Научная статья на тему 'Особенности формирования рынка сортов сои культурной в Украине'

Особенности формирования рынка сортов сои культурной в Украине Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
67
19
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Васьковская С.В., Орленко Н.С., Ткачик С.А., Худолий Л.В.

Цель. Проанализировать тенденции производства сои культурной в мире и выявить их влияние на рынок сортов сои культурной в Украине. Проследить динамику подачи и регистрации заявок на включение в Государственный реестр сортов растений, пригодных для распространения в Украине. Сравнить урожайность сои культурной у лидеров глобального рынка сои с урожайностью сои культурной, находящейся в производстве в Украине. Осветить информацию о лучших по урожайности новых сортах сои культурной, которые включены в Государственный реестр сортов растений, пригодных для распространения в Украине. Методы. Аналитический, математический, статистический, графический. Результаты. Определено заметное влияние тенденций на глобальном рынке сои на динамику производства этой культуры в Украине и сокращение объемов отставания в производстве сои культурной в Украине по сравнению с лидерами в производстве этой культуры (США, Бразилии, Аргентины, Китая и Индии) в десятки раз за период 2000-2014 гг., но тенденции прироста производства совпадают с тенденциями лидеров глобального рынка сои США, Бразилии и Аргентины. В период с 2000 по 2014 г. тренд динамики роста производства носит положительный характер. Показано влияние роста производства на процесс регистрации новых сортов сои культурной в Реестре сортов растений Украины. Тренд роста количества поданных заявок носит позитивный характер. Наибольшее количество сортов сои культурной, проходившей квалификационную экспертизу имели украинское происхождение. Среди сортов иностранного происхождения представлены сорта из Канады, Франции, Австрии, США, Германии, Аргентины, Кипра, Рес­публики Польши, Республики Сербия, Румынии, Хорватии, Чехии, Швейцарии. Определены новые сорта сои культурной, которые показали наивысшую урожайность за период квалификационной экспертизы с 2010 по 2018 год. Выводы. Темпы прироста производства сои культурной в Украине имеют схожую тенденцию к темпам прирос­та среди стран лидеров по выращиванию этой культуры. В Реестре сортов растений Украины преобладают сорта украинского происхождения. Средний уровень урожайнос­ти сортов сои культурной за 2010-2011 годы соответствует средней мировой урожайности этой культуры в мире. Максимальную урожайность среди сортов, проходивших квалификационную экспертизу сортов растений в период с 2010 по 2018 год, проявили сорта: ‘Silesia’ французского происхождения, ‘Эстафета’, ‘Терек’, ‘Авантюрин’ украинского происхождения и сорт канадского происхождения ‘Kofu’

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Васьковская С.В., Орленко Н.С., Ткачик С.А., Худолий Л.В.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Features of the Ukrainian soybean market

Purpose. Analyze the trends of soy bean production in the world and identify their impact on the soybean market in Ukraine. Identify the dynamics of submission and registration of applications for inclusion in the State Register of Plant Varieties, suitable for distribution in Ukraine. Compare soybean yields to the leaders of the global soybean market with the yield of soybeans in Ukraine. To highlight information on the best yields of new soybean varieties that are included in the State Register of Plant Varieties, suitable for distribution in Ukraine. Methods. Analytical, mathematical, statistical, graphic. Results The significant influence of trends on the global soybean market on the dynamics of this crop production in Ukraine and the reduction in the backlog of soybean production in Ukraine in dozens of times in comparison with the leaders in this field (USA, Brazil, Argentina, China and India) was discovered. Trends in production growth coincide with the trends of the global soybean market leaders in the USA, Brazil and Argentina. In the period from 2000 to 2014, the trend of the dynamics of production growth is of an expositional nature. The influence of production growth on the process of registration of soybeans new cultivars in the Re­gister of Plant Varieties of Ukraine was revealed. The growth trend in the number of submitted applications is positive. The largest number of soy bean varieties that passed the qualification examination was of Ukrainian descent. Among the varieties of foreign origin are varieties from Canada, France, Austria, USA, Germany, Argentina, Cyprus, Poland, Republic of Serbia, Romania, Croatia, Czech Republic, Switzerland. The new soybean varieties showed the highest yield during the period of qualifying examination in the period from 2010 to 2018. Conclusions. The growth rates of soybean production in Ukraine have a similar tendency to growth rates among the leaders of this crop production. The Ukrainian varieties register is dominated by varieties of Ukrainian origin. The average level of yield of soybean cultivars in 2010-2011 corresponds to the average global yield of this crop in the world. The highest yields among the varieties that passed the qualifying exa­mination of plant varieties in the period from 2010 to 2018 were: ‘Silesia’ of French origin, ‘Relay’, ‘Terek’, ‘Avanturine’ of Ukrainian and a Canadian variety of ‘Kofu’.

Текст научной работы на тему «Особенности формирования рынка сортов сои культурной в Украине»

Ринок сортш

УДК 658.8. 012.12:633.85 https://doi.Org/10.21498/2518-1017.14.4.2018.151911

Особливосп формування ринку coi культурно! в Укра'1Н1

С. В. Васьювська*, Н. С. Орленко, С. О. Ткачик, Л. В. Худол1*й

Укратський институт експертизи copmie рослин, вул. Генерала Родимцева, 15, м. Kuíe, 03041, Украта, *e-mail: sapfira_vsv@ukr.net

Мета. Проанал1'зувати тенденц" виробництва coi культурней в cbítí та виявити 'х вплив на ринок сорлв coi' культурно'' в Укра'т. Виявити динамжу подач1 та реестрац" заявок на включення до Державного реестру сорлв рослин, придат-них для поширення в Укра'т. Пор1'вняти урожайн1'сть со'' культурно'' у л1'дер1'в глобального ринку со'' з урожайтстю со'' культурно'', що знаходиться у виробництв1 в Укра'т. Висв1'тлити 1нформац1'ю щодо кращих за урожайн1'стю нових сорт1'в со'' культурно'', як включен' до Державного реестру сорт1'в рослин, придатних для поширення в Укра'т. Методи. Анал1'тичний, математичний, статистичний, граф1'чний. Результати. Виявлено пом1'тний вплив тенденц'й на глобальному ринку со'' на динамжу виробництва ц'е'' культури в Укра'т та скорочення у десятки раз1'в обсяп'в в1'дставання виробництва со'' культурно'' в Укра'т пор1'вняно 1'з св1'товими л1'дерами в десятки раз1'в. Тенденц" приросту виробництва ствпадають з тенденц1'ями л1'дер1'в глобального ринку со'' США, Бразил" та Аргентини. Визначено вплив зростання виробництва на процес реестрац" нових сорт1'в со'' культурно'' у Реестр1 сорт1'в рослин Укра'ни. З'ясовано, що тренд зростання млькосп поданих заявок носить пол1'ном1'альний характер. Встановлено, що найб1'льша к1'льк1'сть сорт1'в со'' культурно'', що проходила квал1'ф1'кац1'йну експертизу мала укра'нське походження. Вивчено сорти 1'ноземного поход-ження з Канади, Франц"', Австр", США, Н1'меччини, Аргентини, К1'пру, Польщ' Республ1'ки Серб1'я, Румун", Республ1'ки Хорват"', Чесько'' Республ1'ки, Швейцар"'. Визначено нов1 сорти со'' культурно'', як мали найвищу врожайт'сть за пер1'од квал1'ф1'кац1'йно'' експертизи з 2010 по 2018 р1'к. Висновки. Темпи приросту виробництва со'' культурно'' в Укра'т ма-ють позитивну динамжу. В Реестр1 сорт1'в рослин Укра'ни переважають сорти укра'нського походження. Середн1'й р1'вень урожайносп сорт1'в со'' культурно'' за 2010-2018 роки в1'дпов1'дае середн1'й врожайност ц'е'' культури у свт. Максимальну врожайт'сть серед сорт1'в, як проходили квал1'ф1'кац1'йну експертизу сорт1'в рослин у пер1'од з 2010 по 2018 р1'к, проявили сорти: 'Silesia' французького походження, 'Естафета', 'Терек', 'Авантюрин' укра'нського та сорт ка-надського походження 'Kofu'.

