for protein levels 40-46% contains 15 to 32% lipids and 23-24 MJ/kg of gross energy. Due to the high energy value, these feeds allow to provide the growth of fish at low feed costs. The aim of the work was to analyze the impact of different producers of feed fodder for commodity groups of trout on their growth and the development and receipt of quality commodity products in short terms.

Текст научной работы на тему «Интенсивность роста и развития радужной форели при использовании кормов Aller Aqua и Aquafeed Fischfutter»



HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^0Ha№H0ro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta öioTexHonoriH iMeHi C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies

doi: 10.15421/nvlvet7915

ISSN 2519-2698 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 639.31.043

x* • *-» •• 1 • •

штенсившсть росту i розвитку раидужно1 форел1 за використання корм1в

Aller Aqua та Aquafeed Fischfutter

Львiвський нацюнальний унгверситет ветеринарно'1' медицини та бютехнологт iMeHi С.З. Гжицького,

вул. Пекарська, 50, м. Львiв, 79010, Укра'та

Завдяки швидкому розвитку mpiviie з початку 1990-х роюв ефективтсть pi3m зросла. Ефективтсть досягнута тд-вищенням piвня енергп, зниженням piвня вуглeводiв i вpiвноважeнням piзних поживних речовин, ят вiдnовiдають потребам риб. Пiдвищeння eфeктивностi варто взяти до уваги при визначенн кiлькостi ращону годiвлi. Вiд правильноï годiвлi багато в чому залежить eкономiчна ефективтсть вирощування риби. Корм повинен дозуватись залежно вiд його рецептури i pозмipу, фiзiологiчного стану риби, температури води i вмiсту в нт кисню. Лососeвi риби вимогливi до кисневого режиму. Вмiст кисню у водi повинен бути не менше 7 мг/л. При нижчому piвнi кисню ркт риб пригтчуеться, а ефективтсть використання ïжi знижуеться. Оптимальна температура води при вирощуванн лососевих риб становить 14-18 °С. Надмipна годiвля призводить до непродуктивних витрат корму i забруднення води, недостатня - до нenовноïpeалiзацiï потенцшних можливостей швидкостi росту риби. Величину добового ращону встановлюють з урахуванням температури води i маси риб, хоча залeжновiд ïх стану, активностi й умовутримання вона може коливатися в межах ± 20% ад норми.О^м цьо-го, на ефективтсть годiвлi в форелевих господарствах негативно впливають висот щiльностi посадки, антисантарн умови, хвороби, низький piвeнь водообмту, низький вмiст кисню в водi i т. д. У зв'язку з тим, що витрати на корми для фоpeлi складають до 60% вЫх витрат на ïï вирощування, проблема ращонального ïх використання та економп стоть на першому плат. При годiвлi фоpeлi нeобхiдно враховувати, що pозмip гранул для молодi довжиною 4-20 см повинен стано-вити вiд 2,2 до 2,6% довжини тта (за Смтом), що вiдnовiдаe pозмipу ротового отвору i вiдстанi мiж зябровими тичин-ками у pайдужноï фоpeлi. Рибу краще годувати часто дpiбними порцями. Чим меншою е риба, тим частше. Переходити на корм тшого pозмipу або типу miд поступово протягом 3-5 дтв. Уpазi нeобхiдностi nотpiбно застосовувати спещаль-н л^вальн гранульован корми або сумш л^вальних комnонeнтiв для добавки у вологi гранули.

Слiд створювати оптимальн умови для вирощування i здшснювати постшний контроль за температурою води i ïï ко-ливаннями, вмiстом кисню у водi, pH, атмосферним тиском i т. д. Нeобхiдно дотримуватися правил збepiгання коpмiв, враховуючи, що яюсть корму при збер^анн понад 3 мiс. nогipшуеться, причиною може бути погана яюсть води або захво-рювання. Щобриба звикала до певного режиму годування, рекомендуеться проводити його приблизно в один i той же час.

