Научная статья на тему 'Перспективы перехода отечественного виноградарства на экологическую (адаптивную) основу'

Перспективы перехода отечественного виноградарства на экологическую (адаптивную) основу Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
124
23
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ВИНОГРАД / АДАПТИВНОЕ ВИНОГРАДАРСТВО / СОРТ / СЕЯНЕЦ / УРОВЕНЬ УСТОЙЧИВОСТИ

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Ковалева И. А., Герус Л. В., Банковская М. Г., Федоренко М. Г., Салий А. В.

Цель. Определить возможность перехода отечественного виноградарства на экологическую (адаптивную) систему хозяйствования, основанную на использовании високоадаптивных сортов. Методы. Общепринятые в виноградарстве. Все этапы агробиологических исследований были проведены по методике М. А. Лазаревского Устойчивость генетических ресурсов к грибным заболеваниям оценивали по 9-балльной шкале на естественном инфекционном фоне при максимальном поражении. Органолептическая оценка вин проведена по 8-балльной, свежего винограда по 10-балльной шкале. Результаты. Исследованы основные агробиологические показатели (устойчивость к болезням, урожайность и качественные показатели урожая) 22-х перспективных сортов и форм винограда разного направления использования. Определен уровень устойчивости к грибным болезням как один из основных критериев пригодности сорта для экологического (адаптивного) виноградарства. Данная группа столовых и технических сортов в среднем за пять лет продемонстрировала устойчивость на уровне не ниже относительного (6,5-7 баллов), а такой сорт, как ‘Загрей’ до 7,5 балла. Определен уровень качественных показателей продукции новых сортов и форм винограда (оценка вина для технических, товарность и оценка свежего винограда для столовых). Отобраны образцы с сочетанием высоких качественных показателей вина и винограда с высокой урожайностью. Для пополнения адаптивного генофонда винограда исследованы перспективные гибридные комбинации ‘Опаловый’  ‘Бурмунк’, ‘Августин’  ‘Оригинал’ и ‘Огонек Таировский’  ‘Кардишах’. Определен уровень групповой устойчивости к грибным болезням и предварительно выделены перспективные генотипы. Выводы. Определен уровень проявления ряда хозяйственно-ценных признаков у группы перспективных столовых и технических сортов и форм. Выделены високоадаптивные и высокопродуктивные сорта и формы, пригодные для использования в адаптивной системе хозяйствования. Рассмотрены перспективные гибридные комбинации, из которых в будущем будут отобраны високоадаптивные сорта, пригодные для экологической системы виноградарства.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Ковалева И. А., Герус Л. В., Банковская М. Г., Федоренко М. Г., Салий А. В.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Prospects of domestic viticulture transition to ecological (adaptive) management

Purpose. To determine the possibility of the domestic viticulture transition to the ecological (adaptive) management system, based on the use of highly adaptive varieties. Methods. Procedures are conventional in viticulture. All stages of agrobiological research were carried out according to the M. A. Lazarevskiy technique. The resistance of genetic resources to fungal diseases was assessed using the 9-point scale on the natural infectious background with maximum damage. Organoleptic evaluation of wine and fresh grapes was performed using 8-point and a 10-point scales respectively. Results. The main agrobiological traits (resistance to diseases, productivity and yield quality) of 22 perspective grape varieties and forms were studied. The level of resistance to fungal diseases was determined as one of the main criteria of the variety suitability for ecological (adaptive) viticulture. During five years, the average resistance level of this group of table and wine varieties was not lower than the relative one (6.5-7 points), and in ‘Zagrei’ variety up to 7,5 points. The level of quality characteristics of products of new grape varieties and forms was determined (wine evaluation, marketability and assessment of fresh table grapes). Samples with a combination of high wine and grape quality characteristics and high productivity were selected. To replenish the gene pool of grapes by adaptive varieties, such perspective hybrid combinations as ‘Opalovyi’  ‘Burmunk, ‘Avgustin’  ‘Oryhinal and ‘Ohoniok tairovskyi’  ‘Kardyshakh’ were studied. The level of group resistance to fungal diseases was identified and the perspective genotypes were preliminarily selected. Conclusions. The level of display of a number of economic characters in the group of perspective table and wine grape varieties and forms was determined. Highly adaptive and highly productive varieties and forms suitable for the use in the adaptive viticulture were defined. Prospective hybrid combinations were considered, from which highly adaptive varieties will be selected as suitable for the ecological system of viticulture.

