Научная статья на тему 'Продолжительность и эффективность пожизненного использования коров в зависимости от их удоя по первой и лучшей лактациям'

Продолжительность и эффективность пожизненного использования коров в зависимости от их удоя по первой и лучшей лактациям Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
91
31
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
КОРОВИ / НАДіЙ / ЛАКТАЦіЯ / ТРИВАЛіСТЬ ПРОДУКТИВНОГО ВИКОРИСТАННЯ / ДОВіЧНА ПРОДУКТИВНіСТЬ / КОРЕЛЯЦіЯ / СИЛА ВПЛИВУ / КОРОВЫ / УДОЙ / ЛАКТАЦИЯ / ПРОДОЛЖИТЕЛЬНОСТЬ ПРОДУКТИВНОГО ИСПОЛЬЗОВАНИЯ / ПОЖИЗНЕННАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ / КОРРЕЛЯЦИЯ / СИЛА ВЛИЯНИЯ / COWS / YIELD / LACTATION / DURATION OF PRODUCTIVE USE / LIFELONG PRODUCTIVITRY / CORRELATION / THE POWER OF INFLUENCE

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Пославская Ю.В., Федорович Е.И., Боднар П.В.

Целью исследований было изучить продолжительность и эффективность пожизненного использования коров украинской черно-пестрой молочной породы и влияние на эти показатели удоя по первой и лучшей лактациям. Исследования проведены в ООО «Молочные реки» Сокольского района Львовской области. Установлено, что более высокими показателями продолжительности жизни, продуктивного использования, лактирования, количества лактаций при жизни и коэффициента хозяйственного использования отличались коровы, удой по первой лактации которых составлял 3501-4000, по лучшей 5001-5500 кг, а по пожизненному удою и количеству молочного жира животные с удоем по первой лактации 4001-4500, по лучшей более 6000 кг. Лучшими по удою и количеству молочного жира на один день жизни, продуктивного использования и лактирования оказались коровы с удоем по первой лактации сверх 5500 кг, а по лучшей более 6000 кг. Корреляционным анализом установлены различный уровень и направление связей показателей продолжительности и эффективности пожизненного использования подопытных коров с их удоем по первой лактации. Самые высокие положительные и достоверные коэффициенты корреляции были установлены между удоем животных по первой лактации и их удоем (0,426-0,812) и количеством молочного жира (0,445-0,811) на один день жизни, продуктивного использования и лактирования. Отрицательные, но достоверные связи наблюдались между удоем коров по первой лактации и продолжительностью их жизни, продуктивного использования, лактирования, количеством лактаций при жизни, коэффициентом хозяйственного использования. Наибольшее влияние удой коров по первой лактации имел на их удой и количество молочного жира на один день продуктивного использования (61,89 и 62,47% соответственно) и лактирования (54,97 и 56,44%), а наименьший на пожизненный удой (2,01%) и пожизненное количество молочного жира (1,97%). Наибольшую прогнозируемую ценность имели связи между удоем коров за лучшую лактацию и их пожизненным удоем, пожизненному количеству молочного жира, удоем и количеством молочного жира на один день жизни, продуктивного использования и лактирования. Эти связи во всех случаях были тесными, високодостоверными и находились в пределах 0,598-0,911. Наименьший коэффициент корреляции, к тому же недостоверный и отрицательный, наблюдался между удоем коров по лучшей лактации и средним содержанием жира в молоке по всех лактациях (-0,008). Значительное влияние лучшей лактации на указанные выше показатели подтверждается вычисленными нами показателями силы воздействия, которые колебались от 39,53 до 77,68%. Самая низкая сила воздействия этого фактора наблюдалась на среднее содержание жира в молоке по всем исследуемым лактациям (1,02%).

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по животноводству и молочному делу , автор научной работы — Пославская Ю.В., Федорович Е.И., Боднар П.В.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Duration and effectiveness of lifelong use of cows according to their milk yield for first and better lactation

The aim of research was to study the duration the effectiveness and lifelong use of Ukrainian Black-Spotted dairy breed cows and the impact on these indicators of milk yield for the first and best of lactation. Research was carried out in Ltd. «Milk River» Sokal district, Lviv region. It is established, that the highly indices of life expectancy, productive use, lactation, number of lactations for life and the coefficient of economic use there were cows, milk yield for the first lactation of which was 3501-4000, for the best 5001-5500 kg, but for the lifelong yields and the amount of milk fat with the milk yield for the first lactation 4001-4500, for better more than 6000 kg. Better by yields and the number of butterfat on one day of life, productive use and lactation were cows with milk yield for the first lactation of over 5500 kg, and for better more than 6000 kg. Thanks to the correlation analysis is set different levels and the direction of indicators duration communication and the efficiency and lifetime use of experimental cows with their milk yield for the first lactation. The highest positive and significant correlation coefficients have been established between the animals yields for the first lactation and their yields (0.426-0.812) and the amount of milk fat (0.445-0.811) for a day of life, productive use and lactation. Negative, but probable links were between milk yield of cows for the first lactation and the duration of their life, productive use, lactation, number of lactations in life, the coefficient economic use. The greatest influence of cows yield for the first lactation had their yield and the amount of milk fat for a day of productive use (61.89 and 62.47% respectively) and lactation (54.97 and 56.44%) and the lowest in a lifelong yield (2.01%) and the lifelong number of milk fat (1.97%). The largest predicted value had the links between the yields for the best lactation of cows and their lifelong milk yield, lifelong number of milk fat, yields and the amount of milk fat for a day of life and productive use and lactation. These links in all cases were close, highly reliable and were in the range 0.598-0.911. The lowest correlation coefficient, in addition improbable and negative, was observed between milk yield of cows for the best lactation and average fat content in milk for all lactation (-0.008). Significant influence of better lactation on the above mentioned indicators are confirmed by our calculation the indicators of influence power, which ranged from 39.53 to 77.68%. The lowest power of influence of this factor was observed in the average fat content in milk for all investigated lactation (1.02%).

Текст научной работы на тему «Продолжительность и эффективность пожизненного использования коров в зависимости от их удоя по первой и лучшей лактациям»

HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^OHaibHoro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta 6i0TexH0H0riH iMem C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

doi: 10.15421/nvlvet7439

ISSN 2519-2698 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 636.082.02.

