Научная статья на тему 'ВЛИЯНИЕ ПРОМЕЖУТОЧНЫХ КУЛЬТУР НА ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ И КАЧЕСТВО СОИ "ДОСТЛИК"'

ВЛИЯНИЕ ПРОМЕЖУТОЧНЫХ КУЛЬТУР НА ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ И КАЧЕСТВО СОИ "ДОСТЛИК" Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
47
13
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ПРОМЕЖУТОЧНАЯ КУЛЬТУРА / ГОРЧИЦА / ЯЧМЕНЬ / ТРИТИКАЛЕ / РАПС / ВИКА / ЗЕЛЕНЫЙ ГОРОШЕК / РЕДИС / СОЯ / КУКУРУЗА / ЗЛАКИ / БЕЛОК / МАСЛО / УРОЖАЙ / CATCH CROP / MUSTARD / BARLEY / TRITICALE / RAPESEED / VETCH / GREEN PEAS / RADISH / SOYBEANS / CORN / CEREALS / PROTEIN / OIL / HARVEST / ОРАЛИқ ЭКИН / АРПА / КўК НўХАТ / ЁғЛИ ТУРП / МАККАЖўХОРИ / ДОН / ОқСИЛ / Ёғ / ҳОСИЛДОРЛИК

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Джумабоев Зухриддин Муминович, Атахажиева Феруза

Озуқабоп экинлар амал даври охирига келиб тупроқдаги умумий чиринди, азот миқдорини камайтирган бўлса ҳам улардан сўнг соя дон учун экилгада амал даври охирида тупроқ унумдорлиги яхшиланганлиги кузатилди. Натижада энг юқори ҳосил 7 вариантда (тритикале+ рапс+вика+кўк нўхат) 4 компонентли аралашмалардан кейин экилган сояда аниқланиб, ўртача 29,0 ц/га дон ҳосили олиниб назоратга нисбатан 3,3ц/га қўшимча ҳосил олинди, энг муҳим кўрсаткичлардан - оқсил миқдори назоратга 2,9 % га, кузги арпадан сўнг экилган 4-вариантга нисбатан эса 3,6 % га кўпроқ бўлганлиги аниқланди.Хотя общий гумус в почве к концу вегетационного периода снизил количество азота в кормовых культурах, было замечено, что плодородие почвы улучшилось в конце вегетационного периода для сои. В результате наибольшая урожайность была определена в 7 вариантах (тритикале+рапс+вика+зеленый горошек) в тени, посаженной после 4-х компонентных смесей. количество оказалось на 2,9% выше контроля и на 3,6% выше, чем в варианте 4, посеянном после осеннего ячменя.Although the total humus in the soil by the end of the growing season reduced the amount of nitrogen in the forage crops, it was observed that soil fertility improved at the end of the growing season for soybeans. As a result, the highest yield was determined in 7 variants (triticale+rapeseed+vetch+green peas) in the shade, planted after 4-component mixtures. the amount was 2.9% higher than the control and 3.6% higher than in option 4, sown after autumn barley.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Джумабоев Зухриддин Муминович, Атахажиева Феруза

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «ВЛИЯНИЕ ПРОМЕЖУТОЧНЫХ КУЛЬТУР НА ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ И КАЧЕСТВО СОИ "ДОСТЛИК"»

DOI: 10.24411/2181- 0761/2021-10012

ВЛИЯНИЕ ПРОМЕЖУТОЧНЫХ КУЛЬТУР НА ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ И КАЧЕСТВО СОИ "ДОСТЛИК"

Джумабоев Зухриддин Муминович Атахажиева Феруза

Андижанский институт сельского хозяйства и агротехнологии

Хотя общий гумус в почве к концу вегетационного периода снизил количество азота в кормовых культурах, было замечено, что плодородие почвы улучшилось в конце вегетационного периода для сои. В результате наибольшая урожайность была определена в 7 вариантах (тритикале+рапс+вика+зеленый горошек) в тени, посаженной после 4-х компонентных смесей. количество оказалось на 2,9% выше контроля и на 3,6% выше, чем в варианте 4, посеянном после осеннего ячменя.

Ключевые слова: промежуточная культура, горчица, ячмень, тритикале, рапс, вика, зеленый горошек, редис, соя, кукуруза, злаки, белок, масло, урожай.