Текст научной работы на тему «Перспективы перехода отечественного виноградарства на экологическую (адаптивную) основу»

Рослинництво

УДК 634.8:631.52:577.4 http://dx.doi.Org/10.21498/2518-1017.13.3.2017.110712

Перспективи переходу в1*тчизняного виноградарства на еколоп'чну (адаптивну) основу

I. А. Ковальова*, Л. В. Герус, М. Г. Банковська, М. Г. Федоренко, 0. В. Сал1Й

ННЦ «1нститут виноградарства i виноробства iM. В. £. Taipoea», вул. 40-ртччя Перемоги, 27, смт Ta'ipoee, м. Одеса, 65496, Укра1на, *e-mail: [email protected]

Мета. Визначити можливкть переходу втгчизняного виноградарства на еколоп'чну (адаптивну) систему господа-рювання, що базуеться на використанн високоадаптивних сорт'в. Методи. Загальноприйнят у виноградарства Вс етапи агробюлопчних достджень проведено за методикою М. А. Лазаревського. Слйккть генетичних ресурс'в проти грибних захворювань оф'нювали за 9-бальною шкалою на природному ''нфекц''йному фон'' за максимального уражен-ня. Органолептичну оц''нку вин проводили за 8-бальною, св''жого винограду - за 10-бальною шкалою. Результати. Достджено основт агробюлопчт показники (спймсть проти хвороб, урожайнкть та яюст показники врожаю) 22-х перспективних сорт'в i форм винограду р''зного напряму використання. Визначено р''вень слйкосп проти грибних хвороб як один з основних критерлв придатност сорту для еколопчного (адаптивного) виноградарства. Означена група столових i техн1'чних сорт'в у середньому за п'ять рок'в продемонструвала ст1'йк1'сть на р1'вн1', не нижчому за вщносний (6,5-7 бал1'в), а такий сорт, як 'Загрей' - до 7,5 бала. Визначено р1'вень ямсних показнимв продукцл нових сорт'в i форм винограду (оц1'нка вина для техтчних, товарнкть та оц1'нка св1'жого винограду - для столових). Вобрано зразки з поеднанням високих ямсних показнимв вина та винограду з високою врожайн'стю. Для поповнення адаптивного генофонду винограду достджено перспектива' пбридт комб'нацИ' 'Опаловий' х 'Бурмунк', 'Августин' х 'Орип'нал' та 'Огоньок та1ровський' х 'Кардишах'. Визначено р1'вень групово'1 слйкосп проти грибних хвороб i попередньо вид1'лено перспективт генотипи. Висновки. Визначено рiвень прояву ряду господарсько-фнних ознак у групи перспективних столових i технiчних сорлв та форм. Bидiлено виcокоадаптивнi та високопродуктивн сорти та форми, придатт для використання в адаптивтй cиcтемi господарювання. Розглянуто перcпективнi пбридт комбiнацií, з яких у майбутньому будуть видiбранi виcокоадаптивнi сорти, придатт для еколопчно! системи виноградарства.

Ключов1 слова: виноград, адаптивне виноградарство, сорт, аянець, ртвень сттйкостт.

Вступ

Глобальна проблема еколог1чно'1 безпеки продукпв харчування, особливо с1льськогос-подарського походження, змушуе шукати способи забезпечення споживач1в i виробни-к1в продукцieю, що в1дповвдае мiжнародним нормам, тобто без вмгсту залишкiв пестици-

Irina Kovalyova

http://orcid.org/0000-0002-1117-9750

Lyudmila Gerus

http://orcid.org/0000-0001-8154-4795

Mariya Bankovskaya

http://orcid.org/0000-0002-4380-2578

Marina Fedorenko

http://orcid.org/0000-0001-8477-8490

Elena Saliy

http://orcid.org/0000-0001-7103-2083

дiв, важких металiв, нмраив та iн. Патоге-ни та шшдники с1льськогосподарських культур пристосовуються до умов довкiлля, шд-вищуеться ¿хня агресивнiсть та шыдлив^ть. Людина змушена використовувати токсич-rnmi пестициди, шкiдливi органiзми знову пристосовуються - i цей процес постшно пов-торюеться. Проблема в тому, що тривале за-стосування хiмiчних речовин на полях, виноградниках i в садах зрештою призведе до того, що рiвень пристосованосп патогенiв перевищить допустиму токсичнiсть вико-ристаних пестицидiв для людини та довк1л-ля. Врожай або загине ввд шкiдникiв чи хвороб, або стане непридатним для вживання через насичення пестицидами.

