Научная статья на тему 'Перспективы использования пробиотических кормовых добавок в питании свиней'

Перспективы использования пробиотических кормовых добавок в питании свиней Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
173
51
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ПРОБіОТИКИ / PROBIOTICS / ПРОЦЕСИ ТРАВЛЕННЯ / КОРМОВІ ДОБАВКИ / FOOD SUPPLEMENTS / РАЦіОН / DIET / ЖИВЛЕННЯ / ПОЖИВНіСТЬ / ЗАСВОЮВАНіСТЬ / ПРОБИОТИКИ / ПРОЦЕССЫ ПИЩЕВАРЕНИЯ / DIGESTIVE PROCESSES / КОРМОВЫЕ ДОБАВКИ / РАЦИОН / ПИТАНИЕ / NUTRITION / ПИТАТЕЛЬНОСТЬ / УСВОЯЕМОСТЬ / DIGESTIBILITY / NUTRITIONAL VALUE

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Пивторак Я.И., Богдан И.М.

В статье приведена характеристика пробиотических кормовых добавок, их классификация, общие свойства и требования как к средствам профилактики и оздоровления сельскохозяйственных животных. Пробиотические кормовые добавки это важные микроорганизмы, которые могут положительно влиять при естественном способе введения в рацион на физиологические, биохимические и иммунные реакции организма хозяина через стабилизацию и оптимизацию функции микрофлоры [4,5,6]. В последние годы появилась огромное количество пробиотических кормовых добавок и научных публикаций, характеризующих их использование в питании животных и птиц. Критический анализ имеющихся литературных данных о влиянии пробиотиков на организм довольно обширный, поскольку существующая информация достаточно разносторонная и содержит противоречивые данные. К таким пробиотическим кормовым добавкам, которые появились на рынке сбыта многих стран следует отнести: «ПРОГАЛплв», «ПРОПИГплв», «ПРОПУОЛплв» Словацкого производства. Эти биологические кормовые добавки, содержащие пробиотические штаммы микроорганизмов и компоненты природного происхождения с антибактериальным действием на патогенные и условно-патогенные микроорганизмы [1, 2, 3, 7] и предназначены, как для животных, так и для птицы.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

PERSPECTIVES OF PROBIOTIC FEED ADDITIVES IN THE DIET PIGS

In this paper the characteristics of probiotic feed additives, their classification, general properties and requirements as to the means of prevention and rehabilitation of farm animals. Probiotic feed additives is important microorganisms that can have a positive impact in the natural way of introduction to the diet on the physiological, biochemical and immune response of the host organism through stabilization and optimization functions microflora [4, 5, 6]. In recent years appeared a huge number of probiotic feed additives and publications describing their use in feeding animals and birds. A critical analysis of available literature data on the effect of probiotics on the body is quite extensive, because available information is quite versatile and contains conflicting data. These probiotic feed additives, which appeared on the market in our country are: «PROHALplv», «PROPIHplv», «PROPUOLplv» Slovak production. These biological feed additives containing about biotic components of microorganisms and naturally occurring antibacterial action of pathogenic and opportunistic microorganisms [1, 2, 3, 7] and designed for both animals and poultry.

Текст научной работы на тему «Перспективы использования пробиотических кормовых добавок в питании свиней»

Всеукрашсько! науково-практично! конференцп з м1жнародною участю 15 -16 травня 2014 року - Тернопшь: Крок, 2014. - С. 285-288.

2. Ветеринарне акушерство, гшеколопя та бютехнолопя вщтворення тварин з основами андрологп : тдручник / [Яблонський В. А., Хомин С. П., Калиновський Г. М. та ш.]. - 3-те вид. переробл. та доповн. - Вшниця: Нова Кн., 2011. - 608 с. - Б1блюгр.: с. 598-600.

3. Губський Ю. I. Бюоргашчна х1м1я / Губський Ю. I. — Вшниця: Нова книга, 2005. - 464 с.

4. Методы ветеринарной клинической лабораторной д1агностики: Справочник / Под ред. И. П. Кондрахина. - М.: - Колос, 2004 - 520 с.