СОЯНИНГ "ДУСТЛИК" НАВИНИ ХОСИЛДОРЛИГИ ВА СИФАТ КУРСАТКИЧЛАРИГА ОРАЛИЦ ЭКИНЛАРНИНГ ТАЪСИРИ

Озукабоп экинлар амал даври охирига келиб тупрокдаги умумий чиринди, азот микдорини камайтирган булса хам улардан сунг соя дон учун экилгада амал даври охирида тупрок унумдорлиги яхшиланганлиги кузатилди. Натижада энг юкори хосил 7 вариантда (тритикале+ рапс+вика+кук нухат) 4 компонентли аралашмалардан кейин экилган сояда аникланиб, уртача 29,0 ц/га дон хосили олиниб назоратга нисбатан 3,3ц/га кушимча хосил олинди, энг мухим курсаткичлардан - оксил микдори назоратга 2,9 % га, кузги арпадан сунг экилган 4-вариантга нисбатан эса 3,6 % га купрок булганлиги аникланди.

Калит сузлар: оралик экин, горчица, арпа, тритикале, рапс, вика, кук нухат, ёгли турп, соя, маккажухори, дон, оксил, ёг, хосилдорлик.

INFLUENCE OF INTERMEDIATE CROPS ON PRODUCTIVITY AND QUALITY OF DOSTLIK

SOY

Although the total humus in the soil by the end of the growing season reduced the amount of nitrogen in the forage crops, it was observed that soil fertility improved at the end of the growing season for soybeans. As a result, the highest yield was determined in 7 variants (triticale+rapeseed+vetch+green peas) in the shade, planted after 4-component mixtures. the amount was 2.9% higher than the control and 3.6% higher than in option 4, sown after autumn barley.

Key words: catch crop, mustard, barley, triticale, rapeseed, vetch, green peas, radish, soybeans, corn, cereals, protein, oil, harvest.

Кириш. Дунё буйича бугунги кунда такрорий дуккакли-дон экинлар 91,6 млн. гектарга экилиб, уртача дон хосили 12-13 центнерни, ялпи хосили эса 206,4 млн.тоннани, ташкил этади, соя эса 122 миллион гектардан ортик майдонда етиштирилмокда. Вазирлар

Махкамасининг карорига мувофик 2017 йилда республикамиз буйича карийиб 27 минг гектар майдонга соя экинини экиш белгиланган булса, шундан асосий экин сифатида 6333 гектар, такрорий экин сифатида 5968 гектар майдонда соя етиштирилди. 2021 йилгача соя

экини майдонларини янада

кенгайтириб, 17 300 гектар асосий ва 20 000 гектар такрорий экин майдонларига экиш режалаштирилган.

Сугориладиган майдонларда интенсив навбатлаб экиш тизимларини жорий этишда асосий эътиборни тупрок; унумдорлигини са;лайдиган,

оширадиган, ах,олини ози;-овк;ат мах,сулотларига булган талабларини таъминлайдиган дон, дуккакли дон, сабзавот экинларини етиштиришга каратиш, ю;ори х,осил етиштириш агротехнологияларини такомиллаштириш ва амалиётга кенг жорий этиш, долзарб масалалардан х,исобланади

Типик буз тупро;лар шароитида соядан гектаридан 420-488 центнер кук масса, 28,0-31,6 центнер дон х,осили олиниб, гектарига 171,6 кг дан 228,5 кг гача биологик азот тупланган[6; 278-280-б].

Соянинг экиш меъёри ва туп сони калинлиги экиш ма;садларига кура, турли навларда турлича булади. Яшил поя олиш ма;садида экиш меъёрини 30-35 % га ошириш лозимлигини, дон олиш ма;садларида калин экилган усимликларда фотосинтез сусайишини ва

х,осилдорликнинг 6-8 ц/га кам булар экан[10; 22-б].

Соя илдиз тизими яхши ривожланган булиб, у тупро;нинг агрофизикавий хоссаларини яхшилайди ва чукур катламлардаги озика элементларини юкорига чикишга ёрдам бериб, тупрокдаги азот микдорини оширади[5; 160-б].