Альтернативою вже сьогоднi мае стати ор-ганiчне (екологiчне, бiологiчне) господарювання [1]. Основними принципами оргашч-

294

СОРТОВИВЧЕННЯ тл охоронл прлв на сорти рослин, 2017, Т. 13, №3

ного землеробства е в1дмова в1д використан-ня фунг1цид1в, штучних добрив 1 герб1цид1в; використання тваринних 1 рослинних в1дхо-д1в як добрив, б1олог1чних способ1в захисту рослин, замкненого циклу землеробство -скотарство (рослинництво - корм, скотар-ство - добрива), запровадження с1возм1н для в1дновлення Грунту. В1дсутн1сть розви-нено'1 1нфраструктури скотарства в Украш1, високий 1нфекц1йний фон, особливо на бага-тор1чних насадженнях, кл1матичн1 особли-вост1 рег1ону стають значною перепоною для впровадження бюлоично!, особливо б1одина-м1чно1, системи виноградарства. В1дсутн1сть достатньо! захисно! зони м1ж виноградними насадженнями, сконцентрован1сть значних площ у виноградарських областях Украши, недостатня забезпечен1сть робочою силою створюють додаткову загрозу частково! або повно! втрати врожаю.

Прийнятн1шим для наших умов може вия-витися адаптивне землеробство, що в1дпо-в1дае природним умовам 1 ^рунтуеться на використанн1 1ндустр1альних с1льськогоспо-дарських систем з високою продуктивн1стю, збер1гае еколог1чний баланс, спираеться на використання адаптивних сорт1в нового типу. Зазначен1 умови стосуються й виноград-них насаджень. Адаптивний сорт винограду мае характеризуватися високою еколог1ч-ною пластичн1стю, ст1йк1стю проти шк1дни-к1в 1 хвороб не нижче в1дносного р1вня, за-безпечувати стаб1льно високий урожай еко-лог1чно чисто! продукци за широко! ампл1-туди зм1ни умов.

Мета дослгджепъ - визначити можли-в1сть переходу в1тчизняного виноградарства на еколог1чну (адаптивну) систему господа-рювання, що базуеться на використанн! ви-сокоадаптивних сорт1в власно! селекц1!.

Материали та методика досл1*джень

Об'ектами досл1дження були 22 перспек-тивн1 сорти та форми винограду власно! се-лекци на селекц1йних 1 г1бридних д1лянках ННЦ «1нститут виноградарства 1 виноробст-ва 1мен1 В. е. Та!рова» (ННЦ «1В1В 1м. В. е. Таирова»).

Вс1 етапи агроб1олог1чних досл1джень проведено на вар1антах з п'яти обл1кових кущ1в кожного сорту [2]. Ст1йк1сть генетичних ре-сурс1в проти грибних захворювань оц1нюва-ли за 9-бальною шкалою природного 1нфек-ц1йного фону [3].

Органолептичну оц1нку вин проведено за 8-бальною шкалою [4], св1жого винограду -за 10-бальною шкалою в1дпов1дно до методологи Н. Н. Простосердова [5].

Результати досл1'джень

3 огляду на cbîtobî тенденци, селекщонери ННЦ «IBiB îm. В. G. Тшрова» почали розроб-лення hoboï селекцшно'1 програми «Еколоич-ний виноград», що грунтуеться на результатах програми «Стшшсть плюс Як1сть» [6].

Основою ст1йкост1 представлених генотишв е складне генетичне походження з участю де-кхлькох вид1в Vitis у генетичнш формул1 [7, 8]. На рисунку 1 представлено середш. даш. вив-чення рiвня ст1йкост1 проти основних патоге-hîb за 2011-2015 рр. Стшшсть перспективних столових сортгв i форм перевищувала 6,5 бала (тобто вище ввдносного рiвня), бiльшiсть гено-типiв технiчного напряму мали стiйкiсть на рiвнi 7 балiв i вище. Bидiляeться сорт '3а-грей', рiвень CTiéKOCTi якого за п'ять рошв дослiджень був на р:1.вш 7,5 бала. Щ сорти можна вирощувати за диференцшовано! системи захисту - 3-5 профшактичних обприс-кувань. В ешфиютшш роки ¿хня кшьшсть може збшьшуватися на 2-3 обприскування.