5. Брицке М. Э. Атомно-абсорбционный спектрохимический анализ / Брицке М. Э. - М.: Химия, 1980. - 222 с.

6. Лакин Г. Ф. Биометрия: Учебное пособие для биологических специальностей вузов / Лакин Г. Ф. - 4-е изд., перераб. и доп. - М.: Высшая школа, 1990. - 352 с.

Стаття надшшла до редакци 4.03.2015

УДК 636.085.54:636.4

Швторак Я. I., д. с.-г. н., професор, Богдан I. М., асшрант®

Льв1вський нащоналънийумверситет еетеринарног медицины та б1отехнолог1й гменг С. 3. Ржицького, м. Лъеге, Украгна

ПЕРСПЕКТИВЫ ВИКОРИСТАННЯ ПРОБЮТИЧНИХ КОРМОВИХ ДОБАВОК В ЖИВЛЕНН1СВИНЕЙ

У статт1 наведена характеристика проб1отичних кормоеих добавок, гх класиф1кац1я, загалъш властивост1 та вимоги як до засоб1в профилактики г оздоровления сыъсъкогосподарсъких тварин.

Проб1отичт кормов! добавки - це важлив1 мтрооргатзми, якг можутъ позитивно впливати при природному способ/ введения у рац1ои на ф1з1олог1чт, бюх1м1чт та гмунт реакцп организму господаря через стабтзащю / оптим1зац1ю функцИ'мтрофлори [4, 5, 6].

В остант роки появилася величезна кшъюстъ проб1отичних кормоеих добавок / наукових публ1кац1й, що характеризуютъ гх використання в живлент тварин та птах1в. Критичний анал1з наявних л1тературних даних про вплив проб1отиюв на оргатзм е довол1 обширний, оскыъки наявна тформащя е доситъ р1зноб1чною та м1ститъ суперечлив1 дам.

До таких проб1отичних кормоеих добавок, якг пояеилися на ринку нашог крагни, належать: «ПРОГАЛплв», «ПРОШГплв», «ПРОПУОЛплв» словацъкого виробництва. Ц1 б1олог1чш кормов! добавки, м1стятъ проб1отичм штами м1крооргашзм1в г компоненти природного походження з антибактер1альною д1ею на патогент та умовно-патогент мтрооргатзми [1, 2, 3, 7] / призначет, як для тварин, так / для птищ.

Ключовг слова: проб1отики, процеси травления, кормов! добавки, рац1он, живлення, поживтстъ, засвоювашстъ.

© Швторак Я. I., Богдан I. М., 2015

151

УДК: 636.085.54:636.4

Пивторак Я. И., Богдан И. М.

Львовский националъныйуниеерситет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого, г. Львов, Украина

ПЕРСПЕКТИВЫ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ПРОБИОТИЧЕСКИХ КОРМОВЫХ ДОБАВОК В ПИТАНИИ СВИНЕЙ

В статье приведена характеристика пробиотических кормовых добавок, их классификация, общие свойства и требования как к средствам профилактики и оздоровления сельскохозяйственных животных.

Пробиотические кормовые добавки - это важные микроорганизмы, которые могут положительно влиять при естественном способе введения в рацион на физиологические, биохимические и иммунные реакции организма хозяина через стабилизацию и оптимизацию функции микрофлоры [4,5,6].

В последние годы появилась огромное количество пробиотических кормовых добавок и научных публикаций, характеризующих их использование в питании животных и птиц. Критический анализ имеющихся литературных данных о влиянии пробиотиков на организм довольно обширный, поскольку существующая информация достаточноразносторонная и содержит противоречивые данные.

К таким пробиотическим кормовым добавкам, которые появились на рынке сбыта многих стран следует отнести: «ПРОГАЛплв», «ПРОПИГплв», «ПРОПУОЛплв» Словацкого производства. Эти биологические кормовые добавки, содержащие пробиотические штаммы микроорганизмов и компоненты природного происхождения с антибактериальным действием на патогенные и условно-патогенные микроорганизмы [1, 2, 3, 7] и предназначены, как для животных, так и для птицы.