Ключов! слова: соя культурна; глобальний ринок coí; квалiфiкацiйна експертиза; виробництво;урожайнкть.

Вступ

Bo6obí ильськогосподарсьш культури з давшх час1в е основними ресурсами люд-сько! 1ж1 та корм1в тварин з !х важливими поживними композищями, включаючи жири, б1лки, вуглеводи та rnmi корисн ре-човини. Cogbí боби е ушкальними серед бо-бових культур, осыльки мають близько 40% б1лка та 21% жир1в. Hobí сорти со! культурно!, незалежно в1д напряму !х використання мають бути придатними для вирощування в

Svitlana Vaskivska

http://orcid.org/0000-0002-9890-9938 Natalia Orlenko

http://orcid.org/0000-0003-0494-2065 Svitlana Tkachyk

http://orcid.ord/0000-0002-1403-694X Liudmyla Khudolii

http://orcid.org/0000-0002-9596-7592

Укра!'ш та забезпечувати високу та стаб1льну врожайшсть, тому що саме сорт в1д1грае ви-ршальну роль у ведеш стаб1льного ольського господарства [1-4].

У публшащях заруб1жних автор1в [5-8] висвгглет питання впливу природно-юпма-тичних умов та бютехнологш на врожайшсть та яюст характеристики со! культурно!'. Питанням формування ринку со! та шд-вищення економ1чно! ефективносп !! вирощування присвячено ряд публшацш вичиз-няних автор1в.

Систематизоване полшшення сорпв со! культурно! у селекцшному процео, набуття авторами сорту права штелектуально! влас-носп на сорт (патенту) потребуе об'ективного ощнювання нових сорпв, яке здшснюеться шд час квал1ф1кащйно! експертизи. Квал1ф1-кацшна експертиза проводиться за двома типами дослвджень: визначення критерй'в в1д-мшносп, однорвдносп та стаб1льност1 (екс-

422

ISSN 2518-1017 PiaNT VaRIETIES STUDYING aND PROTECTION, 2018, Т. 14, №4

nepTH3a Ha BOC) Ta BH3Ha^eHHa rocnoflapctKo-^hhhx noKa3HHKiB npHflaTHocTi copTiB flo nomHpeHHa Ha TepHTopii YKpaiHH (eKcnepTH3a Ha ncn). OSHflBa THnH KBaji(iKa^HHoi eKc-nepTH3H copTiB pocjHH (BOC i ncn) 3aSe3ne-toho cne^ajtHHMH yHi(iKoBaHHMH MeToflHKa-mh, aKi po3poS.eHo (axiB^MH YKpaiHctKoro iHcTHTyTy eKcnepTH3H copTiB pocjHH (YIECP) Ta 3aTBepfl^eHo B ycTaHoBjeHoMy nopaflKy.

y Sa3i flaHHx YIECP 3SepiraiTtca flaHi mpflo 873 copTiB coi Ky.tTypHoi, 3aaBKH Ha aKi noflaBajHct noiHHaroiM 3 1927 p. i no Te-nepimHifi ^ac, Ta aKi MaioTt noxoflJKeHHa 3 YKpaiHH, KaHaflH, CnojiyiieHHx 0TaTiB AMe-pHKH, PociHctKoi Oeflepa^'i, OpaH^'i, Ab-cTpii, PecnySjiKH Mo.floBH, HiMe^HHH, Ka-3axcTaHy, rpy3ii, PecnySjiKH no.tm;i, PecnyS-.iKH Bijopyct, Be.HKoi BpHTaHii, PyMyHii, Y30eKHcTaHy, Yropm;HHH, C.oBa^Koi PecnyS-.iKH, ApreHTHHH, PecnySjiKH XopBaTia, Ki-npy, Hiflep.aHfliB, Tafl®HKHcTaHy, TypKMe-HicTaHy, HectKoi PecnyS.iKH, KHprH3cTaHy, OcTpoBa CBaToi O.eHH, 0BeH^pii.

CTaHoM Ha BepeceHt 2018 p. y ^ep^aBHoMy peecTpi copTiB pocjHH, npHflaTHHx flja nomH-peHHa b YKpaiHi HajrayeTtca 282 copTiB coi Ky.tTypHoi.

Mema docMdweHHa - flocjiflHTH Bn.HB TeH-fleнцiH cBiToBoro Ta BiT^H3HaHoro bhpoShh-цтвa coi Ha flHHaMiKy peecTpa^'i hobhx copTiB. BHaBHTH TeHfleH^i nofla^i 3aaBoK Ha peecTpa-^ro hobhx copTiB coi Ky.tTypHoi y PeecTpi copTiB poc.HH YKpaiHH, flocjiiflHTH Ta nopiB-HaTH ypo^aHiicTt coi KyjtTypHoi y cBiTi Ta YKpaiHi. Bhcbmjhth iH(opMa^ro mpflo Kpa-^hx 3a Bpo^aHiicTi hobhx copTiB coi Ky.t-TypHoi.