Представлен: столов: та техшчш адаптивш сорти ввдзначаються також стабшьшстю вро-жайност. (рис. 2) та якстю врожаю (рис. 3).

У бшьшосп представлених сорив i форм урожайшсть була не нижчою шж 1,0 т/га. Форми 'Ярило', 'Ароматний', 'Загрей', 'Ори-гшал', 'Фонтан' та 'Ланжерон' перевищили цей показник на 0,55-1,33 т/га, що, однак, не вплинуло на яшсш показники.

За п'ять рошв дослвджень у перспективних форм були висок: показники якост: продукций Зокрема, дегустацшна оцшка вина становила 7,78-7,94 бала за 8-бальною шкалою. Видшяються ексклюзившстю смако-аро-матичних характеристик форми та сорти 'Загрей', 'Ароматний', 'Одеський жемчуг' та 'Ярило'. В аромат: вин з цих сортв можна ввдчути трошчш фрукти, св:жу чайну троянду чи букет польових квглв.

Яшсш показники столово'1 групи оцшюва-ли не лише за результатами дегустацшно! оцшки, а й за ввдсотком товарних грон. Найвищу в середньому за п'ять рошв дегус-тацшну оцшку за крупноплвдшстю, наряд-шстю та гармоншшстю смаку отримали сорти та форми 'Оригшал', 'Одгсей' та 'Та'1рян'. Висок: показники якост: шдтверджуються й товаршстю грон, що досягае 80%.

Для поповнення генофонду винограду та створення високоадаптивних генотишв проведено ряд схрещувань генетично та географ:чно вщдалених сортв. Досл:щження р:вня стшкос-tî проводили на природному фон: за максимального ураження оргашв рослини. Техшчш сорти очшувано виявилися стшшшими за сто-

ISSN 2518-1017 Pl^NT VлRIETÏES STUDYING ЛЛИ PROTECTION, 2017, Vol. 13, No 3

295

а. ос;

>5 >> VI "со (С го "го го го >5 X X >3

п т X 0) т о. Ш о; го ГО

м: 3" £ X о. 1- X (и го о. го си и .о. 1- X ¡С

.а гн 1- о го т с; о. .0 1_ о. X о. X А

и 01 ЧО ьп го ^ О! 1- и га ^ о 0) 'го о и

ш О .о. !го £ ^ £ О О. < и 1—1 и >> £ 'Б. га 3" (_) о О) сс о 1- го го го '5- ас си ^ с е- о. р т о .о. 'го

11- Л и го ы: и 11 и 1-о.

го ш с£ О с£ >, ы: го

< нч 2 о X 1-X

О

Сорт, форма о.

о

Рис. 1. Р1вень групово1 спйкосп перспективних селекц1*йних форм проти основних грибних хвороб (за 9-бальною шкалою, середне за 2011-2015 рр.)

>> Е

го го Т-Н >1 "го к

X ЕС ^ 1

(и ГО го Э" О- ЬЙ

с; о. _й ТН £ о Л

01 1- и 1 ю ш ^ и

<_> о 01 X и со

сС ш нн о

о о.

1-го ЬЙ и >1 г: X ЬЙ Л и щ сС о 'го н 1-го 1_ <

О. ГО Т

О-

сц

се О

О

о. <

о. о

о

е

о а. а> £

Сорт, форма

>1 о.

Л)

сС о

Рис. 2. Урожайн1сть групи перспективних столових 1* техтчних сорт!*в 1* форм (середне за 2011-2015 рр.)

296

сортовивчЕння та охорона прав на сорти рослин, 2017, Т. 13, №3

□ Товарность, %

Дегустаф'йна оцшка, бал

Рис. 3. Як1'сн1 показники перспективних столових i техтчних сорттв та форм (середне за 2011-2015 pp.)