Ключевые слова: пробиотики, процессы пищеварения, кормовые добавки, рацион, питание, питательность, усвояемость.

UDC 636.085.54:636.4

Pivtorak J. I., Bogdan I. M.

Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S. Z. Gzhytskiy, Ukraine

PERSPECTIVES OF PROBIOTIC FEED ADDITIVES IN THE DIET PIGS

In this paper the characteristics of probiotic feed additives, their classification, general properties and requirements as to the means of prevention and rehabilitation of farm animals.

Probiotic feed additives - is important microorganisms that can have a positive impact in the natural way of introduction to the diet on the physiological, biochemical and immune response of the host organism through stabilization and optimization functions microflora [4, 5, 6].

In recent years appeared a huge number of probiotic feed additives and publications describing their use in feeding animals and birds. A critical analysis of available literature data on the effect of probiotics on the body is quite extensive, because available information is quite versatile and contains conflicting data.

These probiotic feed additives, which appeared on the market in our country are: «PROHALplv», «PROPIHplv», «PROPUOLplv» Slovak production. These biological

152

feed additives containing about biotic components of microorganisms and naturally occurring antibacterial action of pathogenic and opportunistic microorganisms [1, 2, 3, 7] and designed for both animals and poultry.

Key words: probiotics, digestive processes, food supplements, diet, nutrition, nutritional value, digestibility.

Вступ. Одним i3 актуальных напрямюв шдвищення ефективносп розщеплення та засвоення поживних речовин корм1в оргашзмом тварин i i'x продуктивности е додаткове введения в структуру рацюшв кормових добавок природно! субстанцп, яю внаслщок стабшзацп внутршнього середовища i шдтримки росту ф1зюлопчно! мшрофлори позитивно впливають на процеси травления i використання поживних речовин корм1в. До одше! i3 таких вщноситься кормова добавка «ПРОШГплв» виробництва 1нтернешнл Пробютик Компаш, Словаччина, яка отримала техшчш умови i дозвш на використання в Украш.

Тому, ми поставили перед собою мету дослщити продуктивну дда пробютично! кормово! добавки «ПРОШГплв» в склад! рацюну поросних свиноматок.

Матер1ал i методи дослщжень. В основу дослщжень покладено завдання оптим1зацп процесу год1вл1 за рахунок використання в склад! рацюну поросних свиноматок кормово! добавки «ПРОШГплв» на фош концентратного типу год1вл1 тварин. Науково-виробничий дослщ проводився на чотирьох трупах поросних свиноматок в умовах СВК «Правда» Дубенського району Р1вненсько1 обласп за схемою, наведеною у таблиц! 1.

Таблиця 1

Схема науково-виробничого дослщу, тривалкть 114 д1б_

Групи шдцослщних тварин КШЬШСТЬ тварин у rpyni, гол. Загальна структура рацюну залежно вщ перюду вирощування, %

1 (контрольна) 10 ОР (основний рацюн) - дерть зерна, % (ячменю-20, пшениц! - 20, кукурудзи - 35, макуха соева - 19, молоко збиране сухе - 5), др1ждж1 кормов! - 1, премжс)

2 (дослвдна) 10 ОР - + «ПРОШГплв» - 2 гр. на гол./добу)

3 (дослвдна) 10 ОР + «ПРОП1Гплв» - 4 гр. на гол./добу

4 (дослвдна) 10 ОР + «ПРОШГплв» - 6 гр. на гол./добу

Примака: *премжс: мшерально-виамшний

Результати дослщжень. Пожившсть основного рацюну та фактичне споживання корм1в за перюд дослщу наведено у таблиц! 2.

Анал1з загально! оцшки витрат корм1в показав, що потреба в енергп I поживних речовинах у свиноматок першого перюду поросносп ютотно не вщр!зняеться вщ потреби холостих свиноматок [8, 9]. Варто вщмггити, що пщдослщш тварини упродовж першого перюду поросносп (84 доби) споживали однакову кшьюсть корм1в. Деяю вщмшносп спостер1галися в другому перюд!, що можна пов'язати ¿з позитивним впливом кормово! добавки. Весь перюд поросносп у свиноматок дослщних груп проходив стабшьно.