гтч • 1 • • •

1ривал1сть та ефектившсть дов1чного використання Kopie залежно вщ ïx надою за першу та кращу лактацп

Ю.В. Пославська1, G.I. Федорович2, П.В. Боднар1 ylya.poslavska@ukr.net

'Л-beiecbKuü нацюнальний yHieepcumem ветеринарно'1 медицини та бютехнологш iMeHi С.З. Гжицького,

вул. Пекарська, 50, м. Л-eie, 79010, Укра'та; 21нститут бюлогИ тварин НААН, вул. В. Стуса, 38, м. Л-eie, 79034, Украша

Метою до^джень було вивчити тривалiсть та ефективтсть довiчного використання корiв укратськог чорно-рябоI молочноI породи та вплив на ц показники надою за першу й кращу лактацп. До^дження проведет у ТзОВ «Молочн ржи» Сокальського району Львiвсько'í областi. Встановлено, що вищими показниками тривалостi життя, продуктивного використання, лактування, кiлькостi лактацт за життя i коефщента господарського використання вiдзначалися корови, надш за першу лактацт яких становив 3501-4000, за кращу - 5001-5500 кг, а за довiчним надоем i юльюстю молочного жиру - тварини з надоем за першу лактащю 4001-4500, за кращу - понад 6000 кг. Кращими за надоем та юльюстю молочного жиру на один день життя, продуктивного використання i лактування виявилися корови з надоем за першу лактащю понад 5500 кг, а за кращу - понад 6000 кг. Кореляцшним аналiзом встановлено рiзний рiвень та напрям зв 'язку показниюв тривалостi та ефективностi довiчного використання тддо^дних корiв з 1х надоем за першу лактацт. Найвищi додатю i достовiрнi коефщенти кореляцп були встановлеш мiж надоем тварин за першу лактацт та Их надоем (0,426-0,812) i юльюстю молочного жиру (0,445-0,811) на один день життя, продуктивного використання й лактування.. Вiд'емнi, але вiрогiднi зв 'язки спостер^алися мiж надоем корiв за першу лактащю та тривалiстю IX життя, продуктивного використання, лактування, юльюстю лактацт за життя, коефщентом господарського використання. Найбыьший вплив надш корiв за першу лактащю мав на Их надш та юльюсть молочного жиру на один день продуктивного використання (61,89 та 62,47% вiдповiдно) i лактування (54,97 та 56,44%), а найменший - на довiчний надш (2,01%) та довiчну юльюсть молочного жиру (1,97%). Найбыьшу прогнозовану цттсть мали зв 'язки мiж надоем корiв за кращу лактащю та IX довiчним надоем, довiчною юльюстю молочного жиру, надоем i юльюстю молочного жиру на один день життя, продуктивного використання i лактування. Ц зв 'язки у вЫх випадках були ткними, високодостовiрними i знаходилися в межах 0,598-0,911. Найменший коефщент кореляцп, до того ж невiрогiдний i вiд 'емний, спостерiгався мiж надоем корiв за кращу лактащю та середтм вмiстом жиру в молоцi за всг лактацп (-0,008). Значний вплив кращоI лактацп на зазначен вище показники тдт-верджуеться вирахуваними нами показниками сили впливу, яю коливалися вiд 39,53 до 77,68%. Найнижча сила впливу цього фактору спостеркалася на середнт вмiст жиру в молоцi за вЫ до^джуван лактацп (1,02%).

Ключовi слова: корови, надш, лактащя, тривалкть продуктивного використання, довiчна продуктивтсть, корелящя, сила впливу.

Продолжительность и эффективность пожизненного использования коров в зависимости от их удоя по первой и лучшей лактациям

Ю.В. Пославская1, Е.И. Федорович2, П.В. Боднар1 ylya.poslavska@ukr.net

'Львовский национальный университет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого,

ул. Пекарская, 50, г. Львов, 79010, Украина;

Citation:

Poslavska, Y.V., Fedorovych, Y.I., Bodnar, P.V. (2017). Duration and effectiveness of lifelong use of cows according to their milk yield for first and better lactation. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19(74), 175-181.

2Институт биологии животных НААН, ул. В. Стуса, 38, г. Львов, 79034, Украина

Целью исследований было изучить продолжительность и эффективность пожизненного использования коров украинской черно-пестрой молочной породы и влияние на эти показатели удоя по первой и лучшей лактациям. Исследования проведены в ООО «Молочные реки» Сокольского района Львовской области. Установлено, что более высокими показателями продолжительности жизни, продуктивного использования, лактирования, количества лактаций при жизни и коэффициента хозяйственного использования отличались коровы, удой по первой лактации которых составлял 3501-4000, по лучшей - 5001-5500 кг, а по пожизненному удою и количеству молочного жира - животные с удоем по первой лактации 40014500, по лучшей - более 6000 кг. Лучшими по удою и количеству молочного жира на один день жизни, продуктивного использования и лактирования оказались коровы с удоем по первой лактации сверх 5500 кг, а по лучшей - более 6000 кг. Корреляционным анализом установлены различный уровень и направление связей показателей продолжительности и эффективности пожизненного использования подопытных коров с их удоем по первой лактации. Самые высокие положительные и достоверные коэффициенты корреляции были установлены между удоем животных по первой лактации и их удоем (0,426-0,812) и количеством молочного жира (0,445-0,811) на один день жизни, продуктивного использования и лактиро-вания. Отрицательные, но достоверные связи наблюдались между удоем коров по первой лактации и продолжительностью их жизни, продуктивного использования, лактирования, количеством лактаций при жизни, коэффициентом хозяйственного использования. Наибольшее влияние удой коров по первой лактации имел на их удой и количество молочного жира на один день продуктивного использования (61,89 и 62,47% соответственно) и лактирования (54,97 и 56,44%), а наименьший - на пожизненный удой (2,01%) и пожизненное количество молочного жира (1,97%). Наибольшую прогнозируемую ценность имели связи между удоем коров за лучшую лактацию и их пожизненным удоем, пожизненному количеству молочного жира, удоем и количеством молочного жира на один день жизни, продуктивного использования и лактирования. Эти связи во всех случаях были тесными, високодостоверными и находились в пределах 0,598-0,911. Наименьший коэффициент корреляции, к тому же недостоверный и отрицательный, наблюдался между удоем коров по лучшей лактации и средним содержанием жира в молоке по всех лактациях (-0,008). Значительное влияние лучшей лактации на указанные выше показатели подтверждается вычисленными нами показателями силы воздействия, которые колебались от 39,53 до 77,68%. Самая низкая сила воздействия этого фактора наблюдалась на среднее содержание жира в молоке по всем исследуемым лактациям (1,02%).