Мтлдью

OïfliyM Чорна Групова плямиспсть

'Опаловий'х 'Бурмунк'

М1'лдью OïfliyM Чорна

плямиспсть

'Августин' х 'Орипнал'

Групова Мищью OïfliyM Чорна Групова плямиспсть

'Огоньок х

Пбридна комбжаф'я ■ 7-9 баш □ Середшй бал (1-9) Рис. 4. Спйккть перспективних пбридних комбiнацiй проти основних хвороб (середне за 2011-2015 pp.)

лов:. У комбшацп 'Опаловий' х 'Бурмунк' в:1д 31 до 77% сшнщв виявили стшкшть проти мшдью, о']дауму чи чорно: плямистост: на р:в-

hî 7-9 бал:в. Ввд 10 до 85% с:янщв були стш-кими (7-9 бал:в) проти одше: з поширених хвороб у комбшацп 'Августин' х 'Оригшал' та

ISSN 2518-1017 Pl^NT VлRIETÏES StuDYING ЛПР PROTECTION, 2017, Vol. 13, No 3

297

в1д 4,2 до 57% - у комб1наци 'Огоньок та!ров-ський' X 'Кардишах'. Групову ст1йк1сть (79 бал1в) проти м1лдью, о'].'д1уму та чорно! пля-мистост1 в комб1нацп 'Опаловий' X 'Бурмунк' проявили 18% с1янц1в, у комб1нацп 'Августин' X 'Ориг1нал' - 6,6% та в комб1наци 'Огоньок тшровський' X 'Кардишах' - т1льки 2,5% с1янц1в (рис. 4).

Нараз1 досл1дження зазначених г1бридних комб1нац1й тривае. У перспективних гено-тип1в, вид1лених за ст1йк1стю, буде досл1-джено показники продуктивност1, якост1 врожаю та витривалост1 до аб1отичних чин-ник1в довк1лля.

Висновки

Визначено р1вень прояву ряду господарсько-ц1нних ознак у групи перспективних столових 1 техн1чних сорт1в 1 форм. Вид1лено високо-адаптивн1 та високопродуктивн1 сорти та фор-ми, придатн1 для використання в адаптивн1й систем1 господарювання. Розглянуто перспек-тивн1 г1бридн1 комб1нац1!, з яких у майбутньо-му буде вид1лено високоадаптивн1 сорти.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Отже, р1зноман1ття наявного селекц1йного та г1бридного генофонду забезпечуе можли-в1сть поповнити рег1ональн1 сортименти генотипами з високим проявом ц1нних ознак -стаб1льною врожайн1стю, як1стю продукци та ст1йк1стю проти хвороб на р1вн1 не нижче в1дносного. Використання таких сорт1в дасть змогу вирощувати виноград, застосовуючи 3-5 (за еп1ф1тот1! - 5-7) обприскувань, збер1-гаючи еколог1чну чистоту довк1лля та забез-печуючи населення м1сцевою високояк1сною та доступною продукцию виноградарства.

Використана литература

1. Григорук В. В., Климов Е. В. Развитие органического сельского хозяйства в мире и Казахстане / под ред. X. Муминджанова. Анкара, 2016. 151 с.

2. Лазаревский М. А. Изучение сортов винограда. Ростов-на-Дону : Изд-во Ростовского ун-та, 1963. 152 с.

3. Банковська М. Г. Оц'нка сп'йкосп' генотитв винограду проти грибних хвороб. Виноградарство ; виноробство : мпжвпд. те-мат. наук. зб. Одеса, 2007. Вип. 45, Т. 1. С. 20-25.

4. Валуйко Г. Г., Шольц-Куликов Е. П. Теория и практика дегустации вин. 2-е изд. Симферополь : Таврида, 2005. 232 с.

5. Простосердов Н. Н. Технологическая характеристика винограда и продуктов его переработки. Ампелография СССР. Москва : Пищепромиздат, 1946. Т. 1. С. 401-462.

6. Герус Л. В., Ковалева И. А., Салий Е. В. и др. Результаты ступенчатой селекции на генетическую обусловленность высокого уровня проявления хозяйственно-ценных признаков сортов винограда селекции ННЦ «ИВиВ им. В. Е. Таирова». Виноградарство i виноробство : мпжвпд. темат. наук. зб. Одеса, 2015. Вип. 52. С. 54-60.