Соя купгина алмашлаб экиш тизимларида узидан кейин экиладиган усимликларга яхши утмишдош булиб, тупро;ни азот билан 130-150 кг/га гача бойитади, илдиз ;олди;лари эса 35-40 ц/га ни ташкил этиб, тупрокда чиринди микдорини ортишига сабаб булади[8; 144-б].

"Соя дехдончиликда энг яхши экинлардан бири булиб, уни х,ар томонлама ишлатиш мумкин, бу экин ;ис;а муддатда ю;ори о;силга бой дон бериш билан бирга тупро; учун экологик ма;бул х,исобланади, усиш ва ривожланиш учун жуда катта эътибор талаб ;илмайди. Намлик ва ози;а моддалар булса, яхши х,осил бера оладиган экинлар турига киради" деб ёзади[4; 45-б].

Кузги бугдойдан кейин такрорий экин сифатида соя экиш тупро;да гектарига 110-120 кг биологик азот тупланишига олиб келади[7; 17-б].

Мамлакатимизда соя

етиштиришни кенг йулга куйишилиши тупро;нинг унумдорлигини ошириш билан биргаликда чорвачилик ва паррандачиликни озу;а баъзасини мустах,камлаб, ози;-ов;ат саноати корхоналарини ;имматли хом ашё билан таъминлайди[9; 29-б].

Тадк;ик;от усуллари ва материаллари

Ю;оридагиларни эътиборга олиб, илмий-тад;и;от дастури ;ис;а навбатлаб экишда кузги орали; экинларни сояни усиши,

ривожланишига таъсири, сифатини урганиш, и;тисодий самарадорликни бах,олашга ;аратилиб Андижон вилоятининг буз тупро;лари шароитида утказилди.

Тажриба объекти ;илиб, эскидан сугориб келинаётган буз тупро;лар, турли х,ил дуккакли дон экинлари олинди.Дала тажрибалари 8

тавариантдава 4 такрорликда олиб борилди. Тажрибада соянинг "Дустлик", маккажухорини "Узбекистон 301 АМВ", навлари синалди. Тажрибадаги х,ар бир вариантини майдони 360м2 (7,2 х 50 м) шундан х,исоблаш майдончаси 180м2 (3,6м х 50 м) х,исоблаш усимликлар сони х,ар бир делянкадан 50 тадан олинади. Тажриба вариантлари ва такрорликлар

асосида олинган х,осилдорликнинг ани;лиги дисперцион тах,лил ;илинди [1]. Тажриба даласи тупро;ларининг агрокимёвий [3] ва агрофизикавий хоссалари [2] белгилаб куйилган услубларда текширилди.

Тадкикот натижалар ва уларнинг мух;окамаси

Тажрибаларда соя усимлиги орали; ози;абоп экинлар (кузги) дан сунг дон учун экилган эди. Мана шунинг учун булса керакки сояни тажриба далаларидаги кучат ;алинликларига озу;абоп экинларни таъсири турлича булди. Тад;и;от йилларида 2 вариантда экилган соянинг х,а;ик;ий кучат ;алинликлари 326,6-329,0 минг/га, 3-вариантда соя горчицадан кейин экилганда, 321,4-323,5 минг/га ни ташкил ;илган булса, 7-вариантда ози;абоп экинларни 4-компонентли аралашмаларидан сунг

(тритикале+рапс+вика+кук нухат) 323,9-324,3 минг/га ни ташкил ;илди. Тажрибанинг 2-вариантида соя озу;абоп экинлардан сунг эмас, тоза шудгорга экилган булиб, уни униб чи;ишдан - гуллагунча кетган ва;тлар орали;лари 1-йили - 57 кун, 2-йили- 58 кун ва 3-йили 56 кунни ташкил ;илди. униб чи;;андан - мева тугушгача кетган кунлар эса мутаносиб равишда 87, 86, 85 кунларни, гуллашдан - пишишгача - 66, 66, 67 кунларни, униб чи;;андан -пишишгача 123, 124, 123 кунларни ва экишдан - пишигача 131, 130, 131 кунларни ташкил ;илганлиги

ани;ланди.

Таъкидлаш жоизки, вариантлар орасида ривожланишнинг даврлари буйича 2-3 кунга фар;ланганлиги кузатилди. Биз учун мух,им курсаткичлар униб чи;;андан -пишишгача ва экишдан - пишишгача кейин кунлар булиб х,исобланади, чунки буларни орасидаги фар;лар экишдан них,олларни униб чи;ишгача кетган муддатини курсатади.