На сьогодн piзноманiтнiсть коpмiв дозволяе отримувати кращий кормовий коефщент, швидкий ркт i мжмальний вплив на навколишне середовище в piзних умовах, остльки корми, повтстю задовольняють потребу риби в поживних речо-винах (eнepгiя, протеш, мтерали i втамти). Використання коpмiв Aller Aqua гарантуе отримання сильноï, здоpовоï риби, забезпечуючи тим самим хоpошi eкономiчнi показники господарств. В основу до^джень покладено аналiз nоживностi кормових засобiв фipми Aquafeed Fishsfutter нжецького виробника та Aller Aqua датсьrnï фipми в умовах виробництва на госnодаpствi ПП «Захiдна рибна компатя» Перемишлянського району Львiвськоï областi. А також здшснити до^джен-ня кормових засобiв, вивчити ïх склад та провести об'ективну оцтку.

Вiдомо, що комбторми тоземних виробниюв характеризуются вищою енергетичною цттстю за рахунок збтьшеного вмiсту жиру, що досягаеться застосуванням вiдnовiдноï технологи i обладнання для вакуумного обмаслювання. Наприклад, продукцию комбторми для лососевих риб Aller Aqua при piвнi протешу 40-46% мiстять вiд 15 до 32% лiniдiв i 23-24 МДж/ кг валовоï енергп. За рахунок висо^ï eнepгeтичноï цiнностi ц корми дозволяють забезпечувати pirn риби при низьких кормових витратах. Мета роботи полягала в аналiзi впливу piзних виробниюв продукцшних коpмiв для товарних груп форе-лi на ïхнiй pirn i розвиток та отримання якiсноï товаpноï продукцн у скорочен термти.

Knmnoei слова: райдужна форель, корм Aller Aqua, Aquafeed Fishsfutter, рибна галузь, комбжорм для фоpeлi, обмЫн процеси, ращон, ттенсивтсть росту, рибогосподарсьт до^дження, pибоnpодукцiя, кормовий коефщент, витрати корму, енергетична цттсть, поживтсть коpмiв.

Citation:

Pivtorak, J.I., Bobel, I.Y. (2017). Intensity of growth and development of rainbow trout using feeds Aller Aqua and Aquafeed Fischfutter. Scientific Messenger LNUVMB, 19(79), 73-77.

Я.1. Ивторак, 1.Ю. Бобель irynabobel@gmail.com

Интенсивность роста и развития радужной форели при использовании кормов Aller Aqua и Aquafeed Fischfutter

Я.И. Пивторак, И.Ю. Бобель irynabobel@gmail.com

Львовский национальный университет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого,

ул. Пекарская, 5Q, г. Львов, 79QlQ, Украина

Благодаря быстрому развитию кормов с начала l99Q-х годов, эффективность резко возросла. Эффективность достигнута повышением уровня энергии, снижением уровня углеводов и уравновешиванием различных питательных веществ, которые отвечают потребностям рыб. Повышение эффективности необходимо принять во внимание при определении количества рациона кормления. От правильного кормления во многом зависит экономическая эффективность выращивания рыбы. Корм должен дозироваться в зависимости от рецептуры и размера, физиологического состояния рыбы, температуры воды и содержания в ней кислорода. Лососевые рыбы требовательны к кислородному режиму. Содержание кислорода в воде должно быть не менее 7 мг/л. При более низком уровне кислорода рост рыб подавляется, а эффективность использования пищи снижается. Оптимальная температура воды при выращивании лососевых рыб составляет 14—18 °С. Чрезмерное кормление приводит к непроизводительным затратам корма и загрязнению воды, недостаточное - к неполной реализации потенциальных возможностей скорости роста рыбы. Величину суточного рациона устанавливают с учетом температуры воды и массы рыб, хотя в зависимости от их состояния, активности и условий содержания она может колебаться в пределах ± 2Q% от нормы. Кроме того, на эффективность кормления в форелевых хозяйствах отрицательно влияют высокие плотности посадки, антисанитарные условия, болезни, низкий уровень водообмена, низкое содержание кислорода в воде и т. д. В связи с тем, что затраты на корма для форели составляют до 6Q% всех затрат на ее выращивание, проблема рационального их использования и экономии стоит на первом плане. При кормлении форели необходимо учитывать, что размер гранул для молоди длиной 4-2Q см должен составлять от 2,2 до 2,6% длины тела (по Смиту), что соответствует размеру ротового отверстия и расстояния между жаберными тычинками в радужной форели. Рыбу лучше кормить часто мелкими порциями. Чем меньше рыба, тем чаще. Переходить на корм другого размера или типа следует постепенно в течение 3-5 дней. В случае необходимости нужно применять специальные лечебные гранулированные корма или смесь лечебных компонентов для добавки в влажные гранулы.