7. Ковальова I. А., Герус Л. В., Салтй О. В. та 1'н. Практичн результата селекфйноТ програми «Спймсть плюс Як'сть». Виноградарство i виноробство : мпжвпд. темат. наук. зб. Одеса, 2014. Вип. 51. С. 61-66.

8. Власов В. В., Мулюкина Н. А., Джабурия Л. В. и др. Ампело-графический атлас сортов и форм винограда селекции Национального научного центра «Институт виноградарства и виноделия им. В. Е. Таирова». Киев : Аграрна наука, 2014. 134 с.

References

1. Grigoruk, V. V., & Klimov, E. V. (2016). Razvitie organicheskogo sel'skogo khozyaystva v mire i Kazakhstane [Development of organic agriculture in the world and Kazakhstan]. Kh. Mumindzhanov (Ed.). Ankara: N.p. [in Russian]

2. Lazarevskiy, M. A. (1963). Izucheniesortov vinograda [The study of grape varieties]. Rostov-on-Don: Izd-vo Rostovskogo un-ta. [in Russian]

3. Bankovska, M. H. (2007). Evaluation of grape genotypes resistance to fungal diseases. Vynohradarstvo i vynorobstvo [Viticulture and Vine Production], 45(1), 20-25. [in Ukrainian]

4. Valuyko, G. G., & Scholz-Kulikov, E. P. (2005). Teoriya ipraktika degustatsii vin [Theory and practice of wine tasting]. (2nd ed.). Simferopol: Tavrida. [in Russian]

5. Prostoserdov, N. N. (1946). Technological characteristics of grapes and products of its processing. In Ampelografiya SSSR [Ampelography of the USSR] (Vol. 1, pp. 401-462). Moscow: Pishchepromizdat. [in Russian]

6. Gerus, L. V., Kovaleva, I. A. Saliy, E. V., Fedorenko, M. G., Mulyukina, N. A., Karastan, 0. M., & Papina, E. S. (2015). Results of stepped breeding for genetically determined high-level manifestation of economic traits in grape varieties bred by NSC

"Tairov Institute of Viticulture and Wine-Making". Vynohradarstvo i vynorobstvo [Viticulture and Vine Production], 52, 54-60. [in Russian]

7. Kovaliova, I. A., Herus, L. V., Salii, 0. V., Fedorenko, M. H., & Bankovska, M. H. (2014). Practical results of "Resistance and Quality" breeding program. Vynohradarstvo i vynorobstvo [Viticulture and Vine Production], 51, 61-65. [in Ukrainian]

8. Vlasov, V. V., Mulyukina, N. A., Dzhaburiya, L. V., Kovaleva, I. A., Tulaeva, M. I., Gerus, L. V., ... Karastan, 0. M. (2014). Ampe-lograficheskiy atlas sortov i form vinograda selektsii Natsio-nal'nogo nauchnogo tsentra "Institut vinogradarstva i vinodeliya im. V. E. Tairova" [Ampelographic Atlas of grape varieties and forms bred by NSC "Tairov Institute of Viticulture and Wine-Making"]. Kiev: Ahrarna nauka. [in Russian]

УДК 634.8:631.52:577.4

Ковалева И. А.*, Герус Л. В., Банковская М. Г., Федоренко М. Г., Салий А. В. Перспективы перехода отечественного виноградарства на экологическую (адаптивную) основу // Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2017. Т. 13, № 3. С. 294-299. http://dx.doi.org/10.21498/2518-1017.13.3.2017.110712

ННЦ «Институт виноградарства и виноделия им. В. Е. Таирова», ул. 40-летия Победы, 27, пгт Таирово, г. Одесса, 65496, Украина, "e-mail: [email protected]

Цель. Определить возможность перехода отечествен- виноградарстве. Все этапы агробиологических исследо-ного виноградарства на экологическую (адаптивную) ваний были проведены по методике М. А. Лазаревского систему хозяйствования, основанную на использовании Устойчивость генетических ресурсов к грибным заболе-високоадаптивных сортов. Методы. Общепринятые в ваниям оценивали по 9-балльной шкале на естественном