MaTepia^w Ta MeTOflMKa floc^iflweHb

AHajiTH^Hi flocjifl^eHHa TeMniB bhposhh-цтвa coi KyjtTypHoi Ta ii ypo®aHiocTi npoBo-flHJH 3a flaHHMH cTaTHcTH^Hoi Sa3H npoflo-Bojt^oi Ta cijtctKorocnoflapctKoi opraHi3a^'i OOH (OAO) FAOSTAT, 3oKpeMa pecypc FAO-AMIS [9], ^ep^aBHoi c.y®SH cTaTHcTHKH YKpaiiH [10], iH(opMa^i ^ep^aBHoro peecTpy copTiB poc.HH, npHflaTHHx fljia nomnpeHHa b YKpaiHi [11] 3a nepiofl 2000-2018 pp. nifl ^ac flocjifl^eHHa flHHaMiKH nofla^i 3aaBoK Ha BKJKieHHa flo ^ep^aBHoro peecTpy copTiB poc.HH, npHflaTHHx flja nomHpeHHa b YKpaiHi BHKopHcTaHo flaHi PeecTpy 3aaBoK Ha copTH poc.HH Ta Sa3H flaHHx aBToMaTH3oBaHoi iH(op-Ma^HHo'i cHcTeMH YKpaiHctKoro iHcTHTyTy eKcnepTH3H copTiB poc.HH, aKHH e Sa3oBoro Ha-yKoBo-flocjiflHoi ycTaHoBoi 3 npoBefleHHa KoMn.eKcy no.toBHx i jaSopaTopHHx flocji-A»eHt 3 HayKoBo-TexHi^Hoi eKcnepTH3H copTiB

poc.HH b YKpaiHi. Ypo^aHiicTt hobhx copTiB coi KyjtTypHoi o^HiBajH 3a flaHHMH KBa.i(i-Ka^HHo'i eKcnepTH3H copTiB coi Ky.tTypHoi 3a nepiofl 2010-2017 pp., aKa npoBoflH.aca Biflno-BiflHo flo ^HHHoro 3aKoHoflaBcTBa Ta MeToflHKH npoBefleHHa KBaji(iKa^HHo'i eKcnepTH3H copTiB pocjHH Ha npHflaTHicTt flo nomHpeHHa [12].

flja o^HiBaHHa xapaKTepHcTHKH BiflHoc-Hoi 3MiHH noKa3HHKiB BHpoSHH^Ba coi Ky.t-TypHoi y ^aci Sy.o po3paxoBaHo JaнцroroвнH Koe(m;ieHT pocTy 3a (opMyjoi:

K = X/ X.„

J i 1-17

fle X. - bhpoShh^bo coi KyjtTypHoi y i-My poцi; X bhpoShh^bo coi Ky.tTypHoi y no-nepeflHtoMy poцi.

nifl ^ac npoBefleHHa flocjifl^eHHa 6y.o 3a-cTocoBaHo MeToflH onHcoBoi cTaTHcTHKH [13-14].

Pe3y^bTaTM flocniflweHb

Ha ctoroflHimiiH fleHt coi Ky.tTypHy, aK cijtctKorocnoflapctKy Ky.tTypy fl.a KoMep-цiHнoro o6iry BHpo^yiTt y 35 KpaiHax cBiTy [15-18]. Ochobhhmh BHpoSHHKaMH coi e Cno-jyiieHi 0TaTH AMepHKH, m;o 3aHMaiTt 37% r.o6a.tHoro pHHKy coi, Bpa3H.ia - 36%, Ap-reHTHHa - 13%, KHTaH - 4%, Iiflia - 3%, Ka-Hafla - 3%. Yiao^HeHHa oScariB внpo6ннцтвa flja nopiBHaHHa YKpaiHH 3i cBiToBHMH BHpoS-HHKaMH 3a nepiofl 3 2000 no 2018 pp. 3a flaHH-mh pecypcy FAO-AMIS noflaHo Ha ricTorpaMi (pHc. 1).

BiflMiTHMo, m;o aKm^o b 2000 po^ - bhpoShh-цтвo coi KyjtTypHoi b C0A nepeBH^yBajo bh-poShh^bo b YKpaiHi b 1187 pa3, y Bpa3H.ii - b 590 pa3, b ApreHTHHi - y 478 pa3, to b 2018 p. ^H noKa3HHK cKopoTHBca nopiBHaHo 3 C0A flo 37, Bpa3H.iero - 33, ApreHTHHoi - 17.

flja oцiнroвaннa Ta nopiBHaHHa TeMniB 3pocTaHHa внpo6ннцтвa Sy.o po3paxoBaHo Jaнцroroвi кoe(iцieнтн pocTy [19] внpo6ннц-TBa b C0A, Bpa3Hjii, ApreHTHHi Ta YKpaiHi. Tpa(i^He BifloSpa^eHHa pe3y.tTaTiB po3pa-xyHKy Ha pHcyHKy 2.

BiflMiTHMo, m;o 3a flaHHMH ^ep^aBHoi c.y^-Sh cTaTHcTHKH [10], oScarH BHpo^yBaHHa 6i.tmocTi SoSobhx Ky.tTyp 3HaxoflaTtca MaH-Ha oflHoMy piBHi B^e npoTaroM SaraTtox poKiB, a.e y BHpom;yBaHHi coi cnocTepiraeTtca ix He3Ha^He 3pocTaHHa. KpiM Toro coa e Ba®-jhboi cK.afloBoi yKpaiHctKoro eKcnopTy. Bh-poSннцтвo coi b YKpaiHi, noiHHaroiH 3 2000, Mae noMiTHy no3HTHBHy flHHaMiKy (pHc. 3).

iHflHBiflyajtHi Sa3HcHi iHfleKcH oScary [19] BHpoSHH^TBa coi KyjitTypHoi (3a Sa3Hc B3aTo 2000 piK) cTaHoBH.H 1,29 b 2001 poцi, 1,86 y 2002 p., 3,57 y 2003 p., 4 y 2004 p., 9,14 y 2005 p., 13,43 y 2006 p., 11,71 y 2007 p., 12 y 2008 p., 15,29 y 2009 p., 24,57 y 2010 p., 32,71

УкраТна

1НД1Я

Китай

Канада

Бразил1я

Аргентина

□ 2017/18 ■ 2016/17

□ 2015/16 □ 2014/15

□ 2013/14 □ 2012/13

■ 2011/12 ■ 2010/11

■ 2009/10 ■ 2008/09

■ 2007/08 ■ 2006/07

□ 2005/06 ■ 2004/05

□ 2003/04 □ 2002/03

□ 2001/02 ■ 2000/01

0,00

50,00

100,00

150,00

Рис. 1. Виробництво coi' культурно' (млн т) серед кра'н Л1'дер1'в глобального ринку coi та Укра'ни

за перюд 2000-2018 рр.

у 2011 р., 36,86 у 2012 р., 40,71 у 2013 р., 57,86 у 2014 р., 58,57 у 2015 р., 64 у 2016 р., 57,86 у 2017 р. та 53,14 у 2018 р.

