Фмттщвтмт
УДК: 615.322
ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ ЛЕКАРСТВЕННОГО РАСТЕНИЯ
РОЗМАРИН doi: 10.24412/cl-34438-2024-1-184-199.
КАРОМАТОВ ИНОМДЖОН ДЖУРАЕВИЧ
руководитель медицинского центра «Магия здоровья», ассистент кафедры народной медицины и профессиональных болезней Бухарского государственного медицинского института. Город Бухара. Республика Узбекистан. ORCID ID 0000-0002-2162-9823 БАЙМУРАДОВ РАДЖАБ САЙФИТДИНОВИЧ доцент кафедры спортивной деятельности Бухарского государственного Университета. Город Бухара.
Республика Узбекистан. ORCID ID 0000-0002-2650-7921
САФАРОВА МАСТУРА ТУЛКИНОВНА студентка Бухарского государственного университета. Город Бухара Республики Узбекистан.
ORCID ID 0009-0008-7863-0340 АННОТАЦИЯ
Rosmarinus officinalis - вид полукустарниковых и кустарниковых вечнозелёных растений рода Розмарин (Rosmarinus) семейства Яснотковые (Lamiaceae). Растение широко используется как пряность, в пищевой промышленности, косметологии, медицине. Листья Rosmarinus officinalis содержат терпены - кетоурсен, и аристолон. Также выделены оффицинотерпеноиды Ax, A2, B, C и D, (1S, 4S, 5Э)-5-экзогидрокамфорный 5-O-в-D-глюкопиранозид, изо-росманол, росманол, 7-метоксиросманол, эпиросманол, урсоловая
кислота, микромерная кислота, олеаноловая кислота, нига-ихигозид Fb глюкозиловый торментат и астерюннанозид В. Эфирное масло розмарина, выделенное из веточек, почек и листьев розмарина содержит (+) - a-пинен, 1,8-цинеол, (+) -вербенон, (-) -борнеол, (-) -камфор и рацемический лимонен. В марокканский народной медицине листья розмарина используют при лечении почечных заболеваний, инсомний. Розмарин в индийской народной медицине применяется в качестве спазмолитика при почечных коликах и дисменорее, при лечении респираторных расстройств и для стимуляции роста волос. В болгарской народной медицине розмарин применяют при кожных заболеваниях, выпадении волос и стимулирующее и улучшающее память средство. Научные исследования выявили противовоспалительные, антиоксидантные, антимикробные, антипролифера-тивные, противоопухолевые и другие свойства розмарина.
Ключевые слова: розмарин, химический состав розмарина, Rosmarinus officinalis, розмарин в народной медицине.
CHEMICAL COMPOSITION OF ROSEMARY MEDICINAL PLANT
KAROMATOVINOMJON DZHURAEVICH
Head of the Medical Center "Health Magic, " Assistant of the Department of Folk Medicine and Professional Diseases of the Bukhara State Medical Institute. City of Bukhara. Republic of
Uzbekistan. ORCID ID 0000-0002-2162-9823. BAYMURADOVRAJAB SAYFITDINOVICH Associate Professor of the Department of Sports Activities, Bukhara State University. City of Bukhara. Republic of Uzbekistan. ORCID ID 0000-0002-2650-7921 SAFAROVA MASTURA TULKINOVNA student of Bukhara State University. City of Bukhara
of the Republic of Uzbekistan. ORCID ID 0009-0008-7863-0340
ABSTRACT
Rosmarinus officinalis is a species of shrub and shrub evergreen plants of the genus Rosmarinus of the family Lamiaceae. The plant is widely used as a spice, in the food industry, cosmetology, medicine. The leaves of Rosmarinus officinalis contain terpenes - ketoursen, and aristolone. Officinoterpenoids A^ A2, B, C and D, (1S,4S,5S) -5-exohydrocamphor 5-O- в -D-glucopyranoside, isorosmanol, rosmanol, 7-methoxyrosmanol, epirosmanol, ursolic acid, micromeric acid, oleanolic acid, niga are also isolated ichigoside Fb glucosyl tormentate and asterunnanoside B. Rosemary essential oil isolated from rosemary sprigs, buds and leaves contains (+) - a -pinene, 1,8-cineol, (+) -verbenone, (-) -borneol, (-) -camphor and racemic limonene. In Moroccan folk medicine, rosemary leaves are used in the treatment of renal diseases, insomnia. Rosemary in Indian folk medicine is used as an antispasmodic in renal colic and dysmenorrhea, in the treatment of respiratory disorders and to stimulate hair growth. In Bulgarian folk medicine, rosemary is used for skin diseases, hair loss and a memory stimulating and improving agent. Scientific studies have revealed anti-inflammatory, antioxidant, antimicrobial, antiproliferative, antitumor and other properties of rosemary.