Демак, 2-вариантда соя усимлигининг униб чи;;андан -пишишгача тад;и;от ишларига мутаносиб равишда 123, 124 ва 123 кун кетган булса, экишдан - пишишгача эсча 131, 130 ва 131 кун кетган, экишдан -них,олларни униб чи;ишгача эса 8, 6 ва 8 кун кетганлиги кузатилади.

Соя усимлиги ози;абоп экини горчицадан сунг экилган 3-вариантда бу курсаткичлар мутаносиб равишда 122, 122, 123 ва 130, 130, 130, 130 кун кетган булса, соя тоза ерга экилганга нисбатан (2-вар) 1, 2, 0 ва 1, 0, 1 кунга фар;ланди. Них,олларни униб чи;ишига эса 8, 8, ва 7 кун булиб, 2-вариантга деярли тенг эканлиги ани;ланди.

Арпадан кейин экилган сояни униб чи;ишдан - пишгунча 123, 122 ва 122 кун кетган булса, экишдан -пишгунча бу курсаткичлар 131, 129 ва 131 кунга тенг булиб, них,олларни униб чи;ишига 8, 9 ва 9 кун кетганлиги кузатилди, бу эса горчицадан кейин экилганга нисбатан 0, 1 ва 2 кунга кечро;дир.

Ози;абоп экинлар икки, уч ва турт компонентли ;илиб экилгандан сунг экилган сояни ривожланиш даврлари орасидаги муддатлар 1 компонентли ёки назорат (2) вариантига нисбатан 2-3 кунга камро; булганлиги ани;ланди. Бизни назоратимизда нисбатан камро; муддатлар соя усимлиги

тритикале+рапс+вика+кук нухатдан сунг экилган 7-вариантда кузатилиб, униб чи;;андан - пишгунича 116, 117, 116 кун ва экилгандан пишгунча 125, 126, 126 кун кетдики бунда них,олларни униб чи;ишига 9, 9 ва 10 кун кетган булади. Демак, соя них,оллари бу вариантда 1-2 кун кечро; чи;;ан булса х,ам сояни амал даври бош;алардан (назоратдан) 6, 5 ва 4 кунга, арпадан экилган вариантга нисбатан эса 6, 3 ва 5 кунга камро; булганлиги кузатилди.

Coh ycHM.Hru T03a epra экн.гaн 2-BapuaHTga HHX,o..ap yHHö HHrçrçaHgaH TOKH ry..am gaBpurana 1 cyTKaga ypTana 0,56 cm ra, ry..am gaBpuga 1,47 cm ra Ba gyKKaK.ap x,och. öy.umgaH numum gaBpurana 0,60 cm ycraH.HrH aHH;.aHraH öy.ca, numum gaBpuga öa.aHg.Hru 97,9 cm hh, öyFHH opa.HFH 17,2 cm hh, nacTKH gyKKaKHHHr ypHamraH öa.aHg.Hru 20,8 cm Ba mox.apu cohh 2,1 goHaHH TamKH. ;H.gH.

Ta^KHg.aö yTaMH3Ku con ycHM.Hru goH ynyH гopннцa apna Ba öom;a 2-4 KoMnoHeHT.H apa.amMa.H o3H;aöon экнн.apgaн cyHr экн.гaнga rorçopugaru öapna KypcaTKHH.ap 6upo3 öy.caga nacafiraH.HrH aHHK^aHgu. con гopннцagaн KefiuH экн.гaнga ro;opugaru KypcaTKHH.ap MyTaHocuö paBumga 0,01; 0,10; 0,09 cm ra, (ycum Te3.Hru), 0,7 cm (öa.aHg.Hru), 0,1 goHara (öyFHH opa.HFu) 0,5 cm (nacTKH gyKKaK öa.aHg.Hru) Ba mox.ap cohh 0,0 goHara $ap;.aHgH. ^eMaK, o3H;aöon экнн.apнн (öy xp.ga гopннцa) aHFH3 Ba H.gH3 ;o^gu;^apuHHHr HHpum ^apaëHH cohhh yHuö Hu;umgaH tokh numum gaBpurana ca^öufi Ta^cup этгaн.нгн Ky3aTH.gu. ApnagaH cyHr экн.гaн cohhh 1 KyH.HK ycum Te3.Hru гopннцagaн cyHr экн.гaнгa (2 Bap) HHcöaTaH 0,02; 0,01 Ba 0,03 cm ra Kynpo; öy.uö, öa.aHg.Hru эca 0,9 cm ra nacTpo; öyFHH opa.HFHHHHr cohh 0,3 goHara Kynpo;, nacTKH gyKKaKHH ^ofi^amum 0,1 cm nacTpo; Ba mox.ap cohh 0,1 goHara Kynpo; öy.raH.HrH aHu;^aHgu. .eKHH öy mapx.aö yTH.raH KypcaTKHH^ap Ha3opaT BapuaHTHHKura HucöaTaH KaMpo; öy.gu.

