Научная статья на тему 'Перспективы развития производства органической продукции на Львовщине'

Перспективы развития производства органической продукции на Львовщине Текст научной статьи по специальности «Социальная и экономическая география»

CC BY
147
62
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ОРГАНіЧНА ПРОДУКЦіЯ / ОРГАНіЧНЕ ВИРОБНИЦТВО / ОРГАНіЧНЕ СіЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО / ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ОРГАНіЧНОГО РИНКУ / ОРГАНИЧЕСКАЯ ПРОДУКЦИЯ / ОРГАНИЧЕСКОЕ ПРОИЗВОДСТВО / ОРГАНИЧЕСКОЕ СЕЛЬСКОЕ ХОЗЯЙСТВО / ПРОБЛЕМЫ РАЗВИТИЯ ОРГАНИЧЕСКОГО РЫНКА / ORGANIC PRODUCTS / ORGANIC PRODUCTION / ORGANIC FARMING / CHALLENGES OF ORGANIC MARKET DEVELOPMENT

Аннотация научной статьи по социальной и экономической географии, автор научной работы — Омельчак Я.В., Кропивка С.И., Лаба О.И.

Интенсификация сельского хозяйства, происходящая в последнее время во всем мире, негативно влияет не только на окружающую среду, но и истощает природные ресурсы, без которых невозможно ведение агропроизводства. К преимуществам органического сельского хозяйства можно отнести получение качественной экологически чистой продукции, формирование устойчивых агроекосистем, в сравнении с традиционными. Несмотря на декларируемые в законодательстве планы расширения органического производства в Украине, такое производство растет медленно, а большая часть произведенной продукции идет на экспорт. В условиях Львовской области предпосылками для развития органического сельского хозяйства являются: необходимость восстановления плодородия почв и сохранения окружающей среды; повышение уровня жизни и развития сельских территорий; потребность обеспечения рынка здоровой, качественной продукцией; необходимость улучшения имиджа региона как производителя экологической продукции. Как результат, органическое производство может стать эффективным инструментом сохранения традиционных знаний ведения хозяйства в каждом регионе, а также уменьшение миграции сельского населения в мегаполисы. Проведенный анализ позволил идентифицировать основные проблемы более динамичного развития органического производства Украины и предложить пути их устранения. Определены перспективы развития рынка органической продукции на основании его текущего состояния, тенденций развития и факторов, влияющих на него.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Perspectives of development of organic farming in Lviv region

The article is devoted to the analyses of organic production which has a range of economical and ecological benefits. We analyzed the dynamics of the main indicators of the development of organic production in Ukraine. Intensification of agriculture that has been going on in the world, has a negative impact not only on the environment but also depletes natural resources without driving agricultural production impossible. The advantages of organic farming are: hight quality eco-friendly products, formation of stable agricultural ecosystems, higher than traditional productivity, less energy spending. In spite of declared legislation plan to expand organic production in Ukraine, production is increasing very slowly, and most of the output is getting exported. The prerequisites for the development of organic agriculture in the Lviv region are: the necessity of soil fertility restoration and preservation of the environment; the rise of living standards and rural development; the necessity to ensure market healthy, quality products; the necessity to improve the image of the region as a producer of environmentally friendly products. As a result, organic farming can be an effective tool for preserving traditional knowledge of farming in each region and to reduce migration of rural population to the cities. The analysis enables us to identify the main problems of organic production in Ukraine and introduce the ways to solve them. Author researches the market prospects of organic products based on its current status, trends and factors which are affecting it.

Текст научной работы на тему «Перспективы развития производства органической продукции на Львовщине»

HayKoBun BiCHHK ^BBiBctKoro HanjoHantHoro ymBepcmeTy BeTepuHapHoi MegmiUHH Ta 6ioTexHonorin iMeHi C.3. T^nntKoro

Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

ISSN 2413-5550 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 338.432 :504

Перспективи розвитку виробництва оргашчноУ продукцп на Львiвщинi

Я.В. Омельчак, С.Й. Кропивка, О.1. Лаба sy-kropuvka@ukr.net

Львiвський нацюнальнийунiверситет ветеринарногмедицини та бютехнологш iменi С.З. Гжицького,

вул. Пекарська, 50, м. Львiв, 79010, Украгна

Стаття присвячена аналгзу стану оргашчного виробництва, динамгки основних показниюв розвитку оргашчного виробництва в Украгнг.

