Научная статья на тему 'Современная технология производства пищевых яиц'

Современная технология производства пищевых яиц Текст научной статьи по специальности «Прочие сельскохозяйственные науки»

CC BY
233
22
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ТЕХНОЛОГИЯ / ПРОИЗВОДСТВО ПИЩЕВЫХ ЯИЦ / TECHNOLOGY / FOOD EGGS PRODUCTION

Аннотация научной статьи по прочим сельскохозяйственным наукам, автор научной работы — Осипова Л. Е., Осипова М. Е., Романюк Г. А., Ефремов А. Р.

В статье представлены материалы, базирующиеся на результатах развития и реорганизации производственного процесса, а также технологии производства пищевых яиц.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

MODERN TECHNOLOGY OF FOOD EGGS PRODUCTION

The article presents materials based on the results of manufacturing process development and reconstruction as well as technology of food eggs production.

Текст научной работы на тему «Современная технология производства пищевых яиц»

In obedience to the comparative evaluation scale of soil contamination hazard the soils within the limits of all of the probed rural settlements of 20-km of suburban area after the total index of contamination of Zc fall into the category of dangerous contamination and are useless for growing potato and vegetables. An exception makes only the soil on the territory of Luka, where the situation is characterized as moderato dangerous. It is necessary to add that only the soils on the territory of Luka is suitable for growing any culture without limitations, however undercontrol of their quality.

Table 1 - Coefficient of concentration, total index of contamination and index of saturation by heavy metals of soils of rural settlements

within the limits of 20-km suburban zone of Zhytomyr

Place of selection of soil samples Total index of contamination, Zc Index of saturation of soil by heavy metals, IelCu Pb Cd Zn

Pischanka 66,5 26,4-143,2 52 1,9-10,4

Pryazhiv 61,3 25,6-94,8 83 3,8-12,7

Kalynivka 96,2 55,1-133,7 82 4,5-12,4

Bystri 90,4 45,8-116,6 96 5,1-13,7

Ivanivka 57,1 22,5-90,3 52 2,1-8,5

Novoselytsya 55,8 19,2-91,5 53 2,2-9,7

Perlyavka 74,2 27,9-145,6 61 2,8-11,3

Pisky 64,7 65

25,4-138,5 2,7-12,4

Luka 25,4 9,3-45,2 37 1,3-7,6

Gadzynka 78,2 29,4-146,4 81 3,8-12,5

Note: numerator - average value of index, denominator - the limits of changeability of index.

The most dangerous situation with contamination of soil by heavy metals has been formed on the territory of Kalynivka (Zc = 96,2) and Bystri (Zc = 90,4). The indices of saturation by heavy metals 0 - 20 cm of topsoil, which considerably exceed unit and on the average hesitate from 3,7 to 9,6 testify the predominance of processes of accumulation of pollutants in soil. According to the intensity of contamination of soil of agrosettle landscapes, the probed heavy metals form such range: Zn > Pb > Cu > Cd.

Conclusion: 1) The priority pollutants of soil of agrosettle landscapes are fixed forms of copper (coefficient of concentration Kp = 1,6 -

6,2), lead (Kp = 5,8 - 20,4) and zinc (Kp = 17,1 - 73,5). 2) The processes of accumulation of pollutants in agrosettle landscapes considerably exceed the processes of their dispersion (index of saturation of soil by heavy metals IelCu Pb cd Zn = 3,7 - 9,6). 3) The territory within the limits of Bystri and Kalynivka is the most dangerous as for geoecology of contamination of the soil by heavy metals (Zc = 90,4 - 96,2).

References

1. Baron S., Carignan J., Ploquin A. Dispersion of heavy metals (metalloids) in soils from 800-year-old pollution (Mont-Lozere, France) // Environ. Sci. Technol. - 2006. - V. 40. - P. 5319-5326.

2. Дмитрук Ю. М. Ощнка вмыту шкелю в Грунтах Покутсько-Буковинських Карпат на ocHOBi reoxiMi4Hnx коефщенлв // Грунтознавство. - 2003. - Т. 4, № 1-2. - С. 78-83.

3. Методические указания по определению тяжелых металлов в почвах сельхозугодий и продукции растениеводства / ЦИНАО. - М. : ЦИНАО, 1991. - 58 с.