Щодо протешово! забезпеченост! рацюшв свиноматок, то за фактично спожитими кормами вона також вщповщала нормам - на 1 к. од. припадало 112,4113,0 г. перетравного протешу. Те саме стосуеться вмюту у спожитих тваринами кормах амшокислот та мшеральних елемент!в.

Про перетравшсть основних поживних речовин за впливу згодовування кормово! пробютично! добавки свщчать показники (табл. 3).

Як показав анал1з отриманих даних, у поросних свиноматок ус1х пщдослщних груп перетравшсть поживних речовин була на високому р!вш, зокрема, суха речовина рацюну перетравлювалася в середньому у тварин уах груп на 76,23-82,75 %. Проте, коефщенти перетравносп сухо! речовини у тварин

153

дослщних груп пор1вняно з контрольными аналогами були вищими. Аналопчна картина спостер1гаеться 1 за шшими показниками, що дозволяе зробити висновок про позитивний вплив кормово! добавки на перетравнють поживних речовин.

Таблиця 2

Фактичне споживання корм1в поросними свиноматками та Тх пожившсть у

середньому на 1 голову, за перюд

Корми Групи

1 контрольна дослщш

2 3 4

за добу за перюд за добу за перюд за добу за перюд за добу за перюд

Ячмшь, кг 1,0 114,00 0,98 111,72 1,1 125,40 1,1 125,40

Пшениця, кг 1,0 114,00 0,96 109,44 1,1 125,40 1,1 125,40

Кукурудза, кг 1,2 136,80 1,2 136,80 1,2 136,80 1,2 136,80

Макуха соева, кг 0,8 91,20 0,8 91,20 0,8 91,20 0,8 91,20

Молоко збиране сухе, кг 0,2 22,80 0,2 22,80 0,2 22,80 0,2 22,80

Др1ждж1 кормов!,кг 0,05 5,70 0,05 5,70 0,03 3,42 0,03 3,42

Премжс, г* 30,0 3420 30,0 3420 30,0 3420 30,0 3420

С1ль кухонна, г 14,0 1596 14,0 1596 14,0 1596 14,0 1596

Крейда, г 15,0 1710 15,0 1710 15,0 1710 15,0 1710

В рац1он1 м1стилося:

Сухо! речовини, кг 3,46 3950 3,75 427,5 3,77 4,29,8 3,77 4,29,8

Обм1нно! енерг1!, МДж 54,2 6178,8 54,0 6156,0 54,1 6174,4 54,1 6174,4

Кормових одиниць, кг 5,05 575,7 4,96 565,4 5,24 600,8 5,24 600,8

Перетравного протешу, кг 0,568 64,8 0,563 64,2 0,592 67,5 0,592 67,5

.Шзину, г 34,6 3946 34,4 3924 35,3 4026 35,3 4026

Мет!он1н+цистину, г 30,4 3461 30,2 3438 28,0 3176 28,0 3176

Кальцш, г 25,84 2946 25,83 2944 25,89 2951 25,89 2951

Фосфору, г 16,78 1913 16,70 1904 16,81 1916 16,81 1916

Каротину, г 26 2964 26 2964 26 2964 26 2964

Примака: *Премжс : мшерально-вгамшний

Зважаючи на те, що використовуваш у дослщженнях рацюни контрольно! \ дослщних груп тварин за енергетичною, протешовою та шшою поживнютю були практично однаковими. Однак, як показав анал1з динамши живо! маси пщдослщних свиней, додавання до рацюну р1зно! кшькосп кормово! добавки зумовило вщмшносп у !! показниках м!ж досл1дними 1 контрольною трупами тварин (табл. 4).