1нтенсифжащя сыъсъкого господарства, яка остантм часом вгдбуваеться в усьому свтг, мае негативний вплив не лише на навколишне середовище, але г виснажуе природш ресурси, без яких ведення агровиробництва неможливе. До переваг оргашчного сыьського господарства можна вгднести отримання яюсног екологгчно чистог продукцн, формування стшких агроекосистем, поргвнюючи гз традицшними. Незважаючи на декларованг у законодавствг плани розширення оргашчного виробництва в Украгт, таке виробництво зростае повыьно, а быьта частина виробленог продукцн йде на експорт. В умо-вах Львгвськог областг передумовами розвитку оргашчного сгльського господарства е: потреба вгдтворення родючостг грунтгв та збереження довюлля; тднесення ргвня життя й розвитку сгльських територш; потреба забезпечення ринку здоровою, яюсною продукцгею; необхгдшсть покращення гмгджу регюну як виробника екологгчног продукцн. Як результат, оргашчне виробництво може стати ефективним гнструментом збереження традицшних знань ведення господарства у кожному реггот, а також зментення мгграци сгльського населення до мегаполгсгв.

Проведений аналгз дав можяивгсть ¡дентифгкувати основш проблеми быьт динамгчного розвитку оргашчного виробництва Украши та запропонувати тляхи гх усунення. Визначено перспективи розвитку ринку оргашчног продукцн на основг його поточного стану, тенденцш розвитку та чинниюв, що на нього впливають.

Ключовi слова: оргашчна продукщя, оргашчне виробництво, оргашчне сгльське господарство, проблеми розвитку оргашчного ринку.

Перспективы развития производства органической продукции на

Львовщине

Я.В. Омельчак, С.И. Кропивка, О.И. Лаба sy-kropuvka@ukr.net

Львовский национальный университет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого,

ул. Пекарская, 50, г. Львов, 79010, Украина

Интенсификация сельского хозяйства, происходящая в последнее время во всем мире, негативно влияет не только на окружающую среду, но и истощает природные ресурсы, без которых невозможно ведение агропроизводства. К преимуществам органического сельского хозяйства можно отнести получение качественной экологически чистой продукции, формирование устойчивых агроекосистем, в сравнении с традиционными. Несмотря на декларируемые в законодательстве планы расширения органического производства в Украине, такое производство растет медленно, а большая часть произведенной продукции идет на экспорт. В условиях Львовской области предпосылками для развития органического сельского хозяйства являются: необходимость восстановления плодородия почв и сохранения окружающей среды; повышение уровня жизни и развития сельских территорий; потребность обеспечения рынка здоровой, качественной продукцией; необходимость улучшения имиджа региона как производителя экологической продукции. Как результат, органическое производство может стать эффективным инструментом сохранения традиционных знаний ведения хозяйства в каждом регионе, а

Citation:

Omelchak, J., Kropyvka, S., Laba, O. (2016). Perspectives of development of organic farming in Lviv region. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 18, 4(72), 160-163.

также уменьшение миграции сельского населения в мегаполисы. Проведенный анализ позволил идентифицировать основные проблемы более динамичного развития органического производства Украины и предложить пути их устранения. Определены перспективы развития рынка органической продукции на основании его текущего состояния, тенденций развития и факторов, влияющих на него.

Ключевые слова: органическая продукция, органическое производство, органическое сельское хозяйство, проблемы развития органического рынка

Perspectives of development of organic farming in Lviv region

J. Omelchak, S. Kropyvka, O. Laba sy-kropuvka@ukr.net

Lviv national university of veterinary medicine and biotechnologies named after S. Gzhytskyj, Pekarska Str., 50, Lviv, 79010, Ukraine

The article is devoted to the analyses of organic production which has a range of economical and ecological benefits. We analyzed the dynamics of the main indicators of the development of organic production in Ukraine. Intensification of agriculture that has been going on in the world, has a negative impact not only on the environment but also depletes natural resources without driving agricultural production impossible. The advantages of organic farming are: hight quality eco-friendly products, formation of stable agricultural ecosystems, higher than traditional productivity, less energy spending. In spite of declared legislation plan to expand organic production in Ukraine, production is increasing very slowly, and most of the output is getting exported. The prerequisites for the development of organic agriculture in the Lviv region are: the necessity of soil fertility restoration and preservation of the environment; the rise of living standards and rural development; the necessity to ensure market healthy, quality products; the necessity to improve the image of the region as a producer of environmentally friendly products. As a result, organic farming can be an effective tool for preserving traditional knowledge offarming in each region and to reduce migration of rural population to the cities. The analysis enables us to identify the main problems of organic production in Ukraine and introduce the ways to solve them. Author researches the market prospects of organic products based on its current status, trends and factors which are affecting it.