4. Мислива Т. М. Важю метали в урбогрунтах примыько! зони м. Житомир // Наукoвi пр. 1н-ту бюенергетичних культур i цукрових буряюв. - 2013. - Вип. 17, т. II. - С. 75-81.

5. Охрана природы. Почвы. Общие требования к классификации почв по влиянию на них химических загрязняющих веществ [Электронный ресурс] : ГОСТ 17.4.3.06-86 [Действителен от 1986-10-03]. - Госстандарт СССР, 1986. - Режим доступа: www. leonorm. com.ua.

Осипова Л.Е. ', Осипова М.Е. 2, Романюк Г.А. 3, Ефремов A.P. 4

Студент1, Омский государственный аграрный университет имени П. А. Столыпина; студент2, Омский государственный аграрный университет имени П. А. Столыпина; заместитель генерального директора по технологии, ЗАО "Иртышское'', Омский район, Омская область3; Кандидат сельскохозяйственных наук, доцент, Омский государственный аграрный университет имени

П.А. Столыпина4.

СОВРЕМЕННАЯ ТЕХНОЛОГИЯ ПРОИЗВОДСТВА ПИЩЕВЫХ ЯИЦ

Аннотация

В статье представлены материалы, базирующиеся на результатах развития и реорганизации производственного процесса, а

также технологии производства пищевых яиц.

Ключевые слова: технология, производство пищевых яиц.

Osipova L.E.,1 Osipova ME.,2 Romanyuk G.A.,3 Efremov A.P.4

Student1 Omsk State Agrarian University named after P.A.Stolypin , student2 Omsk State Agrarian University named after P.A.Stolypin , Deputy General Director for Technology, “Irtyshskoye” CJSC, Omskiy district, Omsk Region.

3, candidate of agricultural Sciences, associate professor, Omsk State Agrarian University named after P. A. Stolypin 4

MODERN TECHNOLOGY OF FOOD EGGS PRODUCTION

Abstract

The article presents materials based on the results of manufacturing process development and reconstruction as well as technology of food eggs production.

Keywords: technology, food eggs production.

Sufficiency of food supply to the population, including such hi-energetic product as chicken egg, is the primary task of present poultry breeding. Basing on poultry breeding branch solution about increase of total egg production at minimal cost, the staff of “Irtyshskoye”

81

poultry factory farm, with regard of the task of such grandeur, has turned to production area reconstruction and efficient appropriation of new technologies.

We have set the task of complete analysis of conducted production reconstruction, to solve it we have regarded the issues of direct connection between production reconstruction investments and financial profits achieved.

The research was conducted at the areas of “Irtyshskoye” CJSC, Omskiy district, Omsk Region.

Reconstruction of production facilities with replacement of outdated equipment with new specimen was initiated in 2003 and gradually, within 10 years, 2 or 3 of reconstructed poultry-breeding facilities were introduced.

Firstly, standard facilities of 95х18 m. and 36000 poultry capacity were re-equipped with new techniques; area capacity was increased to 87000 of poultry.

Secondly, the number of necessary service staff was decreased as a result of re-equipment. For instance, the service of one poultry facility egg collection line involved three operators with workload of 11,0 - 11,5 thousand of eggs per employee, and after re-equipment and automation of egg collection the line is serviced by one operator, and the production is increased 2,4 times. So, for poultry-breeding department, one facility’s egg production is over seven times’ increased.

Thirdly, employment of modern technologies in production, transportation, sorting and other industrial operations allows increase of employee’s wages. So, before the reconstruction one operator’s salary constituted twenty thousand rubles. One poultry-breeding facility was services by three operators; consequently, total wages constituted sixty thousand. General bulk of facilities for the farm counted twenty-four, and sole operators’ salary cost one million four hundred forty thousand rubles; after reconstruction the process involves fifteen operators; that means 3,2-time decrease of salary costs, and constitutes four hundred fifty thousand rubles.

Next, food egg total collection, at old technology use, constituted approximately 330 thousand of eggs per operator, and after the conduction of reconstruction food egg collection per operator was increased 7,3 times and constituted 2 mio. 400 thousand pieces.

Next, the introduction of mechanized processes for collection and further industrial processes with food eggs has allowed 4,8-time decrease of working staff; instead of 72 operators necessary for food egg production technology, now just 15 persons are involved. Instead of 90 persons involved in operations of ready product shop and egg warehouse, now just 60 persons are involved as well.