Ключевые слова: коровы, удой, лактация, продолжительность продуктивного использования, пожизненная продуктивность, корреляция, сила влияния.

Duration and effectiveness of lifelong use of cows according to their milk yield

for first and better lactation

Y.V. Poslavska1, Y.I. Fedorovych2, P.V. Bodnar1 ylya.poslavska@ukr.net

'Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyi,

Pekarska Str., 50, Lviv, 79010, Ukraine;

2Institute of animal biology NAAS, V. Stus Str., 38, Lviv, 79034, Ukraine

The aim of research was to study the duration the effectiveness and lifelong use of Ukrainian Black-Spotted dairy breed cows and the impact on these indicators of milk yield for the first and best of lactation. Research was carried out in Ltd. «Milk River» Sokal district, Lviv region. It is established, that the highly indices of life expectancy, productive use, lactation, number of lactations for life and the coefficient of economic use there were cows, milk yield for the first lactation of which was 3501-4000, for the best - 50015500 kg, but for the lifelong yields and the amount of milk fat - with the milk yield for the first lactation 4001-4500, for better -more than 6000 kg. Better by yields and the number of butterfat on one day of life, productive use and lactation were cows with milk yield for the first lactation of over 5500 kg, and for better - more than 6000 kg. Thanks to the correlation analysis is set different levels and the direction of indicators duration communication and the efficiency and lifetime use of experimental cows with their milk yield for the first lactation. The highest positive and significant correlation coefficients have been established between the animals yields for the first lactation and their yields (0.426-0.812) and the amount of milk fat (0.445-0.811) for a day of life, productive use and lactation. Negative, but probable links were between milk yield of cows for the first lactation and the duration of their life, productive use, lactation, number of lactations in life, the coefficient economic use. The greatest influence of cows yield for the first lactation had their yield and the amount of milk fat for a day ofproductive use (61.89 and 62.47% respectively) and lactation (54.97 and 56.44%) and the lowest - in a lifelong yield (2.01%) and the lifelong number of milk fat (1.97%). The largest predicted value had the links between the yields for the best lactation of cows and their lifelong milk yield, lifelong number of milk fat, yields and the amount of milk fat for a day of life and productive use and lactation. These links in all cases were close, highly reliable and were in the range 0.598-0.911. The lowest correlation coefficient, in addition improbable and negative, was observed between milk yield of cows for the best lactation and average fat content in milk for all lactation (-0.008). Significant influence of better lactation on the above mentioned indicators are confirmed by our calculation the indicators of influence power, which ranged from 39.53 to 77.68%. The lowest power of influence of this factor was observed in the average fat content in milk for all investigated lactation (1.02%).

Key words: cows, yield, lactation, duration ofproductive use, lifelong productivitry, correlation, the power of influence.

BcTyn

E^eKTHBHicTb внро6ннцтва MogoKa y cyHacHHx yMOBax 3HaHHoro Miporo 3age®HTb Big rpHBagocri roc-nogapcbKoro BHKopHcraHHa KopiB Ta piBHa ixHboi npo-gyKTHBHocTi 3a nepiog ®Hrra (Gavrylenko, 2003; Kal'chuk, 2004; Gnatjuk and Kovalenko, 2016; Fedorovych et al., 2016). TpuBage rocnogapcbKe bhko-pncTaHHH BHcoKonpogyKTHBHHx TBapuH e 6e33anepeH-Horo nepegyMOBoro Ta HanBa^gHBimuM hhhhhkom e$eK-THBHoro goBiHHoro BHKopucTaHHa MogoHHoi xygo6u, 3a6e3neneHHa bhcokoi' peHTa6egbHocri Ta KOHKypeffroc-npoMO^HocTi ragy3i b yMOBax ^opMyBaHHa phhkobhx BigHocuH (Gladij et al., 2015).

npoTe, npn^HTTeBa oцiнкa TBapuH 3a npaMHMH noKa-3HHKaMH rpHBagocri ix BHKopHcraHHa e HeMO^gHBoro. Ii npoBogaTb gume nicga BH6yrra KopiB, TOMy cegeKqiftra go^gbHicrb TaKoi' o^hkh 3HH®yeTbca. Цe 3yMOBgroe Heo6xigHicTb nomyKy O3HaK, aKi noB'a3aHi 3 noKa3HHKaMH goBiHHoro BHKopucTaHHa KopiB i mi go3BogaTb npu^HT-TeBO nporHO3yBaTH ix npogyKTHBHe goBrogiTTa (Polupan and Rjeznykova, 2008; Polupan and Koval', 2011).

3 orgagy Ha 3a3HaHeHe, MeToro gocgig^eHb 6ygo bh-bhhth TpuBagicTb BHKopHcraHHa i goBiHHy npogyKTHB-HicTb KopiB yKpaiHcbKoi HopHO-pa6oi MogoHHoi nopogu Ta BnguB Ha цi noKa3HHKH Hagoro 3a nepmy h Kpa^y gaKTa^i.

MaTepia. i MeTogi goc.ig»:eHB

^ocgig^eHHa npoBegeHi Ha KopoBax yKpaiHcbKoi ho-pHO-pa6oi' MogoHHoi' nopogu y T3OB «MogoHHi piKH» CoKagbcbKoro panoHy .HbBiBcbKoi o6gacTi. PeTpocneK-

thbhhh aHagi3 rpHBagocri Ta e^eKTHBHocri goBiHHoro BHKopucTaHHa KopiB npoBegeHO 3a MeTogHKoro ro.n. nogynaHa (Polupan, 2010) 3a MaTepiagaMH 3oo-TexHiHHoro o6giKy. ^o aHagi3y 3agyneHO iH^opMa^ro 3a 1941 KopoBoro, nepme OTegeHHa aKux gaTOBaHO 19862008 poKaMH (^OHanMeHme BiciM poKiB go poKy npoBe-geHHa perpocneKTHBHoro aHagi3y) i aKi Bu6yBagu 3i cTaga nicga 3aKiHHeHHa ^OHanMeHme nepmoi gaKTa^i rpHBagicrro He MeHme 240 gHiB.