Следует создавать оптимальные условия для выращивания и осуществлять постоянный контроль за температурой воды и ее колебаниями, содержанием кислорода в воде, pH, атмосферным давлением и т. д. Необходимо соблюдать правила хранения кормов, учитывая, что качество корма при хранении более 3 мес. ухудшается, причиной может быть плохое качество воды или заболевания. Чтобы рыба привыкала к определенному режиму кормления, рекомендуется проводить его примерно в одно и то же время.

На сегодня разнообразие кормов позволяет получать лучший кормовой коэффициент, быстрый рост и минимальное воздействие на окружающую среду в различных условиях, так как корма полностью удовлетворяют потребность рыбы в питательных веществах (энергия, протеин, минералы и витамины). Использование кормов Aller Aqua гарантирует получение сильной, здоровой рыбы, обеспечивая тем самым хорошие экономические показатели хозяйств.

В основу исследований положен анализ питательности кормовых средств фирмы Aquafeed Fishsfutter немецкого производителя и Aller Aqua датской фирмы в условиях производства в хозяйстве ООО «Западная рыбная компания» Перемыш-лянского района Львовской области. А также провести исследование кормовых средств, изучить их состав и провести объективную оценку.

Известно, что комбикорма иностранных производителей характеризуются более высокой энергетической ценностью за счет увеличенного содержания жира, что достигается применением соответствующей технологии и оборудования для вакуумного обмасливания. Например, продукционные комбикорма для лососевых рыб Aller Aqua при уровне протеина 4Q-46% содержат от 15 до 32% липидов и 23-24 МДж/кг валовой энергии. За счет высокой энергетической ценности эти корма позволяют обеспечивать рост рыбы при низких кормовых затратах. Цель работы заключалась в анализе влияния различных производителей производительных кормов для товарных групп форели на их рост и развитие, и получение качественной товарной продукции в сокращенные сроки.

Ключевые слова: радужная форель, корм Aller Aqua, Aquafeed Fishsfutter, рыбная отрасль, комбикорм для форели, обменные процессы, рацион, интенсивность роста, рыбохозяйственные исследования, рыбопродукция, кормовой коэффициент, затраты корма, энергетическая ценность, питательность кормов.

Intensity of growth and development of rainbow trout using feeds Aller Aqua

and Aquafeed Fischfutter

J.I. Pivtorak, I.Y. Bobel irynabobel@gmail.com

Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies Lviv, Pekarska Str., 5Q, Lviv, 79Q1Q, Ukraine

Due to the rapid development of feed since the early l99Q's, efficiency has increased dramatically. The effectiveness is achieved by increasing energy levels, reducing the level of carbohydrates and balancing various nutrients that meet the needs of fish.

Improvement of efficiency should be taken into account when determining the amount of ration feeding. The economic efficiency of growing fish depends largely on proper feeding. The feed should be dosed depending on its formulation and size, the physiological state of the fish, the temperature of water and the content of oxygen in it. Salmon fish are demanding oxygen treatment. The content of oxygen in water should be at least 7 mg/l. At a lower oxygen level, the growth offish is suppressed, and the effectiveness offood is reduced. The optimum temperature of water for growing salmon fish is 14—18 ^. Excessive feeding leads to unproductive feed costs and water pollution, insufficient feeding leads to incomplete realization ofpotential opportunities for the rate of growth offish. The quantity of the daily ration is established taking into account the temperature of water and the mass offish. Depending on their state, activity and conditions of maintenance, it can fluctuate within ± 20% of the norm. In addition, high fertility densities, unsanitary conditions, illness, low water exchange rates, low oxygen content in water affect the efficiency offeeding in trout farms. Due to the fact that the cost of forage for trout is up to 60% of all costs for its cultivation, the problem of it rational use and saving is at the forefront. When feeding trout it is necessary to take into account that the size of granules for young fish in the length of 4-20 cm should be from 2.2 to 2.6% of the body length (according to Smith), which corresponds to the size of the mouth and the distance between the gill stamens in rainbow trout. Fish is best fed often in small portions. The smaller the fish, the more often feeding. Going on a feed of another size or type should be gradually over 3-5 days. If necessary, it is necessary to use special therapeutic granulated food or a mixture of therapeutic ingredients to add to the wet granules. It is necessary to create optimal conditions for growing and to carry out constant monitoring of water temperature and its fluctuations, oxygen content in water, pH, atmospheric pressure, etc. It is necessary to follow the rules of storage of forages, taking into account that the quality of feed after being stored for more than 3 months is deteriorating. This happens. It may be caused by poor water quality or disease. In order for the fish to get used to a particular feeding regime, it is recommended to do feed it at the same time.