Key words: organic products, organic production, organic farming,, challenges of organic market development.

Вступ

Еколопчний стан агроекосистем у свт та у нашш держав викликае серйозне занепокоення. Зниження еколопчно! якосп продукци рослинництва та тварин-ництва обумовило штерес споживачiв до еколопчно чисто!, безпечно! продукци. Галузь оргашчного сшь-ського господарства активно розвиваеться в Укрш'ш та свт, а питання еколого-економiчних перспектив його розвитку е актуальними. Ц перспективи для конкретно! територи залежать як ввд стану розвитку аграрно! сфери, так i ввд загально! економiчно! ситуаций, а тому видшення чиннишв, що впливають на роз-виток й виробництво оргашчно! продукци становлять практичний та теоретичний штерес. Ринок оргашчно! продукци постшно зростае. Перевагою оргашчного сшьського господарства, е те, що воно мае високий потенщал для забезпечення життедiяльностi сшьського населення i пожвавлення роботи дрiбних фермер-ських господарств. Разом зi зростанням оргашчного сектора зростатиме i працевлаштування мюцевого населення, оскшьки оргашчне землеробство менш мехашзоване i потребуе, як правило, бшьше ручно! пращ. Як результат, оргашчне виробництво може стати ефективним шструментом збереження тради-цшних знань ведення господарства у кожному репош, а також зменшення мирацд сшьського населення до мегаполЫв.

Метою нашо! роботи е дослщження стану оргашчного виробництва в Укра!ш та у Львiвськiй обласп, визначення основних проблем, що стимулюють роз-виток оргашчного ринку та шляхiв !х подолання.

Кшьшсть наукових публшацш, присвячених проблемам оргашчного землеробства активно зростае у

ocraHHi poKH b yKpaiHi Ta CBrri. 3a nepmux 10

poKiB mega 2000 y 6a3i Google scholar iHgeKCOBaHO 141 po6oTy i3 $pa30O «opraHiHHe 3eMgep06cTB0»; to 3a HaerynHHx gBa pokh - 241 TaKa po6oTa, 3a 2013-2014 -y^e 358 po6iT, mega ^oro - 172 po6oth. 13 TepMiHOM «opramHHe bhpo6hh^tbo» MaeMO 123, 195, 456, 313 po6iT 3a цi nepiogu Bign0BigH0. 3a3HaHHM0, ^0 3aK0p-goHHHx ny6giKaqift Ha gBa nopagKH 6igbme - 3 2015 poKy y^e 13,2 thc. ny6giKa^n 3 «organic farming», 3a 2013-2014 -16,5 thc po6iT. TeopeTHHHi acneKTH BnpoBag^eHHa oprarnHHoro cigbCbKoro rocno-gapcTBa po3rgagaoTb y CBoix npaqax TaKi нayковцi, aK H.A. BepgaH, B.M. KopHieHKO, n.®. KyguHHH, T.B. KypMaH, C.M. P0MaHK0, A.M. CTaTiBKa, O.M. Tye-Ba, A.M. ®eceHK0 Ta iH. y 2007 pоцi 6yga npuHHaTa nporpaMa, aKa nepeg6anaga cepeg iHmoro 36igbmeHHa yBaru go eKogoriHHux npo6geM CigbCbKoro rocnogapcT-Ba, a y 2013 po^ 6ygo npuHHaTO 3aK0H yKpaiHu «npo 0C06gHB0CTi внpо6ннцтвa Ta o6iry opraHiHHoi cigbCbKO-rocnogapcbKoi npogyKqii'», ^0 3aKpingoe BH3HaneHHa ochobhhx TepMiHiB Ta BCTaHOBgoe MexaHi3MH goTpu-MaHHa пpннцнпiв opraHiHHoro внpо6ннцтвa b yKpaiHi. y KOHTeKCTi gaHoro 3aK0Hy Ta peagi3a^i' nigxogiB CTa-goro po3BHTKy po3rgagaoTb opraHiHHe cigbCbKe rocno-gapcTBO ni3Himi gocgig^eHHa (Nesterchuk and Nesterchuk, 2015), BigMiHHOCTi yKpaiHcbKux Ta eBpo-neucbKHx nigxogiB BHBHaooTb y (Fesenko, 2015), hod pogb aK egeMeHTa npogoBogbHoi h eKogoriHHoi 6e3neKH gocgig^yoTb y po6oTi (Romanko, 2015) Ta mmux.