Cugy BnguBy Hagoro KopiB 3a nepmy h Kpa^y gaKTa-^i Ha TpuBagicTb Ta e^eKTHBHicrb ix goBiHHoro BHKopu-cTaHHa BH3Hanagu mgaxoM ogHO^aKTopHoro gucnepcin-Horo aHagi3y 3a gonoMororo nporpaMH STATISTICA 6.1. EioMeTpuHHy o6po6Ky orpHMaHHx gaHux npoBogu-gu 3a MeToguKoro H.A. ngoxHHcKoro (Plohinskij, 1969).

Pe3y^bTaTH Ta 'ix oSroBopeHHH

HaMH BcTaHOBgeHO, ^o KopoBH yKpaiHcbKoi hopho-pa6oi MogoHHoi nopogu xapaKTeproyBaguca BigHocHO HeBucoKHMH noKa3HHKaMH TpHBagocri npogyKTHBHoro BHKopucTaHHa (Ta6g. 1). ^h noKa3HHK y hhx b cepeg-HbOMy cTaHOBHB 1283,4 gHa a6o 3,0 gaKTa^i 3 Koe^^ie-htom rocnogapcbKoro BHKopucTaHHa (KrB) 0,55%. B cepegHbOMy 3a 1445 gHiB gaKTyBaHHa Big KopiB OTpHMa-ho 14304,8 Kr MogoKa, a6o 543,5 kt MogoHHoro ®upy. npu цbOмy MiHguBicTb Ha3BaHux noKa3HHKiB 6yga bhco-Koro i nepe6yBaga b Me^ax 55,44-55,61%, ^o gae nigc-TaBH gga npoBegeHHa e^eKTHBHoi cegeKqinHoi po6oTH Ha nigBH^eHHa noKa3HHKiB goBiHHoi npogyKTHBHocTi KopiB. Hagin Ha oguH geHb ®urra craHOBHB 6,1, npogyK-THBHoro BHKopucTaHHa - 10,9, gaKTyBaHHa - 13,4 kt.

T|)iiiia.iicn> Ta efreKTHBHicTh goiii'inoio BiiKopiicianmi KopiB, n = 1941

Та6мицм 1

noKa3HHK M ± m a Cv, %

TpHBanicTt nepiogy, gHiB: xurra 2168,3 ± 15,72 763,10 35,18

npogyKTHBHoro BHKopucTaHHa 1283,4 ± 15,60 757,18 52,84

gaктaцii 1047,0 ± 12,60 611,87 52,15

^OBiHHa npogyKTHBHicTb: Hagin, kt 14304,8 ± 193,20 9379,84 55,61

cepegHin BMicT xupy b Mogo^, % 3,83 ± 0,004 0,176 2,22

KintKicTb MogoHHoro xupy, kt 543,5 ± 7,20 349,36 55,44

Hagin Ha 1 geHb, kt: MTTfl 6,1 ± 0,05 2,24 17,45

npogyKTHBHoro BHKopucTaHHa 10,9 ± 0,05 2,55 21,83

gaктaцii 13,4 ± 0,07 3,48 29,99

KigbKicTb MogoHHoro xupy Ha 1 geHb, t: xhtt« 231,0 ± 1,75 84,93 36,77

npogyKTHBHoro BHKopucraHHa 418,3 ± 2,07 100,64 24,06

gaKTa^i 513,3 ± 2,81 136,21 26,53

KigtKicrt gaкraцiн 3a xhtt« 3,0 ± 0,04 1,99 55,53

KrB 0,55 ± 0,003 0,141 22,90

y MogoHHOMy cKOTapcrai HanBa^gHBimoro O3HaKoro, 3a aKoro BegeTbca go6ip, e MogoHHa npogyKTHBHicrb KopiB 3a nepmy garcraqiro. ToMy HaMH BHBHeHO B3ae-MO3B'a3OK Hagoro KopiB 3a nepmy gaктaцiro 3 TpuBagic-Tro Ta e^eKTHBHicTro ix goBiHHoro BHKopucTaHHa (Ta6g. 2). BcTaHOBgeHO, ^o HanBH^oro TpuBagicTro ®HTTa, npogyKTHBHoro BHKopucraHHa Ta gaKTyBaHHa

Big3HaHaguca KopoBH, npogyKTHBHicrb 3a nepmy gaKTa-цiro aKux cTaHOBuga 3501-4000 kt.

3i 36igbmeHHa a6o 3MeHmeHHaM piBHa Hagoro TBapHH 3a BKa3aHy gaктaцiro BH^e3a3HaHeHi noKa3HHKu y hhx 3HH®yBaguca, npuHOMy y 6igbmocTi BunagKiB gocTOBip-ho (P < 0,001). nepeBara KopiB gpyroi rpynu Hag TBapu-HaMH pemTy rpyn 3a TpuBagicTro ^urra nepe6yBaga b Me^ax 77,6-733,0, 3a TpuBagicTro npogyKTHBHoro bhko-

npHMirrca: gocToBipHicTb piзннцi Mix noKa3HHKaMH BKa3aHa npn nopiBHaHHi i3 Han6iibmHM 3HaHeHHaM * - P < 0,05, ** -P < 0,01, *** - P < 0,001.

pncTaHHH - b Mexax 57,2-620,1 i 3a TpHBaiicTM iaKTyBaHHa - b Mexax 40,5-512,6 gHa.