Today, the diversity of feeds allows you to get a better feed rate, fast growth and a minimal impact on the environment under different conditions, since the need of fish in nutrients is fully covered by feeds (energy, protein, minerals and vitamins). The use of Aller Aqua feed guarantees receiving of a strong, healthy fish, thus providing good economic performance to farms.

The basis of the research is the analysis of the nutritional value of the feeds of the company Aquafeed Fishsfutter of the German producer and Aller Aqua of the Danish company in the production conditions on the farm of the Western Fish Company PP of Peremyshlyany district, Lviv region. Also we should study fodder, their composition and carry out an objective assessment.

It is known that fodder of foreign producers are characterized by higher energy value due to increased fat content, which is achieved by application of the appropriate technology and equipment for vacuum desiccation. For example, Aller Aqua's salmon-based compound feed for protein levels 40-46% contains 15 to 32% lipids and 23-24 MJ/kg of gross energy. Due to the high energy value, these feeds allow to provide the growth offish at low feed costs. The aim of the work was to analyze the impact of different producers of feed fodder for commodity groups of trout on their growth and the development and receipt of quality commodity products in short terms.

Key words: rainbow trout, Aller Aqua feed, Aquafeed Fishsfutter, fish industry, trout feed, metabolic processes, diet, growth rate, fishery research, fish production, feed rate, feed costs, energy value, feed nutrition.

Вступ

Товарне вирощування райдужно! форел1 базуеться на використанш комб1корм1в, що в основному м1стять у соб1 компоненти тваринного походження. Одним i3 завдань сучасного форелiвництва, як i рибництва в цшому е зниження затрат на корми, яш складають у господарст б№ше половини собiвартостi рибно! продукцп. Як ввдомо, це завдання можливо виршити шляхом шдвищення ефективносп бiлкового харчу-вання риб.

Одним iз шляхiв зниження затрат на корми е част-кова замша тваринного бiлка i жиру на дешевшу вуг-леводну сировину рослинного походження. Вперше принципова можливють використання вуглеводiв як джерела енергп в кормах для лососевих риб була показана близько швстолитя тому (Phillips, 1970). Зго-дом було переконливо продемонстровано, що попере-дня воднотеплова обробка крохмалю або крохмалемь сних компоненпв перед введенням в комбшорм знач-но тдвищуе ефектившсть !х споживання райдужною фореллю. У сучасному кормовиробнищга з метою пвдвищення доступносп вуглеводiв усшшно застосо-вуеться екструзiя (Babyychuk et al., 1981; Shustyn and Proskuryakov, 1989).

Мета нашо! роботи полягала в аналiзi впливу рiз-них виробнишв продукцшних кормiв для товарних груп форелi на !хнш рют i розвиток та отримання яшсно! товарно! продукци у скорочеш термши.

В основу дослвджень покладено завдання проде-монструвати та вивчити пожившсть кормових засобiв

фiрми Aquafeed Fishsfutter шмецького виробника та Aller Aqua датсько! фiрми в умовах виробницта на господарствi ПП «Захщна рибна компашя» Перемиш-лянського району Львiвсько! области Здшснити аналiз кормiв, вивчити !х склад, здшснити об'ективну оцш-ку. Проаналiзувати пожившсть кормiв як показник, що вщображае оптимальну концентращю поживних речовин у кормах для риб, здатних забезпечити висо-кий рiвень продуктивносл та життeдiяльностi оргаш-зму у ввдповвдних умовах вирощування.