y ^h po6oTi p03rgaHeM0 $aKT0pu, ^0 BnguBaoTb Ha po3bhtok opraHiHHoro cigbCbKoro rocnogapcTBa b yMOBax .HbBiBCbKoi o6gacTi.

HayKOBHH BicHHK .HHyBMET iMeHi C.3. Ikh^koto, 2016, t 18, № 4 (72)

Pe3ymTaTH Ta ix oßroBopeHHH

Po3bhtok opraHiHHoro cigbcbKoro rocnogapcTBa (OCr) oöyMOBgeHHH cnpo6aMH BHpimHTH gBi npo6ge-mh: 36eperrH h npuMHOKHTH npupogHHH Kanirag cigb-CbKorocnogapcbKHx yrigb Ta orpuMaTH «Hucry» npogy-k^m, io He MicTHTb mKiggHBHx gga 3gopoB'a gogHHH KOMnoHeHTiB. y OCr 06MeKeH0 BHKopHcraHHa necTH-цнgiв, ^apMaKogorinHHx npenapariB, MiHepagbHHx go6-pHB, KaTeropHHHO 3a6opoHeHe BHKopucTaHHa reHeTHHHO Mogu^iKOBaHHx opraHi3MiB; y TBapuHHu^Bi He g03B0-gaeTbca 3acT0c0ByBaTH cTHMygaTopu pocTy, ropMOHH Ta aHTH6i0THKH. nigBHieHHa BpoKaiB Ta gga 3axucry pocgHH TyT BHKopucTOByMTb pi3H0MaHiTHi arpoTexHO-gorinHi 3axogu, io cnpuaoTb cTBopeHHO cTiHKHx i 36agaHc0BaHHx arpoeKocucreM.

OpraHinHe внpо6ннцтво aKTHBHO po3BHBaeTbca y 6araTbox perioHax cBiTy, y TOMy Hucgi b yKpaiHi. Pa30M i3 thm icHyoTb hhhhhkh, aKi ragbMyMTb po3bhtok opra-HinHoro внpо6ннцтвa. npuHHaTa y 2007 pоцi AepKaBHa ^gbOBa nporpaMa po3BHTKy yKpaiHcbKoro cega nepeg-6anaga goBecTH o6car HacTKH opraHiHHOi npogyKqii y 3aragbH0My o6ca3i Bag0B0i npogyKqii cigbcbKoro rocno-gapcTBa go 10 BigcoTKiB. 3a gaHHMH ®egepa^i' opramn-Horo pyxy yKpaiHH y 2015 po^ b yKpaiHi 3aragbHa ngoia opraHinHHx c.- r. yrigb cTaHOBuga 410 550 ra a6o 0,96 % Big 3aragbH0i ngoii cigbcbKorocnogapcbKux 3eMegb. O6caru BagoBoi npogyKijii cigbcbKoro rocno-gapcTBa y 2015 cKgagu 239 467 300 thc. rpH. CynacHun BHyrpimmn ctokhbhuh phhok opraHinHHx npogyKTiB b yKpaiHi y 2015 po^ 3pic go 17 MgH. eBpo a6o 0.21% Big yciei npogyKqii. TaKHM hhhom MaeMO BigcTaBaHHa Big 3ageKgap0BaHux n0Ka3HHKiB Big 10-h go 50-h pa3. ToMy aKTyagbHHM 3aBgaHHaM e BHBHeHHa nepegyMOB h nepc-neKTHB BnpoBagKeHHa egeMenriB opraHiHHoro cigbcbKO-ro rocnogapcTBa i, 30KpeMa, opraHiHHoro 3eMgepo6cTBa y arponpoMHcgoBHH KOMngeKc.