Keywords: rosemary, chemical composition of rosemary, Rosmarinus officinalis, rosemary in folk medicine
РОЗМАРИН ДОРИВОР УСИМЛИГИНИНГ КИМЁВИЙ ТАРКИБИ
КАРОМАТОВ ИНОМДЖОН ДЖУРАЕВИЧ
«Магия здоровья» тиббий маркази бошлиги, халц табобати ва касб касалликлари кафедраси ассистенти, Бухоро давлат тиббиёт институти, Бухоро ш., Узбеки^он
Республикаси ORCID ID 0000-0002-2162-9823
Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь-февраль (66) 2024
БАЙМУРAДОВ РАДЖАБ САЙФИТДИНОВИЧ
Спорт фаолияти кафедраси доценти, Бухоро давлат университети. Бухоро ш., Узбекистон Республикаси
ORCID ID 0000-0002-2650-7921 САФАРОВА МАСТУРА ТУЛКИНОВНА Талаба, Бухоро давлат университети, Бухоро ш., Узбекистон Республикаси ORCID ID 0009-0008-7863-0340
АННОТАЦИЯ
Rosmarinus officinalis -Lamiaceae оиласи Розмарин (Rosmarinus) турига мансуб доимий яшил бута ва ярим буталарга кирувчи усимлик. У саноат, косметология ва тиббиётда кенг равишда цулланилади. Rosmarinus officinalis нинг барглари терпенлар - кетоурсен ва аристолонни сацлайди. Шунингдек Ab A2, B, C ва D оффицинотерпеноидлар, (1S,4S,5S)-5-экзогидрокам-форали 5-O-в-D-глюкопиранозид, изоросманол, росманол, 7-метоксиросманол, эпиросманол, урсолик кислотаси, микромер кислотаси, олеанол кислотаси, Ft нигаихигозиди, глюкозилли торментат ва В астерюннанозид топилган. Розмариннинг шохлари, тугунлари ва баргларидан олинган эфир мойи (+) - а-пинен, 1,8-цинеол, (+) -вербенон, (-) -борнеол, (-) -камфор и рацемик лимонен сацлайди. Марокаш халц табобатида розмарин барглари буйрак касалликлари, уйцусизликларни даволашда цулланилади. Хинд халц табобатида розмарин спазмолитик сифатида буйрак спазмларида, дисменореяда, респиратор касалликларни даволашда ва соч усишини стимуллашда ишлатилади. Болгар халц табобатида розмарин тери касалликларида, соч тукилишида, хотирани яхшилашда ишлатилган. Илмий тадцицотлар розмариннинг яллиг-ланишга царши, антиоксидант, микробларга царши, антипроли-фератив, усмаларга царши ва бошца хусусиятларини аницлаган.
Калит сузлар: розмарин, розмариннинг кимёвий таркиби, Rosmarinus officinalis, хал; табобатида розмарин
Rosmarinus officinalis - -
(Rosmarinus -
Lamiaceae).
(
[4].
Химический состав.
-37,7%), 1,8- -29,3%), (+) - -16,9%), (-)
-6,9%), (-) - -
-4,4%) [31; 33; 24; 40; 32; 23; 39; 9]. Rosmarinus officinalis -
B, C D, (1S,4S,5S)-5- -O- -D-
A1 A2,
Fi [45].
-8,13- -11,12- - (20,6 -8,13- -11,12- [16; 25].
-O- -D-
D-
O-
[3].
-O- (E) -
-O- -O-
[41].
-O- (E) -O- (E)
- -D--O-[12]. -7-
-312,16,20 (30) --28- -12-
[6; 42].
Rosmarinus officinalis - 3 -28- -12,17,19,21
-28- -12,20 (30) - -3- -28- -
-3 - -28- -17,19,21- -3-
-3- [48], -
-) - [43].
Fe [2]. Rosmarinus officinalis
- -12- -20, 28- -12- -20, 28- - -11, 13 (18) - -20, 28- [47].
[27].
[5].
[34].
III IV
[35]. [14; 30].
[10].
[1].
[21; 28; 29; 11; 17]. -о- -3,4-
[20; 44].
GI
т vivo [46].
РН
Lactobacillus johnsonii
[13].
[22].
C 20H28O4 Rosmarinus officinalis L
[18].
- [19].
[36].
[8].
[37].
[38].
Список литературы:
1.
2.
Rosmarinus officinalis L.),
2017.
-588. DOI 10.19163/2307-9266-2017-5-6-581-588.