3a goBinHHM HagoeM Ta goBiHHoM KiibKicTM moioh-Horo xnpy HaHKpa^HMH BHaBHinca KopoBH, npogyKTH-BHicTb aKnx 3a nepmy Iaктaцlro craHoBHia 40014500 Kr. Ix nepeBara Hag KopoBaMH nepmoi' rpynn 3a

Та6мицм 2

TpHBa^icTb Ta e(eK'THBiiicn> goiii'inoio BiiKopiiciaiiim KopiB 3a.ie>iciio Big i'x Hagoro 3a nepmy .iaK"iauiio, M ± m

HaBegeHHMH BH^e noKa3HHKaMH cTaHoBHia BignoBigHo 2138,4 (P < 0,01) Ta 66,9 (P < 0,05), gpyroi rpynn -734,3 Ta 28,2, HeTBepToi - 1316,0 Ta 39,3, n'aToi -2872,7 (P < 0,01) Ta 95,1 (P < 0,01) i mocToi' - 2690,0 (P < 0,001) Ta 89,9 Kr (P < 0,01).

noKa3HHKH r pyna Ta HagiH KopiB-nepBicroK, Kr

I - go 3500 II - 3501-4000 III - 4001-4500 IV - 45015000 V - 5001-5500 VI - 5501 i>

KiibKicTb TBapHH, roiiB 983 372 248 135 117 106

TpHBaiicTb, gHiB: xHTTa 2199,5 ± 22,20 *** 2345,7 ± 35,24 2268,1 ± 48,38 2023,4 ± 52,63 *** 1723,9 ± 47,00 *** 1612,7 ± 31,94 ***

npogyKTHBHoro bh-KopHcTaHHa 1299,7 ± 22,36 *** 1443,7 ± 35,59 1386,5±48,08 1157,4 ± 50,46 *** 915,4 ± 45,12 *** 823,6 ± 29,98 ***

laKTyBaHHa 1053,3 ± 18,08 *** 1183,3 ± 28,46 1142,8±38,69 964,2±40,97** * 739,8±36,18*** 670,7±27,02** *

floBiHHa npogyKTHBHicTb: HagiH, Kr 13183,2 ± 275,47 *** 15780,3 ± 443,10 16514,6 ± 589,56 15198,6 ± 670,60 13641,9 ± 720,61 ** 13824,6 ± 524,59 ***

cepegmn BMicT xnpy b Moio^, % 3,82 ± 0,005 *** 3,80 ± 0,009 *** 3,82 ± 0,010 *** 3,89 ± 0,011 3,89 ± 0,007 3,87 ± 0,006

KiibKicTb MoioHHoro xnpy, Kr 500,6 ± 10,32 *** 595,3 ± 16,48 623,5 ± 21,56 584,2 ± 24,60 528,4 ± 27,45 ** 533,6 ± 19,85 **

HagiH Ha 1 geHb, Kr: xHTTa 5,3 ± 0,06 *** 6,2 ± 0,09 *** 6,7 ± 0,12 *** 7,0 ± 0,15 *** 7,4 ± 0,20 *** 8,3 ± 0,18

npogyKTHBHoro BHKopncTaHHa 9,5 ± 0,05 *** 10,6 ± 0,07 *** 11,8 ± 0,09 *** 13,1 ± 0,11 *** 14,7 ± 0,15 *** 16,7 ± 0,19

iaKTyBaHHa 11,7 ± 0,06 *** 12,9 ± 0,08 *** 14,3 ± 0,13 *** 15,7 ± 0,19 *** 18,5 ± 0,31 *** 21,3 ± 0,43

KiibKicTb MoioHHoro xnpy Ha 1 geHb, r: xHTTa 202,6 ± 2,34 *** 234,6 ± 3,37 *** 254,9 ± 4,43 *** 272,4 ± 5,42 *** 289,2 ± 7,53 *** 320,3 ± 6,63

npogyKTHBHoro bh-KopHcTaHHa 363,2 ± 1,77 *** 403,4 ± 2,63 *** 452,7 ± 3,82 *** 508,2 ± 4,59 *** 570,8 ± 5,74 *** 647,6 ± 6,89

laKryBaHHa 447,6 ± 2,17 *** 488,7 ± 3,23 *** 544,6 ± 5,29 *** 612,0 ± 7,59 *** 718,0 ± 12,09 *** 823,8 ± 15,92

KiibKicTb laKTa^n 3,1 ± 0,06 *** 3,4 ± 0,09 *** 3,2 ± 0,12 *** 2,5 ± 0,13 *** 2,0 ± 0,12 ** 1,6 ± 0,07

KrB, % 0,54 ± 0,004 *** 0,58 ± 0,006 *** 0,56 ± 0,008 *** 0,54 ± 0,009 *** 0,50 ± 0,010 0,49 ± 0,008

^e^o iHma KapTHHa cnocrepiraiaca 3a cepegHiM BMicToM xnpy b moio^ 3a Bci gociigxyBaHi laKTa^i. HaHBH^HM ^H noKa3HHK 6yB y KopiB HeTBepToi Ta n'aToi rpyn - 3,89%. 3a Ha3BaHHM noKa3HHKoM bohh BiporigHo (P < 0,001) nepeBaxain TBapHH nepmoi i Tpe-Tboi rpyn Ha 0,07 Ta gpyroi - Ha 0,09%.

niggociigHi KopoBH Bigpi3HaiHca Mix co6oM TaKox 3a HagoeM i KiibKicTM MoioHHoro xnpy Ha ogHH geHb xHTTa, npogyKTHBHoro BHKopncTaHHa Ta iaKTyBaHHa. KopoBH, Hagin 3a nepmy laKTa^M aKHx cTaHoBHB noHag 5500 Kr, BiporigHo (P < 0,001) nepeBaxain oco6hh Bcix pemTy gociigxyBaHHx rpyn 3a HagoeM i KiibKicTM MoioHHoro xnpy Ha ogHH geHb xhtth - BignoBigHo Ha 0,93,0 Kr i 31,1-117,7 r, npogyKTHBHoro BHKopHcTaHHa - Ha 2,0-7,2 Kr i 76,8-284,4 r Ta iaKTyBaHHa - Ha 2,8-9,6 Kr i 105,8-376,2 r. npoTe KopoBH Ha3BaHoi BH^e rpynH xapaKTepH3yBaiHca HanMeHmoM KiibKicTM laKTa^n 3a xHTTa Ta HanMeHmHM ^e^i^em^M npogyKTHBHoro BHKopHcTaHHa - 1,6 laKTaqii Ta 0,49 BignoBigHo, ^o MeHme, Hix y TBapHH iHmHx rpyn, Ha 0,4-1,5 laKTaqii Ta

0,01-0,05. npHHoMy ^ piзннцa y Bcix BHnagKax 6yia gocToBipHoM (P < 0,01-0,001), 3a bhMTKOM piзннцi 3a ^e^i^em^M rocnogapcbKoro BHKopncTaHHa 3 oco6n-HaMH n'aToi rpynn.