MaTepia™ i методи дослвджень

Початковий етап дослщжень проводили у ПП «За-хвдна рибна компашя» Перемишлянського району Львiвсько! области Було здшснено дослщження для молодi форелi та товарно! риби, використовувались корми i3 рiзним розмiром гранул. Шд час дослщжень було встановлено та дотримано оптимального режиму вирощування форел^ увагу було зосереджено на температурному режим^ вмюп у водi кисню та щ№-носп посадки риби.

Основш рибогосподарсьш дослщження були проведет за методиками, загальноприйнятими у рибниц-тв^ Ощнку поживносп кормiв здшснено шляхом аналiзу за основними показниками визначення вмюту в них протешу, амшокислот, жиру, клггковини, БЕР, вуглеводiв, золи, вгташшв, мшеральних речовин. Було проведено ощнку кормiв за рибопродукщею, кормовим коефщентом, витратами корму та 1х енер-гетичною цшшстю. Оцшка дп поживностi кормiв за

отриманою рибопродукщею полягала у визначенш шлькосп приросту маси рибно1 продукцп. Принцип розрахунку такий: к1льк1сть витраченого корму за певний термш вирощування дшиться на отриману кшьшсну масу рибопродукци. Цей метод не дуже точний i не вщбивае ефективносп дп корм1в. Тому ми проводили оцшку поживностi кормiв за кормовим коефщентом. Кормовий коефiцieнт - це шльшсть корму, споживання якого забезпечуе 1 кг приросту маси риби. Кормовий коефщент (Кк) не е постiйною величиною i залежить вщ наявностi у водоймах при-родно1 ïжi, температурного i газового режиму, пожив-ностi корму, вiку риби i стану ïï здоров'я.

Витрати корму - це вГдношення згодованого за сезон корму до приросту маси риби. Цей показник ви-користовуеться при вирощуванш риби в садках i ба-сейнах, де природно1 ïжi майже немае.

Найбiльш об'ективну оцiнку кормiв дае к1льк1сть валово1 енергiï, яка метиться у кормах i використову-еться рибою для приросту маси. Для енергетичноï оцiнки корму використовують показник - калорш-нiсть корму. Калоршшсть вГдображае енергетичну цiннiсть одинищ маси корму - ккал/г або кал/г. Калоршшсть корму визначають за допомогою калоримет-рично1 бомби або за хiмiчним складом корму.

Результати та ïx обговорення

Обраш нами для дослщжень корми фiрми Aq-uafeed Fishsfutter нiмецького виробника та Aller Aqua датськоï фiрми у рiвнiй мiрi враховують еколопю, стан здоров'я, фiзичний стан, здатшсть риби перено-

Характеристика

сити навантаження, смаковi якостi харчово1' риби, а також рентабельнiсть виробництва.

На першому етат було проаналiзовано корм для райдужно1' форелi Aquafeed Fishsfutter LF 44/26 EX та Aller Gold. Корм шмецького виробника е екструдова-ним кормом, що мiстить 80 ppm астаксантину, за ци-ми показникам вiн аналогiчний корму датського виробника. НеобхГдний час для засвоення 8 ppm барв-ника у м'яа складае близько 75 дшв. Ми порiвняли цi двi групи, оскiльки саме вони обраш виробником як найоптимальнiшi, що забезпечують найвищий рiвень засвоення барвника. Таш корми дозволяють викорис-товувати з 6-го мГсяця вирощування форелi. Астакса-нтин (або астазантiн) - каротинощ що мае порГвнян-но з бета-каротином два додаткових атома кисню на кожному з шестичленних кшець. Наявнiсть атомiв кисню надае астаксантину насиченого червоного ко-льору. Застосовуеться в основному акварiумiстами для пiдвищення яскравосп забарвлення акварiумних риб, а також використовуеться власниками рибних ферм для додавання м'ясу дешевших видiв риб «благородного» ввдтшку. Виробниками лососевих викори-стовуеться для отримання червоного забарвлення м'яса.