Вважаемо, що такий р1зкий ргст темпгв ви-робництва со! кулвтурно! мав би стимулювати селекцшну д1ялвшств в Укра'1Ш та, як насл1-док, вплинути на динамшу реестрацй' нових сорпв у Державному реестр! сорпв рослин, придатних для поширення в Украш: Для пе-рев1рки ще! гшотези було проанал1зовано даш Реестру сорт1в рослин Украши та Реестру заявок на сорти рослин за перюд 2000-2018 рр.

За даними Реестру заявок на сорти рослин за перюд 2000-2018 рр. було подано 496 заявок. Найбшвша шлвкютв поданих заявок (234) на реестращю сорпв, маютв походження з Укра-

ши. Динамша загалвно! шлвкоста поданих заявок мае позитивний характер (рис. 4), (лш^я срого колвору). Коливання функцй' динамши зумовлено двор1чним термшом проведення ви-пробуванв на ввдмшшств, однорвдшств та ста-бшвнютв та трир1чним терм1ном проведення експертизи на придатшств до поширення в Укршш. Зауважимо, що в перюд 2000-2009 рр. зростання шлвкосп поданих заявок ввдбулосв за рахунок заявок на сорти украшсвкого походження (лш1я жовтого колвору), а в перюд 2012-2017 рр. за рахунок сортв шоземного походження (лшя синвого колвору).

Канадсвкого походження подано заявок на 91 сорт, з Республши Серб1я - на 32 сорти, Франци - на 31 сорт, Австри - на 28 сорпв,

424

ISSN 2518-1017 Plant Varieties Studying AND pRoTEcTioN, 2018, Т. 14, №4

70 60 50 40 30 20 10 0

2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00

■ y«paiHa Epa3H.nifl ApreHTHHa C0A

Pmc. 2. flaHuroroBi Koe^iuieHTM pociy BMpo6HMUTBa coi Ky^bTypHoi b KpaiHax ^iflepax r^o6a^bHoro pMHKy coi Ta YKpaiHi 3a nepioA 2000-2018 pp.

2 cn 5 OO 0 1 2 oo 5 OO

^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ 1

1 2 m Nf 5 OO 0 1 2 CO Nf 5

0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

2,58

2,85

4,05

4,10

-448-

,72

9,0 8,0 7,0 6,0 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0,0

Pmc. 3. Bmpo6hmutbo coi Ky^bTypHoi (mah t) y nepioA 2000-2018 pp. b YKpaiHi

1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 xT 5 6 7 8 9

<p <p <p <p <p <p <p 0 1 vH vH 1 vH 1

O 1 2 3 St 5 6 7 oi 9 O 1 2 3 St 5 6 7 OO

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2

63

22

Pmc. 4. flMHaMiKa noAaHMx 3anBoK 3a nepioA i3 2000 no 2018 piK

3i C0A - Ha 25 copTiB, HiMe^HHH - Ha 21 copT, PecnySjiiKH nojitrn;a Ta PyMyHii - Ha micTt copTiB, PecnySjiKH Biaopyct - Ha n'aTt copTiB,

Kinpy, Moj^obh, PocifictKoi ®e;;epa^i Ta Xop-BaTii Ha TpH copTH, HectKoi PecnySjiKH Ta 0Be^apii Ha o;hh copT.

Пстограму загального обсягу поданих за- розр1з1 краш походження сорту за перюд явок на реестращю сорт1в со! культурно! в 2000-2018 рр. подано на рисунку 5.

Чеська Республика Франция Румуни'я Республжа Сербия Ни'меччина Кипр Би'лорусь Австрия

" 1 " 1

0

'31

25

32

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

21

28

91

20

40

60

80

100

Рис. 5. Дани щодо поданих заявок на реестрац1*ю сорп'в соТ культурной в розризи краТн свиту

за период Из 2000 по 2018 рик

Варто в1дм1тити, що не зважаючи на те, що Китай мае активн1 економ1чн1 стосунки з Украшою в аграрнш сфер1, великий дос-в1д у вирощуванн1 со! 1 багатий асортимент соево! зародково! плазми, створено! в про-цес1 тривалого природного 1 штучного добору, волод1е багатою базою для створення нових сорт1в, 1мпортуе сою, заявок на реестращю сорт1в со! китайського походження за перюд часу досл1дження не надходило.

Серед краш л1дер1в глобального ринку со! сорти, що мали походження з1 Сполучених штат1в Америки, Канади та Аргентини представлен! в Реестр1 заявок на сорти рослин, а сорти з Бразили, Китаю та 1нди ква-л1ф1кац1йну експертизу в Украш1 не проходили.

Пор1вняльний анал1з урожайност1 проведено за даними FAOSTAT [9, 20] та результат! квал1ф1кац1йно! експертизи сор-

Канада

Бразилия

Аргентина

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4

■ 2010/11 □ 2011/12 □ 2012/13 □ 2013/14 ■ 2014/15 □ 2015/16 ■ 2016/17 ■ 2017/18 ■ 2018/19 Рис. 6. Урожайнисть сот культурно! (т/га) у краТнах лидерах глобального ринку сот та УкраТнИ за 2010-2018 рр.

3

6

3

6

5

3

426

ВвЛ 2518-1017 РьЛШТ VлRIETIES БтоПУНПО ЛЛО РгОТЕСТЮЩ 2018, Т. 14, №4

TiB pocjHH, po 3SepiraroTtca b Sa3i ;aHHX aBToMaTH3oBaHoi iH^opMa^HHoi cHcTeMH YKpaiHcBKoro iHcTHTyTy eKcnepTH3H copTiB pocjHH 3a nepio; 3 2010 no 2017 piK, Ta pe-KoMeHfloBaHHX MeTo;iB cTaTHcTHcTH^Horo aHaji3y [21] Ta iHHHoro 3aKoHo;aBcTBa YKpaiHH [22]. TicTorpaMHe BifloSpa^eHHa ypo^aHHocTi coi b KpaiHax ji;epax rao-SaaBHoro pHHKy coi Ta b YKpaiHi cBifl^HTB npo 3Ha^He KoaHBaHHa ypo^aHHocTi 3a po-KaMH, po 3yMoBjeHo BnjHBoM Ha ypo^afi-HicTt noroflHo-KjiMaTHiHHX yMoB Ta SioTH^-hhx ^aKTopiB.

HaaBH^a cepeflHa ypo^afiiicTB 3a nepio; flocjifl^eHHa b C0A b 2016/2017 pp. cTaHoBH-ja 3,49 T/ra, Bpa3Hjii 3,38 T/ra, ApreHTHHi 3,1 T/ra, YKpaiHi 2,3 T/ra. y KHTai Ta iHflii ypo^aHHicTB coi 3Ha^Ho HH®ia Ta cTaHoBHTB 1,89 Ta 1,35 T/ra BiflnoBiflHo.