EDN YLMGWN.
фММаШФЯЩЯ
95
(Rosmarinus officinalis L
2018. -204. DOI
10.25684/NBG.scbook.146.2018.32. EDN XRCBNZ.
4.
Rosmarinun Officinalis L Life Sciences and Agriculture. 2020. 111. DOI 10.24411/2181-0761/2020-10059. EDN VBPBMQ.
5.
Rosmarinus officinalis L.),
2015. -15. -3332. EDN TSNLTJ.
6.
Rosmarinus officinalis L
2018. -207.
DOI 10.14258/jcprm.2018033733. EDN YABUXZ.
7.
A., Saguem S., Mateos R. Bioavailability and nutrikinetics of rosemary tea phenolic compounds in humans. //Food Res. Int. 2021 Jan; 139: 109815. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109815.
8.
Bioavailability and metabolism of rosemary infusion polyphenols using Caco-2 and HepG2 cell model systems. //J. Sci. Food Agric. 2018 Aug; 98(10): 3741-3751. doi: 10.1002/jsfa.8886.
9. Alibeili Kh., Sadygov T., Abbasov Ja. Use of Essential Oil Rosmarinus officinalis L. in Industry // Bulletin of Science and Practice. 2023. Vol. 9, No. 3. P. 59-62. DOI 10.33619/2414-2948/88/05. EDN KZBWVJ.
10. al-Sereiti M.R., Abu-Amer K.M., Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis Linn.) and its therapeutic potentials. //Indian. J. Exp. Biol. 1999 Feb; 37(2): 124-130.
11. Andrade J.M., Faustino C., Garcia C., Ladeiras D., Reis C.P., Rijo P. Rosmarinus officinalis L.: an update review of its phytochemistry and biological activity. //Future Sci. OA. 2018 Feb 1; 4(4): FSO283. doi: 10.4155/fsoa-2017-0124.
12. Bai N., He K., Roller M., Lai C.S., Shao X., Pan M.H., Ho C.T. Flavonoids and phenolic compounds from Rosmarinus officinalis. //J. Agric. Food Chem. 2010 May 12; 58(9): 5363-5367. doi: 10.1021/jf100332w.
13. Bel- -Zoerkler N., Nagy K., Raab T., Hansen C.E. Hydrolysis of rosmarinic acid from rosemary extract with esterases and Lactobacillus johnsonii in vitro and in a gastrointestinal model. //J. Agric. Food Chem. 2009 Sep 9; 57(17): 7700-7705. doi: 10.1021/jf9014262.
14. Beniaich G., Salim R., Ech-Chihbi E., El-Hajjaji F., Rais Z., Abdellaoui A., Taleb M. Ethnobotanical survey about medicinal plants used in traditional treatment of insomnia, asthenia, and oral and gum infections in the region Fez-Meknes, Morocco. //Environ. Sci. Pollut. Res. Int. 2022 Jan; 29(1): 133-145. doi: 10.1007/s11356-021-14439-8.
15. - - -- - -Carretero A.
Rosmarinus officinalis leaves as a natural source of bioactive compounds. //Int. J. Mol. Sci. 2014 Nov 10; 15(11): 20585-20606. doi: 10.3390/ijms151120585.
16. Cantrell C.L., Richheimer S.L., Nicholas G.M., Schmidt B.K., Bailey D.T. seco-Hinokiol, a new abietane diterpenoid from Rosmarinus officinalis. //J. Nat. Prod. 2005 Jan; 68(1): 98-100. doi: 10.1021/np040154i.
17. de Oliveira J.R., Camargo S.E.A., de Oliveira L.D. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. //J. Biomed. Sci. 2019 Jan 9; 26(1): 5. doi: 10.1186/s12929-019-0499-8.
18. de Oliveira M.R., Peres A., Ferreira G.C., Schuck P.F., Gama C.S., Bosco S.M.D. Carnosic Acid Protects Mitochondria of Human Neuroblastoma SH-SY5Y Cells Exposed to Paraquat Through Activation of the Nrf2/HO-1Axis. //Mol. Neurobiol. 2017 Oct; 54(8): 5961-5972. doi: 10.1007/s12035-016-0100-3.
19.
Absorption, distribution and elimination of carnosic acid, a natural antioxidant from Rosmarinus officinalis, in rats. //Plant. Foods Hum. Nutr. 2011 Jun; 66(2): 196-202. doi: 10.1007/s11130-011-0233-5.
20.
Tavares D.C. Protective effect of rosmarinic acid on V79 cells evaluated by the micronucleus and comet assays. //J. Appl. Toxicol. 2010 Apr; 30(3): 254-259. doi: 10.1002/jat.1491.