За свойм складом корми мгстять рибне борошно, риб'ячий жир, пшеницю, рiпак, соеве борошно, гемо-глобшове борошно, вiтамiни i мiнеральнi добавки. ОкрГм цього, Aquafeed Fishsfutter LF 44/26 EX вщрь зняеться вмютом борошна пташиного м'яса та тр'яного, що пiддавалося гiдротермiчнiй обробцi. Натомють Aller Aqua Gold у своему складi мiстить гiдролiзований протеш, крилеве борошно та вггамши А - 10000 МЕ/кг, D - 1000 ME/кг; Е - 200 мг/кг.

Таблиця 1

Показники Aquafeed Fishsfutter LF 44/26 EX Aller Gold

Сирий протеш, % 44,0 43,0

Сирий жир, % 26,0 29,0

Зола, % 6,0 7,0

Клгшовина, % 1,5 1,0

Фосфор у сухш речовиш, % 1,1 0,9

Азот в сухш речовиш, % 7,2

БЕР, % 8,5 15

Загальна енерпя, Ккал/МДж 5698/23,8 5826/24,3

Перетравна енергш, Ккал/МДж 4982/21 4823/20,1

Як бачимо, склад кормiв майже не вГдрГзняеться, проте можемо помггати рiзницю у процентному вГд-ношеннi того чи шшого компоненту у складi кормiв. Загальна характеристика кормiв наведена у таблиц 1. Що стосуеться крилевого та шр'яного борошна, то можемо помггати рiзницю у засвоеннi.

Крилеве борошно виробляеться зГ свГжовиловле-ного чи замороженого криля або за технолопею пря-моï сушки на рибоборошняних установках, або за пресово-сушильною технолопею. Поживна цшшсть крилевого борошна за хГмГчним складом досить висо-ка. Залежно вщ термшв i мюця вилову криля борошно може мютити 38-62% сирого протешу, 6-16% жиру, 20-45% вуглеводГв (в основному хитину), близько 10% мшеральних речовин, виамши групи В,

каротиновди, макро- i мжроелементи, що дае 23 МДж/100 г енерги.

У форелГ, в шлунку якоï ïжа перетравлюеться спо-чатку в кислому, а потГм в лужному середовищГ, сту-шнь перетравносп поживних речовин з крилевого борошна е достатньо високою. Коефпщенти перетравносп сирого протешу i жиру становить 90-93%, вуг-леводГв - 69%, зольних елеменпв - 41%. Доступшсть незамшних амшокислот - 91-96% за винятком феш-лаланшу (56%) (Shcherbynyna and Hamyhyn, 2006).

Шр'яне борошно, на ввдмшу вщ крилевого, виро-бляють з шр'я неводоплавноï птицг Вщносний вмГст поживних речовин в готовому продукт! може змГню-ватися залежно вГд виду пера i технологи виготов-лення. Так, дГапазон сирого протешу перебувае у

межах 79-97%, загальних лшщв - 2-7%, вуглевод1в -7-14%, золи - 1,7-8%. Цштсть бшково'' частини шр'яного борошна - високий вм1ст цистину i метюш-ну. Недолш - погана перетравнiсть бiлка в цшому. За рiзними поввдомленнями, отриманими in vitro, вона перебувае в межах вщ 37 до 49%. У зв'язку з цим перетравшсть продукту в цiлому коливаеться в дiапа-зонi 45-58%. (Sorvachev, 1982). Наведет дат дають

пiдставу вважати, що використання в годiвлi риб шр'яного борошна, виробленого i3 застосуванням екструзiï, буде доцiльним в малих к1лькостях (4-7%) при поеднаннi з сировиною, бiдною на сiрковмiснi амшокислоти, але багатою на лiзин i пстидин (напри-клад, з продуктами переробки со].', кормовими дрiж-джами, кров'яним борошном).