3a flaHHMH ^ep^aBHoro peecTpy copTiB poc-jhh, npHflaTHHX flja nomHpeHHa b YKpaiHi [11] npoaHaji3oBaHo ,HHaMiKy Bpo^aHHocTi copTiB coi KyjBTypHoi, aKi npoxo,HJH BHnpo-SyBaHHa y nepio; 3 2010 no 2017 piK.

CepeflHa ypo^afiiicTB copTiB coi, po ;ocji-A^yBajH b nepio; 3 2010 p. no 2017 p. y po3-pi3i KpaiH noxofl^eHHa HaBe;eHa b TaSaH^ 1.

Ta6nuu,n 1

CepeAHA BpowaMHicTb copn'B coi Ky^bTypHoi, ^o Aoc^iA^yBa^Mcn b nepioA i3 2010 no 2017 p. y po3pi3i KpaiH noxoAweHHA, T/ra

KpaiHa Pokm

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

ABCTpia - 2,7 1,68 - 2,16 1,74 1,85 1,94

ApreHTMHa 2,04

KaHafla 2,05 2,74 1,92 2,12 2,27 1,78 1,91 1,95

Kinp 2,19

HiMenHMHa - 2,46 1,87 2,1 2,38 1,86 1,99 1,95

Pecny6.iKa

no.b^a 1,91

Pecny6.iKa

Cep6ia 2,08 2,72 1,98 2,09 2,33 - 1,78 1,93

PyMyHl'fl 1,75 1,86 2,07

C0A 2,03 2,49 1,8 1,95 2,14 - - 1,95

yKpaiHa 1,99 2,48 1,83 2,03 2,16 1,71 1,94 1,88

OpaHuia 2 2,71 1,76 1,99 2,18 1,9 1,99 1,99

Pecny6.iKa

XopBaTia 1,72 2,38

0BeMuapia - - - - 2,08 1,51 - -

Hk cBifl^aTB ;aHi TaSaH^i 1 HafiSiaBma cepe; Ha ypo^aHHicTB y 2010 poцi Syaa b copTiB, po MaaH noxofl^eHHa 3 Kinpy, y 2011 Ta 2013 pp. KaHa;cBKoro noxofl»eHHa, y 2012 po^ - Pec-nySaiKH CepSia, y 2014 p. нiмeцвкoro noxo-flmeHHa, y 2016 нiмeцвкoro Ta $paH^3BKoro noxofl^eHHa, a y 2017 - noxo;®eHHa 3 Py-MyHii.

MaKcHMaaBHa ypo^afiiicTB copTiB coi KyaB-TypHoi, po flocaifl^yBaaHcB b nepio; 3 2010 no 2017 y po3pi3i KpaiH noxofl^eHHa HaBe;eHa y TaSaH^ 2.

Ta6nuu,n 2

MaKCMMa^bHa BpornauHicTb copn'B coi Ky^bTypHoi

b po3pi3i KpaiH noxoA^eHHA, ^o Aoc^iA^yBa^Mcn b nepioA 2010-2017 pp., T/ra

KpaiHa Pokm

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

ABCTpia - 3,99 2,91 - 3,87 3,70 3,82 4,10

ApreHTMHa 4,04

KaHafla 3,94 5,03 3,62 4,80 4,01 3,43 3,54 3,96

Kinp 3,34

HiMenHMHa - 4,51 3,81 4,94 4,49 3,82 3,51 3,98

Pecny6.iKa

no.b^a 3,95

Pecny6.iKa

Cep6ia 3,49 4,05 3,81 4,56 4,49 - 3,60 3,75

PyMyHia 3,49 3,38 4,39

C0A 3,46 3,39 2,96 4,71 3,66 - - 4,14

yKpaiHa 4,23 5,07 3,49 5,11 4,27 3,64 3,88 3,96

OpaHuia 2,91 5,41 3,37 4,47 3,71 3,73 3,88 4,30

Pecny6.iKa

XopBaTia 2,53 4,11

0BeMuapia - - - - 3,95 3,18 - -

^aHi TaSaH^ 2 noKa3yroTB rn;o MaKcHMaaBHa ypo^aHHicTB (4,23 T/ra) b 2010 po^ cnocTepira-aacB y copTiB, rn;o MaaH noxofl^eHHa 3 YKpaiHH; y 2011 (5,41 T/ra) y copTiB 3 OpaH^ii, 2012 p. (3,81 T/ra) - 3 HiMe^HHH Ta PecnySaiKH CepSia; y 2013 po^ - (5,11 T/ra) y copTiB yKpaiH-cBKoro noxofl^eHHa, y 2014 p. (4,49 T/ra) HiMe^Koro Ta cepScBKoro noxofl»eHHa, y 2015 p. (3,82 T/ra) y copTiB HiMe^Koro noxo-flffieHHa, b 2016 p. (3,88 T/ra) yKpaiHcBKoro Ta $paH^3BKoro noxofl»eHHa, a b 2017 - noxo-flffieHHa 3 PyMyHii.

Aiaai3 MaKcHMaaBHoi ypo^aHHocTi b po3-pi3i copTiB noKa3aB (TaSaH^ 3), po 3a BecB nepio; flocaifl^eHHa aHme n'aTB copTiB MaaH ypo^aHHicTB BHiy 3a 5 T/ra.

^aHi TaSaH^ 3 cBifl^aTB npo Te, po copT 'Sigalia' $paH^3BKoro noxofl^eHHa noKa3aB MaKcHMaaBHy ypo^afiiicTB 5,4 T/ra. CopTH yKpaiHcBKoro noxofl^eHHa 'EcTa^eTa' Ta 'TepeK' MaaH ypo^aHHicTB 5,07 T/ra Ta 5,06 T/ra Biflno-BiflHo b 2011 poцi, copT 'ABaHTropHH' - 5,11 T/ra b 2013 po^. Cepe; copTiB iHo3eMHoro noxofl^eH-Ha ypojKaHHicTB BHipy 3a 5 T/ra, KpiM copTy 'Sigalia', noKa3aB copT KaHa;cBKoro noxofl^eHHa 'Kofu', aKHH MaB ypo^afiiicTB 5,03 T/ra.

KiaBKicTB copTiB, ypo^afiiicTB aKHx nepe-BHiHaa 4,5 T/ra, b 2011 po^ cTaHoBHaa BiciM, a b 2013 po^ - 14. y Bci iHmi poKH 3a nepio; flocaifl^eHHa MaKcHMaaBHa ypo^afiiicTB Syaa hh^iok 4,4 T/ra.

Таблиця 3

Сорти coi культурной, урожайнкть яких перевищуе 4,5 т/га за период 2010-2017 pp.