KopeIaцiнннм aHaii3oM BcraHoBieHo pi3HHH piBeHb Ta HanpaM 3B'a3Ky noKa3HHKiB TpHBaiocri Ta e^eKTHB-hoctI goBiHHoro BHKopncTaHHa KopiB 3 ix HagoeM 3a nepmy laKTa^ro (Ta6i. 3). HaÖBH^i gogaTHi h gocTOBi-pHi ^e^i^emn Kope^^i 6yiH BcTaHoBieHi Mix HagoeM TBapHH 3a nepmy laKTaqira Ta ix HagoeM (0,4260,812) i KiibKicTM MoioHHoro xnpy (0,445-0,811) Ha ogHH geHb xHTTa, npogyKTHBHoro BHKopncTaHHa H iaKTyBaHHa. Big'eMHi, aie BiporigHi 3B'a3KH cnocTepirain-ca Mix HagoeM KopiB 3a nepmy laKraaira Ta TpHBaiicTM ix xHTTa, npogyKTHBHoro BHKopncTaHHa, iaKTyBaHHa, KiibKicTM laKTa^n 3a xurra, KrB. HaH6iibmHH BniHB HagiH KopiB 3a nepmy laKTa^M MaB Ha ix HagiH Ta Kiib-KicTb MoioHHoro xnpy Ha ogHH geHb npogyKTHBHoro BHKopncTaHHa (61,89 Ta 62,47% BignoBigHo) i iaKTyBaHHa (54,97 Ta 56,44%), a HaHMeHmnn - Ha goBiHHHH

надш (2,01%) та довiчну шльшсть молочного жиру (1,97%).

Певний штерес становлять дослiдження впливу надою корiв за кращу лактацiю на показники трива-лостi та ефективностi Гх довiчного використання (табл. 4). Серед пвдконтрольного поголiв'я найвищою

тривалiстю життя, продуктивного використання, лак-тування, шльшстю лактацiй за життя та коефщентом господарського використання характеризувалися корови, надiй за кращу лактацш яких перебував у межах 5001-5500 кг.

Таблиця 3

Сила впливу надою корiв за першу лактащю на тривалють i ефективнiсть Ух довiчного використання _та зв'язок м1ж цими ознаками, п = 1941

Показник Кореляцш (r) надою Частка впливу (r|x2, %)

коргв-первюток з: надою кор1в-перв1сток на:

Тривалють перiоду: життя -0,154 ± 0,022*** 6,18***

продуктивного використання -0,117 ± 0,022*** 4 50***

лактування -0,110 ± 0,022*** 4 72***

Довiчна продуктивнiсть: надш 0,091 ± 0,023*** 2,01***

середнш вмют жиру в молоцi 0,090 ± 0,023*** 2,40***

кiлькiсть молочного жиру 0,099 ± 0,022*** 1 97***

Надш на 1 день: життя 0,426 ± 0,019*** 15,26***

продуктивного використання 0,812±0,008*** 61,89***

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

лактування 0,752±0,010*** 54 97***

Юльюстю молочного жиру на 1 день:

життя 0,445±0,018*** 16 77***

продуктивного використання 0,811 ± 0,008*** 62,47***

лактування 0,757 ± 0,010*** 56 44***

Юльюсть лактацш -0,163 ± 0,022*** 5 47***

КГВ -0,041 ± 0,023* 2 33***

Примггка: * - Р < 0,05, ** - Р < 0,01, *** - Р < 0,001

Таблиця 4

Тривалкть та ефектившсть довiчного використання корш залежно Big Ух надою за кращу лактащю, M ± m

Показники Група та надш кор1в за кращу лактащю, кг

I -до 3500 II -3501-4000 III -4001-4500 IV -4501-5000 V -5001-5500 VI -5501-6000 VII -6001 i бiльше

Кшьюстъ тварин, голш 447 307 335 282 234 133 203

Тривалють перюду, дтв: життя 1605,9 ± 14,67*** 2015,4 ± 24,81*** 2308,7 ± 35,60*** 2508,2 ± 42,04 2569,3 ± 54,85 2422,0 ± 71,19 2306,6 ± 49,03***

продуктивного використання 697,5 ± 14 10*** 1108,0 ± 24,42*** 1410,8 ± 34 95*** 1625,0 ± 41,61 1705,6 ± 53,79 1567,9 ± 68,95 1481,8 ± 46,67**

лактування 564,6 ± 11 07*** 897,5 ± 18,90*** 1146,0 ± 27,12*** 1332,9 ± 33,42 1394,9 ± 43,31 1291,3 ± 56,54 1214,5 ± 39,26**

Довiчна продуктивнiстъ: надш, кг 5786,5 ± 121,19*** 10410,6 ± 234,29*** 14571,3 ± 357,89*** 18264,5 ± 463,94*** 20199,9 ± 594,87* 20247,5 ± 805,59* 22346,6 ± 600,89

середнш вмiст жиру в молощ, % 3,85 ± 0,009 3,83 ± 0,010 3,81 ± 0,009** 3,82 ± 0,009* 3,80 ± 0,010*** 3,84 ± 0,011 3,85 ± 0,007

кiлькiстъ молочного жиру, кг 222,1 ± 4 64*** 397,3 ± 8 92*** 552,0 ± 13,32*** 692,0 ± 17 25*** 758,2 ± 21,47** 769,7 ± 29,28* 857,0 ± 22,17

Надш на 1 день, кг: життя 3,4 ± 0 04*** 5,0 ± 0,05*** 6,0 ± 0,06*** 6,9 ± 0 07*** 7,5 ± 0,08*** 8,0 ± 0,10*** 9,5 ± 0,10

продуктивного використання 8,3 ± 0 04*** 9,5 ± 0 04*** 10,5 ± 0,05*** 11,4 ± 0,06*** 12,3 ± 0 07*** 13,5 ± 0,12*** 15,7 ± 0,15

лактування 10,3 ± 0,05*** 11,6 ± 0,05*** 12,7 ± 0,05*** 13,9 ± 0 09*** 15,1 ± 0,13*** 16,6 ± 0,26*** 19,6 ± 0,26