OcHOBHi npннцнnн внpо6ннцтвa opramnHoi npogy-кцii Ta opraHinHoro 3eMgepo6cTBa cKepoBaHi Ha gocar-HeHHa MeTH, io nogarae y cTBopeHHi eK0g0riHH0 hhcto-ro внpо6ннцтвa y pocgHHHH^Bi h твapннннцтвi, y TOMy Hucgi nigrpuMyoHH 3gopoB'a TBapuH, Bupo6gao-hh npogyKqiro bhcokoi aKocTi.

nepegyMOBaMH po3BHTKy OCr e nonuT Ha npogyK-цio Ta HaaBHicTb cnpuaTguBux cigbcbKorocnogapcbKHx Ta eKogoriHHux yMOB. 3oKpeMa, 3aK0H yKpaiHu «npo внpо6ннцтво Ta o6ir opraHiHHOi cigbcbKorocnogapcbKoi npogyKqii Ta cupoBHHH» nepeg6anae HaaBHicTb «Kpure-piiB o^hkh npugaTHocri cigbcbKorocnogapcbKux yrigb gga BHpo6HH^Ba opraHiHHOi npogyKqii (cupoBHHu)» (p03gig 3 ct.14, n.13). y po6oTax (Kobets', 2004; Makarenko and Podzerey, 2015) BHBHeHO npugaTHicTb TepuTopii yKpaiHu gga Bupo6HH^Ba opraHiHHOi npogy-кцii i BKa3aH0, io 6igbmicTb TepuTopii .HbBiBcbKOi o6ga-cTi e npugarHOO gga Bupo6HH^Ba opraHiHHOi npogyK-цii, a 0T5Ke 06'eKTHBHi reorpa^iffli nepegyMOBH Ha gga p03BHTKy OCr icHyoTb. 3rigH0 gaHHx nepmoi po6oth, 06MeKeH0 npugaTHHMH e gBa BeguKux panoHu: y ^mpi Ta Ha niBgeHHOMy 3axogi o6gacTi, 3rigH0 gaHux gpyroi po6oth gpyruH panoH y nepegKapnarri Bigcyrain, npoTe BugigeHO panoHH niBgeHHime ^mpy (MuKogaiB), 3axig o6gacTi (^BopiB) Ta niBHiH (^epBOHorpag), y aKocTi

TepuTopin, b MeKax aKHx p03Tam0BaHi He6e3neHHi 06'eKTH, io MOKyTb HeraTHBHO BnguBaru Ha cigbcbKO-rocnogapcbKi yrigga. nopiBHMMHH цi TepuTopii i3 3ara-gbHOM ngoigeio c. r. yrigb o6gacri 6aHHM0, ^0 6igb-micTb TepuTopii npugaTHa gga po3BHTKy OCr. 3arag0M, aKio nopiBHaTH opraHiHHe h Tpagu^HHe 3eMgep06cTB0, to nepme e 6igbm BHMorguBe go goTpuMaHHa TexHogo-rii, cTaHy rpyHTiB Ta o6MeKeHe y npogyKqii, io OTpu-MyeMO.

KJ.. '

wP T * Vy

i\ WW

V, ',

hxibcwk t»

PHC. 2 TepHTopii ^tBiBCbKoi oß^acTi, npHgaTHi Ta oÖMe^eHO npngaTHi g^H po3BHTKy opram^Horo 3eM-^epoßcTBa 3a [8] Ta [9].

P03rgaHeM0 nuTaHHa eKOHOMiHHOi go^gbHocri ne-pexogy Ha OCr. npogyKTHBHicTb opraHiHHoro 3eMge-po6cTBa e 3a3BHHan Ha 15-20% HHKHa i3 p03paxyHKy Ha oguHHuo nociBHux ngoi, a ^Ha Ha ii npogyKqio BHia: y po3BHHeHHx 3axigHHx KpaiHax - Ha 57-100%, y pi3HHx KpaiHax cBiTy iHogi y 3-5 pa3iB, io o6yM0Bgoe eKOHO-MiHHy e^eKTHBHicTb nepexogy 3 тpagнцiнноrо Ha opra-HiHHe cigbcbKe rocnogapcTBO.

Ha BHyTpimHbOMy puHKy npogyKqia OCr 3anMae Magy nознцio, He 3BaKaoHH Ha perygapHi iopiHHi BucTaBKH, apMapKH, ceMiHapu, npoMO^i toio, opraHi-зaцieo aKux 3anMaeTbca ®egepaцia, OKpeMi npegcTaB-hhkh MiHicrepcTBa arpapHOi nogiTHKH i npogoBogbcTBa, Ha HbBiBiHHi - Kgy6 opraHiHHoro 3eMgepo6cTBa Ta npegcTaBHHKH cneцiagiзовaннx arpapHHx nignpueMTB TOIO.