21. Hassani F.V., Shirani K., Hosseinzadeh H. Rosemary (Rosmarinus officinalis) as a potential therapeutic plant in metabolic syndrome: a review. //Naunyn. Schmiedebergs Arch. Pharmacol. 2016 Sep; 389(9): 931-949. doi: 10.1007/s00210-016-1256-0.
22. Hsieh C.L., Peng C.H., Chyau C.C., Lin Y.C., Wang H.E., Peng R.Y. Low-density lipoprotein, collagen, and thrombin models reveal that Rosemarinus officinalis L. exhibits potent antiglycative effects. //J. Agric. Food Chem. 2007 Apr 18; 55(8): 2884-2891. doi: 10.1021/jf0631833.
23. Hussain A.I., Anwar F., Chatha S.A., Jabbar A., Mahboob S., Nigam P.S. Rosmarinus officinalis essential oil: antiproliferative, antioxidant and antibacterial activities. //Braz. J. Microbiol. 2010 Oct; 41(4): 1070-1078. doi: 10.1590/S1517-838220100004000027.
24.
variations in the composition of the essential oils of rosemary (Rosmarinus officinalis, Lamiaceae). //Nat. Prod. Commun. 2013 Jan; 8(1): 131-134.
25. Mahmoud A.A., Al-Shihry S.S., Son B.W. Diterpenoid quinones from rosemary (Rosmarinus officinalis L.). //Phytochemistry. 2005 Jul; 66(14): 1685-1690. doi: 10.1016/j.phytochem.2005.04.041.
26. Marrelli M., Cristaldi B., Menichini F., Conforti F. Inhibitory effects of wild dietary plants on lipid peroxidation and on the proliferation of human cancer cells. //Food Chem. Toxicol. 2015 Dec; 86: 16-24. doi: 10.1016/j.fct.2015.09.011.
27. Mena P., Cirlini M., Tassotti M., Herrlinger K.A., Dall'Asta C., Del Rio D. Phytochemical Profiling of Flavonoids, Phenolic Acids, Terpenoids, and Volatile Fraction of a Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) Extract. //Molecules. 2016 Nov 19; 21(11): 1576. doi: 10.3390/molecules21111576.
28. Neves J.A., Neves J.A., Oliveira R.C.M. Pharmacological and biotechnological advances with Rosmarinus officinalis L. //Expert Opin. Ther. Pat. 2018 May; 28(5): 399-413. doi: 10.1080/13543776.2018.1459570.
29. Nieto G., Ros G., Castillo J. Antioxidant and Antimicrobial Properties of Rosemary (Rosmarinus officinalis, L.): A Review. //Medicines (Basel). 2018 Sep 4; 5(3): 98. doi: 10.3390/medicines5030098.4
30. Noureddine B., Mostafa E., Mandal S.C. Ethnobotanical, pharmacological, phytochemical, and clinical investigations on Moroccan medicinal plants traditionally used for the management of renal dysfunctions. //J. Ethnopharmacol. 2022 Jun 28; 292: 115178. doi: 10.1016/j.jep.2022.115178.
31. Okamura N., Haraguchi H., Hashimoto K., Yagi A. Flavonoids in Rosmarinus officinalis leaves. //Phytochemistry. 1994 Nov; 37(5): 14631466. doi: 10.1016/s0031 -9422(00)90434-5.
32. Olah N.K., Benedec D., Socaci S., Toma C.C., Filip L., Morgovan C., Hanganu D. Terpenic profile of different Rosmarinus officinalis extracts. //Pak. J. Pharm. Sci. 2017 Jul; 30(4(Suppl.)): 1439-1443.
33. Ozcan M.M., Chalchat J.C. Chemical composition and antifungal activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) oil from Turkey. //Int. J. Food Sci. Nutr. 2008 Nov-Dec; 59(7-8): 691-698. doi: 10.1080/09637480701777944.
34. -Mendoza M.B., Llorens-Escobar L., Vanegas-Espinoza
characterization of leaves and calli extracts of Rosmarinus officinalis by UHPLC-MS. //Electrophoresis. 2020 Oct; 41(20): 1776-1783. doi: 10.1002/elps.201900152.
35. - - -
- - -Carretero A.,
Bermejo M., Micol V. Evaluation of the intestinal permeability of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract polyphenols and terpenoids in Caco-2 cell monolayers. //PLoS One. 2017 Feb 24; 12(2): e0172063. doi: 10.1371/journal.pone.0172063.