Таблиця 3

Перетравшсть поживних речовин рацюну пщдослщними тваринами, %

(М±ш, п=3)

Групи

Показники 1 контрольна дослщш

2 3 4

Суха речовина 76,23+0,70 77,07+0,34 82,41+0,68 82,75+0,90

Оргашчна речовина 79,25+0,66 81,39+0,66 84,62+0,66 84,77+0,76

Сирий протеш 73,72+0,82 75,10+0,96 78,72+1,08 81,83+2,07

Сирий жир 71,83+1,07 72,13+1,05 73,90+1,12 72,98+1,07

Сира клитавина 31,17+1,17 36,71+2,45 35,01+1,88 36,71+2,18

БЕР 84,50+1,03 87,55+2,29 87,80+1,16 87,95+1,34

Сира зола 53,53+1,13 54,53+1,18 54,61+1,07 54,71+1,12

Так, у результат! введения кормово! добавки «ПРОШГплв» у рацюн свиноматок дослщних груп упродовж 84 д1б першого пер!оду поросност! середньодобов! прирости живо! маси контрольно! групи складали 442,8 г, ав 2,3 ! 4 дослщних трупах, вщповщно - 501,1; 529,7,7 ! 540,4 г, що на 58,3; 86,9 та 97,6 г, або

154

на 13,1; 19,6 1 22,0 %, бшьше, тим самим шдкреслюеться позитивна д1я кормово! добавки на процеси травления в шлунково-кишковому тракп свиноматок.

Поряд з перетравнютю поживних речовин та динамшою живо! маси шддослщних тварин важливе значения мае ефектившсть використання в оргашзм1 кормового протешу, оскшьки вщ цього головним чином залежить штенсивнють 1ХНЬОГО росту 1 розвитку.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Таблиця 4

Динамжа живо'1 маси та баланс азоту у пщдослщних свиноматок (M±m, п=3)

Показники Групи

1 контрольна дослвдш

2 3 4

Жива маса свинок перед ос1мен1нням, кг 125,3+5,1 127,6+5,9 129,3+5,8 128,1+6,1

Жива маса свинок у шнщ 1 половини поросност1, кг 162,5+8,8 169,7+9,6 173,8+9,1 173,5+9,4

+ до контролю - +8,2 +12,3 +12,0

Прирют свинок за 1-й перюд поросност1 (84 доби), кг 37,2+3,4 42,1+3,8 44,5+3,6 45,4+4,0

+ до контролю - +4,9 +7,3 +8,2

Середньодобовий прир1ст, г 442,8+12,6 501,1+12,7 529,7+10,8 540,4+11,4

+ до контролю - +58,3 +86,9 +97,6

у % - +13,1 +19,6 +22,0

Баланс азоту

Одержано азоту з кормом, г 61,68+3,44 61,80+3,28 62,14+2,68 62,27+2,70

Видшено: з калом, г 8,97+1,18 8,14+1,16 7,25+1,10 7,15+1,10

з сечею, г 11,55+0,27 9,15+0,48 8,45+0,66 8,50+0,64

Перетравлено, г 52,71+1,40 53,66+1,10 54,89+1,20 55,12+1,20

Вщкладено в оргашзм1, г 41,16+1,70 44,51+1,40 46,44+1,60 46,62+1,60

Засвоено: в1д прийнятого, % 66,70 72,0 74,70 74,80

в1д перетравленого,% 78,0 82,90 85,10 84,50

У проведених дослщженнях з перетравносп поживних речовин ми в1дм1тили покращення коефщ1ент1в перетравносп сирого протешу пщ впливом р1зно! кшькосп кормово! добавки «ПРОШГплв». Проте висока перетравнють протешу ще не е гарант1ею високоефективного його використання в оргашзм1, оск1льки перетравлений проте!н внасл1док дп р1зних фактор1в може недостатньо повно засвоюватися орган1змом свиней. Враховуючи те, що до складу проте!ну входить азот, про стушнь засвоення \ вщкладання якого в орган1зм1 можна судити за показниками балансу азоту.

Проведен! дослщження показали, що експериментальш дози кормово! добавки позитивно вплинули, не т1льки на перетравн1сть азоту, а й на показники засвоення його в оргашзм1 свиноматок досл1дних тварин.

Висновок: таким чином, за даними середньодобового обм1ну азоту можна стверджувати, що оптимальною дозою кормово! добавки «ПРОШГплв» в рацюнах поросних свиноматок е 4-5 г. на гол/добу.