Coh ycHM^uruHHHr ycumu Ba Mop^o.orHK öe.ru.apHHH y3rapumura

HucöaTaH Ma;öy. Ta^cupu o3H;aöon экнн.apgaн TypT KoMnoHeHT.urugaH (TpuTHKa^e+panc+BHKa+HyxaT) 7

BapuaHTga Ky3aTH.uö, öup KyH.HK ycum gaBp.apu opacuga 0,57; 1,46 Ba 0,57 cm hh, öa.aHg.Hru 94,1 cm hh, öyFHH opa^HFHHHHr cohh 18,2 goHaHH, nacTKH gyKKaKHH ypHamum öa.aHg.Hru 17,2 cm Ba mox.apu cohh 2,6 goHaHH TamKH. ;H.gH. By KypcaTKHH.ap coh apnagaH KefiHH экн.гaн (3) BapuaHTHHKugaH MyTaHocuö paBHmga 0,8; 0,6; 0,3 cm, 2,0 cm, 0,8 cm, (-3,0 cm) Ba 0,4 goHara ro;opu öy.raH.HrH aHHK^aHgu. Coh ycHM.Hru To3a epra экн.гaнga ypyF.apHH yHHö Hu;umH, 1 KyH.HK ycum Te3.Hru öom;a BapuaHT^apHHKugaH Te3po; öy.agu, .eKHH aMa. gaBpu 130-131 KyH.apHH TamKH. ;H.agH. 03H;aöon экнн.apgaн KefiHH экн.гaнga эca ceKHHpo; ycagu, .eKHH aMa. gaBpu 125-126 KyH.apra TeHr öy.Hmu aHH;^aHgu.

Coh ycuM^uru To3a (opa.H; экнн.ap экн.мaгaн) epra (Ha3opaT) экн.гaн (2) BapuaHTga öup ycHM.HKHH ypHura gyKKaK^apuHHHr cohh 52,3 goHaHH, öup gyKKaKgaru goH.ap cohh 2,1 goHaHH, goH.apHH yMyMHfi cohh 8,6 goHaHH Ba 1000 goHa goHHHHr Ba3HH 163,7 r hh TamKH.fi Coh гopннцagaн

KefiHH экн.гaнga ro;opugaru

KypcaTKHH.ap 51,5 goHa, 2.1 goHa, 8,5 goHa Ba 163,4 r ra TeHr öy.uö, 0,8; 0,0; 0,1 goHa Ba 0,3 r ra (KaM) ^ap;.aHraH.uru aHH;.aHgu. ApnagaH KefiHH экн.гaнga эca Ha3opaTra HHcöaTaH 0,9; 0,2; 0,1 goHara Ba 1,3 r ra ro;opupo; öy.gHKH, öy apnaHH Tynpo;ga ;o.gupraH aHFH3 Ba H.gH3 ;o.gu;.apHHHHr Ta^cupugaHgup.

1-жадвал

Оралик экинларни соянинг ;осил структурасига таъсири

Вариант № Утмишдош экин тури Битта усимликда-ги дуккаклар сони, дона. Битта дуккакдагид онлар сони, дона. Битта усимликда ги дон огирлиги,г р. 1000 дон огирлиги гр.