Юльюсть молочного жиру на 1 день, г: життя 132,3 ± 1 51*** 189,3 ± 2,04*** 227,1 ± 2 30*** 263,6 ± 2,60*** 282,3 ± 2,65*** 305,5 ± 3,60*** 364,7 ± 3,70

продуктивного використання 319,9 ± 1 55*** 361,9 ± 1 78*** 400,0 ± 2,04*** 435,5 ± 2 55*** 466,9 ± 3 47*** 518,5 ± 5,20*** 605,3 ± 5,78

лактування 394,5 ± 2,16*** 443,1 ± 2,28*** 485,4 ± 2,22*** 529,9 ± 3,76*** 573,3 ± 5,65*** 639,0 ± 10,38*** 753,3 ± 10,06

Кшьюсть лактацш 1,6 ± 0,04 2,6 ± 0,07 3,4 ± 0,10 3,9 ± 0,12 4,0 ± 0,14 3,6 ± 0,18 3,3 ± 0,12

КГВ 0,42 ± 0,004 0,53 ± 0,006 0,57 ± 0,006 0,61 ± 0,007 0,62 ± 0,008 0,60 ± 0,010 0,61 ± 0,007

OgHaK, BiporigHo (P < 0,01-0,001) 3a цнмн noKa3HH-KaMH BoHH nepeBaxaiH iHme TBapHH nepmoi, gpyroi, TpeTboi Ta cboMoi rpyn: 3a TpHBaiicrM xurra - Ha 260,6-409,5 gHa, npogyKTHBHoro BHKopHcTaHHa - Ha 223,8-410,5 gHa, iaKTyBaHHa - Ha 180,4-332,9 gHa, 3a KiibKicTM laKTa^n 3a xurra - Ha 0,1-0,6 laKTa^n Ta 3a кoe$iцieнтoм rocnogapcbKoro BUKopucraHHa - Ha 0,010,11.

HanBH^HMH noKa3HHKaMH goBiHHoi npogyKTHBHocTi BHpi3Haiuca KopoBH, HagiH 3a Kpa^y Iaктaцiм aKHx caraB noHag 6000 Kr. 3a goBiHHHM HagoeM Ta KiibKicTM MoioHHoro xnpy bohh gocToBipHo (P < 0,05-0,001) nepeBaxaiH oco6HH Bcix iHmHx rpyn Ha 2099,1-16560,0 Ta 87,3-634,9 Kr BignoBigHo.

3a cepegHiM bmIctom xnpy 3a Bci Iaктaцii' Kpa^HMH BHaBHiuca KopoBH nepmoi Ta cboMoi rpyn. TBapuHH 3 HagoeM 3a Kpa^y Iaктaцiм go 3500 Kr Ta noHag 6000 Kr 3a цнм noKa3HHKoM BiporigHo (P < 0,05-0,001) nepeBa-xaiu iHme oco6hh TpeTboi, HeTBepToi Ta n'aToi rpyn -Ha 0,03-0,05%.

BcTaHoBieHa 3aKoHoMipHicTb BHcoK0BiporigHoro 3pocTaHHa HagoM i KiibKocTi MoioHHoro xHpy KopiB Ha ogHH geHb xHTTa, npogyKTHBHoro BHKopHcTaHHa Ta iaKTyBaHHa 3i 36iibmeHHaM ix HagoM 3a Kpa^y iaKTa-цlм (BHHaToK - pi3HHua 3a HagoeM Ha oguH geHb npogy-

KTHBHoro BHKopHcTaHHa Mix TBapHHaMH TpeTboi i HeT-BepToi Ta HeTBepToi i n'aToi rpyn). 3a3HaHeHi noKa3HHKH HanBH^HMH 6yiH y TBapuH cboMoi rpynu. 3a HagoeM Ha ogHH geHb xHTTa, npogyKTHBHoro BHKopHcTaHHa Ta iaKTyBaHHa BoHH nepeBaxaiH TBapHH pemTy rpyn Big-noBigHo Ha 1,5-6,1; 2,2-7,4 Ta 3,0-9,3 Kr, a 3a KiibKicTM MoioHHoro xupy - Ha 59,2-232,4; 86,8-285,4 Ta 114,3358,8 r npu P < 0,001 y Bcix 3a3HaHeHHx BHnagKax.

AHaii3 ^e^^ie^'iB кopeIaцii cBigHHTb, ^o HaH6i-ibmy nporHo3oBaHy ^Hmcra. Main 3B'a3KH Mix HagoeM KopiB 3a Kpa^y laKTa^M Ta ix goBiHHHM HagoeM, goBiH-hom KiibKicTM MoioHHoro xnpy, HagoeM i KiibKicTM MoioHHoro xHpy Ha ogHH geHb xHTTa, npogyKTHBHoro BHKopucTaHHa i iaKTyBaHHa (Ta6i. 5). ^ 3B'a3KH y Bcix BHnagKax 6yiH TicHHMH, BHcoKogocToBipHHMH i nepe6y-BaiH b Mexax 0,598-0,911. HanMeHmuH ^e^i^em кopeIaцii, go Toro x HeBiporigHHH i Big'eMHHH, cnocTe-piraBca Mix HagoeM KopiB 3a Kpa^y laKTa^M Ta cepegHiM bmIctom xupy b м0I0цi 3a Bci laKTa^i (-0,008).

3HaHHHH BniHB Kpa^oi laKTa^i Ha 3a3HaHeHi BH^e noKa3HHKH nigTBepgxyeTbca BHpaxyBaHHMH HaMH noKa-3HHKaMH chih BniHBy, aKi KoiHBaiuca Big 39,53 go 77,68%. HanHuxHa cuia BniHBy цboro ^arcropa cnocTe-piraiaca Ha cepegHin bmIct xnpy b moio^ 3a Bci gocii-gxyBaHi laKTa^i (1,02%).