36. Rezaie T., McKercher S.R., Kosaka K., Seki M., Wheeler L., Viswanath V., Chun T., Joshi R., Valencia M., Sasaki S., Tozawa T., Satoh T., Lipton S.A. Protective effect of carnosic acid, a pro-electrophilic compound, in models of oxidative stress and light-induced retinal degeneration. //Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2012 Nov 27; 53(12): 78477854. doi: 10.1167/iovs.12-10793.
37. -
-Conesa M.T. Bioavailability of the major bioactive diterpenoids in a rosemary extract: metabolic profile in the intestine, liver, plasma, and brain of Zucker rats. //Mol. Nutr. Food Res. 2013 Oct; 57(10): 1834-1846. doi: 10.1002/mnfr.201300052.
38. Romo- -
- -Conesa
M.T. A rosemary extract enriched in carnosic acid improves circulating adipocytokines and modulates key metabolic sensors in lean Zucker rats: Critical and contrasting differences in the obese genotype. //Mol. Nutr. Food Res. 2014 May; 58(5): 942-953. doi: 10.1002/mnfr.201300524.
39. Santos Rodrigues A.P., Faria E. Souza B.S., Alves Barros A.S., de Oliveira Carvalho H., Lobato Duarte J., Leticia Elizandra Boettger M., Barbosa R., Maciel Ferreira A., Maciel Ferreira I., Fernandes C.P., Cesar Matias Pereira A., Tavares Carvalho J.C. The effects of Rosmarinus officinalis L. essential oil and its nanoemulsion on dyslipidemic Wistar rats. //J. Appl. Biomed. 2020 Dec; 18(4): 126-135. doi: 10.32725/jab.2020.016.
40. Satyal P., Jones T.H., Lopez E.M., McFeeters R.L., Ali N.A., Mansi I., Al-Kaf A.G., Setzer W.N. Chemotypic Characterization and Biological Activity of Rosmarinus officinalis. //Foods. 2017 Mar 5; 6(3): 20. doi: 10.3390/foods6030020.
41. Sharma Y., Velamuri R., Fagan J., Schaefer J. Full-Spectrum Analysis of Bioactive Compounds in Rosemary (Rosmarinus officinalis L.) as Influenced by Different Extraction Methods. //Molecules. 2020 Oct 9; 25(20): 4599. doi: 10.3390/molecules25204599.
42. Shen X., Zhou M., Zhu X., Zhang J., Xu J., Jiang W. Chemical composition and antioxidant activity of petroleum ether fraction
of Rosmarinus officinalis. //Heliyon. 2023 Oct 20; 9(11): e21316. doi: 10.1016/j.heliyon.2023.e21316.
43. Shrestha S., Song Y.W., Kim H., Lee D.S., Cho S.K. Sageone, a diterpene from Rosmarinus officinalis, synergizes with cisplatin cytotoxicity in SNU-1 human gastric cancer cells. //Phytomedicine. 2016 Dec 1; 23(13): 1671-1679. doi: 10.1016/j.phymed.2016.09.008.
44. Swamy M.K., Sinniah U.R., Ghasemzadeh A. Anticancer potential of rosmarinic acid and its improved production through biotechnological interventions and functional genomics. //Appl. Microbiol. Biotechnol. 2018 Sep; 102(18): 7775-7793. doi: 10.1007/s00253-018-9223-y.
45. Zhang Y., Adelakun T.A., Qu L., Li X., Li J., Han L., Wang T. New terpenoid glycosides obtained from Rosmarinus officinalis L. aerial parts. //Fitoterapia. 2014 Dec; 99: 78-85. doi: 10.1016/j.fitote.2014.09.004.
46. Zhang Y., Chen X., Yang L., Zu Y., Lu Q. Effects of rosmarinic acid on liver and kidney antioxidant enzymes, lipid peroxidation and tissue ultrastructure in aging mice. //Food Funct. 2015 Mar; 6(3): 927-931. doi: 10.1039/c4fo01051e.
47. Zhong X.J., Zhou N., Wang X., Li J.J., Ma H., Jiao Y., Xu J.H., Lin P.C., Shang X.Y. Three new ursane-type triterpenoids from Rosmarinus officinalis and their biological activities. //Chin. J. Nat. Med. 2022 Feb; 20(2): 155-160. doi: 10.1016/S1875-5364(21)60103-6.
48. Zhou N., Wang Z.Y., Wu Y., Zhong X.J., Wang X., Li J.J., Shang X.Y. Norursane-type triterpenoids from Rosmarinus officinalis and their anti-inflammatory activity evaluation. //Fitoterapia. 2021 Sep; 153: 104982. doi: 10.1016/j.fitote.2021. 104982.