Сорти и'ноземного походження Сорти укра'и'нського походження

Кра'и'на походження Назва сорту мовою заявника Ри'к випробувань Урожайт'сть, т/га Назва сорту мовою заявника Р'к випробувань Урожайни'сть, т/га

Канада Kofu Kassidy Kyoto Brunensis 2011 2013 2013 2011 5,03 4,80 4,76 4,70 Авантюрин Естафета Терек Викторина 2013 2011 2011 2013 5,11 5,07 5,06 4,86

Silesia 2011 4,64 Винничанка 2013 4,83

Нимеччина Opaline Gallec 2013 2013 4,94 4,57 Сармат Княжна 2013 2011 4,75 4,72

Республика Сербия Vidra 2013 4,56 Афина 2013 4,62

США SB Trail 2013 4,70 Аквамарин 2013 4,62

Франция Sigalia Opaline 2011 2011 5,42 4,62 Марко Кии'вська 98 2013 2013 4,58 4,52

Висновки

Динамика зростання виробництва coi кулвтурнои в Украини мае позитивний характер, а коефищент росту виробництва аналогичний коефищенту росту виробництва у кранах лидерах глобалвного ринку сои - США, Бразилии та Аргентини. Подання заявок з метою включення сортив сои кулвтурнои до Державного реестру сортив рослин, придатних для поширення в Украини мае позитивну динамии-ку. НайбИлвша кИлвкИств заявок мае виитчиз-няне походження. Серед сортив, що маютв иноземне походження подаш сорти сои кулвтурнои' з Канади - 19,29%, Сполучених Штатив Америки - 18,74%, Росийсвкои Федерации -17,07%, Франции - 7,42%, Австрии - 5,38%, Республики Молдова - 4,64%, Нимеччини -4,27%, Казахстану - 2,41%, Грузии - 2,23%, Полвщи - 2,23%, Билоруси - 1,30%, Румунии -1,11%, Словацвкои Республики - 0,93%, Ар-гентини - 0,56%, Хорватии - 0,56%, Чесвкои Республики - 0,19%, Швейцарии - 0,19%. У цилому тенденцИя збилвшення подачи заявок видповидае тенденции виробництва щеи кулв-тури в Украини.

Найвища середня урожайниств сортив сои кулвтурнои, що знаходилисв у виробництви США, Бразилии та Аргентини перевищуе уро-жайниств сортив, що знаходятвся у виробництви в Украини, а урожайниств сои кулвтурнои в Китаи та Индии нижча за врожайниств сои, що знаходитвся в виробництви в Украини за период 2010-2018 рр.

Квалификацийна експертиза нових сортив сои кулвтурнои показала, що за период досли-дження з 2010 по 2017 рик найвищу врожай-ниств, серед сортив иноземного походження, показали сорти канадсвкого походження 'Kofu', 'Kassidy', 'Kyoto', 'Brunensis', 'Silesia'; нимецвкого походження 'Opaline', 'Gallee', сербсвкого походження 'Vidra', американ-

евкого походження 'SB Trail', французвкого походження 'Sigalia' та 'Aligátor'.

Серед еортПв укра'иневкого походження еор-ти 'Еетафета', 'Терек, Авантюрин' показали урожайнПетв, що перевищила 5 т/га.

Використана литература

1. Hecht S. B. Soybeans, Development and Conservation on the Amazon Frontier. Development and Change. 2005. Vol. 36, Iss. 2. P. 375-404. doi: 10.1371/journal.pone.0155222

2. Schnepf R. D., Dohlan E., Boiling C. Agriculture in Brazil and Argentina: Developments and prospects for major field crops. Agriculture and Trade Report, WRS-01-3. Washington DC : Market and Trade Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture. November 2001. 85 p. URL: https://www.ers.usda. gov/webdocs/publications/40339/15081_wrs013_1_.pdf?v=

3. Smaling E. M. A., Roscoe R., Lesschen J. P. et al. From forest to waste: Assessment of the Brazilian soybean chain, using nitrogen as a marker. Agr. Ecosyst. Environ. 2008. Vol. 128, Iss. 3. P. 185-197. doi: 10.1016/j.agee.2008.06.005

4. Dalgaard R., Schmidt J., Halberg N. et al. LCA of Soybean Meal. Int. J. Life Cycle Assess. 2008. Vol. 13, Iss. 3. P. 240-254. doi: 10.1065/lca2007.06.342

5. Masuda T., Goldsmith P. D. World Soybean Production: Area Harvested, Yield, and Long-Term Projections. Int. Food. Agribus. Man. 2009. Vol. 12, Iss. 4. P. 143-162.

6. Boerema A., Peeters A., Swolfs S. et al. Soybean Trade: Balancing Environmental and Socio-Economic Impacts of an Intercontinental Market. PloS One. 2016. Vol. 11, Iss. 5. e0155222. doi: 10.1371/journal.pone.0155222

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

7. Garrett R. D., Lambin E. F., Naylor R. L. Land institutions and supply chain configurations as determinants of soybean planted area and yields in Brazil. Land Use Policy. 2013. Vol. 31. P. 385-396. doi: 10.1016/j.landusepol.2012.08.002

8. Viglizzoa E. F., Frank F. C. Land-use options for Del Plata Basin in South America: Tradeoffs analysis based on ecosystem service provision. Ecol. Econ. 2006. Vol. 57, Iss. 1. P. 140-151. doi: 10.1016/j.ecolecon.2005.03.025

9. FAOSTAT. Statistics from the Food and Agriculture organization of the United Nations. 2008. http://faostat.fao.org.

10. Площи', валови' збори та урожайт'сть си'льськогосподарських культур, плоди'в, яп'д та винограду (остаточни' дат) / Державна служба статистика Украини. 2011-2016 рр. URL: http:// www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm

11. Державний реестр сорт'в рослин, придатних для поширення в Укра'и'ни'в 2018 р. URL: http://sops.gov.ua/uploads/ page/5bbdf6a297647.pdf

12. Методика проведення квали'фи'каци'йно'и' експертизи сорт'в рослин на придатт'сть до поширення в Украини'. Загальна

428

ISSN 2518-1017 PbñNT VftRIETIEs StuDYING ftND Protection, 2018, Т. 14, №4

частина. 4-те вид., випр. i доп. В'нниця : ФОП Корзун Д. Ю., 2017. 119 с.

13. Compton M. E. Statistical methods suitable for the analysis of plant tissue culture data. Plant Cell Tiss. Organ Cult. 1994. Vol. 37, Iss. 3. P. 217-242. doi: 10.1007/BF00042336

14. Годун В. M., Орленко H. С., Сендзюк M. А. 1нформац1'йт сис-теми i технологи в статистиц'. Ки'1в : КНЕУ, 2003. 267 с.

15. Чехов С. А., Чехова I. В. Ринок со'' Укра''ни: Тенденц""' та пер-спективи. EkohomîkoУкртни. 2012. № 10. С. 46-55.

16. Чалий А. А. Формування ринку со'' та продукт'в ïï переробки в Укра'т'. Науковий вкник НУБ1ПУкрани. Сер. : Економша, аграр-ний менеджмент, бизнес. 2013. Вип. 181, Ч. 4. С. 310-316.