Ao ochobhhx npuHHH BigcTaBaHHa opraHiHHoi npo-gyKqii y cTpyKTypi npogyKTiB cnoKHBaHHa HacegeHHa yKpaiHu 3arag0M Ta HbBiBcbKOi o6gacTi 30KpeMa MOKHa 3aHucgHTH: He3ag0BigbHHH cоцiagbно-eкономiнннн cTaH HacegeHHa; HegocTaTHin po3bhtok puHKy opraHiHHoi npogyKqii, nonuT Ha npogyKTH OCr e eni30guHHHH, a He BHacgigoK c$0pM0BaH0r0 cnoco6y Kurra h xapnyBaHHa gocrarHbO mupoKux BepcTB HacegeHHa; BigcyTHicTb KOMngeKcHOi iH^opMaqinHO-peKgaMHoi KOMnaHii.

B yMOBax HbBiBcbKOi o6gacTi MOKHa cnogiBaTucb TaKOK Ha cHHepreTHHHHH e$eKT, n0B'a3aHHH i3 cnigbHHM po3bhtkom opraHiHHoro внpо6ннцтвa Ta TypHcTHHHOi ragy3i. Cgig OHiKiBaTH Ha inrepec BigBigyBaniB, KOTpi BiggaoTb nepeBary cigbcbKOMy Ta 3egeH0My Typu3My. TyT nepeBaru opraHiHHoro aгpовнpо6ннцтвa MOKHa c^opMyBaTH 3a TaKHMH HanpaMaMu: eKogoriHHi - MiHi-Mi3aaia BnguBy bhpo6hhhhx npоцeciв Ha goBKigga; cnpuaHHa 36epeKeHHO Ta BigHOBgeHHO 6i0pi3H0MaHirra b arpogaHgma^Tax; cnpuaHHa 36epeKeHHO Ta BigTBO-peHHO pogoHocTi rpyHTiB; o6epiraHHa Big 3a6pygHeHHa BogHHx pecypciB; eKOHOMiHHi - nocTynoBe 3pocTaHHa npupogHoi npogyKTHBHocTi arpоцeнозiв Ta rpyHTiB;

HayKOBHH bîchhk ÏÏHyBMET iMeHi C.3. IW^KOTO, 2016, T 18, № 4 (72)

3HH®eHHH bhpo6hhhhx BHTpaT 3aBgaKH BigMoBi Big 3acTocyBaHHH goporux xiMiKaTiB Ta 3MeHmeHHa eHepro-eMHocTi BHpo6HHnTBa; nigBH^eHHa KoHKypemocnpo-mo^hocT npogyKnii; coniagbHi - cTBopeHHa gogaTKoBux po6onHx Micnt y cigbCbKin MicneBocTi; cTBopeHHa hobhx nepcneKTHB gga Magux Ta cepegHix arpo^opMyBaHb, 36igbmeHHa ®HTTe3gaTHocri cigbcbKux rpoMag.

BlICIIOBK'll

nepegyMoBaMH po3BHTKy opramnHoro BHpo6HHnTBa y cigbCbKoMy rocnogapcTBi HbBiBCbKoi o6gacTi e: Heo6-xigHicTb BigTBopeHHH pogro^ocri rpyHTiB Ta 36epe®eHHa goBKigga; Heo6xigHicTb nignoMy piBHa ®HTTa cigb-CbKoro HacegeHHH h po3BHTKy cigbcbKHx Tepmopm; Heo6xigHicTb nigBH^eHHa e^eKTHBHocri Ta npu6yTKo-BocTi cigbcbKorocnogapcbKoro Bupo6HunTBa; Heo6xig-HicTb 3a6e3neneHHa cno^HBnoro puHKy 3gopoBow aKic-how npogyKniew; Heo6xigHicTb 3MinHeHHa eKcnopTHoro noTeHniagy Ta noginmeHHa iMig^y perioHy aK bhpo6hh-Ka BucoKoaKicHoi 3gopoBoi opramnHoi npogyKnii. Bnpo-Bag^eHHa opramnHoro cigbcbKoro rocnogapcTBa Mo^e 6yTH noBa3aHo i3 po3bhtkom cigbcbKoro Ta 3egeHoro Typu3My b perioHi.