In general, the food egg production line can be described as tracing the egg transit route from the aviary with layer fowl to the goods’ warehouse. With automated egg collection, the eggs are transported from the cage to the conveyor and transported to egg sorting machines. Sorting operators track their moving through egg-testers, removing wounded and “bloodied” eggs. After testing the eggs are moved by the conveyor to electronic weight for classification and packing.

Finally, the researches conducted and analysis of “Irtyshskoye” CJSC economic activities allow us making the following conclusion:

conducted reconstruction, accompanied with automation and mechanization of basic complex processes of vendible food eggs’ production, collection, sorting and packing, meet the contemporary requirements and allow multiple decrease of handwork, and increase of production profitability on the base of increased work efficiency.

References

1. Alexeyev F.F. Mass poultry breeding./F.F. Alexeyev. - Moscow: Agropromizdat, 1991. - 544 p.

2. Kochish I.I. Poultry breeding / I.I. Kochish. - Moscow: Kolos, 2003. - 407 p.

3. Fisinin V.I., Stollyar T.A., Tartatyan G.A. Meat poultry breeding. / V.I. Fisinin, T.A. Stollyar, G.A. Tartatyan - Moscow: Rosagropromizdat, 1988 - 300 p.

Сазонов С.Н.

Заведующий лабораторией, доктор технических наук, профессор, Всероссийский научно-исследовательский институт использования техники и нефтепродуктов в сельском хозяйстве РОЛЬ ФЕРМЕРОВ В ОБЕСПЕЧЕНИЕ ПРОДОВОЛЬСТВЕННОЙ БЕЗОПАСНОСТИ РОССИИ

Аннотация

Рассматривается влияние крестьянских( фермерских) хозяйств в обеспечении продовольственной безопасности России. Установлено, что определяющее значение на увеличение объемов производства продукции в фермерских хозяйствах оказывает наличие сельскохозяйственной техники.

Ключевые слова: крестьянские (фермерские) хозяйства, продовольственная безопасность, земля, сельскохозяйственная техника

Sazonov S.N.

Laboratory chief Full, Doctor of Technical Sciences, professor, All-Russian research Institute for use of equipment and products in

agriculture

THE ROLE OF FARMERS IN THE FOOD SECURITY OF RUSSIA

Abstract

Discusses the influence of farmers on the food security of Russia. It is established that defines the value to increase the volume of production in farms provides agricultural machinery.

Keywords: farms, food-public security, land, agricultural machinery

Фермерский сектор аграрной экономики оказывает довольно сильное влияние на обеспечение продовольственной безопасности как России в целом, так и отдельных ее регионов. Сразу оговоримся, что речь не идет о распространенных статистических манипуляциях, когда в угоду конъюнктурным соображениям искусственно создают некую категорию производителей сельскохозяйственной продукции под названием «малые формы хозяйствования», куда буквально «до кучи» сваливают, не разбирая сути, показатели малых сельскохозяйственных предприятий, хозяйств населения и собственно фермеров [1,2]. В результате получается «совершенно замечательная цифирь», свидетельствующая о том, что эти пресловутые малые формы хозяйствования, например в 2012г., обеспечили производство в убойном весе 40,5% скота и птицы, в том числе крупного рогатого скота - 75,4%. При этом валовый сбор зерновых в малых формах хозяйствования составил 47,7%, подсолнечника - 54,3%, картофеля - 92,8%.

Мы говорим именно о фермерских хозяйствах различного правового статуса, которые действительно на протяжении последних лет стабильно обеспечивают 20-22% валового сбора зерновых и зернобобовых культур, 26-28 % валового сбора подсолнечника. Понятно, что столь высокая доля фермерской продукции не может не предопределять стратегические показатели продовольственного обеспечения страны. Отсюда вытекает несомненная актуальность проблемы повышения эффективности деятельности фермерских хозяйств.

Очевидно, что объемы производства продукции предопределяются масштабными характеристиками фермерского землепользования. Означает ли это, что увеличение объемов валовой и товарной продукции функционально связано только с объемами землепользования? Скорее нет, чем да и вот почему. По результатам многолетнего мониторинга деятельности фермерских хозяйств Тамбовской области [3-8] получено следующее аналитическое описание производственной функции, отражающей результаты их деятельности за период 2001-2012гг.:

Y = 4,94 • X0’11 • X0

-1^0,321 т/'0,125 т/'0,244 V0

■} * Л * С * £

(1)

82

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.