2 Соя дон учун 52,3 2,1 8,6 163,7

3 Соя дон учун кузги горчицадан кейин 51,5 2,1 8,5 163,4

4 Соя дон учун кузги арпадан кейин 53,2 2,3 8,7 165,0

5 Соя дон учун кузги тритикале + рапсдан кейин 54,8 2,3 9,2 167,1

6 Соя дон учун кузги тритикале +рапс +викадан кейин 56,2 2,4 9,6 166,1

7 Соя дон учун кузги тритикале +рапс +вика +кук нухатдан кейин 57,1 2,6 9,7 166,4

8 Соя дон учун кузги тритикале +рапс + кук нухат+ мойли турпдан кейин 56,4 2,5 9,6 166,5

Соя усимлиги ози;абоп экинларни 2-4 компонентли

аралашмаларидан кейин экилган (5-8) вариантларда унинг дони сифатини орта бориши кузатилди.

Тажрибада нисбатан энг яхши курсаткичлар 7 вариантда (тритикале+ рапс+вика+нухат) 4 компонентли аралашмалардан кейин экилган сояда ани;ланиб, ю;ори курсаткичлар мутаносиб равишда 57,1; 2,6; 9,7 дона ва 166,1 г ни ташкил ;илиб, назоратга нисбатан 4,8; 0,5; 1,1 дона ва 2,4г га ю;ори булди, ;олаверса 1 компонентли

Оралик экинларни со

- арпадан кейин экилган вариантга нисбатан эса 3,9; 0,3; 1,0 донага ва 1,1 г га ю;ори булганлиги ани;ланди.

Тажрибада озу;абоп экинлар икки, уч ва турт компонентли ;илиб экилгандан сунг экилган сояни х,осилдорлиги куйидаги 2-жадвалда келтирилган. Бунда соя усимлиги тоза (орали; экинлар экилмаган) ерга (назорат) экилган (2) вариантда уртача 25,7, кузги ханталдан сунг 3-вариантда 24,7, кузги арпадан кейин экилганда эса 25,1 ц/га дон х,осили олинди.

2-жадвал

дон ;осилига таъсири, ц/га

Вариант Цайтариклар Уртача ц/га

I II III IV

2 25.7 25.5 26.4 25.6 25.7

3 24.3 24.5 25.6 24.6 24.7

4 24.8 24.4 25.6 25.7 25.1

5 26.3 27.8 27.1 26.3 26.8

6 26.3 26.8 28.1 27.8 27.4

7 28.6 29.8 28.6 29.1 29.0

8 27.7 27.8 28.6 28.2 28.1

НС

(05)-0,78 ц/га

Тажрибада энг ю;ори х,осил 7 вариантда (тритикале+ рапс+вика+кук нухат) 4 компонентли аралашмалардан кейин экилган сояда ани;ланиб, уртача 29,0 ц/га дон х,осили олиниб назоратга нисбатан 3,3ц/га кушимча х,осил олинди. Тад;и;отларда биз шунингдек, яна 2-экин сифатида экилган маккажухори ва соя донининг кимёвий таркибини тах,лил ;илдик .Дон учун экилган маккажухорининг донида умумий NPK ми;дорлари мутаносиб равишда 2,45; 0,19 ва 1,17 % ни протеин - 15,2 %, мойдорлиги 3,9 % ни, клечатка 3,14 % кальций 0,47 % ва кул эса 3,72 % ни ташкил этганлиги ани;ланди.

Таъкидлаб утамизки, бу келтирилган курсаткичларни яхши ёки ёмон эканлигини билиш учун эмас, балки маккажухори соя учун андоза сифатида экилганлиги учун, сояни курсаткичларини энди буларга та;;ослаш керак мумкин булади. Соя усимлиги тоза ерга (назорат) экилган (2) вариантда барча курсаткичлар маккажухориникидан ю;ори

булганлиги кузатилиб, бунда NPK ми;дорлари мутаносиб равишда 0,29; 0,75 ва 1,67 % га, протеин - 14,3 % га, (;олаверса соядан о;сил 31,8 % ни ташкил ;илди) мой - 7,2 %, клечатка 3,18 %, (кальций эса 0,24 % кам) ва кул ми;дори 3,47 % га фар;ланди.