17. Тонюк M. О., Концеба С. M. Шляхи п'двищення економ'чно'' ефективност виробництва наст'ння ол'йних культур у реп'о-н'. Економ1ка АПК. 2015. № 3. С. 28-33.

18. Балан Г. О., Ткачик С. О., Орленко Н. О., Бушулян О. В. Анал'з ф'тосаттарного стану посЫв р'зних сорт'в со'' в умовах П'в-денного Степу Укра''ни. Plant Var. Stud. Prot. 2018. Т. 14, № 3. С. 295-301. doi: 10.21498/2518-1017.14.3.2018.145300

19. Goldsmith P. D. Economics of Soybean Production, Marketing, and Utilization. Soybeans: Chemistry, Production, Processing, and Utilization / L. A. Johnson, P. J. White, R. Galloway ^ds). Urbana, IL: AOCS Press., 2008. Р. 117-150. doi: 10.1016/B978-1-893997-64-6.50008-1

20. De Bruin J. L., Pedersen P. Effect of row spacing and seeding rate on soybean yield. Agron. J. 2008. Vol. 100, Iss. 3. P. 704710. doi: 10.2134/agronj2007.0106

21. Лещук H. В., Мажуга К. M., Орленко H. С. та 1'н. Пор'вняль-ний анал'з статистичних програмних продукт'в для квал'-фшацп'йно'' експертизи сорлв рослин на придаттсть до поширення. Plant Var. Stud. Prot. 2017. Т. 13, № 4. С. 429-435. doi: 10.21498/2518-1017.13.4.2017.117757

22. Закон Укра''ни «Про охорону прав на сорти рослин». URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/3116-12

References

1. Hecht, S. B. (2005). Soybeans, Development and Conservation on the Amazon Frontier. Development and Change, 36(2), 375404. doi: 10.1371/journal.pone.0155222

2. Schnepf, R. D., Dohlan, E., & Bolling, C. (2001). Agriculture in Brazil and Argentina: Developments and prospects for major field crops. Agriculture and Trade Report, WRS-01-3. Washington DC: Market and Trade Economic Research Service, U.S. Department of Agriculture. November 2001. Retrieved from: https://www.ers.usda.gov/web-docs/publications/40339/15081_wrs013_1_.pdf?v=

3. Smaling, E. M. A., Roscoe, R., Lesschen, J. P., Bouwman, A. F., & Comunello, E. (2008). From forest to waste: Assessment of the Brazilian soybean chain, using nitrogen as a marker. Agr. Eco-syst. Environ., 128(3), 185-197.doi: 10.1016/j.agee.2008.06.005

4. Dalgaard, R., Schmidt, J., Halberg, N., Christensen, P., Thrane, M., & Pengue, W. A. (2008). LCA of Soybean Meal. Int. J. Life Cycle Assess., 13(3), 240-254. doi: 10.1065/lca2007.06.342

5. Masuda, T., & Goldsmith, P. D. (2009). World Soybean Production: Area Harvested, Yield, and Long-Term Projections. Int. Food. Agribus. Man., 12(4), 143-162.

6. Boerema, A., Peeters, A., Swolfs, S., Vandevenne, F., Jacobs, S., Staes, J., & Meire, P. (2016). Soybean Trade: Balancing Environmental and Socio-Economic Impacts of an Intercontinental Market. PloS One, 11(5), e0155222. doi: 10.1371/journal. pone.0155222

7. Garrett, R. D., Lambin, E. F., & Naylor, R. L. (2013). Land institutions and supply chain configurations as determinants of soy-

bean planted area and yields in Brazil. Land Use Policy, 31, 385-396. doi: 10.1016/j.landusepol.2012.08.002

8. Viglizzoa, E. F., & Frank, F. C. (2006). Land-use options for Del Plata Basin in South America: Tradeoffs analysis based on ecosystem service provision. Ecol. Econ., 57(1), 140-151. doi: 10.1016/j.ecolecon.2005.03.025

9. FAOSTAT. (2018). Statistics from the Food and Agriculture organization of the United Nations. http://faostat.fao.org.

10. Ploshchi, valovi zbory ta urozhainist silskohospodarskykh kultur, plodiv, yahid ta vynohradu (ostatochni dani) 2011-2016 rr. [Surface, gross input and yield of crops, fruit, berries and grapes (final data) 2011-2016]. (2017). Retrieved from http://www.ukrstat. gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm [in Ukrainian]

11. Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennya v Ukrayini u 2018 rotsi [State register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2018]. (2018). Retrieved from http:// sops.gov.ua/uploads/page/5bbdf6a297647.pdf [in Ukrainian]

12. Metodyka provedennia kvalifikatsiinoi ekspertyzy sortiv roslyn na prydatnist do poshyrennia v Ukraini. Zahalna chastyna [Regulations on the procedure and the conduct of qualification tests for suitability of crop varieties for dissemination in Ukraine. General part]. (2017). (4th ed., rev.). Vinnytsia: FOP Korzun D. Yu. [in Ukrainian]

13. Compton, M. E. (1994). Statistical methods suitable for the analysis of plant tissue culture data. Plant Cell Tiss. Organ Cult., 37(3), 217-242. doi: 10.1007/BF00042336

14. Hodun, V. M., Orlenko, N. S., & Sendziuk, M. A. (2013). Informa-tsiini systemy i tekhnolohii v statystytsi [Information systems and technologies in statistics]. Kyiv: KNEU. [in Ukrainian]

15. Chekhov, S. A., & Chekhova, I. V. (2016). Ukraine's soybean market: tendencies and perspectives. Ekonomika Ukrainy [Economy of Ukraine], 10, 46-55. [in Ukrainian]

16. Chalyi, A. A. (2013). Formation of soybean and soya products market in Ukraine. Naukovyi visnyk NUBIP Ukrainy. Seriia: Ekonomika, ahrarnyi menedzhment, biznes [Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Economy, agrarian management, business], 181(4), 310-316. [in Ukrainian]

17. Toniuk, M. O., & Kontseba, S. M. (2015). How to increase the economic efficiency of the oilseed production in region. Ekonomika APK [The Economy of Agro-Industrial Complex], 3, 2833. [in Ukrainian]

18. Balan, H. O., Tkachyk, S. O., Orlenko, N. S., & Bushulian, O. V. (2018). Analysis of the phytosanitary state of crops of various soybean varieties in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Plant Var. Stud. Prot., 14(3), 295-301. doi: 10.21498/2518-1017.14.3.2018.145300

19. Goldsmith, P. D. (2008). Economics of Soybean Production, Marketing, and Utilization. In L. A. Johnson, P. J. White, & R. Galloway (Eds.), Soybeans: Chemistry, Production, Processing, and Utilization (pp. 117-150). Urbana, IL: AOCS Press. doi: 10.1016/B978-1-893997-64-6.50008-1