Перспективи подальших досл1джень. Нами будуть проводитися р1зносторонн1 науков1 досл1дження, щодо вивчення використання про б1отично! кормово! добавки «ПРОШГплв» у рацюнах отриманих вщ свиноматок молодняку п1сля народження, а також при в1длученн1 та вщгод1влг

Л1тература

1. Детал1зован1 норми год1вл1 с1льськогосподарських тварин. Дов1дник / [М. Т. Ноздр1н, М. М. Карпусь, В. Ф. Каравашенко та ш.]; за редакц1! М. Т. Ноздрша. - К.: Урожай, 1991. - 344 с.

155

2. Карнаух Э. В., Базалеева А. Н. Пробиотики в коррекции кишечного микробиоценоза // проблеми еколопчно! та медично! генетики i клшчно! ¿мунологп: зб. Наук. Праць / Кшвський нацюнальний ушверситет ¿меш Тараса Шевченка, Луганський державний медичний ушверситет. - К., Луганськ, 2013. -Випуск 1(115). - С. 204-215.

3. Лахтин В. М., Афанасьев С. С., Алешкин В. А. и др. Стратегические аспекты конструирования будущего / Вестник Российской АМН. - 2008. - № 2. -С.33-45.

4. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных / [Калашкиков А. П., Клейменов В. И., Баканов В. Р. и др.] / - М.: Агропромиздат, 2003. - 352 с.

5. Пщгорський В. С., Коваленко Н. К. Пробютики на основ! молочнокислих бактерш - сучасний стан i перспективи: Матер1али м1жнародно! науково! конференций - Терношль, 20-22 травня 2004. - Терношль, 2004. - С. 3-7.

6. Пробиотики и пребиотики. Всемирная гастроэнтерологическая организация (практические рекомендации). 2008. - 24 с.

7. Тараканов М. А. Механизм действия пробиотиков на микрофлору пищеварительного тракта и организм животного // Ветеринария. - 2000. - № 5. -С.32-33.

8. Delphine M., Sauliner A., Jennifer K. Spinier, Glenn R. Gibson et cal. Mechanisms of Probiosis and Prebiosis: Considerations for Enhanced Functional Foods // NIH Public Accens Author Manuscript. - 2009. - 20 (2). - P. 135-141.

9. Silvia Wilson Gratz, Hannu Mykkanen, Hani S El-Nesami. Probiotics and gut health: A special focus on liver diseases // Worid Journal of Gastroenterology. - 2010. -16 (4). - P. 403-410.

Стаття надшшла до редакци 27.03.2015

УДК 636.2.034.082.018

Пославська Ю. В., асшрант10 Федорович С. I., д.с.-г.н., професор2 E-mail: logir@ukr.net

1Львгвськыы нацгоналъныыутверсытет ветеринарног медицины та 6iomexHonoziU iмет С. 3. Гжицъкого 21нстытут 6ionozii тварын НААН, Лъвiв, Украгна

МОЛОЧНА ПРОДУКТИВШСТЬ KOPIB Р13НИХ Л1Н1Й УКРАШСЬКО! ЧОРНО-РЯБО! молочно! ПОРОДИ

Досл1джено молочну продуктывтетъ Kopie р1зных лШй укратсъког чорно-рябог молочног породы. Встановлено, що наывыщымы надоямы та кглъкгстю молочного жиру за першу, другу та кращу лактацп характерызуеалыся теарыны лтп Старбака, за третю - теарыны л^нпАннас Адемы, а наыныжчымы цг показныкы булы у тварын лтп Астронавта. Середтй вт досягнення наывыщых надогв найбыъшым буе у тварын лтп Атлета, а наыныжчым - у Kopie лтп Старбака. Частка вплыву лтп Kopie на ix надт, залежно eid лактацп, знаходылася в межах 27,08-42,18, на вм\ст жиру в молоц1 - в межах 6,96-12,03, на кшъюстъ молочного жиру - в межах 31,21-44,31, а на середтй вт досягнення наывыщых надогв становыла 9,53 %.

© Пославська Ю. В., Федорович £. I., 2015

156

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.