Добовий рацши годiвлi форелi

Таблиця 2

Вага риби Розмiр гранул Температура води (°С)

г мм 2 4 6 8 10 12 14 16 18

Aquafeed Fishsfutter LF 44/26 EX

150-500 5 0,3 0,4 0,5 0,6 0,6 0,8 1,0 1,2 0,8

500-1500 8 0,3 0,4 0,5 0,6 0,6 0,8 1,0 1,2 0,8

Aller Gold

150-500 4,5 0,6-0,4 0,7-0,5 0,8-0,6 0,9-0,7 1,0-0,8 1,2-0,9 1,4-1,1 1,5-1,2 1,5-1,2

500-1500 6 0,4-0,3 0,5-0,4 0,6-0,4 0,7-0,5 0,8-0,6 0,9-0,7 1,1-0,8 1,2-0,9 1,2-0,9

Добовi норми сухих гранульованих комбiкормiв для вирощування личинок, мальков, цьоголггок, товарно'' форелi розраховуються залежно вiд температури, маси тiла i поживносп комбiкормiв.

У таблицi 2 здшснено порiвняльну характеристику вiдповiдно до норм годiвлi кормами, Aquafeed Fishsfutter LF 44/26 EX та Aller Aqua Gold (% корму вщповвдно до бiомаси риби за добу) залежно вщ змiни температурного режиму води у басейнах, маси риби та розмiру гранул.

Висиовки

Проведенi дослiдження за оцшкою ефективностi кормiв Aquafeed Fishsfutter та до Aller Aqua показали, що найб№ш ефективними е корми Aller Aqua. Структура цих кормiв залежить вщ вихiдноï сировини, ви-користано'' при виробництвi i ]'х споживання е най-бшьш оптимальним за умов змiни температурного режиму на 4 °С.

Перспективи подальших дослгджень. Нами будуть проводитись науковi дослвдження, що стосуватимуть-ся не лише засвоення кормiв, а й вивчення впливу ]'х на функцюнальний стан органiзму форелi, яшсть м'яса, а також буде проаналiзовано та здiйснено еко-номiчну ефектившсть використання кормiв тiеï чи шшо'' групи. Окрiм цього, проаналiзуемо рiзнi кормо-вi засоби для шших вiкових груп форелi.

Бiблiографiчиi посилаиия

Babyychuk, M.V., Kolodyy, T.Y., Pokrovskaya, M.N., Nykolaev, S.L. (1981). Metodom еkstruzyy. Tvaryv-nshchtvo Ukrainy. 7, 25 ( in Ukrainian).

Esavkyn, Yu.I. (2010). Tekhnolohiya vyrobnytva rayduzhnoyi foreli pry vykorystanni riznykh sposobiv i dzherel vodospostachannya. Dopovidi TSHA. 282, 863-867 ( in Russian).

Esavkyn, Yu.I., Panov, V.P., Zolotova, A.V., Zav'yalov, A.P. (2011). Rost raduzhnoy forely v zavysymosty ot temperatury vody i kontsentratsiyi kysloroda. Razvytye akvakul'tury v rehyonakh: problemy i vozmozhnosti. Dokl. mezhd. nauchno-praktycheskoy konferentsyy 10-11 noyabrya 2011 h., 84-90 ( in Russian).

Phillips, A.M. (1970). Trout Feeds and Feeding. Mannual of Fish Cult. 3(5), 49.

Sorvachev, K.F. (1982). Osnovy byokhymyy pytanyya ryb. M.: Lehkaya y pyshchevaya promtishlennost', 248 ( in Russian).

Sherman, I.M., Hrynzhevs'kyy, M.V., Zheltov, Yu.O. (2002). Naukove obhruntuvannya ratsional'noyi hodi-vli ryb: uchebnoe posobye, Vyshcha osvita (in Ukrainian).

Shcherbynyna, M.A., Hamyhyn, E.A., (2006). Kormlenye ryb v presnovodnoy akvakul'ture (in Russian).

Shustyn, A.H., Proskuryakov, M.T. (1989). Dostupnost' proteyna y uhlevodov yskusstvenntikh kormov karpu. Sb. nauch. tr. Voprosy razrabotky y kachestva kombykormov. 57, 57-85 (in Russian).

Yevtushenko, M.Y. (2013) Metodyka doslidzhen' u rybnytstvi. Metodychnyy posibnyk dlya pidhotovky bakalavriv za spetsial'nistyu - «Vodni bioresursy». Kyiv ( in Ukrainian).

Received 4.09.2017 Received in revised form 30.09.2017 Accepted 5.10.2017

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.