nepcnexmuea nodanbwux docmdwenb. Po3noBcw-g^eHHa BiTHH3HHHoro Ta iHo3eMHoro gocBigy BegeHHa opramnHoro Bupo6HunTBa Ta npocyBaHHa opraHiHHoi npogyKnii' Ha phhok. ,3ga nonygaproanii B^HBaHHa op-raHinHHx npogyKTiB xapnyBaHHa Ta o3HanoMgeHHa no-TeHniHHHx cno^HBaniB 3 ix nepeBaraMH noTpi6He mupo-Ke BHKopucTaHHa Bcix BugiB 3aco6iB MacoBoi iH^opMa-

nii.

Bi6^iorpa$iHMi iIOCM. lainm

Derzhavna tsil'ova prohrama rozvytku ukrayins'koho sela na period do 2015 roku / Zatverdzheno postanovoyu Kabinetu Ministriv Ukrayiny vid 19 veresnya 2007 r. 1158 //http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1158-2007-%D0%BF (in Ukrainian). Federatsiya orhanichnoho rukhu Ukrayiny //

http://www.organic.com.ua/ (in Ukrainian). Holovne upravlinnya statystyky u L'vivs'kiy oblasti / [Elektronnyy resurs]. - Rezhym dostupu: http://database.ukrcensus.gov.ua (in Ukrainian).

Zakon Ukrayiny «Pro vyrobnytstvo ta obih orhanichnoyi sil's'kohospodars'koyi produktsiyi ta syrovyny» No 425-VII vid 03.09.2013 r. Uryadovyy kur"yer vid 17.10.2013 No 190. - (Zi zmin.) (in Ukrainian).

Nesterchuk, Ye.V., Nesterchuk, Ya.A. (2015). Orhanich-ne vyrobnytstvo yak skladova staloho rozvytku sil's'kohospodars'kykh pidpryyemstv. Zbirnyk naukovykh prats' Umans'koho natsional'noho universytetu sadivnytstva. 87(2), 83-89 (in Ukrainian).

Fesenko, A.M. (2015). Orhanichne vyrobnytstvo: yevropeys'ki i ukrayins'ki pidkhody. Visnyk Kharkivs'koho natsional'noho tekhnichnoho universytetu sil's'koho hospodarstva imeni Petra Vasylenka. (156), 243-250 (in Ukrainian).

Romanko, S.M. (2015). Aktual'ni pytannya zabezpechennya ekolohichnoyi bezpeky

sil's'kohospodars'koyi produktsiyi ta realizatsiyi zakonodavstva pro orhanichne vyrobnytstvo. Orhanichne vyrobnytstvo i prodovol'cha bezpeka : [zb. materialiv dop. uchasn. III Mizhnar. nauk.-prakt. konf.]. - Zhytomyr : Polissya, 186-194 (in Ukrainian).

Kobets', M.I. (2004). Orhanichne zemlerobstvo v konteksti staloho rozvytku. Proekt «Ahrarna polityka dlya lyuds'koho rozvytku», 22 // http://www.undp.org.ua/agro/pub/ua/P2004_01_051_ 04.pdf (in Ukrainian).

Makarenko, N.A., Podzerey, R.V. (2015). Naukovi osnovy otsinyuvannya stanu sil's'kohospodars'kykh terytoriy ta uhid' shchodo mozhlyvosti vedennya orhanichnoho vyrobnytstva. Naukovi dopovidi Nats. un-tu bioresursiv i pryrodokorystuvannya Ukrayiny. 4. - Rezhym dostupu: http://nd.nubip.edu.ua/ 2015_3/6.pdf

Shcho take orhanichne zemlerobstvo? / [Elektronnyy resurs]. - Rezhym dostupu: http://www.dachnik. org.ua/organichne-zemlerobstvo.html (in Ukrainian).

Organic-World.net [Elektronnyy resurs] / Organic-World global organic farming statistics and news. - Shvey-tsariya. : Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), 2000. - Veb-sayt. - Rezhym dostupu : http://www.organic-world.net. - Mova anhl. - data ostann'oho dostupu: 18.10.2016 (in Ukrainian).

Cmammn nadiumm do peda^iï 10.10.2016

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.