Та6mцн 5

Cu.a Bn.HBy Hagoro KopiB 3a Kpa^y .aKTa^ro Ha TpHBa.icTt i e(eKTHBHicrB ix goBiHHoro BHKopucTaHHH Ta

3B'«30K Mm iuimii 03HaKaMH, n = 1941

noKa3HHK ^opeia^ (r) HagoM 3a Kpa^y ^acrrca BniHBy (nx , %) HagoM

Iaктaцiм 3: 3a Kpa^y laKTa^M Ha:

TpnBaiicTb nepiogy: xHTTa 0,339 ± 0,020*** 21,05***

npogyKTHBHoro BUKopncraHHa 0,377 ± 0,019*** 23,53***

iaKTyBaHHa 0,389 ± 0,019*** 24,67***

floBiHHa npogyKTHBHicTb 3a: HagoeM 0,598 ± 0,015*** 39,53***

cepegHin bmIct xupy b M0I0цi -0,008 ± 0,023 1,02***

KiibKicTM MoioHHoro xupy 0,611 ± 0,014*** 40 74***

HagiH Ha 1 gem:

xHTTa 0,857 ± 0,006*** 71 27***

npogyKTHBHoro BUKopncraHHa 0,911 ± 0,004*** 77,68***

iaKTyBaHHa 0,828 ± 0,007*** 65,31***

KiibKicTt MoioHHoro xupy Ha 1 gern:

xHTTa 0,867 ± 0,006*** 72,70***

npogyKTHBHoro BUKopncraHHa 0,885 ± 0,005*** 73,70***

iaKTyBaHHa 0,813 ± 0,008*** 63,29***

KiibKicTt laKTa^n 0,324 ± 0,020*** 19 55***

KrB 0,459 ± 0,018*** 30,37***

Bhchobkh

1. TpuBaiicTb Ta e^eKTHBHicTb goBiHHoro BHKopuc-TaHHa KopiB 3HaHHoM MipoM 3aiexnTb Big piBHa ix HagoM 3a nepmy Ta Kpa^y Iaктaцii.

2. bh^hmh noKa3HHKaMH TpHBaiocri xurra, npogy-KTHBHoro BHKopHcTaHHa, iaKTyBaHHa, KiibKocTi iaKTa-^H 3a xuTTa i ^e^i^ema rocnogapcbKoro BHKopuc-TaHHa Big3HaHaiuca KopoBH, HagiH 3a nepmy laKTa^M aKHx cTaHoBHB 3501-4000, 3a Kpa^y - 5001-5500 Kr, a 3a goBiHHHM HagoeM i KiibKicTM MoioHHoro xnpy -TBapHHaMH 3 HagoeM 3a nepmy laKTa^M 4001-4500, 3a Kpa^y - noHag 6000 Kr.

3. Kpa^HMH 3a HagoeM Ta KiibKicTM MoioHHoro xn-py Ha ogHH geHb xHTTa, npogyKTHBHoro BHKopHcTaHHa i

iaKTyBaHHa BHaBHiHca KopoBH 3 HagoeM 3a nepmy iaK-тaцlм noHag 5500 Kr, a 3a Kpa^y - noHag 6000 Kr.

4. Mix noKa3HHKaMH TpuBaiocTi Ta e^eKTHBHocri goBiHHoro BHKopHcTaHHa KopiB 3 ix HagoeM 3a nepmy Ta Kpa^y Iaктaцii BcraH0BieHi pi3Hi 3a HanpaMoM Ta cu-iom 3B'a3KH - Big -0,041 go 0,812 Ta Big -0,008 go 0,911 BignoBigHo. Cuia BniHBy HagoM 3a BKa3aHi Iaктaцii Ha noKa3HHKH TpHBaiocri Ta e^eKTHBHocri goBiHHoro bh-KopucTaHHa KopiB nepe6yBaia b Mexax 1,97-62,47 Ta 1,02-77,68 %.

Bi6.iorpa(iMHi nocii.iaiiim

Gavrylenko, M.S. (2003). Dovichna produktyvnist' koriv ukrai'ns'koi' chorno-rjaboi' porody zalezhno vid viku

i'hn'ogo pershogo otelennja. Rozvedennja i genetyka tvaryn. 35, 19-26 (in Ukrainian).

Gnatjuk, S.I., Kovalenko, V.M. (2016). Vplyv spadkovosti na pokaznyky produktyvnogo dovgolittja u tvaryn riznyh vnutrishn'oporodnyh typiv ukrai'ns'koi' chervonoi' molochnoi' porody. Visnyk Sums'kogo nacional'nogo agrarnogo universytetu. Serija «Tvarynnyctvo». Sumy. 7(23), 22-24 (in Ukrainian).

Gladij, M.V., Polupan, Ju.P., Bazyshyna, I.V. ta in. (2015). Zv'jazok tryvalosti ta efektyvnosti dovichnogo vykorystannja koriv z okremymy oznakamy pervistok. Rozvedennja i genetyka tvaryn. 50, 28-39 (in Ukrainian)

Kal'chuk, L.A. (2004). Tryvalist' vykorystannja ta prychyny vybuttja koriv chorno-rjaboi' porody riznyh genotypiv i linij. Sil's'kyj gospodar. 3-4, 29-32. (in Ukrainian).

Plohinskij, N.A. (1969). Rukovodstvo po biometrii dlja zootehnikov. Moskva: Kolos (in Russian)

Polupan, Ju.P., Rjeznykova, N.L. (2008). Prognozuvannja tryvalosti ta efektyvnosti dovichnogo vykorystannja molochnoi' hudoby. Rozvedennja i genetyka tvaryn. 42, 254-261 (in Ukrainian).

Polupan, Ju.P. (2010). Metodyka ocinky selekcijnoi' efektyvnosti dovichnogo vykorystannja koriv molochnyh porid. Metodologija naukovyh doslidzhen' z pytan' selekcii', genetyky ta biotehnologii' u tvarynnyctvi: mater. naukovo-teoretychnoi' konf. (Chubyns'ke, 25.02.2010 roku). Kyi'v, 93-95 (in Ukrainian).

Polupan, Ju.P., Koval', T.P. (2011). Rannij otbor korov po jeffektivnosti pozhiznennogo ispol'zovanija. Zootehnija. 6, 4-5 (in Russian).

Fedorovych, V.V., Fedorovych, Y.I., Babik, N.P. (2016). Tryvalist' gospodars'kogo vykorystannja ta prychyny vybuttja koriv molochnyh i kombinovanyh porid. Visnyk Sums'kogo nacional'nogo agrarnogo universytetu. Serija «Tvarynnyctvo». Sumy, 5(29), 110-115 (in Ukrainian).

Cmammn nadiumm do peda^ii 27.03.2017

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.