298 сортовивчЕння та охорона прав на сорти рослин, 2017, Т. 13, №3

инфекционном фоне при максимальном поражении. Ор-ганолептическая оценка вин проведена по 8-балльной, свежего винограда - по 10-балльной шкале. Результаты. Исследованы основные агробиологические показатели (устойчивость к болезням, урожайность и качественные показатели урожая) 22-х перспективных сортов и форм винограда разного направления использования. Определен уровень устойчивости к грибным болезням как один из основных критериев пригодности сорта для экологического (адаптивного) виноградарства. Данная группа столовых и технических сортов в среднем за пять лет продемонстрировала устойчивость на уровне не ниже относительного (6,5-7 баллов), а такой сорт, как 'Загрей' - до 7,5 балла. Определен уровень качественных показателей продукции новых сортов и форм винограда (оценка вина для технических, товарность и оценка свежего винограда - для столовых). Отобраны образцы с сочетанием высоких

качественных показателей вина и винограда с высокой урожайностью. Для пополнения адаптивного генофонда винограда исследованы перспективные гибридные комбинации 'Опаловый' х 'Бурмунк', 'Августин' х 'Оригинал' и 'Огонек Таировский' х 'Кардишах'. Определен уровень групповой устойчивости к грибным болезням и предварительно выделены перспективные генотипы. Выводы. Определен уровень проявления ряда хозяйственно-ценных признаков у группы перспективных столовых и технических сортов и форм. Выделены високоадаптивные и высокопродуктивные сорта и формы, пригодные для использования в адаптивной системе хозяйствования. Рассмотрены перспективные гибридные комбинации, из которых в будущем будут отобраны високоадаптивные сорта, пригодные для экологической системы виноградарства.

Ключевые слова: виноград, адаптивное виноградарство, сорт, сеянец, уровень устойчивости.

UDC 634.8:631.52:577.4

Kovaliova, I. A.*, Gerus, L. V., Bankovska, M. H., Fedorenko, M. H., & Salii, O. V. (2017). Prospects of domestic viticulture transition to ecological (adaptive) management. Plant Varieties Studying and Protection, 13(3), 294-299. http://dx.doi.org/10.21498/2518-1017.13.3.2017.110712

National Scientific Center "Tairov Institute of Viticulture and Wine-Making", 27 40-richchia Peremohy Str., Tairove, Odesa, 65496, Ukraine, *e-mail: [email protected]

Purpose. To determine the possibility of the domestic viticulture transition to the ecological (adaptive) management system, based on the use of highly adaptive varieties. Methods. Procedures are conventional in viticulture. All stages of agrobiological research were carried out according to the M. A. Lazarevskiy technique. The resistance of genetic resources to fungal diseases was assessed using the 9-point scale on the natural infectious background with maximum damage. Organoleptic evaluation of wine and fresh grapes was performed using 8-point and a 10-point scales respectively. Results. The main agrobiological traits (resistance to diseases, productivity and yield quality) of 22 perspective grape varieties and forms were studied. The level of resistance to fungal diseases was determined as one of the main criteria of the variety suitability for ecological (adaptive) viticulture. During five years, the average resistance level of this group of table and wine varieties was not lower than the relative one (6.5-7 points), and in 'Zagrei' variety - up to 7,5 points. The level of quality characteristics of products of new grape

varieties and forms was determined (wine evaluation, marketability and assessment of fresh table grapes). Samples with a combination of high wine and grape quality characteristics and high productivity were selected. To replenish the gene pool of grapes by adaptive varieties, such perspective hybrid combinations as 'Opalovyi' x 'Burmunk, Avgustin' x 'Oryhinal and 'Ohoniok tairovskyi' x 'Kardyshakh' were studied. The level of group resistance to fungal diseases was identified and the perspective genotypes were preliminarily selected. Conclusions. The level of display of a number of economic characters in the group of perspective table and wine grape varieties and forms was determined. Highly adaptive and highly productive varieties and forms suitable for the use in the adaptive viticulture were defined. Prospective hybrid combinations were considered, from which highly adaptive varieties will be selected as suitable for the ecological system of viticulture.

Keywords: grapes, adaptive viticulture, variety, seedling, resistance level.

Hadiuwëa / Received 31.07.2017 flozodœeHO do dpyny/ Accepted 15.08.2017

issn 2518-1017 Plant Varieties Studying and Protection, 2017, vol. 13, no 3

299

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.