Маккажухори ва соя донининг кимёвий таркиби (%, ;исобида абсолют)

Вариан т тартиби Азо т Фосфор Калий Протеин О;сил Мой Клечатка Кальций Кул

1 2,45 0,19 1,27 15,3 - 3,9 3,14 0,47 3,72

2 4,74 0,94 2,84 29,6 31,8 11,1 6,32 0,23 4,25

3 4,73 0,93 2,84 29,5 31,1 10,2 8,32 0,19 6,01

4 5,00 0,98 2,90 31,2 32,7 11,1 10,3 0,38 5,91

5 4,93 1,05 2,72 30,8 33,9 11,4 9,70 0,30 5,80

6 4,63 0,97 2,77 28,9 34,3 12,0 9,30 0,37 6,70

7 4,72 1,00 2,80 29,5 34,7 10,8 9,03 0,29 6,48

8 4,84 0,88 2,75 30,6 33,8 11,4 9,89 0,25 6,07

Изо;: тажрибанинг 1-вариинтига маккажухори дон учун 2-8 варианларга соя дон учун экилган.

Нисбатан яхши курсаткичлар яна соя усимлиги арпадан сунг экилган 4 вариантда олиниб, бунда NPK ми;дорлари (назорат - 2 вар) 0,26; 0,04 ва 0,06% га, протеин-1,7 %, о;сил-0,9 %, клечатка-3,98 %, кальций 0,15 % куп булиб, кул ми;дори эса 0,34 % га камро; булди.

Ю;оридагиларга я;ин

маълумотлар яна 7-вариантда, соя 4 компонентли аралашмалардан кейин экилганда кузатилиб, энг мух,им курсаткичлардан - о;сил ми;дори

назоратга 2,9 % га, 4-вариантга нисбатан эса 2,0 % га купро; булганлиги ани;ланди.

Демак, дон-дуккакли экинлардан сояни узини тоза ерга эксак х,ам тупро;;а ма;бул таъсир курсатиши, лекин уни ози;абоп экинларни турли компонентларидан кейин экилса янада яхширо; курсаткичлар олиниши мумкинлиги ани;ланди.

Хулоса

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Демак, озу;абоп экинларни турли хиллари ва компонентли х,амда улардан

сунг экилган сояни тупро; унумдорлигига таъсири буйича олинган илмий маълумотлар асосида хулоса ;илиш мумкинки, озу;абоп экинлар амал даври охирига келиб тупро;даги умумий чиринди, азот ми;дорини камайтирган булса х,ам улардан сунг экилган сояни амал даври охирида тупро; унумдорлиги яхшиланганлиги кузатилди. Натижада энг ю;ори х,осил 7

вариантда (тритикале+ рапс+вика+кук нухат) 4 компонентли аралашмалардан кейин экилган сояда ани;ланиб, уртача 29,0 ц/га дон х,осили олиниб назоратга нисбатан 3,3ц/га ;ушимча х,осил олинди, энг мух,им курсаткичлардан - о;сил ми;дори назоратга 2,9 % га, кузги арпадан сунг экилган 4-вариантга нисбатан эса 3,6 % га купро; булганлиги ани;ланди.

АДАБИЁТЛАР:

1. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. -М.: Агропромиздат, 1985. -230- 240 б.

2. Методы агрофизических исследований почв Средней Азии /-Ташкент. изд. 4 - е дополн. УзНИХИ, 1973 -132 б.

3. Методы агрохимических анализов почв Средней Азии / -Ташкент, УзНИХИ, 1973. -135 б.

1. Антонов С.И. Соя универсальная культура // Земледелие. Москва, 2000. № 21. С. 45.

2. Заверюхин В.И. Выращивания сои на орошаемых землях. М.: Колос, 1981. 160 с.

3. Кучкаров А.М. Соя ва алмашлаб экиш. Пахта мажмуидаги зироатлар етиштириш технологияси, илмий ишлар туплами. //Тошкент, 1996. Б. 278-280.

4. Неъматов У. Соянинг тупрок унумдорлигига таъсири. //Узбекистон кишлок хужалиги. Тошкент, 2004. № 4. Б.17.

5. Романов Х.С., Мирзажонов К.М., Талибулин Р.Т. Выращивание сои. Ташкент, Мехнат, 1990. 112 с.

6. Эргашева Х. Соя-келтиради сармоя. Узбекистон кишлок хужалиги, № 12, 2013 й, Б. 29.

7. Cooper P.T. Агротехника высоких урожаев сои. //Реферат журнал «Зернобобовые культуры» 1986. № 1. 22 p.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.