20. De Bruin, J. L., & Pedersen, P. (2008). Effect of row spacing and seeding rate on soybean yield. Agron. J., 100(3), 704-710. doi: 10.2134/agronj2007.0106

21. Leshchuk, N. V., Mazhuha, K. M., Orlenko, N. S., Starychenko, Ye. M., & Shkapenko, Ye. A. (2017). Comparative analysis of statistical software products for VCU qualifying examination of plant varieties. Plant Var. Stud. Prot., 13(4), 429-435. doi: 10.21498/2518-1017.13.4.2017.117757

22. Zakon Ukrainy "Pro okhoronu prav na sorty Roslyn" [The Law of Ukraine "On protection of rights to plant varieties"]. (2018). http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/311612 [in Ukrainian]

ISSN 2518-1017 РЬЛШТ VлRIETÏES STUDYING ftND PROTECTION, 2018, Vol. 14, No 4

429

УДК 658.8. 012.12: 633.85

Васьковская С. В.*, Орленко Н. С., Ткачик С. А., Худолий Л. В. Особенности формирования рынка сортов сои культурной в Украине // Plant Varieties Studying and Protection. 2018. Т. 14, № 4. С. 422-430. https://doi.Org/10.21498/2518-1017.14.4.2018.151911

Украинский институт экспертизы сортов растений, ул. Генерала Родимцева, 15, г. Киев, 03041, Украина, *e-mail: sapfira_vsv@ukr.net Цель. Проанализировать тенденции производства сои Тренд роста количества поданных заявок носит позитив-

культурной в мире и выявить их влияние на рынок сортов сои культурной в Украине. Проследить динамику подачи и регистрации заявок на включение в Государственный реестр сортов растений, пригодных для распространения в Украине. Сравнить урожайность сои культурной у лидеров глобального рынка сои с урожайностью сои культурной, находящейся в производстве в Украине. Осветить информацию о лучших по урожайности новых сортах сои культурной, которые включены в Государственный реестр сортов растений, пригодных для распространения в Украине. Методы. Аналитический, математический, статистический, графический. Результаты. Определено заметное влияние тенденций на глобальном рынке сои на динамику производства этой культуры в Украине и сокращение объемов отставания в производстве сои культурной в Украине по сравнению с лидерами в производстве этой культуры (США, Бразилии, Аргентины, Китая и Индии) в десятки раз за период 2000-2014 гг., но тенденции прироста производства совпадают с тенденциями лидеров глобального рынка сои - США, Бразилии и Аргентины. В период с 2000 по 2014 г. тренд динамики роста производства носит положительный характер. Показано влияние роста производства на процесс регистрации новых сортов сои культурной в Реестре сортов растений Украины.

ный характер. Наибольшее количество сортов сои культурной, проходившей квалификационную экспертизу имели украинское происхождение. Среди сортов иностранного происхождения представлены сорта из Канады, Франции, Австрии, США, Германии, Аргентины, Кипра, Республики Польши, Республики Сербия, Румынии, Хорватии, Чехии, Швейцарии. Определены новые сорта сои культурной, которые показали наивысшую урожайность за период квалификационной экспертизы с 2010 по 2018 год. Выводы. Темпы прироста производства сои культурной в Украине имеют схожую тенденцию к темпам прироста среди стран лидеров по выращиванию этой культуры. В Реестре сортов растений Украины преобладают сорта украинского происхождения. Средний уровень урожайности сортов сои культурной за 2010-2011 годы соответствует средней мировой урожайности этой культуры в мире. Максимальную урожайность среди сортов, проходивших квалификационную экспертизу сортов растений в период с 2010 по 2018 год, проявили сорта: 'Silesia' французского происхождения, 'Эстафета', 'Терек', 'Авантюрин' украинского происхождения и сорт канадского происхождения 'Kofu'.

Ключевые слова: соя культурная; глобальный рынок сои; квалификационная экспертиза сортов растений; темпы производства;урожайность.

UDC 658.8. 012.12: 633.85

Vaskivska, S. V.*, Orlenko, N. S., Tkachyk, S. O., & Khudolii, L. V. (2018). Features of the Ukrainian soybean market. Plant Varieties Studying and Protection, 14(4), 422-430. https://doi.Org/10.21498/2518-1017.14.4.2018.151911

Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, 15 Henera Rodymtseva St., Kyiv, 03041, Ukraine, *e-mail: sapfira_vsv@ukr.net Purpose. Analyze the trends of soy bean production in cultivars in the Register of Plant Varieties of Ukraine was re-

the world and identify their impact on the soybean market in Ukraine. Identify the dynamics of submission and registration of applications for inclusion in the State Register of Plant Varieties, suitable for distribution in Ukraine. Compare soybean yields to the leaders of the global soybean market with the yield of soybeans in Ukraine. To highlight information on the best yields of new soybean varieties that are included in the State Register of Plant Varieties, suitable for distribution in Ukraine. Methods. Analytical, mathematical, statistical, graphic. Results The significant influence of trends on the global soybean market on the dynamics of this crop production in Ukraine and the reduction in the backlog of soybean production in Ukraine in dozens of times in comparison with the leaders in this field (USA, Brazil, Argentina, China and India) was discovered. Trends in production growth coincide with the trends of the global soybean market leaders in the USA, Brazil and Argentina. In the period from 2000 to 2014, the trend of the dynamics of production growth is of an expositional nature. The influence of production growth on the process of registration of soybeans new

vealed. The growth trend in the number of submitted applications is positive. The largest number of soy bean varieties that passed the qualification examination was of Ukrainian descent. Among the varieties of foreign origin are varieties from Canada, France, Austria, USA, Germany, Argentina, Cyprus, Poland, Republic of Serbia, Romania, Croatia, Czech Republic, Switzerland. The new soybean varieties showed the highest yield during the period of qualifying examination in the period from 2010 to 2018. Conclusions. The growth rates of soybean production in Ukraine have a similar tendency to growth rates among the leaders of this crop production. The Ukrainian varieties register is dominated by varieties of Ukrainian origin. The average level of yield of soybean cultivars in 2010-2011 corresponds to the average global yield of this crop in the world. The highest yields among the varieties that passed the qualifying examination of plant varieties in the period from 2010 to 2018 were: 'Silesia' of French origin, 'Relay', 'Terek', Avanturine' of Ukrainian and a Canadian variety of 'Kofu'.

Keywords: soybean; global soybean market; qualification examination of plant varieties; production rates; yield.

Hadiuwëa/ Received 25.09.2018 nozodxeHO do dpyKy/ Accepted 12.11.2018

430

ISSN 2518-1017 PbrtNT VftRIETIEs StuDYING ftND Protection, 2018, Т. 14, №4

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.